Grillit & grillaus

Kerran kokeilin mielenkiinnosta sytyttää sytytysnesteellä hiilet, että tuleeko niistä jotain sivumakua, mutta en huomannut yhtään mitään. Antaa hiilien palaa hetken eikä heitä ruokia heti syttymisen jälkeen, niin kerkiää nesteet ym. haitumaan/palamaan pois. Muuten tulee kyllä käytettyä sytystys paloja, kun ovat niin helppoja.
 
Pizzakivi vähän himottaisi. Mitään en aiheesta tiedä joten mitä kivestä tulis löytyä?
Lidlissä ja tokmannilla näyttää olevan 10e kiviä, tekeekö näillä mitään? Tai miksi kannattaisi maksaa 3-4x enemmän?

Biscotto di sorrento kivi tuntuu olevan se ”kivi”, hinta on kyllä satasen pahemmalla puolella. Edullisempi vaihtoehto, halpiskiviä 2kpl ja niiden väliin vaikka tiilet.
 
Kerran kokeilin mielenkiinnosta sytyttää sytytysnesteellä hiilet, että tuleeko niistä jotain sivumakua, mutta en huomannut yhtään mitään. Antaa hiilien palaa hetken eikä heitä ruokia heti syttymisen jälkeen, niin kerkiää nesteet ym. haitumaan/palamaan pois. Muuten tulee kyllä käytettyä sytystys paloja, kun ovat niin helppoja.
Tätä itsekkin ihmettelen. Eihän se grilli voi mitenkään olla heti valmis grillaukseen, kun sen on sytytysnesteellä/paloilla/pusseilla sytyttänyt.
Itse käytän sytytykseen melkein mitä nyt vain sattuu käsillä olemaan, tuohta, sanomalehteä, sytytyspusseja.... Kyllä siinä tovi vierähtää, ennen kuin pääsee grillailemaan. Ja siinä ajassa kyllä palaa sytytykseen käytetyt lisäaineet pois.
 
Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan kun on kyse grillauksesta. :tup:
Kuten tuossa jo muutama vastaus tuli, sytytyspalat ja piippusytytin.
itse olen sillä yhdistelmällä mennyt vuoden verran ja toimii kuin junan vessa.
piippuun hiilet, grillin alemmalle ritilälle kaksi sytytyspalaa, piippu päälle ja noin 5-10 min odottelua ja hiillos on valmis. Tuossa välissä voi tehdä esivalmisteluja / juoda vaikka oluen:whistling:

Olutta juodessa aika toki kuluu mukavasti ja nopeasti mutta oikeasti tuo 5min on kyllä aivan toiveajattelua vaikka hiilet olisi minkälaista höttöä tahansa. Briketeillä mennään sit jo puolen tunnin paremmalle puolelle. Näin ainakin weberin piipulle ja minun pihassani.
Föönimiehet toki sytyttää nopeammin, mutta kiireessä ite sytytän kyllä mielummin kaasugrillin.
 
Onko kokemuksia weber Q3000? Huomenna ois gigantissa tarjouksessa 379e. Parempi vai huonompi kuin spirit E210 tai E310?
 
Briketit ja hiilet on vähän kuin AitoKiuas. Odotus palkitaan.

Edit ja OT. AK47, niillä on huumorimiehiä markkinoinnissa :)
 
Onko kokemuksia weber Q3000? Huomenna ois gigantissa tarjouksessa 379e. Parempi vai huonompi kuin spirit E210 tai E310?
Mulla on molemmat, taitaa tästä ketjusta löytyä vertailua.
Tässä lyhyesti:
E-310 on 3 poltinta, epäsuora onnistuu ehkä hiukka paremmin kuin Q3000.
E-310 kuluttaa enemmän kaasua, mutta sytytin toimii paremmin.
Q3000 saa puolikkaan grillin kokoisen parilalevyn, which is nice.
E-310 on vaan se GBS-kolon kokoinen.
Paistoala on miltei sama
E-310 sivupöydät rosteria, Q muovia
Tuuli ei osu E-310 niin hyvin kuin Q3000, Q on sellaiset aukot kannen päissä, kun taas E-310 painuu alas asti.
Tykkään silti Q vaikka ostinkin E. Q on nyt mökillä
Sori ei tää mun tajunnanvirta taida auttaa sun valinnassa
 
Mihin tämmöisiä hanskoja tarvitaan kotikeittiössä?
Sihen kun maustan vaikka lihoja. Ota selvää. Eihän se vinyli hanska välttämättä huono ole, sitä ei vaan suositella rasvaisten asioiden käsittelyyn. Siksi.
Ja oikeesti se sytytysneste ei vaan kuulu grilleihin. Laatumerkit eväävät takuun heti ekasta kerrasta, kamadoissa niitä ei saa käyttää ollenkaan. Piippusytytin toimii pallogrilleissä oikein hyvin, kamadoissa sytytyspalat, puupohjaiset sellaiset. On myös Looftlighter tai muita vastaavia joilla saa hiilet syttymään nopeasti. Sytytysnesteen haju ja maku tarttuu niihin hiiliin ja sen jälkeen ritilään ja sihen sun safkaan.
Mutta jos haluat olla idiootti niin ei muutaku kauppaan ja se litra sytytysnestettä salaatin joukkoon ja eiku lusikoimaan.

Tokmannilla on vähän väliä näitä 2pkt 5€ Sytytyspala 100 kpl
 
Ja oikeesti se sytytysneste ei vaan kuulu grilleihin. Laatumerkit eväävät takuun heti ekasta kerrasta, kamadoissa niitä ei saa käyttää ollenkaan. Piippusytytin toimii pallogrilleissä oikein hyvin, kamadoissa sytytyspalat, puupohjaiset sellaiset. On myös Looftlighter tai muita vastaavia joilla saa hiilet syttymään nopeasti. Sytytysnesteen haju ja maku tarttuu niihin hiiliin ja sen jälkeen ritilään ja sihen sun safkaan.
Mutta jos haluat olla idiootti niin ei muutaku kauppaan ja se litra sytytysnestettä salaatin joukkoon ja eiku lusikoimaan.
Samalla mentaliteetilla voisi sanoa ettei briketitkään kuulu hiiligrilliin, ei nekään ole sitä itteään vaan puristettua sahanpurua ja ties mitä. Osa briketeistä haisee sytytettäessä oudolle joten sekin tarttuu ritilään ja ruokaan?

Sytytti grillin millä vaan niin ritilähän laitetaan päälle vasta kun hiilet on valmiit, koska pitäähän ne levittää ennen ritilän laittamista.
 
En mä puhunu briketeistä mitään. En käytä niitä. Mut se sytytysneste ei vaan kuulu ruokaan tai ruoanvalmistukseen. Ei kyllä ruokaan kuulu e-kooditkaan mutta sitä paskaa on safkoissa ihan liikaa.
 
En mä puhunu briketeistä mitään. En käytä niitä. Mut se sytytysneste ei vaan kuulu ruokaan tai ruoanvalmistukseen. Ei kyllä ruokaan kuulu e-kooditkaan mutta sitä paskaa on safkoissa ihan liikaa.
Ei kuulukaan - sen takia odotetaan, että se neste palaa pois.

Ja kannattaa joo olla varuillaan e-koodien kanssa - mustikassakin niitä on viitisen kappaletta :D
 
Ei ne nesteen kemikaalit sieltä mihinkään häviä. On hienoo että täällä melkoiset asiantuntijat ovat sitä mieltä että joo sytysneste on ihan ok. Ku se ei vaan ole. Ihan sama ku sä kaataisit bensaa sinne sun grilliin.. joo kyllä se palaa pois sieltä.. palaa palaa.
 
Ei ne nesteen kemikaalit sieltä mihinkään häviä. On hienoo että täällä melkoiset asiantuntijat ovat sitä mieltä että joo sytysneste on ihan ok. Ku se ei vaan ole. Ihan sama ku sä kaataisit bensaa sinne sun grilliin.. joo kyllä se palaa pois sieltä.. palaa palaa.

Tuo on nyt hieman turhaa jeesustelua, ottaen huomioon että puhutte hiilillä grilamisesta. Hieman kun guuglailee hiilillä grillamisen vaaroista, niin hulluksihan sitä tulee. Hilistä itsessäänkin vapautuu vaikka mitä yhdisteitä. Muistelen että joissakin maissa on hiilipaketteihin jouduttu jopa laittamaan varoitustekstit.

Näkisin että sytytysnesteellä läträäminen on ok jos sen tekee maltilisesti ja antaa hilloksen oikeasti muodostua rauhassa. Ei pitäis tulla yhdisteitä ja makua.

Silti kannatan hiilillä / hiilloksella grillaammista.
 
Kun nyt hiilloksesta puhutaan niin olisin kiinnostunut kuulemaan grillaamisesta pallogrillien ja Kamadojen ulkopuolelta - sähkösavustimet ja kaasugrillit voi jättää tämän ulkopuolelle myös. Kenellä on puilla lämpiäviä grillejä (perinteinen suomalainen tiiligrilli, argentiinalainen grilli jne.), saaristolaissavustimia, jenkkien ugly drum smokereita ja off-set savustimia, avotulella kokkaamista jne. Eli onko porukalla käytössä tällaisia ja mitä niillä tekee.

Itsellä oli kiukaan päälle tehty saaristolaissavustin, ehdin käyttämään kaksi kertaa talvella ja pari kuukautta sitten sen päälle kaatui puu, joten lyhyeksi jäi käyttö. Tein kerran savustettua kalkkunaa ja hyvää oli. Tuossahan savua muodostuu koko ajan mutta tosi vähän kerrallaan, eikä tule kitkerää makua 3h savustuksellakaan. Käytin koivuklapia polttopuuna josta otin kuoren pois.

Pihassa seisoo tyhjä öljytynnyri mallia Teboil, ja siihen aloitettu suunnitelmat tehdä ugly drum smoker, koska saaristolainen tuhoutui luonnonkatastrofissa. Lisäksi kodassa on kotagrilli jossa tehdään ruokaa avotulella, ei siis hiilloksella vaan ihan tulella.
 
Näkisin että sytytysnesteellä läträäminen on ok jos sen tekee maltilisesti ja antaa hilloksen oikeasti muodostua rauhassa. Ei pitäis tulla yhdisteitä ja makua.

Silti kannatan hiilillä / hiilloksella grillaammista.

Samoilla linjoilla itsekin. Kohta 10 vuotta hiilellä grillaillut ja aina sytytysnestettä käyttänyt. Kyllähän siinä menee se 20-30min olutta juodessa ennen kuin kunnon hiillos grillissä on, yhtään ei kannata hätäillä tuon kanssa. Luulisi että puolessa tunnissa on pahimmat myrkyt häipyneet, enkä ole kyllä mitään sytytysnesteen sivumakujakaan huomannut.
 
Kamadon sytyttämiseen suosittelen tällästä sähkösytytintä (n. 20e) https://www.amazon.de/gp/product/B07RZ7NJQS

Ollu nyt käytössä puolisen vuotta ja tuolla saa aika kivasti kontrolloitua että miten paljon sitä hiiltä syttyy ja mistä kohtaa. n 5-10min menee itellä tuon kanssa että on kamado tulilla niin että sinne voi jo lykkää paistin mietoon lämpöön ja sitten räppänöillä ohjailla sen lämmön sinne 120-150 asteen tienoille.

Edit: Lisäämpä jotain muutakin mitä kehtaan suositella tuolta saksan amazonista, niin tulee tuo 40e ilmaisten postien rajakin täyteen.
Grillipihdit (tosi jämäkät, n. 12e): https://www.amazon.de/gp/product/B003AM8994
Grillaushanskat (ei näpit pala säätäessä, n. 10e): https://www.amazon.de/gp/product/B083ZTYFR5
Teräksinen ritilän putsausharja (n 18e): https://www.amazon.de/Iregro-Stainless-Steel-Grill-Cleaning/dp/B01MXPUT72
 
Viimeksi muokattu:
Kamadon sytyttämiseen suosittelen tällästä sähkösytytintä (n. 20e) https://www.amazon.de/gp/product/B07RZ7NJQS

Ollu nyt käytössä puolisen vuotta ja tuolla saa aika kivasti kontrolloitua että miten paljon sitä hiiltä syttyy ja mistä kohtaa. n 5-10min menee itellä tuon kanssa että on kamado tulilla niin että sinne voi jo lykkää paistin mietoon lämpöön ja sitten räppänöillä ohjailla sen lämmön sinne 120-150 asteen tienoille.

Edit: Lisäämpä jotain muutakin mitä kehtaan suositella tuolta saksan amazonista, niin tulee tuo 40e ilmaisten postien rajakin täyteen.
Grillipihdit (tosi jämäkät, n. 12e): https://www.amazon.de/gp/product/B003AM8994
Grillaushanskat (ei näpit pala säätäessä, n. 10e): https://www.amazon.de/gp/product/B083ZTYFR5
Teräksinen ritilän putsausharja (n 18e): https://www.amazon.de/Iregro-Stainless-Steel-Grill-Cleaning/dp/B01MXPUT72

Sama fööni itsellä käytössä. Toimii. Suosittelen!
 
Voi olla että mulla oli taidoissa vikaa tai sit siinä Bilteman piippusytyttimessä mutta tuntu että ne Weberin briketit ei tullu siinä puolessakaan tunnissa valmiiksi, päällimmäiset ei juurikaan syttyneet. Sit kun ne kaato grilliin niin olis viel pitäny odotella. Siirryin sit suurimmaks osaks ihan tavallisiin hiiliin, biosytytysnestettä ja palamaan. Ei toi juuri haise ees laitettaessa saati sit kun ne hiilet on palanu siel hiillokselle.

Ei vaan tässä elämäntilanteessa oo aikaa hifistellä jos haluun ne makkarat grillata, joten pallogrilli sai lähtee ja kaasu tuli tilalle. En nyt väheksy sitä jos joku haluaa käyttää aikaa oikeaoppiseen grillaukseen, mut monelle se sytytysneste tai kaasugrilli on oikeasti parempi vaihtoehto.
 
Voi olla että mulla oli taidoissa vikaa tai sit siinä Bilteman piippusytyttimessä mutta tuntu että ne Weberin briketit ei tullu siinä puolessakaan tunnissa valmiiksi, päällimmäiset ei juurikaan syttyneet. Sit kun ne kaato grilliin niin olis viel pitäny odotella. Siirryin sit suurimmaks osaks ihan tavallisiin hiiliin, biosytytysnestettä ja palamaan. Ei toi juuri haise ees laitettaessa saati sit kun ne hiilet on palanu siel hiillokselle.

Ei vaan tässä elämäntilanteessa oo aikaa hifistellä jos haluun ne makkarat grillata, joten pallogrilli sai lähtee ja kaasu tuli tilalle. En nyt väheksy sitä jos joku haluaa käyttää aikaa oikeaoppiseen grillaukseen, mut monelle se sytytysneste tai kaasugrilli on oikeasti parempi vaihtoehto.
Olen ennenkin sanonut ja sanon taas. Jos grillaus on pelkästää kabanossin tms. ja valmismarinoitujen atrian tms. pihvien lämmittämistä ulkona, ei ole yhtään mitään väliä millä laitteella sen suorittaa.
Jos itselläni on kiire tehdä ruokaa, niin yleensä valitsen jonkun muun tavan kuin grillauksen. Makkaraa heitän satunnaisesti kaasugrilliin kiiressä. Kaikissa muissa grillauksissa varaan aikaa riittävästi ja käytän pääosin pallogrilliä.
 
