Asunnon ostaminen ja asuntolaina

Liittynyt
01.05.2019
Viestejä
460
Riippuen kohteesta ja siitä, onko kyseessä ensiasunto, pankit hieman säätelevät tuota omarahoitusosuuden tarvetta. Kannattaa hieman miettiä budjettia, eli missä haluaisit kämpän hankintahinnan ylärajan puoleta olla, ja sitä, minkälaisia kohteita ensisijaisesti katsot eli onko kyseessä lähtökohtaisesti kerrostalo, rivari, paritalo, omakotitalo tms. Pankkia kiinnostaa tämän lisäksi sun tulot, muut luotot (aka luottokortit, autolaina tms) ja sit niitä kiinnostaa menopuoli, eli jos haluat mahdollisimman "kalliin" kämpän, niin ainakin siinä tapauksessa voit varautua listailemalla vuositasolla menojasi ja miettimällä, että millä tasolla ne menot on siinä uudessa kämpässä, koska pankit tapaa laskea noita arvioita hieman yläkanttiin, niin voit perustellusti kuitenkin sanoa laskeneesi omaa menopuoltasi, jolloin pankin täti voi laskelmaan laittaa antamasi arvion -> lainan takaisinmaksuun jää laskelmassa isompi määrä. Muuten siis kaikkiin kysymyksiin osannet vastata, mutta tuo menoerittely on sellainen, mihin mahdollisesti kannattaa paneutua ennakkoon.


Ei se sen kummempi ratkaisu ole, kuin mikään muukaan. Jos talo on maan tai paalujenvarainen, niin siellä on kapillaarikatkot kosteuden nousulle, samoin kallion varasta lähdettäessä. Kosteusasiat oletettavasti mietityttää? Muutenhan kallionvarainen perustus on kämpän suhteen ideaali.
Kosteusasiathan tuossa lähinnä mietityttävät. Täytyy katsoa että rakennepiirustuksissa on kapillaarikatkot olemassa mutta kyllä nyt luulisi.
 

Atamon

Make ATK Great Again
Liittynyt
23.05.2018
Viestejä
2 588
Jos olet ostanut (ja maksanut) asunnon voit tehdä sillä mitä haluat (teoriassa), laittaa sen myyntiin, vuokrata tai antaa pois tai vaikka kaverin asua siellä ilmaiseksi. Se on sinun joten saat tehdä lähes mitä tahansa sen kanssa. Kunhan huolehdit vaan lakisääteisistä maksuista (kiinteistöverot jne). Se ei edes vaadi mitään yllättäviä muutoksia. Se ei teoriassa kuulu kenellekään (tosin jos asuu rivi/kerrostalossa täytyy ilmoittaa jos tulee vuokralaisia mutta niitä ei teoriassa voi estää ellei kyseinen kämppä ole vaikka ainoastaan liiketilaa ja he muuttavat asukkaiksi siihen).

Voit myöhemmin siirtää palkkatulot tai vaikka jäädä työttömäksi mutta muutamissa pankeissa (esim. Hypo ei tätä vaadi) voi olla vaatimus että sinun pitäisi siirtää tulosi ja ehkä osa säästöistäsi tähän pankkiin kun otat lainan.

Myöhemmin voit toki siirtää rahojasi taas miten haluat mutta yleensä (en tiedä onko poikkeuksia) sinun täytyy pitää ainakin yksi tili pankissa minkä kautta olet ottanut lainan kunnes olet maksanut sen kokonaisuudessaan (ns. lainanhoitotili). Myös Hypo vaatii tätä.
Yleensä, kun otat sitä ensimmäistä lainaa, niin Lainan saannin neuvotteluehtoihin kuuluu 99% varmasti, että pankkiasioiden siirto kyseiseen yhtiöön ja siihen sitten Sijoituspalkkio bonukset, jos siirrät asioitasi heille ja vakuutuspaketit, etc.... , mutta niissä sentään tarjotaan nykyään etuja ja ehkä pienempää marginaalia, eikä vain murskata hakiaa, joku kilpailu nääs. Rahamiehet sitten saa valita :cigar2:

Se mitä siellä sopimuksessa lukee, niin ehkä 1% lainanottajista ymmärtää "mitämitä". Nykyään ei sentään taida olla niitä ehtoja, että halvemman lainan perään vaihtajien, pitää maksaa Korkoerotus edelliselle (Hyi, tuo 90 luku :rage:, vitt* mitä paskaa niissä sopimuksissa oli.)

