Auton akuista ja lataamisesta

Viestiketju alueella 'Autot ja liikenne' , aloittaja Poppamies, 02.11.2016.

 1. Persojet

  Persojet

  Viestejä:
  1 980
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ainakin aiemmassa omassa vehkeessä ilmoitti VCDS "battery not programmed - limited charge current" eli veikkaisin vaan heittävän pienimmän akun mukaan rajoitukset päälle.
   
 2. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 211
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Itsellä oli tuo defan varmup sarja neloskoppaisessa golfissa misssä oli se 4ah laturi+lohkolämmitin+sisätilapuhallin ja se toimi luotettavasti ja lisäksi ei tarvinnut pelleillä ulkoisilla kelloilla ja myöskin jännitteen pystyi katsomaan näytöstä.
  Lohkolämmitin oli heikko kun oli säteilylämmitin mutta ei saanut siihen moottoriin muuta mallia pistää.
  Nuo akunvaihdot nykyautoihin on kyllä tehty vaikeaksi kun joutuu huollossa käymään ellei omista jotain laitetta,tietysti se on aika automallikohtaista tuokin asia.
  Nykyauton miettisin tuon defan akkulaturin mutta hinta on aika korkea kun joudun ostaman tuon suuremman 10ah mallin kun on tupla akut.
   
 3. elliV

  elliV

  Viestejä:
  172
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Miksi joudut? Hukkaako autosi jostakin syystä enemmän virtaa seistessään kun siinä on kaksi akkua?
   
 4. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 211
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Webastolle ja apulaitteille on oma akku mikä on se oikea tapa nykyautossa eikä 4Ah laturi jaksa ladata 2kpl 80Ah akkua.
  Usein se 4ah laturi riittää 120ah akulle jos on laadukas.
  Jos diesel autoon pistää webaston missä on yksi kpl 60ah ja käyttää sitä ahkerasti niin akun elinikä on n3vuotta.
  AGM akut ovat hieman parempia mutta ero ei ole merkittävä ja lisäksi start stop automatiikka kuluttaa myöskin.
  Itsellä on defan 8ah smartcharge laturi mitä latailen autoa silloin kun olen ajanut lyhyitä matkoja monta peräjälkeen.
   
 5. Tellervo

  Tellervo

  Viestejä:
  1 079
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Nelosgolffi ja nykyauto ei oikein sovi samaan lauseeseen. Vai oliko tässä kyseessä kaksi eri autoa? Itsekään en nää miksi tupla-akut vaatisi tehokkaamman laturin. Haittaa tehokkaammasta laturista ei ole, mutta yleisen mielipiteen mukaan pakkasilla latausnopeutta jarruttaa enemmän kylmän akun virran vastaanottokyky kuin laturin teho. Tästä ja elliV:n esiin nostamasta kysymyksestä johtuen tehokkaammalla laturilla ei välttämättä saavuteta mitään etua.

  Ps. laturi lataa ampeereita, A ja akun kapasiteetti on ampeeritunteja, Ah ;)
   
  tu11team tykkää tästä.
 6. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 211
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Joo a ja ah meni vähän sekaisin ja oli eri auto kuin golffi
  Nykyinen Transporter T6 eli pakettiauto ja siinä suomi versioissa valmiina tupla akut mutta edellisessä omistama T5Gp mallissa joutui niitä vielä lisävarustelistasta ruksamaan niitä.
   
 7. Meisseli

  Meisseli

  Viestejä:
  708
  Rekisteröitynyt:
  03.03.2017
  Tätä väitettä en koskaan ole oikein käsittänyt. Miksei pieni laturi "jaksa ladata" isoja akkuja? Onhan se lataaminen hidasta, mutta eikö se nyt kuitenkin lataa niitä? Vai mihin se 4A menee, jollei akkujen varaukseen?
   
  Gize tykkää tästä.
 8. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  455
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Kyllähän noi pikatestit ylensä kertoo sen että jaksaako akku virtaa antaa. Mutta se todellinen kapasiteetti jää täysin arpomiseksi. Testistä saattaa selvitä akku joka pari päivää auto käyttämättä onkin jo ehtinyt tyhjentymään auton normaaleissa sähkönkulutuksissa kun kapasiteetti niin alhaalla. Todellisen kapasiteetin mittaus vakiovirralla täydestä levänneestä akusta tyhjäksi on ainut oikeasti kertova. Vie vaan tuhottomasti aikaa jos ei akun speksejä ole esim. 4h purkuajalle ilmoitettu erikseen.
   
 9. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  2 809
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Webasto/Eberi syö sen noin 4A niin aika onneton tuollainen perus 4A ylläpitolaturi sellaiseen käyttöön. Vieläkin onnettomampia ylläpitolatureitakin näyttää löytyvän.
   
 10. J4nnu

  J4nnu

  Viestejä:
  131
  Rekisteröitynyt:
  23.03.2017
  T6 portterissa taitaa akut olla erotettu toisistaan kun virrat poikki. Eli laturin voi kytkeä siihen hupi akkuun ja riittää se 4A laturikin.
   
 11. abish

  abish Ryzen FTW

  Viestejä:
  105
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Sehän nyt riippuu Webaston, laturin ja auton käyttöajoista pitkälti. Jos käytät 4 Ah, ajat tarpeeksi ja lataat vaikka vain sen 4 Ah takasin, niin missä menee vikaan?
   
 12. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  455
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Ajastahan se riippuu kauanko se 4A laturi on verrattuna 4A käydessä syövä webasto/eberi. Jos laturi on 3h (jos ajastimellinen tolppa) se saa 12Ah ladattua. Jos taas aina virrat niin 4A laturi saa 96Ah verran ladattua vuorokaudessa.

  Jos webasto/eberi on 30minuuttia nii se vie vaan 2Ah.
   
 13. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 211
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  En ole ihan varma tuosta että ovat erotetut toisistaan kun on virrat pokki kun on vähän vaikea sitä hahmottaa kun yksi akku on kuljettajan penkin alla eikä siihen pääse käsiksi ilman penkin irroitusta sekä siellä myös on kaikki muita kytkentärasioita ja koko akkku on suojattu tuollaisella kumisella suojuksella.
  Mitään relettä ei ainakaan kuule kun katkaisee virrat.
  4ah laturi ei vain lataa liian suurta akkua kun on kai jotain tekemistä akun vastuksen kanssa eli teho ei vaan riitä vaikka olisi koko viikon päällä niin olen ymmärtänyt(joku viisampi voi korjata)
  Ja pitää muista että nuo 4ah ylläpitolaturit ei lataa sitä 4ah koko ajan vaan säätävät akun täyttöasteen mukaan.Sen takia jos akku alkaa olla elämänsä lopppupuolella niin voi ilmetä ongelmia latauksen kanssa.
   
 14. jultsu

  jultsu

  Viestejä:
  1 014
  Rekisteröitynyt:
  02.12.2016
  Täyttä paskapuhetta. Ainoa asia jolla on väliä akun lataamisessa on potentiaaliero. 0.1A laturikin lataa 2000Ah akun täyteen mikäli laturin jännite on pari volttia suurempi kuin akun nimellisjännite.
   
  -Terppa-, elliV ja Viliz03 tykkäävät tästä.
 15. weebee

  weebee

  Viestejä:
  145
  Rekisteröitynyt:
  28.01.2017
  Jep, aikamoista mutua tulee nyt Marti77:lta. Ja silloin kun se akku on elämänsä ehtoopuolella, niin ostetaan uusi akku ja thats it.
  Toistakymmentä vuotta menty sillä vanhemmalla defan 3A laturilla ja webastolla. Aina on akku täyteen tullut ladattaessa, sen kun näkee siitä ledistä laturin päällä. Ja on riittänyt se parin tunnin lataus. Se auto kun lataa käynnissä ollessaan sitä akkuaan, jota moni ei halua huomioida.
  Täällä aina pähkäillään 10 ja 15A latureitten välillä, kun se totuus on, ettei kylmä akku ota vastaan kuin sen pari amppeeria.
   
 16. Meisseli

  Meisseli

  Viestejä:
  708
  Rekisteröitynyt:
  03.03.2017
  Jossain on esitetty sellaista todella varman päälle laskettua arvoa, että ison akkupaketin ylläpitoon laturin ampeereita pitäisi olla 1,5% akuston ampeerituntilukemasta. Tälläkin erittäin varman päälle otetulla arvolla 4A ylläpitolaturi hoitaisi liki 300Ah akuston. Jos jollain on autossaan tuota enemmän, niin ehkä sitten voi alkaa miettimään isompiakin latureita.

  Asia erikseen on sitten tilanteet joissa tolpasta tulee sähköä rajallisen ajan, silloin voi perustella isompaakin laturia. Mutta väite siitä, ettei pieni laturi lataa isoa akkua, on vaan väärä.

  Eihän tämä ainoa asia ole jossa moni mieltää vain isomman numeron olevan parempi, ymmärtämättä mitään tekniikasta siellä takana. Kamerat myydään megapikseleillä, moni hinkuaa mihin tahansa tietokoneeseen vähintään kilowatin virtalähdettä jne jne...
   
 17. weebee

  weebee

  Viestejä:
  145
  Rekisteröitynyt:
  28.01.2017
  Jos mulla olisi kaksi akkua, laittaisin molemmille oman laturin. Silloin molemmat akut latautuu optimaalisesti.
   
 18. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  455
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Ainoa mikä liian pienen laturin kanssa voi tuottaa ongelmaa on se et jos on liian älykäs ja lopettaa latauksen tietyn tuntimäärän tullessa jollei ole saanut täyteen. Esimerkiksi 300h aikana jollei ole täynnä. Muuten ei ole liian pienitehoista laturia jos aikaa vaan piisaa.

  Jos olette autokaupassa nähnyt auton ikkunassa aurinkokennoa niin nämä on niin pienitehoisia latureita kuin vain voi melkein olla. Ylittävät auton oman sähkönkulutuksen säilytyksessä lataamalla auringosta sen mitä saavat. Ehkä jotain 100mA verran keskimääräistä jos sitäkään.
   
  Viimeksi muokattu: 10.02.2019
 19. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  1 239
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Uusissa autoissa joissa on älykäs latauksensäätö voi tietysti olla sen suhteen jotain ongelmia akunvaihdon jälkeen, mutta ilmankin sitä ongelma on hieman sama kuin missä tahansa tietokoneessa.

  Ihan tavallisen tietokoneen jos laitat virrattomaksi kesken sen oman sammutus rutiinin on hyvät mahdollisuudet että saat sen sekaisin. Auton moottorin kun sammuttaa kestää jonkinaikaa että kaikki tietokoneet sammuttavat itsensä, tuona aikana kun innokas akunvaihtaja kiskoo sähköt pois siellä voi muisti korruptoitua, ja sitten asennetaan windows uudelleen.

  ELi jos sen akun vaihtaa itse on auto sammutettava ja jätettävä sopivat luukut avoinna odottelemaan 10 minuutiksi että tietokoneet sammuu ennen kuin alkaa irroittelemaan sähköjä.

  On tuossa sellainen perä että jonkun 2000Ah akuston sisäinen purkuvirta voi olla yli tuon laturin 0,1A tehon, jolloin se akusto ei tosiaan lataudu ollenkaan.

  Ylläpitolaturi, ainakin jos siinä on edes alkeellista älyä ei välttämättä hanskaa isoa akustoa, koska menevät vikatilaan kun akku ei laturin mielestä lataudu oikein.

  Tuossa rajallisessa latausajassa tulee helposti ongelmaksi akun virran vastaanottokyky. Eli vaikka laturissa riittäisi ampeereja, niin jos akku ei ota niitä vastaan, niin se ei ole sen nopeampi. Tilanteessa jossa autossa on esim webasto tms, tuosta isommasta ampeerimärästä on apua, laturissa riittää hönkä vielä akun lataamiseen sen webaston pyörittleyn lisäksi.

  Käytännössähän nuo polttoainelämmittimet ottavat reilusti virtaa käynnistyksessä ja sammutuksessa kun hehkutulppaa lämmitetään, kun palotapahtuma on käynnissä se virrankulutus on melko pientä, koska polttoainepumppu paloilmapuhallin ja kiertovesipumppu/lämpöpuhallin ovat melko pienivirtaisia.

  Mä olen ladannut sähkötrukin akustoa 12/24V älylaturilla, se menee n. vuorokauden jälkeen vikatilaan, mutta kun sen käy kerran vuorokaudessa nykäisemässä irti, niin kyllä se lopulta on ladannut akun täyteen. Tossa mun trukissa oleva akusto on suhteellisen kypsä, sillä omalla muistaakseni 120A laturilla, se ei enää lataa sitä kunnolla vaan toteaa akun olevan täynnä kun latausvirta putoaa johonkin 10A paikkeille, ja ammattikäytössä se akusto olisikin jo vaihdettu aikaa sitten.
   
  jultsu ja Kidov tykkäävät tästä.
 20. Pow_82

  Pow_82

  Viestejä:
  290
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuosta laturin tehosta ja akun koosta vielä.. Itselläni on CTEK MXS 5.0 Polar niminen ylläpitolaturi. Sen manuaalissa sanotaan, että laturilla voi ladata 1,2 - 110 Ah akkuja ja ylläpitolatauksessa max 160 Ah. Eli varmaan nämä rajoitteet liittyvät laturin älyyn, laturin max aika tulee täytyyn ennen akun täyttymistä?

  Itse käytän tätä traktorin ylläpitolaturina. Traktorissa on tällä hetkellä vain pieni alle 100 Ah akku, mutta jos siihen hommaa isomman, alkaa laturi olla aika kintaalla sitten.. Jos joskus unohtaa kääntää päävirrat pois, niin imee kyllä akun hyvin tyhjäksi..
   
 21. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  455
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Aika montakin rajaa lyöty tuohon laturiin joista osa lyö todennäköisesti virheelle jos ylittyy. Iso akku voi topata BULK vaiheen rajaan jos kuvitellaan sen ihanne olosuhteissakin saavan 100Ah verran akkuun energiaa (5A 20h). Tuo 100Ah pitäisi edustaa 80% varausta.
   
  Viimeksi muokattu: 10.02.2019
  Kidov ja Pow_82 tykkäävät tästä.
 22. HTK12

  HTK12

  Viestejä:
  613
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Ei ainakaan BMW:n tehtaan manuaalissa mistään 10 min puhuta. Toki virrat pitää sammuttaa, mutta sen jälkeen akun voi iroittaa. Näin siis ihan näissä uudemmissakin 15->. Myös käytännössä kokeiltu. BMW korjausohjeissa kun yleensä aina käsketään irroittamaan akku ennen mitään sähköihin liittyvää työtä. Uudemmissa joutuu akun irroittamaan ihan siksi, kun auto ei syystä x saa IP:tä, joten yhteyttä siihen ei saa esim. koodaamista varten. Näissä tilanteissakin BMW käskee irroittamaan akun, ilman mitään 10min odotuksia.
   
 23. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  455
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Jos jotain jälkiasenne vahvistimia ja konkkia niille laitettu niin ihan hyvä odotella että vahvistimen konkka pääsee tyhjeneen.
   
 24. HTK12

  HTK12

  Viestejä:
  613
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Omat viritykset sitten asia erikseen, tarkoitin nyt räpeltämätöntä autoa.
   
 25. Poppamies

  Poppamies Que pasa, ese?

  Viestejä:
  503
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Bilteman 8ah älylaturi ylikuumeni jos yritti ladata 2*180ah akkuja. Ehkä pakkasessa kun olisi ladannut hitaampaa olisi saattanut kestää.
   
 26. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  2 809
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joka tapauksessa webasto/eberi kuormittaa akkua paljon. Eikä se laturi lataa jatkuvasti 4A ja kovemmalla pakkasella akku ottaa heikommin virtaa sisään muutenkin.
   
 27. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  455
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Siinähän se akku lämpeää kuormitettaessa tai ladatttaessa. Ja jos 20 asteen pakkasessa tarvit 2h käyttöaikoja on se 8Ah eikä nyt niin hirveitä kuormia akulle. 3h kellon takana ylittää sen sillä 4A laturilla vaikka kylmä akku olisikin. Ainoa isompi kuormitus on webaston/eberin käynnistyminen jossa melkein 10A virtoja hehkutuksen ajan vedetään.

  Sökölle akulle kaikki on liikaa.. sulla kuitenkin pelkkä lämppärin puhallin ottaa kymmeniä ampereja. Istuinlämmittimet, takalasin lämmittimet jne.. jotka kukin ylittää webaston/eberin kuorman ja joilla saat sen akun pysymään tyhjänä työmatkoja ajellessa. Noita ei tosin pitäisi tarvita enää webastoa/eberiä käyttäessä.
   
 28. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  2 809
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Auto on kuitenkin käynnissä tällöin ja auton oma laturi lataa. Tullut ajettua päivänvalossa pelkät parkit päällä ja monia vastaavia tullut vastaan kovilla pakkasilla. Ihan varmasti kaikilla sama pointti, että akulle virtaa.
   
 29. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  455
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Olisko syytä korjata jotain jos 8Ah energiakulutuksella saa auton sähkön noin pahasti loppumaan. Ylensä joko laturin hiilet tai akku lopussa jos alkaa se virta oleen kokoaika ongelma.

  Monetkohan päivävalot olet tulkinnut parkeiksi.
   
 30. Freeze

  Freeze Elitisti Team Ryzen Team NVIDIA

  Viestejä:
  852
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Useasta paikasta on tullut luettua, että modernit CAN-väyläiset autot juttelevat vielä sisäisesti 10-15 minuuttia auton sammutuksen jälkeen. Voit vapaasti kyllä nyppäistä bemarisi akun irti heti sammutuksen jälkeen, jos kokeiluintoa riittää :D
   
 31. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  2 809
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuosta en ole varma, mutta muutama viikko sitten poliisit tuli vastaan ja kait totesivat parkit vait päivävaloiksi.:D

  Akkuihin liittyvä juttu menee vaan överiksi, jos aina uusi akku ja täysin ladattu. Jatkuva pistorasia lataus.
   
 32. Meisseli

  Meisseli

  Viestejä:
  708
  Rekisteröitynyt:
  03.03.2017
  Juttelee ne, mutta ei se tarkoita että mitään vahinkoa tapahtuisi vaikka virta katoaakin kesken kaiken. Ei ole vielä tullut vastaan sellaista automerkkiä johon valmistajakaan asettaisi mitään rajoitteita akun irrotukselle. Vaikka todella monissa korjausohjeissa lukee, että akku on irrotettava, niin koskaan ei mainita etteikö sitä voisi irroittaa heti kun auton on sammuttanut.
   
 33. elliV

  elliV

  Viestejä:
  172
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ei siellä mitään tärkeää enää muistiin kirjoitella, kun moottori on sammutettu ja avain autosta poistettu.

  Monesti tulee vielä kohtalaisen uusilla autoilla vastaan kuljettajia, jotka eivät kylmällä kelillä käytä penkkien tai lasien/peilien lämmitystä. Syynä se perinteinen, että akun lataamiseenkin riittäisi virtaa. Tämä saattoi olla ongelma vielä joskus 80-luvulla, kun lisävarustelistan ruksiminen ei välttämättä automaattisesti tuonut mukanaan tehokkaampaa laturia. Jo vuosikymmeniä auton laturi on kuitenkin mitoitettu siten, että voit kylmänä talviaamuna laittaa ihan jokaisen lämmityshimmelin päälle.
   
 34. HTK12

  HTK12

  Viestejä:
  613
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Juu kyllähän siellä monet purkit juttelee, niin ei siellä mitään tärkeää enää tapahdu kun moottori on sammutettu virrat käännetty 0-asentoon. Ei tarvitse pelkästään omalla kokeilla kun tulee noita roplattua ihan riittävästi. Ja kyllä on tullut ihan riittävän monesta eri BMW:stä otettua irti akku (uusista sekä vanhoista). Jos jotain pitäisi odottaa, niin kyllä ne tehtaan ohjeisiin olisi kirjoitettu, kun siellä kerrotaan kuinka pitkään esim. liiman kanssa voi työskennellä.

  Juu tämä on kyllä kumma luulo edelleen. Älykkäällä latauksella varustetut autot tiputtaa varusteita pois käytöstä, jos jostain syystä tulee tilanne, että laturin virta ei ole riittävä.
   
 35. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  2 809
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  ¨
  Antaako nykyaikaiset auton laturit kohtalaisen kovia virtoja jo tyhjänkäynnilläkin?
  Ennen ainakin oli näin, että kierroksien piti olla päälle 2000, että alkoi sitä virtaakin kunnolla tulemaan. Motarilla tietysti pääsee helposti noille kierroksille, mutta kaupunkiajossa hiljaisempaa. Toki tietysti kikkailemalla pienemmällä vaihteella kovemmilla kierroksilla.
   
 36. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  2 809
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eräässä mersussa laturista kyllä tuli virtaa, mutta pieni jarruihin liittyvä akku oli vaan paskana niin tiputteli varusteita pois päältä vähän väliä. Pääakku oli täysin kunnossa. Ei vaan osannut sanoa suorilta, että: "Se pieni jarruihin liittyvä akku siellä takakontin puolella on sulfatoitunut, että vaihdappa uuteen"
   
 37. jultsu

  jultsu

  Viestejä:
  1 014
  Rekisteröitynyt:
  02.12.2016
  Jotkin autot eivät lataa ollenkaan tyhjäkäynnillä (Volvo drive E IIRC) koska CO2.
   
 38. Pow_82

  Pow_82

  Viestejä:
  290
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tarkoitatteko, että penkinlämmittimien ja takalasin lämppärin ottamaa sähkötehoa ei muka ohjattaisi akkuun, jos niitä ei käytä?

  Kyllähän se akku latautuu sitä nopeammin, mitä vähemmän on muuta kulutusta?
   
 39. Meisseli

  Meisseli

  Viestejä:
  708
  Rekisteröitynyt:
  03.03.2017
  Akku ei yleensä ota vastaan kovinkaan suurta latausvirtaa, etenkään jos se on edes kohtalaisessa varaustasossa ja pakkasta on reilummin. Silloin on ihan sama vaikka latausvirtaa meneekin lämmittimiin, ei sitä kaikkea kuitenkaan saataisi akkuun.
   
  valurauta ja Pow_82 tykkäävät tästä.
 40. weebee

  weebee

  Viestejä:
  145
  Rekisteröitynyt:
  28.01.2017
  Mulla on 120A laturi autossani ja nykyään ihan normi taitaa olla 150A, kyllä siitä riittää ihan jokaiseen sähköhimmeliin latauksen lisäksi, mitä autossa vaan on.
  Ongelma uusiissa ja uudehkoissa on se, ettei akkua ladata kuin siihen 80% varaukseen ja sitten moottorijarrutuksen aikana lisää, jota sitten taas käytetään pois.
  Tämän saa onneksi kuitenkin koodattua pois useimmista.
   
 41. Ihmemies

  Ihmemies

  Viestejä:
  543
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Eikös tässä ketjussa hiljattain puhuttu, että 4A laturi riittää kyllä akun lataukseen, juuri sen vuoksi että virran vastaanottokyky ei ole kovin kummoinen pakkasella. Siihen nähden 120-150A laturi, mitä omissa autoissa esim. on, luulisi riittävän.
   
 42. weebee

  weebee

  Viestejä:
  145
  Rekisteröitynyt:
  28.01.2017
  No riittäähän se ilman mitään ongelmia. Ei tulisi mieleenkään ajella parkeilla tai kylmillä penkeillä tms., kun akulle ei muka riitä virtaa. Jos näin on niin silloin on akku tai latausjärjestelmä paskana, eli paaliin tai korjaukseen...
   
 43. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  1 239
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ei se modernikaan laturi välttämättä aivan tyhjäkäynnillä tuota niin paljoa virtaa että kattaisi tilanteen jossa aivan kaikki sähkölaitteet on täysillä, mutta valojen sammuttaminen ei kyllä mitenkään järkevää määrää vähennä virran kulutusta, varsinkaan jos puhutaan huomiovaloista. Käytännössähän mahdollisten PTC vastusten lisäksi puhaltimen moottori on se suurin virrankuluttaja, ja siinäkin puhallusnopeuden pudtaaminen yhdellä pykälällä vähentää jo virrankulutuksen puoleen. Tietääkseni nuo PTC vastukset on aina ohjattu älykkäästi virran riittämisen rajoissa.
   
 44. HTK12

  HTK12

  Viestejä:
  613
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  No joo toki akut pitää olla myös kunnossa. Ihan perusjuttu jos sähköjen kanssa on mitään ongelmia, tarkista akut, laturi(t) ja liitokset.

  Jos nyt on vähänkin tuoreampi auto, niin ne kyllä tiputtaa varusteita pois, jos ei virta riittäisi syystä x. Osaavat pienentää puhallinta, sammuttaa radiota jne. Eli kyllä niissä nykyautoissa voi pitää kaikki tarpeelliset päällä. Akku ottaa jossain -20c vain muutoman amppeerin virtaa vastaan, ihan sama onko siellä tarjolla 5A vai 100A.
   
  Rensu tykkää tästä.
 45. Rensu

  Rensu

  Viestejä:
  366
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  PTC vastus ja lämmitetty tuulilasi imaisee todellakin melkoisen virran ja on syytä ainakin olettaa että ne on ensimmäiset kohteet mistä virrankulutusta nipistetään.
   
 46. Lassivv

  Lassivv Tukijäsen Team H2O

  Viestejä:
  813
  Rekisteröitynyt:
  12.02.2017
  Itsellä ei koskaan ollut akku ongelmia 5km työmatkalla, joskus kun tuli ajettua jaksoja pelkästään tuota ja lyhyitä kauppareissuja, aina oli kuitenkin penkinlämmittimet ja lämmitys puhallin ja toki PTC vastus päällä. Autona oli 330d lci -09. Kuten täällä jo monesti todettu niin nyky auton pitäisi kyllä itse osata tuo akusta huolehtiminen.
   
 47. Luukkonen

  Luukkonen

  Viestejä:
  2 839
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mulla huomaa hyvin autossa sen että akkua ladataan moottorijarrutuksen aikana. Tasaista nopeutta kun ajaa ja jos huurteenpoisto on päällä niin moottorijarrutuksessa puhaltimen nopeus nousee selvästi verrattuna ajamiseen tasaista nopeutta.
   
 48. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 211
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  En kyllä ole ihan selvillä noista latauksista kun oli jo sen verran kun niistä luin mutta muistaksen oli niin että suositeltu laturin maksimi akku koko ei kannnata ylittä kun laturi voi ylikuormittua.
  Ja esim jos haluaa seuraavana aamuna ajella autolla ei tuommoinenen pieni laturi kovin paljon ehdi ladata muistaksen ammattikoulussa ladattiin n12-20h yhtä akkua kiinteällä latauspisteessä ja se oli 4ah luokka mutta oli ihan perus laturi ilman mitään älytoimintoja kun niitä ei siihen aikaan ollut markkinoilla.
  Sama oli toi heidän akkutesteri missä oli analoginen mittari ja säätöpyörä missä pystyi rasittamaan akkua tai halutessa jos väänti nupin täysille se saattoi heikolla akulla saada pienen räjähdyksen aikaseksi.
  Älylatureilla on taas tuo suojaustoiminnot mitä ei välttämättä toimi tietyn kokoluokan akuille tai ainakin työkoneilla missä voi ola 2 tai 4kpl ne eivät välttämättä toimi mutta harvoin niitä latailee kun käynnistyskaapeleilla niitä pistetään käyntiin.
   
 49. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  2 809
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tosiaan näillä vanhoilla analogisilla virtamittarilla varustetuilla latureilla loppua kohden latausvirta oli tosi huono ehkä vain ampeerin luokkaa. Silti oli 10 asteisessa autotallissa.

  TM-lehdessä oli muinoin kylmälataustestejä ja selvästi latausvirrat oli aina vaan huonommat mitä kovempi pakkanen. Toki testissä ei ollut mitään tosi erikoisia akkuja.


  Voi olla vain pari hassua ampeeria latausvirrat kunnon pakkasilla ja lyhyt ajoaika yhtä tyhjän kanssa. Luulisi riipaisevat sellaiset virrat mistä vaan muutenkin. Taitaapi kierrokset vaan nousta sitä mukaan, mitä enemmän kuormittaa sähkölaitteilla autoa.
  Tolkkupäisempää vaan päästä lataamaan piiitkään ylläpitolaturilla akkua, että se kanssa lataantuu.
   
 50. elliV

  elliV

  Viestejä:
  172
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Nykyaikaiset antaa todella kovia virtoja tyhjäkäynnilläkin, vanhemmatkin taitaa ladata täydellä virralla siellä parin tonnin nurkilla. Eri asia sitten kuluneet takavetoladan laturit, joille pitää antaa jenkaa ensin 3000rpm että laturin valokin sammuu.

  Näppärä jätkä tarkistaa oman auton tilanteen helposti. Kone käyntiin tyhjäkäynnille, kaikki tarpeelliset virrankuluttajat päälle ja jännitteen mittaus akulta. Jos ollaan yli 12,6v lukemissa, menee akullekin virtaa.
   
  Monologi tykkää tästä.