Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Elon Musk oli eilen Twitterin Spaces tapahtumassa kertonut päivitystä testilennosta ja mitä siitä on opittu nyt viikossa. Ainakin Muskin mukaan laukaisualusta kärsi vähän vahinkoja ja uuteen laukaisuun ollaan valmiita jo 6-8 viikon kuluttua. Laukauisualusta on siis siihen mennessä valmis, mutta uuden testilennon ajankohdasta ei tietääkseni ole mainintaa.
Miten vertailisit Nasan ja Muskin kehityssyklejä?Melkein se 2kk kulunut jonka päästä piti taas Elonin aina yhtä luotettavien aikataulujen mukaisesti lähteä uutta Starship Superheavy -testiä matkaan, mutta aikataulu on nyt taas jo venähtänyt niin että viikon odottelun sijaan Muskin aikatauluihin uskovat saa taas siirtää tässä vaiheessa kalenterimerkintää 6-8 viikkoa eteenpäin:
SpaceX aims to launch Starship again in 6 to 8 weeks, Elon Musk says
But Musk also laid out a similar timeline in late April.www.space.com
Boca Chicassa ilmeisesti edelleen niiden vahingoittuneiden tankkien kanssakin korjattavaa, samoin laukaisualustassa. Tänään kuitenkin tarkoitus tehdä Starship 25:n moottorien paikallaankäyttötesti.
Jos pointti oli että näitä aikatauluja ei kannata ottaa liian tosissaan, käsite "Elon time" on ihan syystä tullut yleisesti tunnetuksi niin en nyt tiedä miten Nasan kehityssyklit siihen edes kuuluu. Sinänsä Nasakin on huolissaan siitä, että SpaceX:n kehitystahti Starshipin kanssa tulee viivästyttämään heidän HLS-ohjelmaansa.Miten vertailisit Nasan ja Muskin kehityssyklejä?
Jos katsotaan Nasan ja yhdysvaltojen suunnitelmia lentää kuuhun jo 2000-luvun alusta alkaen niin nehän on täynnä myöhästymisiä, budjetin ylittämistä ja suunnitelmien peruuttamista/muuttamista. En usko että SpaceX yksinään tulee tuota kuuohjelmaa hidastamaan vaan siellä tulee olemaan myös muiden alihankkijoiden kanssa samanlaista viivästymistä.Jos pointti oli että näitä aikatauluja ei kannata ottaa liian tosissaan, käsite "Elon time" on ihan syystä tullut yleisesti tunnetuksi niin en nyt tiedä miten Nasan kehityssyklit siihen edes kuuluu. Sinänsä Nasakin on huolissaan siitä, että SpaceX:n kehitystahti Starshipin kanssa tulee viivästyttämään heidän HLS-ohjelmaansa.
Niin epäilemättä Nasankaan aikataulut ei aina pidä, mutta pointti nyt ehkä lähinnä oli että se että heillä ei pidä ei tee siitä yhtään sen parempaa tilannetta että Elon puhuu jatkuvasti ihan mitä sattuu SpaceX:n aikatauluista eikä tee sen järkevämmäksi niihin kyseenalaistamatta uskoa. Starship olisi tainnut jo käydä useampaan kertaan Marsissa jos katsotaan hänen väitteitään aikatauluista vuosien varrelta.Jos katsotaan Nasan ja yhdysvaltojen suunnitelmia lentää kuuhun jo 2000-luvun alusta alkaen niin nehän on täynnä myöhästymisiä, budjetin ylittämistä ja suunnitelmien peruuttamista/muuttamista. En usko että SpaceX yksinään tulee tuota kuuohjelmaa hidastamaan vaan siellä tulee olemaan myös muiden alihankkijoiden kanssa samanlaista viivästymistä.
Myös tuolle Elonin uudelle 6-8 viikon aikataululle ollaan aika epäuskoisia. Itse tietenkin toivoo mahdollisimman nopeaa kehitystä, mutta en ihmettele vaikka menisi syksyyn asti. Myös byrokratian kanssa saattaa mennä ylimääräistä aikaa, että saavat uuden laukaisuluvan. Kuitenkin tuolla starbasessa tapahtuu paljon kehitystä, että toivottavasti seuraavan testilennon jälkeen on vähemmän korjattavaa ja koelentoja päästään näkemään tiheämpään tahtiin. Pahin skenaario olis varmaan raketin räjähtäminen laukaisualustalle, niin silloin oltaisiin taas takaisin lähtöpisteessä.
Niin epäilemättä Nasankaan aikataulut ei aina pidä, mutta pointti nyt ehkä lähinnä oli että se että heillä ei pidä ei tee siitä yhtään sen parempaa tilannetta että Elon puhuu jatkuvasti ihan mitä sattuu omista aikatauluistaan. Starship olisi tainnut jo käydä useampaan kertaan Marsissa jos katsotaan hänen väitteitään aikatauluista vuosien varrelta.
No saat tietysti pitää tätä hyvänä tai parempanakin kuin muiden toimintaa minun puolestani. Joka tapauksessa se johtopäätös joka tästä kannattaa tehdä on se, että kun Musk sanoo että Starshipin seuraava testi on 2kk päästä niin se todennäköisesti ei ole vielä 2kk päästä. Tai nyt kun sanoi uudestaan että 6-8 viikkoa niin tosiaan tästäkin johtopäätös voi olla että todennäköisemmin siinä menee vieläkin enemmän kuin 6-8 viikkoa. Eikä siitä jos hän presentaatiossaan alleviivaa että 2022 muuten Starship lentää Marsiin ja tämä ei sitten ole kirjoitusvirhe kannata todellakaan tehdä sitä johtopäätöstä että 2022 Starship tulee olemaan Marsissa. Tästä tuntui ketjussa olleen epäselvyyttä joillain muilla.Ei Elon puhu sen enempää "ihan mitä sattuu" kuin muutkaan.
Elon lupaa tehdä jotain kolmen vuoden päästä ja saa sen tehtyä kuuden vuoden päästä.
Muut lupaavat tehdä jotain kuuden vuoden päästä ja saavat sen tehtyä kymmenen vuoden päästä, tai vielä myöhemmin.
Suhteellisesti Elon välillä myöhästyy pahemmin, mutta absoluuttisessa ajassa Elon yleensä myöhästyy vähemmän sekä saa asian tehtyä todella paljon nopeammin kuin muut.
Ja lisäksi monet Elonin aikatauluista ei ole edes lupauksia vaan se sanoo ne tyyliin "jos kaikki menee täydellisesti, aikaisintaan hetkellä X" ja sitten ihmiset tolkitsee tuon lupauksena. Vaikka se on nimenomaan täysin päinvastainen. Elon lupaa ettei ennen tuota ainkaan saa valmiiksi.
Että melko suhteellisuudentajutonta valittaa Elonin aikatauluista enemmän kuin mudein aikatauluista.
Jeff Bezosin Blue Origin perustettiin ennen SpaceXää eikä vieläkään ole saanut mitään kiertoradalle, 23 vuoden jälkeen.
SpaceXllä meni kuusi ja puoli vuotta tyhjästä saada Falcon 1 kiertoradalle.
NASAlla kesti 12 vuotta ja kymmeniä miljardeja saada SLS kiertoradalle, vaikka sen piti perustua käytännössä täysin olemassaolevien rakettien (sukkula ja delta IV) tekniikkaan jotta se saataisiin kehitettyä nopeammin ja halvemmalla.
SLSn Uusi ylävaihe EUS sekin käyttää vanhoja moottoreita, mutta vain suuremman määrän niitä. Silti sekin on jossain monen vuoden päässä.
Dragon 2 lensi ensimmäisen miehitetyn lentonsa yli 3 vuotta sitten. Sen kilpailija, Boeingin CST-100 ei ole vieläkään lentänyt miehitettyä esilentoaan. Ja molemmat kapselit kisasivat siis samassa CCP-projektissa. Ja näistä CST-100 oli myös kalliimpi.
Venäjä kehitti Angara-rakettiperhettään 22 vuotta, ja sen jälkeen 9 vuoden aikana on saanut laukaistua sen vasta 6 kertaa.
Missä? Itse en ole ainuttakaan lausuntoa joka olisi noin muotoiltu nähnyt. Heti viime laukaisun jälkeen Musk sanoi jopa että 1-2 kuukautta. Tuo pari päivää sitten tullut 6-8 viikkoa on vähintään toinen kerta kun on jo lykännyt arvioitua ja sekin on epärealistisena pidetty.Alunperin sanottiin aikaisintaan 2kk päästä. Ei ole sama asia kuin 2kk päästä
Missä? Itse en ole ainuttakaan lausuntoa joka olisi noin muotoiltu nähnyt. Heti viime laukaisun jälkeen Musk sanoi jopa että 1-2 kuukautta. Tuo pari päivää sitten tullut 6-8 viikkoa on vähintään toinen kerta kun on jo lykännyt arvioitua ja sekin on epärealistisena pidetty.
Noita lausuntoja on monia, tuossa ilmeisesti siteerattu vasta yhdeksän päivää laukaisun jälkeen lauantaina 29.4. annettu ei ole kylläkään ensimmäinen. Tällä hetkellä jo nähtävissä olevat viivästykset ei kyllä selity myöskään noilla syillä jotka tuossa nimenomaisessa lausunnossa on tulleet.Alkuperäinen lähde sanoo näin, ja tästä oleellinen boldattu:
"Musk said he anticipates SpaceX being ready for a second Starship launch attempt in six to eight weeks. However, he acknowledged that closing out work with the Federal Aviation Administration on the flight termination system and taking other measures necessary for a launch license may take longer."
Elon Musk provides detailed review of Starship’s first launch—and what’s next
“Weirdly, we did not see evidence of the rock tornado actually damaging engines.”…arstechnica.com
Eli Musk ei todellakaan luvannut että seuraava lento olisi 6-8 viikon päästä.
Muskin lause on irroitettu asiayhteydestään/tulkittu väärin ja jätetty sitä täydentävä toinen lause huomioimatta ja monessa paikassa raportoimatta.
Venäläisten lelu pääsi kuuhun, mutta vähemmän hallitusti:
Venäjän kuulento epäonnistui – moduuli törmäsi Kuuhun ja tuhoutui
Luna-25-kuumoduuli törmäsi Kuuhun.www.is.fiVenäjän ensimmäinen kuulento lähes 50 vuoteen epäonnistui – moduuli törmäsi Kuuhun ja tuhoutui
Luna-25-kuumoduuli törmäsi Kuuhun.
Venäjän ensimmäinen kuulento 47 vuoteen on epäonnistunut Luna-25-kuumoduulin rysähdettyä Kuun pintaan.
Venäjän avaruusvirasto Roskosmos kertoo menettäneensä yhteyden alukseen kun se ohjattiin laskeutumista edeltävälle kiertoradalle lauantaina.
– Laite siirtyi arvaamattomalle kiertoradalle ja tuhoutui törmättyään Kuun pintaan, Roskosmos tiedotti.
Prestige-tehtävän epäonnistuminen alleviivaa nyky-Venäjän avaruusvoiman heikkenemistä kylmän sodan aikaisista loistonpäivistä.
Matkalla. Kuva: Roskosmos/Reuters
Neuvostoliitto oli ensimmäinen valtio, joka onnistui laukaisemaan satelliitin – Sputnik 1:n vuonna 1957 – Maan kiertoradalle. Neuvostokosmonautti Juri Gagarinista puolestaan tuli ensimmäinen ihminen avaruudessa vuonna 1961.
Venäjän edellinen kuulento tapahtui vuonna 1976 Leonid Brezhnevin valtakaudella.
Miehittämättömän Luna-25-kuumoduulin oli määrä laskeutua Kuun etelänavan läheisyyteen. Valtaosa edellisistä Kuuhun lähetetyistä kuumoduuleista on laskeutunut Kuun päiväntasaajaan seutuville.
Luna-25:n tarkoituksena oli ottaa näytteitä kuuperästä ja tehdä tieteellisiä kokeita.
Venäjä on käynyt kilpajuoksua Kuuhun etenkin Intiaa vastaan, jonka Chandrayaan-3-aluksen on määrä laskeutua Kuun etelänavalle lähiaikoina.
Jännä 60-luvun kylmän sodan kauden uusinta päällä, paitsi etteivät tulokset ole niin mairittelevia. Homma näyttää toimivan vähän "Äiti! Kakka!"-tyyliin. Tämä tekee spektaakkelin seuraamisesta kiinnostavaa. Pelkkä tavallinen remake olisi tosi tylsää.Seuraavaksi kuuhun laskeutumista yrittävät intialaiset. 23.8.2023 kello 15:15 suomen aikaa. Pitää vilkaista josko tuosta olisi joku live lähetys.
Chandrayaan-3 - Wikipedia
en.wikipedia.org
Ihmiskunnan kehitys ja avaruuden valloitus voi olla jatkossa aika pitkässä puussa, kun prioriteetit on asetettu tällaiselle mielisairaala-asteikolle.Muun muassa pitänyt todistella ettei raketti mereen tippuessa osu valaaseen tai haihin. Ilmeisesti viimeiset puuttuvat hyväksynnät fish&wildlifen takana.
Nopeasti ja kokonaan uudelleenkäytettävä raketti onneksi ainakin yrittää korjata tämän paskan mättämisen mereen.Ihmiskunnan kehitys ja avaruuden valloitus voi olla jatkossa aika pitkässä puussa, kun prioriteetit on asetettu tällaiselle mielisairaala-asteikolle.
Ei mitenkään pahalla, mutta näin nopeana lukijana häiritsi toistuva kielenvaihto kesken lauseen. Katastrofaalinen failure se ei ollut, mutta jos voisin kohteliaasti pyytää pidättäytymään yhdessä kielessä niin se helpottaisi kaltaistani maahanmuuttajaa ymmärtämään ja osallistumaan keskusteluun paremmin.Univelkaa aika paljon, mutta... En oo varma, mutta Boosterin räjähdys näyttäisi alkavan hieman grid fins' alapuolelta. Jos en väärin muista, niin se on juuri siellä missä räjähteet sijaitsee. Eli itsetuho (en ole vielä jaksanut kattoa mitä SpaceX asiasta on kommentoinut).
Tosin, tuo on myös se osa mikä sai luultavasti eniten damagea koska hot staging. Boosteria ei suunniteltu tuota varten, mutta jotain muutoksia tehtiinä vahvistamaan yläosaa. Varmasti nähdään seuraavassa iteraatiossa muutoksia tuohon yläosaan, jotta se kestää hot staging.
Eli voi olla myös ihan katastrofaalinen failure johtuen valtavasta paineesta ja kuumuudesta jonka toisen stagen sytytys aiheutti.
Mutta tämä on SpaceX'n tapa testata. Mennään sillä mitä on käsillä ja korjataan tarpeen mukaan. Kaikki on dataa' ja hyvää sellaista. Testattu toimivaksi (Falcon 9 on siitä elävä todiste).
Enemmän kiinnostaa mikä toisessa vaiheessa meni vikaan aivan lopussa, koska kaikki oli hyvin telemetrian osalta. Mutta se voi ollakin pikku vikakin, joka aiheutti itsetuhon varmuuden vuoksi.
Pahoittelen jos kieli välillä muuttuu, mut en puhu suomea joka päivä. En edes tiedä suomennosta kaikille termeille, vaikka savolainen pohjimmiltaan olenkin.Ei mitenkään pahalla, mutta näin nopeana lukijana häiritsi toistuva kielenvaihto kesken lauseen. Katastrofaalinen failure se ei ollut, mutta jos voisin kohteliaasti pyytää pidättäytymään yhdessä kielessä niin se helpottaisi kaltaistani maahanmuuttajaa ymmärtämään ja osallistumaan keskusteluun paremmin.
Mikä itse viestistä jäi mietityttämään on nuo "grid fins". Missä kohtaa rakettia ne ovat?
Oli loistava testi ja mikä parasta SpaceX sai dataa sekä korjaavia toimenpiteitä raketin molempiin osiin koska stage separation sekä toisen vaiheen moottorit lähtivät päälle kuten piti.
Tulevina päivinä on hyvä seurata alan kanavia teorioita lennosta
- Mikä on stage 0 tilanne oikeasti. Videolla näkyi lentäviä kappaleita mutta huomattavasti vähemmän kuin ensimmäisellä lennolla
- Mikä johti booster 9 räjäytykseen. Aiheuttiko hot stage separation boosterin negatiivisen kiihtyvyyden vai käännös polttonesteiden heilumista/kaasuja Raptor moottoreiden pumppuihin. Jokin muu syy
- Mikä johti S25 tuhoutumiseen. Alus kuitenkin kiihdytti kauan ja aina pienemmällä vastuksella avaruuden korkeuden yli. Ohjelmisto bugi vai happivuoto joka lopulta johti ongelmiin
Nyt nähdään moniko puolivalmis booster tai alus joutuu purkuun muutoksien vuoksi ja mikä pari oikeasti pääsee kolmanteen yritykseen mukaan