Tuossa @Taneli- on oikeassa, että omalla kiinteistöllä, huom. "Tontti on Kiinteistö, ei mikä siellä sillä hetkellä sijaitsee.", on omansalaiset sääntönsä, kuin Kerros/Rivissä (Poikkeuksia on), mutta on sitten verotuksessa/vastuissakin sitten eroja.

Mutta, mutta, nykyään jos elämän tilanne muuttuu. niin ota ensin se yhteys Pankkiisi ja neuvottele ensin heidän kanssaan. Niin minäkin tein, kun tämä Korona sotku 2020 syksyllä alkoi epäillyttää, että meidät Kenttämiehet heitetaan lomautuksen tuleen :eek:, väännettiin kuukausimaksua melkein 200€ alemmas, mutta maksuaika sitten.... :cautious:
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
08.02.2019
Viestejä
1 338
Jäin vielä miettimään tätä koko keskustelua siitä, että voiko rahat ja palkat hyvillä mielin siirtää toiseen pankkiin, kuin missä asuntolaina on.

No tosiaan lainasopimus voi sanoa, että jos näin tekee, niin marginaali nousee esim. 0,45% -> 2% Jos tällaista ehtoa ei ole, niin palkan toki voi siirtää mihin haluaa.

Se mitä jäin miettimään on enemmänkin, että miksi? Siis mikä on syy siihen, että haluaa siirtää palkan muualle? Luulisi kuitenkin olevan helpompi tätä lainaa hoitaa, kun veloitukset menee suoraan tililtä ja loput rahat jokainen voi varmasti käyttää miten haluaa, vaikka siirtää viimeistä senttiä myöden johonkin toiseen pankkiin.

Itse käytän aina vain norjalaista ja ruotsalaista luottokorttia, joten yleensä tileiltä ei mene, kuin näiden laskut+muut laskut joten loppujen lopuksi ihan sama minkä pankin kautta nämä kulkee.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 844
No jos on esim. erehtynyt ottamaan lainan sellaisesta pankista, jossa on umpipaska nettipankki, niin mieluummin sitä elämää ja isointa osaa laskuista pyörittää paremman verkkopankin kautta. Toki sinällään se on aika sama lopputulos siirtääkö lainanmaksurahat lainapankkiin vai lainapankkista ”kaiken” jämän palkasta. En ole ihan varma onko kaikki pankit saavuttaneet sentään sellaisen tason, että kuukausittaisen automaattisiirron tekeminen on mahdollista. Vaihtoehto b on siirtää lainatilille kerralla usemman kuukauden lyhennykset.
 
Liittynyt
11.11.2020
Viestejä
17
Alku vuodesta oli juttua siitä aspi muutoksesta, että kaksi voisi laittaa vähän enemmän rahaa yhteen asuntoon. Eikö sen pitänyt keväällä mennä käsittelyyn? Nyt ei ole mitään kuulunut..
Hallituksen esitys tullaan esittelemään todennäköisesti huhtikuun aikana. Tämän jälkeen jos hyväksytään niin siirtymäaika vähintään 6 kuukautta. Eli todennäköisesti aikaisintaan alkuvuodesta käytössä.
 
Liittynyt
08.02.2019
Viestejä
1 338
No jos on esim. erehtynyt ottamaan lainan sellaisesta pankista, jossa on umpipaska nettipankki, niin mieluummin sitä elämää ja isointa osaa laskuista pyörittää paremman verkkopankin kautta. Toki sinällään se on aika sama lopputulos siirtääkö lainanmaksurahat lainapankkiin vai lainapankkista ”kaiken” jämän palkasta. En ole ihan varma onko kaikki pankit saavuttaneet sentään sellaisen tason, että kuukausittaisen automaattisiirron tekeminen on mahdollista. Vaihtoehto b on siirtää lainatilille kerralla usemman kuukauden lyhennykset.
No juu toki tällainen tapaus voisi olla syy siirtää rahat muualle asuntolainasta huolimatta, mutta eikö noi nettipankit ala kuitenkin nykyään olla aika samaa tasoa. Kaikki e-laskuiksi ja seurailee vaan notifikaatioita, mitä laskuja on tullut. Vielä automaattiveloitus päälle, niin ei tarvitse laskuja edes itse hyväksyä (hylätä/muokata voi toki jos joku summa olisi väärin).

Itse tulee vuositasolla varmaan alle 10 laskua laitettua maksuun manuaalisesti. Sekin onnistuu kuitenkin ihan kännykän kameralla lukemalla viivakoodi, kirjoittamalla saajan nimi ja hyväksymällä.