Viimeksi muokattu:
Hoksattiin tuossa kun meillä on aivokasvainlapsi niin marketin perus hanskat jättää vähän väriä kun käyttää käsidesiä/vahvempaa puhdistusainetta.

En ole kokeillut kuumien paistien kanssa että reagoiko vastaavasti.
Sinä käytät siis hanskoja suojamaan ruokaa käsien bakteereilta (lapsen vuoksi?) - homma roger.
Käsien suojaamiseen..
Mihin niitä käsiä tarvitsee suojata ruualta? No, joskus harkinnut että chilejä pilppoessa voisi käyttää niin voisi hieroa silmiä rauhassa, en kuitenkaan silti jaksa ja kaikki muut mömmöt lähtee ihan fairyllä pyhhkäisemällä käsistä...
Sihen kun maustan vaikka lihoja. Ota selvää. Eihän se vinyli hanska välttämättä huono ole, sitä ei vaan suositella rasvaisten asioiden käsittelyyn. Siksi.
Suojaatko nyt käsiä ruualta vai ruokaa käsiltä?

Ilmeisesti osa suojaa jonkun syyn takia käsiään ruualta? Siksi kyselin nimenomaan kotikeittiön näkökulmasta tuota hanskahommaa kun ruoan suojaamiseksi bakteereilta niin hanskoja ei käytännössä tarvitse kuin jossain uber-spesiaalipoikkeustapauksessa. Tietysti jossain spesiaalitilanteessa voi olla kätevämpää kääntää ne marinadiset hanskat ympäri ja jatkaa siitä puhtain käsin jos on jossain sellaisessa paikassa että vesihana on useamman oven/pitkän matkan päässä, tällöin tosin kyllä yleensä keksii jonkun muunkin tavan vipata sen kimpaleen grilliin kuin kädet...
 
Sinä käytät siis hanskoja suojamaan ruokaa käsien bakteereilta (lapsen vuoksi?) - homma roger.

Mihin niitä käsiä tarvitsee suojata ruualta? No, joskus harkinnut että chilejä pilppoessa voisi käyttää niin voisi hieroa silmiä rauhassa, en kuitenkaan silti jaksa ja kaikki muut mömmöt lähtee ihan fairyllä pyhhkäisemällä käsistä...
Suojaatko nyt käsiä ruualta vai ruokaa käsiltä?

Ilmeisesti osa suojaa jonkun syyn takia käsiään ruualta? Siksi kyselin nimenomaan kotikeittiön näkökulmasta tuota hanskahommaa kun ruoan suojaamiseksi bakteereilta niin hanskoja ei käytännössä tarvitse kuin jossain uber-spesiaalipoikkeustapauksessa. Tietysti jossain spesiaalitilanteessa voi olla kätevämpää kääntää ne marinadiset hanskat ympäri ja jatkaa siitä puhtain käsin jos on jossain sellaisessa paikassa että vesihana on useamman oven/pitkän matkan päässä, tällöin tosin kyllä yleensä keksii jonkun muunkin tavan vipata sen kimpaleen grilliin kuin kädet...
No itse ainakin käytän kertiksia kun marinoin ja hieron lihaan mausteita sun muuta sottaista puuhaa. On sata kertaa nopeampaa kun voi homman jälkeen revästä hanskat pois ja nopeasti huutaista kädet. Toisin kuin ilman hanskoja rasvat ja mausteet ja marinadin on pinttyneenä käsin ja kynsien alle ja pelkästää kuuman veden tuleminen hanasta kun kestää sen 30s ja siihen vielä saippuoiden kanssa lotraus niin ei ole vaivan väärti. Kertsit käteen, marnointi/rubi ja kertsit pois ja huuhtasu. Menee yhteensä varmaan sen puoli minuttia.
 
Mä olen taas laskenut tuon siten että hanskojen hakeminen/ottaminen & käyttäminen+roskiin laitto on osapuilleen sama aika kuin käsien pesu (mulla tulee kuumaa vettä heti), vaihtoehtoiskustannuksena on hanskat tai saippua :).
 
Sinä käytät siis hanskoja suojamaan ruokaa käsien bakteereilta (lapsen vuoksi?) - homma roger.

Mihin niitä käsiä tarvitsee suojata ruualta? No, joskus harkinnut että chilejä pilppoessa voisi käyttää niin voisi hieroa silmiä rauhassa, en kuitenkaan silti jaksa ja kaikki muut mömmöt lähtee ihan fairyllä pyhhkäisemällä käsistä...
Suojaatko nyt käsiä ruualta vai ruokaa käsiltä?

