• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

FIRE (taloudellinen riippumattomuus)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja elmo
  • Aloitettu Aloitettu
Tervemenoa firettäjät johonkin Afrikan maahan tai vaikka Thaimaahan. Siellä ei tarvitse pelätä hyvinvointivaltion verotusta. Siitä vaan cherry-pickaamaan, ei ole keneltäkään pois. Voitte sitten sieltä viittuilla tänne foorumille kuinka paska maa Suomi on.
 
Niin tai jos tienaisin itse yhtä paljon. Vituttaa vähän kaverin jo pitkään jatkunut kerskailu monessa ketjussa. Ei millään pahalla.;)

Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämä on internet. Jos täällä joku kertoo, että tulot on X ja varallisuutta on Y, niin se ei tarkoita, että henkilön tulot olisivat X ja varallisuus Y ;)
 
Tervemenoa firettäjät johonkin Afrikan maahan tai vaikka Thaimaahan. Siellä ei tarvitse pelätä hyvinvointivaltion verotusta. Siitä vaan cherry-pickaamaan, ei ole keneltäkään pois. Voitte sitten sieltä viittuilla tänne foorumille kuinka paska maa Suomi on.

Sinullekin tämä keskustelualue on jokin ihmeellinen pakkomielle, jonne tulet välillä harmistuneena tutisemaan, kun joku näyttää suunnitelmassa etenevänsä. Argumenttejakin sinulla on tasan kaksi: Maanpetturi ja tervemenoa johonnkin kehitysmaahan, heh heh.

Vittuako sinä siitä itket? Melkein kaikki, jotka tämän projektin toteuttavat, ovat jo maksaneet itseni mukaan lukien enemmän veroja kankkulan kaivoon kuin useimmat koko elämänsä aikana. Eikä ne tienestit millään riistämällä ole tullut. Itselle se on kestänyt vähän alle 20 vuotta suunnitelmallista etenemistä.

Keskity sinäkin siis vaikka miettimään enemmän keinoja, millä yhteiskunnan nettomaksajat haluaisivat tänne jäädä. Teille nimittäin todellakin tulee seuraavien vuosikymmenien aikana ikävä niitä, jotka johonkin kykenevätkin muutakin kuin kuppaamaan toisten taskuista ilman vastiketta.

Oma osuus on jo siis pitkälti tehty vasemmistoutopian eteen.

Se taas ei ole allekirjoittaneen ja muiden vika, että Suomi-propaganda on iskostunut niin syvälle, ettei Suomi-projektin kestämättömyyttä pystytä ollenkaan näkemään. Ja koska vitunmoinen osa suomalaisista on ymmärtämättömyyttään kaappikommunisteja, ei tätä laivaa myöskään voi kääntää ennen kuin se ajaa karille.

Kun tuon tulevaisuuden selvästi näkee, niin pitäisi olla vähän tyhmä, jos ei pyri omaa tulevaisuuttaan turvaamaan.
 
Viimeksi muokattu:
Jos nyt jättää huomiotta ne mahdolliset miljoonat tai jopa miljardit mitä täällä mainitaan kuitenkin ihan hyviä vinkkejä kerrotaan.

Eli JOS sattuu olemaan sinkku tai vaikka ei olisikaan niin jos mahdollista ne useampikin etelänmatka per vuosi, kallis joka vuosi vaihtuva kännykkä ja puhelinliittymä mikä on useampia kymmeniä euroja per kuukausi, se auto mikä täytyy vaihtaa vähintään 2-vuoden välein uuteen ja ostaa lainalla, asunto mitä ei ikinä makseta loppuun vaan aina ostetaan velalla uusi ja myydään vanha alta pois. Unohtamatta sitä että vähintään pari kertaa kuukaudessa, mahdollisesti joka viikko täytyy vetää se pää täyteen ja nollata kunnolla ehkä parikin iltaa karaoket kiertäen ja taksilla rälläten ja jos kaverilla ei satu olemaan rahaa niin tietysti itse tarjotaan kun tilillä sitä rahaa vielä on tai ainakaan visa ei ole vielä ihan tapissa.. ..miten paljon enemmän olisi säästössä ilman näitä?

Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä että täytyisi jonottaa ilmaisruokaa seurakuntien jakelupisteissä tai soppaa pelastusarmeijan jonossa.

Mutta jos esim. asumisen on onnistunut järjestämään siten että lainan lyhennykset + asumiseen kuluvat menot (on se sitten yhtiövastike tai sen omakotitalon kunnostus) on vähemmän kuin mitä vuokralla asuessa kuluisi ja vielä säästöönkin jää rahaa ollaan jo eteenpäin. Varsinkin jos se raha jää oikeasti säästöön / osakkeisiin tms.

Pahimmillaan vaikka ei nyt saisikaan säästöön useampia miljoonia niin se eläkeaika on huomattavasti mukavampaa jos säästössä on satoja tuhansia mistä voi tarvittaessa ottaa vaikka jatkuvasti vähän varovasti arvioiden vaikkapa 120 vuoden ikään saakka jolloin hyvin luultavasti on jo kuollut.

Kuitenkaan suurin osa meistä ei enää sitten sanotaan keski-iällä eli tuossa 50v päälle ala ostelemaan sitä kalleinta käsin tehtyä rolls roycea tms. tai muutenkaan muuta elintottumuksiaan järkyttävästi enää ylöspäin. Eli jo sekin jos kuukaudessa saa muutaman ylimääräisen tonnin eikä ole mitään velkoja voi hyvin riittää monelle. Kun taas toiset ovat tottuneet siihen että palkkaa tulee useampia kymmeniä tuhansia ja ne kaikki myös käytetään eikä riitäkään.

Osa ehkä haluaa opetella uuden kielen (vaikka espanjan tai ranskan) ja suurin osa taas jäädä tänne kotimaahan. Ei sekään ole pois keneltäkään. Mutta jos joku on oikeasti nähnyt vaivaa ja käynyt erikseen kalliita specialisteja lävitse käydäkseen erilaiset tilanteet tulevaisuudessa lävitse kun rahan arvo laskee, kun joutuu palvelutaloon, kun tarvitsee omaa hoitajaa jne jne. ei se muilta pois ja pikemminkin hatun noston arvoinen asia.

