Armokuolema tänään kansanedustajien käsiin - aloitteentekijöillä 11 ehtoa eutanasialle
Torstai 2.3.2017 klo 13.49
Kansalaisaloite eutanasian eli armokuoleman laillistamiseksi eduskunnan lähetekeskustelussa tänään.
(JENNA LEHTONEN)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration: underline;">
Eutanasia eli armokuolema, kuolinapu tai "hyvä kuolema" jakaa melko vahvasti eduskuntaa. (JENNA LEHTONEN)
Armokuoleman kannattajilla tiettävästi enemmistö eduskunnassa.
Aloitteentekijät arvioivat, että mahdollisia armokuolemaa haluavia on muutama sata vuosittain.
Marraskuun alussa käynnistynyt hanke on saanut laajaa julkisuutta, ei vähiten siksi, että aloitteen vireille panijat ovat entiset kansanedustajat
Esko Seppänen ja
Iiro Viinanen. Hankkeen muut vastuuhenkilöt ovat entiset kansanedustajat
Henrik Lax,
Osmo Soininvaara ja
Ilkka Taipale.
Odotettavissa on vilkas keskustelu, sillä eutanasia eli armokuolema, kuolinapu tai hyvä kuolema, mitä nimitystä aloitteentekijät käyttävät, jakaa melko vahvasti eduskuntaa. Enemmistö edustajista suhtautuu kuitenkin eri mittausten perusteella myönteisesti eutanasiaan.
Jakolinjat kulkevat puolueiden välillä ja puolueiden sisällä. Vasemmistoliitto ja vihreät ovat eduskunnan eutanasiamyönteisimmät puolueet. Kristillisdemokraatit vastustavat jyrkästi.
Suurissa puolueissa on hajontaa. Kokoomuksen ja Sdp:n eduskuntaryhmissä melko selvä enemmistö kannattaa eutanasiaa. Tiettävästi myös perussuomalaisten ryhmässä kannattajilla on enemmistö, vaikka puolueen puheenjohtaja
Timo Soini vastustaa jyrkästi. Keskustassa puntit ovat kutakuinkin tasan.
Aloitteen allekirjoittajat ehdottavat, että eduskunta aloittaa lainvalmistelutoimenpiteet eutanasialain säätämiseksi ja eutanasian laillistamiseksi.
- Eutanasia tarvitaan lisäämään elämän loppuajan vaihtoehto niille kanssaihmisillemme, jotka eivät saa sietämättömiin kärsimyksiinsä riittävää lievitystä hyvästäkään palliatiivisesta hoidosta.
Palliatiivisella hoidolla eli oireita lievittävällä hoidolla tarkoitetaan potilaan aktiivista kokonaisvaltaista hoitoa silloin, kun henkeä uhkaava tai kuolemaan johtavaa sairaus heikentää potilaan elämänlaatua tai aiheuttaa kärsimystä. Sillä pyritään sairauden oireiden mahdollisimman hyvään lievitykseen ja elämänlaadun ylläpitoon sekä omaisten tukemiseen.
Eutanasia-aloitteessa palliatiivinen hoito todetaan tärkeäksi. Aloitteentekijät toivovat, että sitä olisi saatavilla kattavasti koko Suomessa.
Mutta jos muu hoito ei riitä lieventämään kuolevan ihmisen kärsimyksiä, tarvitaan eutanasia, kansalaisaloitteessa todetaan.
11 ehtoa
Aloiteessa on 11 kriteeriä eutanasian sallimiselle.
- Potilaalla on sietämättömiä fyysisiä ja/tai psyykkisiä oireita, kipuja ja kärsimyksiä, joita ei voida hyvänkään saatto- tai palliatiivisen hoidon avulla ja lääketieteen keinoin olennaisesti lievittää.
- Potilas sairastaa parantumatonta kuolemaan johtavaa tautia, ja kuolema toteutuu lähitulevaisuudessa ilman eutanasiaakin. Potilaan tilan on oltava lääketieteellisesti arvioiden toivoton.
- Potilas on oikeustoimikelpoinen, täysi-ikäinen ja kognitiivisesti eli tiedollisesti kompetentti eli kykenevä.
- Lääkäri on informoinut potilasta tämän tilanteesta, ennusteesta sekä käytettävissä olevista hoitovaihtoehdoista.
- Potilas on esittänyt vapaaehtoisen, harkitun ja toistuvan pyynnön eutanasiasta.
- Lääkäri on keskustellut useamman kerran potilaan kanssa tämän eutanasiapyynnöstä ja on vakuuttunut, että potilaan pyyntö on pysyvä.
- Lääkäri ja potilas ovat kummatkin yhtä mieltä siitä, ettei muita mielekkäitä vaihtoehtoja potilaan parantamiseksi enää ole.
- Lääkäri on vakuuttunut, ettei potilas kärsi arvostelukykyään heikentävästä psykiatrisesta sairaudesta. Kliininen depressio tulee aina hoitaa ennen eutanasiapäätöksen tekemistä.
- Lääkäri on konsultoinut ainakin yhtä, puolueetonta lääkäriä, jonka täytyy myös tavata ja arvioida potilaan tila henkilökohtaisesti.
- Lääkäri suorittaa eutanasian asianmukaisesti, on itse paikalla potilaan kuolemaan saakka ja on sen jälkeen ilmoitusvelvollinen eutanasian toteuttamisesta sitä varten perustettavalle valvontaelimelle, jolle hänen on toimitettava tarkat tiedot eutanasiapäätökseen johtaneista syistä, eutanasian toteuttamisesta sekä muista tapahtumatiedoista laissa tarkemmin määritellyllä tavalla.
- Lääkäreille tai hoitohenkilökunnalle ei tule asettaa velvoitetta osallistua eutanasian toteuttamiseen. Jos lääkäri haluaa kieltäytyä eutanasian toteuttamisesta, hänen tulee ohjata potilas jollekin sellaiselle lääkärille, joka on valmis sen toteuttamaan kriteerien täyttyessä.
Aloitteentekijät ovat arvioineet, että vuosittain eutanasian piirissä voisi olla enintään "muutama sata yksilöä."