Abloyn uusien kääntöhaitallisten lukkotyyppien "turvallisuus" perustuu käsittääkseni lähinnä patentteihin ja siihen, että lukkotyypin patentti ei ole vielä rauennut, joten tiirikointityökalun valmistaminen kaupallisiin tarkoituksiin on laitonta ja siten sen hankinta on tavalliselle lainkuuliaiselle ihmiselle hankalaa ja mahdotonta muuten kuin itse tekemällä.
"meidän" vanhoinkaan Abloyn lukkoihin ei niitä tiirikointityökaluja roiku markettien hyllyllä, ja mikä patentti sitä estäisi ?
Asiayhteydestä tulee mieleen että olisiko kyse siitä että Abloylla on mallisuoja avainaihioihin, ja se tarjoaa kaupallista suojaa avainkopoiden perinteiseen tekemiseen. Eli markkinoilta puuttuu ne yhteensopivat aihiot. (*
Ketjuvalinta hämmentävät, kyse on juuri siitä digitalisaatio tuo vahvuutensa, Abloylla on lukkoja/avaimia joissa lukitusturvallisuus perustuu digatiilisuuteen, eli mekaanisen avaimen kopionti ei riitä. Eli ei tarvi lukkoja sarjottaa sen takia etä se avain on ollut hetken hämärissä käsissä/nähtävillä. iLoq on yksi tunnettu kotimainen, jossa tuotesarjan kaikki aivaimet ovat mekaaniselta osalta samanalaisia ja niitä voi ostaa lisää.
(*
Jos ja kun yleistyy koneet joilla ei tarvita joka lukkoa tyyppiä varten omaa yhteensopivaa aihioita, niin mallisuojan tarjoama turva murenee.
Henkilöauto on niin lyhyt, että näillä asioilla ei ole mitään merkitystä. Se moottorinohjain sijaitsee joka tapauksessa melko lähellä moottoria ja sen antureita. Auton takaosaan ei ole järkevää viedä muita johtoja kuin valojen johdot umpioille ja vetokoukun kytkimelle, koska ei siellä takaovien takapuolella muuta tekniikkaa juuri koskaan ole.
Painon lisäksi kyse muustakin, väyliä käytetään komponenttien sisäisissäkin toteutuksissa, mutta jos mennään boxin ulkopuolelle niin onhan se isojuttu, vaikka välimatkat olisi desimetrejä. Vanhoissa (2000 luvun) autoissa on väylistä huolimatta yllin kyllin sitä johtoa. Sinne oveen saattaa sen muutaman karvan sijaan mennä kuitenkin enemmän. Vaikka autossa olisi "keskusboxi", niin voi sitä silti ynnäillä montako narua sinne oveen pitäisi vetää jos jokainen kaapeloitaisiin itsenäisesti. yksi 1-0-1 kytkin , kolme karvaa, ikkunan nostin pari karvaa, sen rajat kukin parikarvaa, peilin ohjaus viis karvaa, ohjattavan peilin valinta kolme karvaa. , ikkunan nostimien ohjaus, 12 karvaa, ikkunannostimien lapsilukko parikarvaa, keskuslukitus nappi parikarvaa, keskuslukitus moottori parikarvaa, lukituksen anturi muutaman karvan, peilin lämmitys parikarvaa, vilkku parikarvaa, oven valo parikarvaa, oven nappien valo parikarvaa, kaijutin parikarvaa, jne. jne.
Auton takaosaan ei ole järkevää viedä muita johtoja kuin valojen johdot umpioille ja vetokoukun kytkimelle, koska ei siellä takaovien takapuolella muuta tekniikkaa juuri koskaan ole.
Takaluukkun lukitus, takaluukun asenton, takuluukun ohjaus(avaus jne), takuulukun käyttömoottori, peruutus tutkat, peruutuskamera. tavaratilan vaalistus, tavaratilan virtaliittimet, takavalot, taka vilkut, jarruvalot, peruutusvalo, takasumuvalo, takalasin pyyhin, takalasin lämmitin, kaijuttimia, jne. jne. Takarenkaatkin ovat yleensä takaoven takana, akku(ja) ja polttiksissa tankki luukkuineen jne. jne.
Tähän lihavoituun väitteeseen kyllä kaipaisin jotain perusteluja esimerkin muodossa.
ITse dignostiikka, eli jos ääripäässä havaitaan tilanne mistä voi seurata vakavia vahinkoja niin pystytään reagoimaan nopeasti minimoidakseen vahingot. Toinen reuna sitten se että ennakoidaan huoltotarve ennen kuin mitään vaurioita tapahtuu ja kulumista voidaan vähentää ohjaamalla pitkäkestoisuus mielessä.
Väylän käytössä, niin jos jokin ei toimi, niin saadaan raportti komponentti tasolla, jos jokin komponentti rikki, niin varmistetaan että niin on ja vaihdetaan ko komponentti. Jos repsikan lasin ei toimi, niin tsekataan, onko vika ohjauksessa, vai siellä lasinnostimessa, jos lasinnostimessa, niin voidaan mennä suoraan sitä korjaamaan.
Tässä voisi hatkinta pitäisiko perustaa ketju jonka otsikko digitalisaatio helpottaa ym edut. ja jatkaa siellä.