Voisi kuvitella, että monen pankin pitämisestä seuraa enemmän kuluja. Yleensä asuntolainan ottaja on kuitenkin pankille paras asiakas ja näille monesti myös tarjotaan ilmaiset tai vähintäänkin halvemmat palvelut. Jos taas otat tilin ja nettipankin muualta, niin näistä joutuu monesti maksamaan viimeisen hinnan. Olethan kuitenkin tälle toiselle pankille asiakas, joka kantaa vain sitä "kuraa lattialle" (eli tuottaa puhdasta tappioo). Tämä näkyy negatiivisena etenkin pankkien/konttoreiden tuloksissa joissa IT-palvelut tulee ulkoa tai on jotenkin muuten yhtiöitetty. Tästä kai poikkeuksena S-Pankki, joka haalii huonoja pankki asiakkaita muista syistä, eli pääasiassa siksi, että niille voi helpommin myydä lenkkimakkaraa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 844
Onhan noissa kovastikin eroja, varsinkin jos suht paljon käyttää. S-pankin tunnistautumisprosessi esimerkiksi on sitä luokkaa, että tekee mieli murhata joku joka kerta, kun joutuu käyttämään. Muutenkin pankin appi ja käyttöliittymä on ihan ripulia. Toisaalta kun on ilmainen, niin helppo pitää backup-pankkina. OP:ta en ole vuosiin käyttänyt, mutta yllättävän hiljattain oli vielä tasoa "tervetuloa 90-luvun Netscape-aikaan". Tuskin sitä asuntolainaa ottaessa niin hirveästi pankin palveluiden toimivuutta tuijottaa marginaalin sijaan, mutta uudelleenkilpailutuksen yksi laukaisija mulla oli kyllä tuo toimivuuden puute. Ei sopinut logiikka yksiin ko. palvelun kanssa. Toki merkittävimmät syyt pankin vaihtoon olivat muualla (marginaali, paskaakin paskempi asiakaspalvelu ja pankin kieltäytyminen henk. koht. virkailijan vaihtamisesta).
 

Atamon

Make ATK Great Again
Liittynyt
23.05.2018
Viestejä
2 588
Itse kyllä tykkäsin tuosta vanhasta OP sivustosta, mutta kun moiseen on vuosikymmen+ tottunut niin..., uudessa joutuu aina välillä hapomaan että mistä löytyy jokin, mutta pääsääntöiselle kuukausipalkkapulliaiselle riittää, että löytää Laskut, Visatilin, Lainat ja tiliotteet. Aika paljon saa mennä metsään, että vaihtaisin vanhan maaseutupankkini (40+ vuotta asiakkaana).

Ei varmasti halvin ja konttorille ei käydä kuin lomilla, mutta milloinkas niissä nykyään tarvitsee käydä? Varmaan viimeksi 5 vuotta sitten, kun nyppäsin sirukortin liian aikaisin ja se paskansi Debit puolen just viikko ennen lomaa :thumbsup:, mutta palvelu on varmasti henkilökohtaista, marginaalikin neuvoteltiin suoraan Pankinjohtajan kanssa.
 
Liittynyt
15.04.2020
Viestejä
1 162
Ei varmasti halvin ja konttorille ei käydä kuin lomilla, mutta milloinkas niissä nykyään tarvitsee käydä?
Mä joudun aika usein edunvalvojana konttorilla käymään ja ainakin Leppävaaran OP:n konttori (Espoon ainoa missä kassapalveluita) on kyllä sellainen elämysmatka että suosittelen kaikille lämpimästi.

Siellä useampaan otteeseen on saanut seurata fyysistä kontaktointia asiakkaiden ja henkilökunnan välillä ja kaikenlaista ehdottelua muilta asiakkailta (pohjalta lähdetkö panee tai otatko kossua) tavanomaisesta viinanhajusta tai hukkuneista vaatteista (missä mun toinen kenkä on?) puhumattakaan.
 

Atamon

Make ATK Great Again
Liittynyt
23.05.2018
Viestejä
2 588
Mä joudun aika usein edunvalvojana konttorilla käymään ja ainakin Leppävaaran OP:n konttori (Espoon ainoa missä kassapalveluita) on kyllä sellainen elämysmatka että suosittelen kaikille lämpimästi.
Taidanpa jättää välistä. Jos on pakko asiakirjoja käsin kirjoittaa, niin otan kyllä mieluummin Mikonkadun konttorin. Kyllähän, kun katseli sitä Makkaratalon Nordeankin konttorin (Ei ole enää) jonoa aamuisin, niin asiakaskunta ei varmasti pärjännyt pelkällä puhelimella ja digipankilla, eikä taatusti olleet tulleet asuntolainaa hakemaan tai osakesäästötiliä avaamaan. Ei se porukka paljoa hymyillyt.

Mutta jos jätetään tähän, ollaan menty jo aikaa sitten Offtopicin puolelle.
 
Liittynyt
03.03.2019
Viestejä
24
Jos ostan uudiskohteesta asunnon maksamalla käteisellä koko myyntihinnan (esim. 200 000 euroa), ja jätän loput velattomasta hinnasta yhtiölainaksi (esim. 300 000 euroa), niin voiko pankki jotenkin estää tämän, jos katsoo ettei minulla ole edellytyksiä suoriutua tuon yhtiölainaosuuden lyhentämisestä?
 

Atamon

Make ATK Great Again
Liittynyt
23.05.2018
Viestejä
2 588
Jos ostan uudiskohteesta asunnon maksamalla käteisellä koko myyntihinnan (esim. 200 000 euroa), ja jätän loput velattomasta hinnasta yhtiölainaksi (esim. 300 000 euroa), niin voiko pankki jotenkin estää tämän, jos katsoo ettei minulla ole edellytyksiä suoriutua tuon yhtiölainaosuuden lyhentämisestä?
Nyt hämmentyy kaali :hmm:. Et siis ota lainaa pankista? Miten se voisi edes ottaa kantaa tahtoosi ns. "Kusta muuntajaan", jos et sitten pärjäätkään yhtiölainan kanssa? Yhtiölaina on yleensä taloyhtiön "yhteisvastuullista" velkaa, joka on vain jyvitetty per osake/neliö. Ehkä jossain Seniori/Tuki-asunnossa voisi olla moisia sääntöjä ostajan taustojen tarkemmasta selvittämisestä. Rakennuttajaa/Myyjää tuskin kiinnostaa paskaakaan.
 
Liittynyt
31.10.2018
Viestejä
380
Mitä pankki katsoo mitään mihinkään, jos ostat asunnon käteisellä ?


Hetkonen. Miten muutat asunnon velatonta myyntihintaa taloyhtiölainaksi?

Kannattaa varata ihan asiakaspalvelija pankista, jota auttaa sua ymmärtämään näitö kuvioita. Koska nyt kuulostaa siltä että sun ei kannata asuntoa ostaa ennenkuin tiedät miten niitä asuntoja ostetaan.

Ja pohjana sulla on varaa 200ke kämppään mutta haluat syystä x 500ke kämpän ?
Ihan oikein oli termit kysymyksessä eli velaton myyntihinta olisi joko 300te tai 500te jolla ei kysymyksen kannalta ole merkitystä. Eli jos maksaa myyntihinnan käteisellä ja loppu velattomasta hinnasta joko 100te tai 300te jää yhtiölainaksi. Tilanne olisi realistinen jos työtön voittaisi raaputusarvalla 200te ja haluaisi ostaa asunnon.

Normaalisti usein omaan asuntoon olisi halvempaa maksaa taloyhtiölainaa pois ja ottaa pankista henkilökohtiasta lainaa pienemmällä korolla. Mikäli asunto menee (jossain vaiheessa) vuokralle niin taloyhtiölaina voi olla parempi. Työttömän tai muuten vain "tulottoman" henkilön lainan saanti voi olla melko nihkeää.

Vihdoin vastaus kysymykseen pankki ei tuota yhtiölainan käyttöä voi oikein estää ja tuskin rakennusyhtiötä / myyjää kiinnostaa. Mikäli aikomus on leikkiä halpaa asumisrulettia yhtiölainan lyhennysvapailla niin suosittelen miettimään pariin kertaan.
 

Coanda

Tulinen kastike
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
312
Eihän tuo hirveän huono tapa olisi myöskään sijoittaa jostain tupsahtanut 200 k€, jos lyö asunnon vuokralle. Yleensä nuo yhtiölainojen lyhennykset voi vähentää vuokratuloista, joten ovat hyvin kannattavia verotuksessa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 741
Eihän tuo hirveän huono tapa olisi myöskään sijoittaa jostain tupsahtanut 200 k€, jos lyö asunnon vuokralle. Yleensä nuo yhtiölainojen lyhennykset voi vähentää vuokratuloista, joten ovat hyvin kannattavia verotuksessa.
Anteeksi mitä että? Ei nyt varmasti lyhennystä saa vähennettyä yhtään mistään sentään? Korot ja muut kulut toki.
 
Liittynyt
08.02.2019
Viestejä
1 338
Jos ostan uudiskohteesta asunnon maksamalla käteisellä koko myyntihinnan (esim. 200 000 euroa), ja jätän loput velattomasta hinnasta yhtiölainaksi (esim. 300 000 euroa), niin voiko pankki jotenkin estää tämän, jos katsoo ettei minulla ole edellytyksiä suoriutua tuon yhtiölainaosuuden lyhentämisestä?
Sen verran lisään vielä edellisiin kommentteihin, että tämä 300k€ laina ei edes ole sinun henkilökohtainen laina (niinkuin nimikin kertoo), vaan taloyhtiön laina, josta tämä osuus kuuluu ostamallesi asunnolle, joten tässähän ei ole kyse siis pankin ja sinun välisestä lainasta ollenkaan.

Jos taas et asuntoosi kohdistuvasta lainasta selviydy, niin jätät tällä taloyhtiön muut osakkaat pulaan, jolloin he joutuvat sitten tekemään tarvittavia toimenpiteitä, jotta sinusta päästään eroon tai maksaa sinun korot ja lyhennykset omistaan.
 

Coanda

Tulinen kastike
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
312
Anteeksi mitä että? Ei nyt varmasti lyhennystä saa vähennettyä yhtään mistään sentään? Korot ja muut kulut toki.
Kyllä voi, mikäli rahoitusvastikkeet tuloutetaan taloyhtiön kirjanpidossa. Ja väittäisin että yleensä näin tehdään.

 
Liittynyt
03.03.2019
Viestejä
24
Kiitos vastauksista, olen kyllä perillä yhtiölainan luonteesta, mutta ihan teoriatasolla on tämä kysymys välillä askarruttanut. Tavallisen osakeyhtiön kohdalla kun pankki vaatii melkein poikkeuksetta henkilötakauksia oy:lle myönnettävälle lainalle, jos yhtiö on uusi eikä yhtiöllä itsessään ole antaa riittäviä vakuuksia. Ja silloin pankki tosiaan on kiinnostunut yksittäisten osakkaiden maksukyvystä.

Ajattelin että as oy:n kohdallakin pankkia voisi kiinnostaa yksittäisten osakkaiden maksukyky, mutta ilmeisesti pankille riittää se että kiinteistö itsessään toimii vakuutena ja se saa sitä kautta tarvittaessa omansa takaisin siinä tapauksessa että as oy ei kykene enää lyhentämään lainaa sovitulla tavalla osakkaiden maksukyvyttömyyden takia?
 
Liittynyt
10.10.2017
Viestejä
1 030
Lähinnä mietin, että löytyykö semmoisiin yhtä helposti vuokralaista kuin kerrostaloon.
Asun ite rivariosakkeessa sellaisessa taloyhtiössä, jossa vuokra-aste on ainakin tämän talon osalta 50%. Itse en kyllä toisaalta koiranomistajana edes harkitsisi kerrostaloa.
 
Liittynyt
08.02.2019
Viestejä
1 338
Ajattelin että as oy:n kohdallakin pankkia voisi kiinnostaa yksittäisten osakkaiden maksukyky, mutta ilmeisesti pankille riittää se että kiinteistö itsessään toimii vakuutena ja se saa sitä kautta tarvittaessa omansa takaisin siinä tapauksessa että as oy ei kykene enää lyhentämään lainaa sovitulla tavalla osakkaiden maksukyvyttömyyden takia?
Juurikin näin, kiinteistö toimii vakuutena ja näissä tosiaan joskus ne yhtiölainat on aluksi lähempänä 90% arvosta, etenkin pk-seudulla. Tämähän toki pienenee, jos on osakkaita, jotka maksaa omat lainansa pois...
 
Liittynyt
07.11.2017
Viestejä
36
Nyt on talon ostos tehty, yksi vaihe saavutettu. Samaan aikaan pitäisi iloita, mutta samaan aikaan ahdistaa parinkymmenen vuoden velkataakka. On ristiriitaiset tunteet!
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 841
En ole seurannut asuntomarkkinoiden hintoja aktiivisesti viime aikoina. Kuinka paljon tämä naapurivaltion WW3-henkinen rymistely on vaikuttanut hintatasoon? Voisin kuvitella, että vaikuttaa lähiaikoina aika paljonkin, kun tulevaisuus on niin epävarmaa.
 

