Aivan varmasti. Sitä nyt vaan on tarjottu jo tässä sekä aiemmin saman aiheen tiimoilta. Vastauksena on jankkaamista, kuinka minäkyllätiedänjanäinonasiatainaolleet. Niin ei oikein jaksa.
En saa julkaisusta lainattua kännykällä, mutta Valtioneuvoston
hankkeen julkaisussa avattiin suomalaisten nuorten ammattivalintoja. Valintoihin vaikuttaa lukuisia tekijöitä.
Tutkimuksen mukaan sukupuoli on niin selvä asia valintoja tehdessä, että sitä ei edes sanallisteta/nuorilla ei ole kapasiteettia ajatella asiaa siltä kantilta. Tämän vahvistan itsekin omasta kokemuksesta, josta kerroin aiemmin
Epätyypilliseen valintaan näyttää vaikuttavan suuresti se, että vanhemmilla on myös epätyypillinen valinta taustanaan. Tämä nivoutuu yhteen sen kanssa, että epätyypillisiä valintoja ei tehdä silloin, kun ammatista ei tiedetä paljoakaan.
Epätyypillisen valinnan tehneet nuoret ovat saaneet harjoitteluissa ja työpaikoissa sukupuolittunutta häirintää ja vähättelyä.
Lisäksi koetaan, että epätyypillinen valinta vaatii tietynlaista sopeutumiskykyä. Tämä taas oli tuttua jo sinun linkkaamastasi tutkimuskoonnista, jossa todettiin, että
"Instead, it was those countries with greater uncertainty avoidance that had larger differences in interests in people/things between men and women. Uncertainty avoidance refers to the degree to which a culture teaches its members to feel unpleasant in situations that are new, not previously known, surprising, or generally just different from usual."
Ehkä Suomessa ei olla kovin rohkeita? Ehkä koemme muiden mielipiteet ja etenkin niiden esille tuomiset isona asiana, emmekä yleisesti tee siitä tyypillisestä odotuksesta poikkeamia. Emme edes ajattele tekevämme, vaan sukupuoliroolit ovat niin vahvana, että oletamme haluavamme tehdä asiat sen mukaisesti.
Ehkä saamme sellaisesta joskus tutkimusta, ehkä emme, jos rahaa tutkimukseen ei ole.
Modernisoituvassa Suomessa
nuoret valitsivat ammatin sukupuolen ja yhteiskuntaluokan perusteella.