Tämä reunajuttu kuulostaa hieman litteä maa teorialta isommassa mittakaavassa.
Ehkäpä avaruus ei ole 3-ulotteinen muutenkuin pienessä mittakaavassa(etäisyys jonka valo on ehtinyt tähän mennessä kulkea) ja isommassa kaavassa se käpertyy itseensä. Tai sitten laajeneminen onkin väärä tulkinta ja oikeasti punasiirtymä aiheutuu "valon väsymisestä", mitä se sitten ikinä onkin. Joko etäisyyden tuoma funktio tai sitten aika-avaruuden kaareutumisen aiheuttama kulmakerroin aallonpituuden havaitsemiseen...
Kohta varmaan tekoäly pääsee ratkomaan monta näistä teorioista.
Mitä tuolla litteä maa kommentilla haet takaa?
Jos universumin reuna olis lähellä niin sen varmaan olisimme pystyneet havaitsemaan, joten joko sellaista reunaa ei ole tai se on kauempana kuin mitä pystymme täältäkäsin havainnoimaan.
Kaikenlaisia MOND ja Tired light teorioita on viimeaikoinakin taas esitelty, mutta eivät tietääkseni ole vielä ainakaan saaneet mitään sen suurempaa tiedeyhteisön hyväksyntää ja/tai todistettu toimimattomiksi toisissa yhteyksissä vaikka johonkin tarkasteltavaan asiaan sopisivat paremmin.
Sitä mä olen aina ihmetellyt kun sanotaan, että painovoiman vaikutuksesta avaruus "kaareutuu". Eihän se mihinkään kaareudu. Kaari vain muodostuu kun ilmiön esittää meidän kolmiulotteisessa koordinaatistossa. Muodonmuutos varmasti on meidän perspektiivistä tosi, mutta painovoima vaikuttaa yhtä lailla pituuteen, leveyteen ja syvyyteen. Näiden akselien suhteen kaareutuvuutta tulee vasta kun mukaan otetaan aika. Jos asia esitetään neliulotteisessa koordinaatistossa, mitään kaaria ei synny, vaan kaikki on siitä viitekehyksestä lineaarista jokaiseen neljään suuntaan. Kaikki on suhteellista, on tässäkin asiassa hämmästyttävän täsmällinen kiteytys.
Tuo kaareutuminen tullee siitä kun tarkastellaan painovoiman "kaareuttamaa" valoa, missä kohteen ja katselijan välissä oleva massiivinen kappale näyttää taittavan valoa, joten joko valonsäde tai avaruuden muoto kaareutuu. Nykykäsityksen mukaan kaiketi valonsäteet kulkee aina suoraan, mutta (aika)avaruus kaareutuu.
En tiedä mitä haet tuolla takaa että "painovoima vaikuttaa yhtälailla pituuteen leveyteen ja syvyyteen", fotonilla ei oikeastaan edes ole tuollaisia ominaisuuksia mihin se voisi vaikuttaa, niin ainoa mihin se vaikuttaa on fotonin näennäinen kulkusuunta. Toisaalta, sama tapahtuu myös auringon tai maapallon ohittavalle asteroidille, sateliitille, tms, ei se satelliitin pituus/leveys/syvyys mihinkään muutu, mutta rata kaareutuu...
Mutta joo, kaikki tosiaan on suhteellista ja riippuu siitä mistä viitekehyksestä asioita tarkastelee...