Ilmeisesti osa suojaa jonkun syyn takia käsiään ruualta? Siksi kyselin nimenomaan kotikeittiön näkökulmasta tuota hanskahommaa kun ruoan suojaamiseksi bakteereilta niin hanskoja ei käytännössä tarvitse kuin jossain uber-spesiaalipoikkeustapauksessa. Tietysti jossain spesiaalitilanteessa voi olla kätevämpää kääntää ne marinadiset hanskat ympäri ja jatkaa siitä puhtain käsin jos on jossain sellaisessa paikassa että vesihana on useamman oven/pitkän matkan päässä, tällöin tosin kyllä yleensä keksii jonkun muunkin tavan vipata sen kimpaleen grilliin kuin kädet...
No itse ainakin käytän kertiksia kun marinoin ja hieron lihaan mausteita sun muuta sottaista puuhaa. On sata kertaa nopeampaa kun voi homman jälkeen revästä hanskat pois ja nopeasti huutaista kädet. Toisin kuin ilman hanskoja rasvat ja mausteet ja marinadin on pinttyneenä käsin ja kynsien alle ja pelkästää kuuman veden tuleminen hanasta kun kestää sen 30s ja siihen vielä saippuoiden kanssa lotraus niin ei ole vaivan väärti. Kertsit käteen, marnointi/rubi ja kertsit pois ja huuhtasu. Menee yhteensä varmaan sen puoli minuttia.
Jep kertsit on näppäremmät kuin jatkuvasti olla käsiään hinkkaamassa vesihanan alla. +Näin korona-aikana joutuu käsiään muutenkin pestä jatkuvalla syötöllä ja kädet kuivuu rasvaamisesta huolimatta, joten jos hanskoilla pystyy välttämään ylimääräistä käsien pesua niin miksi niitä ei sitten käyttäisi.

Chilejä pilkkoessakin käytän kyllä myös kerttishanskoja. Kapsaisiini on rasvaliukoinen, joten jos sen 100% varmasti haluaa pois käsistään niin ensin pitäisi pestä kädet ruokaöljyllä ja sitten vasta fairylla. Ihan muksunki takia on helpompi käyttää hanskoja ja nakata ne pois kun ei tarvitse miettiä, että tuliko nyt varmasti kädet pestyä tarpeeksi hyvin.
 
Voi olla että mulla oli taidoissa vikaa tai sit siinä Bilteman piippusytyttimessä mutta tuntu että ne Weberin briketit ei tullu siinä puolessakaan tunnissa valmiiksi, päällimmäiset ei juurikaan syttyneet. Sit kun ne kaato grilliin niin olis viel pitäny odotella.

Aika yllättävä kokemus.
Itsellä on ollut vain weberin piippuja, mutta samalta ne näyttää. Kolme sytytyspalaa pohjaritilälle, briketit piippuun suoraan pussista kastamalla ja piippu palavien palojen päälle, venttiili auki. 15…20 min ja ylimmätkin briketit osin hehkuvat.
 
Mihin niitä käsiä tarvitsee suojata ruualta? No, joskus harkinnut että chilejä pilppoessa voisi käyttää niin voisi hieroa silmiä rauhassa, en kuitenkaan silti jaksa ja kaikki muut mömmöt lähtee ihan fairyllä pyhhkäisemällä käsistä...
Suojaatko nyt käsiä ruualta vai ruokaa käsiltä?

Ilmeisesti osa suojaa jonkun syyn takia käsiään ruualta? Siksi kyselin nimenomaan kotikeittiön näkökulmasta tuota

Huomiona vain. Tämä on grillaus, eikä kotikeittiöketju. Harva täällä olevista grillailee kotikeittiössään, ulko/kesäkeittiöissään kyllä. Joissa harvoissa on esim. lämminvesi tai vesipiste ylipäätään. Luksuksesta (kertakäyttöhanskat..) joutuu vain aiheuttamaan kustannuksia, kun se on sen verran kätevämpää.
 
  • Tykkää
Reactions: Six
Onko kokemuksia weber Q3000? Huomenna ois gigantissa tarjouksessa 379e. Parempi vai huonompi kuin spirit E210 tai E310?
Itse pähkälin samaa ja kaivelin vertailuja. Tuo Q3000 on hiemen herkkä kovemmille tuulille, sivut on aika auki. Lisäksi mua kaiveli tuo muovinen olemus, päädyin lopulta äsken tilaamaan Motonetistä Spirit E310:n, hinta 569,- siitä pois 10 pinnaa kanta-asiakas alella, jäi 512,-. Ja jos sen lämpöhyllyn hankii Q3000:een, jää hinta eroksi vain noin 100,-. Mulla tuossa pihalla kököttää vanhan kaartin 310, jossa ne polttimet on poikittain, yhdet Flavor barssit joutunu ostamaan ja päivitin muutama vuos sitten ritilät valurautasiin GBS systeemiin, en kyllä ole hankkinu mitään vermeitä keski reikään...
Eli kestäviä laitteita nämä Weberit on, siitä "muoviseta" en tiedä...
 
Kestäviä on ja varaosia saa vaikka kuinka. Q-sarjan kaasugrillit siitä hyviä, että ovat alumiinisia, eli eivät ruostu.

Tuli itsekkin ostettua vähän häräteostoksena kaasugrilli Weberin Master Touchin kaveriksi, kun sattumalta bongasin Torista vanhan mutta hyvin pidetyn Weber Q220:sen. Oli melkein naapurissa myynnissä ja 50e maksoin. Tuohan on todella pitkäikäinen vehje, kun kansi ja pohja on alumiinista valettu ja paistoritilä kunnon valurautaa. Rosterinen poltinkin oli kuin uusi, vaikka kuulemma kovalla käytöllä oli ollut. En nyt tiedä tuleeko olemaan oikein mitään käyttöä mutta ehkä sillä joskus makkarat lämmittää.

Maali oli hiukan lohkeillut kannesta ja pohjasta, niin otin tuosta yhden illan pikaprojektin. Hioin hyvin suurpiirteisesti ja vedin kuumankesto kilikolia pintaan. Tulipahan puhdistettua kaikki osat siinä samalla perinpohjin. Pari testigrillausta maali on ainakin pysynyt hyvin kiinni. Ja jos lähtee irtoamaan, niin eipä siinä häviä kuin 8e kilikolipullon :kahvi:

20200908_173202.jpg
20200909_182315.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Itsellä oli kiukaan päälle tehty saaristolaissavustin, ehdin käyttämään kaksi kertaa talvella ja pari kuukautta sitten sen päälle kaatui puu, joten lyhyeksi jäi käyttö. Tein kerran savustettua kalkkunaa ja hyvää oli. Tuossahan savua muodostuu koko ajan mutta tosi vähän kerrallaan, eikä tule kitkerää makua 3h savustuksellakaan. Käytin koivuklapia polttopuuna josta otin kuoren pois.

Tästä kiinnostaisi kuulla lisää koska itselläkin on ajatus rakentaa saaristolaissavustin kiukaasta. Itse ajattelin tehdä savustuskoppiin umpinaisen lankkulattian, jossa läpivienti lattiassa savuputkelle eikä lainkaan ritilää ja kivipesää. Huolena on vaan se, että tulee liian tiivis ja savustin käy liian lämpöisenä kun vielä on suoraan kiukaan yläpuolella eli onko parempi tehdä vähän harvempi pohja teräsritilällä ja kivipesällä? Toinen vaihtoehto olisi rakentaa suhteellisen tiivis, mutta kiuas olisi savustuskopin vieressä. Koppi tiiviiksi niin, että vetää vain savuräppänästä.
 
Mihin niitä käsiä tarvitsee suojata ruualta? No, joskus harkinnut että chilejä pilppoessa voisi käyttää niin voisi hieroa silmiä rauhassa, en kuitenkaan silti jaksa ja kaikki muut mömmöt lähtee ihan fairyllä pyhhkäisemällä käsistä...
Suojaatko nyt käsiä ruualta vai ruokaa käsiltä?

Ilmeisesti osa suojaa jonkun syyn takia käsiään ruualta? Siksi kyselin nimenomaan kotikeittiön näkökulmasta tuota hanskahommaa kun ruoan suojaamiseksi bakteereilta niin hanskoja ei käytännössä tarvitse kuin jossain uber-spesiaalipoikkeustapauksessa. Tietysti jossain spesiaalitilanteessa voi olla kätevämpää kääntää ne marinadiset hanskat ympäri ja jatkaa siitä puhtain käsin jos on jossain sellaisessa paikassa että vesihana on useamman oven/pitkän matkan päässä, tällöin tosin kyllä yleensä keksii jonkun muunkin tavan vipata sen kimpaleen grilliin kuin kädet...
Ensinnäkin chilejä käsitellessä on erittäin tärkeetä käyttää hanskoja, siinä kun vahingossa pyyhkäset silmäkulmaa (vaikka oisit nopeasti kädet pessyt) niin se silmä kirvelee ihan kivasti.
Ja toiseksi se että rubien, marinaadien, öljyjen jne. käyttö hanskoilla on vaan paljon helpompaa kuin ilman hanskoja. Mulla ne hanskat on siinä laatikossa että ottamiseen menee ihan tasan sen laatikon avaamisen verran. Hanskat menee samaan aikaa roskiin kuin paketti jossa maustetut safkatkin.
 
  • Tykkää
Reactions: Six
Vaikea oli päättää mutta ostin lopulta Q3000. Toivottavasti ei katumus iske. Laatu on kyllä ihan eri kuin vanhassa halppis grillissä. Toivottavasti tulee pitkä yhteinen matka.
 
Vaikea oli päättää mutta ostin lopulta Q3000. Toivottavasti ei katumus iske. Laatu on kyllä ihan eri kuin vanhassa halppis grillissä. Toivottavasti tulee pitkä yhteinen matka.
Minulla oli Q120, olin kyllä tyytyväinen siihen. Ainoa nyt mieleentuleva moite oli se paistoritilässä oleva integroitu polttimien suoja vai miksi sitä pitäisikään kutsua. Kerää marinadia ja rasvaa jne. palanutta kakkaa, muut osat ritilästä puhdistuu paljon paremmin. Kaikissa Q-sarjalaisissa kai sama rakenne.

Soikeahko muoto mahdollistaa tehokkaan pinta-alan käytön, tuo pikkuversiokin oli oikein toimiva partsigrilli. Nykyisen genesiksen kanssa menee yllättäen kaasua aika monta kertaa enemmän :D
 
Itse siirtymässä todennäköisesti kamadoon perus hiili ja kaasigrillin jälkeen.
Suurin epäilys on enää tuo ruostumaton teräsritilä, jolla grillaamisesta ei kokemuksta.
Tähän saakka grillannut kaikki valurautaisella parilalla tai ritilällä, joka antaa mukavan tekstuurinpintaan ja johtaa hyvin lämpöä itsestään grillattaviin ruokiin.
Monella kokeneemmalla on kokemusta molemmista materiaaleista.
1. Mitkä ovat teräsritilän edut ja haitat mielestänne ?
2. Miten Kamadossa estätte rasvapalot, kun grillaatte kuumalla rasvaista lihaa suoralla tulella vai auttaako ritälän korkeus asiaan?
Mainoksissa näkee erilaisia kuumuutta kestäviä kalvoja jotka laitetaan ritilän päälle ettei ruoka tartu itse ritilään. Onko näistä kalvoista oikeasti hyötyä ja ovatko edes terveellisiä? Jossakin vinkuintiassa tehtyjä kuitenkin.
 
