Lisäksi näyttää muun muassa, että 16 AWG kestää ainakin hetkellisesti noin 25 A virran sulamatta tarkoituksellisesti katkaisemalla neljä johdinta kuudesta.
En vaan käsitä mistä ihmeestä tämä ”ei voi olla yli 20 A tuossa johdossa sulamatta” -idiotismi tulee.
Lähde: Suunnitellut laitteita, ja virtaliittimiä, joissa menee hetkellisesti rapeat 10,000 ampeeria, toistettuna satoja kertoja lyhyissä pulsseissa... tuonkin virran saa mahtumaan (hyvin) hetkellisesti jopa hieman alle AWG13 naruun, mikä tekee rapeat 5000 A per AWG16 kokoinen osuus johtimesta. Tätä virtaa ei toki kannata ylläpitää turhan pitkään... samoin sen voi viedä läpi yllättävän pienestä kontaktialasta virtaliittimessä, eikä vielä tässäkään kohtaa tarvitse mitään teräsjousia, vaan ihan perus virtalliitinpronssia nikkelöitynä ja kullattuna (ja jollain taikuudella laatia pintaeristysetäisyyttä päälle 60 mm vaikka liittimen pinnit haluttiin mahdollisimman lähelle toisiaan ahtaaseen kädessä pidettävään kokeelliseen lääkintälaitteeseen).
Mutta, että 25 A olisi liikaa... Tuota virtaa voi pitää johdossa vähintään sen muutaman minuutin ennen kun se johto tuhoutuu. Saattaa jopa onnistua ihan jatkuvana virtana, kun johdot on noin nätisti toisistaan erillään ja luultavasti vielä hyvänlaatuisella eristeellä, joka kestänee päälle 100 °C lämpötilan. AWG14 kohdalla tuota voisi jo ajaa ”huoletta” huomiseen ja johto pysyisi alle 100 °C lämmöissä jopa virallisten taulukkojen mukaan.
-
Ongelmana on, että tuo 25 A on aivan liian paljon kun katsotaan sitä huonointa vielä virallisesti standardinmukaista liitintä. Tuossa kohtaa siinä yksittäisessä liitinpinnissä saa syntyä hieman yli 6 W lämpöä. Ja, tämä määrä ei sieltä liittimestä johdu sinne kaapeliin (ja piirilevylle) riittävän hyvin, etteikö tuossa mennä pitkälle päälle 100 °C lämpöihin.
Toisaalta, hyvä liitinyksilö voi luultavasti jopa tuon 25 A hoitaa, etenkin jos se on se piirilevyä lähin pinni, eikä se kaikkein kauimmainen, jolla on pisin matka saattaa lämpöä piirilevyn kuparitasoihin. Tai, no, tämä on mutua. En jaksa nyt mallintaa lämmönjohtumista tuossa pystyasennossa olevassa liittimessä, että tekeekö se isoa eroa vai ei. Oletan vain, että se liitin on mitoitettu riittäväksi sille liitinvalmistajan suosittelemalle 9.5 A maksimikeskivirralle kaikissa pinneissä, jollain tolkun varmuusvaralla, mutta ei varmaan silti tuolla noin 7 kertaisella tehohäviöllä yhdessä pisteessä.
-
Pidempi virtajohto luultavasti auttaisi tasaamaan virtoja, mutta ei tuo oikein ole kuluttajalaitteessa hyvä olla tuollaista piilevää pommia. Ei se toki tule taaskaan koskettamaan kuin ”pientä osaa” käyttäjistä. Mutta, luultavasti paljon isompaa pientä osaa kuin jos siellä olisi virrantasaus, tai edes vinovirtatunnistus ja tehorajain.