Grillit & grillaus

Kamadon sytyttämiseen suosittelen tällästä sähkösytytintä (n. 20e) https://www.amazon.de/gp/product/B07RZ7NJQS

Ollu nyt käytössä puolisen vuotta ja tuolla saa aika kivasti kontrolloitua että miten paljon sitä hiiltä syttyy ja mistä kohtaa. n 5-10min menee itellä tuon kanssa että on kamado tulilla niin että sinne voi jo lykkää paistin mietoon lämpöön ja sitten räppänöillä ohjailla sen lämmön sinne 120-150 asteen tienoille.

Edit: Lisäämpä jotain muutakin mitä kehtaan suositella tuolta saksan amazonista, niin tulee tuo 40e ilmaisten postien rajakin täyteen.
Grillipihdit (tosi jämäkät, n. 12e): https://www.amazon.de/gp/product/B003AM8994
Grillaushanskat (ei näpit pala säätäessä, n. 10e): https://www.amazon.de/gp/product/B083ZTYFR5
Teräksinen ritilän putsausharja (n 18e): https://www.amazon.de/Iregro-Stainless-Steel-Grill-Cleaning/dp/B01MXPUT72
 
Viimeksi muokattu:
Kamadon sytyttämiseen suosittelen tällästä sähkösytytintä (n. 20e) https://www.amazon.de/gp/product/B07RZ7NJQS

Ollu nyt käytössä puolisen vuotta ja tuolla saa aika kivasti kontrolloitua että miten paljon sitä hiiltä syttyy ja mistä kohtaa. n 5-10min menee itellä tuon kanssa että on kamado tulilla niin että sinne voi jo lykkää paistin mietoon lämpöön ja sitten räppänöillä ohjailla sen lämmön sinne 120-150 asteen tienoille.

Edit: Lisäämpä jotain muutakin mitä kehtaan suositella tuolta saksan amazonista, niin tulee tuo 40e ilmaisten postien rajakin täyteen.
Grillipihdit (tosi jämäkät, n. 12e): https://www.amazon.de/gp/product/B003AM8994
Grillaushanskat (ei näpit pala säätäessä, n. 10e): https://www.amazon.de/gp/product/B083ZTYFR5
Teräksinen ritilän putsausharja (n 18e): https://www.amazon.de/Iregro-Stainless-Steel-Grill-Cleaning/dp/B01MXPUT72

Sama fööni itsellä käytössä. Toimii. Suosittelen!
 
Voi olla että mulla oli taidoissa vikaa tai sit siinä Bilteman piippusytyttimessä mutta tuntu että ne Weberin briketit ei tullu siinä puolessakaan tunnissa valmiiksi, päällimmäiset ei juurikaan syttyneet. Sit kun ne kaato grilliin niin olis viel pitäny odotella. Siirryin sit suurimmaks osaks ihan tavallisiin hiiliin, biosytytysnestettä ja palamaan. Ei toi juuri haise ees laitettaessa saati sit kun ne hiilet on palanu siel hiillokselle.

Ei vaan tässä elämäntilanteessa oo aikaa hifistellä jos haluun ne makkarat grillata, joten pallogrilli sai lähtee ja kaasu tuli tilalle. En nyt väheksy sitä jos joku haluaa käyttää aikaa oikeaoppiseen grillaukseen, mut monelle se sytytysneste tai kaasugrilli on oikeasti parempi vaihtoehto.
 
Voi olla että mulla oli taidoissa vikaa tai sit siinä Bilteman piippusytyttimessä mutta tuntu että ne Weberin briketit ei tullu siinä puolessakaan tunnissa valmiiksi, päällimmäiset ei juurikaan syttyneet. Sit kun ne kaato grilliin niin olis viel pitäny odotella. Siirryin sit suurimmaks osaks ihan tavallisiin hiiliin, biosytytysnestettä ja palamaan. Ei toi juuri haise ees laitettaessa saati sit kun ne hiilet on palanu siel hiillokselle.

Ei vaan tässä elämäntilanteessa oo aikaa hifistellä jos haluun ne makkarat grillata, joten pallogrilli sai lähtee ja kaasu tuli tilalle. En nyt väheksy sitä jos joku haluaa käyttää aikaa oikeaoppiseen grillaukseen, mut monelle se sytytysneste tai kaasugrilli on oikeasti parempi vaihtoehto.
Olen ennenkin sanonut ja sanon taas. Jos grillaus on pelkästää kabanossin tms. ja valmismarinoitujen atrian tms. pihvien lämmittämistä ulkona, ei ole yhtään mitään väliä millä laitteella sen suorittaa.
Jos itselläni on kiire tehdä ruokaa, niin yleensä valitsen jonkun muun tavan kuin grillauksen. Makkaraa heitän satunnaisesti kaasugrilliin kiiressä. Kaikissa muissa grillauksissa varaan aikaa riittävästi ja käytän pääosin pallogrilliä.
 
Viimeksi muokattu:
Hoksattiin tuossa kun meillä on aivokasvainlapsi niin marketin perus hanskat jättää vähän väriä kun käyttää käsidesiä/vahvempaa puhdistusainetta.

En ole kokeillut kuumien paistien kanssa että reagoiko vastaavasti.
Sinä käytät siis hanskoja suojamaan ruokaa käsien bakteereilta (lapsen vuoksi?) - homma roger.
Käsien suojaamiseen..
Mihin niitä käsiä tarvitsee suojata ruualta? No, joskus harkinnut että chilejä pilppoessa voisi käyttää niin voisi hieroa silmiä rauhassa, en kuitenkaan silti jaksa ja kaikki muut mömmöt lähtee ihan fairyllä pyhhkäisemällä käsistä...
Sihen kun maustan vaikka lihoja. Ota selvää. Eihän se vinyli hanska välttämättä huono ole, sitä ei vaan suositella rasvaisten asioiden käsittelyyn. Siksi.
Suojaatko nyt käsiä ruualta vai ruokaa käsiltä?

Ilmeisesti osa suojaa jonkun syyn takia käsiään ruualta? Siksi kyselin nimenomaan kotikeittiön näkökulmasta tuota hanskahommaa kun ruoan suojaamiseksi bakteereilta niin hanskoja ei käytännössä tarvitse kuin jossain uber-spesiaalipoikkeustapauksessa. Tietysti jossain spesiaalitilanteessa voi olla kätevämpää kääntää ne marinadiset hanskat ympäri ja jatkaa siitä puhtain käsin jos on jossain sellaisessa paikassa että vesihana on useamman oven/pitkän matkan päässä, tällöin tosin kyllä yleensä keksii jonkun muunkin tavan vipata sen kimpaleen grilliin kuin kädet...
 
Sinä käytät siis hanskoja suojamaan ruokaa käsien bakteereilta (lapsen vuoksi?) - homma roger.

Mihin niitä käsiä tarvitsee suojata ruualta? No, joskus harkinnut että chilejä pilppoessa voisi käyttää niin voisi hieroa silmiä rauhassa, en kuitenkaan silti jaksa ja kaikki muut mömmöt lähtee ihan fairyllä pyhhkäisemällä käsistä...
Suojaatko nyt käsiä ruualta vai ruokaa käsiltä?

Ilmeisesti osa suojaa jonkun syyn takia käsiään ruualta? Siksi kyselin nimenomaan kotikeittiön näkökulmasta tuota hanskahommaa kun ruoan suojaamiseksi bakteereilta niin hanskoja ei käytännössä tarvitse kuin jossain uber-spesiaalipoikkeustapauksessa. Tietysti jossain spesiaalitilanteessa voi olla kätevämpää kääntää ne marinadiset hanskat ympäri ja jatkaa siitä puhtain käsin jos on jossain sellaisessa paikassa että vesihana on useamman oven/pitkän matkan päässä, tällöin tosin kyllä yleensä keksii jonkun muunkin tavan vipata sen kimpaleen grilliin kuin kädet...
No itse ainakin käytän kertiksia kun marinoin ja hieron lihaan mausteita sun muuta sottaista puuhaa. On sata kertaa nopeampaa kun voi homman jälkeen revästä hanskat pois ja nopeasti huutaista kädet. Toisin kuin ilman hanskoja rasvat ja mausteet ja marinadin on pinttyneenä käsin ja kynsien alle ja pelkästää kuuman veden tuleminen hanasta kun kestää sen 30s ja siihen vielä saippuoiden kanssa lotraus niin ei ole vaivan väärti. Kertsit käteen, marnointi/rubi ja kertsit pois ja huuhtasu. Menee yhteensä varmaan sen puoli minuttia.
 
Mä olen taas laskenut tuon siten että hanskojen hakeminen/ottaminen & käyttäminen+roskiin laitto on osapuilleen sama aika kuin käsien pesu (mulla tulee kuumaa vettä heti), vaihtoehtoiskustannuksena on hanskat tai saippua :).
 
Sinä käytät siis hanskoja suojamaan ruokaa käsien bakteereilta (lapsen vuoksi?) - homma roger.

Mihin niitä käsiä tarvitsee suojata ruualta? No, joskus harkinnut että chilejä pilppoessa voisi käyttää niin voisi hieroa silmiä rauhassa, en kuitenkaan silti jaksa ja kaikki muut mömmöt lähtee ihan fairyllä pyhhkäisemällä käsistä...
Suojaatko nyt käsiä ruualta vai ruokaa käsiltä?

Ilmeisesti osa suojaa jonkun syyn takia käsiään ruualta? Siksi kyselin nimenomaan kotikeittiön näkökulmasta tuota hanskahommaa kun ruoan suojaamiseksi bakteereilta niin hanskoja ei käytännössä tarvitse kuin jossain uber-spesiaalipoikkeustapauksessa. Tietysti jossain spesiaalitilanteessa voi olla kätevämpää kääntää ne marinadiset hanskat ympäri ja jatkaa siitä puhtain käsin jos on jossain sellaisessa paikassa että vesihana on useamman oven/pitkän matkan päässä, tällöin tosin kyllä yleensä keksii jonkun muunkin tavan vipata sen kimpaleen grilliin kuin kädet...
No itse ainakin käytän kertiksia kun marinoin ja hieron lihaan mausteita sun muuta sottaista puuhaa. On sata kertaa nopeampaa kun voi homman jälkeen revästä hanskat pois ja nopeasti huutaista kädet. Toisin kuin ilman hanskoja rasvat ja mausteet ja marinadin on pinttyneenä käsin ja kynsien alle ja pelkästää kuuman veden tuleminen hanasta kun kestää sen 30s ja siihen vielä saippuoiden kanssa lotraus niin ei ole vaivan väärti. Kertsit käteen, marnointi/rubi ja kertsit pois ja huuhtasu. Menee yhteensä varmaan sen puoli minuttia.
Jep kertsit on näppäremmät kuin jatkuvasti olla käsiään hinkkaamassa vesihanan alla. +Näin korona-aikana joutuu käsiään muutenkin pestä jatkuvalla syötöllä ja kädet kuivuu rasvaamisesta huolimatta, joten jos hanskoilla pystyy välttämään ylimääräistä käsien pesua niin miksi niitä ei sitten käyttäisi.

Chilejä pilkkoessakin käytän kyllä myös kerttishanskoja. Kapsaisiini on rasvaliukoinen, joten jos sen 100% varmasti haluaa pois käsistään niin ensin pitäisi pestä kädet ruokaöljyllä ja sitten vasta fairylla. Ihan muksunki takia on helpompi käyttää hanskoja ja nakata ne pois kun ei tarvitse miettiä, että tuliko nyt varmasti kädet pestyä tarpeeksi hyvin.
 
Voi olla että mulla oli taidoissa vikaa tai sit siinä Bilteman piippusytyttimessä mutta tuntu että ne Weberin briketit ei tullu siinä puolessakaan tunnissa valmiiksi, päällimmäiset ei juurikaan syttyneet. Sit kun ne kaato grilliin niin olis viel pitäny odotella.

Aika yllättävä kokemus.
Itsellä on ollut vain weberin piippuja, mutta samalta ne näyttää. Kolme sytytyspalaa pohjaritilälle, briketit piippuun suoraan pussista kastamalla ja piippu palavien palojen päälle, venttiili auki. 15…20 min ja ylimmätkin briketit osin hehkuvat.
 
Mihin niitä käsiä tarvitsee suojata ruualta? No, joskus harkinnut että chilejä pilppoessa voisi käyttää niin voisi hieroa silmiä rauhassa, en kuitenkaan silti jaksa ja kaikki muut mömmöt lähtee ihan fairyllä pyhhkäisemällä käsistä...
Suojaatko nyt käsiä ruualta vai ruokaa käsiltä?

Ilmeisesti osa suojaa jonkun syyn takia käsiään ruualta? Siksi kyselin nimenomaan kotikeittiön näkökulmasta tuota

Huomiona vain. Tämä on grillaus, eikä kotikeittiöketju. Harva täällä olevista grillailee kotikeittiössään, ulko/kesäkeittiöissään kyllä. Joissa harvoissa on esim. lämminvesi tai vesipiste ylipäätään. Luksuksesta (kertakäyttöhanskat..) joutuu vain aiheuttamaan kustannuksia, kun se on sen verran kätevämpää.
 
  • Tykkää
Reactions: Six
Onko kokemuksia weber Q3000? Huomenna ois gigantissa tarjouksessa 379e. Parempi vai huonompi kuin spirit E210 tai E310?
Itse pähkälin samaa ja kaivelin vertailuja. Tuo Q3000 on hiemen herkkä kovemmille tuulille, sivut on aika auki. Lisäksi mua kaiveli tuo muovinen olemus, päädyin lopulta äsken tilaamaan Motonetistä Spirit E310:n, hinta 569,- siitä pois 10 pinnaa kanta-asiakas alella, jäi 512,-. Ja jos sen lämpöhyllyn hankii Q3000:een, jää hinta eroksi vain noin 100,-. Mulla tuossa pihalla kököttää vanhan kaartin 310, jossa ne polttimet on poikittain, yhdet Flavor barssit joutunu ostamaan ja päivitin muutama vuos sitten ritilät valurautasiin GBS systeemiin, en kyllä ole hankkinu mitään vermeitä keski reikään...
Eli kestäviä laitteita nämä Weberit on, siitä "muoviseta" en tiedä...
 
Kestäviä on ja varaosia saa vaikka kuinka. Q-sarjan kaasugrillit siitä hyviä, että ovat alumiinisia, eli eivät ruostu.

Tuli itsekkin ostettua vähän häräteostoksena kaasugrilli Weberin Master Touchin kaveriksi, kun sattumalta bongasin Torista vanhan mutta hyvin pidetyn Weber Q220:sen. Oli melkein naapurissa myynnissä ja 50e maksoin. Tuohan on todella pitkäikäinen vehje, kun kansi ja pohja on alumiinista valettu ja paistoritilä kunnon valurautaa. Rosterinen poltinkin oli kuin uusi, vaikka kuulemma kovalla käytöllä oli ollut. En nyt tiedä tuleeko olemaan oikein mitään käyttöä mutta ehkä sillä joskus makkarat lämmittää.

Maali oli hiukan lohkeillut kannesta ja pohjasta, niin otin tuosta yhden illan pikaprojektin. Hioin hyvin suurpiirteisesti ja vedin kuumankesto kilikolia pintaan. Tulipahan puhdistettua kaikki osat siinä samalla perinpohjin. Pari testigrillausta maali on ainakin pysynyt hyvin kiinni. Ja jos lähtee irtoamaan, niin eipä siinä häviä kuin 8e kilikolipullon :kahvi:

20200908_173202.jpg
20200909_182315.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Itsellä oli kiukaan päälle tehty saaristolaissavustin, ehdin käyttämään kaksi kertaa talvella ja pari kuukautta sitten sen päälle kaatui puu, joten lyhyeksi jäi käyttö. Tein kerran savustettua kalkkunaa ja hyvää oli. Tuossahan savua muodostuu koko ajan mutta tosi vähän kerrallaan, eikä tule kitkerää makua 3h savustuksellakaan. Käytin koivuklapia polttopuuna josta otin kuoren pois.

Tästä kiinnostaisi kuulla lisää koska itselläkin on ajatus rakentaa saaristolaissavustin kiukaasta. Itse ajattelin tehdä savustuskoppiin umpinaisen lankkulattian, jossa läpivienti lattiassa savuputkelle eikä lainkaan ritilää ja kivipesää. Huolena on vaan se, että tulee liian tiivis ja savustin käy liian lämpöisenä kun vielä on suoraan kiukaan yläpuolella eli onko parempi tehdä vähän harvempi pohja teräsritilällä ja kivipesällä? Toinen vaihtoehto olisi rakentaa suhteellisen tiivis, mutta kiuas olisi savustuskopin vieressä. Koppi tiiviiksi niin, että vetää vain savuräppänästä.
 
Mihin niitä käsiä tarvitsee suojata ruualta? No, joskus harkinnut että chilejä pilppoessa voisi käyttää niin voisi hieroa silmiä rauhassa, en kuitenkaan silti jaksa ja kaikki muut mömmöt lähtee ihan fairyllä pyhhkäisemällä käsistä...
Suojaatko nyt käsiä ruualta vai ruokaa käsiltä?

Ilmeisesti osa suojaa jonkun syyn takia käsiään ruualta? Siksi kyselin nimenomaan kotikeittiön näkökulmasta tuota hanskahommaa kun ruoan suojaamiseksi bakteereilta niin hanskoja ei käytännössä tarvitse kuin jossain uber-spesiaalipoikkeustapauksessa. Tietysti jossain spesiaalitilanteessa voi olla kätevämpää kääntää ne marinadiset hanskat ympäri ja jatkaa siitä puhtain käsin jos on jossain sellaisessa paikassa että vesihana on useamman oven/pitkän matkan päässä, tällöin tosin kyllä yleensä keksii jonkun muunkin tavan vipata sen kimpaleen grilliin kuin kädet...
Ensinnäkin chilejä käsitellessä on erittäin tärkeetä käyttää hanskoja, siinä kun vahingossa pyyhkäset silmäkulmaa (vaikka oisit nopeasti kädet pessyt) niin se silmä kirvelee ihan kivasti.
Ja toiseksi se että rubien, marinaadien, öljyjen jne. käyttö hanskoilla on vaan paljon helpompaa kuin ilman hanskoja. Mulla ne hanskat on siinä laatikossa että ottamiseen menee ihan tasan sen laatikon avaamisen verran. Hanskat menee samaan aikaa roskiin kuin paketti jossa maustetut safkatkin.
 
  • Tykkää
Reactions: Six
Vaikea oli päättää mutta ostin lopulta Q3000. Toivottavasti ei katumus iske. Laatu on kyllä ihan eri kuin vanhassa halppis grillissä. Toivottavasti tulee pitkä yhteinen matka.
 
Vaikea oli päättää mutta ostin lopulta Q3000. Toivottavasti ei katumus iske. Laatu on kyllä ihan eri kuin vanhassa halppis grillissä. Toivottavasti tulee pitkä yhteinen matka.
Minulla oli Q120, olin kyllä tyytyväinen siihen. Ainoa nyt mieleentuleva moite oli se paistoritilässä oleva integroitu polttimien suoja vai miksi sitä pitäisikään kutsua. Kerää marinadia ja rasvaa jne. palanutta kakkaa, muut osat ritilästä puhdistuu paljon paremmin. Kaikissa Q-sarjalaisissa kai sama rakenne.

Soikeahko muoto mahdollistaa tehokkaan pinta-alan käytön, tuo pikkuversiokin oli oikein toimiva partsigrilli. Nykyisen genesiksen kanssa menee yllättäen kaasua aika monta kertaa enemmän :D
 
Itse siirtymässä todennäköisesti kamadoon perus hiili ja kaasigrillin jälkeen.
Suurin epäilys on enää tuo ruostumaton teräsritilä, jolla grillaamisesta ei kokemuksta.
Tähän saakka grillannut kaikki valurautaisella parilalla tai ritilällä, joka antaa mukavan tekstuurinpintaan ja johtaa hyvin lämpöä itsestään grillattaviin ruokiin.
Monella kokeneemmalla on kokemusta molemmista materiaaleista.
1. Mitkä ovat teräsritilän edut ja haitat mielestänne ?
2. Miten Kamadossa estätte rasvapalot, kun grillaatte kuumalla rasvaista lihaa suoralla tulella vai auttaako ritälän korkeus asiaan?
Mainoksissa näkee erilaisia kuumuutta kestäviä kalvoja jotka laitetaan ritilän päälle ettei ruoka tartu itse ritilään. Onko näistä kalvoista oikeasti hyötyä ja ovatko edes terveellisiä? Jossakin vinkuintiassa tehtyjä kuitenkin.
 
Joku Teflon(tm) pinnoite niissä taitaa olla, epäsuoralla varmaan toimii mutta tarpeeton.
 
Mainoksissa näkee erilaisia kuumuutta kestäviä kalvoja jotka laitetaruoka tartu itse ritilään. an ritilän päälle ettei Onko näistä kalvoista oikeasti hyötyä ja ovatko edes terveellisiä? Jossakin vinkuintiassa tehtyjä kuitenkin.

Nuo on hyviä helposti murenevien kalafileiden yms. savustukseen tai epäsuoraan grillaamiseen. En käyttäisi noita yli 200C lämmössä ja suorassa grillauksessa. Itsellä on tällaisia ja sopii hyvin kalan savustukseen, ei tarvitse repiä kiinni tarttuneita fileitä ritilälältä.

 
Mainoksissa näkee erilaisia kuumuutta kestäviä kalvoja jotka laitetaan ritilän päälle ettei ruoka tartu itse ritilään. Onko näistä kalvoista oikeasti hyötyä ja ovatko edes terveellisiä? Jossakin vinkuintiassa tehtyjä kuitenkin.

Meillä käytössä pari tämäntyylisiä alustaa ja todella näppäriä. Kasvikset etc laitettu noihin esimerkiksi.
 
Tyhmä kysymys, mutta kysytään silti kun ei hiiligrillaus ole niin tuttua.

Kun lopetan grillauksen, jää pohjalle varmasti hiiliä/brikettejä, jotka eivät pala loppiun asti. Voiko näytä käyttää vielä uudestaan ensi kerralla? Jos kyllä, niin laitatteko nämä ensi kerralla piippusytkään vai kaadatteko vaan sytytetyt hiilet näiden vanhojen päälle?
 
Tyhmä kysymys, mutta kysytään silti kun ei hiiligrillaus ole niin tuttua.

Kun lopetan grillauksen, jää pohjalle varmasti hiiliä/brikettejä, jotka eivät pala loppiun asti. Voiko näytä käyttää vielä uudestaan ensi kerralla? Jos kyllä, niin laitatteko nämä ensi kerralla piippusytkään vai kaadatteko vaan sytytetyt hiilet näiden vanhojen päälle?
Voi käyttää, joskin ei pala enää niin kuumana. Mä kun oon grillannu niin räppänät kiinni ja hiillosa sammuu ja seuraavalla kerralla kaavin palamattomat piippuun ja tuoreita päälle ja kovaa ajoa.
 
Voi käyttää, joskin ei pala enää niin kuumana. Mä kun oon grillannu niin räppänät kiinni ja hiillosa sammuu ja seuraavalla kerralla kaavin palamattomat piippuun ja tuoreita päälle ja kovaa ajoa.
Samaa teen itsekin. Nyt olen muutaman viikon käyttänyt Looftlighteria ja sillä on helppo sytyttää uudelleen puoleksi palaneet hiilet, eikä tarvitse käsiä sotkea kun niitä tuhertaa kamadosta takaisin piippusytyttimeen. Toki tämä edellyttää puoleksi palaneista hiilistä tuhkien pöyhismistä pois...tuhka pöllyää aika mukavasti Looftlighterillä.
 
Tästä kiinnostaisi kuulla lisää koska itselläkin on ajatus rakentaa saaristolaissavustin kiukaasta. Itse ajattelin tehdä savustuskoppiin umpinaisen lankkulattian, jossa läpivienti lattiassa savuputkelle eikä lainkaan ritilää ja kivipesää. Huolena on vaan se, että tulee liian tiivis ja savustin käy liian lämpöisenä kun vielä on suoraan kiukaan yläpuolella eli onko parempi tehdä vähän harvempi pohja teräsritilällä ja kivipesällä? Toinen vaihtoehto olisi rakentaa suhteellisen tiivis, mutta kiuas olisi savustuskopin vieressä. Koppi tiiviiksi niin, että vetää vain savuräppänästä.
Meillä oli ihan köyhänmiehen versio aiheesta, eli kiukaasta rälläköitiin yläosasta tavaraa pois että saatiin tasainen tila vaippapellin ja rungon kanssa johon ladottiin reunoille tiiliä. Savustimeen tehtiin alakoolaus 2x3:sta tiilien päälle ja siihen savustin. Täytettiin kiukaan pesä alakoolaukseen asti kivillä. Muuten hyvä mutta savustimessa pitää olla riittävä tuuletus että lämmön saa alle 120. Meillä alkoi alaohjauspuu hiiltymään, koska kiukaasta lämpö ei tule tasaisesti kuten tiilisessä versiossa koko alueelta vaan pistemäisesti hormiliitoksesta. Tekisin tiilistä uuninluukuilla jos tekisin uudelleen.
 
Meillä alkoi alaohjauspuu hiiltymään, koska kiukaasta lämpö ei tule tasaisesti kuten tiilisessä versiossa koko alueelta vaan pistemäisesti hormiliitoksesta. Tekisin tiilistä uuninluukuilla jos tekisin uudelleen.

Jep, jos ymmärsin oikein niin juuri tätä itsekin pelkään. Mietin vaihtoehtona sitä, että kiuas sivulle eikä suoraan alle, kiukaasta riittävän pitkä savuputki ja sen ohjaa savupöntön sivusta sisään niin, että savuinen ilma on sopivan viileää eikä sytytä puista pönttöä enää tuleen. Pönttö riittävän tiiviiksi ja savuräppänästä ulosveto?

Vähän samaan tapaan kuin tässä kuvassa, mutta kiuas kuitenkin lähempänä. Kiuas pöntön sivussa niin, ettei kiukaasta kaikki ylös päin nouseva kuuma ilma polta pönttöä.




1620757694834.png


Aika monessa DIY Smokehousen ohjeessa on tulipesä selvästi sivussa itse savustuskopista. Jotain tämän kuvan kaltaista ajattelin, toki kiuas lähempänä savustuskoppia.

1620758188666.png
 
Viimeksi muokattu:
Nää olis fiksumpia kuin se perinteinen päällekäin oleva pömpeli, noissa ei pääse puinen pönttö lämpiämään liikaa ja varmaan lämmönsäätely on muutenkin helpompaa.
 
Nää olis fiksumpia kuin se perinteinen päällekäin oleva pömpeli, noissa ei pääse puinen pönttö lämpiämään liikaa ja varmaan lämmönsäätely on muutenkin helpompaa.

Jeps, jotain tällaista itsekin ajattelin kun teen savustimen. Kiitos vinkistä, ehkä näillä välttää sen, ettei heti kättelyssä polta pönttöä :D .
 
Viimeksi muokattu:
Tuli ostettua Weberin Genesis II E-310 GBS uuteen asuntoon, joka on tämän talouden ns. ensimmäinen parempi grilli.

Onko jollain antaa vinkkejä rasvanpolttoon, miten ja minkä (silava?) avulla tuo tulisi tehdä ennen ensimmäistä? Monta kertaa olette toistaneet rasvanpolttoa? Miten ja minkä avulla olette pitäneet grillinne puhtaina? Kaikki linkit tuotteisiin enemmän kuin tervetulleita, koska netistä löytyy ties mitä tuotetta, mutta onkohan kaikki tarpeellisia.. Kiitos!
 
Viimeksi muokattu:
Tuli ostettua Weberin Genesis II E-310 GBS uuteen asuntoon, joka on tämän talouden ns. ensimmäinen parempi grilli.

Onko jollain antaa vinkkejä rasvanpolttoon, miten ja minkä (silava?) avulla tuo tulisi tehdä ennen ensimmäistä? Monta kertaa olette toistaneet rasvanpolttoa? Miten ja minkä avulla olette pitäneet grillinne puhtaina? Kaikki linkit tuotteisiin enemmän kuin tervetulleita, koska netistä löytyy ties mitä tuotetta, mutta onkohan kaikki tarpeellisia.. Kiitos!

Tuossa on posliiniemaloidut ritilät, ei niille tarvi mitään polttoja tehdä. Pyyhkäset puhtaaksi rätillä tehtaan pölyistä, kuumennat grillin kerran jonnekin 300+ asteeseen 10-20 minuutiksi ja kovaa ajoa.

Weber suosittelee noihin jotain omaa sumutettaan, mutta ei liene pakollinen. Putsaamiseen riittää irtomoskan polttaminen ja harjaaminen pois. Pohjalta välillä raaputtaa lastalla sinne kertyneet mujut. Tämäkin melko helppoa kun suurin osa pohjasta lähtee nykäisemällä pois.
 
Tuossa on posliiniemaloidut ritilät, ei niille tarvi mitään polttoja tehdä. Pyyhkäset puhtaaksi rätillä tehtaan pölyistä, kuumennat grillin kerran jonnekin 300+ asteeseen 10-20 minuutiksi ja kovaa ajoa.

Weber suosittelee noihin jotain omaa sumutettaan, mutta ei liene pakollinen. Putsaamiseen riittää irtomoskan polttaminen ja harjaaminen pois. Pohjalta välillä raaputtaa lastalla sinne kertyneet mujut. Tämäkin melko helppoa kun suurin osa pohjasta lähtee nykäisemällä pois.

Kiitos vinkeistä! Pystynkö mitenkään ehkäisemään ruokien kiinni palamista esim. lihojen suhteen? Omaatko kokemusta?
 
Kiitos vinkeistä! Pystynkö mitenkään ehkäisemään ruokien kiinni palamista esim. lihojen suhteen? Omaatko kokemusta?

Öljyämällä lihat hyvin on yleisin suositus. Toinen vaihtoehto on kuumentaa ensin grilli, sitten polttimet pienelle (ettei öljy syty) ja kevyt pyyhkäisy öljyä ritilöihin ja lihat kyytiin. Näin tulee itse tehtyä usein, en ehkä osaa tuota lihan öljyämistä riittävän hyvin.

Tuo emalointi auttaa kans jonkun verran, siihen ei niin helposti tartu kuin normaaliin valurautaan. Voi käyttää sitä weberin suihkettakin, itsellä ei kyllä kokemusta siitä ole.
 
Kiitos vinkeistä! Pystynkö mitenkään ehkäisemään ruokien kiinni palamista esim. lihojen suhteen? Omaatko kokemusta?

Mustangin öljysuihke on ollu ihan kätevää tavaraa. Ainut miinus että tuo puteli loppuu aika nopeasti, kun tuo uusi pullo on vain 250ml kun ennen se oli 330ml. Muurikan spray on ollut ihan hyvää kans. Motonetistä nappasin mukaan Weberin öljysumuttimen, mutta sitä en ole vielä päässyt testaamaan. Tuolla Mustangin öljysuihkeella on onnistunut rasvanpoltto ihan hyvin kun sillä saa tasaisen ja ohuen pinnan valurautaan.

Noita ponnekaasulla olevia öljysumuttimia kun käyttää, niin polttimet sammuksiin ennen sumutusta että ettei kärtsää kulmakarvat :) Weberin pullossa paine tulee kahvaa pumppaamalla, joten siinä ei ole ponnekaasuja, mutta aina on riskinä että hieno sumu leimahtaa, joten en sitäkää suihkisi kun polttimet on päällä.
 
Eiks ne ritilät ja parilat kannata ruskutella irrallisisna ( pois grillistä ) , sitten vasta grilliin, muuten koko grilli tulee öljyttyä. En tiedä onko siitä mitään haittaa, mutta tuossa ruiskutouhussa käy niin väistämättä.
 
Eiks ne ritilät ja parilat kannata ruskutella irrallisisna ( pois grillistä ) , sitten vasta grilliin, muuten koko grilli tulee öljyttyä. En tiedä onko siitä mitään haittaa, mutta tuossa ruiskutouhussa käy niin väistämättä.
Siinä tapauksessa jos haluaa tehdä rasvanpolton ja ritilän molemmin puolin. Jos taas haluaa estää lihan tarttumisen ritilöihin, niin öljy levitetään ennen lihojen nakkaamista grilliin. En minä ainakaan ala kuumien ritilöiden kanssa kikkailemaan. Ja mitäpä se öljy siellä grillissä haittaa, käyttöön nuo on tehty.
 
Mustangin öljysuihke on ollu ihan kätevää tavaraa. Ainut miinus että tuo puteli loppuu aika nopeasti, kun tuo uusi pullo on vain 250ml kun ennen se oli 330ml. Muurikan spray on ollut ihan hyvää kans. Motonetistä nappasin mukaan Weberin öljysumuttimen, mutta sitä en ole vielä päässyt testaamaan. Tuolla Mustangin öljysuihkeella on onnistunut rasvanpoltto ihan hyvin kun sillä saa tasaisen ja ohuen pinnan valurautaan.

Muistelen nyt katselleeni joskus aiemmin tuota Weberin öljysumutinta. Tuo lähtee ainakin ostoslistalle ja vaihdetaan merkkiä, jos ei olla tyytyväisiä. Kiitos! Omaatko puhdistukseen mitään aineita? Riittää vaan polttaminen ja harjaaminen?
 
Muistelen nyt katselleeni joskus aiemmin tuota Weberin öljysumutinta. Tuo lähtee ainakin ostoslistalle ja vaihdetaan merkkiä, jos ei olla tyytyväisiä. Kiitos! Omaatko puhdistukseen mitään aineita? Riittää vaan polttaminen ja harjaaminen?
Weberin olen omistanut vasta niin vähän aikaa, ettei ole pahemmin tarvinnut vielä putsailla. Ritilöille on tähän asti riittänyt, että laittaa polttimet täysille 10-15min ja antaa kaiken ryönän palaa karrelle ja sitten harjalla hinkkaa pois. Weber ei taida edes suositella mitään kemikaaleja käytettäväksi grillin sisälle. Itsellä on täysin teräksen värinen S-310 Genesis II ja ulkopinnat (tai no sivutasot) olen putsaillut mikrokuituliinoilla ja laimealla suihkepulloon tehdyllä vesi-fairy-seoksella. "Syiden" suuntaisesti kun putsailee niin tulee hyvä tulos. Talouspaperia ei suositella pintojen hinkkaamiseen, on ilmeiseti turhan karheaa ja voi ajan kuluessa rikkoa teräksen kromi-oksidi pinnoitteen ja sitten teräs alkaa muuttaa väriä. Ja tuo Fairy seos saa olla todella laimeaa, sen huomaa jos pesuainetta on liikaa, kun se sitä jää pinnalle pyörimään ja se jättää kalvon kuivuessaan. Muutama tippa 500ml pulloon riittänee.

Tämä on osoittanut hintaisekseen oikein hyväksi harjaksi. Edellinen kesti 4 vuotta, olisi mennyt vielä tänäkin vuonna mutta viime vuotiset rasvat oli homehtunut niin pahasti, että en tuolla hintaa viitsinyt säästellä.
 
Weberin olen omistanut vasta niin vähän aikaa, ettei ole pahemmin tarvinnut vielä putsailla. Ritilöille on tähän asti riittänyt, että laittaa polttimet täysille 10-15min ja antaa kaiken ryönän palaa karrelle ja sitten harjalla hinkkaa pois. Weber ei taida edes suositella mitään kemikaaleja käytettäväksi grillin sisälle. Itsellä on täysin teräksen värinen S-310 Genesis II ja ulkopinnat (tai no sivutasot) olen putsaillut mikrokuituliinoilla ja laimealla suihkepulloon tehdyllä vesi-fairy-seoksella. "Syiden" suuntaisesti kun putsailee niin tulee hyvä tulos. Talouspaperia ei suositella pintojen hinkkaamiseen, on ilmeiseti turhan karheaa ja voi ajan kuluessa rikkoa teräksen kromi-oksidi pinnoitteen ja sitten teräs alkaa muuttaa väriä. Ja tuo Fairy seos saa olla todella laimeaa, sen huomaa jos pesuainetta on liikaa, kun se sitä jää pinnalle pyörimään ja se jättää kalvon kuivuessaan. Muutama tippa 500ml pulloon riittänee.

Tämä on osoittanut hintaisekseen oikein hyväksi harjaksi. Edellinen kesti 4 vuotta, olisi mennyt vielä tänäkin vuonna mutta viime vuotiset rasvat oli homehtunut niin pahasti, että en tuolla hintaa viitsinyt säästellä.

Kiitos paljon vinkeistä! Nyt mars kauppaan vinkkien saattelemana ja sen jälkeen grilli tulille.
 
Nyt on grillin hankinta taas edessä, kun paluumuutto rivariin kerrostalosta. Koska laiska niin hiiligrillaus on pois kuviosta. Ehkä jos innostun, mutta jäi kaksi vaihtoehtoa:

Pellettigrilli, tästä innoistuin kovasti, koska mahdollisuus hauduttaa ja savustaa isoja lihapaloja herkuiksi on todella mielenkiintoinen. Traeger olisi valintani varmaan, jos tähän päätyisin. Oli jo ostohousut jalassa, kunnes hokasin, että tätä ei saa niin kuumaksi, että saisi kunnon "searing" mikähän toi on suomeksi, mutta siis lihaan kunnon grillausjäljet ja maut. Tähän saattaa tuoda apua grillgate tuote, mutta sitä ei vielä euroopasta saa ja tuntuu vähän että toimiiko oikeesti. Ja lisäksi rivariasujana, miten paljon tuo savuttaa? Meneekö naapurilla hermo 11h savutukseen?

Joten syöksyin takaisin kaasugrillimaailmaan ja siellä on kaksi kiinnostavaa "uutuutta": Mustangin rinkulapoltin, joka kuulostaa tosi hyvältä wokkaamista ajatellen. Sama pyöreä reikä löytyy joistain muistakin grilleistä muttei tuota poltinta, onko tuo rengaspoltin tarpeellinen? Vielä enemmän ehkä vetää puoleensa Napoleonin infrapuna sivukeitin, jolla tuo "searing" on sitten ihan omalla tasollaan, mutta riittäisiköhän tuo rengaspoltin tekemään käytännössä saman?

Onko mielipiteitä tai kokemuksia näistä?
 
Nyt on grillin hankinta taas edessä, kun paluumuutto rivariin kerrostalosta. Koska laiska niin hiiligrillaus on pois kuviosta. Ehkä jos innostun, mutta jäi kaksi vaihtoehtoa:

Pellettigrilli, tästä innoistuin kovasti, koska mahdollisuus hauduttaa ja savustaa isoja lihapaloja herkuiksi on todella mielenkiintoinen. Traeger olisi valintani varmaan, jos tähän päätyisin. Oli jo ostohousut jalassa, kunnes hokasin, että tätä ei saa niin kuumaksi, että saisi kunnon "searing" mikähän toi on suomeksi, mutta siis lihaan kunnon grillausjäljet ja maut. Tähän saattaa tuoda apua grillgate tuote, mutta sitä ei vielä euroopasta saa ja tuntuu vähän että toimiiko oikeesti. Ja lisäksi rivariasujana, miten paljon tuo savuttaa? Meneekö naapurilla hermo 11h savutukseen?

Joten syöksyin takaisin kaasugrillimaailmaan ja siellä on kaksi kiinnostavaa "uutuutta": Mustangin rinkulapoltin, joka kuulostaa tosi hyvältä wokkaamista ajatellen. Sama pyöreä reikä löytyy joistain muistakin grilleistä muttei tuota poltinta, onko tuo rengaspoltin tarpeellinen? Vielä enemmän ehkä vetää puoleensa Napoleonin infrapuna sivukeitin, jolla tuo "searing" on sitten ihan omalla tasollaan, mutta riittäisiköhän tuo rengaspoltin tekemään käytännössä saman?

Onko mielipiteitä tai kokemuksia näistä?

Kannattaa harkita myös Masterbuilt Gravity Series 560 tai 1050. Lämpötilaskaala on laaja, noin 80-350C. Syttyy nopeasti, savustaa, grillaa ja ruskistaa sekä saa voimakkaamman savun aromin kuin Traegerilla. Traegerin heikkous on tosiaan olematon ruskistaminen (searing), johon tämä Masterbuilt kykenee. Itsellä on Traegerin Timberline 850 neljättä vuotta. Olen ollut tyytyväinen varmatoimisuuteen ja helppokäyttöisyyteen BBQ savustuksessa. Masterbuilt 560 on nyt toista kesää. Olen ollut tyytyväinen monikäyttöisyyteen, käytön helppouteen ja nopeuteen. Laatu ei ole kuitenkaan kovin hyvä eikä tuo tule kestämään ns. isältä pojalle.

 
Viimeksi muokattu:
Weber Q3000:n käyttöohjeessa lukee, että alle 6 kg kaasupulloa voi käyttää grillin alla olevassa sille tarkoitetussa telineessä. Yleisestihän näin ei missään nimessä suositella tehtäväksi vaan pullo pitäisi vähintään käytön ajaksi nostaa grillin viereen. Mitä mieltä palstan grillaajat ovat asiasta?
 
Tuli haettua yllä mainittu Weberin öljysumute tänään ja yhden käyttökerran jälkeen 6/5, vaikka ei vertailukohtaa ole kilpailevista merkeistä. Ei palanut sitten yhtään lihat ja kanat grilliin. Onko foorumilaisilla jotain suosituksia grillilastoista tai pihdeistä? Tämmöistä tuli katseltua K-Raudassa päivällä, mutta oletan paremmalla hintalaatu-suhteella löytyvän muitakin merkkejä, kuin Weberin omaa.


Yhtenä vaihtoehtona oli myös ns. haarukan sisältävä 3-osan setti.

 
Tuntuu olevan grillimestareita sen verran täällä, että päätin kysyä raadin mielipidettä grillin hankintaan.

Haussa olisi hyvä hiiligrilli. Pallottelen pienen Kamadon (esim Bono minimo) ja laadukkaan pallon (esim Weber MT/Napoleon Pro22-K) välillä. Kamadossa kiehtoisi pienempi hiilen kulutus ja monipuolisuus kun taas pallon etuina olisi isompi koko ja nopeampi lämmitys (ehkä?). Komppanian ruokintaan ei ole tarvetta, joten pienemmälläkin pärjää normiolosuhteissa (2 aikuista ja 2 pientä lasta), mutta mietityttää, että meneekö tuon pienen Kamadon kanssa hermot jos tulee vieraita? Isompi Kamado taas menee budjetin yli ja grillin liikuttelu vaikeutuisi. Mikään grillihifistelijä en ole, mutta bursapihvejä ja pizzaa tulee varmasti tehtyä ja saattaahan sitä iskeä grillikärpänen ja jotain haastavampaakin tulisi testattua.

Mitä suosittelette? Käykö pallojen hiilenkulutus (jos käyttää laadukkaita hiiliä) kukkaron päälle vai onko ero Kamadoon siedettävä? Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon?
 
Onko jollai kokemuksia sähkögrilleistä esim. Weberin Q 1400 tai Pulse 1000/2000?
Voi olla, että lasitetulla terassilla kaasugrilli tai oikeastaan siis kaasupullon säilytys ei onnistu, kun tuohon paistaa aika hyvin aurinko. En ole vielä mittaillut, että nouseeko kesähelteellä lämpö +40-45c, jos lasit kiinni.
Lähinnä pihvejä ja makkaraa sekä kasviksia tarkoitus grillata.
 
Onko jollai kokemuksia sähkögrilleistä esim. Weberin Q 1400 tai Pulse 1000/2000?
Voi olla, että lasitetulla terassilla kaasugrilli tai oikeastaan siis kaasupullon säilytys ei onnistu, kun tuohon paistaa aika hyvin aurinko. En ole vielä mittaillut, että nouseeko kesähelteellä lämpö +40-45c, jos lasit kiinni.
Lähinnä pihvejä ja makkaraa sekä kasviksia tarkoitus grillata.
Ei kaasupullo ole moksiskaan tommosista lämmöistä. Saa mennä pitkälle toista sataa astetta ennenkuin on edes pientä vaaraa.
 
Ei kaasupullo ole moksiskaan tommosista lämmöistä. Saa mennä pitkälle toista sataa astetta ennenkuin on edes pientä vaaraa.
Vaikka olisi komposiittia?
Googlettelemalla siis vain löytyi tuollaisia raja-arvoja.
 
Onko jollai kokemuksia sähkögrilleistä esim. Weberin Q 1400 tai Pulse 1000/2000?
Voi olla, että lasitetulla terassilla kaasugrilli tai oikeastaan siis kaasupullon säilytys ei onnistu, kun tuohon paistaa aika hyvin aurinko. En ole vielä mittaillut, että nouseeko kesähelteellä lämpö +40-45c, jos lasit kiinni.
Lähinnä pihvejä ja makkaraa sekä kasviksia tarkoitus grillata.
Itsellä partsilla q140 sähkö, mikä siis käytännön sama kuin 1400, mutta aiempi malli. Älyttömän hyvä, ku hiilet on poissa laskuista. En keksi mitään syytä miksi mieluummin valitsisin kaasugrillin. Tai no ehkä jos haluaa oikeasti ison grillauspinta-alan niin sitten. Kahdelle hengelle en ole kaivannut isompaa.

Tollanen pulse 2000 ois unelma, siinä on kaksi eri aluetta joiden lämpötiloja voi säädellä, mutta on älyttömän kallis, kun on kuitenkin vain sähkögrilli..
 
Itsellä partsilla q140 sähkö, mikä siis käytännön sama kuin 1400, mutta aiempi malli. Älyttömän hyvä, ku hiilet on poissa laskuista. En keksi mitään syytä miksi mieluummin valitsisin kaasugrillin. Tai no ehkä jos haluaa oikeasti ison grillauspinta-alan niin sitten. Kahdelle hengelle en ole kaivannut isompaa.

Tollanen pulse 2000 ois unelma, siinä on kaksi eri aluetta joiden lämpötiloja voi säädellä, mutta on älyttömän kallis, kun on kuitenkin vain sähkögrilli..
Joo sähkö olisi kyllä helpompi ja halvempikin.
1-2 henkeä pääasiassa tuossa grillaisi.
Pulse 2000 olisi kyllä joo komia, mutta hinta ei kohtaa kyllä tarvetta ollenkaan.
 
Weberiin pitäisi uusia "Flavorizer Bars -tangot" (3kpl) eli ne polttimoiden päällä olevat suojat.

Onko jotain paikkaa mistä saisi hyvin / edullisemmin Weberin varaosia?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
284 123
Viestejä
4 881 494
Jäsenet
78 752
Uusin jäsen
AllanT

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom