- Liittynyt
- 29.10.2016
- Viestejä
- 1 575
Hiekan jyvän schwartzshild radio taitaa olla jo pienempi kuin planckin pituus, eli mahdottomuus.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hyvää joulua!
Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2024 Linkki osallistumisketjuun >>>
SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>
Kokeilin varsin takoa tuonne laskuriin 35 nollaa, ja tupsahti ulos tällaista:Hiekan jyvän schwartzshild radio taitaa olla jo pienempi kuin planckin pituus, eli mahdottomuus.
Eli jos tuosta ei silmät harita, niin noin 10 mikrogramman massalla saadaan planckin vakion kokoluokkaa oleva musta-aukko. Jos siis meni tuo päättely oikein, niin hiekanjyvän saisi vielä puristettua mustaksi aukoksi. Mutta vaikeaa se olisi, ja ilmeisesti aukko haihtuisi hyvin nopeasti.
Tietysti tämä koko pohdinta on puhdasta akateemista saivartelua. Tosin CERNiin liittyen joskus mediassa kirjoiteltiin huolia, että onko mahdollista, että törmäyttimessä voitaisiin saada aikaan mikroskooppinen musta aukko. Olen yrittänyt miettiä, että olisiko se vaarallista, mikäli sellainen oikeasti syntyisi. Pitäisi varmaan osata päätellä, ehtisikö kyseiseen aukkoon päätyä nopeammin maapallolla olevia atomeja kuin mitä siitä säteilisi Hawkingin säteilynä energiaa eli massaa pois. Jos aukko ei ehtisi haihtua, eikä se välittömästi karkaisi jonnekin avaruuteen, niin mitä ilmeisemmin se todellakin voisi "syödä" koko maapallon.Tuollainen musta-aukko olisi kooltaan niin pieni, että sinne olisi käsittääkseni hyvin vaikea saada "osumaan" lisää energiaa vaikka fotonien muodossa tai massallisina hiukkasina. Noiden havaitseminenkin voisi olla mahdoton rasti.
Tietysti tämä koko pohdinta on puhdasta akateemista saivartelua. Tosin CERNiin liittyen joskus mediassa kirjoiteltiin huolia, että onko mahdollista, että törmäyttimessä voitaisiin saada aikaan mikroskooppinen musta aukko. Olen yrittänyt miettiä, että olisiko se vaarallista, mikäli sellainen oikeasti syntyisi. Pitäisi varmaan osata päätellä, ehtisikö kyseiseen aukkoon päätyä nopeammin maapallolla olevia atomeja kuin mitä siitä säteilisi Hawkingin säteilynä energiaa eli massaa pois. Jos aukko ei ehtisi haihtua, eikä se välittömästi karkaisi jonnekin avaruuteen, niin mitä ilmeisemmin se todellakin voisi "syödä" koko maapallon.
Jos maapallon ytimeen sijoitetaan kuinka pieni musta aukko hyvänsä (kunhan se aukko on stabiili), se tuhoaa tämän pallon. Tapahtuma olisi kuitenkin niin raju, että iso osa maapallon materiaalista räjähtäisi avaruuteen, eikä päätyisi kyseiseen aukkoon.
Hmm, taitaa tosiaan vähän lipsua offtopikin puolelle.
Juuri näin. Hiekanjyvän kokoinen musta aukko maapallon kiertoradalla olisi täysin harmiton. Tai vaikka miljoonan tonnin massan omaava musta aukko. Mutta maapallolla mikroskooppiseenkin mustaan aukkoon päätyisi ainetta ihan törmäilemällä, ja tämä johtaisi totaaliseen tuhoon.Ei kai se musta-aukko mitään "ime" jos sen ympäröivä massa ja gravitaatio on paljon suurempaa. Ylipäätänsä ei musta-aukko ole mikään "imuri", vaan periaatteessa samanlainen "kappale" kuin mikä tahansa massallinen objekti. Jos esimerkiksi hiekanjyvästä "puristettaisiin" musta-aukko, sen vetovoima olisi sama kuin hiekanjyvän. Oletettaen ettei siis haihdu silmän räpäyksessä. Analogia, jos aurinko olisi musta-aukko samalla auringon massalla, ei se vaikuttaisi kiertoratoihin nykyisestä mitenkään. Valo vaan häviäisi ja elämä loppuisi suht nopeasti.
