Kaksi viikko sitten Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion niin sanotuissa #metoo -käräjistä, joissa neljä naista tuomittiin
Tomi Metsäketoa kohtaan esitetyistä kunnianloukkauksista.
Yleinen syyttäjä kiinnostui Tomi Metsäketoa kohtaan esitetyistä väitteistä, ja pian poliisitutkimusten jälkeen neljä naista istui syytetyn penkeillä Helsingin käräjäoikeudessa.
Kaksi viikkoa sitten käräjäoikeus antoi tuomionsa, sen mukaan syytteessä olleet neljä naista olivat syyllistyneet somekirjoitteluissaan kunnianloukkaukseen.
Naiset syyttivät kirjoitteluissaan Metsäketoa raskaista seksuaalirikoksista, vaikka väitteet ovat olleet täysin ilman todenperäisyyttä. Kukaan tuomituista naisista ei ollut tavannut Metsäketoa koskaan henkilökohtaisesti.
Käräjäoikeus antoi naisille rikostuomion kunnianloukkauksesta ja heidät kukin tuomittiin 25 päiväsakkoon. Sakkoja heille tuli tulotasosta riippuen 150 euron ja 675 euron väliltä.
Mitään korvauksia Metsäketo ei naisilta vaatinut, mutta naiset joutuivat yhteisvastuullisesti maksamaan Metsäkedolle oikeudenkäyntikorvauksia 7 415 euroa.
Vertasi Metsäketoa raiskaajaan
Nyt yksi naisista on ilmoittanut tyytymättömyytensä käräjäoikeuden tuomioon. Hänen pitää marraskuun 5. päivään mennessä laatia valituskirjelmä, jossa tulee perustella tyytymättömyys tuomioon.
Kyseessä on 56-vuotias nainen, joka kirjoitti Twitter-viestejä. Oikeudessa nainen myönsi lähettäneensä Twitter-viestit.
Tviiteissään nainen arvosteli Iltalehteä hänen mukaansa Metsäketoa puolustelevasta kirjoituksesta. Tviitissä nainen vertasi Metsäketoa raiskaajaan ja väitti Metsäkedon ahdistelleen vuosia. Nainen kirjoitti Metsäkedon menettäneen töitään vuosia jatkuneen seksuaalisen ahdistelun vuoksi.
Oikeudessa nainen kiisti avustajansa välityksellä sen, että hän olisi syyllistynyt menettelyllään törkeään tai perusmuotoiseenkaan kunnianloukkaukseen.
Avustajan mukaan tviiteissä ei esitetty valheellista tietoa, eivätkä ne sisältäneet halventavaa tietoa eikä naisella ollut halventamisen tarkoitusta.
Avustajan mukaan tviiteillä oli tarkoitus käydä keskustelua #metoo-ilmiöstä sekä toimittajien velvollisuuksista ja vastuusta.
Näin ollen Tomi Metsäkedon #metoo-oikeustaisto jatkuu vielä Helsingin hovioikeudessa, mikäli hovioikeus antaa jatkokäsittelyluvan.
Kolme muuta naista ovat tyytyneet tuomioihinsa.
Tomi Metsäkedon oikeudenkäynti oli Suomen ensimmäinen niin sanottu #metoo-oikeudenkäynti. Samaan aikaan, kun Metsäkedon nettikeskustelut velloivat kuumimmillaan, maailmalla käsiteltiin julkkismiesten seksuaalisia ahdisteluja. Jotkut tapauksista ovat poikineet oikeusprosesseja.
Suomessa tosin nähtiin erilainen asetelma, sillä #metoo-oikeudenkäynnissä uhrina oli syytösten kohteeksi joutunut mies.
Leena Ylimutka
leena.ylimutka@iltalehti.fi