- Liittynyt
- 20.07.2019
- Viestejä
- 2 768
Talouskriisien etenemisen ennustaminen on varsin haastavaa. Oikeaan osuakseen pitäisi pystyä näkemään, millaisen keinovalikoiman poliitikot ja heihin vaikuttavat taustavoimat valitsevat kriisin hoitamiseen.Itse suhtaudun skeptisesti Maliseen erityisesti sen vuoksi, että hän on puhunut pitkään EU:n tulevasta pankkikriisistä, mutta omaan korvaan selitykset siitä miksi siihen mennään ei ole riittävän vakuuttavia. Olen valmis muuttamaan mielipiteeni, jos hän avaa syyt selkokielellä ja yksityiskohtaisesti. Siitä huolimatta tervetullut taho tähän kotimaiseen skeneen. Aina on tervettä, että talouselämässä pyörii äänessä myös "karhuja".
Kun Kreikan vakavista talousongelmista alettiin puhua 2009, moni veikkasi Espanjan ja Italian seuraavan muutaman vuoden päästä perässä. Harva osasi aavistaa, että EKP määrittää ohjauskoron 1 prosenttiin ja ramppaa siitä muutamassa vuodessa jopa alle nollan. Tällä vajaat 11 vuotta kestäneellä elvytyksellä saatiin ostettua lisäaikaa, mutta lopulta Italia ajautui kuitenkin luottokelvottomaksi.
Vihriälä on täysin oikeassa todetessaan, ettei EU:sta kyetä käymään kriittistä keskustelua. Suomen politiikassa ja mediassa vallitsee nykyään yhden totuuden konsensus monissa asioissa, ei pelkästään EU:ssa: jos olet eri mieltä, olet Persu tai muuten ei-toivottava henkilö. Allekirjoittaneelle tämä edustaa vakavaa henkistä alennustilaa, koska mielestäni kaikista poliittisista ja yhteiskunnallisista asioista pitäisi pystyä avoimesti keskustelemaan.Nykyinen taloustilanne tosin niin EU:n kuin USA:n ja Kiinankin osalta on niin eriskummallinen, ettei tarvitse edes mennä Malisen/Peter Schiffin kaltaisten henkilöiden juttuihin, vaan ihan yleensä maltillisetkin tahot on esittäneet huolestuneita kommentteja kuten aiemmin mainitsemani Vihriälä. Vihriälän seuraava toteamus on ihan aiheellinen tällekin foorumille:
"Vihriälää selvästi vaivaa se, että Suomessa on vaikea käydä järkevää kriittistä EU-keskustelua. Kaikkea kritiikkiä pidetään helposti EU-vastaisena. Toisaalta EU-ratkaisujen ongelmia käytetään kevyesti tukemaan täysin epärealistista ajatusta siitä, että Suomi pärjäisi omillaan.
”Suomessa kuten muuallakin Euroopassa tarvitaan avointa keskustelua siitä, miten unionia haluamme kehittää.”"
IMO: tälläkin foorumilla keskustelu EU:sta on jakautunut kannattajiin tai vastustajiin(Populistit). Eikö voisi keskustella myös jostain siltä väliltä ja siitä miten EU voisi kehittyä siihen suuntaan, että se houkuttelisi yhä useampaa ihmistä ja valtiota sen suuntaan?
Kuten tuolla toisessa threadissa totesin, Suomi on siirtynyt demokratiasta jonkinasteiseen totalitarismiin, jossa julkisia puheenvuoroja jaetaan vain niille jotka ovat asiasta oikeaa mieltä.
Keskustelijoiden jakaminen EU:n kannattajiin ja vastustajiin on hieman tulkinnanvaraista. Olenko itse puhdas vastustaja, jos kritisoin nykymuotoista EU:ta ja kannatan Suomen välitöntä euro-eroa, mutta kuitenkin pidän Suomen kuulumista EU:hin välttämättömänä pahana?
Keskustelu EU:n linjan kehittämisestä houkuttelevaan suuntaan tuntuu aika teoreettiselta, koska moniin vuosiin EU:n toiminnassa ei ole pystynyt näkemään mitään sellaista liikettä, joka palvelisi Suomen etua. Jotakuinkin kaikki muutokset ovat olleet meille negatiivia muutoksia.
Viimeksi muokattu: