Vaihteeksi taas uskomattominta roskaa mitä on vähään aikaan kuultu. Kenenkään HALUIHIN ei vaikuta kasvatus. Ihmiset haluavat ihan omia asioitaan. Vai eikö ole koskaan törmännyt lapsiin ja nuoriin, jotka eivät tykkää jostain ruuasta mitä vanhemmat ovat yrittäneet näitä kasvattaa tykkäämään? Niin, että se siitä. Kasvatuksella voidaan vaikuttaa siihen, miten lapsi oppii käyttäytymään, mutta kasvatus ei vaikuta millään tavalla siihen, mistä lapset ja nuoret tykkäävät. Toinen esimerkkikin tuli heti mieleen. Jos poikalapsi on lapsesta asti opetettu käyttämään poikien vaatteita eli kasvatettu poikien vaatteisiin, mutta lapsi on kuin onkin transsukupuolinen, niin hän tykkää silti tyttöjen vaatteista, huolimatta siitä miten häntä on kasvatettu.
Ootko seurannut tollaista tietyn ruuan antamista? Lapsi kyllä näkee ja kuulee paljon enemmän kuin kuvittelet, todennäköisesti sen vanhempien puheen toisilleen "laitetaan tää tällä tavalla ettei se tajua" tai ihan suorat "no ottaisit nyt sitä salaattia", "laitan tätä ihan vähän tähän sivuun jos maistat", josta lapsi kyllä ymmärtää jotain poikkeavaa olevan tarjolla.
Esimerkkisi: hylätty.
Toinen: saatko sä siis jotain sukupuoleesi liittyvää henkistä tyydytystä omista vaatteistasi, vai tuleekohan se sittenkin niistä yhteiskunnan rooleista, eli laittamalla mekon päällesi sä kuvittelet, että sä ilmennät nyt naisellisuutta, jota et koe, ja siksi et sitä käytä? Eihän vaate tee kenestäkään mitään sukupuolta sellaisenaan. Kangasta se on vain. Tai nahkaa.
Transihminen kokee olevansa sitä, mitä ei syntyjään ole, ja pystyy vaatteilla tätä ilmentämään, koska yhteiskunta.
Pahoittelut sinä-passiivista. Toinen esimerkkisi: hylätty.
Enivei, tämä on nyt ehkä käsitelty. Jos asia kiinnostaa, suosittelen tutustumaan siihen vähän paremmin. Ihan perus sex vs. gender. Jos ei, niin kannattaa keskittyä muihin juttuihin.
Edelleenkään kukaan ei ole kieltänyt biologian vaikutusta, eikä myöskään persoonan. Mutta kasvatuksen vaikutusta on ihan turha kieltää. En usko, että kovinkaan monelle syntymästä asti hankitaan laaja kirjo erilaisia leluja, joista poika sattuu valitsemaan ne tyypilliset poikalelut. Voi valita tietysti, pakkohan monen on tietyistä asioista tykätäkin, eivät ne roolit aivan hatusta temmattuja ole. Kuten täällä jo perusteltiin, että isät suojaavat tyttäriään tai jotain muuta paskaa, niin yhtälailla isät ja äidit ostavat esim. pojalle autoja ja ehkä nallen, mutta eivät Babybornia, koska ajattelevat, että biologisten seikkojen takia poika ei hoivaa. Tämä on tosi perseestä, koska lapsen leikki tosiaan on sitä ympäröivän maailman ymmärtämisen opettelua. Hoivaamalla hän rakentaa omaa käsitystä itsestään hoivattavana lapsena, toivottavasti sekä äidin, että isän hoivattavana.
(Tavallaan OT: Kaikesta tutkimustiedosta ja nykymaailman menosta huolimatta olen itse perinteinen siinä, että haluaisin jokaisen lapsen saavan vähintään yhden äidin, isän, isovanhemman sekä jonkun muun turvallisen aikuisen hoivaa ja kasvatusta. Uskon, että biologiassamme lauma on syvästi läsnä, ja tällä voidaan edes vähän tavoittaa niitä viettejä. Kenenkään noista ei kuitenkaan tarvitse olla geenien jakaja, vanhemmuus on paljon muuta. Lisäksi mieluiten myös jotain, jota lapsi saa itse hoivata ja näin vahvistaa hänen osaansa laumassa. Pienempi sisarus, lemmikki, rakas lelu jne. Ei tietenkään pelkästään lapsen vastuulla.)
Kotia ei siivota sukuelimillä, ainakaan yleensä, joten on tosi perseestä ajatella, että kotihommat olisivat vain naisten asioita ja poikalapsia ei oteta tähän hommaan ollenkaan. Tästä on suora yhteys Pariutumisen haasteet -ketjuun. Samalla tavalla on aivan turha narista siitä, että naiset eivät osaisi vaihtaa autonsa renkaita tai vaihtaa öljyjä, kun harva tyttölapsi on otettu hommaan mukaan samalla tavalla kuin pojat. Voiko se asia kiinnostaa, kun ei ole koskaan saanut kokeillakaan? Ja vaikka isä on kysynyt (miksei äiti? koska sama perinne), ja tytöllä on olevinaan valinnanvapaus, niin siinä on taustalla kyllä jo monia vuosia oletusta siitä, että ei asia tyttöä kiinnosta. Plus sitten se, että jos nainen tämän tekeekin omalle autolleen, niin miehiltä saattaa tulla naureskelua siitä, että nainen on epänaisellinen.
Samoin naisilta monesta asiasta miehille, joku teistä olis kuitenkin nostanut tämänkin esiin.
Edelleen nämä kaikki asenteet vaikuttavat siihen ammatinvalintaankin, ja kun sukupuoli ja roolit poistetaan yhtälöstä, siihen jäävät ne asenteet tiettyjä ammatteja, yhteiskuntaluokkia ym. kohtaan, yhdessä sen jonkin verran periytyvän älykkyyden kanssa.
Koska älykkyys periytyy vahvasti. Harvempaa älykästä kiinnostaa tehdä jotain yksinkertaista hommaa ja palkkakin on huono. Ja tyhmempi ei kykyne juristiksi.
On kuitenkin aika helvetin turhaa yleistää ihmisiä tyhmiksi tai älykkäiksi heidän valitsemansa ammatin perusteella. Kyllä mäkin väitän, että perheen, siis vanhempien asenne, esimerkki, kasvatus ja välitetyt arvot ohjaavat nuoren elämänsuuntaa paljon enemmän. Eihän meillä muuten olisi niin paljoa alanvaihtajia, joiden yksi syistä on "huomasin eläväni vanhempieni unelmaa" jne.