- Liittynyt
- 22.12.2016
- Viestejä
- 19 851
Ainakin vielä 1990-luvulla kanavien määrää rajoitti selvästi politiikka. Puhumattakaan aiemmin.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
SD-lähetys on tuohon tiukkaanpakattuun HD-lähetykseenkin verrattuna aivan hirveää mössöä.Paitsi että HD ei takaa hyvää kuvanlaatua ainakaan ilmaiskanavilla. Saattaa olla HD mutta pakattu niin rajusti että ei juuri tee mieli sitä mössöä katsoa.
Oikein hyvä tarkennus. Enpä muistanut, että DVB-tekstityskin on bittikartta. Muistelin ihan että olisi tekstiä. Sen verran aikaa kun viimeksi tullut kaapattua noita.Hyvä kirjoitus @love_doctor. Muutama kohta vähän särähti, lähinnä se että DVD:llä tekstitykset eivät ole poltettu kuvaan siinä mielessä kuin mitä ilmauksella yleensä tarkoitetaan vaan ne ovat erillisiä bittikarttoja ja toisaalta DVB:ssä tekstitykset ovat myös kuvia png-formaatissa.
Eiköstä tuon digisiirtymän ylivoimaisesti suurin etu ollut se, että pystyttiin tunkemaan paljon enemmän kanavia samaan määrään taajuskaistoja?
Jonka lopputulos näkyy siinä, että kuinka paljon TV-kanavien määrä Suomessa kasvoi tuon siirtymän jälkeen.
Missä muka syötetään pankin tunnukset suoraan palvelun sivuille? Kortin numeroa olen nähnyt pyydettävän, mutta ei koskaan tunnuksia.Nope. Monessa paikkaa ne syötetään sinne palvelun sivulle joka sitten "etäkäyttää" pankin rajapintaa ja välittää sen maksun tms. yms. Tuollainen perinteinen systeemi on lähinnä enää käytössä kotimaisilla isoilla toimijoilla.
Tässä ei kai palvelulla viitattu verkkokauppaan, suoratoistopalveluun jne. vaan niiden käyttämään maksunvälityspalveluun. Toisin sanoen siis tunnukset syötetään jonkun Klarnan tms. pierusaitille eikä vain Säästöpankin omaan järjestelmään kuten ennen oli pyhä sääntö.Missä muka syötetään pankin tunnukset suoraan palvelun sivuille? Kortin numeroa olen nähnyt pyydettävän, mutta ei koskaan tunnuksia.
Ilmateitse joo, mutta kaapelissa oli ennenkin enemmän kanavia. Vaikea sanoa, monelleko DVB-T:n puute oli sitten kynnyskysymys ettei hankkinut vaikka kaapelia tai satelliittia.
Oikein hyvä tarkennus. Enpä muistanut, että DVB-tekstityskin on bittikartta. Muistelin ihan että olisi tekstiä. Sen verran aikaa kun viimeksi tullut kaapattua noita.
Ilmateitse joo, mutta kaapelissa oli ennenkin enemmän kanavia. Vaikea sanoa, monelleko DVB-T:n puute oli sitten kynnyskysymys ettei hankkinut vaikka kaapelia tai satelliittia.
Ennen maanpäällisten lähetysten digitalisaatiota oli tosiaan tilanne se, että enin osa tästäkin maasta sai tasan tarkkaan ne muutamat kanavat vaihtelevan suttuisina riippuen siitä miten paljon investoi, ja satelliittikanavat olivat mahdollisuus. Moni ei jo asennevammankaan puolesta ollut lautasantennista kiinnostunut ja se jäi Suomessa hämmentävän pitkälti marginaaliin vaikka kyllähän ihmisillä yleensä olisi ollut varaa. Ehkä kysymys oli myös siitä, ettei se tarjonta kiinnostanut. Nykyäänhän on DVB-T2/C kautta ihan eri tarjonta ja on putousta sun muuta mikä tuulipukua kahisuttaa. Tässä kohtaa digitalisaatio siis toimi ihan hyvin, myös huonolla alkuperäisellä toteutuksella ja aikataululla, kaikkine vikoineen. Toki siitä on tultu jo kauas ja koko radioteitse lähetettävä TV on jo vuosia ollut melkeinpä marginaalia.Kaikilla ei ole mahdollisuutta saada kaapelia ja sateliitti TV tuppaa maksamaan suht paljon. DVB-T mahdollistaa sen, että pusketaan niitä ilmaiskanavia kaikille helpommin. Joten kaapeli ja/tai sateliitti eivät kyllä poistaneet sitä DVB-T:n tarvetta.
No, ilmaiskanavissa edelleen monessa on todella pikselöitynyttä kuvaa ja toisissa ohjelmiston laatu vaan kuraa. Maksullisten tilaaminen on vähän kyseenalaista kun netin kautta voi tilata paljon interaktiivisempia palveluita ja korkeammalla kuvanlaadulla kuin 1080i.Nykyäänhän on DVB-T2/C kautta ihan eri tarjonta ja on putousta sun muuta mikä tuulipukua kahisuttaa. Tässä kohtaa digitalisaatio siis toimi ihan hyvin, myös huonolla alkuperäisellä toteutuksella ja aikataululla, kaikkine vikoineen. Toki siitä on tultu jo kauas ja koko radioteitse lähetettävä TV on jo vuosia ollut melkeinpä marginaalia.
Kun kerran teräväpiirtoa katselee, niin aika vaikea palata takaisin. Melkoista oksennusta on SD-kuva kun HD:ta on hetken pällistellyt. Varsinkin jos on yhtään isompi televisio. Ei mikään elinehto, mutta takaisin tuskin on paluuta.
Tässä on olennaista tehdä ero formaatin teknisen suorituskyvyn ja käytännön tarjonnan välillä. Parempaa korkealaatuinen SD-sisältö on kuin ylipakattu HD.SD-lähetys on tuohon tiukkaanpakattuun HD-lähetykseenkin verrattuna aivan hirveää mössöä.
Jos ilmaiskanavat riittävät, niin peruspaketti satelliittivastaanottoon on pikemminkin alle kuin yli 100€. Tuskinpa se rahasta on kiinni vaan enemmänkin siitä, onko näkyvyyttä oikeaan suuntaan ja saako/haluaako asentaa lautasta seinälle.Kaikilla ei ole mahdollisuutta saada kaapelia ja sateliitti TV tuppaa maksamaan suht paljon. DVB-T mahdollistaa sen, että pusketaan niitä ilmaiskanavia kaikille helpommin. Joten kaapeli ja/tai sateliitti eivät kyllä poistaneet sitä DVB-T:n tarvetta.
Jonkinlainen piikki satelliittivastaanotossa taisi tulla, kun formulat menivät maksukortille mutta satelliitissa RTL lähetti (lähettää?) ne suorana. Maaseutu-antennivastaanottoon verrattuna satellitista sai todella korkeatasoista kuvaa jo analogisena. Tulipa näitä itsekin värkättyä myös diginä. Joillakin Saksan pääkanavilla SD-lähetys oli jotain 7-10 Mbits. Näytti ihan hyvältä. Ei paljoa hymyilyttänyt siirtyä kotimaisille DTV-kanaville.Ennen maanpäällisten lähetysten digitalisaatiota oli tosiaan tilanne se, että enin osa tästäkin maasta sai tasan tarkkaan ne muutamat kanavat vaihtelevan suttuisina riippuen siitä miten paljon investoi, ja satelliittikanavat olivat mahdollisuus. Moni ei jo asennevammankaan puolesta ollut lautasantennista kiinnostunut ja se jäi Suomessa hämmentävän pitkälti marginaaliin vaikka kyllähän ihmisillä yleensä olisi ollut varaa. Ehkä kysymys oli myös siitä, ettei se tarjonta kiinnostanut.
Liittyy radion rooliin. Ilmeisen harva haluaa ylipäänsä kuunnella radiota esimerkiksi kotona, siis kuuntelupaikassa jossa laadukkaampi lähetys auttaisi mitään ja johon haluaisi ostaa erikoislaitteita. Lähinnä jotkut eläkeläiset kuuntelevat Ylen uutislähetyksiä tai jumalanpalvelusta, ja tämä kohderyhmä ei välitä äänenlaadusta vähääkään saati käytä johonkin keittiöradioon yli sataa markkaa.DAB – Wikipedia
fi.wikipedia.org
Tässä on kanssa yksi digitalisaation helmistä. Ilmeisen harva halusi ns. digitaalisen radion. Muistan kyllä hyvin ajan, kun DAB lopetettiin Suomessa.
Jos ilmaiskanavat riittävät, niin peruspaketti satelliittivastaanottoon on pikemminkin alle kuin yli 100€. Tuskinpa se rahasta on kiinni vaan enemmänkin siitä, onko näkyvyyttä oikeaan suuntaan ja saako/haluaako asentaa lautasta seinälle.
Satelliittipaketit - Satelliitti - TV & AV
Täydellinen satelliittipaketti 80 cm + HD-digiboksi
Täydellinen satelliittipaketti 1 satelliitin SD- & HD-kanavien vastaanottoon. Suosittelemme Etelä-Suomeen.www.satshop.fi
Tässä on olennaista tehdä ero formaatin teknisen suorituskyvyn ja käytännön tarjonnan välillä. Parempaa korkealaatuinen SD-sisältö on kuin ylipakattu HD.
Radion käyttötavoissa on varmasti eroja, mutta ainakin itselläni on ollut viritinvahvistin keskusantennissa kiinni ja sieltä on tullut kuunneltua vaihtelevasti erinäisiä radiokanavia. Kun yksi alkaa ärsyttää hyppää seuraavalle. On toki niin, että monen paikallisradion äänenlaatu jättää melko tavalla toivomisen varaa mutta kyllä se nettikuran voittaa.Liittyy radion rooliin. Ilmeisen harva haluaa ylipäänsä kuunnella radiota esimerkiksi kotona, siis kuuntelupaikassa jossa laadukkaampi lähetys auttaisi mitään ja johon haluaisi ostaa erikoislaitteita. Lähinnä jotkut eläkeläiset kuuntelevat Ylen uutislähetyksiä tai jumalanpalvelusta, ja tämä kohderyhmä ei välitä äänenlaadusta vähääkään saati käytä johonkin keittiöradioon yli sataa markkaa.
Yleensähän radio soi esimerkiksi autossa tai haalarihommissa taustalla hallissa tahi kuulosuojaimissa, koska näin on tapana ja laitteet yleensä on vaikka vahingossakin olemassa. Muutakaan kuunneltavaa ei ole ellei näe edes hieman vaivaa. Eikä siitä niin kauan ole kun vaivaa olisi pitänyt nähdä vähäistä enemmän. DAB ehti jo pahasti kuolla ennen kuin oli etäisestikään nykyisen kaltaista audiostreamien kulttuuria saati tekniikkaa vastaanottaa niitä joka paikassa.
Teknisesti FM-radio on hyvinkin korkeatasoinen formaatti, joka ei paljon häviä CD:lle. Se on hyvinkin verrattavissa LP-levyyn ja hyvin säädettyyn C-kasettiin. Se ei ole edes periaatteessa korvattavissa millään tiukasti pakatulla netti-streamauksella. DAB kaatui osaltaan juuri siihen, että se oli laadultaan heikko moneen käyttöön. Riittää toki uutisten kuunteluun ja talliradioon mutta ei mihinkään, missä laadulla on väliä.
SD- ja HD-kuvan laatu riippuu hyvin pitkälti siitä, millä laatutasolla niitä kulloinkin halutaan lähettää. Kun HD:a halutaan promota, voi 'vähän' leikata SD:n laadusta, jotta pihtiputaan mummokin näkee eron.Käytännössä kuitenkin esim. YLEn HD-kuva (ainakin kaapelissa, ei kokemusta antennista) on valovuosia parempaa kuin SD-kuva. En osaa sanoa, kuinka laadukasta olisi ollut paras mahdollinen SD-kuva tai olisiko sen tarjoaminen ollut jostain muusta syystä järkevää. Fakta on että laatu nousi merkittävästi kun HD-tekniikka otettiin käyttöön. Ja tälläkin hetkellä HD pieksee SD:n.
Tottakai bittivirta vaikuttaa oleellisesti, mutta (ainakin jotkin) blu-ray-soittimet osaavat upscaleta kuvan 1080P-formaattiin yllättävän näyttävästi. Myös tv:n koko ja yleinen kuvanlaatu on avainasemassa.SD- ja HD-kuvan laatu riippuu hyvin pitkälti siitä, millä laatutasolla niitä kulloinkin halutaan lähettää. Kun HD:a halutaan promota, voi 'vähän' leikata SD:n laadusta, jotta pihtiputaan mummokin näkee eron.
Ennen kuin tuomitset SD-formaatin, niin katso nyt pari hyvälaatuista DVD-elokuvaa. Itsellä valikoitui vertailukohdiksi DVD:ltä Tarantinon Kill Blll 1&2 ja Nelosen HD:lta Amazing race ja Haluatko miljonääriksi. Bittivirta on oleellisempaa kuin nimellisresoluutio.
Teknisesti FM-radio on hyvinkin korkeatasoinen formaatti, joka ei paljon häviä CD:lle. Se on hyvinkin verrattavissa LP-levyyn ja hyvin säädettyyn C-kasettiin. Se ei ole edes periaatteessa korvattavissa millään tiukasti pakatulla netti-streamauksella. DAB kaatui osaltaan juuri siihen, että se oli laadultaan heikko moneen käyttöön. Riittää toki uutisten kuunteluun ja talliradioon mutta ei mihinkään, missä laadulla on väliä.
Tässä on kanssa yksi digitalisaation helmistä. Ilmeisen harva halusi ns. digitaalisen radion. Muistan kyllä hyvin ajan, kun DAB lopetettiin Suomessa.
Kaikki teknologia kehittyy auttamatta monimutkaisemmaksi eli vaikeammaksi aloittelevan harrastajan näkökulmasta. Tämä puolestaan johtaa erikoisalojen fakkiutumiseen entisestään. Toisaalta tällä ongelmalla ei voi oikein perustella kehityksen jarruttamista.On huono asia, jos teknologia kehittyy sellaiseen suuntaan, ettei se enää ole helposti lähestyttävää esimerkiksi aloittelevan elektroniikkaharrastajan näkökulmasta.
Ei peruskäyttäjän tarvitse, eikä ole koskaan tarvinnutkaan tietää kovin syvällisesti, miten jokin elektroninen laite toimii. Harrastelijat ja puuhastelijat ovat ihan eri lukunsa, ja harrastella voi myös niillä vanhoilla romppeilla.Vaihtoehtona on tietysti teknodystopia, jossa normaali eläminen yhteiskunnassa tapahtuu kansainvälisten suurkorporaatioiden hallitseman teknologian ehdoilla ja kukaan ei tiedä, miten jokapäiväisessä elämässä käytetyt tekniset laitteet toimivat.
Monella ei ole, mutta kaipa enemmistöllä on muukin kuin autoradio. Toki kaikki eivät välttämättä tiedä tai muista sitä. FM-vastaanottimiahan oli yhdessä vaiheessa yleisesti matkapuhelimissakin, myös älypuhelimissa.Kuinka monella itse asiassa tänä päivänä edes on tavallista FM-radiota? Autossa joo, mutta esim. itsellä ei ole tainut olla 20 vuoteen.
Tosin tässähän kävi lopulta hyvin. DAB ei yleistynyt silloin kun siitä olisi saatu jotain hyötyä. Nyt se on jo vanhanaikainen ja erilaisia äänisisältöjä on tarjolla kehittyneemmällä tekniikalla. Perinteinen radio tekee tehtävänsä siinä perusroolissa joka sillä on.Tekniikka ei ikinä kehittyisi, jos kaikki pitäiai tehdä harrastelijoiden ehdoilla ja sitä kautta pitää keinotekoisesti "kynnys alhaalla". Nyt joku järki taas näihin heittoihin.
Tuollainen "menkää muualle leikkimään" on nimenomaan suurkorporaatioille yleinen asenne harrastajia kohtaan. Halutaan tehdä selvä ero harrastuslaitteiden eli "lelujen" ja korporaatioiden itse hallitsemien suljettuja standardeja noudattavien "oikeiden aikuisten laitteiden" välille. Radio kuitenkin on hyvä esimerkki siitä, miten asioiden monimutkaistamisesta esim. digitalisoimalla on enemmän haittoja kuin hyötyjä. Asioiden pitäminen mahdollisimman yksinkertaisena on myös oleellinen osa standardien avoimuutta - hyvänä esimerkkinä yltiömonimutkaisuudesta esimerkiksi Microsoftin DOCX-tiedostomuoto, 5G ja monet muut sinänsä "avoimet standardit", joiden spesifikaatiot ovat tuhansia sivuja pitkiä eivätkä ne siis käytännössä ole minkään kovin pienen toimijan implementoitavissa.Ei peruskäyttäjän tarvitse, eikä ole koskaan tarvinnutkaan tietää kovin syvällisesti, miten jokin elektroninen laite toimii. Harrastelijat ja puuhastelijat ovat ihan eri lukunsa, ja harrastella voi myös niillä vanhoilla romppeilla.
Kiinassa hypättiin suoraan käteismaksamisesta kännykkä maksamiseen. Korttimaksaminen jäi lähes kokonaan välistä. Muutos tapahtui ihan järkyttävän nopeasti. Luokkaa 2016 jokainen maksoi käteisellä ja 2018 kenelläkään ei ollut lompakkoa taskussa. Kännykkä maksaminen on ihan järkyttävän vikaherkkää verrattuna kortteihin tai käteiseen mutta ei tunnu haittaavan. Tilanne on nimittäin melko komeaa, jos onnistuu kännissä hukkaamaan kännykkänsä kylillä. Ei auta kuin kävellä kotiin.Tätä voi verrata siihen, että joissakin kehitysmaissa ei koskaan tehty eikä ikinä tehdä kuparista lankapuhelinverkkoa, analogista tai digitaalista. Ennen kuin siihen vaiheeseen olisi päästy, oli kaikilla jo matkapuhelimet ja alueella niille verkko.
Vähän hipsterijuttuhan se suurimmassa osassa Suomea edelleen on käyttää maksupääteostoissa älylaitetta kortin sijaan. Kiinassa kai homma eteni sillä toisella tavalla? Länkkärityyliin ei taida yleensä sopia että jossain kojussa maksettaisiin samaan tyyliin kuin teinit vippaavat kaverille rahaa. Enkä näe kumpaakaan mainittua niinkään ikäryhmäasiana.Kiinassa hypättiin suoraan käteismaksamisesta kännykkä maksamiseen. Korttimaksaminen jäi lähes kokonaan välistä. Muutos tapahtui ihan järkyttävän nopeasti. Luokkaa 2016 jokainen maksoi käteisellä ja 2018 kenelläkään ei ollut lompakkoa taskussa. Kännykkä maksaminen on ihan järkyttävän vikaherkkää verrattuna kortteihin tai käteiseen mutta ei tunnu haittaavan. Tilanne on nimittäin melko komeaa, jos onnistuu kännissä hukkaamaan kännykkänsä kylillä. Ei auta kuin kävellä kotiin.
Mobilepay tuntuu edelleen olevan kovin lasten kengissä Suomessa, jos katsoo yli 50-vuotiaita ihmisiä.
Tuollainen "menkää muualle leikkimään" on nimenomaan suurkorporaatioille yleinen asenne harrastajia kohtaan. Halutaan tehdä selvä ero harrastuslaitteiden eli "lelujen" ja korporaatioiden itse hallitsemien suljettuja standardeja noudattavien "oikeiden aikuisten laitteiden" välille. Radio kuitenkin on hyvä esimerkki siitä, miten asioiden monimutkaistamisesta esim. digitalisoimalla on enemmän haittoja kuin hyötyjä. Asioiden pitäminen mahdollisimman yksinkertaisena on myös oleellinen osa standardien avoimuutta - hyvänä esimerkkinä yltiömonimutkaisuudesta esimerkiksi Microsoftin DOCX-tiedostomuoto, 5G ja monet muut sinänsä "avoimet standardit", joiden spesifikaatiot ovat tuhansia sivuja pitkiä eivätkä ne siis käytännössä ole minkään kovin pienen toimijan implementoitavissa.
Niillä yksinkertaisilla harrastusromppeilla nimenomaan pitää pystyä tekemään ihan oikeita asioita, jotta teknillistyvä yhteiskunta ylipäätään voidaan pitää avoimena. Asioita ei saa monimutkaistaa niin, etteivät harrastajat pysy kehityksessä mukana.
