Maksumuurin takana Aalto-yliopiston professori Peter Lund sanoo seuraavaa:
Seuraava puoli vuotta on kriittinen Fortumille ja muille energiayhtiöille. Aalto-yliopiston professori Peter Lund sanoo toivovansa, että kymmenen miljardia yhtiöille riittää. Tukipaketissa on kyse yhtiöiden toiminnan mahdollistamisesta eikä sähkön hinnan painamisesta alas.
www.kaleva.fi
"Mikä on Fortumin rooli paketissa?
– Nord Stream 1 -kaasuputken pitäminen suljettuna tarkoittaa sitä, että kaasun hinta varmaan nousee taas Keski-Euroopassa, mikä vaikuttaa Fortumin tilanteeseen todella negatiivisesti. Korkea kaasun hinta nostaa sähkön hintaa Suomessa.
– Energiayhtiöistä on yleisesti liikkunut neutraaleja arvioita, että joillain niistä on olemassa konkurssivaara. Fortumin konkurssi olisi hyvin negatiivinen asia Suomelle, koska yhtiö vastaa noin kolmanneksesta sähköntuotannostamme.
Onko mahdollista, että tuet valuvat suomalaisten veronmaksajien taskuista Fortumin kautta Saksaan ja Uniperille?
– Fortum on tehnyt voittoa sähkön tuottamisella kotimaassa, mutta Uniperin kautta tulee 12 miljardia tappiota. Se merkitsee sitä, että osingot valuvat Uniperin tappioihin. Tämä heijastuu myös Suomeen ja sitä kautta ehkä osittain tähän kriisipakettiinkin.
Miten kriisipaketti vaikuttaa energiayhtiöiden toimintaan?
– Tässä tilanteessa se ylipäätään mahdollistaa niiden toiminnan. Ilman pakettia olisi ollut vaarana, että joudutaan myymään omaa tuotantoa tai voimalaitoksia tai ajaudutaan pahimmassa tapauksessa konkurssiin.
– Valtion pitää olla myös tarkkana, ettei lainojen ja takuiden myöntäminen vääristä kilpailua. Jotkin yritykset ovat myyneet futuureja halvalla, jolloin ne ovat saaneet isomman markkinaosuuden. Näille yrityksille ei saa muodostua kilpailuetua.
Entä miten paketti vaikuttaa suomalaisiin veronmaksajiin?
– Nyt se ei vaikuta juuri ollenkaan, koska rahaa ei vielä siirry yhtiöille. Tilanne on eri silloin, jos pahimmat riskit toteutuvat ja valtio joutuu maksamaan yrityksille lainoja tai takuita.
– Tässä vaiheessa on hankala arvioida, kuinka suuri riski on sille, että valtio joutuu maksajaksi. Riski on kuitenkin olemassa, koska jos riskiä ei olisi, niin yksityiset rahoituslaitokset olisivat jo rahoittaneet yritykset. Nyt energiayhtiöt eivät saa rahoitusta rahoituslaitoksilta, jolloin valtio on joutunut ottamaan viimeisenä takalautana vastuuta.
Kuinka onnistuneena pidät hallituksen päätöstä kriisipaketista?
– Ei ole koskaan hyvä, että valtio joutuu puuttumaan markkinoiden toimintaan tällä tavoin, mutta muita vaihtoehtoja ei ollut. Tilanne on niin kriittinen, että markkinat eivät enää luota kaikkiin sähköyhtiöihin."
Eli siitä 10 miljardin paketista nelisen miljardia euroa menee Fortumin tukemiseen. Fortum alkaa olemaan jo konkurssikypsä eikä lainaa sillä enää heru markkinoilta. Ainoa mikä pitää Fortumin enää pystyssä on se, että Suomen valtion on pääomistajana ja sen uskotaan pelastavan sen maksukyvyttömyydeltä.