Joku Teflon(tm) pinnoite niissä taitaa olla, epäsuoralla varmaan toimii mutta tarpeeton.
 
Mainoksissa näkee erilaisia kuumuutta kestäviä kalvoja jotka laitetaruoka tartu itse ritilään. an ritilän päälle ettei Onko näistä kalvoista oikeasti hyötyä ja ovatko edes terveellisiä? Jossakin vinkuintiassa tehtyjä kuitenkin.

Nuo on hyviä helposti murenevien kalafileiden yms. savustukseen tai epäsuoraan grillaamiseen. En käyttäisi noita yli 200C lämmössä ja suorassa grillauksessa. Itsellä on tällaisia ja sopii hyvin kalan savustukseen, ei tarvitse repiä kiinni tarttuneita fileitä ritilälältä.

 
Mainoksissa näkee erilaisia kuumuutta kestäviä kalvoja jotka laitetaan ritilän päälle ettei ruoka tartu itse ritilään. Onko näistä kalvoista oikeasti hyötyä ja ovatko edes terveellisiä? Jossakin vinkuintiassa tehtyjä kuitenkin.

Meillä käytössä pari tämäntyylisiä alustaa ja todella näppäriä. Kasvikset etc laitettu noihin esimerkiksi.
 
Tyhmä kysymys, mutta kysytään silti kun ei hiiligrillaus ole niin tuttua.

Kun lopetan grillauksen, jää pohjalle varmasti hiiliä/brikettejä, jotka eivät pala loppiun asti. Voiko näytä käyttää vielä uudestaan ensi kerralla? Jos kyllä, niin laitatteko nämä ensi kerralla piippusytkään vai kaadatteko vaan sytytetyt hiilet näiden vanhojen päälle?
 
Tyhmä kysymys, mutta kysytään silti kun ei hiiligrillaus ole niin tuttua.

Kun lopetan grillauksen, jää pohjalle varmasti hiiliä/brikettejä, jotka eivät pala loppiun asti. Voiko näytä käyttää vielä uudestaan ensi kerralla? Jos kyllä, niin laitatteko nämä ensi kerralla piippusytkään vai kaadatteko vaan sytytetyt hiilet näiden vanhojen päälle?
Voi käyttää, joskin ei pala enää niin kuumana. Mä kun oon grillannu niin räppänät kiinni ja hiillosa sammuu ja seuraavalla kerralla kaavin palamattomat piippuun ja tuoreita päälle ja kovaa ajoa.
 
Voi käyttää, joskin ei pala enää niin kuumana. Mä kun oon grillannu niin räppänät kiinni ja hiillosa sammuu ja seuraavalla kerralla kaavin palamattomat piippuun ja tuoreita päälle ja kovaa ajoa.
Samaa teen itsekin. Nyt olen muutaman viikon käyttänyt Looftlighteria ja sillä on helppo sytyttää uudelleen puoleksi palaneet hiilet, eikä tarvitse käsiä sotkea kun niitä tuhertaa kamadosta takaisin piippusytyttimeen. Toki tämä edellyttää puoleksi palaneista hiilistä tuhkien pöyhismistä pois...tuhka pöllyää aika mukavasti Looftlighterillä.
 
Tästä kiinnostaisi kuulla lisää koska itselläkin on ajatus rakentaa saaristolaissavustin kiukaasta. Itse ajattelin tehdä savustuskoppiin umpinaisen lankkulattian, jossa läpivienti lattiassa savuputkelle eikä lainkaan ritilää ja kivipesää. Huolena on vaan se, että tulee liian tiivis ja savustin käy liian lämpöisenä kun vielä on suoraan kiukaan yläpuolella eli onko parempi tehdä vähän harvempi pohja teräsritilällä ja kivipesällä? Toinen vaihtoehto olisi rakentaa suhteellisen tiivis, mutta kiuas olisi savustuskopin vieressä. Koppi tiiviiksi niin, että vetää vain savuräppänästä.
Meillä oli ihan köyhänmiehen versio aiheesta, eli kiukaasta rälläköitiin yläosasta tavaraa pois että saatiin tasainen tila vaippapellin ja rungon kanssa johon ladottiin reunoille tiiliä. Savustimeen tehtiin alakoolaus 2x3:sta tiilien päälle ja siihen savustin. Täytettiin kiukaan pesä alakoolaukseen asti kivillä. Muuten hyvä mutta savustimessa pitää olla riittävä tuuletus että lämmön saa alle 120. Meillä alkoi alaohjauspuu hiiltymään, koska kiukaasta lämpö ei tule tasaisesti kuten tiilisessä versiossa koko alueelta vaan pistemäisesti hormiliitoksesta. Tekisin tiilistä uuninluukuilla jos tekisin uudelleen.
 
Meillä alkoi alaohjauspuu hiiltymään, koska kiukaasta lämpö ei tule tasaisesti kuten tiilisessä versiossa koko alueelta vaan pistemäisesti hormiliitoksesta. Tekisin tiilistä uuninluukuilla jos tekisin uudelleen.

Jep, jos ymmärsin oikein niin juuri tätä itsekin pelkään. Mietin vaihtoehtona sitä, että kiuas sivulle eikä suoraan alle, kiukaasta riittävän pitkä savuputki ja sen ohjaa savupöntön sivusta sisään niin, että savuinen ilma on sopivan viileää eikä sytytä puista pönttöä enää tuleen. Pönttö riittävän tiiviiksi ja savuräppänästä ulosveto?

Vähän samaan tapaan kuin tässä kuvassa, mutta kiuas kuitenkin lähempänä. Kiuas pöntön sivussa niin, ettei kiukaasta kaikki ylös päin nouseva kuuma ilma polta pönttöä.




1620757694834.png


Aika monessa DIY Smokehousen ohjeessa on tulipesä selvästi sivussa itse savustuskopista. Jotain tämän kuvan kaltaista ajattelin, toki kiuas lähempänä savustuskoppia.

1620758188666.png
 
Viimeksi muokattu:
Nää olis fiksumpia kuin se perinteinen päällekäin oleva pömpeli, noissa ei pääse puinen pönttö lämpiämään liikaa ja varmaan lämmönsäätely on muutenkin helpompaa.
 
Nää olis fiksumpia kuin se perinteinen päällekäin oleva pömpeli, noissa ei pääse puinen pönttö lämpiämään liikaa ja varmaan lämmönsäätely on muutenkin helpompaa.

Jeps, jotain tällaista itsekin ajattelin kun teen savustimen. Kiitos vinkistä, ehkä näillä välttää sen, ettei heti kättelyssä polta pönttöä :D .
 
Viimeksi muokattu:
Tuli ostettua Weberin Genesis II E-310 GBS uuteen asuntoon, joka on tämän talouden ns. ensimmäinen parempi grilli.

Onko jollain antaa vinkkejä rasvanpolttoon, miten ja minkä (silava?) avulla tuo tulisi tehdä ennen ensimmäistä? Monta kertaa olette toistaneet rasvanpolttoa? Miten ja minkä avulla olette pitäneet grillinne puhtaina? Kaikki linkit tuotteisiin enemmän kuin tervetulleita, koska netistä löytyy ties mitä tuotetta, mutta onkohan kaikki tarpeellisia.. Kiitos!
 
Viimeksi muokattu:
Tuli ostettua Weberin Genesis II E-310 GBS uuteen asuntoon, joka on tämän talouden ns. ensimmäinen parempi grilli.

Onko jollain antaa vinkkejä rasvanpolttoon, miten ja minkä (silava?) avulla tuo tulisi tehdä ennen ensimmäistä? Monta kertaa olette toistaneet rasvanpolttoa? Miten ja minkä avulla olette pitäneet grillinne puhtaina? Kaikki linkit tuotteisiin enemmän kuin tervetulleita, koska netistä löytyy ties mitä tuotetta, mutta onkohan kaikki tarpeellisia.. Kiitos!

Tuossa on posliiniemaloidut ritilät, ei niille tarvi mitään polttoja tehdä. Pyyhkäset puhtaaksi rätillä tehtaan pölyistä, kuumennat grillin kerran jonnekin 300+ asteeseen 10-20 minuutiksi ja kovaa ajoa.

Weber suosittelee noihin jotain omaa sumutettaan, mutta ei liene pakollinen. Putsaamiseen riittää irtomoskan polttaminen ja harjaaminen pois. Pohjalta välillä raaputtaa lastalla sinne kertyneet mujut. Tämäkin melko helppoa kun suurin osa pohjasta lähtee nykäisemällä pois.
 
Tuossa on posliiniemaloidut ritilät, ei niille tarvi mitään polttoja tehdä. Pyyhkäset puhtaaksi rätillä tehtaan pölyistä, kuumennat grillin kerran jonnekin 300+ asteeseen 10-20 minuutiksi ja kovaa ajoa.

Weber suosittelee noihin jotain omaa sumutettaan, mutta ei liene pakollinen. Putsaamiseen riittää irtomoskan polttaminen ja harjaaminen pois. Pohjalta välillä raaputtaa lastalla sinne kertyneet mujut. Tämäkin melko helppoa kun suurin osa pohjasta lähtee nykäisemällä pois.

Kiitos vinkeistä! Pystynkö mitenkään ehkäisemään ruokien kiinni palamista esim. lihojen suhteen? Omaatko kokemusta?
 
Kiitos vinkeistä! Pystynkö mitenkään ehkäisemään ruokien kiinni palamista esim. lihojen suhteen? Omaatko kokemusta?

Öljyämällä lihat hyvin on yleisin suositus. Toinen vaihtoehto on kuumentaa ensin grilli, sitten polttimet pienelle (ettei öljy syty) ja kevyt pyyhkäisy öljyä ritilöihin ja lihat kyytiin. Näin tulee itse tehtyä usein, en ehkä osaa tuota lihan öljyämistä riittävän hyvin.

Tuo emalointi auttaa kans jonkun verran, siihen ei niin helposti tartu kuin normaaliin valurautaan. Voi käyttää sitä weberin suihkettakin, itsellä ei kyllä kokemusta siitä ole.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 396
Viestejä
4 489 757
Jäsenet
74 154
Uusin jäsen
Almedin

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom