Grillit & grillaus

Joo, just katoin, että 20kg hiiliä tulee 6€ rahdilla, niin aika mukava. Tarviikin tilailla jos joskus saa grillin eka himaan =)
 
Tässä kun olen ketjun kahlannut läpi niin joskus halpakin pallogrilli voi yllättää. Nyt neljättä vuotta käytössä pihalla bbq king puisilla sivupöydillä (rimoilla), muistaakseni joku 80e silloin tokmannilla. Taisi olla liian hyvää tekoa, kun sen jälkeen ei ole mokomaa näkynyt missään ja ainoa ruoste siitä löytyy ilmaläpästä päältä.

Alempi ritilä, jonka päälle hiilet tulee on tietysti keskeltä hieman painunut, kuten kunnon pallossa kuuluukin :) Tuhka-astiassa olevat ilmaluukut eivät mene kokonaan kiinni, vaan jäävät noin millin auki. Kannessa oleva lämpömittari ei ole kovinkaan luotettava ilmeisesti enää.

Viimeisimpänä laitteella on tehty 1,2-2kg kasslerista pulled porkkia briketeillä snake methodilla noin 8-10 tuntia. Olin sen verran juovuksissa etten tarkkaan muista kiloja enkä aikaa. Mutta kyseisellä grillillä sellaisenkin näemmä saa aikaan.

Aina olen käyttänyt pirkka hiiliä/brikettejä + sytytysnestettä. Miksi näistäkin vouhotetaan, kun ei sillä ole merkitystä muille kuin niille, jotka käyttävät oikeita grillejä, kuten viimeiset viitisen sivua.

Veli grillaa munalla ja vuoden vanhalla mustangin pallolla, joka on nyt jo umpiruosteessa, ja kirosi kuinka hyvä tuo bbq on :lol: Samalla lähetti terveisiä kaikille, että jättää motonetin halvat roastmasterin paskapallot sinne kauppaan.

Edit:
Unohtui mainita, että meater oli lihassa kiinni näyttäen koko ajan grillin lämpötilaa 95-110c vrt. kannen mittari tasainen 200c
 
Viimeksi muokattu:
Tässä kun olen ketjun kahlannut läpi niin joskus halpakin pallogrilli voi yllättää. Nyt neljättä vuotta käytössä pihalla bbq king puisilla sivupöydillä (rimoilla), muistaakseni joku 80e silloin tokmannilla. Taisi olla liian hyvää tekoa, kun sen jälkeen ei ole mokomaa näkynyt missään ja ainoa ruoste siitä löytyy ilmaläpästä päältä.

Alempi ritilä, jonka päälle hiilet tulee on tietysti keskeltä hieman painunut, kuten kunnon pallossa kuuluukin :) Tuhka-astiassa olevat ilmaluukut eivät mene kokonaan kiinni, vaan jäävät noin millin auki. Kannessa oleva lämpömittari ei ole kovinkaan luotettava ilmeisesti enää.

Viimeisimpänä laitteella on tehty 1,2-2kg kasslerista pulled porkkia briketeillä snake methodilla noin 8-10 tuntia. Olin sen verran juovuksissa etten tarkkaan muista kiloja enkä aikaa. Mutta kyseisellä grillillä sellaisenkin näemmä saa aikaan.

Aina olen käyttänyt pirkka hiiliä/brikettejä + sytytysnestettä. Miksi näistäkin vouhotetaan, kun ei sillä ole merkitystä muille kuin niille, jotka käyttävät oikeita grillejä, kuten viimeiset viitisen sivua.

Veli grillaa munalla ja vuoden vanhalla mustangin pallolla, joka on nyt jo umpiruosteessa, ja kirosi kuinka hyvä tuo bbq on :lol: Samalla lähetti terveisiä kaikille, että jättää motonetin halvat roastmasterin paskapallot sinne kauppaan.

Edit:
Unohtui mainita, että meater oli lihassa kiinni näyttäen koko ajan grillin lämpötilaa 95-110c vrt. kannen mittari tasainen 200c
Mukavaa miten tekeminen on se pääasia eikä välineet, tuntuu että se välillä unohdetaan. Paskoillakin kamoilla tekijämies tekee, hyvilläkään kamoilla tumpelo ei. Pisteet sinne.

P.S. Sano veljellesi terveiset että kokeilee ensi kerralla sitä 10€ kalliimpaa rosteriversiota, eipähän ainakaan ruostu :). Edit, jaa ei sillä ollutkaan Motonetin Roastmaster 19,90€ grilliä.
 
Tässä kun olen ketjun kahlannut läpi niin joskus halpakin pallogrilli voi yllättää. Nyt neljättä vuotta käytössä pihalla bbq king puisilla sivupöydillä (rimoilla), muistaakseni joku 80e silloin tokmannilla. Taisi olla liian hyvää tekoa, kun sen jälkeen ei ole mokomaa näkynyt missään ja ainoa ruoste siitä löytyy ilmaläpästä päältä.

Alempi ritilä, jonka päälle hiilet tulee on tietysti keskeltä hieman painunut, kuten kunnon pallossa kuuluukin :) Tuhka-astiassa olevat ilmaluukut eivät mene kokonaan kiinni, vaan jäävät noin millin auki. Kannessa oleva lämpömittari ei ole kovinkaan luotettava ilmeisesti enää.

Viimeisimpänä laitteella on tehty 1,2-2kg kasslerista pulled porkkia briketeillä snake methodilla noin 8-10 tuntia. Olin sen verran juovuksissa etten tarkkaan muista kiloja enkä aikaa. Mutta kyseisellä grillillä sellaisenkin näemmä saa aikaan.

Aina olen käyttänyt pirkka hiiliä/brikettejä + sytytysnestettä. Miksi näistäkin vouhotetaan, kun ei sillä ole merkitystä muille kuin niille, jotka käyttävät oikeita grillejä, kuten viimeiset viitisen sivua.

Veli grillaa munalla ja vuoden vanhalla mustangin pallolla, joka on nyt jo umpiruosteessa, ja kirosi kuinka hyvä tuo bbq on :lol: Samalla lähetti terveisiä kaikille, että jättää motonetin halvat roastmasterin paskapallot sinne kauppaan.

Edit:
Unohtui mainita, että meater oli lihassa kiinni näyttäen koko ajan grillin lämpötilaa 95-110c vrt. kannen mittari tasainen 200c
Itsekkin grillailen halppisgrillillä, ja ihan maukasta tulee. Mutta noista hiilistä olen kyllä erimieltä.
Pirkan hiilet nyt on ihan ok hätä varana, mutta esim motonetistä saatavilla marienburg hiilillä ei tarvitse joka kerta kaataa grilliä täyteen hiiliä. Ne saa sammumaan helposti grillauksen loputtua. Pirkat ovat valmiiksi melko pientä silppua ja tuppaa menemään melkein pussi per grillaus kerta.
Ja nuo briketit olivat aivan kamalia. Jokin kitkerä savu niistä tuli, kun kokeilin myös tuota snakea. Seuraavalla kerralla kokeilen kyllä jotain muuta merkkiä.
 
Itsekkin grillailen halppisgrillillä, ja ihan maukasta tulee. Mutta noista hiilistä olen kyllä erimieltä.
Pirkan hiilet nyt on ihan ok hätä varana, mutta esim motonetistä saatavilla marienburg hiilillä ei tarvitse joka kerta kaataa grilliä täyteen hiiliä. Ne saa sammumaan helposti grillauksen loputtua. Pirkat ovat valmiiksi melko pientä silppua ja tuppaa menemään melkein pussi per grillaus kerta.
Ja nuo briketit olivat aivan kamalia. Jokin kitkerä savu niistä tuli, kun kokeilin myös tuota snakea. Seuraavalla kerralla kokeilen kyllä jotain muuta merkkiä.
Täysin samaa mieltä noiden pirkka hiilien osalta, koko perhanan pussi meinaa mennä aina ja inferno hiillos vaikka mitä tekisi. Brikettien osalta en ainakaan silloin huomannut mitään kitkerää hajua, vaan ihan normaalia palamista oli meillä :hmm:
 
Marabu hiilistä paras, sitte quebracho. Muut kannattaa jättää kauppaan.
 
Perushiilistä Tokmannin BBQ King grillihiilet ovat olleet ihan hyviä. Ovat sopivan kokoisia ja silppua ei ole paljon ollut niissä 3 pussissa jotka olen ostanut. Hiilet ovat olleet verrattavissa ihan Marienburgiin hajultaan ja grillausmaultaan, ja ovat halvempia. Hintavertailua hankaloittaa pakkauksessa ilmoitetut koot: BBQ King on 2,5kg säkeissä ja Marienburg 30L säkeissä, mutta käsin painoja vertailin niin kaksi säkkiä BBQ King hiiliä (7€, 5kg) sisältää reilusti enemmän hiiliä kuin yksi säkki Marienburgia (9€, 30L). Lisäksi viime kesän Marienburgit olivat todella isokokoista eikä ollut omaan mieleen 57cm pallogrillissä käytettäessä.

Ei ole kokemusta näistä premiumhiilistä, minusta ne ovat aika kalliita ja hankalasti ostettavissa (ei löydy 100 000 asukkaan kaupungista hyllystä mistään) noinkin yksinkertaiseen toimitukseen kuin ruuan kypsentämiseen. Grillaan vain suoralla grillausmenetelmällä.
 
Jos teillä ei vielä ole piippusytytintä, niin äkkiä sellainen ostamaan. On aivan sa**** kova vehje hiilien yms sytytykseen.
Paperia pohjalle -> hiilet päälle ja pohjaan tulet. Odota noin 5 min ja sulla on hehkuvat hiilet käytössä ja ei tarvi nesteiden kanssa sählätä :cool:
 
Jos sulla ei vielä ole sytytysnestettä niin äkkiä ostamaan. Hiilet ritilälle, sytytysnestettä keon päälle ja hetken päästä tulta perään. Sulla on hehkuvat hiilet aivan tuossa tuokiossa eikä tartte sanomalehtien ja peltisten piippusytyttimien kanssa pelata.

No, leikki leikkinä, en vaan voinut vastustaa :). Tein muuten oikein testin pari viikkoa sitten piippusytyttimellä kun sitä aina hehkutetaan, niin ei kyllä 5 minuutissa ole hehkuvat hiilet, varsinkin jos koko piipullinen on pussista uusia hiiliä. Ne vaan syttyy hitaammin kuin osittain käytetyt. No ei sen puoleen ei syty nesteelläkään 5 minuuttiin samaisilla hiilillä. Ainoa joka tuohon pääsee on kuumailmapuhallin, mutta pitää senkin antaa hetken tasaantua kun lämmittää aika pistemäisesti.
 
Viimeksi muokattu:
Piti laittaa itsekin 20kg tilauseen Sunset Marabu, kun niin kovasti hehkutitte. Ja ei tuo hinnaltaan kovin paha, ostat huoltsikalta kovalla kilohinnalla pienenä silppuna olevaa Rainbow-hiiltä, niin se on välillä enimmäkseen vituttanut. Kyllähän sillä makkarat paistaa.

Toisaalta hullulta tuntuu polttaa Suomessa kuubalaista puuta. Noh, on kai sitä pahempaakin tullut tehtyä.

Grillikysymykseen, joskus Claes Olsson myi puoleen hintaan pallogrillin tyyppisiä isompia härpäkkeitä, ovh. tais olla 80-90e. On ollut kyllä hyvä eikä ole ruostetta. Hiilillä grillaamisen jälkeen ei kaasuun ole enää paluuta.

Ruostunut kaasugrilli lähti pulloineen eteenpäin. On muuten ärsytys, että kaasupullosta et saa panttia takaisin kun sen kaupasta ostat ja tyhjennät. Mikäs pullopantti se sellainen on? Veikkaan, että Suomessa monen kesämökin liiterissä on pullo poikineen homehtumassa.

Jos sulla ei vielä ole sytytysnestettä niin äkkiä ostamaan. Hiilet ritilälle, sytytysnestettä keon päälle ja hetken päästä tulta perään. Sulla on hehkuvat hiilet aivan tuossa tuokiossa eikä tartte sanomalehtien ja peltisten piippusytyttimien kanssa pelata.

Heh, tää oli hauska! :) Hiilet saa ehkä viidessä minuutissa hehkumaan, kun ne käy jonkun sepän pajalla heittämässä hehkuvaan ahjoon. Tuo paperi+piippusytytin ei kovin uskottavalta kuulostanut. Perisynti on varmaan se, että hiiliä ei osata sytyttää ajoissa, vaikka nyt sen tunti pari ennen.

PS: Niin käytössäon piippusytytin. Hyvää toki se, että kaikki hiilet kerralla syttyy, eikä perinteiseen malliin vaan kasan keskimmäiset. Mutta 5 minuuttia oli pahasti alakanttiin. Tunnin jälkeen hiillos on tasaantunut ja antaa parhaan tuotoksen.
 
Viimeksi muokattu:
Ensi kesänä täytyy ihan ehdottomasti tehdä kotakeittiöllä vähän isompi muutaman kilon köntti lihaa, varmaan naudan paisti olisi passeli, siinähän se loimuttuu ja savustuu samaan aikaan. Lämpömittari kylkeen. Vähän sama ajatus kun loimulohessa (mistä tulee pirun hyvää), mutta paistia pitää pystyä kääntelemään.

Jos jo nyt on hyviä ajatuksia, niin otetaan vastaan! Niin, on toki varmasti näitä että laitat Kamadoon kannen alle niin ei tartte käännellä. Voishan tuonkin pallogrilliin heittää ja puruja alle. Mutta tarkoitus loimuttaa, siis miten joskus (einakin elokuvissa) lihaa kypsennetty.

Suolaa ajoissa reilusti pintaan, käärii johonkin rautalankaverkkoon ettei tipahda nuotioon ja virittelee sopivat kiinnitykset että roikkuu sopivalla kohdalla. Ehkä jopa vaakasuoraan notskin päälle, varrastaa koko hoidon ja välillä muistaessaan kääntelee. Ei kai se ennen vanhaankaan ole niin justiinsa ollut tuo tekeminen.
 
@ollyz Argentiinalaisittain. Googlaa asado.

Juu, hyviä linkkejä löytyy! Jos on iso grilli, niin toisella puolella polttelee puita ja välillä toiselle puolelle kaapii hiillosta. Hiilloksen päälle tietysti paistettavat. Argentiinalaisille neuvottiin varaamaan 500 grammaa (!!) paistettua lihaa per naama. Kuulostaa aikamoiselta, mutta vissiin maassa syödään 60-70 kg lihaa keskimäärin per henkilö vuodessa. Tuon jutun mukaan vegetaristeille tarjotaan paistettua kanaa! :)

Shish kebab joidenkin lähteiden mukaan lähtöisin siitä, että turkkilaiset laittoi lihapaloja miekkaansa ja niitä sitten kärventeli nuotion päällä. Voi pitää paikkansa. Joku leveään varrrastikkuun (tai rinnakkain pitkät metallivartaat ettei palaset pyöri) pujotetut köntät voisi olla aika hyvä siinä avotulella, ja toki ihan grillissä.

Se isomman palasen (vaikka lampaanpotka luineen) kypsennys onkin sitten eri homma....mutta hauskahan näitä on suunnitella vaikka ei tekiskään.

Taas tajunnanvirtaa, ei ole pakko lukea. Grillaamisiin, kukin tavallaan. Sähkögrillillä makkaroita kerrostalon partsilla, siihen vedän rajan. Että ei ole grillaamista. Muuten kaikki käy!
 
Pirkka piippusytytin edullisesti Citymarketista 5e/kpl. Näyttää aika pitkälti kopiolta Weberin vastaavasta.
 
Pirkka piippusytytin edullisesti Citymarketista 5e/kpl. Näyttää aika pitkälti kopiolta Weberin vastaavasta.

En leikkis noilla halppiksilla, eikös Cellon rosterinenkin melkein Weberin hintainen oo kuuluisa niittien pettämisestä kuumuuden takia... Kiva kun sisältö tippuu varpaille tai terdelle muutaman euron säästön takia. Senpä takia weeberissä kuumankestävät pultit...
 
En leikkis noilla halppiksilla, eikös Cellon rosterinenkin melkein Weberin hintainen oo kuuluisa niittien pettämisestä kuumuuden takia... Kiva kun sisältö tippuu varpaille tai terdelle muutaman euron säästön takia. Senpä takia weeberissä kuumankestävät pultit...

No olipas taas mielipide. Mitä siis maksaa ne "hyvät" piiput? Ostaa sitten noita vaikka 2 kympillä ja laittaa paksuhkoa rautalankaa ympärille, 1 liiterin hyllylle jos nyt sattuu hajoamaan ensimmäinen, niin ei haittaa jos pultit irtoaa.

Kuuluisa, siis missä kuulit tämän? Kaveri kertoi, että kummin kaiman serkulla oli pettänyt kuulemma? Ootko Weberin jälleenmyyjällä töissä?
 
No olipas taas mielipide. Mitä siis maksaa ne "hyvät" piiput? Ostaa sitten noita vaikka 2 kympillä ja laittaa paksuhkoa rautalankaa ympärille, 1 liiterin hyllylle jos nyt sattuu hajoamaan ensimmäinen, niin ei haittaa jos pultit irtoaa.

Kuuluisa, siis missä kuulit tämän? Kaveri kertoi, että kummin kaiman serkulla oli pettänyt kuulemma? Ootko Weberin jälleenmyyjällä töissä?

Tommonen oli mulla ja oli kyllä tuurista kiinni ettei lävähtäny kesken käytön. Toi oli ihan hengenvaarallinen laitos. Kahva irtos parikin kertaa mutta ei onneks hiilien kanssa.
 
Mulla Cellon iso piippusysytin (tai en tiedä onko pientä Celloa), mut hyvin on rokannut kohta vuoden, pikkupiippuna weberin ja hyvin toiminut sekin.
 
Nappasin muuten samalla kauppareissulla Lidlistä pizzakiven. Hintaa oli 9,99e. Kordieriittiä, halkaisija 38cm. Paksuus n. 1cm. Paino n. 2,7kg. En ole tätäkään vielä testannut.
 
Weberin piippusytytin oli aikanaan itellä 5-6v ajan käytössä ja grilli sytyttimineen oli katetulla terassilla ja talvet kylmässä ulkovarastossa. Hyvin kesti ruuvien kiinnitykset, sytytin päätyi lopulta roskiin kun alaosasta hilseili ruosteista metallia isoina hiutaleina.

En ostaisi missään nimessä sellaista jossa ei ole sitä tukisankaa, lämpölevyä ja muovista kahvaa kuten esim. tuo takaisinkutsuttu House. Pirkan malli vaikuttaa kyllä ihan pätevältä.
 
En ostaisi missään nimessä sellaista jossa ei ole sitä tukisankaa, lämpölevyä ja muovista kahvaa kuten esim. tuo takaisinkutsuttu House. Pirkan malli vaikuttaa kyllä ihan pätevältä.

Kaikenkaikkiaan hyvä huomio. Itsekin Kamadolla sytytin aiemmin pippusytyttimellä, mutta aina pitää olla varovainen vaikka sytytin ei itsessään hajoa käsiin niin siitä lentää kipinöitä. Ostin noin kuukausi sitten Looftlighterin. Sytytin on kallis, mutta mielestäni parempi verrattuna normaaliin kuumailmapuhaltimeen. Looftlighter on pitempi varreltaan, joten sillä ei polta käsiään kuten kuumailmapuhaltimella. Toinen hyvä puoli on kuumempi ilma. Huomasin sisällä käytettäessä, että Looftlighter työntää kipinöitä todella nopeasti kun taas kuumailmapuhaltimesta niitä ei tule. Ilmeisesti kipinät johtuivat ihan vaan pölyisestä huoneilmasta. Looftlighter sytyttää kohteen alle minuutissa, mutta grillissä pitää kuitenkin sytyttää useampi kohta. Sanoisin, että sillä kestää sytyttäminen 3-5 minuuttia.
 
Iski ihan hirveä himo hankkia kunnon hiiligrilli. Viime vuodet on tullut grillattua pelkästään kaasulla kun kakaroille pitää saada ruoka valmiiksi HETI, mutta prkl se loppuu nyt. En vaan osaa päättää ostaisinko kamadon vai vaikka Webrin Master-Touch GBS 57/Premium E-5770n. Kamado lienee noin kokonaisuutena parempi ja erityisesti savustuksessa(?), mutta Weberin saa n. puolet halvemmalla kuin kohtuullisen kamadon ja kait tollakin nyt saa hifisteltyä?

Hobby hallissa on Nordgardenin 16' kamado -50 tarjouksessa, mutta siinä on 5 viikon toimitusaika. Siihen mennessä on jo puolet kesälomasta taputeltu, eikä noin pitkä odottelu napostele. Minua myös mietityttää, että mahtuuko tohon 4 hengen safkat mitenkään kerralla?

Jos jollain on hyviä tarjouksia tiedossa niin saa vinkata.
 
Iski ihan hirveä himo hankkia kunnon hiiligrilli. Viime vuodet on tullut grillattua pelkästään kaasulla kun kakaroille pitää saada ruoka valmiiksi HETI, mutta prkl se loppuu nyt. En vaan osaa päättää ostaisinko kamadon vai vaikka Webrin Master-Touch GBS 57/Premium E-5770n. Kamado lienee noin kokonaisuutena parempi ja erityisesti savustuksessa(?), mutta Weberin saa n. puolet halvemmalla kuin kohtuullisen kamadon ja kait tollakin nyt saa hifisteltyä?

Hobby hallissa on Nordgardenin 16' kamado -50 tarjouksessa, mutta siinä on 5 viikon toimitusaika. Siihen mennessä on jo puolet kesälomasta taputeltu, eikä noin pitkä odottelu napostele. Minua myös mietityttää, että mahtuuko tohon 4 hengen safkat mitenkään kerralla?

Jos jollain on hyviä tarjouksia tiedossa niin saa vinkata.

Itse samoilla linjoilla. N. 10v vanha spirit saa siirtyä vara / makkaragrilliksi ja kamado hakusessa. Tuo tila myös mietityttänyt ja ajatellut sijoittaa isoimpaan kamadobonoon aka. Limited. Jos saisi sillä homman ns. kerralla kuntoon. Saatavuus noissakin ollut huono, mutta mahdollisesti kesäkuussa pitäisi rantautua varastoon täydennystä.
 
Törmäsin muissa keskusteluissa Char-Broil Kamanderiin ja muutaman päivän tutkimisen seurauksena peruutin pikku-Bonon tilauksen ja tilasin Kamanderin. En löytänyt juuri muita kuin positiivisia kokemuksia tuosta ja kokokin oli sopivampi. Ainoa isompi miinus on tietty takuu, mutta toivottavasti säästyn ongelmilta.
Joko sait grillin? Katsoin tuota netraudasta ja mietin tilaamista, mutta sitten huomasin että vehje on terästä eikä keraaminen. Painoa puolet vähemmän kuin vastaavalla kamadolla. Tämä pisti miettimään, että onko toi vaan munanmuotoinen "pallogrilli"?
 
Iski ihan hirveä himo hankkia kunnon hiiligrilli. Viime vuodet on tullut grillattua pelkästään kaasulla kun kakaroille pitää saada ruoka valmiiksi HETI, mutta prkl se loppuu nyt. En vaan osaa päättää ostaisinko kamadon vai vaikka Webrin Master-Touch GBS 57/Premium E-5770n. Kamado lienee noin kokonaisuutena parempi ja erityisesti savustuksessa(?), mutta Weberin saa n. puolet halvemmalla kuin kohtuullisen kamadon ja kait tollakin nyt saa hifisteltyä?

Hobby hallissa on Nordgardenin 16' kamado -50 tarjouksessa, mutta siinä on 5 viikon toimitusaika. Siihen mennessä on jo puolet kesälomasta taputeltu, eikä noin pitkä odottelu napostele. Minua myös mietityttää, että mahtuuko tohon 4 hengen safkat mitenkään kerralla?

Jos jollain on hyviä tarjouksia tiedossa niin saa vinkata.

Itsellä 15" kamado ja neljälle kokkailen yleensä. Ei tuohon kerralla saa kaikkea mitä haluaisi. Jos teet vaikka kanaa ja vihanneksia, niin et tee niitä samaan aikaan. Eikä suora ja epäsuora valmistus tahdo onnistua samaan aikaan. Eli suunnittelua vaatii. Tai sitten isomman mallin. Muuten suosittelen lämpimästi kamadoa grillinä.
 
Itsellä 15" kamado ja neljälle kokkailen yleensä. Ei tuohon kerralla saa kaikkea mitä haluaisi. Jos teet vaikka kanaa ja vihanneksia, niin et tee niitä samaan aikaan. Eikä suora ja epäsuora valmistus tahdo onnistua samaan aikaan. Eli suunnittelua vaatii. Tai sitten isomman mallin. Muuten suosittelen lämpimästi kamadoa grillinä.
Kamado on hyvä ja pitkäikäinen grilli. Itse en vain ole jaksanut opetella kaikkia sen hienouksia. Grillaus, barbeque ja savustus menee lievästi harrastuksen puolelle ja käytössä on tällä hetkellä:
-Bradley savustin, jolla optimilämpötila-alue on 50-120C, tällä savustelen kalat ja makkarat, ei tuota smokeringiä kun savustuspurukiekko palaa vain kytemällä
-Traeger Timberline 850 pellettigrilli, joka on hyvä epäsuoraan low&slow barbequesavustukseen 100-150C alueella, tulee hyvät ribsit, brisketit, joulukinkut, kalkkunat ja hanhet, savun aromia ja rapea pinta ml. smokering (joka ei vaikuta kuitenkaan makuun millään tavalla)
-Masterbuilt 560 Gravity Series, hiiligrilli, jossa lämpötilan säätö tarkka kuin sähköuunissa, lämpätila-alue laaja 100-350C, hyvä low&slow barbequesavustukseen, savun aromi kuin stickburnerissa, kaikkeen grillaukseen, vaikka on epäsuora grilli, laatu heikko
-Budjettiluokan kamadogrilli, tämä on paras jos pitää esim. pihvit ruskistaa tai kasvikset grillata niin, että tulee kevyesti hiiltynyt pinta =>Todennäköisesti kamado riittäisi kaikkeen muuhun paitsi kalojen ja makkaroiden savustukseen kun opettelisi kaikki detaljit käytöstä
 
Viimeksi muokattu:
Kuinkas onnistuu hiilillä low and slow snake method? Briketeillä menty tähän asti mutta voisi spare ribsiä kokeilla välillä hiilillä.

Weberin pallo.

Miten muuten säätelette lämpötilaa? Alaventtiili täysin auki ja pelkällä yläventtiilillä vai mitä suositte?
 
Viimeksi muokattu:
Miten muuten säätelette lämpötilaa? Alaventtiili täysin auki ja pelkällä yläventtiilillä vai mitä suositte?

Tämähän se on avainkysymys. Barbequen holy grail on thin blue smoke eli savua tuskin edes havaitsee. Itsellä ainakin kamadossa tyypillistä on se, että kun saavuttaa lämpötilan niin se ampuu hetken kuluttua yli ja yläventtiiliä pitää pienentää ja sitten veto loppuu ja alkaa valkoinen sankka "likainen savu". Molempien säätö on mielestäni tärkeää.
 
Joko sait grillin? Katsoin tuota netraudasta ja mietin tilaamista, mutta sitten huomasin että vehje on terästä eikä keraaminen. Painoa puolet vähemmän kuin vastaavalla kamadolla. Tämä pisti miettimään, että onko toi vaan munanmuotoinen "pallogrilli"?

Itse tilasin myös Kamanderin ja ollut nyt mökillä käytössä muutaman viikonlopun. Olen grilliin erittäin tyytyväinen, saa kuumaksi, lämmönsäätely helppoa ja pitää lämmön erittäin hyvin. Kotona on Master Touch, siihen verrattuna ihan eri luokan vehje, keraamisista kamadoista ei tosin ole kokemusta. Tilaakin tuossa on erillisen lämpöhyllyn ansiosta enemmän kuin Weberissä
 
Kompromissi Weber Master touch vs Kamado = Weber Summit Kamado :D

Master touch Premium sillä rosterilautasella kyllä ollut todella erinomainen kalojen savustuksiin n. 85-90 lämmöillä.
 
Kompromissi Weber Master touch vs Kamado = Weber Summit Kamado :D

Master touch Premium sillä rosterilautasella kyllä ollut todella erinomainen kalojen savustuksiin n. 85-90 lämmöillä.

Toi Summit olisi kova, mutta a. menee yli budjetin ja b. se on loppu kaikkialta. Master touch premium 5775 tarvikkeineen ja briketteineen saisi alta 500€ ja jos ei tota kaikkein kalleinta "versionumeroa" hommaa, niin halvemmalla. 500€ saisi myös ketjussa mainitun Kamanderin ilman tilpehöörejä. Saman kokoluokan kamadot alkavat 550 eurosta. Valintoja valintoja.
 
Viimeksi muokattu:
Hiilimiehille luettavaa, toivottavasti jollekin hyötyä tai edes mielenkiintoista luettavaa.
T:kaasumies

Kai se täytyy olla mainoksen uhri ja uhrata 40€ testin voittajaan. Itse vallan käytän marienburgin hiiliä ja todella tyytyväinen niihinkin. Just tuli haettua pari pussia lisää.

Eilen iltapalaksi entrecotee piffiä ja tuli todella hyvä, nyt kun tein kuumalla grillillä. Aikaisemmin itsellä on ollut sellainen ongelma, että olen laittanut liian vähän hiiliä ja grilli on pikkaisen liian kylmä jos näin voidaan sanoa.

Tänään tein tomahawkin ja muuten hyvää lihaa, mutta maustaminen epäonnistui täysin. Huom. ei ollut itse maustama vaan kauppiaan mitä suunnattomasti ihmettelin tuollaisen lihan kohdalla. Vääjäämättä tuli mieleen, että onkohan lihat seissyt kaupassa pitkäänkin ja marinaadilla sitten pikkaisen peitelty? Kuulemma ei ihan tavatonta. Tuollainen tomahawk köntti ei kuitenkaan ihan halpaa ole, niin ei varmaan ihan jokaiselle tartu mukaa.
 
Iski ihan hirveä himo hankkia kunnon hiiligrilli. Viime vuodet on tullut grillattua pelkästään kaasulla kun kakaroille pitää saada ruoka valmiiksi HETI, mutta prkl se loppuu nyt. En vaan osaa päättää ostaisinko kamadon vai vaikka Webrin Master-Touch GBS 57/Premium E-5770n. Kamado lienee noin kokonaisuutena parempi ja erityisesti savustuksessa(?), mutta Weberin saa n. puolet halvemmalla kuin kohtuullisen kamadon ja kait tollakin nyt saa hifisteltyä?

Hobby hallissa on Nordgardenin 16' kamado -50 tarjouksessa, mutta siinä on 5 viikon toimitusaika. Siihen mennessä on jo puolet kesälomasta taputeltu, eikä noin pitkä odottelu napostele. Minua myös mietityttää, että mahtuuko tohon 4 hengen safkat mitenkään kerralla?

Jos jollain on hyviä tarjouksia tiedossa niin saa vinkata.

Suosittelen unohtamaan kaikki alle 21" kamadot....itsellä 21" ja saisi olla isompi.
 
Lueskelin lisää tuosta Kamanderista ja se vaikuttaa olevan hinta-laatusuhteeltaan erinomainen. Paistopinta-alakin taitaa olla sama kuin 23 tuuman kamadossa.

Se on joko tuo tai sitten Weber Master Touch Premium E-5770. Hintaero noiden välillä on 150. Sillä saa aika paljon tarvikkeita ja muutaman kesän briketit.
 
Lueskelin lisää tuosta Kamanderista ja se vaikuttaa olevan hinta-laatusuhteeltaan erinomainen. Paistopinta-alakin taitaa olla sama kuin 23 tuuman kamadossa.

Se on joko tuo tai sitten Weber Master Touch Premium E-5770. Hintaero noiden välillä on 150. Sillä saa aika paljon tarvikkeita ja muutaman kesän briketit.

Jossei ihan kaikkia tilpehöörejä halua mukaan niin 5750 Verkkokauppa.comissa 250e: Weber Master-Touch GBS SE E-5750 -hiili-/brikettigrilli, 57 cm, musta 249,00
 
Lueskelin lisää tuosta Kamanderista ja se vaikuttaa olevan hinta-laatusuhteeltaan erinomainen. Paistopinta-alakin taitaa olla sama kuin 23 tuuman kamadossa.

Se on joko tuo tai sitten Weber Master Touch Premium E-5770. Hintaero noiden välillä on 150. Sillä saa aika paljon tarvikkeita ja muutaman kesän briketit.
 

Liitteet

  • IMG_20210605_194515.jpg
    IMG_20210605_194515.jpg
    6,4 MB · Luettu: 403
Ei ole saranat satasen arvoinen, päin vastoin. Ketjussa paljon juttua.

Satasella saa jo 100 grillaus olutta :)
 
Tätä kans mietin. Olen yrittänyt lukea tuon ja premium-mallin eroista enkä löydä muuta kuin saranoidun kannen? En tiedä mahtaako se olla satasen hintaeron arvoinen, vai tuleeko premium mallin mukana enemmän roinaa?
Onkohan tuossa halvemmassa esim. tuota lämmönsäätelylevyä? Se varmaan ainakin tuo lisää hintaa jos ei ole. Hyvä lisä, jos haluaa tehdä miedommalla lämmöllä pitempää kypsennystä.
 
Joko sait grillin? Katsoin tuota netraudasta ja mietin tilaamista, mutta sitten huomasin että vehje on terästä eikä keraaminen. Painoa puolet vähemmän kuin vastaavalla kamadolla. Tämä pisti miettimään, että onko toi vaan munanmuotoinen "pallogrilli"?
Sain ja pari viikkoa ollut käytössä. Ihan eri luokkaa kun pallogrillit. Lämmöneristyksessä jopa parempi kuin kamadot ja grillin saa kuumaksi erittäin helposti ja laitteen saa lähes yhtä tiiviiksi kun kamadot asentamalla alapuolelle tiivisteen (tiiviste vain kannessa). Pari päivää sitten tein pizzaa ja lämmöt sai helposti 400 asteeseen ja ne myös pysyi siellä koko grillauksen ajan. Grillissä myös erinomainen yläritilä johon saa mm pizzakiven hyvin lähemmäs kannen yläosaa. Hinta-laatusuhteeltaan ihan ylivoimainen kampe markkinalla tällä hetkellä.
 
Sain ja pari viikkoa ollut käytössä. Ihan eri luokkaa kun pallogrillit. Lämmöneristyksessä jopa parempi kuin kamadot ja grillin saa kuumaksi erittäin helposti ja laitteen saa lähes yhtä tiiviiksi kun kamadot asentamalla alapuolelle tiivisteen (tiiviste vain kannessa). Pari päivää sitten tein pizzaa ja lämmöt sai helposti 400 asteeseen ja ne myös pysyi siellä koko grillauksen ajan. Grillissä myös erinomainen yläritilä johon saa mm pizzakiven hyvin lähemmäs kannen yläosaa. Hinta-laatusuhteeltaan ihan ylivoimainen kampe markkinalla tällä hetkellä.
Onkos tämä niinkun edullisempi vastine Weberin Summit "kamodolle" sitten? Eli ilmaeristeinen metalli "kamado" myös tms?
Weberin summit herätti myös meilenkkinnon tässä "kamadoa" tai vastaavaa etsiessä, mutta mietitytti hinta/laatu-suhde verrattuna keraamiseen kamadoon. jne.
Itse arvostan grillauspinta-alaa ehdottomasti, joten keraamisen kamadon on oltava 22"+ tms. Weberin summit olisi iso, mutta mietityttää noiden peltisten kanssa hiili -taloudellisuus ja säteilylämpö mitä keraaminen vastine antaa myös yläkuupassa paremmin lämmönvarauskyvyn myötä.
 
Kiitos @MustaT ja @tstv. Weberi jää kauppaan tai ehkä mökille kaasun kaveriksi. Kotiin ostan Kamanderin. Sitä odotellessa voisin helpottaa grillikuumetta hakemalla hiiliä, sytytyspaloja, savustuspaloja ja muita härpäkkeitä. Pirkka-brikettejä kehuttiin jossain grilliblogissa ja ehkä noita sikamaisen kalliita Quebrachojakin voisi kokeilla.

"Tilauksesi on vastaanotettu.
Kiitos tilauksestasi!

Tilatut tuotteet
Tuotteen nimi
Hiiligrilli Char-Broil Kamander
FAL140870
Kaukokiidon kotiin toimitus
n. 2-5 arkipäivää"
 
Viimeksi muokattu:
Onkos tämä niinkun edullisempi vastine Weberin Summit "kamodolle" sitten? Eli ilmaeristeinen metalli "kamado" myös tms?
Weberin summit herätti myös meilenkkinnon tässä "kamadoa" tai vastaavaa etsiessä, mutta mietitytti hinta/laatu-suhde verrattuna keraamiseen kamadoon. jne.
Itse arvostan grillauspinta-alaa ehdottomasti, joten keraamisen kamadon on oltava 22"+ tms. Weberin summit olisi iso, mutta mietityttää noiden peltisten kanssa hiili -taloudellisuus ja säteilylämpö mitä keraaminen vastine antaa myös yläkuupassa paremmin lämmönvarauskyvyn myötä.
En tiedä Weberin rakenteesta, mutta kamanderissa on teräsrakenteen sisällä jokin synteettinen eriste, en löytänyt tarkempia tietoja mitä materiaalia tuo on. Itse en ole ikinä kamadoa omistanut, mutta esim FB:n kamadoryhmässä on ollut juttua, että kamanderissa on parempi hyötysuhde hiilissä kamadoihin verrattuna.
 
Kiitos @MustaT ja @tstv. Weberi jää kauppaan tai ehkä mökille kaasun kaveriksi. Kotiin ostan Kamanderin. Sitä odotellessa voisin helpottaa grillikuumetta hakemalla hiiliä, sytytyspaloja, savustuspaloja ja muita härpäkkeitä. Pirkka-brikettejä kehuttiin jossain grilliblogissa ja ehkä noita sikamaisen kalliita Quebrachojakin voisi kokeilla.
Sunset charcoalilta 10kg quebrachoja 14€ ei oo kyl sikamaisen kallista.
 
Joo saahan noita halvemmalla, mutta ILn testissä Black Ranch Quebracho oli ylivoimainen. Tuo haisee vähän mainokselle, mutta ajattelin silti kokeilla.

Itse voin suositella noita sunset charcoalin quebrachoja. Tilasin ensimäisen kerran ja heti kerralla 20kiloa :whistling: Hyvin on toiminut, tilaan uudelleenkin tuolta.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 389
Viestejä
4 489 658
Jäsenet
74 150
Uusin jäsen
JM11

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom