Grillit & grillaus

Itselläkin olisi tarkoitus tänä kesänä aloittaa hieman hiilellä kevyitä grillailuja alkaa tekemään. Viimeiset vuodet olen pärjäillyt pienellä ja takuulla halvalla kaasugrillillä. Lihan grillaus ei ole ehkä niin suuressa osassa mitä suurimmalla osalla porukasta tämän keskutelun perusteella. Eihän sitä tosin tiedä miten sitä sitten innostuisi, kun olisi suht järkevät vehkeet. Tärkeimmät grillattavat ovat oikeastaan grillipaprikat, paprikat, maissit, leivät, kesäkurpitsat, nakerot ja peruspihvit.

Täällä on kirjoitettu ainoastaan pallogrilleistä, kun hiilestä on puhetta. Tai ainakin viimeiset 15 sivua, jotka selasin. Mietin, että onko (itselle) ongelma pallogrilleissä se, että "yläritsa" puuttuu. Eli kun hommat on kypsennetty, niin siellä yläritsalla olen tykännyt pitää ne grillipaprikat ja mitkälie muutkin lämpimänä siihen asti kun kaikki on valmista. Vai toimiiko sama pallogrillissä siten, että työnnetään hiilet vaan toiselle puolelle ja toinen puoli olisi sitten se lämpinäpitopuoli ja kypsennys hoidetaan toisella?

Budjettia ei varsinaisesti ole, mutta kun en kovinkaan hifisti ole ollut, niin en kehtaisi käyttää edes sitä vajaata 300 euroa Master Touchiin. Weberin 57" Classic olisi kyllä oikein hyvän hintainen, mutta sitä ei taida saada mistään.

Sitä yläritsaa kun olen kytistänyt, niin esim tätä olen miettinyt:


Onko tuo aivan sysipaska ja ei tee mitään? Kun näistä kampigrilleistä ei tosiaan enemmälti ole täällä juttua näkynyt. Tuosas kuitenkin olisi myös grillaustilaa ihan mukavasti Olisiko tämä seuraava sitten parempi vai huonompi vaihtoehto kuin tuo edellinen?


Jos taas se yläritsa ja sen käyttö on saatanasta, niin mitenkäs tällainen Prisman värkki, joka ainakin hypistelyn perusteella on vaikuttanut ihan jämäkältä. Ja eikös kaikissa grilleissä voi brikettejä poltella, vaikka vain osaa erityisesti brikettigrilleinä mainostetaankin?


Molemmat grillit ihan päteviä. Lämmönsäädön kanssa voi olla hakemista, jos briskettiä meinaat tehdä. Toinen asia on ettei kumpaankaan taida mahtua kokonainen brisketti epäsuoralle lämmölle. Esim. kasleri mahtuu molemmissa kun laittaa hiilt toiseen reunaan ja lihan toiseen.

Jos satunnaisesti meinaa tehdä pienempiä lihoja slow & low tyylillä niin onnistuu noilla.
 
Nyt on master touchilla alkulämmöt otettu ja ekat ribsit paistettu. Mureempaa ois saanut tulla.

Onko kenelläkään antaa takuuvarmaa ribsien teko ohjetta hiiligrillissä?

Savun makua sai kyllä mukavasti savustuslastuilla.
Miten noita savustuslastuja kannattaa käyttää? Kastella vaiko ei? Folion sisään ja reikiä?
Saako mistään perus kaupasta niitä isompia savustuspaloja? Ainakaan motonetissä ei ollut kuin savustuslastuja isoimmillaan.
Onko suositella jotain yleistä puulajia jota kannattaa savustuksessa käyttää?

Onko olemassa jotain hyvää kattavaa resepti/ohje kirjaa hiili grillaukseen? Motonetissä näytti weeberin kirja olevan, liekkö minkalainen.
Ei tarvitse liottaa niitä lastuja. Ei ole mitään syytä ensin kastella sitä puuta ja sitten kuivata sitä siellä grillissä. Aluksi märästä puusta ei irtoa kuin vesihöyryä. Noita isompia palikoita saa kyllä Motonetista (oli varmaan sillä kertaa loppu) ja vaikka K-Raudasta. Itse olen kirveellä lyönyt niitä sopivan kokoiseksi Grillikäyttöön. Lastut on kuitenkin omaan makuun liian pientä. Jokatapauksessa heittelet sitä puuta niiden hiilien päälle ihan sellaisenaan. On ehkä jopa hieman makuasia mitä puuta haluaa käyttää, mutta kyllä noihin pitäisi Googlella jotain opastusta löytyä.

Se Weberin vihkonen ilmestyy joka vuosi ja pitää sisällään Weber tuotteiden esittelyjen lisäksi reseptejä ja grillausvinkkejä. Ilmainenhan tuo on ja kyllä se on aina mukaan lähtenyt.
 
Olisko antaa vinkkiä mistä ja minkälaista brisketin pitää olla? Marketista ei taida löytyä. Onko ne aina sellasia viiden kilon mötiköitä?
 
5kg brisketti on vielä pieni. Poppamiehen megalive vol 1. Siellä Juhani näyttää miten se brisu tehdään.
 
Olisko antaa vinkkiä mistä ja minkälaista brisketin pitää olla? Marketista ei taida löytyä. Onko ne aina sellasia viiden kilon mötiköitä?

Löytyykö läheltä Heinon tukkua tai ”Järvenpään Cmarkettia”, noista suunnilta luulisi löytyvän lähes aina. Jos ei, niin paikallinen K-kauppias varmasti tilaa. Tuota kokoluokkaa ne alkaa olemaan, kun pienet menee niin helposti kuivaksi.
 
Lidliin on ilmestynyt omaan makuun erittäin hyviä hampurilaissämpylöitä, löytyy paistopisteestä. Kulkevat nimellä briossisämpylät.
 
Noi veivattavat grillit on kyllä ihan huippukeksintö. Harmi vaan että ne on yleensä helvetin laaduttomia noin muuten. Saa hyvin kyllä säädettyä grillauksen tasoa ja saa nopeasti grillipinnan jos haluaa. Olis kyllä kiva löytää oikeasti laadukas veivattavalla hiilitasolla oleva grilli joka olis myös tiivis. Noi kun ei ole koskaan tiiviitä niin hiilet/briketit palaa aina täysillä ja lämpöä säädetään hiilitasolla. Low and slow ei onnistu noilla millään tai sitten saa lappaa 20kg hiiliä session aikana.

Kiitokset vastauksista! Ehkä minä sitten unohdan nuo veivigrillit. Onhan pallo toki vähän näppärämpi liikutellakin, kun mitään vakituista grillikatosta tuolle ei ole olemassa, niin nopea kantaa varastoon.

Nyt sitten kuitenkin vähän olen kallistumassa siihen prisman (https://www.prisma.fi/fi/prisma/ndk-swiss-hiiligrilli-kettle) NDK Swiss -grilliin. Se kuitenkin vaikuttaa vähän korkeammalta kuin se vastauksissa mainittu Weberin Compact, josta tuumittiin, että vähäinen korkeus voi olla vähän rajoittava. Aeimmin tässä säikeessä taidettiin tuosta NDK:sta vähän puhua ja siitä jäi sellainen kuva, että ei se välttämättä tiiveydessä erityisesti Weberille häviäisi ja tuhka-astia olisi ainakin ihan ok. Mutta olisiko tästä kuitenkin vielä jotain lisäkokemuksia? Hyvät ja huonot sekä hyvät arvailutkin tuosta kelpaa :)

Nyt lähinnä siis vaihtoehtoina on tuo NDK Swiss ja Master Touch. Tällä hetkellä tuon NDK:n kun saa vielä -15%, eli jäisi hintaa 85e, niin on suht edullista aloittaa grillikokeilut. Jos sattuu innostumaan toden teolla, niin ei harmittaisi sitten päivittää Komodoonkaan :D

Edelleen Master Touch toki myös harkinnassa, vaikka vaakakuppi siitä vähän onkin pois päin kallistumassa.
 
Olisko antaa vinkkiä mistä ja minkälaista brisketin pitää olla? Marketista ei taida löytyä. Onko ne aina sellasia viiden kilon mötiköitä?
Itse sain n 6 kg möhkäleen pyytämällä paikallisesta K-Supermarketista lihatiskiltä 2-3 pvän toimitusajalla. Se oli putsattu valmiiksi.
 
Itse sain n 6 kg möhkäleen pyytämällä paikallisesta K-Supermarketista lihatiskiltä 2-3 pvän toimitusajalla. Se oli putsattu valmiiksi.
Ok, millainen grilli sulla on? Itellä 57 Weber, nii mietin miten sinne tollanen sopii...
 
Tulipa tänään ensimmäistä kertaa kaivettua weberin masterin lisävarusteita varastosta ja savustettua kalaa. Erinomaista. Olin alkuun vähän sitä mieltä, että perhana, kun tätä rojua tulee mukana eikä näitä tule käytettyä. Vääräsä olin jälleen kerran ja nyt taitaa jäädä sähkösavustin häviäjän puolelle käytössä.
 
Itse sain n 6 kg möhkäleen pyytämällä paikallisesta K-Supermarketista lihatiskiltä 2-3 pvän toimitusajalla. Se oli putsattu valmiiksi.

Atrian lihakaupasta saa naudan rintaa ~4kg paloina (jos asut toimitusalueella). Kyseistä tuotetta en ole testannut, mutta kauppa toimii noin yleisesti kyllä hyvin ja toimitushinnat maltilliset. Toki ovat noita "ammattilaispakkauksia" niin aika reiluja settejä ;)
Edit. naudan rinnassa toki iso paketti ihan ok, mutta harvemmin välitöntä menekkiä parin kilon palalle entrecota tai useamman kilon maksapalalle :D
 
Itse sain n 6 kg möhkäleen pyytämällä paikallisesta K-Supermarketista lihatiskiltä 2-3 pvän toimitusajalla. Se oli putsattu valmiiksi.
Oliko kuitenni jätetty riittävästi rasvaa brisuun? Kerran tilannut k-marketista ja oli nyrhitty ihan paljaaks. Nykyäänhän täältä saa CM:stä jo kunnon aussi brisuja.
 
Mitä eroa on näillä kahdella motonetin master touchilla muuta kuin, että kalliimmassa saranoitu kansi?


 
Oliko kuitenni jätetty riittävästi rasvaa brisuun? Kerran tilannut k-marketista ja oli nyrhitty ihan paljaaks. Nykyäänhän täältä saa CM:stä jo kunnon aussi brisuja.
Aika paljaaksi oli vedetty kyl. Olisin toivonut enemmän rasvaa mutta noilla oli mentävä....tuli siitä hyvää kuitenkin. Ens kerralla pitää olla enemmän.
 
Mitä eroa on näillä kahdella motonetin master touchilla muuta kuin, että kalliimmassa saranoitu kansi?


Juu, eri kansi.
 
Ja eri ilmaventtiili... Kalliimmassa se low & slow / savustus. Osta 5775 Premiumi missä tulee brikettirengas, lämmöntasauslevy ja valurautaparila. Eli ei kumpikaan noista. Eli tää


Ps. Just tuolla savustelin aamulla klo 8:30-11 hemmetin hyvät savulohet. Eka kylmemmällä ja sit 85 asteessa loppuun... HELVETIN hyvää tuli S-Marketin kassilohestakin. Noilla Mätänetin vehkeillä voit unohtaa tai joudut ostaan lisää palikoita.
 
Ja eri ilmaventtiili... Kalliimmassa se low & slow / savustus. Osta 5775 Premiumi missä tulee brikettirengas, lämmöntasauslevy ja valurautaparila. Eli ei kumpikaan noista. Eli tää


Ps. Just tuolla savustelin aamulla klo 8:30-11 hemmetin hyvät savulohet. Eka kylmemmällä ja sit 85 asteessa loppuun... HELVETIN hyvää tuli S-Marketin kassilohestakin. Noilla Mätänetin vehkeillä voit unohtaa tai joudut ostaan lisää palikoita.
Mitä eroa ilmaventtiilissä?
 
Ja eri ilmaventtiili... Kalliimmassa se low & slow / savustus. Osta 5775 Premiumi missä tulee brikettirengas, lämmöntasauslevy ja valurautaparila. Eli ei kumpikaan noista. Eli tää


Ps. Just tuolla savustelin aamulla klo 8:30-11 hemmetin hyvät savulohet. Eka kylmemmällä ja sit 85 asteessa loppuun... HELVETIN hyvää tuli S-Marketin kassilohestakin. Noilla Mätänetin vehkeillä voit unohtaa tai joudut ostaan lisää palikoita.
Mihin lämmöntasauslevyä käytetään? 5770 ja 5775 ero pelkkä tuo valurauta ritilä? Motonetistä liittymisalella saa edullisemmin ritilän lisävarusteena kuin verkkiksestä tilaamassa ;D.
 
Mihin lämmöntasauslevyä käytetään? 5770 ja 5775 ero pelkkä tuo valurauta ritilä? Motonetistä liittymisalella saa edullisemmin ritilän lisävarusteena kuin verkkiksestä tilaamassa ;D.
Lämmöntasauslevyllä lämpötila pysyy paljon maltillisempana. Eilen käytin tuota ekaa kertaa ja jos normaalisti grillin lämpötila on siellä 200-250 astetta, niin tuolla levyllä lämmön saa pidettyä siellä 100 asteen korvilla riippuen palavan tavaran määrästä grillissä.
 
Näköjään lämmöntasauslevykin tulee 5770:ssa mukana kun Weberin sivulta kattoo (Motonetin listauksessa ei lue elo kannattanee varmistaa kuitenkin), joten sitte nou hätä ja Motonet liittymisalella säästää 11 € + postit.
 
Lämmöntasauslevyllä lämpötila pysyy paljon maltillisempana. Eilen käytin tuota ekaa kertaa ja jos normaalisti grillin lämpötila on siellä 200-250 astetta, niin tuolla levyllä lämmön saa pidettyä siellä 100 asteen korvilla riippuen palavan tavaran määrästä grillissä.

Saa pidettyä vaikka 60-90 astettakin (esim. sytyttää / odottaa palamaan vaan 3 brikettiä ja siihe ympärille muutama lisää + vaikka hyviä hiiliä). Lämmöntasauslevyn päälle hyvä heittää foliovuoka, missä vettä niin tasaa vielä ja veden höyrystys pitää savustettavan kohteen kosteampana + rasvat valuu siihen veteen.
 
Ei siihen mitään lämmöntasauslevyä tarvii, että saa 100° lämmöt. Ilmaa säätämällä pysyy tuntikausia sadassa asteessa briketeillä, hiilillä vähemmän aikaa. Voi se toki käytännöllinen olla, ei ole kokemusta eikä tarvettakaan kun on sekä Smokeynator että Slow'N Sear härpäke.
 
Lämmöntasauslevyn kun ottaa pois, niin lämpötila ampaisee säädetystä 85:sta heti ylös ja mahdoton saada noin alas helposti isommalla täytöksellä.
 
On tuo tasauslevy siinä mielessä hyvä, kuten edellise viestissä mainittiin, että jos ensiksi savustaa vaikka kalaa ja haluaa pitää lämpötilan siellä 100+ asteen tutumassa ja kun kala on valmis, niin ottaa levyn pois ja rupeaa grillaamaan muita tuotteita mitkä tarvitsevat korkeamman lämpötilan.
 
Jep, näin tein esim. aamullakin savustelujen jälkeen levy pois ja ilmat auki, lämmöt 85->200 ja kanafileet parilalle tirisemään sillä aikaa kun savulohi oli folioitu. Kaikki samaksi ruuaksi.
 
Molemmat grillit ihan päteviä. Lämmönsäädön kanssa voi olla hakemista, jos briskettiä meinaat tehdä. Toinen asia on ettei kumpaankaan taida mahtua kokonainen brisketti epäsuoralle lämmölle. Esim. kasleri mahtuu molemmissa kun laittaa hiilt toiseen reunaan ja lihan toiseen.

Jos satunnaisesti meinaa tehdä pienempiä lihoja slow & low tyylillä niin onnistuu noilla.
Tänään kaupoilla kävin, niin tarttuikin sitten mukaan tällainen yllätysvaihtoehto. Prismassa tuli vastaan alennuksessa olevana valikoimista poistuvana tuotteena (ainakin Jns) ja vielä -15% asiakasomistajapäivät, niin 85€ jäi hintaa.

Kiitokset tosiaan vastauksesta, että näillä vähän vaatimattomimmillakin vehkeillä kuinkin saa tarvittaessa myös noita slow & low -hommia testailtua.

Tässä syvyyttäkin on vähän reilummin, mitä siinä Motonetin halpispallossa ja NDK Swississä. Tuhkalaatikko myös vaikutti toimivan oloiselta. Ainoastaan ilmanoton tiiveyttä vähän mietin, että näinköjän tällä saa hiiliä/brikettejä tukehtumaan. Tässä kun ilmanoton säädin on tuhka-astian kyljissä, eikä pallon pohjassa ja pienet välykset kuitenkin säätöaukkojen reunoilla tuntui olevan ja vaikka itse tuhka-astia oli istutettu hyvin, niin eiköhän sieltäkin fuskausaukkoja löydy.

Uskon ja toivon kuitenkin, että hinta-laatusuhde sattui nyt säkällä ihan kohdilleen. Jos sitä tällä nyt alkuun pärjäilisi ja katsoo miten sitä innostuu.

 
Atrian lihakaupasta saa naudan rintaa ~4kg paloina (jos asut toimitusalueella). Kyseistä tuotetta en ole testannut, mutta kauppa toimii noin yleisesti kyllä hyvin ja toimitushinnat maltilliset. Toki ovat noita "ammattilaispakkauksia" niin aika reiluja settejä ;)
Edit. naudan rinnassa toki iso paketti ihan ok, mutta harvemmin välitöntä menekkiä parin kilon palalle entrecota tai useamman kilon maksapalalle :D
Mun mielestä toi Atrian brisket oli aika kuiva ja ohut. Itse olen hakenut läheiseltä tilalta Herefordin briskettiä tai tilannut lihakaupasta black agnusta. Molemmat huomattavasti parempi. Agnuksen miinuspuolena ulkomaisuus
 
Miten/mihin toi Weberin lämmöntasauslevy asennetaan, vaatiiko se sen brikettirenkaan jonka päälle laitetaan vai kuinka? Siis mikä sen pitää oikealla korkeudella? :hmm:
 
Kiitosta, mietin että pakkohan se on jonkun vekottimen päällä olla. Eli hankituttaa se renkaan myös samalla, pitänee vakavasti harkita hankintaa. :thumbsup:
 
En tiedä mitä nuo erikseen maksaa, mutta vahva suositus täältä tuolle systeemille. Parasta kalaa tähän asti saanut tuolla systeemillä. Pätee varmasti moneen muuhunkin, mutta itse olen vielä noviisi tässä lajissa.
 
En ainakaan pikaisella googlauksella löytänyt tuota brikettirengasta ja lämmönjakolevyä mistään, kertokaa ihmeessä jos tulee vastaan, itsellänikin vanhempi Weber käytössä.

Mikä mahtaisi muuten olla maukas grillattava juusto vartaisiin Halloumin tilalle? Tulee tehtyä aina välillä vartaita ja Halloumin ongelma varsinkin isompia metallisia vartaita käyttäessä on osalle paloista halkeaminen/mureneminen kiinnitysvaiheessa, useimmat grillijuustot taas ovat aika mitäänsanomattomia maultaan ja koostumukseltaan.
 
En ainakaan pikaisella googlauksella löytänyt tuota brikettirengasta ja lämmönjakolevyä mistään, kertokaa ihmeessä jos tulee vastaan, itsellänikin vanhempi Weber käytössä.

Mikä mahtaisi muuten olla maukas grillattava juusto vartaisiin Halloumin tilalle? Tulee tehtyä aina välillä vartaita ja Halloumin ongelma varsinkin isompia metallisia vartaita käyttäessä on osalle paloista halkeaminen/mureneminen kiinnitysvaiheessa, useimmat grillijuustot taas ovat aika mitäänsanomattomia maultaan ja koostumukseltaan.
Jos ei muuten löydy, niin voihan sitä aina suoraan valmistajalta kysyä.


Jos tarvitset grilliisi varaosia, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme +358 931 579 169 – autamme sinua löytämään juuri oikeat osat. Otathan valmiiksi esille grillin sarjanumeron, niin löydämme varmasti juuri sinun grilliisi sopivan osan.
 
Olisko kellään neuvoja miten weberin 5770 saranoita pitäis säätää, että kansi meni kunnolla kiinni? Tällä hetkellä sarana puolelta jää hieman auki..
 
Olisko kellään neuvoja miten weberin 5770 saranoita pitäis säätää, että kansi meni kunnolla kiinni? Tällä hetkellä sarana puolelta jää hieman auki..
Tuo taitaa olla vähän tyyppivikana. Itse tein alla olevan jousitempun ja sen jälkeen löysyttelin alaosan mutterit, tasasin kuvun painamalla tiiviiksi ja kiristelin. Nyt on niin tiivis, että saa lämmöt pidettyä todella tarkasti ja briketit sammuteltua räppänöiden avulla. Sormia kannattaa vähän varoa, mutta muuten helppo, nopea ja peruutettavissa.
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.
 
Viimeksi muokattu:
Ekat grillailut Mustang kamadolla ja yksi mihin kannattaa ensikertalaisen kiinnittää huomiota on hiilien ja sytykkeiden määrään, huom. ei liikaa tai liian vähän ;)

Ja ekalla kerralla ei kannata niitä parhaita leikkuita tai muuta vähän enempi taitoa vaativaa lähteä kokemattoman tekemään.

Aloittelin itse vähän liiankin varovaisesti hiilien määrällä niin meinasi lämmöt jäädä 150-200 väliin. Toki aattelinkin jo ennalta et täytyy tutustua ja totuttautua lämmönsäätöihin tms. niin aloittelin helpolla ruualla jonka raa'aksi jääminen vaatii jo yritystä, ja joutu kyllä hiiliä lisäämään et sai lämpöä ylemmäs.
Lataa täyteen vaan ja säätelet sitten vaan peltiä ja ylähattua pienemmälle.Ei se lähde lapasesta. Ja kun grillattu niin suljet kaikki. Seuraavan kerran jatkat taas mihin jäit. Rohkeesti vaan! :thumbsup: Itsellä samanlainen. Ja tiedoksi, se paikallinen mittari valehtelee sen 20-50 astetta....suosittelen digimittarin ostoa kun taitoa karttuu...:)
 
Olisko kellään neuvoja miten weberin 5770 saranoita pitäis säätää, että kansi meni kunnolla kiinni? Tällä hetkellä sarana puolelta jää hieman auki..

Itseäni lainaten

Tarkkana sai olla saranassa ja sen vastakappaleessa, että sai just suoraan, väärässä järjestyksessä kiristäminen ja ylikiristäminenkin vääntää kantta. Lisäksi kansi oli ihan pikkusen soikea, yks napakka puristus sylissä karhuotteella niin helposti oikeni ja alkoi sopia napakasti ilman hölskymisiä. Menee kansi siis napakasti laakista kiinni ilman Youtube-videon jousikääntöäkin kun vaan tarkasti pohtii ton saranan kiristelyn jne. Ei keiku eikä heilu yhtään.

Eli kiristä mutterit ristiin ja tasaisesti, juuri ku ottaa kiinni, niin käytä kansi tarkoin paikallaan ja sen jälkeen kiristä kaikkia tasaisesti pikku hiljaa (jos vedät peräkkäin jokaisen löysältä kireelle niin wituiks mänee). On nyt vuoden pysynyt suorana. Ja tiiviinä.
 
Aloittelin ohjeitten suuntaisesti niin sai vähän suuntimia miten toi käyttäytyy. Ja huomenna jatkellaan niin kyllä tulee ehdottomasti enempi hiiliä kyllä pesään, onneks en alotellut pizzan teolla :D

Joo vähän aattelinkin et tohon mittariin ei passaa täysin luottaa, meinasin jahka alan slowcook tekemään niin viimeistään siinä vaiheessa digimittarin kävis hakemassa. Ja samaan syssyyn aattelin jos hyväksi osoittautuu niin ostaa vielä:

Sais kuuman ja viileemmän puolen, sen mitä katsonut revikoita youtubesta niin vaikuttaa kyllä melko passelilta ja tais olla Kamado Joe:ssa vakiona.

Teline Tuosta sama värkki puoleen hintaan. Toimii.
 
Uus kamado kyl kärsinyt tässä konttipulasta ja varmaan suezista sun muusta. Alkaa kyllä niin kyrsimään, piti tulla huhtikuun lopulla, sitten toukokuun alussa ja nyt ennuste näyttää kesäkuun alulle suomeen saapumista. Kyllä kyrsii yksinkertaisesti, kun just mustang ja muiden kiinaromujen saatavuudet on luokkaa suoraan hyllystä.

Täytyy vaan elvyttää grillauksen himoa tolla savupöntöllä ja vanhoilla romuilla leikkimällä.
 
Uus kamado kyl kärsinyt tässä konttipulasta ja varmaan suezista sun muusta. Alkaa kyllä niin kyrsimään, piti tulla huhtikuun lopulla, sitten toukokuun alussa ja nyt ennuste näyttää kesäkuun alulle suomeen saapumista. Kyllä kyrsii yksinkertaisesti, kun just mustang ja muiden kiinaromujen saatavuudet on luokkaa suoraan hyllystä.

Täytyy vaan elvyttää grillauksen himoa tolla savupöntöllä ja vanhoilla romuilla leikkimällä.

Mikä tulossa ja mistä tilasit?
 
Mikä tulossa ja mistä tilasit?

Bono Limited ja bbq import group oy

Hassuahan tässä oli, että alunperin grillimarket.ee piti tää toimittaa, siellä kun tämä iso bono oli ns hyllyssä. Noh, täältä vakuuteltiin ja mainostusta et saapuu seuraavat melko nopealla aikataululla huhtikuun lopulla, nyt sitten tilanne se että venyy ainakin kesäkuulle ja myöskään grillimarket.ee ei tuotetta saa.

Toki ns maahantuojista riippumatonta asiaa, en epäile ettei he haluaisi kamaa myydä juuri tähän vuodenaikaa.
 
Kyllä kyrsii yksinkertaisesti, kun just mustang ja muiden kiinaromujen saatavuudet on luokkaa suoraan hyllystä.

Ei pitäisi tarttua trolliin mutta kyllä on mustangilla tullut hyvää brisua, ribsejä ja pulled porkia viime viikkoina <3 Ja tällä viikolla laitetaan pastrami savuun!
 
Ei pitäisi tarttua trolliin mutta kyllä on mustangilla tullut hyvää brisua, ribsejä ja pulled porkia viime viikkoina <3 Ja tällä viikolla laitetaan pastrami savuun!
Tuskinpa sillä makueroja saa millä kamadolla se tehdään. Tarkoitettiin varmasti laatueroja ja kestävyyttä ns. pitkässä juoksussa. On kivempaa ostaa kamado jossa on "ikuinen takuu" vs 2 vuotta ja sen jälkeen kaivat lompakkoa esille.
 
Kylläpä menee grillin hankinta vaikeaksi. Kommentteja kokeneemmilta toivotaan:

- Aikanaan tykkäsin grillata perus Weberin "halppis" hiiligrillillä, mutta tuhkaluukun tyhjäys oli raivostuttavaa kun oli vain se laakea pelti alla.
- Tämän jälkeen ostanut aina halppis kaasugrillejä, mutta alkanut menemään maku kun polttimet eivät kestä nimeksikään.

Nyt haussa seuraavilla spekseillä:

- Helposti puhdistettava
- Savustus/slow cook mahdollisuus plussaa, mutta 80 % grillauksesta nopeasti kypsyvää (kana, kasvis, vähärasvainen liha)

Olin jo päättänyt hankkia jonkun 200 - 300 € "kiinanihmekaasugrillin", mutta jäin nyt miettimään josko palaisi taas Weberiin mutta nyt parempaan hiiligrillimalliin.

Onko niin, että tämä 5770 / 5775 olisi se järkevin? Melkein se ja sama maksaa +300 € jos 279 € versiossa ei ole tuota hyvää lämmönsäätöominaisuutta. Eniten kiehtoo vaihtoehto, että voisi aamusta laittaa jonkun kimpaleen muhimaan, mutta saisi myös lämmöt nopeasti ylös halutessaan.

Kommentteja / ehdotuksia? Mökillä tykkään kyllä kunnolla haista savulle ja sotata käsiä, mutta tämä grilli tulisi omakotitaloon taajamaan ja mitään kovin suurta pesu/savuoperaatiota en haluisi järjestää. Onko tämän weber lämmöntasauslevyn / hiiligrillin perus puhtaanapito mielestänne miten vaivatonta?
 
En ainakaan pikaisella googlauksella löytänyt tuota brikettirengasta ja lämmönjakolevyä mistään, kertokaa ihmeessä jos tulee vastaan, itsellänikin vanhempi Weber käytössä.

Mikä mahtaisi muuten olla maukas grillattava juusto vartaisiin Halloumin tilalle? Tulee tehtyä aina välillä vartaita ja Halloumin ongelma varsinkin isompia metallisia vartaita käyttäessä on osalle paloista halkeaminen/mureneminen kiinnitysvaiheessa, useimmat grillijuustot taas ovat aika mitäänsanomattomia maultaan ja koostumukseltaan.
Tuote ei ole tuttu, muta jos oikein ymmärsin niin kyseessä lienee tämä setti:
Weber suomen kautta kyllä saa noita osia, mutta mitään katalogia ei oikein tunnu löytyvän.
Soittelin joskus tuonne, kun pohjassa oleva propelli oli hieman vääntynyt, että saako noita tilattua jos en saa tuota oiottua. Sain kuitenkin väännettyä omani kuntoon, niin ei tarvinnut ostaa uutta.
 
Ekat grillailut Mustang kamadolla ja yksi mihin kannattaa ensikertalaisen kiinnittää huomiota on hiilien ja sytykkeiden määrään, huom. ei liikaa tai liian vähän ;)

Ja ekalla kerralla ei kannata niitä parhaita leikkuita tai muuta vähän enempi taitoa vaativaa lähteä kokemattoman tekemään.

Aloittelin itse vähän liiankin varovaisesti hiilien määrällä niin meinasi lämmöt jäädä 150-200 väliin. Toki aattelinkin jo ennalta et täytyy tutustua ja totuttautua lämmönsäätöihin tms. niin aloittelin helpolla ruualla jonka raa'aksi jääminen vaatii jo yritystä, ja joutu kyllä hiiliä lisäämään et sai lämpöä ylemmäs.

Itsellä tuulee laitettua hiiliä palopesän ja korokerenkaan rajaan asti. Jos lämmpöjä ei meinaa saada nousemaan niin syynä voi olla liian pieni hiili tai pussin pohjalta kaadettu hiilimurska. Silloin ilma ei virtaa riittävästi, että lämpöä syntyisi. Lämmön hallinnan kannalta karkeempi hiili on hyvä ja lämmön saa säädettyä ilman kierrolla sopivaksi. Sytyttää kannattaa aina muutamasta kohtaa.

Yks asia mikä kannattaa kanssa muistaa. Kovilla hiilillä (esim. marabu) lämmön tuotto alkaa huomattavasti myöhemmin verrattuna esim, leppähiileen, mutta lämmön tuotto on kovempi. Kärsivällisyy kannattaa niin saa säädettyä lämmön paremmin. Kamadoilla lämmön alas saanti on aina hieman ongelmallista.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
283 984
Viestejä
4 876 971
Jäsenet
78 739
Uusin jäsen
FENRIR666

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom