Miten sä kuvittelet porukan seuraavan sun ajatuksenjuoksua, jos otat jatkokysymyksen puolikkaan ja vastaa siihen vielä tilanteessa, jossa ilmiselvästi ei edes päästä siihen sun kysymyksen puolikkaaseen? Ihan sama mikä peruslähtökohta sun mielestä on, mutta kysyjähän jo kertoi aluksi, että vastuunjako on sovittu toisin. Muutenkin sun vastaus on huono, koska esimerkkisi tilanteessa taloyhtiö olisi laiminlyönyt remontinaikaisen valvontavastuunsa ja vielä varmasti hyväksynytkin lopputuloksen. Aika tuuheaa touhua olisi edelliseltä asukkaalta yhtiön lähteä mitään silloin perimään.
Vastasin selkeästi selkeään kysymykseen. Ohita viesti, jos tuntui liian vaikealta sisäistää. Se jos olet vastauksen oikeellisuudesta ei mieltä, on toki ihan ok. Kaikkea muuta kuin yksiselitteisiä asioita nämä riitatilanteissa ovatkin.
Ja vielä siitä vastuunjaosta:
"
Remonttia suorittanutta osakasta odottaa vielä kymmenen vuoden vahingonkorvausvastuu, jos muutostöitä ei ole toteutettu hyvän rakennustavan ja rakennusmääräysten mukaisesti.
Edes taloyhtiön valvonta ei poista vastuuta mahdollisista remontista aiheutuneista vahingoista. (Isännöintiverkko 2017.)
Kun muutostyöt on toteutettu asianmukaisesti, voi vanha osakas olla huoletta. Kunnossapito- ja korjausvastuu edellisen osakkaan muutostöistä, jotka poikkeavat taloyhtiön perustasosta, siirtyy uuden osakkaan vastuulle (Isännöintiverkko 2017). Siksi onkin erittäin tärkeää asunnon ostoa harkitessa tarkistaa isännöitsijätodistuksesta, ovatko entiset omistajat tehneet asuntoon muutostöitä, joista vastuu on siirtynyt taloyhtiöltä osakkaan itsensä vastuulle."
(Lähde: Sophia Nieminen: Osakkaan vastuut ja velvollisuudet kylpyhuoneremontissa).
Huomautan vielä pari asiaa:
1) Kuten sanottu, tuo "yhtiö ei vastaa mistään" -linjaus kuulostaa varsin mielikuvitukselliselta. Ja aivan erityisesti kannattaa muistaa, että laki ja yhtiöjärjestys ovat asiassa keskeisessä roolissa. Joskus vanhoissa taloissa on vain vakiintunut joku tapa yhteisesti puhutun pohjalta, mutta ei sellaisilla asioilla ole merkitystä, jos uusi osakas alkaa todenteolla vastuullista etsimään.
2) Valitettavasti meillä tehdään vieläkin paljon remontteja, joista ei edes asiallisesti ilmoiteta taloyhtiölle. Silti ongelmatilanteissa taloyhtiöllä on vastuu rakenteista, ja se voi sitten tietyissä puitteissa hakea vahingonkorvauksia ongelmat aiheuttaneelta entiseltä tai nykyiseltä osakkaalta. Näitä tapauksia on yllättävän paljon. Just tuli vastaan keissi, jossa taloyhtiö ja osakas kävivät oikeudessa tappelemassa luvattoman saunan aiheuttamien rakennevaurioiden korjauslaskusta. Osakas tietenkin hävisi.