saami

luumu.eu
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
520
En ole seurannut asuntomarkkinoiden hintoja aktiivisesti viime aikoina. Kuinka paljon tämä naapurivaltion WW3-henkinen rymistely on vaikuttanut hintatasoon? Voisin kuvitella, että vaikuttaa lähiaikoina aika paljonkin, kun tulevaisuus on niin epävarmaa.
Ainakin Oulussa 2000-luvun talot jatkanut vain nousua. Nyt kun oma talo myyty niin hinnat vaan nousseet tässä tammikuusta…
 

a-p

Make ATK Great Again
Liittynyt
01.01.2017
Viestejä
716
Nyt on talon ostos tehty, yksi vaihe saavutettu. Samaan aikaan pitäisi iloita, mutta samaan aikaan ahdistaa parinkymmenen vuoden velkataakka. On ristiriitaiset tunteet!
Voithan sinä pistää sen asunnon myyntiin myöhemmin, jos velka alkaa tuntumaan pahalle. Sitä saa ainakin rahaa takaisin, mutta vuokralla ollessa saa vain takkiin.
 

Atamon

Make ATK Great Again
Liittynyt
23.05.2018
Viestejä
2 588
Nyt on talon ostos tehty, yksi vaihe saavutettu. Samaan aikaan pitäisi iloita, mutta samaan aikaan ahdistaa parinkymmenen vuoden velkataakka. On ristiriitaiset tunteet!
Talon/Kiinteistön osto on se aina lähes se Max, Miten voi laittaa homman peliin, jos ei Osakkeista piittaa. @Munkki Onnea matkaan, Hyviä Tuulia.
 
Liittynyt
07.11.2017
Viestejä
36
Ja mitä ww3-markkkinatilanteeseen tulee, niin jouduimme paniikissa ainakin laskemaan hintaa, kun kävijöitä ei tullut juuri sodan alettua. Huonoin mahdollinen ajoitus osaltamme.

Pankin tyyppi sanoi, että nyt alkaa vaikuttaan siltä, että alkaa olemaan taas entisenlaista lainapöhinää. Mutta eipä siitä tiiä milloin seuraava shokki tulee.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 078
Näinhän se menee. Olettaen, että saa myydä rauhassa hyvässä markkinatilanteessa eikä pakon edessä alihintaan :)
Ostaa sellaiseen mihin on varaa vaikka käviskin jonkin sortin "worst case scenario" niin ei mitään hätää. Yhden talon takia ei joudu nykyään enään kantamaan tynnyriä vaatteena ja kerjäämään kadulle. Vuokralla asuessa kaikki menisivät AINA kuin tuhka tuuleen. Omistusasunnolla käytännössä pääset ainakin "omillesi" kun sen joskus myyt. Ja vaikka tulis tappiotakin, on se silti helvetisti vähemmän kuin maksaa vuokralla muiden lainoja.
 
Liittynyt
10.10.2017
Viestejä
1 030
Nyt on talon ostos tehty, yksi vaihe saavutettu. Samaan aikaan pitäisi iloita, mutta samaan aikaan ahdistaa parinkymmenen vuoden velkataakka. On ristiriitaiset tunteet!
Tiedän tunteen. 7v sitten ostin asuntoni, miettien että tässä sitä nyt ollaan yksin ja vielä velkaisena. Nyt kämpästä on maksettu ihan huomaamatta 52% ostohinnasta ja rempattukin mieleisemmäksi. Pari kk oli talvella myynnissä, ennenkuin tulin järkiini ja totesin että tästä on tullut mun koti. Vähän pöljää lopulta ajatella, että max 9v kun tekee vielä töitä, omistaa pätkän talosta.
 

Cuthalu

Tukijäsen
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 418
Ja mitä ww3-markkkinatilanteeseen tulee, niin jouduimme paniikissa ainakin laskemaan hintaa, kun kävijöitä ei tullut juuri sodan alettua. Huonoin mahdollinen ajoitus osaltamme.

Pankin tyyppi sanoi, että nyt alkaa vaikuttaan siltä, että alkaa olemaan taas entisenlaista lainapöhinää. Mutta eipä siitä tiiä milloin seuraava shokki tulee.
Sota itsessäänhän tässä ei ole se todennäköinen asuntokauppaa hankaloittava tekijä, vaan tämä: euriborkorot_pv_chrt_en

Euribor on lähtenyt kovalle laukalle, ja plussalle mennään ennemmin kuin myöhemmin. Ostajan kannalta tämä on hyvin keskeinen tekijä todellista ostovoimaa arvioitaessa, mutta myyjiähän tämä ei lähtökohtaisesti kiinnosta.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
404
En ole seurannut asuntomarkkinoiden hintoja aktiivisesti viime aikoina. Kuinka paljon tämä naapurivaltion WW3-henkinen rymistely on vaikuttanut hintatasoon? Voisin kuvitella, että vaikuttaa lähiaikoina aika paljonkin, kun tulevaisuus on niin epävarmaa.
Ainakin Tampereelle välittäjien mukaan maaliskuussa keskustaosakkeiden kauppa on mennyt kuulemma "ihan hulluksi". Hyvistä osakehuoneistosta tarjotaan ja maksetaan kuulemma kovia hintoja ja myyntiajat ovat entisestään lyhentyneet.
 

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 796
Euribor on lähtenyt kovalle laukalle, ja plussalle mennään ennemmin kuin myöhemmin. Ostajan kannalta tämä on hyvin keskeinen tekijä todellista ostovoimaa arvioitaessa, mutta myyjiähän tämä ei lähtökohtaisesti kiinnosta.
Onhan sitä jo saanut hetken odottaakin, muistaakseni kun 2014 asunnon ostin niin taisi olla 2015 loppua / 2016 alkua kun painui miinukselle (6kk versio) ja vieläkin siellä. Eli on siitä saatu jo noin 7 vuotta nauttia kokoajan tietäen että kyllä se takaisin sieltä pomppaa jossain vaiheessa. Jatkuvasti kuitenkin löytynyt varoittelijoita jotka kertovat että "ihan kohta" ollaan taas päälle 5% koroissa mitä ei nyt ihan heti ole tapahtumassa. Eli aina löytyy niitä kateellisia jotka varoittelevat ettei sitä asuntoa kannata ostaa.

Toisaalta samalla onnitellen että ei ottanut mitään korkokattoa koska siinä olisi saanut odottaa pitkään ja hartaasti että nousua olisi niin paljoa tullut että se olisi itseä alkanut kannattaa. Vielä kuun alusta taisi olla -0.5% luokkaa, joten ehkä jo vuoden loppuun mennessä päästään plussalle. Mikäli olisi ottanut 10 vuoden korkokaton saisi tuo nousta kohtuu hulppeasti mihin en ihan usko varsinkin kun talon hinnasta on päälle puolet jo maksettu (tosin kaikkea ei otettu velalla)

Toki kuten tässäkin ketjussa todettiin kannattaa ostaa sellainen asunto että tarvittaessa siitä pääsee eroon ja vaikka se ns. pahin mahdollinen tapahtuisi ei silti joutuisi vararikkoon ja menettäisi luottotietojaan.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 153

12 kk Euribor lähestyy nollarajaa – Nykyisellä nousuvauhdilla positiivisen puolelle mentäisiin jo ensi viikolla.
Asuntolainojen viitekorkona käytetty 12 kuukauden euribor nousi jälleen tiistaina, nyt jo -0,105 prosenttiin. Maanantaina lukema oli -0,127 prosenttia.
 
Liittynyt
17.03.2019
Viestejä
1 224

12 kk Euribor lähestyy nollarajaa – Nykyisellä nousuvauhdilla positiivisen puolelle mentäisiin jo ensi viikolla.
Asuntolainojen viitekorkona käytetty 12 kuukauden euribor nousi jälleen tiistaina, nyt jo -0,105 prosenttiin. Maanantaina lukema oli -0,127 prosenttia.
positiivinen uutinen, alkaa kohta himovelalla rakennetut luksuskivitalot tulla alennusmyyntiin.
 
Liittynyt
16.09.2020
Viestejä
754
positiivinen uutinen, alkaa kohta himovelalla rakennetut luksuskivitalot tulla alennusmyyntiin.
Järkevämpää kai se silti olisi ollut ostaa sellainen nollakorkoaikaan hieman kalliimmalla kuin alennusmyynnistä ja maksaa itseään kipeäksi korkoja
 
Liittynyt
16.09.2020
Viestejä
754
Samalla lailla siitä isommasta lainasta maksetaan korkeammasta korosta, jos ei ole mitään suojausta.
Juu mutta laina on lyhentynyt nopeasti nollakorkoaikaan ja ylimääräisen kun sijoittaa niin on puskuria korkojen pusun varalle. Eiköhän tässä hetki mene vielä ennenkuin kukaan vaikeuksiin joutuu jos joutuu. Kahden asunnon kokemuksella olen sitä mieltä että mitä aikaisemmin asuntolainaan käsiksi pääsee niin sitä paremmin siinä tienaa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 089
Juu mutta laina on lyhentynyt nopeasti nollakorkoaikaan ja ylimääräisen kun sijoittaa niin on puskuria korkojen pusun varalle. Eiköhän tässä hetki mene vielä ennenkuin kukaan vaikeuksiin joutuu jos joutuu. Kahden asunnon kokemuksella olen sitä mieltä että mitä aikaisemmin asuntolainaan käsiksi pääsee niin sitä paremmin siinä tienaa.
Ei mulla ainakaan laina lyhene yhtään nopeammin nollakorkojen takia ja olisi totaalisen hullua maksaa ylimääräisiä lyhennyksiä kun korko on nollassa.
 
Liittynyt
16.09.2020
Viestejä
754
Ei mulla ainakaan laina lyhene yhtään nopeammin nollakorkojen takia ja olisi totaalisen hullua maksaa ylimääräisiä lyhennyksiä kun korko on nollassa.
Lyhennän asuntolainaa n 1100e kuussa ja tietysti se lyhenee nopeampaa jos kokonaiskorko on 0,5 % (=166e korkoa/kk) kuin jos se olisi 3% (korkoa 1000e/kk)
 
Liittynyt
21.11.2016
Viestejä
6 199
Sehän riippuu ihan lainan tyypistä lyheneekö enemmän vai pieneneekö kuukausierä. Korkojen laskiessa tasaerälainassa laina lyhenee enemmän/nopeammin koska maksuerä (lyhennys+korko) pysyy aina saman suuruisena, annuiteettilainassa maksetaan pienempää kk-erää koska lyhennyksen määrä on kuukausittain maksusuunnitelman mukainen mutta koron osuus vaihtelee korkotason mukaan.

edit: selkeytetty
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 089
Odotan mielenkiinnolla käytännön kokemuksia siitä mitä tapahtuu 2020 0.5% marginaalilla otettujen 25-30v tasaerälainojen kanssa jos korot nousevat edes pariin prosenttiin.

Laina-ajat voivat venähtää yli 50v tai lyhentyminen voi loppua jopa kokonaan. Onko pankeilla oikeus vaatia maksuohjelmien muutoksia?
 

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 796
Laina-ajat voivat venähtää yli 50v tai lyhentyminen voi loppua jopa kokonaan. Onko pankeilla oikeus vaatia maksuohjelmien muutoksia?
Käsittääkseni on kuitenkin olemassa ns. maksimi laina-aika, mikä teoriassa tarkoittaa sitä että jos sinulla on maksettu "vain" esim. 1000€/kk mutta jos korot nousevat ja lainaa henkilökohtaisesti vaikkapa Sanna Marin lailla päälle 700 000€ niin joudut maksamaan sitten viimeisenä eränä sen 700k mitä et ole vielä saanut maksettua tai asunto huutokaupataan ja saatat jäädä vielä velkaakin.

Eli ei tuo mikään ikiliikkuja ole missä voit vaikka satoja vuosia odotella seuraavaa negatiivista korkoa ja siihen saakka vaan maksella sitä "sovittua maksimia". Vaikka siinä mainitaankin että "laina-aika joustaa" ei se tarkoita Ruotsin tapaan lainan ottamista missä maksetaan käytännössä vaan korot. Toki se on totta että tuosta mainitaan: " Tasaerälainan kaikki takaisinmaksuerät ovat yhtä suuria. Jos viitekorko nousee, laina-aika pitenee; jos viitekorko laskee, laina-aika lyhenee. Takaisinmaksuerä on kuitenkin aina vähintään koron suuruinen. "
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
88
2019% otin 1% korkokaton. Silloin sanottiin että virheliike ja ei mitään järkeä. Nyt ei ainakaan korkojen nousua tarvitse pelätä?
 

ChatGPT

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.03.2022
Viestejä
1 342
Korkohistoriaa kun katsoo, niin aika optimaaliseen ajankohtaan tullut asuntolainaa otettua. Kun 2010 tuli ostettua ensimmäinen oma asunto 100% lainalla, silloin oli korot reilun prosentin ja korkeimmillaan noin 2,5% hetken aikaa. Vuonna 2015 meni asunto vaihtoon ja lisävelkaa hitusen piti ottaa, korot kuitenkin samoihin aikoihin meni negatiiviseksi. Pariin otteeseen ollut 12kk lyhennysvapaata ja siitä saanut ihan mukavasti laitettua sivuun osakkeisiin ja rahastoihin + muut säästäminen. Velkaakaan ei enään ole kuin alle 1/4 -osa kiinteistön nykyiseen arvoon nähden. Ei kuitenkaan ihan pystyisi vielä säästöillä tai sijoituksilla loppuvelkaa pois kuittaamaan.
Melkoisesti pankki noita korkokattoja yms on vuosien varrella koittanut myydä, mutta en ole niihin lähtenyt.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
242 528
Viestejä
4 240 452
Jäsenet
71 212
Uusin jäsen
booleee

Hinta.fi

Ylös Bottom