Kyllä se on ihan erikseen kirjattava ehto, toki välittäjien tarjouspohjissa se on yleensä jo valmiiksi siellä. Mitään oikeutta ohimyyntiin ei synny automaattisesti jos siitä ole erikseen sopimuksen kirjattu. Jos olet vetänyt nimen alle sopimukseen (tarjous on sopimus) jossa sitoudut myymään osakkeen ostajalle jos ostaja saa rahoituksen järjestymään (tai vanhan asunnon myytyä, tai x), eikä siellä ole ehtoa jossa varaat oikeuden jatkaa kohteen markkinointia niin et saa myydä asuntoa odotteluaikana kenellekään muulle koska olet sopimuksella sitoutunut myymään sen tälle tarjouksen tekijälle Tai siis voit myydä, mutta sitten maksat sopimussakon ostajalle. Vielä enemmän tuohon kannattaa kiinnittää huomiota vanhan asunnon myyntiehdon kanssa, jos menet hyväksymään tarjouksen jossa ohimyyntiehtoa ei ole, et saa myydä asuntoa kenellekään muulle sopimuksen (tarjouksen) voimassaoloaikana, joka voi olla vaikka useamman kuukauden.
Joo, se on just näin, tehän olitte kiinteistöä ostamassa ettekä osaketta. Tarjous on tosiaan kiinteistökaupassa lähinnä yhteisen tahdon kirjaaminen paperille, vasta kaupanvahvistajan vahvistama esisopimus (tai kauppakirja) on virallinen ja sitova. Jos teet tarjouksen ja vetäydyt siitä niin myyjällä on teoriassa oikeus saada korvauksia reaalisista menetyksistä joita hänelle on koitunut vetäytymisesi takia, mutta niitäkin pitää lähteä oikeudessä penäämään jos ei sukkana suostu maksamaan ja siihen varmaan harva ryhtyy niin riski toki on aika marginaalinen...
Nykyinen laki taisi olla sellainen että henkilötakaus ei kelpaa lainakaton ylittävälle summalle takaukseksi, eli sinne pitäisi olla laittaa jotain reaalivakuutta (kuten pantattava asunto/kiinteistö), tai sitten pitää maksaa se 5% kauppasummasta itse.