Nyt tuossa kirjoittelussasi ei ole mitään järkeä.
Lankapuhelinverkko (ne viimeiset kuparimetrit) on suunniteltu varsin kapeakaistaiseksi, analogisen puheen välittämiseen.
Mobiilipuolella on siirrytty vahvasti IP aikaan, ja jo GSM ajoista asti puhekkin on siiretty bitteinä, 3G (2,5) ajoista alkaen pakettidata yhteydet.
Kuparien päälle viriteltiin DSL yhteyksiä.
Kuidun kysynnän puute on viesti siitä, että suurimmalle osalle asiakkaista riittää sellainen yhteys, jonka saa lankapuhelinverkon kautta, etenkin kun se lankapuhelinverkko on jo maksettu eikä yhteyden pitämisestä synny suuria kertaluontoisia lisäkuluja. Aika harva loppujen lopuksi kaipaa mitään satojen megabittien kaistanleveyttä sekunnissa, ja siinä vaiheessa kun sellaiselle alkaa oikeasti olemaan kysyntää, niin vika on ehkä jossain muualla kuin siinä olemassa olevien yhteyksien kaistanleveydessä - kuten yleisessä verkkosivujen bloatoitumisessa ilman varsinaisen asiasisällön lisääntymistä.
Taajamissa, haja-asutusalueilla DSL yhteyksien kysyntää söi nimenomaan mobiilit yhteydet. Eli asiakkaat irtisanoi sopimuksia kiihtyvään tahtiin.
Se kuparilankaverkko on kustannus, se aikanaan tehty puhetta varten, parsittu moneen kertaan, toki tilaajien määrän romahtaminen helpottaa yhteyksiä, voi valita paremmin toimivia pareja, ei niin paljoa häiriöitä jne. Mutta ne yhteydet aiheuttaa tukikuormaa ja keikkaa maastossa. Ja yksi "niitti" oli säädösmuutokset missä operaattorin vastuut nousi yhteyden laadusta ja katkoksista.
Terve hinnoittelu johtaa kysynnän puutteeseen.
Sinä nyt määrittelet tuon "elinkaaren lopun" ihan jollain omalla tavallasi, joka vaihtuu sen mukaan, mikä kulloinkin sattuu hyödyttämään omia intressejäsi.
Toki nyt vastaargumentoin, mutta noiden kupariverkkojen elinkaaren loppumisesta kirjoittaa useat tahot , ja jos niiden päressä ollut, niin maalikkokin voinut tehdä havaintoja.
90 luvunkin narut jo vanhoja, mutta monessa kohteessa ne ovat paljon vanhempia, varsinkin ilmajohdot tuuli ja ukkoskuorman lisäksi kärsineet monesta muusta, ja monenlaista parsintaa. Tilanne helpotti kun niitä DSL liittymiä irtisanottiin, mutta ei niiden kelvollisten parin löytyminen vaivatonta ole ollut. Silloin kun se DSL yhteys maksoi muutaman kympin kuussa, niin on siinä voinut miettiä että miten ihmeessä se kannattaa.
Tuoreimmat DSL yhteydet vaatii kuparilta paljon enemmän ja se DSL keskitin pitää olla paljon lähempänä. Jos sielä löytyy pari asiakasta jotka on valmiita maksamaan parisataa kuussa pitkällä määriksellä, niin ei sille kukaa hanke päälikkö lähde rahoitustahakeen.
Taasen pitkille hitaille yhteyksille, niin ehkä yhden keskitteimen perään löytyy useampi asiakas, mutta ne ei ole saman kuparin perässä joten ne kuparivastuut/investoinnit .
Viimevuosisadan lopulla vedetyt kuparimaakaapelitkin alkaa oleen kalliita ylläpidettäviä. Niissä pienempi sääriski, mutta kaivamisen tarve nostaa.
Totta kai mobiilille on "kysyntää", kun mitään muuta ei saa ja vaihtoehdot puretaan pois. Kuitenkin mobiilisiirtymän myötä yhteyksien laatu on absoluuttisesti huonontunut, mikä on se ongelma, jota current thing enthusiastit eivät kykene myöntämään.
Kiinteät ei ole vaihtoehto mobiilille, mobiili on toki vaihtoehto osalle kiinteitä.
Jos nyt ei puhuta tuoreista SYV verkon haasteista, niin mobiili on kehittynyt hurjasti sitten DSLalkuaikoijen.
"Kortteli ja taloyhtiö kuidussa" DSL vielä hengittää, mutta ahtaammaksi käy. jos mennään niiden ilmajohtojen päähän, niin ne parimegaset ja kymppi megaset ADSL sanottu asiakkaan puolelta irti aikapäiviä sitten, jäljelle jääneet lähinnä ne joilla ei ole ollut vaihtoehtoa ja ollut maksuhalukkuutta, joukossa myös heitä joilla se nyt vaan on unohtunut.
Lankapuhelinverkkoa, kuten mitä tahansa muutakin infrastruktuuria, pitää välillä huoltaa ja pitää kunnossa, mutta viime vuosina ne kunnossapitoon tarkoitetut rahat ovat "jostain syystä" valuneet infran omistavien yrityksien omistajien taskuihin osinkoina. Sama tulee tietysti käymään myös kuituverkolle, jos toimintatavat eivät merkittävästi muutu. Sillä on muuten myös merkittävä vaikutus Suomen huoltovarmuuteen.
Siis meinaat että omistajien pitäisi rahoitaa syrjäkylille jotain kupariverkkoa palveluineen asiakkaille jotka eivät haluaa siitä maksaa käypää hintaa.
Se toimi silloin kun (posti) lennätinlaitoksella oli monopoli tietyissä palveluissa, niin se pysty käyttään monopolituotot ei kannattavan toiminnan rahoittamiseen. Monopolin turvin pysty myös omistajalleen takaamaan hyvät tuotot. Maksajina sitten monopolipalveluiden käyttäjät ja sitä kautta koko yhteiskunta.
Nykyään tämä on hoidettu niin että verovaroin tuetaan kannattamattomia tietoliikenne hankkeita. Ja niissä vedellään kuitua eikä jotain kuparia
Word-dokumentit eivät aukea enää edes Windows-käyttäjillä ilman lisäohjelmien asentamista.
Raaka ASCII-teksti olisi ihan hyvä formaatti speksien jakamiseen. RFC:t julkaistaan niin, ja niitä on helppo selata omaa toteutusta tehdessä. Noissa 5G:tä koskevien standardien speksijulkaisuissa ei monestikaan näytä edes sisällysluettelo johtavan oikeille sivuille (evotettu jotenkin editointivaiheessa?) ja tekstin seassa olevat kuvat hankaloittavat oikeiden kohtien etsimistä dokumentista.
No hyvä jos documentit alkaa olemaan niin hyvällä mallilla että voidaan keskittyä hieromaan documenttiformaattia.
Onneksi on kuitenkin sellainen formaatti että jopa robotiikalla (* voidaan vääntää oman organisaation haluamaan muotoon, toki ASCII konvertointi vie sisällöstä paljon, jo ihan teksti sisällöstä, ASCII taiteella voi jotain yrittää. Mutta jos ihan nidottuna haluaa, niin lähettää sellaiseen painoon missä tuetaan sitä alkuperäistä formaattia.
Toki usein komiteoissa väännetään nippeliasioista joilla ei merkitystä itse asian kanssa. Niin pitkään kun documentoinnin formaatti ei estä ilmaisemasta itse asiaa, niin menee kai toiveiden laariin. (Toki kannattan kaikessa julkaisussa formaattia jota helppo käsitellä sähköisesti, ja sitä että jakeluun on käyttökelpoiset rajapinnat, josta saa myös ulostettu simppelissä muodossa, tässä nyt mielessä ne systeemit missä dataa saa pelkästään sitä tukevaan koneellisen käsittelyyn, eli ettei sen yhden "a4:n" tai rivin silmin lukemiseen tarvi viritellä tiettyä ohjelmistoja)
(*
Ärgh, digitalisaatiota, 5G alle kuuluvat määritykset ym. kyllä ehdottomasti ne pitää olla nidottuna ja ihan setelirahalla voitava maksaa niteet.