En osaa sanoa kun en ole ruotsalainen. Mutta ovathan ruotsalaiset muutenkin erilaista porukkaa, joten olisi kummallista edes olettaa, että meillä ja heillä kiinnostuksen kohteet olisivat samanlaisia. Yksi mahdollisuus on siinä, että suomalaiset ovat geneettisesti vähän yksinkertaisempaa porukkaa ja lätkä vetoaa enemmän älyllisesti alemmalla tasolla oleviin. Jalkapalloa taas seuraa keskimäärin fiksummat ihmiset. Ja ennenkuin väität vastaan tuohon älykkyysaspeksiin, niin mieti kummassa tapellaan enemmän nyrkein, jääkiekko-ottelussa vai jalkapallo-ottelussa? Jalkapallossa tappeluita tapahtuu käytännössä ainoastaan kehitysmaista maahantuotujen pelaajien kesken, eli sekin tulee tuota älykkyysaspektia. Tämä siis on ihan vain omaa spekulaatiota, joten älkää tätä älykkyyspointtia ottako niinkuin väittäisin sen olevan totta.
Osaavathan ruotsalaiset tehdä paljon parempia elokuvia ja TV-sarjojakin kuin suomalaiset. Sekin varmaan johtuu kulttuurista?
Mutta jotta pysytään asiassa, niin minun väitteeni siis on se, että kukaan ihminen ei kiinnostu asiasta X sen vuoksi, että joku muu on kiinnostunut asiasta X. Ihminen kiinnostuu asiasta X jos on kiinnostuakseen, ja monesti se edellyttää sitä, että kokeilee asiaa X.
Kulttuurin vaikutuksen myönnän kyllä nyt asiaa ajateltuani siltä kantilta, että kulttuuri voi vaikuttaa siihen, että ihminen tulee kokeilleeksi tuota asiaa X. Tai ylipäänsä tietoiseksi asiasta X.
Eli sä nyt tässä yrität redusoida ihmisten luonteen kehittymisen käytännössä puhtaasti siihen genetiikkaan. Ympäristö ei vaikuta siihen, että minkälaiseksi ihmisen ajatusmaailma kehittyy. Ei vaikuta siihen, että mistä kyseinen henkilö kiinnostuu ja mistä ei, vaan kyseessä on joku geneettisesti kovakoodattu polku.
Eli jos on geneettisesti lukittu tykkäämään lätkästä, niin ei tarvita muuta kuin se, että näkee sen yhden lätkämatsin ja homma on ratkaistu. Ei merkkaa, että tykkääkö kaverit lätkästä, tykkääkö vanhemmat lätkästä, liitetäänkö lätkään esimerkiksi isänmaallista ylpeyttä, jne. jne.
Ensinnäkin pitää sanoa, että olet tuossa kyllä aikalailla täysin eri linjoilla, kuin käytännössä kaikki asiaa tutkivat tieteilijät. Joo, sosiologiassa on aina se "nature vs nurture" vääntö, mutta aika harvassa on, ainakin nykyään, ne, jotka ovat sitä mieltä, että kyse on vain ja ainoastaan jommasta kummasta. Vaan siitä, että kuinka suuret suhteelliset roolit noilla on.
Toiseksi, kiinnostaa tietää, oletko samaa mieltä muista ihmisen mieleen liittyvistä asioista? Että meidän luonne on noin geneettisesti kovakoodattu ja ympäristöllä ei ole oikeastaan mitään vaikutusta siihen, että minkälaiseksi meidän ajatusmaailmat kehittyy noilta osin. Mistä tykätään ja mistä ei tykätä.
Esimerkiksi, oletko sitä mieltä, että seksuaalinen suuntautuminen on samalla tapaa puhtaasti geneettisesti lukittu asia? Tai sukupuoli-identiteetti? Että noihin ei vaikuta ne ympäristö ja kulttuuritekijät yhtään sen enempää, kuin ne vaikuttaa siihen, että tykkääkö lätkästä vai ei?