Tuo 1-2% tuki luonnonhoitoon on ihan naurettava määrä, sen pitäisi olla ainakin kymmenkertainen.
Helsingin Sanomien agendaan sopii ihan hyvin, että euromääristä ei nyt huomattu puhua. Tarkoitus lienee luoda vaikutelmaa, että Suomessa olisi jotain merkittävää metsätalouden tukemista. Metsätalouden tuet ihan kokonaisuudessaan ovat nappikauppaa. Kun yksityisten metsänomistajien puunmyyntitulo on siinä likimain 2 000 miljoonaa, niin metsäalaan liittyvät tuet ovat luokkaa 60 miljoonaa. Kyseessä ei ole mikään tukivetoinen elinkeino. Niitä tukia tosiaan ei juuri makseta asiallisesti ja ammattimaisesti metsää hoitavalle vaan auttamaan jo päin persettä meneviä taimikoita.
"Metsäluonnon hoito" tarkoittaa keinotekoisia toimenpiteitä suojeltavissa kohteissa, siis puistohommiin työllistämistä. Suojeltavien kohteiden jättäminen toimenpiteiden ulkopuolelle ja tällaisesta tappiosta maksettava sopimus korvauksesta on jotain muuta.
On myös hyvin asenteellisesti sanottu, että metsäteiden rakentamisen tukeminen on hakkuita(ikään kuin niissä olisi jotain negatiivista) tukevaa toimintaa. Kyllä metsätieverkosto tukee ihan kaikkea muutakin metsätaloutta. Lisäksi se mahdollistaa paljon muutakin kuin liiketoimintaa. Niitä metsäteitä(ei tukirahalla vaan pääosin maanomistajan ja metsäyhtiön rahalla rakennettuja) pitkin pääsee sitten kivasti cityvihreä marjastamaan ja katsomaan sitä "metsäluonnon hoitona" kivan näköiseksi lähteeksi tehtyä suonsilmää. Tätä taianomaista testaamatonta vettä voi ottaa sellaiseen violettiin lasipulloon, josta ei irtoa pahaa energiaa. Samoin puolalaisten pakettiautot pääsevät kuljettamaan thaimaalaiset poimijat kivasti syvemmälle metsään tekemään avotulia ja heittämään roskansa luontoon.
Englanninkieliseltä metsähallituksen sivuilta, koska suomalaisessa versiossa kaunisteltu sanoja:
In Metsähallitus’ forestry operations, safeguarding and promoting biodiversity are an essential principle and one of Metsähallitus’ strategic goals.
www.metsa.fi
" One of Metsähallitus’ strategic environmental goals is halting biodiversity loss on state-owned lands. While protected areas are expanding, management of commercial forests remains the key to protecting forest biodiversity. The areas used for commercial forestry, or multiple-use forests, provide suitable habitats for most of our forest species. "
Kyllä se myönnetään aika suoraan että se luontokato on jatkuvaa talousmetsissä. Ja että sitä yritetään korjata, mutta plussalle ei ole missään vaiheessa päästy. Olettaisin että nämä ovat vain korkeintaan hidastuskeinoja, luontokato kyllä jatkuu vahvasti talousmetsissä tulevaisuudessakin.
Ei tuokaan sanamuoto minusta mitenkään kaunistelua kaipaavalta kuulosta eikä tuossa mitään "myönnetä". Siinä vain kerrotaan kaunopuhein Metsähallituksen suunnitelmista jatkossa. Valtion metsien hakkuut ovatkin olleet erittäin laaja-alaisia eikä ennen ollut niin kovin tarkkaa, onko jossain vähän luonnontilaistakin metsää. Sellaista ei juurikaan myönnetä jossa ehkä myönnettävää olisi.
Nyt on syytä huomata, että kyseessä ei ole viranomaisen tiedote vaan valtionyhtiön omaa ja kansallista mielikuvamarkkinointia varten ulkopuoliselle kohdeyleisölle tehty materiaali. Meillä larpataan myös, että sellaisen yleisen kaverin kuin liito-oravan kannasta ollaan kovin huolissaan, koska aikanaan uhanalaisia nisäkkäitä jouduttiin erikseen meille keksimään. Sillä saa ilmeisesti uskottavuutta sopivissa poliittisissa piireissä. Tällainen markkinointimateriaali pitää nähdä myös sellaisesta taustasta, että mm. Saksassa on ihan vakavalla naamalla esitetty huoli siitä, onko Suomen sademetsien tila yhtä huono kuin Brasiliassa ja metsätalous samanlaista riistoa, ja voiko suomalaista paperia eettisesti kuluttaa. Tietenkin sitä varten pitää jotain peeärrää kehittää. Ei asiakkaalle voi sanoa että tämä on harhainen edes silloin kun on. On ihan parikin suht laajaa sertifiointijärjestelmää, jotta asiakkaat uskovat että meiltä ihan oikeasti tulee kestävän kasvatuksen puuta talousmetsistä jotka eivät ole aarniometsiä, ja ne talousmetsät jopa uudistaan. Maailmassa on ihan oikeasti aikuisia ihmisiä jotka mieltävät metsätalouden Simpsonien(olikohan) tyyliin: kaadetaan iso puu joka ei koskaan enää kasva takaisin ja siitä tulee hissin nappula tai vessapaperirulla.
Liha puuttuu edelleen luiden ympäriltä, kun etsitään sitä mistä syytetään ja minkä perusteella nyt pitäisi saada vapaasti nostaa suomalaisia yrittäjiä tikun nokkaan. Pitäisi ihan oikeasti tietää, mihin sillä kauhealla Suomea uhkaavalla metsäkadolla tai luontokadolla viitataan, ja miten ihmeessä se vaatii yksityismetsien sosialisointia, sekä millä perusteella hyötyjen ja haittojen punninta aiotaan jättää kokonaan väliin.
Metsä on meille kansallisesti kuitenkin tärkeä, joten meillä on myös kansalliset intressit, eli riittääkö että he maksaa joillekkin metsänomistajille että ne tekee mitä keskieuroopassa halutaan heidän tekevän.
Ei, se ei riitä. Jos minulta viedään elinkeino sosialisoimalla tuotantovälineet ja hylkäämällä ne, eikä korvata tarpeeksi, kyseessä on vain neuvostoliittolainen ryöstö ilman sitä vankileiriä. Samalla muut ihmiset joutuvat myös kärsimään. Kansantalouden tuho on hirveä.
Jos minulta viedään elinkeino ja samalla korvataan todelliset menetykset, lisätään samalla helvetisti julkisia menoja ja haitta muille sen kun kasvaa.
Ei tällaista voi edes ehdottaa. Kyllä metsätaloutta jatketaan kuten ennenkin.