- Liittynyt
- 02.11.2016
- Viestejä
- 6 909
Kuulin eilettäin, että amerikoissa on tulossa uusi Zorro-tv-sarja. Päähahmo on tietenkin nainen, koska syyt.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Kuulin eilettäin, että amerikoissa on tulossa uusi Zorro-tv-sarja. Päähahmo on tietenkin nainen, koska syyt.
Taistelevatko naiset USA:n armeijassa ollenkaan?Se että jossain erikoisjoukkojen yksikössä on naisia on epätodennäköistä mutta ei epärealistista.
Esim. Jenkeissä Ranger Schoolista valmistuu nykyään naisia.
Taistelevatko naiset USA:n armeijassa ollenkaan?
Tosin hieman erilaisella, kun ei ole niitä rintoja esiteltäväksi.
Vanhastaan taidettu esitellä hauiksia.Rintalihakset?
Vanhastaan taidettu esitellä hauiksia.
Mutta vahvoja naishahmoja on ollut iät ajat, Xena, Janeway, Ripley, Buffy, Residen Evilin Alice ja Ultraviolencen Violet ainakin.
GitS:in Major menee myös hyvin tähän kategoriaan. Sukupuolella nyt ylipäätään ei pitäis olla juuri mitään väliä jos asetelma on scifiä, fantasiaa tai cyberpunkia koska jo lähtökohtaisesti maailma on eri ja siihen vielä kuvitteelliset rodut, haltiat, avaruuden rodut tms. kybernetiikat sun muut. Ahdistus pelkistyy enää siihen, että vituttaa kun väitetään että jossain kuvitteellisessa maailmassa voisi olla vahva nainen.Vanhastaan taidettu esitellä hauiksia.
Mutta vahvoja naishahmoja on ollut iät ajat, Xena, Janeway, Ripley, Buffy, Residen Evilin Alice ja Ultraviolencen Violet ainakin.
Ainakin ilmavoimissa naiset pärjää. Tarkka-ampujinakin he ovat hyviä Ljudmyla Pavlitšenko oli maailman paras naistarkka-ampuja, 309 vahvistettua tappoa,venäläisillä oli muutenkin toisessa maailmansodassa naisia paljon sotilaina. Heitä oli myös sotavankeina niin meillä kuin Saksassa.GitS:in Major menee myös hyvin tähän kategoriaan. Sukupuolella nyt ylipäätään ei pitäis olla juuri mitään väliä jos asetelma on scifiä, fantasiaa tai cyberpunkia koska jo lähtökohtaisesti maailma on eri ja siihen vielä kuvitteelliset rodut, haltiat, avaruuden rodut tms. kybernetiikat sun muut. Ahdistus pelkistyy enää siihen, että vituttaa kun väitetään että jossain kuvitteellisessa maailmassa voisi olla vahva nainen.
Mikään realistinen eturintaman väsytystaistelu täyspakkaukset kannossa nyt ehkä ei naista kaipaa, ainakaan sellaista, joka merkittävästi huippukuntoista naista paremmin siellä selviäisi. Mutta jos muut on nykypäivän riitaojia niin ihan sama kai? Mutta paljonko sitä on tehty sellaista realistisen tosimaailman sota- tai toimintaelokuvaa, jossa hento nainen vetelisi miehiä pataan ilman mitään out of this world kung fu temppuiluja tai muita ninjailuita?
Ainakin ilmavoimissa naiset pärjää. Tarkka-ampujinakin he ovat hyviä Ljudmyla Pavlitšenko oli maailman paras naistarkka-ampuja, 309 vahvistettua tappoa,venäläisillä oli muutenkin toisessa maailmansodassa naisia paljon sotilaina. Heitä oli myös sotavankeina niin meillä kuin Saksassa.
Lähitaistelussa heillä ei ole jakoa, nykyään tosin sitä ei juuri tarvita. Sisseinä taikka laskuvarjojääkäreinä/sukeltajina he voivat olla heikompia, noihin kun ei ole fysiikan puolesta kaikilla miehilläkään asiaa. Se on vähän kuin naiset on hyviä poliiseina, mutta palomiehiin heidän fysiikkansa ei riitä.
Eivät välttämättä sen enempää kuin miehet. Sukupuoli kun ei tee noihin hyvää valintaa.Naiset eivät ole välttämättä "hyviä" tarkka-ampujina tai poliiseina. Eri asia löytyykö naisia, jotka pääsevät ko. tehtäviin, mutta keskimäärin en sanoisi naisten olevan "hyviä" kumpaankaan tehtävään.
