• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

FIRE (Financial Independence, Retire Early) ja sen sosiopoliittiset ongelmat

kaarlos

Virallinen JimmZ-boikotoija
Premium-jäsen
Liittynyt
13.11.2016
Viestejä
1 655
Edelleenkään rahalla ei ole arvoa, jos .... Me voidaan päättää, että Lada maksaa 10000 miljardia, mutta se ei tee siitä hyödyllistä, että voi ostaa 10000 miljardin Ladan.
Voidaanko? Minusta euron arvon määrittelee pitkälti Euroopan keskuspankin toimet ja markkinat eikä random ihmiset io-techissä.
 
Liittynyt
26.07.2019
Viestejä
282
No mutta Lada maksaa 10000 miljardia, jos tuotetaan vain Ladoja ja sen takia pelkkä tietty väri maksaa 9999 miljardia lisää, koska vain yksi tuottaja tarjoaa sitä. Kaikki tuottajat tuottavat siis kyllä Ladoja. Mutta ei ole kehittyneempiä tuottajia (ne meni FIRE:ttämään), joten ainoaksi eroksi muodostuu saman laadun mitättömät variaatiot.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 114
No ainakin niin kauan kun kaikki eivät ole kuulleet asiasta.
Huh, eli ollaan siis ihan hyshys ettei nyt vaan kaikki ala FIREttää :rofl2: (Kymmeniä ja kymmeniä juttuja FIREtyksestä viime vuosien aikana, joten ehkä käsite on jo aika tuttu suurelle osalle.)

No, jos nyt ensin toivotaan että suurin osa suomalaisista sijoittaa edes hiukan osakkeisiin rahastojen kautta tai muutoin luo itselleen edes ohuen puskurin ja pienen passiivisen tulonlähteen itselleen tai vararahaston. Siitä on vielä helvetin pitkä matka siihen, että edes kohtuullinen osuus suomalaisista alkaisi tavoitella taloudellista riippumattomuutta ja voisi elää pääomtuloilla kohtuullisen mukavasti. Vähän nyt taas voisit laskeutua tähän todellisuuteen sieltä fantasiamaailmasta jossa yhteiskunta hajoaa koska kaikki FIREttävät ja kukaan ei viljele tomaatteja :facepalm:

Näitä voisi kritisoida siitä, että he ovat vääristä syistä alalla.
Etpä taida sinä tässäkään tapauksessa määritellä muiden syitä hakeutua johonkin työhön tai sieltä pois. Jokaisella on oikeus määritellä omat kriteerinsä työn vastaanottamiselle. Se on vapautta.

Edelleenkään rahalla ei ole arvoa, jos ....
Rahalla on arvo, se on varsin vakaa pitkälläkin aikavälillä ja saat huomennakin ostettua maitolitran noin 1-1,5 eurolla. Kuvitteelliset epäonnistuneet Lada-kaupat eivät tätä tietenkään muuta mihinkään.
 
Liittynyt
26.07.2019
Viestejä
282
Olen muuten myös kokenut itse, ja joku muukin on ehkä kokenut ilmiön joitain vaikutuksia, vaikka ne eivät liity itse FIRE-ilmiöön. Mutta huollon ja varaosien kaikkoaminen.

Eipä ole kauheasti hyötyä kalliimmastakaan esineestä sitten, kun ei ole huoltoa ja varaosia enää, ja se vain odottelee lahoamista.
 

JLM

Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
1 806
Näitä voisi kritisoida siitä, että he ovat vääristä syistä alalla. Koska he tulevat kuoppaamaan kokemuksen, kuten aiempi artikkeli varoittaa. He eivät ole siis pitkäikäisiä sijoituksia, vaan opportunisteja. Suomessa erityisesti annetaan koulutukset ja kaikki ja sitten hanskat tiskiin?

Joo kyllä, mutta sitten pitää hyväksyä se tosiasia, ettei välttämättä saa itsekään ostettua haluamiaan tuotteita/palveluita.
Ottaen huomioon, että työntekijä laitetaan kyllä aika sujuvasti pihalle työstään taloudellisten ja tuotannollisten syiden niin sanoessa, niin en sitten tiedä voiko siinä ihan hirveän paljoa syyttää opportunismista. Toki ihmiset vaihtavat työpaikkaa, osa hyvinkin usein, koska se on helpoin tapa nostaa omaa palkkatasoa - opportunistista? Ehkä, mutta siinäkin on puolensa. Sinänsä se, että vaihtaa esim. johonkin ihan toisenlaiseen työhön ei kokonaisuudessaan nollaa vanhaa kokemusta. Se vain siirtyy eri paikkaan ja hyödyttää vähän eri tavalla. Onko sitten väärällä alalla, sehän riippuu ihan siitä mitkä ovat ns. hyväksyttäviä syitä olla jollain alalla - ei maailmalla ole mitenkään erikoista, että tehdään jonkin aikaa töitä ns. perse ruvella ja täysin välittämättä siitä, onko työ kivaa, mielekästä tai palkitsevaa, kunhan siitä maksetaan (esim. kun halutaan päästä eroon veloista mahdollisimman nopeasti). Se on jonkinlainen vähän romantisoitu ja ei aina niin realistinen ajatus, että työ olisi tai sen pitäisi olla kaikille ikään kuin elämäntehtävä - ihan yhtä hyvin se voi olla jotain, mitä tehdään rahan takia jotta päästään tekemään jotain mikä oikeasti kiinnostaa.

Ja jos joku Suomessa saavuttaa oikeasti taloudellisen riippumattomuuden, niin kyllä hän on sen koulutuksensa maksanut jo monta kertaa. Meillä kauhistellaan erään toisen maan sopimuksia, missä opintojen vastineeksi joutuu luovuttamaan osan tulevaisuuden ansioistaan, mutta samaan aikaan voidaan kritisoida jotakuta sillä verukkeella, että sille on kustannettu koulutus ikään kuin siitä olisi koko loppuelämänsä velkaa "jollekin"... :)
 
Liittynyt
13.08.2018
Viestejä
654
Mielestäni valtio on ennen kaikkea ihmistä varten eikä ihminen lähtökohtaisesti valtiota varten. Vaikka Suomessa mm. yleisesti syrjivä (yleinen) asevelvollisuus ja asenteet yrittävät uskotella toisin.
 
Liittynyt
21.04.2020
Viestejä
1 391
oo mutta se ei ole rahan tarkoitus. Rahan tarkoitus kaupassa on, että vaihdat toisaallta tekemäsi töitä ostoksiin. Eli sait töiden suorittamisen merkiksi rahaa, jonka kauppias hyväksyy vaihdoksi.

Se, että rahaa voi tallentaa siten, että sen eteen ei tarvitse tehdä tavaroita tai palveluita on ihan älytön konsepti. Mahdollinen, mutta siinä ei ole ihmisten toiminnan kannalta mitään järkeä, koska siitä ei ole mitään hyötyä, että X vaan ostelee tavaroita, mutta ei tuota mitään.
Miksen voi tehdä nyt vaikka 12h päivässä työtä, jotta minulla on puskureita sille ajalle kun en jaksa enää tehdä kuin 4h päivässä töitä? Raha tarjoaa tähän välineen toimien samalla likviditeettipalveluna...eli aarre+likviditeetti samassa, mitä ei esimerkiksi kulta tai joku taidekokoelma tarjoa.

Tämä olisi mielestäni ns. joukkovoiman kannalta kaikkein paras siirtymissuunta, mitä luonnollisesti ei esim. työnantajapuoli. Se olisi aika ankeeta jos työntekijällä olisi vaikka 5 vuoden elämiseen vaadittavat fyrkat tilillä ja voisi vaan todeta että en muute tuu tänne paskaan enää huomenna, guudbai ja hyvät jatkot.
Edelleen, jos konsepti olisi järkevä, niin minusta pitäisi voida testata sitä, että annetaan se kaikille, ja katsotaan, että onko hyvä tsydeemi. Eli tehdään FIRE:stä ihmisoikeus. Mutta en pääse siitä eteenpäin, että minusta tämä on käytännössä sama kuin, että kaikki omistavat saman verran tai kaiken, jonka jälkeen kukaan ei halua tehdä mitään.
suomessa on kansallinen eläkejärjestelmä, eli eläköityminen on lainsäädännöllinen oikeus. Myös monenmoista osa-aika eläkettä on ainakin ollut mahdollista tehdä ihan lattiatasollakin, missä 2 työntekijää tekee 50/50 tunnit. Vuorotyössä antaa enemmän aikaa palautua. Perheyrityksissä sukupolvenvaihdoksia, missä vanhempi sukupolvi jää pikkuhiljaa pois. Kaikenlaisia järjestelyjä on ollut jo kauan olemassa ilman mitään meemiä. Nykyisin siitä on vaan tehty meemi niinkun kaikesta normaalista tehdään ja keksitään jotain hienoja aakkosyhdistelmiä, mitä sitten oletetusti jotkut tubettajaturhakkeet jauhaa youtubessa ja tiktokissa.

Mun nähdäkseni kuitenkin ainoo koroilla eläjästrategia mitkä on jokseenkin tolkullisia on tuollainen vähittäinen himmaaminen tai sitten joku "sell out"- homma suht nuorena, mistä saa sen pääoman. Tai periminen jos mahdollista. Jollain osakesijoittamisella voi saada ostettua sitä sun tätä pientä aina välillä muttei siitä tyhjästä lähdettynä ole miksikään kovin hyväksi varhaiseläköitymismenetelmäksi.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
21.04.2020
Viestejä
1 391
Mutta siinä jää kysymättä se olennainen kysymys, miksi moni haluaa pois oravanpyörästä "ennen aikojaan." Syitä voi olla monia:

- ei pidä työstään, tai työ koetaan kuluttavana
- työstä käteen jäävä kompensaatio ei tyydytä suhteessa stressiin, vastuuseen ja vaatimuksiin
- yleinen kyllästyminen sellaisten asioiden rahoittamiseen, mitä ei vapaasta tahdostaan koskaan rahoittaisi (eräänlainen "signing off"-ilmiö)
- intohimot kohdistuvat johonkin muuhun, minkä toteuttaminen vaatii taloudellista puskuria/vakautta
Ehkä se FIREtys on enemmänkin sitä, että pystyy päättämään mitä työtä tekee ja kuinka paljon ja milloin, ja voi ignoorata kaikenlaiset paskatarjoukset. Sekin on aika tutkittua tietoa, että työ on muuttunut tietyiltä osin huonommaksi ja kuluttavammaksi erityisesti mielenterveyttä kuluttavaksi. Eli ei tarttisi vetää sinne 70v ikävuoteen asti burniskierteessä, vaan voisi puuhailla sitä mitä tahtoo ja himmailla jo aikasemmin.

Eli tavallaan mahdollistetaan siedettävä työelämä.
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
246 171
Viestejä
4 301 577
Jäsenet
71 796
Uusin jäsen
Anomalia

Hinta.fi

Ylös Bottom