Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hyvää joulua!
Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2024 Linkki osallistumisketjuun >>>
SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>
Ingressi (jonka kurkimies olisi voinut itsekin lisätä, ei pelkkiä linkkejä):
Uuden tutkimuksen mukaan Mars oli merien peittämä ennen kuin maapallo oli ehtinyt edes täysin muodostua. Teoriassa elämää olisi tuolloin voinut syntyä naapurimme merissä.
Mitkä voisivat olla tällaisia teorioita?Onkohan siellä pasmat sekaisin kun monet teoriat näyttävät joutuvan romukoppaan?
Joo jytisee varmasti.Jytisee varmaan upeasti. STS-101 olin katsomassa ja oli aikamoinen kokemus sekin. Varsinkin kun laukaisu tapahtui pimeään aikaan. Komea valoshow.
Teoria on aina teoria.No koko big bang teoria kaukana olevine protogalakseineen, ne vanhat galaksit kun näyttävät olevan paljon valmiimpia kuin teoriat ovat ennustaneet.
Kuvia kyllä tulee paljon ajankuluessa (ei Hubblen kuviakaan joka päivänä julkaistu).Onko teidän mielestä James Webb teleskoopin taholta tullut harmillisen vähän, jopa ehkä omituisen vähän kuvia?
Onkohan siellä pasmat sekaisin kun monet teoriat näyttävät joutuvan romukoppaan?
Tässähän tulee ihan for all mankind vibat, vaikkei neukkuja kisassa nyt olekkaan edit: Olis kyllä pirun siistiä olla todistamassa tätä. Ikävä kyllä en ollut syntynyt ekan kuukeikan aikaan.Jos kyllä niin sitten ihan mielenkiintoinen kisa NASA:n ja space-X:n välillä
Tässähän tulee ihan for all mankind vibat, vaikkei neukkuja kisassa nyt olekkaan
Universumissa saatta olla 100 kertaa enemmän galakseja...tai tuhat kertaa enemmän jne. Kaikki tämä on pelkkää spekulaatiota ja arvailua. Vähän samaa kun arvaillaan montako sääskeä on maailmassa jne. Tällä tiedollahan ei oikeasti tehdä mitään vaan saadaan mahtavia otsikoita kanteenUniversumissa saattaa olla 10 kertaa enemmän galakseja kuin aikaisemmin on luultu:
Universe may hold 10 times more galaxies than once thought | Engadget
Kilpailu on, ehkä vähän väärä sana. NASA ei rakenna itse laskeutumisalusta, vaan antanut rahoitusta SpaceX:lle(taisivat myös joillekin muille), että sillä on laskeutumisalus kuun kiertoradalla kun he sinne saapuvat Artemiksella.Spacex myös melskannut kuuhun menemisestä SpaceX
Mutta tarkoittaako tuo että suunnittelisivat ihmisen astumista kuun kamaralle? Jos kyllä niin sitten ihan mielenkiintoinen kisa NASA:n ja space-X:n välillä
No onhan tuolla valtava merkitys kosmologian kannalta.Universumissa saatta olla 100 kertaa enemmän galakseja...tai tuhat kertaa enemmän jne. Kaikki tämä on pelkkää spekulaatiota ja arvailua. Vähän samaa kun arvaillaan montako sääskeä on maailmassa jne. Tällä tiedollahan ei oikeasti tehdä mitään vaan saadaan mahtavia otsikoita kanteen
No onhan tuolla valtava merkitys kosmologian kannalta.
Esimerkiksi 10 kertainen määrä galakseja tarkoittaa paljon vähemmän pimeääainetta (ei välttämättä 10 kertaa vähemmän).
Kaikki uusi tieto maailmankaikkeudesta auttaa tarkentamaan meidän teorioita, ja lähestymään parempaa ymmärrystä maailmankaikkeuden rakenteesta, historiasta ja tulevaisuudesta.
Tässähän ei ole kyse avaruuden koosta, vaan aineen tiheydestä avaruudessa (galaksien lukumäärästä). Maailmankaikkeus on edelleen se noin 90 miljardia vavovuotta. Siinä on vain enemmän tähtiä ja galakseja, kuin oletettu aiemmin.No olinkin aina ajatellut että loppujen lopuksi aika pieneltä avaruus tuntuu, mutta jos onkin kymmenen kertaa suurempi, niin sitten se tuntuu sopivamman kokoiselta.
Näin satunnaisena sivustaseuraajana en tiedä, josko SpaceX jo käyttää tälläistä, mutta eikös NASA ole käyttänyt avaruusrakettien laukaisussa valtavaa vesimäärää joka syötetään raketin alla olevaan altaaseen jolloin alustaa tuhoava energia saadaan käytettyä veden höyrystämiseen.Joo jytisee varmasti.
Ilmeisesti vähän liikaakin. Ilmeisesti tuosta pölypilvestä iso osa on launch padin alla olevaa betonia joka yksinkertaisesti pulverisoitu ja lensi taivaan tuuliin.
Eli SpaceX joutuu keksimään jonkun ratkaisun, ettei koko launch padi hajoa, kun lyödään kaikki moottorit tulille.
13v Tytär haluaisi kaukoputken syntymäpäivä/joululahjaksi.
Suosittelen Ursan kauppaa, kaupanpäälle opastusta ja oppaita tai käytettyjä voi katsella tuolta foorumilta:13v Tytär haluaisi kaukoputken syntymäpäivä/joululahjaksi. Suosituksia 300-500€ butjetti.
Tuossa olisi ohjeita ja suosituksia juuri tällaiseen tilanteeseen: An absolute beginner's quick-guide to choosing your first telescope.13v Tytär haluaisi kaukoputken syntymäpäivä/joululahjaksi. Suosituksia 300-500€ butjetti.
Itse muistan samoin. Erityisesti apollo ohjelman Saturn V rakettimoottorit aiheuttivat sen verran kovan äänenpaineen, joka olisi hajottanut laukaisualustan sekä itse menopelin, niin piti jotain keksiä tähän ongelmaan. En tiedä millainen metakka on ollut siihen aikaan tai avaruussukkula ohjelmassa. Jossain dokkarissa esim laskettiin sukkulassa olevan kaikki moottorit käytössä n 15miljoonaa hevosvoimaa. Ei siis savua ilman tultaNäin satunnaisena sivustaseuraajana en tiedä, josko SpaceX jo käyttää tälläistä, mutta eikös NASA ole käyttänyt avaruusrakettien laukaisussa valtavaa vesimäärää joka syötetään raketin alla olevaan altaaseen jolloin alustaa tuhoava energia saadaan käytettyä veden höyrystämiseen.
Samassa suunnassa näkyi myös kolmeen kertaan kirkkaita välähdyssarjoja, jotka muistuttivat hieman Iridiumeja. Välähdykset näkyivät samalla alueella etelän suunnassa noin viiden minuutin välein, mutta sarjojen välit eivät olleet identtisiä. Onko muilla kokemuksia vastaavanlaisista välähdyksistä?
Esimerkiksi 10 kertainen määrä galakseja tarkoittaa paljon vähemmän pimeääainetta (ei välttämättä 10 kertaa vähemmän).
Upeita kuvia! Onko tuossa ekassa kuvassa tuo vähän isompi punertava pallo jokin isompi tähti?
Ja oispa kiva nähdä kuvana myös se andromeda.
Valotusaika yht. 24 minuuttia, 13 s valotuksina.
Avaatko hieman tätä? Onko toi siis 100 kuvaa, joista koostat yhden?
Vau, ompa hieno!Kiitos. Juu tuo oranssi tähti on pieneen karhuun kuuluva Kochab. Se on oranssi jättiläinen. Kuvassa toki tähtien kirkkaus/koko määräytyy niiden näennäisen kirkkauden mukaan. Sen ja samaan tähdistöön kuuluvan Pherkadin avulla tuon komeetan löytää helposti. Komeetta toki menee joka päivä ylöspäin, eli sijainti kannattaa tarkistaa.
Otin syksyllä samalla tekniikalla kuvan Andromedan galaksista. Kiikareilla tuosta voi nähdä tuon kirkkaan ytimen, mutta ei juuri pölykiekkoja. Sen yläpuolella näkyy myös M110.
En tiedä, mutta eikös jos sekä näkyvää että pimeää ainetta lisätään niin sitten pitäisi vähentää pimeää energiaa, mikä luo tukun muita ristiriitoja? Jospa pimeää ainetta olisikin aiemmin luultua vähemmän galaksien välisessä avaruudessa ja se olisikin vaan keskittyneempää?Mihinkäs tämä perustuu?
Eikös pimeää ainetta pidä lisätä kaikkiin galakseihin selittämään esimerkiksi niitä kiertävien tähtien kiertonopeuksia, ne kun ovat liian isoja verrattuna massaan mikä siellä galaksissa ilman pimeää ainetta pitäisi olla. Luulisi että jos galakseja onkin enemmän niin pimeää ainetta tarvitaan silloin myös enemmän eikä vähemmän?
Onko tuo 13s tuolla laitteistolla maksimi ilman, että maapallon pyöriminen alkaa näkyä kuvassa?Juu, tuossa noin 100 valotusta kukin 13 s. Ja Deep Sky Stacker ohjelmalla niistä tehdään yksi kuva. Lisäksi otetaan erilaisia kalibrointikuvia 50-100 kpl.
Onko tuo 13s tuolla laitteistolla maksimi ilman, että maapallon pyöriminen alkaa näkyä kuvassa?
Joo tottaVau, ompa hieno!
Tuo "pölykiekko" taitaa kuitenkin olla kymmeniä miljardeja tähtiä