Koko maan on Suomen lain mukaan oltava hiilineutraali vuonna 2035. Nyt päästöjä on vähennetty vuoden 1990 tasosta jo 1/3, ja päästöjen vähentämistä kannattaa vähentää sieltä missä se on helpointa ja halvinta. Autoilua ei kannata kieltää, talojen lämmittämistä ei kannata kieltää, lihantuotantoa ei kannata kieltää. Mutta maankäyttösektorilta voidaan antaa noille muille sektoreille hiilibudjettia halvimmalla kasvattamalla nieluja entisestään.
Kannattaa sieltä mistä halvinta ja tehokkainta, metsäsektoria kannattaa hyödyntää. Kuten toistettu, hiilineutraalinen sopii hyvin fossiilisten päästöjen korvaajaksi, jos se on edullisinta, niin markkina sitä käyttää. Metsäsektorin jalosteet sopii moneen muuhunkin missä korvataan tuotteita joista syntyy fosiilisia päästöjä, lisäksi elinkaaren loppupäässä monet niistä voidaan polttaa fosiilisten sijaan.
Missään tapauksessa ei kannata olla käyttämättä, varsinkin kun sitä hakkuuvaraa on.
Edelleen, jos parhaan hyödyn saa siitä että "vuokrataan" hiilivarastoja määräajaksi fosiilisiä päästöjä tuottaville, niin markinna sitten valitsee sen. Tämä varmaan sopii niille metsä lohkoille joissa ei ola akuuttia tuhovaaraa ja vuokra on tyydyttävä. Eli harvennus/hakkuu toimia voidaan lykätä ilman päästöriskiä. Täällä kirjoitettu miljardista, viidestä miljardista, metsänomistaja tarvii tiedon paljonko saa vuodessa hakkuu kypästä hämeenlinnalaisesta metästä vuokraa / vuosi ja onko vuosi kerrallaan, vai viisivuotta, varmaan kiinnostaa myös muita maita. (*
Varastointi ei taida olla ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta parasratkaisu, mutta sopimusteknisistä syistä Suomi (valtio) joutuu hankkimaan päästöoikeuksia mm sen takia että Suomalaiset vievät hiilineutraaleja tuotteita, joiden avulla vähennetään fosiilisia päästöjä.
Jos näköpiirissä on parempi sopimus niin tilapäsivarastointia voi harkita taloudellisin syin, mutta jos ne lävähtää uudelleen naamalle, niin sitten on päästöjä vähennettävä siellä missä niitä syntyy tai ostettava päästöoikeuksia.
Jos soppari on taloudellinen itsemurha samaan aikaan kuin ilmastonmuutoksen torjuntaa heikentävä, niin se on avata ja korjattava.
(*
Ei Suomi ole ainoa jossa sovitut rajat uhkaa paukkua,
Pitkillä soppareilla nielukärsii, mutta niitä voisi ketjuttaa "ennallistamis" soppareilla.