En nyt parempaakaan ketjua löytänyt, vaikka täällä taitaa keskuttelu painottua isompiin järjestelmiin. Perinnöksi tuli erämajahenkinen kesämökki, jonne olisi kiva saada jossain muodossa sähköä. Lähinnä tarve olisi pienelle jääkaapille (ne saunajuomat!), mobiililaitteiden lataukselle ja valaistukselle. Onkohan nuo erinäisissä putiikeissa myytävät paketit varteenotettava vaihtoehto vai onko niissä jotain selkeitä sudenkuoppia? Suurimmat hintaerot vaikuttavat tulevan akkukapasiteetista.
Tässä väitetään 45Ah akun riittävän viikonloppukäyttöön:
Ulkokalla aurinkosähköpaketti 50W12V
Tässä taas 80l jääkaapille varattu yli kymmenkertainen akkukapasiteetti:
Aurinkoenergiapaketti COOL | Sunwind
Taitaa totuus olla näiden kahden välissä.
Mulla on myös mökki, jossa ei ole sähköliittymää, käytössä 140W 12V paneeli ja 220 Ah akku (geeliakku). Akun kapassa ei kannata säästellä, jos vain budjettia piisaa, ja paneelithan ovat edullisia, mutta toistaiseksi tuo vuosikausia vanha 140W on riittänyt. Jos lähtisin nyt tekemään järjestelmää, niin ottaisin noita 24V paneeleja, esim. yksi 285W paneeli (hintaluokka 140e). Järjestelmästä kannattaa ehkä silti tehdä 12V, koska käyttölaitteita löytyy paljon paremmin tälle volttimäärälle. Tämä hoituu suoraan MPPT-säätimen avulla, eli kun niitäkin saa nykyisin halvalla, niin ei kannata katsella vain 12V paneeleja (esim. joku Epever MPPT 30A lähtee Amazon.de alle satkulla).
Eli oma suositukseni 200+ Ah akku (300e), 285 W paneeli (140e) ja MPPT-säädin (100e). Sitten tietysti paksua kaapelia, jakorasioita, liittimiä, sulaketauluja, kytkimiä, 12V lamppuja ym., eli rahaa saa palamaan reilusti, mutta sanoisin, että tuollainen paketti riittää varsin hyvin kaikkeen muuhun paitsi jääkaappiin... Itsellä valaistuksen ja mobiililaitteiden latauksen lisäksi torpassa on 12V telkkari ja pieni siniaaltoinvertteri (olisko joku 300-400W), jolla voi käyttää esim. läppäriä tai muita pikkulaitteita, joihin ei satu olemaan 12V virtalähdettä - ja Ryobin akkutyökaluja tulee myös ladattua ahkerasti sen omalla 12V laturilla.
Sinänsä järjestelmä kannattaa ylimitoittaa, koska kesälläkin on synkkiä päiviä ja ollaan periaatteessa vain akun varassa ehkä jopa päiväkaupalla. Lokakuussa voi vielä poikkeilla mökille viikonlopuksi (ainakin etelässä), mutta marraskuusta eteenpäin kannattaa hoitaa sähkö jollain muulla tavalla tai jättää mökki talviteloille (yksi vaihtoehto esim. virta-asema, jonka voi kytkeä varsinaisen akun tilalle, esim. jollain Ecoflown virta-asemalla voi käyttää valaistusta ja latailla puhelinta useamman päivän).
Jääkaappi on toteutettu kaasulla, koska jos sitä pyörittää 12V, niin akkukapaa tarvitaan aivan hillittömästi, eli ei riittäisi tuo 220 Ah ja yksi paneeli mihinkään. Mutta makuasioita, onhan kaasussakin omat ongelmansa ja tulee siitäkin käyttökuluja.
Tällainen kaappi on esim. ihan kelpo peli:
Nestekaasulla ja sähköllä 230/12 V toimiva jääkaappi 60 litran tilavuudella. Nestekaasujääkaapeilla saat kätevästi kylmää paikoissa, missä sähkönjakelua ei ole. Mitat K x L x S (mm): 615 x 486 x 490
www.verkkokauppa.com
Tämä akku ollut nyt pari vuotta (välillä saa tarjouksessa edullisemminkin):
Huom! Vain nouto myymälästä.Uusi edistyksellinen Japanissa kehitetty GEL tekniikka yhdistettynä uudenlaisella lyijylejeeringillä ja täysin spesiaali lisäaineistuksella mahdollistavat jopa 3 kertaisen syklisen kestävyyden AGM DC akkuihin verrattuna.Vastaav
www.puuilo.fi
Joku tämäntyylinen paneeli:
Tutustu kattavaan Aurinkoenergia -valikoimaamme. Tilaa tuotteet Kärkkäisen verkkokaupasta helposti ja edullisesti!
www.karkkainen.com
30A MPPT-säädin, 20A riittäisi, mutta tossa nyt olis sitten vähän laajennusvaraa: