Grillit & grillaus

Viestiketju alueella 'Ruoka & juoma' , aloittaja Javaq, 26.11.2016.

  1. juhaa

    juhaa

    Viestejä:
    650
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    On. Vähintään hinnan tuplaus ;)
     
  2. eRRo

    eRRo

    Viestejä:
    219
    Rekisteröitynyt:
    08.12.2016
    Tuskimpa. Kunhan ilma kiertää ja briketit/hiilet pysyvät halutussa paikassa. Korit ovat kuitenkin kätevät silloin kun brikettejä ei tule poltettua loppuun asti. Helpottaa seuraavaa grillausta kun kopistelee vaan tuhkat pois ja sytyttää briketit uudelleen. Toki ilmankin pärjää.
     
  3. freekevin

    freekevin BANNATTU BANNED

    Viestejä:
    554
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Nuo korit ja smokenator on ilmeisesti ne "pakko hankinnat", onko muilla muita suosikkihärpäkkeitä grilleihin?
     
  4. eRRo

    eRRo

    Viestejä:
    219
    Rekisteröitynyt:
    08.12.2016
    En kyllä näe smokenatoria mitenkään pakollisena tai ylipäätään tarpeellisena. Mikä siinä on niin erityistä? Käytännössä saman asian ajavat nuo korit ja niiden päälle asetettu folivuoka joka täytetään vedellä.

    Pizzakivi sen sijaan on itselläni seuraavana hankintalistalla.

    Tärkeimmät jutut itse grillin lisäksi on kunnolliset grillipihdit ja puhdistusharja.
     
  5. ossid

    ossid

    Viestejä:
    548
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Piippusytytin on mielestäni aivan must, ellei jo joku maininnut.

    Kunnon pihdeille ja kolmiomallin puhdistusharjalle ääni myös.
     
  6. Tim Apple

    Tim Apple CEO Make ATK Great Again

    Viestejä:
    605
    Rekisteröitynyt:
    07.01.2017
    Korit hengittävät liikaa, joten savustuspalat syttyvät helpommin tuleen, eivätkä vain savua, ja vastavuoroisesti liian harvassa olevat briketit ei pala kunnolla. Ei tuo smokenator pakollinen missään nimessä ole, mutta erittäin kätevä varsinkin sellaisessa pidemmässä savustuksessa, jossa joutuu lisäämään brikettiä.
     
  7. BaTTman

    BaTTman

    Viestejä:
    737
    Rekisteröitynyt:
    08.11.2016
  8. eRRo

    eRRo

    Viestejä:
    219
    Rekisteröitynyt:
    08.12.2016
    Joo piippusytytin kyllä ihan ehdottomasti. Se on niitä juttuja, jonka hankkimisen jälkeen pitää itseään ihan idioottina, kun on ennen lotrannut sytytysnesteen kanssa :facepalm:
     
  9. Juves

    Juves

    Viestejä:
    207
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Kyl piippusytytin jäi jo viime kesänä varastoon pölyttymään, briketit kekoon ja toholla tulta perään vaan.
    [​IMG]
     
  10. eRRo

    eRRo

    Viestejä:
    219
    Rekisteröitynyt:
    08.12.2016
    En ole tuollaista tyyliä koittanut, mutta jos tavoitteena on saada tasainen hiillos, eli kaikki briketit/hiilet syttymään jotakuinkin samanaikaisesti, niin kuvittelisin piippusytyttimen soveltuvan siihen aika paljon paremmin? Kuitenkin piipusytytin on tosi vaivaton systeemi. Kauanko tuo tohon kanssa täytyy sohia brikettejä?

    Jos tavoitteena sytyttää keko vain jostain tietystä kohdasta ja antaa hitaammin levitä, niin varmaan ihan toimiva tyyli.
     
    Viimeksi muokattu: 23.05.2018
  11. Purple

    Purple

    Viestejä:
    640
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    En kyllä koe tuollaista kovin käytännöllisenä. Sitten pitäisi hankkia tuohon polttoaine ja pitää huolta että on saatavilla. Muutakaan käyttöä ei tuollaiselle ole joten vähän turha minulla. Piippusytytin niin paljon helpompi.

    Varmaan sitten jos olisin joku lvi-asentaja niin tuollainen olisi jo työnkin puolesta niin voisi ehkä ollakin käyttöä.
     
  12. eRRo

    eRRo

    Viestejä:
    219
    Rekisteröitynyt:
    08.12.2016
    Nyt kun näistä varusteista on ollut puhetta, niin pistin eilen merkille että K-Raudassa on Cello tuotemerkin alla aika paljon Weberin grillaustarvikkeista melko suoraan kopioitua (ilmeisesti hyväksi havaittua) designia, esim. grillipihdit. Laadusta sitten en tiedä.

    Itse ostin Cellon pizzakiven ja pizzalapion. Viikonloppuna testiin.
     
  13. Anttipaa

    Anttipaa

    Viestejä:
    1
    Rekisteröitynyt:
    24.05.2018
    Tietääkö joku mistä voisi löytää Dancookin 1501 hiiligrillin? Parista kaupasta briteistä kyselin, mutta eivät voi lähettää koska sopimus Dancookin kanssa kieltää lähettämästä ulkomaille? Amazonissa sanoo myös ettei voi toimittaa Suomeen? Tuntuu kyllä oudolta.

    Tässä tuon käytetyn voisi olevinaan toimittaa, mutta vaikuttaa vähän hämärälle?
    Amazon.de: Einkaufsangebote: Dancook 1501 - Großer Kugelgrill und Küche mit 54cm Grillrost.
    Vai onko amazonin kautta turvallista?
     
  14. varmaperquila

    varmaperquila

    Viestejä:
    22
    Rekisteröitynyt:
    08.12.2016
    Mistä ja millaiset on hyvät grillipihdit? Mitään bargaineja tarjolla? Aika heikkoja ovat kyllä pääosin olleet mitä summassa tullut ostettua..

    Lähetetty minun SM-A320FL laitteesta Tapatalkilla
     
  15. eRRo

    eRRo

    Viestejä:
    219
    Rekisteröitynyt:
    08.12.2016
    En nyt haluaisi olla mikään weber fanboy joka asiassa mutta nämä nyt vaan on hyvät, eivätkä ole mitenkään törkeän hintaiset:

    Weber Original grillipihdit 24,90 €

    Noilla saa oikeasti otettua kiinni siitä lihakimpaleesta, toisin kuin aikaisemmilla tusinapihdeillä. Plussaa myös tuosta lukitus ominaisuudesta.

    Ovat kylläkin aika kookkaat. Weberiltä löytyy myös vastaavat kompaktimmassa koossa.
     
    Viimeksi muokattu: 24.05.2018
  16. Hopeapaa

    Hopeapaa

    Viestejä:
    165
    Rekisteröitynyt:
    28.10.2016
    Onko tosiaan Weberin laatu vajonnut noin alas. Vai oliko niin ettet kuitenkaan edes tutkinut mikä siinä Weberissä maksaa?

    Halvat Weberin Spirititkin on nimittäin valu-alumiini -palopesällä ja emaloidulla kannella. Kun vertaa markettigrillin maalattuun peltiin, niin tuota halpaa Weberiä et saa grillaamalla puhki, kun taas peltinen on muutamassa kesässä entinen. Siksi noille halvoillekin Webereille annetaan 10v takuu.

    Tuo ”samasta pellistä ne on väännetty” on muuten webbimeemi, jota moni pitää totuutena kun ei asioista ole itsellä mitään hajua.
     
  17. Luukkonen

    Luukkonen

    Viestejä:
    3 062
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Mä ymmärrän että weberuskovaisena se ottaa koville kun joku kehtaa sitä parasta arvostella "webbimeeminä" , Mutta pointti ei edelleenkään ollut se onko weber paras vai paska. Homma lähti siitä että jos pari eläkeläistä grillaa 10krt kesässä niin miksi ostaa se 400 kahden polttimon weber ilman sivukeitintä, kun 179€ saa kolmen rst-polttimon ja sivukeittimellä varustetun grillin ja varsinki kun edellinen 100€ grilli kesti 10v niin miksi tämä ei kestäisi vähintään saman aikaan?
     
  18. jinx1980

    jinx1980

    Viestejä:
    1 017
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Mä en käsitä tuota sivukeittimen ihannointia, mielestäni täysin turha himmeli (tietysti jos on kansi päällä niin ei siitä haittaa ole että se mukana roikkuu). 90% grilleistä sitä ei ole suojattu mitenkään ja lopuissakaan se ei toimi jos grilli ei ole viimalta suojassa. Induktiolla on perunat jo kypsät kun hyvälläkin sivukeittimellä optimaalisessa paikassa vasta vesi osoittaa kiehumisen merkkejä.

    Itse ostaisin (tai käytännössä hakisin) tuollaiseen makkarat 10krt kesässä käyttöön jonkun käytetyn josta halutaan päästä eroon...
     
    teppo mörkö tykkää tästä.
  19. Pertti Kosunen

    Pertti Kosunen Basic Input/Output System

    Viestejä:
    3 109
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016
    Tuohon käyttöön sopii paremmin halvempi pallogrilli.
     
  20. jummi-78

    jummi-78

    Viestejä:
    16
    Rekisteröitynyt:
    06.02.2017
    Miten olis Muurikan grillipihdit ? Ei pahan hintaiset, ainakin omaan käytöön sopivat ja parin kesän jälkeen uudenveroisessa kunnossa.
     
  21. ossid

    ossid

    Viestejä:
    548
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    No ei hiiligrillausta tarvitse ihannoida aivan sokeasti.

    Kaasugrilli on toimintakunnossa n. minuutin kuluttua sytyttämisestä ja lämmönsäätö on helppoa, nupista kääntämällä.

    Halvassa pallogrillissä hiilistä on etäisyys grillausritilään maksimissaan 5cm joka takaa että ei niin tarkkaavainen grillaaja polttaa makkarat mustiksi. Bonuksena sytytysnesteen maku jos ei ole ehtinyt hiilet tekeentyä riittävästi.

    Kaasugrillille on paikkansa ja kysyjän tarkoitus kuulostaa juuri siltä.
     
  22. juhaa

    juhaa

    Viestejä:
    650
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Ei ole. Helpompi se on hiiltynyt tavara on vetää pois kuin kostea töhnä grillauksen jälkeen, joka jää harjaan.

    Mihin se ritilä siitä menee jos ne rippeet onkin siellä vaikka sen viikon? Kun grillin pistää tulille seuraavan kerran ja on tunkemassa tavaraa sisään, niin samalla ne hiiltyneet sieltä lähtee sitten ihan kerta pyyhkäisyllä :)

    Grillin sisäpuolta nyt ei tarvitse ´koskaan´ pestä, makuja sieltä vain voi tulla ja valuvat möhnät tiivistävät kannenkin :)
     
  23. freekevin

    freekevin BANNATTU BANNED

    Viestejä:
    554
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
  24. freekevin

    freekevin BANNATTU BANNED

    Viestejä:
    554
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Joo en ymmärrä näitä grillin kiillottajia. Ehkä ne on niitä pahimpia Weber uskovaisia? (tämä oli kyllä jo ala-arvoinen kommentti. Jätän kuitenkin keskustelun herättämiseksi)
    Mielestäni mitä enemmän vanhaa tauhkaa grillissä niin sitä enemmän makua :hungry:
     
  25. juhaa

    juhaa

    Viestejä:
    650
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Ei tule, jos kun toimitus osoitteen mukaan Itävallasta

    Kyllä.
    Itselläni on mm. weberi ja applea puhelimena ja tablettina, mutta en ole uskovainen. Kumpaankaan suuntaan. Järki voittaa uskon :)
     
    Aatsipoppaa ja freekevin tykkäävät tästä.
  26. Bbs

    Bbs

    Viestejä:
    145
    Rekisteröitynyt:
    24.10.2016
    Niin just...mitä järkeä ylipäätänsä mitään on ikinä puhdistaa tai edes yrittää pitää hyvässä kunnossa. :facepalm:
     
  27. freekevin

    freekevin BANNATTU BANNED

    Viestejä:
    554
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Köyhän miehen Weber kopio palautettu ja tilalle haettu originaali Weber Master Touch.

    Tuli teetettyä brikettikorit rosterista ennen palautusta.

    [​IMG]
     
    Naska Paapuri tykkää tästä.
  28. angle

    angle

    Viestejä:
    264
    Rekisteröitynyt:
    18.10.2016
    Kerroppas omia huomioita, mitä eroja havaitsit.
     
  29. humpparaakki

    humpparaakki

    Viestejä:
    219
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Ostin juuri Ikeasta isot pihdit vitosella. En ole vielä ehtinyt testata grillatessa, mutta hintaisekseen vaikuttavat ihan hyviltä. Lukituksen puutteesta miinusta, mutta jos tuote maksaa 1/4 siitä mitä vastaavan kokoluokan muut metalliset pihdit, niin veikkaisin pihtien ajavan asiansa.
     
  30. freekevin

    freekevin BANNATTU BANNED

    Viestejä:
    554
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    En ottanut sitä clas ohlsonin grilliä käyttöön koska halusin palauttaa sen. Odottelin weberin ritilää saapuvaksi ja sinä aikana päätin jo luopua koko grillistä. :sholiday:

    Grillit & grillaus

    Tuossa pari viestiä ylempänä on vertailtu näitä kahta.
     
  31. nepax

    nepax

    Viestejä:
    97
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Saapuiko Landmann jo? Jos saapui, laita ensituntumia.
     
  32. Tommy Goldfish

    Tommy Goldfish

    Viestejä:
    3 148
    Rekisteröitynyt:
    29.10.2016
    Weber laulanut mökillä ja omalla pihalla tänä vuonna jo monta kertaa(grillikesä avattu jo tammikuussa), enkä halua enää edes muistella kuinka hankalaa hommat ennen oli noilla halpisversioilla. Kun on monta vuotta saanut joka kerta helpot grillaukset tehtyä niin ei se hintakaan enää tunnu pahalta. Tutuilla ja kavereillakin jotain 15-v vanhoja webereitä pihalla, joita ei ole tavinnut huoltaa tai viedä talvella varastoon mutta toimivat kuin uudet.
     
  33. freekevin

    freekevin BANNATTU BANNED

    Viestejä:
    554
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Tätä odotellessa. En todellakaan ole mikään Weber uskovainen tai ylipäänsä palvo mitään merkkiä ja vielä ensimmäistäkään rillausta weberillä, epäilen vahvasti 300 rillin hintaa vs. 20 purtilo. Ei vaan mahdu kaaliin miten se voisi olla NIIN paljon parempi. :confused:
     
  34. Tommy Goldfish

    Tommy Goldfish

    Viestejä:
    3 148
    Rekisteröitynyt:
    29.10.2016
    Isoin ero itselle oli että lämpö on tasainen ilman hotspotteja. Ei tarvitse miettiä missä kohtaa ritilää lihat on missäkin vaiheessa grillausta, varsinkin kun grilli on täynnä niin ennen oli todella haasteellista saada kaikki mitä ritilältä löytyy kypsäksi samaan aikaan ja halutulla kypsyysasteella/pinnalla. + kaikki ritilästä raavittu tuhka tippuu omaan lokeroonsa.

    No, ehkä se vanha grilli oli vaan niin totaalisen huono johon tässä vertaillaan. Mutta muutkin käyttämäni grillit ovat olleet selkeästi lähempänä tuota vanhaa kokemusta kuin weber aikakautta.
     
    freekevin tykkää tästä.
  35. Aatsipoppaa

    Aatsipoppaa

    Viestejä:
    68
    Rekisteröitynyt:
    19.05.2018
    Landmann saapui torstaina. Iso paketti, jonka aukomisessakin meni reilu tunti n
    iin, että osat oli esillä ja käsillä. Tuon vaunun kasaamiseen meni reilut 2tuntia, sai olla tarkkana mitenpäin ja kummalle puolelle mikäkin samannäköinen putki kuuluu. Vaunu on kyllä tukevaa tekoa, muovia ei löydy kuin pyöristä, jotka nekin laakeroidut. Siinä vaiheessa kuitenkin tuli melko levee hymy, kun saatiin mötikkä nostettua vaunun kyytiin. On vaan melkosenkokonen mötikkä pienellä pihalla. Eilen lauantaina päästiin sitten koeponnistaan, Marienburgin hiilet pesään ja parilla sytytyspalalla tulta. Grillailin Picanhaa ja maissia. Hyvin onnistuivat. Tuon huomasi, että lämmöt saa kyllä helposti kohoon, mutta laskemaan huomattavasti hitaammin. Lämpöjä en ensimmäisellä kerralla uskaltanut kovin korkealle nostaa, olisko ollu parhaimmillaan lämmöt n. 220. Tänään kokeillaan valurautaritilä (Bastard) ja vähän korkeempia löylyjä, käristellään Prismasta käteen jäänyt kilonen tomahawk-piffi.

    veljekset.jpg

    veljekset.jpg
     
    Viimeksi muokattu: 27.05.2018
    timop ja nepax tykkäävät tästä.
  36. freekevin

    freekevin BANNATTU BANNED

    Viestejä:
    554
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Osaako joku pikaisesti vastata minkä kokoinen se gbs reikä on? Kirppiksellä olisi valurautapannua tarjolla.
     
  37. humpparaakki

    humpparaakki

    Viestejä:
    219
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    30cm on tuo reikä halkaisijaltaan.
     
    freekevin tykkää tästä.
  38. nepax

    nepax

    Viestejä:
    97
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Oma Landmann Big lähti tilaukseen tänään, kun tarjoukset Clas Ohlsonilla vielä ovat voimassa.
    Nyt pääsee vanha savustin mökille eläkkeelle ja kaasugrilli saa tyytyä paistelemaan makkaroita.

    Toimiko valurautaritilä hyvin? Sellainen itseltä puuttuu, kannattaisiko hommata?
     
    Aatsipoppaa tykkää tästä.
  39. Aatsipoppaa

    Aatsipoppaa

    Viestejä:
    68
    Rekisteröitynyt:
    19.05.2018
    Valurautaritilä toimii kyllä hyvin. Rasvapoltin tuon pariin kertaan Muurikka silavalla ennen käyttöä. Karheaan pintaan ei tunnu lihat tarttuvan+++. Landmannin omat ritilät ovat myös järeää tekoa, voi olla etten olisi laittanut heti tilaukseen, jos olisin tiennyt tuon. (myöhemmin kuitenkin olisin tilannut :) ). Mielikuva noista "normi"-ritilöistä taitaa olla huoltis pallogrillin millisestä ritilä paksuudesta. Suosittelen muuten noita Verkkiksestäkin saatavia cubalaisia marabu-hiiliä, antaa kyllä hyvät, mutta miedot aromit ja ovat tiivistä kamaa, pesällisellä grillaa useamman kerran.
     
    Viimeksi muokattu: 31.05.2018
  40. timop

    timop

    Viestejä:
    437
    Rekisteröitynyt:
    11.11.2016
    ite olen tässä pähkäillyt ja lueskellut näitä juttuja hiiligrilleistä.
    ei vaan nyt osaa päättää, motonetin keraamine muna vai weber master touch. ei raaski kyllä enempää kuin tuon 600e laittaa
    nyt joku "inferno" kaasugrilli ja sähköinen savustus pönttö. lihoja grillailee ja kalaa tulee savusteltua.
    vähän kyllä kiinnostaisi lihojen savustelu, jolloin tuo muna kyllä puoltaisi hankintaa..
     
  41. ossid

    ossid

    Viestejä:
    548
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Mistä saa kunnon porsaan ribsejä?

    Noukin äsken prisman -60% alesta HK:n "Spare ribs" vakuumin, pari kiloa oli painoa. Laitoin nuo nyt marinoitumaan mutta ei hitto mitä kuraa nuo oikein ovat. Nimensä mukaisesti "spare" eli niukasti/säästäväisesti lihaa.

    Piti ensimmäisenä veitsellä viillellä valkoista silavan kaltaista tavaraa pinnasta pois ties miten paljon ja luun päällä ei ole lihaa kuin nimeksi.

    Nyt lähinnä harmittaa, mutta jos olisin noista maksanut täyden hinnan niin sitten jo ottaisi päähän kunnolla.

    Toinen mitä olen yrittänyt löytää on possun "wingsit". Ainakin festareilla kiertävä "texas bbq" taitaa noita tarjota, jos en väärin muista. Sellaisia nuijamaisia lihamöhkäleitä. Kenelläkään havaintoja?
     
  42. Aatsipoppaa

    Aatsipoppaa

    Viestejä:
    68
    Rekisteröitynyt:
    19.05.2018
    Poista vaan kalvot. Toi rasva kyllä sulaa hitaasti kypsytellessä ja syötävää kyllä jää parille kolmelle henkilölle riittävästi.
     
  43. Aatsipoppaa

    Aatsipoppaa

    Viestejä:
    68
    Rekisteröitynyt:
    19.05.2018
    Itse katselin ensin Weberin Master Touch:ia, sitten Minimanin Kamadoa (18" 379e, 21" 399e, saattaavat jo olla loppu), toi takuun pituus/hls kuitenkin sai ostamaan tuon Landmannin. Minimanin Kamado saattaa muuten olla samaa alkuperää kuin Motonetinkin, takuukin vuoden tai 2. Motonetin Kamadossa vain yksinkertainen ritilä, palotilassa ei taida olla halkiota lämpölaajenemista vastaan. Landmannissa mukana 2-taso-ritilä ja tukeva vaunu. Weberilläkin kyllä taatusti pärjää ja savustelee, mutta onhan toi muna kyllä vielä pari askelta ylöspäin. :)
     
    timop tykkää tästä.
  44. 74t3

    74t3 True Bandit Make ATK Great Again

    Viestejä:
    181
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Ribsejä kannattaa kysellä/tilata lihakaupasta. Ehkä joku K-kauppakin voisi hommata kunnollisia kun pyytää.
     
  45. Shaolin

    Shaolin

    Viestejä:
    279
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Munasta ei kokemusta paitsi weberin master touchista. Noi on samaa sarjaa mikä olikaan se design suomalainen pallogrilli mikä kaikilla oli.

    Noissa toimii myös pienet pilkkeet ja vastaavat.

    Edit taitaa tuo 52cm tms. olla lähellä 10v
     
  46. Shaolin

    Shaolin

    Viestejä:
    279
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Meikäläisen helppo, perus sivelykastike ja vielä pöytäänkin käy: Nelonen eli osa ketsuppia, sinappia, oljyä ja soijaa. Kaikkia yhtä paljon. Joku voi soijan määrästä kauhistua ja toinen ketsupista. Ketsuppia tarvitaan sokerin kanssa tekemään maukas kuori.
     
  47. 74t3

    74t3 True Bandit Make ATK Great Again

    Viestejä:
    181
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Aatsipoppaa tykkää tästä.
  48. Shaolin

    Shaolin

    Viestejä:
    279
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Lihan marinoinnissa on hankalaa se, että ei toi liha oikeasti ota muuta vastaan helposti kuin suolaa. pitäisi varmaan saada ruiskutettua sisään mausteita muhimaan
     
  49. Shaolin

    Shaolin

    Viestejä:
    279
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Päälle sitten enemmän ja varsinkin sokeria unohtamatta kun se tekee mukavan kerroksen lihaan ja kalaan.
     
  50. Shaolin

    Shaolin

    Viestejä:
    279
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Ei sinne lihaan pääse muu kuin suola. Kun vaikka katsotaan graavikalaa. Ruiskun kanssa voi röpötellä lihojen sisään, mutta parepmi laitella vaikka kievin kanaa suomalaisittain?