ASR:stä täsmälleen samaa mieltä. En ole itse tarkemmin perehtynyt, mutta tietääkö kukaan millainen tämän Amirin tausta on? Onko hän kenties toiminut jonkinlaisissa asiantuntijatehtävissä audioteollisuuden palveluksesta? Vaikea kuvitella, että hänellä tutkijataustaa olisi, koska testausprosessista jotenkin huokuu se, että sellainen tiedemiehen huolellisuus ja pedanttisuus puuttuu hommasta ihan kokonaan. Hänellä kuitenkin on selvästi jonkinlaista käytännön kokemusta soveltamistaan mittausmenetelmistä, mutta juurikin tuo ns. tieteellinen "rigor" meiningistä puuttuu ja itsekriittisyys omia mittaustuloksia kohtaan, kuten
@Roderick totesi.
Isossa kuvassa ASR:n nousu voidaan nähdä eräänlaisena, varsin ymmärrettänäkin vastareaktiona sille kaikelle absurdiulle mitä hifin maailma on pitkään pitänyt sisällään. Se, että aihepiiriä käsitellään vain subjektiivisten havaintojen kautta palvelee vain ja ainoastaan hifi-tuotteiden valmistajia, joiden markkinointipuheet ja -väitteet jäävät elämään foorumikeskusteluissa eikä niitä pystytä haastamaan millään tavalla mielekkäästi. Käytännössä monet arvokkaamman pään hifi-laitteet ovat naurettavan kalliita luxus-tuotteita, eräänlaisia miesten vastineita Guccille, Pradalle ja Louis Vuittonille. Eikä siinä ole mitään väärää pitää luxuksesta, mutta on hyvä ymmärtää eroavatko nämä laitteet mitenkään kymmeniä kertoja halvemmista laitteista toiminnaltaan. Jos voidaan objektiivisesti todeta, että eroavat, niin sitten on hyvä ymmärtää mistä ne erot johtuvat, ja ovatko nämä erot itseasiassa hifiä vai sitä, että laite tekee sähköisesti signaalille jotain sellaista, mitä sen ei objektiivisesti pitäisi tehdä. Sivuston nimi on myös hämäävä, sillä "Audio Science Review" on nimenä kuin tieteellinen aikakausilehti, mutta mitään double blind -vertaisarviointia tuloksille ei tehdä.
En tiedä onko tuossa taajuusvaste asiassa jokin väärinkäsitys, mutta faktisesti taajuusvaste kyllä käsittää sen informaation/datan (toistamisen) mitä siinä analogisessa signaalissa on. Se, että on muita tekijöitä, kuten elementtien teknisestä suorituskyvystä tai huoneesta ja sen akustoinnista (kaiuttimet) tai koteloinnista (kuulokkeet) johtuvia tekijöitä ei muuta tätä premissiä. Makrodynamiikka ja nopeus on selvästi teknisiä ominaisuuuksia, jotka epäilemättä vaihtelevat kaiuttimesta tai kuulokkesta toiseen. Silti on todettava, että esimerkiksi monet kuulokkeet kuulostavat enemmän samanlaisilta kuin erilaisilta kun ne on EQ:lla korjattu Harman targettiin. Kyse on usein lähinnä nyansseista.
Koko keskustelussa ei mielestäni ole kysymys siitä, että pyrittäisiin sanelemaan mitä kukakin saa kuunnella, mistä nauttia ja millä laitteistoilla. Tieteellä ei ole agendaa eikä se sanele mitään, ainoastaan kyseenalaistaa käsitystämme todellisuudesta ja pyrkii selittämään ja ymmärtämään asioita ja ilmiöitä. Mielestäni tässä toimii analogiana erilaiset näyttölaitteet, kuten televisiot. Harvoin on tullut vastaan ihmisiä, jotka kyseenalaistaisivat vaikkapa television värien ja kontrastin kalibrointia luonnolliseksi mittalaitteilla. Kenellä tahansa on oikeus käyttää sitä televion vivid-kuvatilaa halutessaan ja preferoida sitä suhteessa kalibroituun, mutta on hyvä sisäistää etteivät värit ole luonnolliset tai oikeat.
Siinä olet oikeassa
@Sword Of Damocles, että myös tieteeseen pitää suhtautua kriittisesti. Oikea tiede suhtautuukin itseensä kriittisesti. Tämä fakta jo pelkästään kertoo sen, että ASR ei ole tiedettä, vaikka sen menetelmiä soveltaakin. Jos tiede yrittää sanella jotain, niin voi olla varma ettei se ei ole tiedettä, vaan retoriikkaa, jossa tiedettä käytetään lyömäaseena oman agendan ajamiseen.
Omalla kohdallani koko pointti kyseenalaistamisessa on se, että voinko luottaa omiin subjektiivisiin kokemuksiini laitteista ja toisaalta halu ymmärtää mistä mahdolliset erot johtuvat. Jos täälläkin moneen kertaan mainittuja sokkotestejä ei koskaan tehdä (joko itse tai jonkun luotettavan auktoriteetin puolesta) on mahdoton arvioida onko niitä havaittuja eroja oikeasti olemassa. Placebo ja nocebo -efektit on kuitenkin yleisesti hyvin tunnettuja ja tieteenkin hyväksymiä ilmiöitä (ei ainoastaan audiopuolella, vaan esim. lääketieteessä). Itsekin olen huomannut sen, että muiden tekijöiden ollessa täysin vakioidut, sama musiikki ja laitteet kuulostavat toisina päivinä paremmilta tai muuten erilaisista todennäköisesti ihan ulkoisista ja inhimillisistä tekijöistä johtuen (oma mielentila, särkeekö päätä, onko syönyt hyvin, onko kuunteluasento rento jne. jne.)
Sinänsä siinä ei ole mielestäni mitään vikaa, että kuluttajaa pyritään informoimaan huonoista tuotteista ja paljastamaan käärmeöljy ja BS:ssä. ASR ei kuitenkaan nykymuodossaan mielestäni tätä asiaa täysin edistä.