Juuri näin. Hiekanjyvän kokoinen musta aukko maapallon kiertoradalla olisi täysin harmiton. Tai vaikka miljoonan tonnin massan omaava musta aukko. Mutta maapallolla mikroskooppiseenkin mustaan aukkoon päätyisi ainetta ihan törmäilemällä, ja tämä johtaisi totaaliseen tuhoon.
Juuri näin. Hiekanjyvän kokoinen musta aukko maapallon kiertoradalla olisi täysin harmiton. Tai vaikka miljoonan tonnin massan omaava musta aukko. Mutta maapallolla mikroskooppiseenkin mustaan aukkoon päätyisi ainetta ihan törmäilemällä, ja tämä johtaisi totaaliseen tuhoon.
Ei kai se mini musta-aukko mitään "imisi" koska ympäröivä gravitaatio olisi suurempi (ts. maan vetovoima).
Voi ajatella niin, että maapallo imisi tätä hiekanjyvää puoleensa. Miksi rannalla oleva yksittäinen hiekanhyvä ei putoa maapallon keskipisteeseen? Sinnehän se pyrkii. Koska se törmää muuhun aineeseen.Ei kai se mini musta-aukko mitään "imisi" koska ympäröivä gravitaatio olisi suurempi (ts. maan vetovoima).
Eli miksi se ei osuisi atomeihin? Ajatteletko, että se olisi kuten neutriino, eli että se ei vuorovaikuta minkään aineen eikä energian kanssa? Eli että tämä aukko makaisi maapallon keskipisteessä. Se olisi siellä valtavan kuuman ja tiheän rautapallon sisällä. Mutta ei kuitenkaan vuovaikuttaisi näiden rauta-atomien kanssa?Hiekanjyvän massaisen mustan aukon koko olisi niin pieni, että miten siihen voi edes osua joku atomi, alkeishiukkanen tai edes fotoni?
Onhan sitä yksittäisellä atomillakin gravitaatio vetovoima olemassa joka vetää puoleensa massallisia kappaleita. Äärimmäisen pieni, mutta kuitenkin on.
Joo on mutta maapallon vetovoima voittaa tässä lokaalissa kontekstissa kaikki muut. Tuli mieleen uudemmassa Independence Dayssä se kohtaus jossa sen avaruusaluksen massa oli niin suuri että maapallon pinta alkoi hajota sitä kohti.
Tosin CERNiin liittyen joskus mediassa kirjoiteltiin huolia, että onko mahdollista, että törmäyttimessä voitaisiin saada aikaan mikroskooppinen musta aukko.
Hawkingeja on tullut luettua, suosittelen myös Valtaojaa, omaan makuun sopii paremmin.Mustiin aukkoihin liittyen kannattaa lukea Stephen Hawkingin ”Ajan lyhyt historia”. Siinä pohditaan mm. näitä asioita.
Vaikka se on kansantajuistettu kirja jossa ei ole kaavoja, on se todella korkealentoista ja haastavaa luettavaa. Vaikeimpia kirjoja mitä olen lukenut. Kvanttifysiikka on omituista.
Olisi vielä hauska tietää että minkälaista massaa protonien liike-energiat vastaavat, eli vertautuisiko tuo aukko nyt siihen hiekanjyvään, vai johonkin massiivisempaan.Niistä on tehty jopa simulaatioita miltä mustan aukon syntyminen ja välitön hajoaminen Hawkingin säteilynä näyttäisi LHC:n detektoreissa.
Simulation de production d'un trou noir dans ATLAS
This track is an example of simulated data modelled for the ATLAS detector on the Large Hadron Collider (LHC) at CERN, which will begin taking data in 2008. These tracks would be produced if a miniature black hole was created in the proton-proton collision. Such a small black hole would decay...cdsweb.cern.ch
Tiettävästi ei vielä ole tapahtunut kertaakaan.
Hawkingeja on tullut luettua, suosittelen myös Valtaojaa, omaan makuun sopii paremmin.
Olisi vielä hauska tietää että minkälaista massaa protonien liike-energiat vastaavat, eli vertautuisiko tuo aukko nyt siihen hiekanjyvään, vai johonkin massiivisempaan.
Ylen tiedetripillä oli juttua kaverista, joka sai hiukkaiskiihdyttimen suihkun päähänsä. Ei muuten kuollut, vaikka energiaa oli jotakuinkin saman verran kuin moottoripyörällä olisi ajettu päähän. Nykyisissä kiihdyttimissä on monin verroin enemmän.
Wikipedian mukaan pienin massa mustalle aukolle (jonka koko on Planckin pituuden luokkaa) on 10^16 TeV = 444 kWh.
Jos hiukkaskiihdyttimessä haluttaisiin tahallaan törmäyttää hiukkasia Planckin pituuden tarkkuudella, kiihdyttimen halkaisija pitäisi olla 1000 valovuoden luokkaa. Vahinkomustaaukkojakaan tuskin on syntynyt, koska niistä tulisi selkeä jälki ilmaisimiin.
EDIT: oliskohan tuo massa myös Planckin massa, 2×10^−8 kg eli 2×10^9 J? Jälleen Wikipedian mukaan vastaa 61 litran bensatankin energiasisältöä.
Sean Carrol:lta on aika ytimekäs puhe missä päästään mustiin aukkoihin asti. Hyvin kansantajuisesti(pintapuolisesti) selitetty matemaattiset konseptit. EI tuota videota katsoessa aika mene hukkaan
Susskind:lta löytyy valtavasti hyviä luentoja ja esityksiä youtubesta. Vähän kevyempi, mutta minusta ihan mukava. Susskind hyvä nimi laittaa tuubin hakuun ja valita mieluisia videoita.Tää oli hyvä. Oisko suositella muitakin?
PBS Spacetimea ja Arvin Ahsiä voin suositella. Arvin Ash on vähän helpompaa seurata ja ymmärtää, PBS Spacetime sitten jos kiinnostaa syvällisemmin.Tää oli hyvä. Oisko suositella muitakin?
Rovellia on tullut lueskeltua, samaa mieltä, kannattaa lukea, miellyttävä tapa selittää asioita. Myös Hawkingin ja Valtaojan perusteoksia on tullut luettua, ja viimeisin varsin päräyttävä teos oli Enqvistilta: Kangastuksia varjonen talossa. Kerrassaan erinomainen kirjoitus, mikäli meidän todellisuuden olemus kiinnostaa.Jos näitä kosmologian äärettömyyksiä ja kvanttimaailman olemattomuuksia tykkää miettiä, niin lämmin suositus Carlo Rovellin kirjoille.
PBS Spacetimeä onkin tullut aimmin katseltua, tahtoo vaan osa videoita mennä hilserajan yli. Katoin muutaman videon tuota Arvin Ashia, hyvin kyllä tiivistää asioita, mutta mainokset ärsyttää. Lisäksi itse näköjään kaipaisin hieman perusteellisempaa selitystä. Niimpä nämä Sean Carrollin videot iskee itselleni, tämä oli mielestäni erinomainen kuvaus kvanttifysiikkasta:PBS Spacetimea ja Arvin Ahsiä voin suositella. Arvin Ash on vähän helpompaa seurata ja ymmärtää, PBS Spacetime sitten jos kiinnostaa syvällisemmin.
Lentäähän siellä vaikka mitä, mutta etäisyydet on niin valtavia, että pitää olla huono tuuri, jos jokin osuu. Avaruus on kuitenkin aika tyhjä paikka.Äkkiä luulis että avaruudessa lentää jos minkälaista kivenmurikkaa ja hitusta jotka lävistää laitteen tuosta vain.
Webbin peili vairioitu jo käytteenotto vaiheessa.Katsoin tuossa eilen tv:stä dokumenttia James Webb teleskoopin laukaisusta, ja olen aina ihmetellyt että miten nämä laitteet eivät mene rikki avaruudessa kun niissä on jos minkälaista ohutta kalvoa, aurinkopaneelia, peiliä ja ym.
Äkkiä luulis että avaruudessa lentää jos minkälaista kivenmurikkaa ja hitusta jotka lävistää laitteen tuosta vain.
Tietysti tämä koko pohdinta on puhdasta akateemista saivartelua. Tosin CERNiin liittyen joskus mediassa kirjoiteltiin huolia, että onko mahdollista, että törmäyttimessä voitaisiin saada aikaan mikroskooppinen musta aukko. Olen yrittänyt miettiä, että olisiko se vaarallista, mikäli sellainen oikeasti syntyisi. Pitäisi varmaan osata päätellä, ehtisikö kyseiseen aukkoon päätyä nopeammin maapallolla olevia atomeja kuin mitä siitä säteilisi Hawkingin säteilynä energiaa eli massaa pois. Jos aukko ei ehtisi haihtua, eikä se välittömästi karkaisi jonnekin avaruuteen, niin mitä ilmeisemmin se todellakin voisi "syödä" koko maapallon.
Jos maapallon ytimeen sijoitetaan kuinka pieni musta aukko hyvänsä (kunhan se aukko on stabiili), se tuhoaa tämän pallon. Tapahtuma olisi kuitenkin niin raju, että iso osa maapallon materiaalista räjähtäisi avaruuteen, eikä päätyisi kyseiseen aukkoon.
Hmm, taitaa tosiaan vähän lipsua offtopikin puolelle.
Lähdettä tälle vai omaa mutuilua? Minkä voiman vaikutuksesta aukko putoaisi suoraan maan ytimeen jos sitä ei kiinnosta maan painovoima? Ja miksi aukkoon kohdistuva voima muuttuisi sen saavutettua ytimen?Äärimmäisen pieni musta aukko häviäisi säteilynä välittömästi olemattomiin. Ja vaikka sen elinikä nyt olisikin vaikka ~viikko, ei se jäisi maapallon ytimeen vaan lähtisi tippumaan pois, ellei sillä olisi täysin sama liikesuunta- ja energia kuin maapallolla. Käytännössä tuollainen mikroskooppinen musta aukko olisi täysin vaaraton maapallolle, se vain tippuisi pois kyydistä kulkien suoraan maapallon läpi (käytännössä törmäten muutamiin hassuihin atomeihin ja täten kasvattamalla massaansa ehkä äärimmäisen vähän), ja jatkaisi kulkuaan universumissa välittämättä meistä ja me siitä. Tämä yksinkertaisesta syystä, että minimaalisen mustanaukon gravitaatiokenttä on niin jyrkkä, ettei sitä kiinnosta maapallon luoma iso (niin massaltaan kuin kooltaan) gravitaatiokenttä.
Mielenkiintoista. Eli näkemyksesi on, että 10kg kahvakuula reagoi voimakkaasti maapallon vetovoimaan, mutta samanmassainen musta-aukko ei reagoi siihen (lähes) mitenkään, käytännössä ei lainkaan? Jos näin, niin tämä on jotain ihan uutta, olisiko antaa lisätietoja asiasta?Ja vaikka sen elinikä nyt olisikin vaikka ~viikko, ei se jäisi maapallon ytimeen vaan lähtisi tippumaan pois, ellei sillä olisi täysin sama liikesuunta- ja energia kuin maapallolla. Käytännössä tuollainen mikroskooppinen musta aukko olisi täysin vaaraton maapallolle, se vain tippuisi pois kyydistä kulkien suoraan maapallon läpi (käytännössä törmäten muutamiin hassuihin atomeihin ja täten kasvattamalla massaansa ehkä äärimmäisen vähän), ja jatkaisi kulkuaan universumissa välittämättä meistä ja me siitä. Tämä yksinkertaisesta syystä, että minimaalisen mustanaukon gravitaatiokenttä on niin jyrkkä, ettei sitä kiinnosta maapallon luoma iso (niin massaltaan kuin kooltaan) gravitaatiokenttä.
Olen miettinyt, miksi maapallo kiertää aika jyrkällä radalla aurinkoa, mutta fotoni hädintuskin kaartaa rataansa auringon läheltä kulkiessaan.
Olen miettinyt, miksi maapallo kiertää aika jyrkällä radalla aurinkoa, mutta fotoni hädintuskin kaartaa rataansa auringon läheltä kulkiessaan. Suhteellisuusteoria selittää gravitaation aika-avaruuden kaareutumisena: aurinko (auringon massa) kaareuttaa aika-avaruutta, ja poloinen maapallo nyt vain sitten kokee kulkevansa suoraan tässä kaareutuneessa avaruudessa. Mutta tässä selityksessä tosiaan ontuu se, että radalla olevan kappaleen massalla on asiaan myös vaikutusta. Eli maapallon massa myös kaareuttaa aika-avaruutta, ja jotenkin nämä molemmat kaareuttamiset sitten yhdessä saavat aikaan sen, että maapallo kokee "suoran kulkureitin" olevan sellainen, joka kiertää aurinkoa.
Mutta fotoni tosiaan ei koe tätä vaikutusta läheskään yhtä voimakkaasti. Saako edellä mainitun mustan aukon mainittu "jyrkkä gravitaatiokenttä" jotenkin samantyyppisen efektin, eli että aukko ei vaan juurikaan välitä muiden kappaleiden gravitaatiopoimuista, kuten fotonikaan ei juurikaan välitä?
Maapallo liikkuu 30 km/s ja fotoni 300000 km/s. Ei sen kummempaa.
Fotonilla ei ole myöskään massaa, niin painovoima ei siihen vaikuta mitenkään muuta kuin epäsuorasti vääristämällä aika-avaruutta.
Fotonilla ei ole lepomassaa, mutta liikkuvalla fotonilla on kyllä energiaa (eli massaa). Sen energian takia ei kannata altistaa itseään UV- tai röntgensäteilylle.
Aika-avaruuden kaareutuminen on muuten täsmälleen sama asia kuin painovoima.
Mutta kun Ihan kaikki painovoima johtuu vain ja ainoastaan siitä, että jokin massa kaareuttaa aika-avaruutta. Näin siis suhteellisuusteorian mukaan. Vai oletko eri mleltä?Varmaan hieman huonosti muotoilin tuon viestini. Painovoimaa voidaan arvioida ja se näyttäytyy meillä Newtonin mekaniikan voimana.
Aika-avaruuden kaareutuminen niin että se muuttaa esimerkiksi valon etenemissuuntaa on taas enemmänkin Einsteinin yleistä ja erityistä suhteellisuusteoriaa sivuavaa asiaa ja ihmisen omin aisten mitään sen ilmentymiä on kasittääkseni mahdoton havaita.
Esimerkiksi auringon massa muuttaa maapallolta katsottuna sen takana olevan tähden valon suuntaa 1,7 kaarisekunttia eli 0,00051 astetta. Ihmisen silmin tuollaista on täysin mahdoton havaita.
Tuo valon kaareutuminen auringon massan vaikutuksesta lienee suurin painovoiman aiheuttama aika-avaruuden vääristymä jonka ihminen voi aistein havaita. Tai siis lähinnä sitä jonka voisi havaita ihmisen aistein.
Sitten taas jos painovoimaa laskee Newtonin mekaniikan perusteella, niin sehän näkyy joka päivä ihmisten elämässä koko ajan ja sen olemusta voi miettiä vaikka kun tiputtaa omenan lattialle ja miettii mitä siinä tapahtuu.
Entäs sitten semmoinen hitaasti liikkuva pieni musta aukko? Kun aiemmin esitettiin, että semmoinen ei välltä muiden kappaleiden tuottamasta painovoimasta.Maapallo liikkuu 30 km/s ja fotoni 300000 km/s. Ei sen kummempaa.
Varmaan hieman huonosti muotoilin tuon viestini. Painovoimaa voidaan arvioida ja se näyttäytyy meillä Newtonin mekaniikan voimana.
Aika-avaruuden kaareutuminen niin että se muuttaa esimerkiksi valon etenemissuuntaa on taas enemmänkin Einsteinin yleistä ja erityistä suhteellisuusteoriaa sivuavaa asiaa ja ihmisen omin aisten mitään sen ilmentymiä on kasittääkseni mahdoton havaita.
Entäs sitten semmoinen hitaasti liikkuva pieni musta aukko? Kun aiemmin esitettiin, että semmoinen ei välltä muiden kappaleiden tuottamasta painovoimasta.
Tarkennetaanpas siis.Niin mikä tässä oli se kysymys? Jos joku luulee että musta aukko tottelee jotain omia lakejaan hän on väärässä.
Vissiin joillakin menee sekaisin jutut neutriinoista ja pimeästä aineesta, jotka vuorovaikuttavat tavallisen aineen kanssa heikosti. Nekin tottelevat kyllä painovoimalakeja siinä kuin kaikki muutkin asiat.
Entäs sitten semmoinen hitaasti liikkuva pieni musta aukko? Kun aiemmin esitettiin, että semmoinen ei välltä muiden kappaleiden tuottamasta painovoimasta.
Tässä oli kyse mikroskooppisesta mustasta aukosta, keskustelussa oli esillä hiekanjyvän painoinen, tai jos CERNnissä semmoinen tuotettaisiin, mutta piirtämäni skenaario oli jokatapauksella semmoinen musta aukko, joka ei heti haihdu, mutta on maapalloon massaan nähden mitätön, eli vaikka 100 tonnia (en tiedä haihtuisiko näin pieni musta aukko kuinka nopeasti).Tottakai se välittää, mun pienenpienikin musta aukko (sanotaan nyt vaikka kolikon kokoinen, 5 sentin kolikko, halkaisija ~2cm) on niin painava (13466353096409057727806679 kiloa, eli hieman maapalloa painavampi), että perus suhteellisuusteoria ei oikein riitä vaan mukaan on otettava kvanttifysiikkakin.
Ehkä tässä nyt ongelmaksi maalaisjärjellä tulee se, että "sijoitetaanko" tuo musta aukko maapallon sisään niin, että se todella on ja pysyy paikoillaan (eli täsmälleen maapallon ytimeen yhden planckin pituuden tarkuudella). Jos se on sanotaan nyt vaikka millimetrinkin sivussa maapallon gravitaatiokeskipisteestä, lähtee se valumaan ulos maapallosta ja jatkaa sitten matkaansa universumissa eri suuntaan (syöden toki matkallaan osan maapallon massasta, mutta ei merkittäviä määriä).
Kuten ylläkin on sanottu, ei musta aukko ole mikään imuri. Vain se objekti, joka tapahtumahorisontin ylittää, jää jumiin sinne.
Tässä oli kyse mikroskooppisesta mustasta aukosta, keskustelussa oli esillä hiekanjyvän painoinen, tai jos CERNnissä semmoinen tuotettaisiin, mutta piirtämäni skenaario oli jokatapauksella semmoinen musta aukko, joka ei heti haihdu, mutta on maapalloon massaan nähden mitätön, eli vaikka 100 tonnia (en tiedä haihtuisiko näin pieni musta aukko kuinka nopeasti).
Kukaan ei ole väittänyt mustaa aukkoa imuriksi, en ymmärrä mistä tämä imurikeskustelu tulee.
Edit. Jos maapallolle päätyy 2cm halkaisijaltaa oleva musta aukko, se lienee varma tuho maapallolle. Kyseisen aukon massa ja siten gravitaatio on paljon suurempi kuin maapallon, joten maapallo tippuu aukkoon (tässäkö se imuri sitten on? Joo, kyllä kaikki massa "imee" toisia massoja ja myös massattomia hiukkasia puoleensa, ilmiötä kutsutaan gravitaatioksi)
Edit2: kuvittele, että kaksi maapalloa kiertelee toisiaan. Toinen näistä palloista puristetaan mustaksi aukoksi (eli noin herneen kokoiseksi). Mitä tapahtuu? Ei mitään, edelleen ne kiertelee toisiaan. Mutta jos nyt sitten tämän jälkeen ne pistetään törmäämään, niin siinä käy niin, että musta aukko syö maapallon (vrt kaksoistähti, jossa toinen on luhistunut mustaksi aukoksi). Eli ei se musta aukko vain "livu jonnekin", ilman kummoista interaktiota.
Pointti on siinä, että maapallon gravitaatio vetää tuon kolikonpainoisen mustan aukon maapalloon kiinni. Ja vaikka tapahtumahorisontti on hyvin hyvin pieni, niin ajan saatossa tuho on vääjäämätön. Eri asia jos on, jos kolikon painoinen musta aukko tulee jostain ulkoavaruudesta nopeudella 0,9c, niin se tosiaan siinä tapauksessa sujahtanee maapallon läpi ja jatkaa matkaansa ilman että mitään merkittävää tapahtuu. Mutta tällaisesta ei ollut kyse tässä keskustelussa.edit2: ja ongelma vaikka kolikon painoiseen mustaan aukkoon "tippuminen" on sen äärettömän pieni koko. Esim. lävistäessään maan, ei massan vain yksinkertaisesti mahdu putoamaan niin pieneen reikään.. vaan se tiivistyy, lämpiää (luultavasti plasmaksi asti).. niin tai näin.. on mustalla aukolla hyvin helposti laskettava mahdollisuus "ahmia" materiaa sisäänsä. Sopivalla vauhdilla maahan tippuva kolikon painoinen musta aukko vain lävistäisi maan kuin kuuma luoti voipaketin.
Pointti on siinä, että maapallon gravitaatio vetää tuon kolikonpainoisen mustan aukon maapalloon kiinni. Ja vaikka tapahtumahorisontti on hyvin hyvin pieni, niin ajan saatossa tuho on vääjäämätön. Eri asia jos on, jos kolikon painoinen musta aukko tulee jostain ulkoavaruudesta nopeudella 0,9c, niin se tosiaan siinä tapauksessa sujahtanee maapallon läpi ja jatkaa matkaansa ilman että mitään merkittävää tapahtuu. Mutta tällaisesta ei ollut kyse tässä keskustelussa.