Hyvä uutinen: miehille on tulossa kunnollinen ehkäisypilleri. Ei tarvitse enää pelätä, huijaako nainen. Lisäksi on tasa-arvoista, että mieskin voi ottaa kontolleen mahdolliset hormonien aiheuttamat haitat. Kuulostaa siltä, että sivuvaikutukset ovat samantyyppisiä, kuin mitä e-pillerit aiheuttavat naisille
Turvallinen ja tehokas ehkäisypilleri miehille viimein näköpiirissä – Läpäissyt jo tärkeimmät turvallisuustestit - Suomenkuvalehti.fi
Turvallinen ja tehokas ehkäisypilleri miehille viimein näköpiirissä – Läpäissyt jo tärkeimmät turvallisuustestit
Pillerien lisäksi miesten ehkäisymenetelmiksi on kehitteillä muun muassa siemenjohtimia tukkivia geelejä ja ehkäisypistoksia.
Tiede 24.7.2018 07:29
Lauri Seppälä
Lääkkeitä. Kuvituskuva. © MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA
Tutkijat ovat päässeet askeleen lähemmäksi sukupuolten tasa-arvoa, ainakin ehkäisyn osalta.
Tällä hetkellä naisille on tarjolla useita ehkäisymenetelmiä, mutta miehille on vain kaksi: kondomit ja vasektomia eli sterilointi, jonka ehkäisyvaikutus on pysyvä.
Miesten uusien ehkäisymenetelmien prototyyppejä on kehitetty, mutta tyypillisesti tutkimukset ovat loppuneet lyhyeen. Vaikka menetelmät olisivat olleet tehokkaita, ne ovat aiheuttaneet liikaa sivuvaikutuksia, esimerkiksi masennusta, seksuaalisen halun tippumista ja aknea.
Samankaltaiset oireet ovat tosin olleet tyypillisiä myös naisille suunnatuissa ehkäisymenetelmissä.
Uusin tarjokas miesten ehkäisypilleriksi on
nimeltään DMAU.
Se on jo selvittänyt kaikki tärkeimmät turvallisuustestit mukaan lukien maksan ja munuaisten terveydentilaa koskevat testit, joihin monet aiemmat tutkimukset ovat kompastuneet.
Sivuvaikutuksina on ilmennyt ainoastaan painonnousua sekä hyvän kolesterolin tippumista, mutta nämäkin oireet ovat olleet lieviä.
Tuoreessa tutkimuksessa 83 koehenkilöä käytti DMAU:ta eri vahvuisina annoksina kerran päivässä 28 päivän ajan. Tutkittavat olivat kaikki 18-50-vuotiaita miehiä.
Pienin käytetyistä annoksista osoittautui tehokkaaksi ja turvalliseksi. Vasta annoksen nelinkertaistaminen ”tukahdutti merkittävästi” miesten testosteronin sekä kahden muun siittiöiden tuotannolle välttämättömän hormonin tuotantoa.
”Huolimatta siitä, että testosteronipitoisuus oli vähäinen, hyvin harvat koehenkilöt kuitenkaan ilmoittivat oireista, jotka viittaisivat testosteronin puutteeseen tai sen liialliseen määrään”, kertoo raportissa tutkimusjohtaja, Washingtonin yliopiston lääketieteen professori
Stephanie Page.
DMAU:n etuihin kuuluu myös se, että valmiste pysyy tehokkaana koko päivän – tähän aiemmat miesten ehkäisylääkkeet eivät ole kyenneet.
Seuraavaksi tutkijat selvittävät, millaisia DMAU:n teho ja terveysvaikutukset ovat pitkän aikavälin käytössä. Nämä tutkimukset ovat jo käynnissä.
Pillerien lisäksi miesten ehkäisymenetelmiksi on kehitteillä muun muassa
siemenjohtimia tukkivia geelejä ja ehkäisypistoksia.
Ehkäisypistoksia koskevia
tutkimustuloksia julkaistiin Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä lokakuussa 2016.
Ehkäisypistos osoittautui 96 prosenttisen tehokkaaksi ehkäisytavaksi eli lähes yhtä tehokkaaksi kuin naisten ehkäisypilleri.
Useat koehenkilöistä kuitenkin kokivat haitallisia sivuvaikutuksia. Näitä olivat muun muassa akne, masennus ja seksuaalisen halukkuuden alentuminen. 350:sta koehenkilöstä 20 jättäytyi kesken kokeiden kokonaan pois liian vaikeiden sivuvaikutusten takia.
Lisäksi on käynyt ilmi, että useimmat miehet valitsevat mieluummin päivittäisen ehkäisypillerin kuin pistoksia.