Niinpä.Eivät välttämättä sen enempää kuin miehet. Sukupuoli kun ei tee noihin hyvää valintaa.
Ymmärrän oikein hyvin, että naisia tarvitaan poliisissa, koska on myös naisasiakkaita, joille nainen on helpompi kohdata. Eivät kaikki tehtävät vaadi voimaa.Niinpä.
Silti naisia suositaan esimerkiksi poliisikoulun kokeissa paljon miehiä helpommilla fyysisillä vaatimuksilla. Kaikki tuollainen sukupuoleen liittyvä syrjintä pitäisi poistaa.
Paras olisi jos aina olisi mies ja nainen parina. Tähän ei kuitenkaan pystytä. Poliisit käyttävät harvemmin voimaa, luonteella on suurin merkitys. Rauhallinen määrätietoisuus on se mitä halutaan.Ymmärrän oikein hyvin, että naisia tarvitaan poliisissa, koska on myös naisasiakkaita, joille nainen on helpompi kohdata. Eivät kaikki tehtävät vaadi voimaa.
Mutta toisaalta kun on tilanne päällä, niin siinä kyllä ei naiset ole kuin tiellä elleivät lasauta aseella päin.
Jostain kumman syystä esim ampumalajeissa on naisten ja miesten sarjat ja naisten tulokset alempia kuin miesten.Eivät välttämättä sen enempää kuin miehet. Sukupuoli kun ei tee noihin hyvää valintaa.
Jostain kumman syystä esim ampumalajeissa on naisten ja miesten sarjat ja naisten tulokset alempia kuin miesten.
Nainen löi miehet olympiakisoissa – sitten muutettiin sääntöjäJoo, sen kerran kun esim. skeetissä nainen voitti olympiakultaa sekasarjassa 1992, palattiin heti erillisiin sarjoihin.
2020 on näköjään päätetty taas avata kolme miesten ampumalajia sekakisoiksi.
Eivät välttämättä sen enempää kuin miehet. Sukupuoli kun ei tee noihin hyvää valintaa.
Eihän se sukupuoli ole tuossa määräävä tekijä, vaan se fyysisyys. Se, että miehet ovat keskimäärin fyysisempiä, ei tarkoita sitä etteikö löytyisi naisia, jotka ovat fyysisempiä kuin jotkut miehet.Keskimäärin väitän miesten olevan fyysisiltä ja henkisiltä ominaisuuksiltaan kovempia noihin hommiin, että väitän sukupuolella olevan merkitystä. Jos itse olisin poliisi, niin en myöskään haluaisi naista parikseni. Pikku painit kun tulee, niin kusessa ollaan.
En tiennytkään että näissä lajeissa on tuollainen historia.Nainen löi miehet olympiakisoissa – sitten muutettiin sääntöjä
Tuossa asiaa onkin käsitelty.
"Pientä vertailua on silti hauska tehdä. Esimerkiksi 10 metrin ilmapistoolin finaalissa sekä miehet että naiset ampuvat saman verran laukauksia, eivätkä karsintojen tulokset vaikuta finaaliin. Tulokset ovat siis vertailukelpoisia.
Riossa miesten sarjan voitti Vietnamin Hoang Xuan Vinh tuloksella 202,5. Naisissa Kiinan Zhang Mengxuen voittotulos oli 199,4, joka olisi riittänyt miehissä pronssille."
Aasialaiset näyttävät jyräävän, eikä he kyllä voimalla mahtaile.
Eihän se sukupuoli ole tuossa määräävä tekijä, vaan se fyysisyys. Se, että miehet ovat keskimäärin fyysisempiä, ei tarkoita sitä etteikö löytyisi naisia, jotka ovat fyysisempiä kuin jotkut miehet.
Merkitystä on vain sillä, että fysiikkaa ja taitoa löytyy sen verran, että painissa pärjää.
Totta kai miehistä tällaisia tarvittavan fysiikan omaavia löytyy enemmän.
En tiennytkään että näissä lajeissa on tuollainen historia.
Aika säälittävää kyllä. Jännä ettei nyt tasa-arvon aikakaudella asialle ole tehty mitään.
Monesti olen ihmetellyt miksi shakissa ja ammuntalajeissa jne on miehet ja naiset erikseen ja aina luullut, että akat nyt vaan on paskempia ja pitäähän niidenki saada mitaleja. Live and learn.
Jos sukupuoli ei ole määräävä tekijä, niin pitäisikö sillion kaikilla olla samat vaatimukset? Useinhan naisilla on rima alempana fyysisen suorituskyvyn suhteen, kuten esimerkiksi tässä poliisikoulutuksessa.
Shakissa sen sijaan ei edes ole erillistä miesten sarjaa, vaan on molemmille avoin sarja ja naisten sarja, eli asia on tältä osin kunnossa Tämä siksi, että naisilla ei aidostikaan ole jakoa miehiä vastaan. Aika värittynyt näkemys pitää olla, jos käytännöstä löytää seksismiä. Tämän hetken paras nainen sijoittuu sadan parhaimman joukkoon. Kaikkien aikojen paras nainen, Judith Polgar, sen sijaan menisi tuonne 50 parhaimman joukkoon eli aika kaukana edelleen ollaan palkintosijoista. Naiset eivät ole "pienikokoisia miehiä", kuten joidenkn poliittisesti värittyneestä argumentoinnista voisi päätellä, vaan sukupuolten välillä on eroja.
Aivan. Tuossa on sama peruste kuin miksi miehiä tulisi suosia lastenhoitajien ja opettajien koulutuksessa/palkkaamisessa. Ainakin päiväkodit tarvitsevat lisää miehiä.Poliisien kohdalla sanoisin että kyse on siitä että on hyväksi poliisin toiminnan kannalta että siellä on myös naisia poliiseina joten noita fyysisiä vaatimuksia kannattaa höllentää naisten kohdalla.
Poliisien kohdalla sanoisin että kyse on siitä että on hyväksi poliisin toiminnan kannalta että siellä on myös naisia poliiseina joten noita fyysisiä vaatimuksia kannattaa höllentää naisten kohdalla.
Mutta jos kyseessä on tehtävä jossa sukupuolella ei ole väliä, eli vaikkapa hävittäjälentäjä, niin sitten rajojen pitäisi olla samat.
Shakissa taitaa hyvin korostua se että miehillä on keskimäärin parempi spatiaalinen tilanhahmoitus kyky kuin naisilla. Eli miehet pystyvät paremmin pyörittämään mielessään 3D-kappaleita ja arvioimaan niiden liikettä tilassa.
Tuossa oli kuitenkin kyse juurikin fyysisistä ominaisuuksista siltä kannalta, että ne ovat riittävät. Miksi miehiltä vaadittaisiin enemmän fyysistä suorituskykyä kuin on tarpeen tehtävän suorittamiseen. Tuohan vain rankkaa muuten hommiin paremmin soveltuvia miehiä pois. Yksi aivan ilmeinen vastaus on, että alempi vaatimustaso ei riitä siihen asiakkaan kanssa painimiseen. Sinänsä olen samaa mieltä siitä, että joihinkin ammatteihin on syytä palkata molempia sukupuolia. Sen ei tosin välttämättä tarvitse olla tasajakoinen, jos toisella sukupuolella on selkeästi paremmin työhön soveltuvat synnynnäiset ominaisuudet.
Shakki on kaksiulotteinen peli.
No tuossa se on vain kompromissi sen suhteen että voidaan hyväksyä se että jotku poliisit eivät ole niin kykeneviä fyysisesti jos heillä on jotain muuta etua. Tässä tapauksessa se että poliisin lähestyttävyyden kannalta on tärkeää että siellä on joukossa myös naisia.
Ei se yhden ulottuvuuden tiputtaminen poista sitä etua.
Shakin suhteen mielenkiintoinen selitys miksi naiset ovat heikompia What a game of chess can tell us about the gender gap
"When we regress this measure of error against our controls and the gender of the opponent, we find that women commit more mistakes when they play against a man. The quality of play of men, however, is not affected by the gender of the opponent."
Naiset eivät kestäisi painetta, joka tulee pelatessa miestä vastaan jonka olettavat paremmaksi. Tuollainen taitojen romahtaminen voi olla naisilla muuallakin. Kokeissa pärjätään hyvin kun tehdään yksin, mutta todellisessa tilanteessa miestä vastaan 'alistutaan'. Jos kyseessä ei ole paineenkesto, niin olisiko mahdollinen syy että nainen yrittää alitajuisesti tehdä itseään miehen nähden houkuttelevammaksi alistumalla ja tekeytymällä huonommaksi?
Erot paineensietokyky onkin jo astetta uskottavampi selitys. Tosin tuskin koko kuva sekään. Jälkimmäinen selitys kuullostaa aika fantastiselta. Asiaa lienee helppo tutkia tilastollisesti online shakin ollessa niin suosittua kuin se on. 4%:n ero ei äkkiseltään kuulosta kovin merkittävältä. Olisiko kyseessä tilastoharha? Mielenkiintoinen ilmiö, jota olisi syytä tutkia tarkemmin. Jos kyseessä on todellinen ja laaja-alainen ilmiö, niin sillä on jo ihan yhteiskunnallistakin merkitystä.
Hymm..Etenkin kun suurin osa noitina tuomituista oli...tadaaa.....miehiä. Näin taisi olla myös lätäkön toisella puolella.
Huoh.
Tuo oli vain maininta. Muutoin noituus nähdään voimaannuttavana ja tilan ottona, ylipäätään noituus kuvataan feminiinisenä.Nyt.fi: Åbo Akademin sukupuolentutkimuksen laitoksen huonoa ilmapiiriä yritettiin puhdistaa taikasuolalla – noituudesta on tullut osa uutta feminismiä
Tässä saatu ilmeisesti ratkaisu kysymykseen että miten nykyaikaista feminismiä saataisiin tehtyä vieläkin typerämmäksi?
Joku voisi pasteta koko jutun jos löytyy HS:n tilausta?
Piilaakson teknologiapomo ei osallistu kokouksiin, joissa ei ole yli 30 prosenttia naisia – Monimuotoisuuteen on herätty myös Suomessa: ”En osallistu paneeleihin, joissa on pelkkiä miehiä”
All male paneelien vastustus tulee tännekin teknologiapuolelle. Tosin tuo 30% raja olisi liikaa, kun vain neljännes alalla ylipäätään naisia. Paneeleihin tulee kiintiönainen jos leviää laajemmalti.
Nyt.fi: Åbo Akademin sukupuolentutkimuksen laitoksen huonoa ilmapiiriä yritettiin puhdistaa taikasuolalla – noituudesta on tullut osa uutta feminismiä
Tässä saatu ilmeisesti ratkaisu kysymykseen että miten nykyaikaista feminismiä saataisiin tehtyä vieläkin typerämmäksi?
Noidat keskellämme
Feministi toisensa jälkeen julistautuu noidaksi. Miksi noidat ovat nyt naisten asioiden ytimessä?
Kristiina Sarasti
Julkaistu: 18.11. 8:33
”Hei setä kato kelloo (ding dong) / Kato sun kelloo / (hei setä) Noidat elää sedät kuollu on (ding dong)”, riimittelee helsinkiläinen rapartisti Adikia biisissään Koskematon.
Noidat elävät nyt muuallakin kuin Adikian tuotannossa.
Instagramista löytyy yli 3,5 miljoonaa julkaisua aihetunnisteella #witchesofinstagram, ja kuvissa vilisee moderniin noituuteen yhdistettyjä tarotpakkoja, kristalleja, salvianippuja ja rohtoreseptejä.
Yle Puheen Outo laakso -podcastin mukaan Hollywoodissa jyllää nyt voimakkain noitabuumi sitten yhdeksänkymmentäluvun teininoitakuumeen. Noitayhteisöä kuvaavasta kauhuelokuvasta Suspiria sekä sarjoista Siskoni on noita ja Sabrina teininoita on tehty uusintaversioita. Tuoreissa noitakuvauksissa feministinen noitaklaani on syrjäyttänyt metsämökin toismaailmaisen ilkiön.
Yhdysvalloissa noitahahmo ilmestyi myös politiikan näyttämölle Donald Trumpin noustua presidentiksi.
Noita on Yhdysvalloissa poliittinen hahmo. Noidiksi pukeutuneet protestoijat osoittivat mieltään Philadelphiassa marraskuussa 2018. (KUVA: BASTIAAN SLABBERS / NURPHOTO)
Vuoden 2017 naisten marssilla nähtiin kylttejä kuten ”Hex the Patriarchy” (”Kirotkaa patriarkaatti”) ja ”Witches for Black Lives” (”Noidat mustien elämän puolesta”). Tuhannet uuspakanat, maagikot, wiccat, noidat ja aktivistit ryhmittyivät Magic Resistance -kattonimikkeen alle ja alkoivat tehdä loitsuja Trumpin pysäyttämiseksi.
Lana Del Rey on julistautunut noidaksi. (KUVA: MICHAEL TRAN / FILMMAGIC)
Yhdyvalloissa laulaja-lauluntekijä Lana Del Rey sekä räppärit Azealia Banks ja Princess Nokia ovat julistautuneet noidiksi. Suomessa esimerkiksi taiteilija Taika Mannila on perehtynyt noituuteen ja julkaissut järjestämänsä Extreme Witchcraft -tapahtuman yhteydessä samannimisen harrastelijalehden.
Viime maaliskuussa uutisoitiin tapauksesta, jossa Turun sukupuolentutkimuksen laitoksen tulehtunutta ilmapiiriä oli yritetty hälventää suolakiteillä. Feministisiä noitapiirejä on perustettu ainakin Helsinkiin ja Jyväskylään.
Niin, noituus on myös feminististä ja yhä useampien määrin feministien harrastus. On sanomattakin selvää, että tieteellisen tiedon valossa se on puhdasta taikauskoa eikä siis totta. Mutta se on silti nyt in. Miksi ihmeessä?
KYSYKÄÄMME sitä feministisiltä noidilta itseltään.
Helsinki Covenin perustajiin kuuluva toimittaja ja teatterintekijä Ida Henrikson sanoo, että noituus on ennen kaikkea tapa purkaa yhteiskunnan normeja ja määritellä niitä uudelleen. Coven tarkoittaa noitien kokoontumista tai noitapiiriä.
”Helsingin noitapiiri ei ole uskonnollinen yhteisö vaan feministinen taideprojekti, performanssi, yhteiskunnallinen kannanotto ja turvallinen tila”, hän linjaa.
Henriksonin noitapiirissä pyritään löytämään uusia tapoja suhtautua itseen, toisiin ja ympäröivään yhteiskuntaan.
”Etsimme keinoja muuttaa toimintaamme ja yhteiskuntaamme tasa-arvoisemmaksi yhdistämällä erilaisia taidemuotoja, yhteiskuntatieteitä ja esoteriaa”, Henrikson sanoo.
Kreikan kielestä juontuva sana ”esoteerinen” tarkoittaa salaista ja sisäpiirille tarkoitettua. Helsinki Covenin esoteerisia käytäntöjä ovat esimerkiksi rituaalit ja tarotkorttien tulkinta.
”Rituaalit luovat yhteisöllisyyttä, ja niiden avulla on helpompi lähestyä vaikeasti ymmärrettäviä asioita, kuten kysymyksiä siitä, millaista valtaa me itse käytämme ja millaista valtaa meihin käytetään. Tarotkortit taas voivat antaa mahdollisuuden peilata vaikkapa sitä, millaisia syrjiviä ja rasistisia ajatuksia ja tapoja itsellä on tai itse kohtaa.”
Helsinki Coveniin kuuluu media-alan ammattilaisia, taiteilijoita ja monien muiden alojen edustajia. Henriksonin mukaan se haluaa ravistella patriarkaalisia rakenteita ja löytää mahdollisuuksia vaikuttaa ilon ja yhteisöllisyyden kautta.
”Meille noituus on yhteisön, taiteen ja luovuuden juhlaa”, Henrikson sanoo.
KUN Helsinki Coven alkoi julkaista kuvia kokoontumisistaan Instagramissa, ryhmän postilaatikkoon alkoi ropista viestejä.
Myös Jyväskylässä on noitapiiri. Siitä ei löydy jälkiä sosiaalisesta mediasta. Piiriin kuuluvan tutkija-kirjailija Riikka Ala-Hakulan mukaan se on suljettu ryhmä, joka työskentelee maagisten rituaalien avulla.
”Niitä on yhtä vaikea pukea sanoiksi kuin vaikkapa rakastumisen tunnetta. Siksi puhun mieluummin päämääristämme kuin menetelmistämme”, hän sanoo.
Ala-Hakulan mukaan myös Jyväskylän noitapiiri tähtää patriarkaalisten rakenteiden purkamiseen ja niistä vapaan maailman aistimiseen, tuntemiseen ja kokemiseen.
”Kulttuurissamme ihmiset määritellään sukupuolen, seksuaalisen suuntautuneisuuden, etnisyyden, luokan ja iän perusteella. Vapaudet ja mahdollisuudet määräytyvät osittain niiden mukaan. Länsimaisen esoterian perinne sisältää kuitenkin vaihtoehtoisia tapoja hahmottaa identiteettiä”, Ala-Hakula sanoo.
Hänen mielestään vaikkapa tarotkorttien arkkityypit kuvaavat paremmin minuuden lukemattomia eri puolia kuin ne kapeat roolit, joita naisille ja miehille tarjotaan.
HENRIKSONIN ja Ala-Hakulan mukaan noituus kiinnostaa naisten lisäksi myös monia trans- ja muunsukupuolisia.
“Noita voi asettua normien ulkopuolelle esimerkiksi sukupuoleen ja rakkauteen liittyvissä asioissa”, Henrikson sanoo.
Tästä syystä noidaksi on julistautunut myös muun muassa transtaustainen laulaja-lauluntekijä Anohni, joka tunnettiin ennen Antony and the Johnsons -bändin keulakuvana.
Kappaleessa Future Feminist ja monissa haastatteluissa englantilainen laulaja on julistanut olevansa noita, koska sukupuolivähemmistöille ei ole tilaa patriarkaalisten valtauskontojen piirissä. Alkuperäiskansat sen sijaat ovat pitäneet transsukupuolisia ”kaksihenkisinä” tietäjinä, parantajina ja noitina.
Ala-Hakulan mukaan noidat ovat entistäkin ajankohtaisempia ilmastokriisin aikana. Kansanperinteessä noidilla on ollut erityinen luontosuhde, koska he ovat parantajina tunteneet terveyteen vaikuttavien kasvien voimat.
”Uudessa, noituuteen usein liittyvässä ekofeminismissä ei mystifioida luontoa, joka on pitkälti ihmisen ja teknologian muokkaamaa. Ekofeministit ovat kuitenkin valmiita jalkautumaan kaduille, jotta ympäristö säilyisi elinkelpoisena myös tuleville sukupolville”, Ala-Hakula sanoo.
Jyväskylän noitapiirissäkin ekofeministiset teemat ovat keskeisiä, ja kokoontumisajat määritetään vuodenkierron mukaan.
”Keskitämme havaintomme elinympäristömme muutoksiin ja yksityiskohtiin esoteeristen rituaalien ja taiteen avulla. Se vahvistaa läsnäoloa ja syventää suhdetta ympäristöön”, Ala-Hakula sanoo.
LUONNONSUOJELUA! Tasa-arvoa! Luovuutta! Yhteisöllisyyttä!
Eiväthän nämä noidat muistuta lainkaan Hannu ja Kerttu -sadun metsässä asuvaa noita-akkaa, joka vangitsee lapset ja lihottaa heitä syötäväksi. Tai kansanperinteen pahantahtoista vääräleukaa, joka lentää luudalla Kyöpelinvuorelle irstailemaan Paholaisen kanssa.
Noita ei selvästikään ole ainakaan feministien tulkinnoissa enää se pahis, joksi hänet saduissa, kansanperinteessä ja myyteissä pitkään kuvattiin.
Uskontotieteilijä Jussi Sohlbergin mukaan historiallinen ja moderni noituus ovatkin kaksi eri asiaa.
”Esimerkiksi uuden ajan alun Euroopassa noituutta ja magiaa pelättiin, koska uskottiin, että niiden avulla voidaan vahingoittaa muita. Valistuksen ja modernisaation myötä niitä alettiin pitää taikauskoina, mutta monissa Afrikan maissa noituudesta epäiltyjä saatetaan nykyäänkin surmata. Länsimaisessa feminismissä noita on kuitenkin ollut ennen kaikkea poliittisen taistelun ja naisen voiman symboli”, Sohlberg sanoo.
Tästä kertoo myös vuonna 1968 perustetun, radikaalifeministisen WITCH-aktivistikollektiivin manifesti, jossa sanotaan: ”Noidat ovat aina olleet naisia, jotka ovat uskaltaneet olla mielenkiintoisia, rohkeita, aggressiivisia, älykkäitä, sopeutumattomia, kokeilunhaluisia, uteliaita, itsenäisiä, seksuaalisesti vapautuneita ja kapinallisia.”
Feministisen Omaa luokkaa -podcastin toinen vetäjä, tutkija Taija Roiha sanoo, että naiset on usein leimattu noidiksi, kun he ovat olleet yhteisössään jonkinlaisessa valta-asetelmassa tai ylittäneet jollain muulla tavoin heille kulttuurisesti määritellyt roolin.
ESIMERKIKSI Yhdysvaltain viime presidentinvaalikampanjan aikana lukuisat Trumpin kannattajat syyttivät demokraattiehdokas Hillary Clintonia noidaksi, joka harjoittaa rituaalista seksimagiaa.
Tänä vuonna Yhdysvaltain oikeistolaiset uskonnolliset ryhmittymät ovat väittäneet, että demokraattien nuori tähti Alexandria Ocasio-Cortez kuuluu noitapiiriin, joka jatkuvasti langettaa kirouksia Trumpin ylle.
Roihan mukaan tämä on hyvin tyypillistä.
”Nainen, jolla on valtaa tai joka vastustaa normeja, halutaan usein häpäistä ja mitätöidä leimaamalla hänet noidaksi. Sillä tavoin pönkitetään patriarkaalista valtaa. Siksi noidan hahmon haltuunotto esteettisin ja poliittisin keinoin on radikaalia. Siinä kieltäydytään hyväksymästä patriarkaatin antamaa merkitystä”, Roiha sanoo.
”Noita” muuttuu tällöin haukkumasanasta eräänlaiseksi kunniamerkiksi.
Samalla tavalla esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat ottaneet omaan käyttöönsä alkuaan haukkumasanana käytetyn termin ”queer”, joka on joskus suomennettu ”pervoksi”.
Jussi Sohlbergin mukaan feministinen noituus voi olla yhtä lailla poliittista aktivismia, taiteellista performanssia, elämäntaito-oppia kuin uskonnon harjoittamistakin.
Sen historialliset juuret juontavat ennen kaikkea englantilaiseen Gerald Gardneriin, unkarilaissyntyiseen, kalifornialaistuneeseen Zsuzsanna Budapestiin ja yhdysvaltalaiseen Miriam Simosiin eli Starhawkiin.
Harrastelijafolkloristi Gardner oli yksi uuspakanallisen wicca-uskonnon perustajista ja tunnetuimpia moderneja noitia. Kirjailija-aktivisti Budapest perusti 1970-luvun alussa wiccan diaanisen haaran, jossa keskitytään jumalattaren palvontaan ja korostetun feministisiin teemoihin. Starhawk taas tunnetaan ekologista vastuuta ja tasa-arvokysymyksiä korostavan, reclaiming-nimisen wiccaperinteen pioneerina.
”Jo ensimmäisen aallon feminismissä oli kiinnostusta jumalatar-myytteihin. Moderni noituus liittyy joiltain osin jumalatarhenkisyyteen, mutta siinä jumaluus ja jumalattarellisuus samastetaan yleensä luontoon. Siihen ei liity ajatuksia persoonallisesta hyvän, saati pahan ruumiillistumasta”, Sohlberg sanoo.
JYVÄSKYLÄN noitapiirin Ala-Hakulan mukaan feminististä noituutta ei tarvitse määritellä tarkkaan. Se voi olla vaikka mitä.
”Patriarkaatti nojaa kahtiajakoihin, kuten hyvä–paha, mies–nainen, järki–tunne, terve–sairas, tieteellinen–uskonnollinen. Tuo mustavalkoisuus on ajattelun pakkopaita, josta haluamme irtisanoutua. Feministinen noituus avaa tapoja tarkastella asioita sävykkäämmin”, Ala-Hakula sanoo.
Feministisessä noituudessa patriarkaatin pahaksi leimaama energiakin voi olla käyttövoimaa taistelussa vääryyksiä vastaan.
Esimerkiksi noitien langettamat kiroukset olisi helppo käsittää mustaksi magiaksi, mutta jos ne kohdistuvat vaikkapa luontoa tuhoavaan ja muiden vapautta kaventavaan poliittiseen toimintaan, ne ovat aggression kanavoimista rakentaviin tarkoituksiin.
”Jotkin noitaryhmittymät ovat kironneet esimerkiksi ympäristöä pilaavia kaivoshankkeita ja ikimetsien hakkuita. Kiroukset ja loitsut ovat molemmat ikivanhoja kirjallisuuden muotoja. Tässä yhteydessä niiden tavoitteena on yhteisön hengen nostattaminen ja vaihtoehtojen hahmottaminen toimenpiteille, jotka esitetään välttämättöminä”, Ala-Hakula sanoo.
Noidan hahmo voi olla #metoo-aikana vetoava myös siksi, että se ylittää jaon uhriin ja toimijaan.
”Siinä risteytyy vuosisatoja kestäneiden vainojen uhri ja peloton ja yliluonnollisia voimia omaava noita-akka”, Ala-Hakula sanoo.
Noitavainoiksi sanotaan Euroopassa myöhäiskeskiajalla alkanutta, uuden ajan alussa voimistunutta liikehdintää noidiksi epäiltyjen tuomitsemiseksi. Niiden aikana noituudesta syytettiin ja tuomittiin myös paljon miehiä.
Koska 1400-luvulla kuitenkin yleistyi teoria, jonka mukaan erityisesti naisnoidat liittoutuivat ja lensivät noitasapattiin irstailemaan Paholaisen kanssa, noitavainoja on usein tulkittu naisvihan muotona.
Myös siksi noidan hahmo on ollut kiinnostava samastumiskohde naisille ja muunsukupuolisille. Symboli on antanut mahdollisuuden tunnistaa sekä uhriutensa että toimijuutensa ja kytkeytyä pitkään historialliseen jatkumoon.
ASIA selvä.
Noidista puhutaan nyt ehkä enemmän kuin koskaan sitten 60-luvun vastakulttuuriaikojen, jolloin David Bowie tutki seremoniallista magiaa, Led Zeppelinin Jimmy Page seurasi okkultisti-maagi Aleister Crowleyn jalanjälkiä ja Jim Morrison ja Patricia Kennealy vihittiin uuspakanallisin rituaalein.
Noituuden trendikkyys näkyy myös siinä, miten tehokkaasti siihen liittyvää kuvastoa on kaupallistettu. Triplaankin avatun puolalaisen pikamuotimerkki Croppin vaatevalikoimassa vilisee noita-aiheisia sloganeja, vaate- ja lifestylebrändi Urban Outfitters myy loitsukirjoja ja näyttelijä Gwyneth Paltrow'n Goop-hyvinvointiyritys on lisännyt valikoimiinsa tarotkortteja.
Eikö noitakuvaston hyödyntäminen kaupallisiin ja poliittisiin tarkoituksiin sitten ole kulttuurista omimista, josta feministit usein kritisoivat muita?
Ala-Hakulan mukaan noituusestetiikan valjastaminen kapitalistisiin tarkoitusperiin on eettisesti ongelmallista. Hän viittaa Ylioppilaslehden toimittaja Elina Tervosen juttuun, jossa tuodaan esiin kristallien käyttöön liittyviä ongelmia.
”Värähtelytasojen nostamiseen tarkoitettuja kiviä ja kristalleja tuotetaan kolmansista maista, joissa lapset kaivavat niitä henkensä kaupalla ja nälkäpalkalla”, Ala-Hakula sanoo.
Hänen mukaansa feministinen noituus ei kuitenkaan automaattisesti ole kulttuurista omimista.
”Se on sitä vain, jos esimerkiksi valkoiset länsimaiset noidat yrittävät esittäytyä alkuperäiskansojen noituuden, šamanismin, santerian tai voodoon edustajina. Meistä suurin osa kuitenkin jatkaa ja määrittelee uudelleen esoterian perinnettä omista länsimaisista lähtökohdista käsin”, Ala-Hakula sanoo.
Henriksonin mukaan noituuteen liittyy joskus kulttuurista omimista, ja siksi Helsinki Coven tarkastelee etuoikeuksiaan ja ajatusmallejaan itsekriittisesti.
”Pyrimme purkamaan myös feministiseen noituuteen liittyviä valta-asetelmia. Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistäminen on aloitettava itsestään”, Henrikson sanoo.
Hex of patriarchy.
Tuo oli vain maininta. Muutoin noituus nähdään voimaannuttavana ja tilan ottona, ylipäätään noituus kuvataan feminiinisenä.
Kerroin mitä siinä on, ei se ole puolustamista.Siis, ymmärsinkö oikein: puolustat tuota artikkelia?
Ei se ole ihmeellistä. Larppaajat kun eivät usko taikuuteen varsinaisesti, vaikka myöntäisivät sen suggessiovoiman. En vain enää muista oliko nuo tosissaan.En tiedä miten feminismi ottaa kantaa ilmastonmuutokseen tai tieteeseen ylipäätään, mutta vähän hassulta tuntuu, että (oletettavasti) samat ihmiset fanittavat mm. Gretaa, joka käskee kuuntelemaan tiedemiehiä, samaan aikaan kun larppaavat noitia.
No joo, tuo toki ei vielä ole ihmeellistä. Se, että nämä kuvittelevat muiden ottavan heitä millään tavalla vakavasti sitten taas on.Ei se ole ihmeellistä. Larppaajat kun eivät usko taikuuteen varsinaisesti, vaikka myöntäisivät sen suggessiovoiman. En vain enää muista oliko nuo tosissaan.
Piilaakson teknologiapomo ei osallistu kokouksiin, joissa ei ole yli 30 prosenttia naisia – Monimuotoisuuteen on herätty myös Suomessa: ”En osallistu paneeleihin, joissa on pelkkiä miehiä”
All male paneelien vastustus tulee tännekin teknologiapuolelle. Tosin tuo 30% raja olisi liikaa, kun vain neljännes alalla ylipäätään naisia. Paneeleihin tulee kiintiönainen jos leviää laajemmalti.
Piilaakson teknologiapomo ei osallistu kokouksiin, joissa ei ole yli 30 prosenttia naisia – Monimuotoisuuteen on herätty myös Suomessa: ”En osallistu paneeleihin, joissa on pelkkiä miehiä”
All male paneelien vastustus tulee tännekin teknologiapuolelle. Tosin tuo 30% raja olisi liikaa, kun vain neljännes alalla ylipäätään naisia. Paneeleihin tulee kiintiönainen jos leviää laajemmalti.