Naisten työnteko vauhdittaa talouskasvua: "Jopa kuuden prosentin sysäys voi olla liian varovainen arvio"
Jopa Suomen tapaiset tasa-arvossa edistyneet maat hyötyvät taloudellisesti, jos naisten roolia työelämässä vahvistetaan, sanoo amerikkalaispankki Citin päästrategi Tina Fordham.
Uutiset24.09. 08.31
Antti Nikkanen
–Sukupuolten tasa-arvo on myös taloudellinen kysymys. Jos naisten asemaa vahvistetaan työelämässä, se toisi lopulta vuosittain useiden prosenttien kasvusysäyksen maailmantalouteen, summaa Tina Fordham.
Jos naisten työllistymisen esteitä poistetaan ja sukupuolten tasa-arvoa edistetään, maailman talouskasvu voi vauhdittua rajusti. Näin voi tiivistää viestin, jota tarjoilee amerikkalaispankki Citin poliittinen päästrategi Tina Fordham.
Citin ekonomisten laskelmissa tasa-arvon edistäminen ja naisten osuuden lisääminen työelämässä synnyttäisivät globaalisti voimakkaamman kasvusysäyksen kuin esimerkiksi perinteiset elvytystoimet tai veronalennukset.
–Sukupuolten tasa-arvo on myös taloudellinen kysymys. Jos naisten asemaa vahvistetaan työelämässä, se toisi lopulta vuosittain useiden prosenttien kasvusysäyksen maailmantalouteen, summaa Fordham.
–Jopa kuuden prosentin kasvusysäys voi olla liian varovainen arvio. Eikä tämä tarkoita kaikkien naisien työllistymistä, vaan töihin haluavien naisten työllistämistä.
Naisia lisää työelämään
Citin ekonomistien arvioissa ovat mukana sekä kehittyneet että kehittyvät markkinat. Jopa Suomen tapaiset tasa-arvossa edistyneet maat hyötyvät taloudellisesti, jos naisten roolia työelämässä vahvistetaan.
Päästrategi Fordham kehottaa poliittisia päättäjiä keskittymään toimiin, joilla lisätään naisten osallistumisastetta työelämässä. Kun naisten osallistumisaste ja tulot nousevat, voivat myös terveydenhuollon ja koulutuksen tulokset parantua.
–Tiedän, että Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tasa-arvoasiat ovat kansainvälisesti parhaasta päästä, mutta muualla maailmassa naisten osallistumista työelämään jarrutetaan monin tavoin.
Fordhamin mukaan tasa-arvon edistäminen ja esimerkiksi seksuaalisen häirinnän estäminen ovat suoraan yhteydessä yritysten tuloksentekokykyyn. Ne eivät siis ole pelkkä maineriski.
–Kaikkien yritysten on syytä keskittyä niihin kaupallisiin ja taloudellisiin vaikutuksiin, joita tasa-arvon edistämiseen liittyy.
Kulttuuri- ja asenne-esteitä
Citin Fordham huomauttaa, että naisten työllistymiselle on rakennettu kulttuuri- ja asenne-esteitä. Se on maailmanlaajuinen ilmiö, joka jarruttaa talouskasvua ja heikentää hyvinvointia.
Kyse on kerrannaisvaikutuksista. Kun naiset ansaitsevat rahaa ja käyttävät tulojaan eri tarkoituksiin, perheen lisäksi hyötyy koko ympäröivä yhteisö.
–Kehittyneissäkin talouksissa pitää miettiä, kuinka naiset saadaan paremmin kiinni työelämään. Yritykset palkkaavat naisia ja investoivat naisiin, mutta ne hukkaavat resursseja päästäessään naiset perhesyistä tai palkkasyrjinnän takia pois työelämästä.
Fordham kertoo vuosien mittaan törmänneensä asenteisiin ja myytteihin, joita hän pitää hämmästyttävinä.
Toki meidän pitäisi ottaa lisää naisia johtoon, jos he vain ovat tarpeeksi kyvykkäitä. On loukkaavaa, että moderneina aikoina saa kuulla tällaista. Minultakin on kysytty, enkö olisi mieluummin kotona lasten kanssa.
Myytit istuvat tiukassa
Tutkimus antaa tuloksia, jotka Fordhamin mukaan murtavat tiukassa istuvia myyttejä. Vaikka esimerkiksi Italiassa naisten osuus työvoimasta on alhainen, on myös maan syntyvyysaste poikkeuksellisen alhainen.
Kotona pysyvät naiset eivät siis lisää syntyvyyttä kehittyneessä taloudessa.
–Asiaa voi ajatella myös eläkejärjestelmän kestävyyden kannalta, koska naisten osallistuminen työelämään vahvistaa eläkkeidenkin rahoitusta, Fordham sanoo.
–Siitäkin on laskelmansa, että julkisesti rahoitetun päivähoidon hyödyt ovat kustannuksia suuremmat. Se kun parantaa naisten työllistymisastetta.
Citin raportista löytyy sellainenkin yksityiskohta, että useimmissa maailman maissa naisten työllistymistä ja vaurastumista suorastaan estetään: näitä maita on jäljellä edelleen 110.
Naisten työnteko vauhdittaa talouskasvua: ”Jopa kuuden prosentin sysäys voi olla liian varovainen arvio”