Nuo ovat kuitenkin asioita mitkä on hyvä ottaa huomioon. Vaikka juuri nyt elämä pyyhkisi hyvin ja palkka riittäisi "kaikkeen" ei se tarkoita että vanhemmiten kulut eivät voisi nousta ja rahan tulo ehtyä, vaikka ne omat kulutustottumukset pysyisivät samoina. Esim. yleinen (vanhuuden vaiva) "polvet hajalla, tehdääs uudet" tms. maksaa yllättäen hieman enemmän ja sellaisesta haluaa tulla takaisin mieluummin taksilla kuin kävellen. Lisäksi silloin haluaa varmaankin maksaa sen hoitajan kotiinsa hetkeksi, mikä maksaa myös aivan sama missä maassa asuit.

Tai jos nyt voit hyvin asua neukkukuutiossa ilman ilmastointia tai hissiä niin vanhemmiten se ei ehkä ole aivan yhtä juhlaa vaikka se lähibaari olisi vastapäätä ja kaljakauppaan ei olisi pitkää matkaa.
 
Minulla on globaalisti hajautettu ETF-salkku, jossa reilu 100k. Tänne säästän reilu 15k vuodessa, ja se on noin 50% nettotuloista. Ikää on 30-35. Olen korkeakoulutettu, joten (reaali)palkan voi olettaa nousevan ainakin hieman. Onko realistista olettaa, että FIRE saavutetaan ennen kuin täytän 50?

Lapsia on, mutta he ovat vielä alle kouluikäisiä. Aion asua Suomessa jatkossakin. Asun omakotitalossa, jonka arvo pysynee samana tai hieman laskee.
 
Minulla on globaalisti hajautettu ETF-salkku, jossa reilu 100k. Tänne säästän reilu 15k vuodessa, ja se on noin 50% nettotuloista. Ikää on 30-35. Olen korkeakoulutettu, joten (reaali)palkan voi olettaa nousevan ainakin hieman. Onko realistista olettaa, että FIRE saavutetaan ennen kuin täytän 50?

Lapsia on, mutta he ovat vielä alle kouluikäisiä. Aion asua Suomessa jatkossakin. Asun omakotitalossa, jonka arvo pysynee samana tai hieman laskee.

50% säästöasteella saavutat teoriassa laskennallisesti taloudellisen riippumattomuuden 17 vuodessa, jos leikitään, että pääoma on tällä hetkellä nolla. Käytännössähän se ei mene niin kustannustason nousun ja elämäntilanteen muuttuessa, mutta tuosta on helppo lähteä laskeskelemaan lisää.

 
Kyllä tuo 15-20 vuotta kuulostaa aivan realistiselta tavoitteen saavuttamiseen jos vaan pystyt tuon 50% säästöasteen pitämään. Oletuksena, että osakkeet tuottaisivat keskimäärin 5% reaalituottoa inflaation jälkeen.
 
Mitä muuten edes teet FIRE-alueella, kun Suomi on sinulle ihana utopia ja työ on pelkkää autuutta ja nautintoa?

Ihan mielenkiinnosta luen ihmisten tarinoita ja näitä sinunkin kitinöitä. Ahdasmielisyytesi ei yllätä tässäkään, mutta tervemenoa. Suomi ei kaipaa yhtään lisää politiikasta ymmärtämättömiä joilla menee kuppi nurin pienistäkin vastoinkäymisistä.
 
Valintani eivät ole menneet pieleen, enkä minä ole katkera. Mutta työelämä nyt sattuu useimmille olemaan sisällötöntä paskaa, jota tehdään elääkseen. Harvassa ovat kutsumusammatit, joita tehdään niiden itsensä vuoksi. Tiedän toki ihmisiä, jotka ovat saaneet kiksejä hommistaan, mutta heilläkin alkaa pikkuhiljaa hymy hyytyä, kun lopussa ei kiitos seisokaan. Aivan valtaosa jäisi mieluummin pois duunistaan kuin olisi siinä.

Riippuu vähän, yleensä työ vituttaa sitä enemmän, mitä kovempaa siellä joutuu juoksemaan ja mitä pidempää viikkoa tekee. Joku neljä päivää viikossa vähän leppoisammassa hommassa tuottaa silti ihan kohtuullisesti massia, ja siitä menee vähemmän "hukkaan" kuin sata lasissa vedettäessä.
 
Ihan mielenkiinnosta luen ihmisten tarinoita ja näitä sinunkin kitinöitä. Ahdasmielisyytesi ei yllätä tässäkään, mutta tervemenoa. Suomi ei kaipaa yhtään lisää politiikasta ymmärtämättömiä joilla menee kuppi nurin pienistäkin vastoinkäymisistä.

Kerro ihmeessä, miten olen ahdasmielinen, missä minulla menee kuppi nurin ja miten en ymmärrä politiikkaa. Vaikka toki tämä kuuluu eri ketjuun.

Kitinäksi muuten voisit tekstejäni sanoa silloin, jos en tekisi asioille mitään. Koska tietyille asioille en voi mitään, kuten koko Suomen velkavetoisuus ja himoverotus, toteutan aktiivisesti niitä asioita, joille oikeasti voin jotain = turvaan oman perseeni.

Se on siis kaukana kitinästä. Kerron puhtaasti vain syyt siihen, miksi teen tiettyjä valintoja. En istu voimattomana itkemässä kohtaloani, vaan aktiivisesti ohjaan sitä. Sen sijaan se on kitinää, kun täällä käy säännöllisin väliajoin joku itkemässä maanpettureista sun muusta typerästä, koska eivät itse tee asioille yhtään mitään ja kateudesta kankeina suutahtavat, kun joku ei halua olla kankkulan kaivon kupattavana vapaaehtoisesti.
 
Viimeksi muokattu:
Tervemenoa firettäjät johonkin Afrikan maahan tai vaikka Thaimaahan. Siellä ei tarvitse pelätä hyvinvointivaltion verotusta. Siitä vaan cherry-pickaamaan, ei ole keneltäkään pois. Voitte sitten sieltä viittuilla tänne foorumille kuinka paska maa Suomi on.

Nevada texas on, tarkemmin las vegas mun valinta tällä hetkellä. Täällä maksetaan vain liittovaltion vero ja alv 4.6%. 50k$ jos tekee voittoa osakemyynnillä niin verot on nolla, kun tuo 50k$ voitto on raja mistä verotus lähtee prosenteille. Toki veroprosentti on paljon maltillisempia kuin suomen 30 tai 34% pääomavero, jos myisi enemmän vaikka salkun tasapainottamiseksi. Eli jos olen vaikka ostanut jotain osaketta 10v sitten 50k$ summalla, niiden arvo nyt 100k$ ja myyn niin verot nolla. Vuosibudjetti mulla on tällä hetkellä 70k$ nettona. Mä pakenin kalifornian kallista hintatasoa(vuokrat, ruoka) ja hillitöntä verotusta nevadaan. Seuraavaksi texas tai florida joissa molemmissa on mua kiinnostavaa tekemistä + suotuisa verotus.

Hyvä sairausvakuutus+silmät+hampaat about 450$/kk, 5.5k$ vuosi, Paljonhan noita jenkkilän vakuutuksia haukutaan, mutta halvemmaksi käy kuin suomen pääomaverojen maksaminen ja palvelukin on jotain muuta kuin arvauskekeskuksessa. Tosin suomessakin aika moni menee yksityisen aka. työterveyshuollon kautta.

Suomesta pidän edelleen paljon, mutta järjestelmä on sellaisessa tilassa ja suunta huono ettei sinne oikein ole mitään järkeä palata. Toisin on, jos on nettosaja, mutta en ole nettosaaja,olisin nettomaksaja. Ymmärrän oikein hyvin @Kan Dee Dokata postausten sisällön ja tunnen hyvin samalla tapaa suomesta.
 
Viimeksi muokattu:
Valintani eivät ole menneet pieleen, enkä minä ole katkera. Mutta työelämä nyt sattuu useimmille olemaan sisällötöntä paskaa, jota tehdään elääkseen. Harvassa ovat kutsumusammatit, joita tehdään niiden itsensä vuoksi. Tiedän toki ihmisiä, jotka ovat saaneet kiksejä hommistaan, mutta heilläkin alkaa pikkuhiljaa hymy hyytyä, kun lopussa ei kiitos seisokaan.

On se valinta mennyt siinä mielessä pieneen että sulla on se paska ykkösduuni mitä pitää hampaat irvessä sietää.
Mulla on ilmeisesti vain se kiva kakkosduuni sitten.

Ja lopussa odottelee kiitos varsinkin jos hoidan hommani hyvin siinä kivassa duunissa.
 
On se valinta mennyt siinä mielessä pieneen että sulla on se paska ykkösduuni mitä pitää hampaat irvessä sietää.
Mulla on ilmeisesti vain se kiva kakkosduuni sitten.

Ja lopussa odottelee kiitos varsinkin jos hoidan hommani hyvin siinä kivassa duunissa.

Onnea siitä. Olet sitä onnekasta vähemmistöä, jolle päiväduuni ei ole muuttunut pakkopullaksi mitä erinäisimmistä syistä.
 
Onnea siitä. Olet sitä onnekasta vähemmistöä, jolle päiväduuni ei ole muuttunut pakkopullaksi mitä erinäisimmistä syistä.
Onneksi minä olen myös tuossa vähemmistössä, viihdyn työssäni ja saan kohtuullisen korvauksen menetetystä vapaa-ajasta. Jonkun verran saanut sukanvarteen säästöjä, mutta FIREttäminen ei kyllä minulla ole toteutumassa. Josko säästöistä ja sijoitusasunnoista saa vähän jeesiä talouteen myöhemmin.

Välillä täällä jutut ovat kummallisia, en ihan suomea tunnista noista kuvauksista. Toki huoltosuhde/velkamäärä huolettaa, mutta aika monessa sivistysvaltiossa tilanne on täysin sama. Toki jos ei olisi lapsia ja puolisoa, saattaisi verojen maksaminen harmittaa enemmän niinkuin osaa täällä keskustelevia.

Olen varmaan hölmö ja liian vähään tyytyväinen, kun en tavoittele kuuta taivaalta ja maksimoi/minimoi kaikkea koko aikaa. No tärkeintä on että kaikki löytävät itselleen sopivan hyvän elämän mihin ovat tyytyväisiä, ihan aina ei vaikuta että Firettäminen on sitä…
 
Onneksi minä olen myös tuossa vähemmistössä, viihdyn työssäni ja saan kohtuullisen korvauksen menetetystä vapaa-ajasta. Jonkun verran saanut sukanvarteen säästöjä, mutta FIREttäminen ei kyllä minulla ole toteutumassa. Josko säästöistä ja sijoitusasunnoista saa vähän jeesiä talouteen myöhemmin.

Välillä täällä jutut ovat kummallisia, en ihan suomea tunnista noista kuvauksista. Toki huoltosuhde/velkamäärä huolettaa, mutta aika monessa sivistysvaltiossa tilanne on täysin sama. Toki jos ei olisi lapsia ja puolisoa, saattaisi verojen maksaminen harmittaa enemmän niinkuin osaa täällä keskustelevia.

Olen varmaan hölmö ja liian vähään tyytyväinen, kun en tavoittele kuuta taivaalta ja maksimoi/minimoi kaikkea koko aikaa. No tärkeintä on että kaikki löytävät itselleen sopivan hyvän elämän mihin ovat tyytyväisiä, ihan aina ei vaikuta että Firettäminen on sitä…

Niin. Näihin kysymyksiin ei ole mitään "sopii kaikille" vastausta. Jos homma toimii kaikin puolin sinulle perinteisemmällä mallilla, niin ei siihen ole kenelläkään mitään sanottavaa henkilökohtaisten valintojesi puitteissa. Eihän siinä silloin ole mitään ongelmaa. Ja arvomaailmasi muutenkin on eri sfääristä omaa elämääsi koskien kuin mitä tällä alueella projektiaan toteuttavilla on.

En minä ainakaan ole väittänyt, etteikö kukin saa olla tyytyväinen juuri omaan tilanteeseensa. Tärkeintä on henkilökohtainen tyytyväisyys elämäänsä.

Mutta tällä keskustelualueella korostuu se, että jos ns. perinteistä reittiä ei meinaa kulkea, niin lähinnä keskusteluun osallistuvat sellaiset, jotka eivät missään nimessä tätä ratkaisua halua toteuttaa, vaan lähinnä moraalisäteilevät "hyvinvointiyhteiskuntaansa", iloista veronmaksajuuttaan ja sitä, miten ihana työ juuri hänellä on ja että pitää olla vähän luuseri, jos oravanpyörää ei halua pyöritellä.

Siinä mielessä tämä on kyllä typerä lanka.
 
Tjaa, maksan pääosin mielelläni veroni, tykkään työstäni ja Suomesta eikä tämä mitenkään estä suunnittelemasta FIRE:ttämistä. Eikä sen mielestäni tarvitse 100% onnistua, kiva jos voi vaikka jäädä varhaiseläkkeelle joskus tai on muuten vapautta vrt että jos pari palkkaa jää välistä niin olis sossun luukulla.
 
Tjaa, maksan pääosin mielelläni veroni, tykkään työstäni ja Suomesta eikä tämä mitenkään estä suunnittelemasta FIRE:ttämistä. Eikä sen mielestäni tarvitse 100% onnistua, kiva jos voi vaikka jäädä varhaiseläkkeelle joskus tai on muuten vapautta vrt että jos pari palkkaa jää välistä niin olis sossun luukulla.

Okei. Sitten sinun varmaan kannattaa jatkaa samalla mallilla kuin tähänkin asti aivan kuten minä jatkan omallani. En ole eri mieltä, eikä sillä ole väliä, vaikka olisinkin, jos homma sinulle toimii juuri näin.
 
Jep. Mutta katkeralta vaikutat. Lue viestisi ulkopuolisen silmin niin ehkä huomaat. Kireältä vähintään.
 
Sanoisin, että suomen saattaa nähdä erilaisesta perspektiivistä, jos on nettomaksaja ja kokee, että osaisi vaikka eläkerahat sijoittaa paremmin kuin poliittinen instituutio. Voi kokea myös, että poliittiset päätökset ovat huonoja. Voiko systeemiä muuttaa vai onko helpompi muuttaa itseänsä?

Perspektiivi suomea kohtaan voi muuttua myös, jos asuu pidemmän aikaa suomen ulkopuolella. Ehkä suomen päivähoito, koulutus jne.tuntuu entistä merkityksellisemmältä. Toisaalta voi käydä niinkin, että jää maailmalle, kun löytyi itselle paras paikka.

Molemmat ylläolevista liittyvät FIREen. Jotenkin pitää raapia rahat kasaan, että voi hypätä pois oravanpyörästä. Jos ajatus on, tehdä kivaa duunia eläkkeelle asti niin ymmärrän hyvin ettei tämän ketjun keskustelu kolahda tai välttämättä käy edes järkeen.

Pitkään usa:ssa asuneena suomen usa uutisointi on hämmentävää. Poimitaan vain negatiivisia juttuja ihan kuin uutisoinnin pohjalla olisi jonkinlainen aivopesevä päämäärä ja sehän toimii,...

Työ on työtä. Muistan ajan kun se oli kivaa ja olisin tehnyt ilmaiseksi. Viimeiset vuodet oli sellaista paskaa, että tein sitä vain rahan takia. Työ itsessään ei muuttunut, mutta oma käsitys työn merkityksestä muuttui. Työ on työtä, jos haluaa tulot maksimoida niin ei aina välttämättä ole kivaa.

Downshiftiin suomi on oiva maa. Siirtyy nettomaksajasta sinne saamapuolelle.
 
Sanoisin, että suomen saattaa nähdä erilaisesta perspektiivistä, jos on nettomaksaja ja kokee, että osaisi vaikka eläkerahat sijoittaa paremmin kuin poliittinen instituutio. Voi kokea myös, että poliittiset päätökset ovat huonoja. Voiko systeemiä muuttaa vai onko helpompi muuttaa itseänsä?

Nimenomaan tämä kohta on suuri osa tätä palapeliä. En voi muuttaa systeemiä, joten toimin niin, että systeemi iskee minuun vähemmän.
 
On se valinta mennyt siinä mielessä pieneen että sulla on se paska ykkösduuni mitä pitää hampaat irvessä sietää.
Mulla on ilmeisesti vain se kiva kakkosduuni sitten.

Ja lopussa odottelee kiitos varsinkin jos hoidan hommani hyvin siinä kivassa duunissa.
Tämä on hyvin tyypillinen suomalainen huonojen juttujen selittely parhain päin.

Itse olen tehnyt koko urani kivaa duunia, mutta silti harmittaa katsella suomalaista verokorttia kun tonnin palkankorotuksesta 550e menee valtiolle ja jäljelle jäävästä 450e:stä maksetaan 24% alv:ia kun sillä ostaa vaikkapa lumilaudan talven harrastuksia varten. Omaksi hyödyksi tonnin palkankorotuksesta jää pääsääntöisesti 300e jos sen rahan haluaa käyttää alvillisiin asioihin, eikä pelkästään säästämiseen.

Mikään työn mukavuusjuttu ei ainakaan minulle korvannut sitä tuntemusta epäreiluudesta kun suurin osa omasta extrapanoksesta meni jonnekin muualle kuin omaan taskuun.

Tämänkin harmituksen sai poistettua sillä, että liputti itsensä ulos Suomesta. Työt ja duunit ovat hyvin samankaltaisia, palkkaus bruttona 2x parempi kuin Suomessa ja nettona liki 3x parempi. Ja ALV 7.7%.

Suomi on täydellinen maa keskinkertaisuuteen tyytyville, koska kaikki tasapäistetään anyway. Jos haluaa tehdä enemmän ja vastaavasti odottaa tekemisestä myös palkintoa, niin Suomi on tosi huono paikka, ellei sitten kepuloi itseään pois ansiotuloverotuksen piiristä, jolloin tilanne on ihan ok.

Yritysmyynnillä rikastuneiden pääomatuloja maksavien on helppo naureskella, että 30-32% veroaste on oikein siedettävä kun ne omat alaiset maksavat sitä 55% marginaaliveroa optioidensa ja palkkabonustensa saamisesta. Reilua?
 
Viimeksi muokattu:
Tämä on hyvin tyypillinen suomalainen huonojen juttujen selittely parhain päin.

Itse olen tehnyt koko urani kivaa duunia, mutta silti harmittaa katsella suomalaista verokorttia kun tonnin palkankorotuksesta 550e menee valtiolle ja jäljelle jäävästä 450e:stä maksetaan 24% alv:ia kun sillä ostaa vaikkapa lumilaudan talven harrastuksia varten. Omaksi hyödyksi tonnin palkankorotuksesta jää pääsääntöisesti 300e jos sen rahan haluaa käyttää alvillisiin asioihin, eikä pelkästään säästämiseen.

Mikään työn mukavuusjuttu ei ainakaan minulle korvannut sitä tuntemusta epäreiluudesta kun suurin osa omasta extrapanoksesta meni jonnekin muualle kuin omaan taskuun.
Tämä on tätä lasi on puoliksi tyhjä -ajattelua. Keskity enemmän siihen netto-osuuten tai mieti vähemmän raha-asioita.
 
No kun olisi edes puoliksi täysi, mutta kun veroaste on 70% elintason parantamiselle. Se on minusta vaan epäreilua.

Mutta jos sinusta ei ole, niin senkus jatkat samaan malliin. Minä muutin pois 10v sitten.
Ehdottomasti jatkan. Sen verran paljon ympäri maailmaa pyörinyt, että juuri missään ei ole asiat niin hyvin kyin Suomessa, jos kokonaisuutta katsoo. Siihen päälle perhe- ja ystävyyssuhteet, niin vaikea in keksiä syitä lähteä muualle. Toki yksinäisille ja ilman kavereita eläville, kuten nämä Dokaajat, tämä ei ole mikään kriteeri.
 
Ehdottomasti jatkan. Sen verran paljon ympäri maailmaa pyörinyt, että juuri missään ei ole asiat niin hyvin kyin Suomessa, jos kokonaisuutta katsoo. Siihen päälle perhe- ja ystävyyssuhteet, niin vaikea in keksiä syitä lähteä muualle. Toki yksinäisille ja ilman kavereita eläville, kuten nämä Dokaajat, tämä ei ole mikään kriteeri.

Juu, laskeudu sieltä korokkeeltasi äläkä tee oletuksia asioista, mistä et mitään tiedä.
 
Olen varmaan hölmö ja liian vähään tyytyväinen, kun en tavoittele kuuta taivaalta ja maksimoi/minimoi kaikkea koko aikaa. No tärkeintä on että kaikki löytävät itselleen sopivan hyvän elämän mihin ovat tyytyväisiä, ihan aina ei vaikuta että Firettäminen on sitä…

FIREn saavuttaminen useimmille vaatii epämukavuusalueella olemista ja uhrauksia. Matka FIREen ei ole helppo. Mutta itse FIREttäminen on upeaa, kun tavoite on saavutettu. Financial Indepence Retire Early. Mä saavutin noi kaikki 4. osaa. Nyt saan tehdä päivät ja yöt mitä huvittaa, ei ole pomoa ja kuntokin on a-ok, kun ei tarvinut eläkeikään asti sorvata kuutiossa.

Mulla noi uhraukset oli muutto pois suomesta, työsoppari at will ja säännönmukaisesti iso paine ja 50h+ työviikot(johti burnouttiin),säästäminen asunnossa ja autossa.
 
Matka FIREen ei ole helppo. Mutta itse FIREttäminen on upeaa, kun tavoite on saavutettu. Financial Indepence Retire Early. Mä saavutin noi kaikki 4. osaa. .

Helppo uskoa ja varmaan maistuisi. Pakko sanoa että en ihan tiedä miten osaisin olla nätisti. :)

Mitä nuo 4 osaa on?
 
Helppo uskoa ja varmaan maistuisi. Pakko sanoa että en ihan tiedä miten osaisin olla nätisti. :)

Mitä nuo 4 osaa on?
Taloudellinen riippumattomuus ja aikainen eläköityminen. Noista tulee ne 4 osaa eli kirjainta.

Kiva kesä oli, 3kk suomessa rentoilua.
 
Entä jos on ollut jo pitkään suomen ulkopuolella ja todennut ruohon todellakin vihreämmäksi? Poikkeuksen tekee ne, jotka on nettosaajia suomen systeemissä. Tosin nykyinen velaksieläminen vetää suomen jossain kohtaa seinään tavalla, joka ahdistaa jo etukäteen vaikkei tuo seinäänajo mun elämään suoraan vaikuta.
Kotitalouksista valtaosa (n. 2/3) on nettosaajia, ja nettomaksajistakin osa, kuten taloudellisen riippumattomuuden saavuttanut ja veronsa maksanut nimim. Takaisku, kokee ruohon vihreämpänä täällä, joten kyllä sanoisin että se poikkeus on ne sinunkaltaiset lähtijät. Tai en tiedä lukeudutko sinäkään niihin kun aina takaisinkin tulet.
 
Kotitalouksista valtaosa (n. 2/3) on nettosaajia, ja nettomaksajistakin osa, kuten taloudellisen riippumattomuuden saavuttanut ja veronsa maksanut nimim. Takaisku, kokee ruohon vihreämpänä täällä, joten kyllä sanoisin että se poikkeus on ne sinunkaltaiset lähtijät. Tai en tiedä lukeudutko sinäkään niihin kun aina takaisinkin tulet.
Ei mulla ole mitään suomea vastaan enkä kai ole väittänyt olevani mainstreamia. Jos luet mun postauksia niin löydät mun ajatukset paluumuutosta. Verotuksen ja yhteiskunnan valitseman tien vuoksi pysyn muualla. Talous on suomessa ei hyvissä kantimissa. Tästä jatkot jonnekin politiikka threadiin

Kai se koetaan isona uhkana, jos joku muuttaa pois suomesta ja erehtyy vielä sanomaan ettei suomi ole kaikille paras vaihtoehto. Tämä näkyy sitten räikeästi ja ei niin räikeästi suomi on kuitenkin maailman pras paikka argumentteina.
 
Viimeksi muokattu:
FIREn saavuttaminen useimmille vaatii epämukavuusalueella olemista ja uhrauksia. Matka FIREen ei ole helppo. Mutta itse FIREttäminen on upeaa, kun tavoite on saavutettu. Financial Indepence Retire Early. Mä saavutin noi kaikki 4. osaa. Nyt saan tehdä päivät ja yöt mitä huvittaa, ei ole pomoa ja kuntokin on a-ok, kun ei tarvinut eläkeikään asti sorvata kuutiossa.

Mulla noi uhraukset oli muutto pois suomesta, työsoppari at will ja säännönmukaisesti iso paine ja 50h+ työviikot(johti burnouttiin),säästäminen asunnossa ja autossa.

Toi lihavoitu osa on kyllä jo melko isoja uhrauksia, ja vastaavat aika hyvin stereotypiaa jenkkiläisestä työelämästä.

Mutta onhan se varmasti totta, että jos haluaa kunnolla uraa uurtamaan ja on koulutettu ammattilainen, jenkkilä on varmasti oikea paikka. Suomessa tai ylipäätään Euroopassa taas on paljon helpompaa keskimääräisyyteen tyytyvälle.
 
Suomessa firettäminen on vähän paradoksaalista: toisaalta työtä tekemällä edessä on pitkä taival korkeiden verojen ja melko maltillisen palkkatason johdosta – toisaalta tekemättä ja omistamatta mitään saa periaatteessa välittömästi fire-kortin käteen.

Kun henkilö putoaa toimeentulotuelle, niin yhteiskunta tukee summalla, joka sijoitustuloiksi muutettuna voisi vaatia esimerkiksi noin 400 tuhannen euron salkun. Eli sitten kun se penniä venyttänyt ja pitkiä päiviä tehnyt duunari saa vihdoin sen noin puolen miljoonan euron salkun kasaan, niin sen tuottama elintaso on suurin piirtein sama kuin kaikkein vähävaraisemmalla kansanosalla.

Eli ei muuta kuin motivaatiota firetykseen! ;)
 
Viimeksi muokattu:
Suomessa firettäminen on vähän paradoksaalista: toisaalta työtä tekemällä edessä on pitkä taival korkeiden verojen ja melko maltillisen palkkatason johdosta – toisaalta tekemättä ja omistamatta mitään saa periaatteessa välittömästi fire-kortin käteen.

Kun henkilö putoaa toimeentulotuelle, niin yhteiskunta tukee summalla, joka sijoitustuloiksi muutettuna voisi vaatia esimerkiksi noin 400 tuhannen euron salkun. Eli sitten kun se penniä venyttänyt ja pitkiä päiviä tehnyt duunari saa vihdoin sen noin puolen miljoonan euron salkun kasaan, niin sen tuottama elintaso on suurin piirtein sama kuin kaikkein vähävaraisemmalla kansanosalla.

Eli ei muuta kuin motivaatioita firetykseen! ;)

Suomi on downshiftaajan unelmamaa. Hyvin helpolla saa kohtuullisen elämänlaadun, jos uskoo järjestelmän pysyvän pysyssä. Toinen kortin puoli niin raju progressiivisuus verotuksessa, että jos on lahjoja niin helposti pystyy hyvään liksaan "Mä oon vaan täällä töissä" työtahdilla. Enempää ei kannata sykkiä, kun verottaja vie. Tosin lahjakas voisi jossain muualla työtä tekemällä tai vaikka suomessa startuppia pyörittämällä päästä ihan johonkin muihin tuloihin, jos yrittäisi maksimit.

Mä näen, että downshift on sitä, että ollaan edelleen riippuvaisia työpaikasta tai vaikka yhteiskunnan tuesta. Eläkekin on yhdenlainen downshift eikä FIRE. Downshiftaaja tekee sen töitä mitä jaksaa, ei ehkä minimejä mutta ehdottomasti ei maksimeja. FIREn saavuttanut on tilanteessa, että pärjää ilman työtä, yhteiskunnan tukea jne. Toki FIREttäjällä on omaisuus jossain tuottavassa kiinni. Fiksu FIREttäjä on miettinyt hajautuksen kuntoon ja pinkan koon kestämään huonot ajat. Se että on FI ei tarkoita, että olisi pakko lopettaa duunit. Perspektiivi vain on erilainen, kun tekee asiaa innosta lajiin, ei pakon vuoksi.

En koe mahdottomana, että palaisin työelämään tai uskottavammin polkaisisin jonkun oman idean ympärille startupin. Mut joku aika tässä menee harrasteita puuhatessa. Niin moni asia jäi välistä, kun aina oli vain töissä ja työ oli #1.
 
Viimeksi muokattu:
Kun henkilö putoaa toimeentulotuelle, niin yhteiskunta tukee summalla, joka sijoitustuloiksi muutettuna voisi vaatia esimerkiksi noin 400 tuhannen euron salkun. Eli sitten kun se penniä venyttänyt ja pitkiä päiviä tehnyt duunari saa vihdoin sen noin puolen miljoonan euron salkun kasaan, niin sen tuottama elintaso on suurin piirtein sama kuin kaikkein vähävaraisemmalla kansanosalla.

Mielenkiintoinen näkökulma mutta sanoisin että hieman epäpätevä. Otaksuen siis että se FIRE tai edes säästävä tyyppi haluaa jotain muuta kuin lähes halvimman vuokraluukun ja elää kädestä suuhun. Anoen erikseen rahoja jokaiseen hankintaan mitkä menevät sitten tarveharkintana.

Eli minusta se EI olisi FIRE tai edes erityisen mielyttävää elämää jos ei olisi mahdollisuutta hankkia omaa asuntoa, halutessaan autoa ja ylläpitää edes vähäistä elintasoa ilman että täytyisi tinkiä ruuasta jne. Unohtamatta sitä että jos haluaa vaikka uusia tietokonetta, ostaa silmälasit, hankkia polkupyörän tms.

Eli oikeastihan tuo toimeentuloelle tippuminen tarkoittaa sitä että saat ehkä sen noin 500€ kuussa rahaa, sitten jos sinulla on säästöjä tai muuta ne joudut käyttämään ensin ja sen jälkeen voit alkaa pyydellä samalta luukulta esim. sähkö, vuokra jne. avustusta (mitä et saa 100% vaan tietyn osan).

Aikuisena sitä myös arvostaa että tietää säästössä olevan jotain pahan päivän varalle, ei siis tarvitse punnita riittääkö rahat esim. jonkun suoratoistopalvelun hankkimiseen ja joutuuko sen takia sitten syömään riisiä lihaliemikuutiolla loppukuun.
 
Kertoisitko millä lapuilla olet lähtenyt hakemaan tuota >6% osinkotuottoa? Näin perässä tulijana olisin kiinnostunut mahdollisista vinkeistä ja kokemuksista, kun rakennan omaa vaatimattomampaa osinkosalkkuani.

Takaisku on todennäköisesti feikki ei sillä ole mitään neuvoa antaa. Taisi olla sama kaveri aikanaan murossa hehkuttamassa.

Itsellä Sharevillessä kolmen tähden (eli top 10%) (osinko)salkku ja olen avoimesti jakanut nickin (I dream of Porsche) täällä eli kuka vaan voi ostaa samat instrumentit. En muista näkyykö siellä kaikki mutta voin listata loputkin jos kiinnostaa. Menee kyllä sitten muualle kuin tähän ketjuun.

Ihan kuuden prosentin osinkotuottoon en ole päässyt mutta lähelle sitä ja osinko on kasvava. Mielestäni realistinen kestävä osinkotuotto tällä hetkellä on noin 5% - tuota isompaa tuottoa ei firettäjän kannata hakea koska riskit ovat suuret.
 
En koe mahdottomana, että palaisin työelämään tai uskottavammin polkaisisin jonkun oman idean ympärille startupin. Mut joku aika tässä menee harrasteita puuhatessa. Niin moni asia jäi välistä, kun aina oli vain töissä ja työ oli #1.

Ihan tarkistuksena olet nyt FIRE ja päätit muuttaa huitsin nevadaan maapallon muista vaihtoehdoista?
Kiinnostaa vaan jos tulee itselle joskus eteen vastaava tilanne.
 
Itseäni FIREtys kiinnostaa ajatuksen tasolla sillä silloin ei ole riippuvainen muista. Erityisen houkuttelevalta se kuulostaa Suomessa, jossa kollektiivisesti yritetään tasapäistää ihmisiä ja haukutaan elämässä menestyjiä, mistä esimerkkinä on tässäkin ketjussa perisuomalaiset katkerat kommentit. Jos downsiftaa nettosaajaksi ja ryhtyy ideologisesti työttömäksi, on silti tavallaan järjestelmän orja. Tämä johtuu siitä että löhöilystä saatava korvaus on Suomen hintatasolla oikeasti aika vähäinen ja toisekseen joutuu kuitenkin tehtailemaan jotain työhakemuksia jotka vain kuormittavat järjestelmää. Lisäksi on riski että paha oikeisto pääsee valtaan ja pakottaa oikeasti nostamaan perseensä ylös ja menemään edes johonkin työhön.

Itse seuraan kauhulla tätä valtion menoa ja voi olla että ansiotulo-ja pääomaveroja tullaan entisestään korottamaan, koska pitää paikata korkeaa velka- ja matalaa huoltosuhdetta. Uskon, että maksurasite tulee vain kasvamaan ja olemaan erityisen kova mediaanituloista ylöspäin. Tämä myös tulee hidastamaan omaa FIRE tavoitettani. Paskaltahan se tuntuu ja poliittisia ratkaisuja voisi vielä tehdä asioiden korjaamiseksi, mutta eturyhmät pitävät saavutetuista eduistaan ja vallastaan loppuun asti kiinni.

Mitä sitten itse teen? Siirryin pois hyväpalkkaisesta konsulttityöstä pienempipalkkaiseen työtehtävään SaaS bisneksessä. Palkka tippui paljon, mutta työn sisältö parani taas huomattavasti. Säästöön menee vähemmän rahaa, mutta koen että on parempi päästä FIRE tavoitteeseen hieman vanhempana kuin perse ruvella tehdä töitä sellaisten asioiden eteen, joilla ei ole loppujen lopuksi mitään väliä ja työnteko syö sielua. Nettovarallisuutta tällä hetkellä noin 200k ja FIRE tavoite pyörii 55-60 ikähaarukassa. Säästöön saan noin puolet palkastani kun lainalyhennykset lasketaan mukaan. Uskoisin että 55-60 vuotiaaksi asti jaksan töitä painaa, mutta ajatus työskentelystä 69-vuotiaana ei oikein nappaa. Toimiiko pää enää edes silloin? Pitää ottaa myös huomioon että työnteon vaatimustaso kasvaa joka vuosi, joka tarkoittaa sitä että yhä useampi meistä ei enää pysy kyydissä mukana. FIRE onkin yksi parhaista keinoista suojautua tai vähentää siitä tulevaa mahdollista iskua.
 
Ihan tarkistuksena olet nyt FIRE ja päätit muuttaa huitsin nevadaan maapallon muista vaihtoehdoista?
Kiinnostaa vaan jos tulee itselle joskus eteen vastaava tilanne.

Tarina menee niin, että tein it-konsulttihommia(koodausta). Tuli paljon keikkaa suomen ulkopuolelle, yksi vuoden rasti euroopassa ja siihen heti perään 6kk amerikassa itärannikolla. Kun tulin takaisin suomeen niin vanha työpaikka ja kaupunki ei tuntunut enää mielekkäältä melkein 2v poissaolon jälkeen. Mietin siinä kaverille, että muuttaisko helsinkiin. Kaveri sanoi, että hän tietää piilaaksosta(kalifornia) paikan mikä olisi kuin nakutettu mulle.

Hain piilaaksosta duunia+kaverilta suositus siihen. Sain paikan, kauhea ruljanssi h1b viisumin kanssa ja odottelua. Muutin piilaaksoon. Siellä duunasin aikas pitkään at will työsopparilla ja pelko perseessä, että jos tulee kenkää niin onpa kiire löytää uus työpaikka tai karkoitetaan maasta. Vihreäkortin saaminen oli hieno päivä, putosi iso paino hartioilta. Muistan sen fiiliksen, kun kortti varmistui loppuikäni.

Aikaisessa vaiheessa kun huomasi, että hei nyt maksetaan tuloksesta ja verottaja on armelias niin aloin duunaan ihan sootanan kovaa ja liksa+osakekanustimet vaan kasautui ja kasautui. Minimoin turhia kuluja enkä ostanut jotain corvettea, m5:sta tms. mitä kaverit painosti laittamaan, samalla asuin halvalla murjussa. Eka vuonna palkkaan tuli 50% extrabonus, kun myin itseni liian halvalla, hr ei tietty voi tehdä isoja korotuksia peruspalkkaan, mutta esimies halusi ja pystyi palkita hyvästä työstä könttäsummalla. Toi oli se hetki, kun tajus, että aha, nyt kannattaa takoa, rauta on kuuma.

Jossain kohtaa tajusin, että ihan sama kuinka kovaa mä teen niin projektit vaan tulee feilaamaan kuten ennenkin. En onnistunut saamaan porukkaa tajuamaan, että jos vaan jatketaan wanhalla tavalla niin feilataan taas uudestaan. Pitkät päivät ei enää olleet mielekkäitä, kun omassa mielessäni olin varma, että ei tule valmista. Työltä putosi pohja pois, kun illuusio työn merkityksestä katosi. Tämä johti aikas pahaan burnouttiin, jonka juurisyyt tosin on edelläolevaa kuvausta monimutkaisemmat.

Päätin siinä, että en hae enää uutta duunia, kun ei ole pakko. Muutin piilaaksosta las vegasiin. Mulla on joku perversio siitä, että olis kiva asua täällä tovi. Seuraava osoite on joku paikka texasissa tai floridassa. Colorado olis muuten jees, mutta en taida kestää lumista talvea enää,...

Mun harrastukset on sangen halpoja. Tänään 4h karpinongintaa puistossa. Halvat harrastukset auttoivat FIRE projektia. Samoin auttoi kalifornian kelit ja nähtävyydet, kun ei tarvinut miettiä kalliita lomareissuja tms. kun automatkan päässä oli aina hyvä keli ja nähtävää. Tietty suomessa tuli käytyä, mutta ei edes joka vuosi.

Aamun isoimmaksi jäänyt kala lorenzi park:sta las vegas. Juopot ja muut bilettäjät oli tavalliseen tapaan sotkeneet puiston. Puistossa on kova hulina pe,la iltoina.
1662932598568.png
1662933477235.png
Viikko sitten new york:ssa central park:ssa kalastelua
1662932667412.png

1662932690392.png

Tän kesän olin suomessa. Kalastelin, keräsin marjoja+sieniä ja vietin laatuaikaa ystävien ja perheen seurassa. Opettelin samalla kajakkikalastamaan. Ihan mahtavaa. Kesät suomessa konsepti on aika jees, kun ei tarvi kärsiä las vegasin/texasin/floridan kesän kuumuudesta.

edit. Tää on aika outo ajopuumainen tarina. On ollut hyvä asia sanoa vaan kyllä ja ihmetellä jälkikäteen mitä tuli tehtyä :)
 
Viimeksi muokattu:
Uskoisin että 55-60 vuotiaaksi asti jaksan töitä painaa, mutta ajatus työskentelystä 69-vuotiaana ei oikein nappaa. Toimiiko pää enää edes silloin? Pitää ottaa myös huomioon että työnteon vaatimustaso kasvaa joka vuosi, joka tarkoittaa sitä että yhä useampi meistä ei enää pysy kyydissä mukana. FIRE onkin yksi parhaista keinoista suojautua tai vähentää siitä tulevaa mahdollista iskua.

Veikkaan, että pää toimii edelleen, jos pitää itsensä veneessä missä opitaan uutta joka vuosi. Mulla oli yks reilusti yli 60v työkaveri, joka oli terävä kuin porkkana. Mut sille työ oli enempi harrastus ja sitäkautta pysyi mieli virkeänä, kun jutut kiinnosti. Se teki konsulttina hommia ja otti vain itseä kiinnostavia projekteja vastaan. Se mistä se valitteli oli ettei jaksa enää tehdä hulluja fillarilenkkejä kuten nuoruudessa sun muuta fyysistä juttua. Pää sillä toimi edelleen a-ok.
 
Itsellä Sharevillessä kolmen tähden (eli top 10%) (osinko)salkku ja olen avoimesti jakanut nickin (I dream of Porsche) täällä eli kuka vaan voi ostaa samat instrumentit. En muista näkyykö siellä kaikki mutta voin listata loputkin jos kiinnostaa. Menee kyllä sitten muualle kuin tähän ketjuun.

Pistä toki vaikka tänne Säästäminen ja sijoittaminen (osakkeet, rahastot, ETF:t...)
Tosin mistä sen tietää, onko toivottavasti laittamasi salkun sisältö oikeasti sinun vaiko jonkun toisen jonka olet vain bongannut? :)
 
Takaisku on todennäköisesti feikki ei sillä ole mitään neuvoa antaa. Taisi olla sama kaveri aikanaan murossa hehkuttamassa.

Itsellä Sharevillessä kolmen tähden (eli top 10%) (osinko)salkku ja olen avoimesti jakanut nickin (I dream of Porsche) täällä eli kuka vaan voi ostaa samat instrumentit. En muista näkyykö siellä kaikki mutta voin listata loputkin jos kiinnostaa. Menee kyllä sitten muualle kuin tähän ketjuun.

Ihan kuuden prosentin osinkotuottoon en ole päässyt mutta lähelle sitä ja osinko on kasvava. Mielestäni realistinen kestävä osinkotuotto tällä hetkellä on noin 5% - tuota isompaa tuottoa ei firettäjän kannata hakea koska riskit ovat suuret.
Lähtökohtaisesti aika vaikeaa todistaa internetissä anonyyminä yhtään mitään. En halua jakaa sijoitusneuvoja koska salkkuni sisältö muuttuu melko usein ja joku vielä ostaisi lappuja pitoon jotka itselläni ovat jo menossa myyntiin. Toisekseen monet kuvittelevat isomman salkun tarkoittavan parempaa sijoittajaa vaikka suuremmalla salkulla operoivat monesti lähinnä karttavat riskiä. Sen voin kuitenkin sanoa että osakesalkkuni tuotto (47%) on viimeisen kolmen vuoden ajalta huomattavasti parempi kuin sinun "top-10%" salkkusi (32%).
1662959482101.png
 
50% säästöasteella saavutat teoriassa laskennallisesti taloudellisen riippumattomuuden 17 vuodessa, jos leikitään, että pääoma on tällä hetkellä nolla. Käytännössähän se ei mene niin kustannustason nousun ja elämäntilanteen muuttuessa, mutta tuosta on helppo lähteä laskeskelemaan lisää.

Kiitos tästä. Tosin toimiva linkki on Early Retirement Calculator

Laitoin tarkat lukemat laskuriin. Sen mukaan saavutan FIRE:n 10 vuodessa eli alle 45-vuotiaana. Suhtaudun tuohon suurehkolla vaurauksella, koska lasten kasvaessa menot mahdollisesti suurenevat merkittävästi.
 
Minulla on globaalisti hajautettu ETF-salkku, jossa reilu 100k. Tänne säästän reilu 15k vuodessa, ja se on noin 50% nettotuloista. Ikää on 30-35. Olen korkeakoulutettu, joten (reaali)palkan voi olettaa nousevan ainakin hieman. Onko realistista olettaa, että FIRE saavutetaan ennen kuin täytän 50?

Lapsia on, mutta he ovat vielä alle kouluikäisiä. Aion asua Suomessa jatkossakin. Asun omakotitalossa, jonka arvo pysynee samana tai hieman laskee.

Jos yh niin todella kunnioitettava säästöprosentti lapselliselta vai maksaako vaimo arjen, jotta isäntä saa sijoittaa :D.
 
Jos yh niin todella kunnioitettava säästöprosentti lapselliselta vai maksaako vaimo arjen, jotta isäntä saa sijoittaa :D.

Tai esim. peritty asunto? Mutta pelkästän töitä tekemällä tuossa on kyllä varmaan saanut uraa puskea ihan kunnolla.
 
Tai esim. peritty asunto? Mutta pelkästän töitä tekemällä tuossa on kyllä varmaan saanut uraa puskea ihan kunnolla.

Tällänen joku kuvio vois selittää lukemat, mutta on toi silti hurja luku 30k netto mistä 50% säästöön jos vain yhden palkansaajan talous. Omat lukemat omakotitalossa -20 45k nettona ja säästöön 35%. Talouden voisi muotoilla vaikka 1+1 kun vuoroviikko setit, että kun vertaan tähän niin olis aika paljon kirittävää itsellä :D. -21 lukemia ei kannata edes ottaa puheeksi kun kassavirta meni näyttiksiin kokonaan XD
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 439
Viestejä
4 512 333
Jäsenet
74 368
Uusin jäsen
ElZurjuZ

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom