Digitalisaatio on lisännyt mahdollisuuksia siirtotien osalta, se on totta.
Kuparille on kuitenkin monessa tilanteessa paikkansa eikä sillä saavuteta (tällä hetkellä) juuri mitään merkittävää lisäarvoa, ainoastaan kustannusten kasvua. Ihan vaikkapa kotiverkko esimerkkinä.
Kuitun kautta analogiaa ei kuljeteta ilman ad (ja tarvittaessa da) -muunnoksia. Vaikka dgitalisaation kehitys on toki parantanut muutosten laatua, tässä ei nyt nähdä metsää puilta. Kupari tarjoaa molemmat vaihtoehdot, digitaalisen ja analogisen. Samoin poe (tai muu vastaava syöttö) on mahdollista vain kuparia pitkin. Eikä vaikkapa virtaviestiä käyttää anturointia ole järkevää siirtää kuituun. Perinteinen tekniikka toimii, kuparia pitkin voidaan siirtää myös digitaalisena+käyttöjännite. Kuidulla tarvittaisiin erikseen se kupari rinnalle.
Eli jos digitalisaation varjolla perustellaan suoraviivaisesti kuitu aina paremmaksi, puhutaan kyllä huonosta puolesta. Digin hyvä puoli on tarjota lisää mahdollisuuksia jos se tehdään rampauttamatta olemassa olevaa, käyttökelpoista tekniikkaa.
Mihin ketjuun tämä nyt kuuluisi, Suomi-kuituyhteyksien-kehitysmaa vai tämä tietoverkkojen huoltovarmuus, mutta arvoin tämän kun tänne aihe aiemmin jo tuli. Mutta jos tuo toinen parempi, niin siirretään.
Kuparin vahvuus ehdottomasti se että sillä voi poweroida joko asikkaan, tai toisin päin, joku voi sanoa että kuidullakkin energiaa siiretty, mutta ilmeisesti ilman käytännön toteutuksia. Ne tehty sitten kuparilla, kuten sanoit.
Samaa mieltä tuosta edusta, mutta onko se enään merkityksellinen kriiseissäkään?
Kriisikestävyydestä, niin tavanomaisiin väestösuojiinkaan ei vaadita (tele)kupari. ja niissä se puhelin poweroidaan itse, eikä operaattorin puolesta.
Kuluttajilla modeemit on itse poweroituja, tosin nykyään voi olla jopa toisin päin, asikkaan modeemi voisi poweroida operaattorin päätä. Ei ehkä niinkään kriisivalmiuden takia, vaan sen takia että operaattorin ei tarvi järjestää sähkönsyöttä lähikaappiin. (en tiedä onko Suomessa näin toteutettuja). Jos tuota vertaa kuituun, niin se kaappi voisi olla passiivikomponenteilla toteutettu kuitu, joten se ajatus kuparilla poweroinnista on lähinnä paikko sille että kuitu ei tule perille asti.
Vaikka tuo powerointi on plussa, niin nykyään käytännössä asiakaspäässä joutuu jokatapauksessa huolehtiin varmistus/ varavoimansa, ja erikseen sovittavat operaattorin kanssa mitä operaattori lupaa. Ettei sieltä katkea bitti alueen sähköjenmyötä. Kuluttaja kiinteissänettituotteissa se bitti voi seisahtua operaattorin rautaan sillä hetkellä kun sähköt kakeaa.
Tuo että voi kuidussakin siirtää analogi sinkkua oli kevennys, mutta teknisesti mahdollista, mutta mm TV digitalisoinnin myötä ei käsitystä käytöstä. (siis käsitys että joskus olisi vedetty analogisena)
Kotiverkkoon viittasit, niin siellä ilmanmuuta kodin (* / asunnon kaapeloinnissa kupari on vielä voimissaan, lyhyet vedot, rauta tukee sitä, ja siellä kriisi valmiudessa voi sitten poweroida laitteita kuparin yli. Jälkimmäinen helpottaa myös akkuvarmennusten toteuttamista.
(*
Kuparivoimissaan loppumetreissä isommissakin rakennuksissa, toimistoissa yrityksissä jne.