2G GSM-verkkojen alasajo

JHMK

-
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
710
Australiassa suljettiin jo GSM-verkko – tehtävä uskottiin legendaarisen Nokia-peruspuhelimen käyttäjälleMarkus Lehtiniitty | Julkaistu 3.12.2016, klo 18:02

Australiassa suljettiin jo 1. joulukuuta alkaen paikallisen suurimman Telstra-operaattorin 2G- eli GSM-verkko.

Tehtävä verkon sulkemisesta annettiin lopulta kunniallisesti Perthissä, Australiassa asuvalle miehelle, jonka pettymyksen osoittanut Facebook-päivitys hänen Nokia 3315 -puhelimensa toiminnan päättymisestä verkon sulkemiseen levisi laajalle.

Suomessa GSM-verkkojen sulkemisesta ei ole vielä ilmoitettu minkään operaattorin osalta. Tällä hetkellä se vaikuttaa olevan vielä useampien vuosien päässä.

Mies kertoi käyttäneensä Nokia 3315 -puhelintaan, joka on Australiassa myyty variantti legendaarisesta Nokian 3310 -mallista, 13 vuoden ajan ongelmitta. Akku kesti tosin enää vain 3 päivää aiemman yli viikon sijaan. Miehen 3315 oli nähnyt jo 4 eri SIM-korttia sekä lukemattomia pudotuksia ja iskuja.


”Kun julkaisin sen, sain sähköpostin seuraavana aamuna jossa minua pyydettiin lentämään Melbourneen tapaamaan heidän toimitusjohtajaansa sekä edustajiaan, ja tekemään viimeisen puhelun 2G-verkossa virallisesti verkon sammuttamiseksi”, totesi mies paikalliselle 6PR:lle.

GSM-verkon sulkemisen on kerrottu vaikuttavan alle 1 prosenttiin Telstra-käyttäjistä ja se on viime aikoina tarjonnut näille asiakkaille myös korvaavia puhelimia. Erityisasemaan nousseelle Nokia 3315:n käyttäjälle tarjottiin tilalle Googlen Pixel, joka onkin aikamoinen hyppy eteenpäin 3315:een nähden. ”Odotan vielä sen käyttöön ottamista ja yritän totutella älypuhelimeen. Toivottavasti löydän version matopelistä sillekin, ja tulen hallitsemaan sen mestarin elkein.”
http://mobiili.fi/2016/12/03/australiassa-suljettiin-jo-gsm-verkko-tehtava-uskottiin-legendaarisen-nokia-peruspuhelimen-kayttajalle/


Melkoista... kyllähän tämä tiedossa on ollut että joskus näitä ruvetaan ottamaan alas mutta onhan se jännä kun joku oikeasti tekee sen. Ei ole montakaan vuotta kun Suomessakin asennettiin GSM-only etäluettavia sähkömittareita, että ei taida olla ihan lähivuosina Suomessa tapahtumassa. Muistaakseni Nokia Networksista tms joku kertoi että 2G, 3G & 4G laitteet toimii niin hyvin yhteistyössä nykyään että 2G verkko ei tuo juuri mitään lisäkulua vaikka se pidetäänkin pystyssä. Tukareissa samat laitteet luo kaikki kolme verkkoa
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
99
Mun mielestä jätettäis se 2G puolustusvoimille sitä karttapalveluu varten. :D
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
917
Itse en olisi huolissani siitä, että käyttäjien kännykät lakkaavat toimimasta, jos 2G mykistetään, vaan siitä, että maailmassa on n+1 laitetta, joiden tiedonsiirtoyhteytenä käytetään GSM:ää, kuten ap jo totesikin.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
308
Itse en olisi huolissani siitä, että käyttäjien kännykät lakkaavat toimimasta, jos 2G mykistetään, vaan siitä, että maailmassa on n+1 laitetta, joiden tiedonsiirtoyhteytenä käytetään GSM:ää, kuten ap jo totesikin.
Tämä just. Oma kännykkä taitaa käyttää 2G:tä ehkä sen 1% ajastaan ja sekin siksi, kun olen jossain tunnelissa maan alla missä ei ole kunnon yhteyksiä.
Sitten meiltä löytyy useita tuhansia laitteita jotka käyttävät 2G verkkoa. Niissä ei tarvitse parempia yhteyksiä vaan riittää perusvarma yhteys.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
611
Ei ole montakaan vuotta kun Suomessakin asennettiin GSM-only etäluettavia sähkömittareita, että ei taida olla ihan lähivuosina Suomessa tapahtumassa.
Olisiko se suurikaan yllätys, että ne mittarit menisi yllättäen vaihtoon? Kuulostaa ihan normaalilta suomalaiselta tietotekniseltä hankkeelta...
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
2 645
Kyllä suomessakin on paikkoja joissa 2G luurilla ei ole kenttää, mutta eihän se sama asia ole.

Kaipa nuo operaattorit haluavat siirtää GSM verkon käyttämän taajuuskaistan tiedonsiirtokapasiteettiin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 691
Usean päällekkäisen järjestelmän ylläpito ei ole pidemmän päälle järkevää, mutta mikään pikkujuttu tämä ei tosiaan ole. NMT-verkot oli varmasti helpompi sulkea, kun laitteita ja käyttäjiä oli paljon vähemmän.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 363
Tässä saattaakin käydä niin että se onkin 3G verkko joka ajetaan alas(ja todennäköisesti se 2100 3G) ja 2G jätetäänkin hoitamaan näitä 2G-only vehkeitä. Tätä ennen VoLTE on saatava laajempaan käyttöön mutta uskoisin tämän tapahtuvan jokusen vuoden kuluessa. Mikäli puhelut voidaan siirtää enimmäkseen aikaisemmista verkoista LTE päälle niin 2G pystyisi handlaamaan niiden puhelut joiden puhelin ei tue tuota ja samalla hoituisi monet muut kikkareet jotka toimivat vain 2G verkon yli. Kuitenkin 3G-only etähallittavia vehkeitä on vähemmän ja 3G:n alueella olisi enemmän taajuuskaistaa joka voitaisiin käyttää tehokkaampaa tiedonsiirtoon. 2G:n taajuusalue kun ei ole kovin iso(ja siitäkin osa on jo 900 3G ja 1800 LTE käytössä)
 
Liittynyt
07.07.2019
Viestejä
602
Elisa on ilmoittanut ajavansa ensin 3G:n alas.

Kannattaa katsoa myös tämä lanka:
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
120 318
Viestejä
2 364 073
Jäsenet
47 930
Uusin jäsen
bioreset

Hinta.fi

Ylös Bottom