Monimutkaiset asiat usein tarvitsevat monimutkaisia standardeja. Suurkorporaatiot käyttävät miljardeja noiden teknologioiden kehitykseen, ei ne nyt lähde paskomaan noita investointeja sen takia, että saadaan helppo standardi joillekin harrastelijoille.
Jos speksataan joku “harrastelijaystävällinen“ avoin standardi, niin se johtaa todella nopeasti siihen, että yritykset eivät käytä sitä, vaan alkavat käyttämään omia suljettuja speksejään. Koska sillä avoimella standardilla ei pysty tekemään niitä yrityksen tarvitsemia juttuja läheskään riittävän hyvin. Jolloin taaskin menetetään se avointen standardien tärkein pointti, eli kilpailun edistäminen.
Radion merkitys
huoltovarmuuden kannalta on noussut viime vuosina jälleen keskusteluun, ensin koronaviruksen ja nyttemmin Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi.
Viranomaisten ja järjestöjen laatimaan 72 tunnin varautumissuositukseen sisältyy muun muassa patteriradioiden ja pattereiden säilyttäminen kotona muun muassa sähkökatkojen tai pahempien hätätilojen varalta.
Pystytkö antamaan esimerkin sellaisesta "monimutkaisesta asiasta", johon välttämättä tarvitaan niin monimutkaiset protokollat ja standardit, etteivät ne ole esimerkiksi yksittäisen koodarin implementoitavissa?Monimutkaiset asiat usein tarvitsevat monimutkaisia standardeja.
Kiinassa myös valuuttaa hallinnoiva taho pystyy rajoittamaan yksittäisen kansalaisen rahan käyttöä ja vaikkapa estämään tiettyjen asioiden ostamisen, jos kansalaispisteet eivät riitä. Samanlaista järjestelmää tietyt tahot ajavat tänne Euroopan Unioniinkin.Kiinassa hypättiin suoraan käteismaksamisesta kännykkä maksamiseen. Korttimaksaminen jäi lähes kokonaan välistä. Muutos tapahtui ihan järkyttävän nopeasti. Luokkaa 2016 jokainen maksoi käteisellä ja 2018 kenelläkään ei ollut lompakkoa taskussa. Kännykkä maksaminen on ihan järkyttävän vikaherkkää verrattuna kortteihin tai käteiseen
Pystytkö antamaan esimerkin sellaisesta "monimutkaisesta asiasta", johon välttämättä tarvitaan niin monimutkaiset protokollat ja standardit, etteivät ne ole esimerkiksi yksittäisen koodarin implementoitavissa?
Kyllä DVB otettiin käyttöön pikemminkin liian myöhään. Ja samoin DVB-T2 otettiin käyttöön turhan myöhään sekin.DAB on DVB:n ohella toinen hyvä esimerkki teknologiasta, jota pakotettiin käyttöön ihan liian varhain. Siihen ei tullut suosittu mp3 vaan edeltävä mp2, joka vaatii enemmän kaistaa samaan laatuun. Sitten on kanavia, joissa näytteistys on rajattu 24 kilohertsiin ja bittivirta on 128 kbps tai alle. Ollaan siinä ja siinä rajalla, onko laatu parempaa kuin analogisena. DAB+ ilmeisesti olisi parempi, mutta en ole henk.koht. kuullut ikinä niin en osaa sanoa laadusta. Ilmeisesti siinäkin on ongelmana, että radiokanavat käyttävät todella matalaa bittitasoa - netissä mainittiin että esim. Australiassa olisi jollain kanavalla 64 kbps tai jopa 32 kbps:ään ja monoksi. Nämä ovat erikoisia valintoja. Varmaan sekin on radiokanavien huolena, että liian korkealaatuinen lähetys voitaisiin piraattikopioida. Siksi jokin 256 kbps DAB+ olisi ihan utopistinen ehdotus.
Kuinka monella itse asiassa tänä päivänä edes on tavallista FM-radiota? Autossa joo, mutta esim. itsellä ei ole tainut olla 20 vuoteen. Tekniikka ei ikinä kehittyisi, jos kaikki pitäiai tehdä harrastelijoiden ehdoilla ja sitä kautta pitää keinotekoisesti "kynnys alhaalla". Nyt joku järki taas näihin heittoihin.
Väittäisin, että toissa keväänä meni FM-patteriradiot hyvin kaupaksi kun Ukrainan sota syttyi ja alueen ydinvoimaloissakin oli hämminkiä... Ostinpa minäkin simppelin taskuradion varuille.Monella ei ole, mutta kaipa enemmistöllä on muukin kuin autoradio. Toki kaikki eivät välttämättä tiedä tai muista sitä. FM-vastaanottimiahan oli yhdessä vaiheessa yleisesti matkapuhelimissakin, myös älypuhelimissa.
Ilman verkkovirtaa(ja peräti perusparistoilla) toimivaa FM-vastaanotinta suositellaan myös varautumismielessä. Kriisiolojen julkinen tiedotus toimii tällä alkukantaisella tekniikalla myös muiden tapojen pettäessä.
Mutta miksi 5G:n pitää olla niin monimutkainen?No esimerkiksi juurikin joku 5G:n kaltainen verkkokommunikaatiojärjestelmä on sellainen, että kyllä siinä nyt ainakin yksittäisellä koodarilla aika helvetisti aikaa palaisi.
Mutta miksi 5G:n pitää olla niin monimutkainen?No esimerkiksi juurikin joku 5G:n kaltainen verkkokommunikaatiojärjestelmä on sellainen, että kyllä siinä nyt ainakin yksittäisellä koodarilla aika helvetisti aikaa palaisi.
Mutta miksi 5G:n pitää olla niin monimutkainen?No esimerkiksi juurikin joku 5G:n kaltainen verkkokommunikaatiojärjestelmä on sellainen, että kyllä siinä nyt ainakin yksittäisellä koodarilla aika helvetisti aikaa palaisi.
Mutta miksi 5G:n pitää olla niin monimutkainen?
Hep! Taloudessa on kaksi radiota plus kolme autoissa, kaikki aktiivikäytössä. Itse en katso televisiota juuri ollenkaan mutta radio pitää taustamelua koko ajan.Kuinka monella itse asiassa tänä päivänä edes on tavallista FM-radiota? Autossa joo, mutta esim. itsellä ei ole tainut olla 20 vuoteen. Tekniikka ei ikinä kehittyisi, jos kaikki pitäiai tehdä harrastelijoiden ehdoilla ja sitä kautta pitää keinotekoisesti "kynnys alhaalla". Nyt joku järki taas näihin heittoihin.
Kuinka monella itse asiassa tänä päivänä edes on tavallista FM-radiota?
Hyvin tehty CD on toki parempi mutta muuten FM-radio on verrattavissa analogiseen hifiin, kun lähetys ja vastaanotto on kunnossa (ei mitenkään itsestäänselvää). Käsittääkseni live-konserttia FM-radiolla lähetettynä on pidetty LP-levyä korkeatasoisempana. Taajuuskaistan ja dynamiikan rajoituksilla on useimmiten varsin vähän merkitystä käytännössä. Erillisten virittimien häiriöetäisyys on 70-80 dB luokkaa.FM-radiossa ei tietenkään kuule digitaalisia pakkausartefakteja ellei siellä soiteta mp3-tiedostoja, mutta muuten selität kyllä ihan omiasi. FM-radion toistokaista on 30 - 15000 Hz eli siitä puuttuvat alimmat bassot ja diskantit ylipäänsä aika pitkälti. Toki välillä 30-150 Hz on paljon bassoa nykymusiikissa. Dynamiikkaa on maksimissaan 50 dB kun CD:llä 96 dB. CD:llä on siis teoriassa luokkaa 40 000 kertaa enemmän dynamiikkaa.
Ongelma voi olla siinä, että etenkin kaupallisten FM-kanavien tekninen laatu on nykyään monesti kuraa. Vanhat radionauhoitukset kuulostavat paremmilta. Olisi hyvä erottaa teknologian ja sen käytännön sovellusten suorituskyky.Silti, jos on vaikka tehokkaalla erillissarjalla ja subbarilla varustettu autosoitin, niin ero on aika merkittävä jos vertaa CD:tä ja FM-vastaanottoa.
Ei FM ole mikään harrastemedia vaan yhä laajassa käytössä olevaa teknologiaa.Kuinka monella itse asiassa tänä päivänä edes on tavallista FM-radiota? Autossa joo, mutta esim. itsellä ei ole tainut olla 20 vuoteen. Tekniikka ei ikinä kehittyisi, jos kaikki pitäiai tehdä harrastelijoiden ehdoilla ja sitä kautta pitää keinotekoisesti "kynnys alhaalla". Nyt joku järki taas näihin heittoihin.
Parhaiten teknologia säilyy, kun sitä käytetään. Ei FM-radiossa ole mitään vikaa mediana ja useimmilla on käytettävissä ainakin jokin laite sen vastaanottoon.En mä sinänsä pidä huonona sitä, että FM-tekniikkaa ylläpidetään ihan vain poikkeusolojen varalle. Ja näin siis tehdäänkin. Ei kai uusi tekniikka ja analogiatekniikka tässä suhteessa sulje toisiaan pois millään tavalla. Keskustelu taisi alkaa siitä kun joku kaapelioperaattori lopetti FM-lähetykset jossain.
Jotta voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti ne asiat mihin 5G "suunniteltu".Mutta miksi 5G:n pitää olla niin monimutkainen?
Onko noin, minulla mielikuva että aikojen saatossa käynyt vähiin, ensin katosi tuki ja sitten piirisarjoista viritin.Kaikissa älypuhelimissa missä vaan on 3.5 mm liitin on. Varsin yleisiä noi edelleen on. Eivät toki täytä noita kriisiajan edellytyksiä. Itselläni on paristoradio mutta vain akkuparistoja jotka lataamattomana ovat melko tyhjiä.
Esimerkiksi GSMArenan haulla parametrina FM radio löytyy listaa: Phone Finder results - GSMArena.comJotta voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti ne asiat mihin 5G "suunniteltu".
Ja yksi tärkeä juttu on toki se että yksittäinen insinööri/koodari porukka voi siihen suunnitella ja toteuttaa yksittäisen jutun.
Onko noin, minulla mielikuva että aikojen saatossa käynyt vähiin, ensin katosi tuki ja sitten piirisarjoista viritin.
Featurepuhelimissa, ja kehitysmaa melleissa tyypillisempi. Mutta jos todella nyky luureissa oikeasti olen, niin hieno kuullu, jotain lähdettä kaipaan jossa listattu tuetut mallit ja ohjetta miten saa toimii.
En ole tiedostanutkaan että Samsungilla on vielä parivuotta sitten ollut FM radiota noinkin paljon. Tuon mukaan jopa S21 malleissa ollut. Kuvitellut että sillä paljon suppeampi tuki ollut.Esimerkiksi GSMArenan haulla parametrina FM radio löytyy listaa: Phone Finder results - GSMArena.com
Esimerkiksi GSMArenan haulla parametrina FM radio löytyy listaa: Phone Finder results - GSMArena.com
Katsoin vaan, että jos tuosta filtteröi ensin 3,5mm plugilliset ja sitten radiolliset, huomataan että koko valikoimalla aikojen alusta asti on 5442/7147 radiollisia eli 76%. Vuosien 22-23 puhelimissa prosentti on enää 46%. Trendi on ollut laskeva. Pitää mennä 2020 asti, jotta voi sanoa, että edes puolessa 3,5mm-plugillisista on FM-radio. Jos katsotaan kaikkia puhelimia, FM-radio on vain 33%:ssa vuosina 22-23.Esimerkiksi GSMArenan haulla parametrina FM radio löytyy listaa: Phone Finder results - GSMArena.com
Hyvin tehty CD on toki parempi mutta muuten FM-radio on verrattavissa analogiseen hifiin, kun lähetys ja vastaanotto on kunnossa (ei mitenkään itsestäänselvää). Käsittääkseni live-konserttia FM-radiolla lähetettynä on pidetty LP-levyä korkeatasoisempana. Taajuuskaistan ja dynamiikan rajoituksilla on useimmiten varsin vähän merkitystä käytännössä. Erillisten virittimien häiriöetäisyys on 70-80 dB luokkaa.
Ongelma voi olla siinä, että etenkin kaupallisten FM-kanavien tekninen laatu on nykyään monesti kuraa. Vanhat radionauhoitukset kuulostavat paremmilta. Olisi hyvä erottaa teknologian ja sen käytännön sovellusten suorituskyky.