Varainsiirtovero olisi vielä hyväksyttävissä mutta verovapaan myynnin menetys? Tarkoitatko sillä että osuuden luovuttamisen/myymisen myötä tuo 2v karenssiaika nollautuisi molemmilta/ostajalta??
Tämä olisi hyvin erikoista, 3 vuotta kuitenkin tuli asuttua siellä ja oltua kirjoilla..![]()
Oma analyysini menee seuraavasti:En tiedä, mutta jotenkin luulisin että verovapaa myynti koskee sitä osaa asunnosta jossa olet asunut itse 2v kun olet sen omistanut.
Jos sitten on vaikka 50-50 omistus (asunnossa asuttu yli 2v) ja jossain vaiheessa toisen puolen omistaja myy sen toiselle verovapaasti, niin luulisin että sille ostajalle alkaa siitä 50% osuudesta uudestaan juoksemaan se 2v aika verovapauteen?
Oletan, että asunnon alkuperäinen omistaja, puoliso A, on asunut asunnossa vähintään 2 vuotta yhtäjaksoisesti sinä aikana kun asunnon omisti. Oletan lisäksi, että kukaan perheenjäsen ei tällä hetkellä asu asunnossa vaan se on vuokrattu jollekulle muulle.
Kun puoliso A luovuttaa 50 % asunnosta puolisolle B, tämä on verovapaa luovutus. A ei siten maksa tästä pääomatuloveroa. B sen sijaan maksaa varainsiirtoveron.
Kun asunto sitten myöhemmin myydään muille, puolison A jäljelläoleva 50 % on edelleen verovapaasti myytävissä. Puoliso B ei ole asunut asunnossa omistusaikanaan joten hänen osaltaan myynti on verollista.
Itse ajattelen tilannetta sen kannalta, että vaikka juridisesti omistus onkin henkilön nimissä, käytännön perhe-elämässä ei ole väliä kenen nimissä asunto on. Jos puolisot ovat avioliitossa ilman avioehtoa, eron tai toisen puolison kuoleman jälkeen omaisuus tasataan joka tapauksessa 50-50. Avioliiton aikana ei siksi kannata tehdä oikeustoimia, jotka lisäävät perheen kokonaisverotusta.
Perintönä saadun asunnon osalta verovapauden ratkaisee, onko perillinen asunut asunnossa vähintään 2 vuotta perittävän kuoleman jälkeen.Näin minäkin sen ymmärtäisin. Miten muuten tuota lähdettäisiin määrittelemään mikä on sopiva raja. Voiko esim. perinnöksi tulleen talon myydä ilman veroseuraamuksia kun on asunut siellä lapsena/nuorena yli 2v?
Ks verottajan syventävä ohje.
En ole juristi enkä verottajalla töissä, vaan ihan yksityisesti näitä pohdin.
Viimeksi muokattu: