Asunnon ostaminen ja asuntolaina

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Kuka_kusi_muroihini, 19.10.2016.

 1. nakkirakki

  nakkirakki

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  10.07.2017
  Samoin vaikuttaa säästöt/sijoitukset sekä olemassa olevat luotot, esim. rahoituksella hankittu auto.

  Moni tuntuu välttelevän lainaneuvottelijan kohtaamista ja hoitaisi mieluiten asian viestillä. Mä olen toiminut päinvastoin ja torjunut verkkoneuvottelut yms. Palvelu on ollut tosi asiallista kasvotusten. Siinä jutustellessa on ollut helppoa osoittaa tietävänsä tarkkaan oman talouden tulot ja menot sekä näkemyksen niiden kehityksestä lähivuosina. Vakuutuksista tai korkosuojista ei ole tarvinnut puhua enempää, kun on sanonut suojautuvansa korkojen nousulta säästöillä ja sijoituksilla.
   
 2. Vuo

  Vuo

  Viestejä:
  2
  Rekisteröitynyt:
  15.01.2019
  Itsellä kaksi asuntolainaa, toiseen otin korkokaton - ihan siitä syystä että nukkuisin yöni paremmin.
   
 3. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣ Premium-jäsen

  Viestejä:
  2 444
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Yksi asunto, yksi laina. Siirrän noin 20-25% enemmän kuin pitäisi per/kk lainanhoito tilille, ei korkokattoja ei erillisiä suojia. Noin 2-3 vuoden välein jos ja kun korko ei nouse edes plussan puolelle soittelen HYPO:n ja pyydän lyhentämään "ylimääräisellä". Jokainen tyylillään, itse myös nukun yöni hyvin enkä turhia murehdi.

  Noin 20 vuotta olisi vielä teoriassa jäljellä ja alle 400€/kk mitä pitäisi lyhentää (alle 100k siis jäljellä). Sanoisin että vaikka ehkä kauppa ei käy ja EU:n alueella menee osalla valtioista hieman huonommin ne jotka ottivat lainan tuossa 2014-2015 ovat aika hyvässä asemassa (kunhan ovat muistaneet myös lyhentää sitä lainaansa).

  Ehdin sitten myöhemmin murehtia sitä miten pörssiin sijoittamalla olisin saanut takuuvarmasti vähintään ja aina 7% korkoa mutta minusta on järkevämpää huolehtia tästä lainasta eikä pitää lyhennysvapaita tai keinotella asuntolainalla pörsissä.
   
  demas tykkää tästä.
 4. zettis

  zettis

  Viestejä:
  12
  Rekisteröitynyt:
  28.04.2019
  Ehkä ilmaisin itseäni huonosti, mutta tämä nimenomaan oli pointtini. Koska nykyinen korkotaso ja koron tulevaisuuden näkymät ovat jo leivottu korkokaton hintaan niin kumpikaan niistä ei varsinaisesti ole hyvä peruste korkokaton ottamiselle. Jollei sitten tiedä jotain mitä markkinat eivät.

  Jos taas haluaa maksaa ekstraa mielenrauhasta (kun tietää oman tulevan koron), niin mielestäni kiinteä korko on hinnoiteltu läpinäkyvämmin. Mutta korkokatolle on varmasti myös oma tilauksensa.

  Sijoituslainat ja niiden erilaiset korko- ja valuuttasuojaukset ei taas välttämättä kuulu tämän ketjun aihepiiriin.
   
 5. plati

  plati

  Viestejä:
  94
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mikset siirrä tuota prosentuaalista osuutta vaikka Bank of Norwegianiin kasvamaan edes hitusen varmaa korkoa vaan makuutat sitä kolme vuotta nollakorolla?

  Saisi edes jotain "hyötyä" tuosta tyylistäsi.
   
  hmb ja JaySon tykkäävät tästä.
 6. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣ Premium-jäsen

  Viestejä:
  2 444
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos nyt hiuksia aletaan halkomaan niin kyseinen HYPO:n tili tuottaa sen 0,5% korkoa kulkien nimellä "säästötili" [mikä luodaan sinulle automaattisesti kun lainan nostat]. Lisäksi se on samainen tili miltä nuo pankkilainan maksut lähevät automaattisesti (eli siellä täytyy olla kerran kuussa tietty määrä käteistä. Toki Norjan pankki taisi jossain vaiheessa ainakin tarjota peräti 2% koron mutta siltikin.

  Nykyisin vaan kun haluaa hieman isompaa korkoa se summa täytyy sitoa yleensä vähintään 1-3v ajaksi sinne pankkiin (ja aika useasti se on juuri kyseisen pankin omistajille tehty erillinen tarjous missä esim. OP:ssa on kutakuinkin "voit tallettaa enintään saman verran kuin ns. tavallisella tilillä on muutenkin rahaa". Eli esimerkkinä kun on tili missä on 100 000€ rahaa voit tuollaisen [yleensä max vuosittain tapahtuvan] tapahtuman aikana, jos olet nopea ja ehdit ilmoittautua, tallettaa maksimissaan 50 000€ olikohan viimeksi 3 vai 3½% korolle missä korko lisätään kerran vuodessa tilille (sekä tarkistetaan myös kerran vuodessa alin määrä minkä mukaan korko lasketaan) ja saat olikohan 3 kertaa vuodessa nostaa em. tililtä jotain ja olikohan nyt 3 vuotta maksimi aika minkä rahaa voi tuolla makuuttaa.

  Eli tuon esimerkin mukaisesti (lasken nyt 3% korolla tuoton) jos sidot 50 000€ OP:n tilille saat ensimmäisenä vuotena 1500 korkoa, sitten 1545, minkä jälkeen viimeisenä vuotena 1591,35€. Jolloin siis kolmeksi vuodeksi sitomasi summa (ellet ole tehnyt yhtään nostoja) on ulos otettaessa 54 636,35€.

  Toki se vaatii myös sitä että sinulla on toinen tili millä makaa toinen 50 000€ (ainakin sillä hetkellä kun teet tuon sijoituksen, en muista tarviiko sen olla jatkuvat 3v siellä vai ei. Varmaan tulee ainakin siinä vaiheessa sanomista jos heti suljet tuon tilin miltä max 50% laitoit sijoittaen pankin antiin tosin tämä on omaa mutua) joten käytännössä OP:n omistajana saisit 100 000€ tilillä puolet sijoittaen 4 636,35€ "voittoa" 3v aikana.

  Bonusta siitä että itselle tuo on kohtuullisen varmaa tuloa (samat varoitukset toki kuin kaikessa muussakin, eli jos Suomen valtio lakkaa olemasta, tulee ydintuho jne jne. et ehkä saa rahojasi käteisenä nostettua omiin kouriisi tai muutettua kullaksi..) mutta erityisen kätevästi tuosta ei onnistu esim. se kuukausittainen lainan tai oman elämisen takia rahojen ottaminen / siirtely.

  En ole kysellyt miten tuo toimii vai voiko edes toimia esim. sanotaan nyt vaikka Suomen valtion budjetin kanssa tjsp. kehitelty tilanne missä henkilö / suku / kunta tms. makuuttaa miljoonia tai miljardeja euroja jossain, voisiko hän saada noin esim. sen 3% tuottoa mikäli sattuisi olemaan OP:n omistaja asiakas.. ..jotenkin luulen että ei.

  Ehkä tämä riittää off-topicista ja pahoittelut. Tämä ei oikeasti suoranaisesti liittynyt nyt yhtään mitenkään siihen miten pankkilainoja otetaan tai sitä omaa asuntolainaa kuuluisi hoitaa.
   
 7. Technocrat

  Technocrat

  Viestejä:
  152
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyselin pankeista paljon lainaa olisi mahdollista saada ja yksin siis olisin ottamassa, Danske ja Nordea lupasivat 300k€, nettotulot vähän alle 4k€/kk, marginaaliksi heittivät 0.5 jota varmaan saisi hilattua vielä alaspäin tuosta. Tuntuu irtoavan melko järkyttävän kokoisia lainoja enkä kyllä noin suurta uskaltaisi yksin ottaa eikä tarvettakaan noin suurelle summalle ole. Hiljalleen tässä katselen pääkaupunkiseudulta jos löytyisi joku kaksio / kolmio jonka ostaa itselle kun sopiva löytyy.
   
  latee77 tykkää tästä.
 8. markus

  markus

  Viestejä:
  42
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Noilla tuloilla saa todella hyvin lainaa pk-seudulla ihan jo senkin takia että asuntojen hinnat pilvissä. Tuolla 350k€ hinnalla (15% oma rahoitus) kun saa just ja just kaksion helsingin keskustan lähialueilta. Vaimon kanssa oltaisiin saatu noin 7k yhteistuloilla lähes 500k€ asuntolaina. Omat hälytyskellot alkoivat soida jo tässä vaiheessa hyvin voimakkaasti ja ei lähellekään noin isoa lainaa uskallettu ottaa.
   
 9. Luukkonen

  Luukkonen

  Viestejä:
  2 624
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ja jos ottaa 20min matkan Helsingin ytimestä pois päin saa 350k€ jo vaikka minkälaisia asuntoja tahansa.
   
  mailman ja latee77 tykkäävät tästä.
 10. Technocrat

  Technocrat

  Viestejä:
  152
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joo, ytimessä en halua edes asua, Espoo käy esimerkiksi oikein hyvin kunhan on hyvien kulkuyhteyksien varrella.
   
 11. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 185
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Espoo ja hyvät kulkuyhteydet? Ehkä jos on varaa yksityishelikopteriin...

  Espoossa ei ole oikein yhtään paikkaa mistä pääsisi muualle kuin radan tai metron vartta kulkemaan kätevästi. Poikittaisliikenne on kaikkialla aika kuriositeetti.
   
  hmb tykkää tästä.
 12. yannara

  yannara

  Viestejä:
  392
  Rekisteröitynyt:
  26.01.2017
  Vähän erikoinen tilanne, mutta jos PK-seudulla 2 perhettä (sukulaiset) haluaa muuttaa samaan paritaloon (molemmille siis omat kämpät) ja budjettia on (2 isoa kolmiota maksettuna), niin onko ainoa vaihtoehto ostaa oma tontti ja rakennuttaa? Kun ei noita paritaloja juuri myydä, että olisi molemmat kämpät samaan aikaan tarjolla...?
   
 13. edup

  edup

  Viestejä:
  1 761
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tai sitten yrittää tarjota sille tyhjän kämpän naapurille jotain? Joku saattaa vaikka suostuakin, kunhan hinta on oikea.
   
 14. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  2 923
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Kyllä mä sanoisin, että Leppävaara on varsin hyvä. Miksei Tapiola myös, mutta se on aika kallis.
   
 15. neaa82

  neaa82

  Viestejä:
  88
  Rekisteröitynyt:
  29.04.2019
  Eniten marginaaliin vaikuttaa lainan määrä, asunnon sijainti ja arvo. Mitä pienempi laina ja takaisinmaksuaika sitä isomman marginaalin joutuu nielemään. Jos taas lainaa on paljon, niin saa pienemmän marginaalin. Jos pääkaupunkiseudulla omistaa asunnon josta velkaa 100ke, niin ei voi mitenkään saada parempaa marginaalia kuinjos olisi samasta kohteesta 200ke lainaa. Ja sitten toki perustilanteen päälle vaikuttaa muut tuotteet. Mitä enemmän maksat muista tuotteista sitä enemmän saat marginaalia pois.
  Ihan turhaan moni hinkuu ja kuolaa pienemmän marginaalin perään, sehän on puhdasta matematiikkaa, että pitäisi katsoa sitä kulua joka jää viivan alle esim vuoden lopulla. Isosta lainasta jossa pienehkö marginaali maksat saman verran kuin pienemmästä lainasta jossa isompi marginaali.

  Pankilla on tietyt tuotto-odotukset tuotteillensa ja asiakkaillensa. Pankit on nyt lähtenyt taas kilpailemaan asiakkaista, siksi jopa soitetaan vanhalle asiakkaalle (kuten minulle Nordea) ja koitetaan saada asiakkaaksi.

  Nordea tarjosi meille 0,3% marginaalia euribor 6kk, mutta soitin Danskelle ja tiputin marginaalia 0,5--> 0,4% ja sain myös loppuvuoden pankkiasioinnin kulut kaupanpäälle. En sitten vielä vaihtanut Nordeaan vaan kilpailutan myöhemmin uusiksi ( vasta vaihdoin pois Nordeasta vajaa vuosi sitten)
   
  Viimeksi muokattu: 26.05.2019
 16. latee77

  latee77 Make ATK Great Again

  Viestejä:
  1 393
  Rekisteröitynyt:
  18.02.2017
  Tuolla tavalla kannatais kyllä rakennuttaa jos pinna ja aikataulu kestää. Kulut menee puoliksi, halvempi tehdä yksi isompi talo kuin kaksi pienempää. Siitä sitten myy erikseen 5v päästä ja käärii massit taskuun + nauraen pankkiin.
   
 17. muronsyöjä

  muronsyöjä

  Viestejä:
  572
  Rekisteröitynyt:
  16.08.2018
  Itselle ainakin hyvät yhteydet = pääsee hyvin omalla autolla pääteille joista työssäkäynnit ja palvelut.
   
 18. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 185
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No, noilla kriteereillä Espoossa on hyvät yhteydet melkein kaikkialla.

  Ulkopaikkakuntalaisille työmatkaruuhkat saattavat tulla yllätyksenä, jos ei ole kokemusta kehä 1:sen ja turunväylän köröttelystä pahimpina tunteina. Jos pitää niitä pitkin töihin autoilua hyväksyttävänä, niin silloin on varmasti aika helppoa, valinnanvaraa on.
   
 19. Galaxy

  Galaxy

  Viestejä:
  172
  Rekisteröitynyt:
  09.11.2016
  Leppävaara on tosiaan julkisten puolesta todennäköisesti Espoon paras paikka asua. Kuukausi sitten ostettiin kerrostalo remonttikohde Leppävaarasta (Puustellinmäki tarkemmin, täysin neverheard paikka ennen tätä). Nykyinen kämppä on Espoonlahdessa ja täällä vaimoa alkoi vituttaa juurikin tuo julkisten paskuus. Itse kuljen autolla kaikkialle niin paikalla ei ole niin väliä, mutta onhan se kiva bonus että Selloon/asemalle kävelee tarvittaessa 6min.

  Jos ei ole tarvetta julkisille tai palveluille kävelyetäisyydellä ei kannata niistä maksaa. Meillä oli ja se pakottaa välittömästi isohkoihin kompromisseihin. Muuten samalla budjetilla olisi voinut katsela vaikka rivaria jostain vähän kauempaa.
   
 20. eba

  eba

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  04.09.2018
  Sekä muu omaisuus.
   
 21. latee77

  latee77 Make ATK Great Again

  Viestejä:
  1 393
  Rekisteröitynyt:
  18.02.2017
  Asuntolainasta, tosiaan meinasin tipahtaa soffalta kun tarkistin korot, 6kk takaperin Nordealla sääti korot 0,6 ja ajattelin että ihan ok korko. Erä väheni hieman enkä sen enmpiä murehtinut. Kuitenkin se on edelleen 1,5% ja kyselin että mit-helkkaria tämä nyt onkaan. Ja syynä tuo minulle tuputettu korko suoja (korkoputki) jonka kuitenkin otin että "saa nukuttua rauhassa" , siinä on myös lattia korko joka on 0,9% ja marginaali päälle. Voisin melkein vannoa ettei puhetta ollut siitä ainakaan viimeksi että tuon päälletulee vielä se marginaali.

  Oma tyhmyyttä eikä varsinaisesti ole viime vuosina tiukkaa ollut vuositulojan kanssa niin olen hövelisti ollut siinä uskossa että diili on ok.

  Nyt sapettaa ja OP sekä DANSKE saivat jo kilpailutuksen.

  Nordealta lupasi koron 0,48 % mutta saas katsoa pääseekö tuosta "korkoputkesta" irti muuten kuin siirtämällä kaikki palvelut hemmetin kauas.

  Mites muut tekis? En viitseis pankkia ihan pienestä 0,02 marginaalierosta alkaa vaihtaa vaikka kismittää. Kannattaa toki kuunnella tarjoukset ensin. Omaa piittaamattomuttahan tuo on mutta kun ei halaistua sanaakaan että se lattiataso jää sinne marginaalin alle kuitenkin kun viimeksi tuo ruuvailtiin kohdilleen.
   
 22. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  2 923
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Luulisi, että korkoputkesta pääsisi eroon maksamalla sopivan summan. Teoreettinen ylärajahan on käytännössä uuden lainan järjestelypalkkio, koska uudella lainallahan homma viimeistään hoituisi. Siinä tietysti menee hetki, ennen kuin pääsee voitolle. Pankinvaihdolla uhkaamalla luulisi kulua saavan pienemmäksi.

  Meille tyrkytettiin Danskesta korkoputkea, jossa alaraja olisi ollut muistaakseni 0,5%, mutta ei houkutellut.

  Edit: Nordean hinnastossa on koron tai marginaalin muutos 200 euroa.
   
  latee77 tykkää tästä.
 23. latee77

  latee77 Make ATK Great Again

  Viestejä:
  1 393
  Rekisteröitynyt:
  18.02.2017
  Lainojen kilpailutus on jo käynnissä niin katsellaan millasia tarjouksia tulee, mutta tuo kiristämiseen perustuva neuvottelu alkaa olla oikein sopivaa puuhaa tähän rakoon. Mielläni maksaisin 200e jos kk erästä sulaa 100€ pois, mutta tuonkin luulisi helpottavan kun kertoo mitä kilpailijalla on antaa vastinetta.

  Eihän pankki tuollaista korkoturvaa tyrkyttäisi jos arvioisivat korkojen nousevan lähiaikoina.

  Perus marginaali saattaa jäädä muissa pankeissa aika samoihin tuon luvatun 0,48% kanssa. Siinä saattaa olla pelivaraa kun mailissa sävy oli "miltäs kuullostaisi..."

  OP:llä oli kyllä muunkin mallisia korkoturvia mutta saas kattoo ny.
   
 24. edup

  edup

  Viestejä:
  1 761
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei pankilla ole mitään syytä olla myymättäkään sitä korkoturvaa, vaikka arvioisivat korkojen nousevan nopeastikin. Ne voi määritellä korkoturvan hinnan sen mukaan millä hinnalla pankki saa rahoitusmarkkinnoilta ostettua sopivat suojaukset siihen, ja vähän provikkaa päälle. Ts. pankki voittaa aina noita myymällä, riippumatta siitä miten korot heittelee.
   
  latee77 tykkää tästä.
 25. latee77

  latee77 Make ATK Great Again

  Viestejä:
  1 393
  Rekisteröitynyt:
  18.02.2017
  No näinhän joo, tai toki jos korko nousee kaikilla 20% mallia kasikytluku niin sitte on kiva olla korkoturva. Mutta joo, taitaa olla parempi jättää se kokonaan pois ja ostaa vaikka Bitcoin/olut/Seglinsson sillä rahalla.
   
 26. munse

  munse

  Viestejä:
  269
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  Jaaha, oma pankki eli Nordea ei yllättäen kyennytkään laskemaan nykyistä 0,5 % marginaalia lainkaan, vaikka Dansken 0,4 % tarjous oli pohjilla. 130k lainasta kyse.

  Vähän kahden vaiheilla viitsiikö vaihtaa Danskeen. Nordean etuna hyväksi todettu mobiilipankki ja maksuttomat peruspalvelut.

  Kokemuksia Danskesta?
   
 27. OD.

  OD.

  Viestejä:
  512
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Noin pienellä muutoksella täytyy syynää hinnastot aika tarkasti varmistuakseen ettei jää vaihdossa tappiolle.
   
  Viimeksi muokattu: 27.05.2019
 28. puik

  puik

  Viestejä:
  517
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Mun mielestä danskella maksaa peruspankkipalvelut, nordean asuntolaina-asiakkaalla ei (kunhan käyttää mobiilipankkia)
   
 29. omena

  omena

  Viestejä:
  117
  Rekisteröitynyt:
  19.11.2016
  Miten arvostatte kerrostalon kerroksen merkityksen jos talossa ei hissiä? Jos aikoo asua talossa vuosikausia, ei rappusten rampaaminen ylös liene kovin luksusta. Alakerroksissa rappukäytävä meluisampi?
   
 30. latee77

  latee77 Make ATK Great Again

  Viestejä:
  1 393
  Rekisteröitynyt:
  18.02.2017
  Myytiin sellainen syksyllä, 3krs talo jossa ylikerros ja ei hissiä. Kolmoseen vielä menee mutta siitä ylöspäin voi alkaa roskapussien vienti hidastua. Olis mennyt heti kaupaksi tulevasta julkisivuremontista huolimatta vanhemmalle pariskunnalle mutta tuo hissittömyys ei sopinut heille.

  Alakerrosten ohi menee enempi ihmisiä mutta en osaa melusta sanoa. Väliovea voi kaivata.
   
 31. Roth

  Roth

  Viestejä:
  65
  Rekisteröitynyt:
  19.11.2017
  Samaa mieltä kuin edellä vastannut, eli riippuu elämäntilanteesta. Yksin tai DINK-taloudessa kerroksella on merkitystä lähinnä vanhempana, kun kävely ei suju hyvin. Lapsiperheessä, jossa on lapsia, jotka eivät vielä kävele, kerrokset voivat aiheuttaa lisähaasteita. Erityisesti siinä vaiheessa, kun jälkikasvu ja kauppakassit pitäisi saada kotiin. Lähtökohtaisesti hissittömät talot ovat onneksi matalia, koska jostain muistelisin, että yli 3-kerroksisiin taloihin täytyy asentaa hissi.

  Makuasioitahan nuo ovat, koska olen itse asunut parissa edellämainitussa elämäntilanteessa hissittömissä kerrostaloissa (enkä kertaakaan alimmassa kerroksessa), enkä ole kokenut sitä erityisen haastavaksi.

  Hissittömässä talossa enemmän painanee se, että onko riskiä, että hissi jälkiasennetaan johonkin huonoon kohtaan.
   
 32. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  2 923
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Mulla oli aiemmin asunto hissittömän talon neljännessä kerroksessa, joka oli myös ylin kerros. Oli hieman haasteita saada sitä myytyä. Portaita kiivetessä tuntui aina itsestänikin, että ainakin yksi kerros on liikaa. Välittäjä sanoi välillä, että alempana asunto olisi jo mennyt kaupaksi.

  Nykyään asun myös hissittömässä talossa, mutta kerrosta alempana. Hissittömyys ei häiritse ollenkaan.
   
 33. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  1 550
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Asuin kolmannessa kerroksessa hissittömässä talossa, yleensä ei haitannut, mutta aika usein on painavaa kannettavaa aina isoista ruokaostoksista lähtien ja kyllä tuo pidemmän päälle alkoi olla aika ikävää. Tuolta kun muutettiin niin muutettiin ekaan kerrokseen(hissikin löytyi) ja meni n 4kk ja jalkaa leikattiin ja olisin ainakin kuukauden ollut käytännössä kämpässä vankina tuossa hissittömässä talossa. Tasamaalla pääsi vielä kepeillä jotenkin, mutta portaat olivat täysi mahdottomuus. Nyt neljäs kerros hissitalossa ja hissittömään en aio enää muuttaa, vaikka iso osa ajasta meneekin ihan ok ja nyt neljänteenkin käytän lähes aina portaita, niin ne kerrat kun hissiä oikeasti tarvitsee ovat niin ikäviä ilamn hissiä, että en siihen enää lähde.
   
 34. pokkus

  pokkus

  Viestejä:
  1 050
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Itse kyllästyin jo hissillisen kerrostalon kanssa siihen kun tavaroita piti raahata parkkipaikalta sinne hissille. Eikä se parkkipaikka ollut kuin 50m päässä eli lähes niin vieressä kuin kerrostalossa voi olla. Ilman hissiä olisi mennyt hermo ensimmäisen kuukauden aikana ellei asunto olisi ollut katutasossa. Nyt oma autopaikka onkin sen 10m päässä eli lähes lain vaatiman minimimatkan päässä ulko-ovesta enkä tuota vaihtaisi hissirumbaan ihan pienin perusteluin.
   
 35. kjns

  kjns

  Viestejä:
  2 094
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Tulevaa myyntiä ajatellen varmaan sulkee käytännössä kaikki 60+ vuotiaat ostajat pois, luultavasti jo suurimman osan 50+ vuotiaistakin jos meinaavat pidemmäksi aikaa hankkia asuntoa. Samaten pikkulapsiperheet tai sellaiseksi aikovat ei tule ostamaan 3. kerroksen kämppää hissittömästä talosta. Suuri osa muistakin lapsiperheistä kiertänee sellaiset kaukaa, koska jos ruokaa kannetaan vaikka perus nelihenkiselle perheelle selkä vääränä kaupasta, niin hissittömyys on kyllä iso ei siinä kohdassa. Ja itse asiassa varmaan tosi monet muutkin jättää väliin, koska hissillisiä vaihtoehtoja on olemassa ja se on kuitenkin aika iso mukavuustekijä.

  Henkilökohtaisesti en itse tuollaista kämppää hankkisi vaikka asuisin yksinkin. Vaikka pystynkin portaat kävelemään ongelmitta, on se kuitenkin pidemmän päälle todella tuskastuttavaa jos on mitään laukkua/reppua isompaa tai hankalampaa kannettavaa mukana (kuten vaikka ne kauppakassit)...

  Rappukäytävien meluisuuteen vaikuttaa moni asia, mm. se meneekö kulkuväylä ovesi ohi vai onko rappuset ihan oven vieressä ja kämppä sitten jossain vähän pidemmällä nurkan takana. Samaten varastojen sisäänkäynnit jne vaikuttaa meluisuuteen. Useimmissa taloissa missä olen asunut/käynyt alakerroksen kämppien sisäänkäynnit on sijainneet vähän sivulla niistä kulkuväylistä juurikin meluhaittojen minimoimiseksi. Maatasolla yleensä aina on jonkin verran enemmän mekkalaa kuin ylemmissä kerroksissa, mutta se häiritseekö se on aika tapauskohtaista.
   
 36. Zigh

  Zigh

  Viestejä:
  1 020
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Offtopicia, mutta että mitäh? :confused:
   
 37. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  2 923
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Monen mielestä portaiden kävely on ihan hyvää arkiliikuntaa, eli vaikka hissittömyys rajoittaa ostajakuntaa, ei se ole ainakaan suositulla asuinalueella mikään suuri haitta (paitsi jos asunto on korkealla).
   
 38. neaa82

  neaa82

  Viestejä:
  88
  Rekisteröitynyt:
  29.04.2019
  Korkoputkesta pääsee kyllä eroon koska vain. Rahalla viimeistään ja se on se järjestelypalkkio. Me vaihdettiin Nordeasta vuosi sitten Danskeen. Meillä on asuntolaina kahdessa osassa, toinen osa on valtiontakauksella ja korkosuojalla (vaikkakin se olematon) oleva ASP-laina ja toinen osa on lisälaina. Otettiin lisälainaan korkosuoja jonka neuvottelin Dansken kanssa lattialle 0,4%. Tähän toki sitten neuvottelin pienemmän marginaalin päälle (kyllä, marginaali tulee aina korkoputkessä päälle, muissa suojissa voi sisältyä). Näiden lisäksi neuvottelin muutakin, esim. tietenkin pankin vaihto ym. kaikki kuluitta ja pankkiasiointikulut vuodeksi 0€ (lähinnä siis perus kuukausittaiset kulut, Nordealla asiakastasosta riippuen muutenkin nolla).
   
  latee77 tykkää tästä.
 39. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  1 550
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En tiedä, mutta olisiko joku palomääräys tms.? Mutta onhan kaikkialla kyllä parkkipaikkoja ihan kiinni seinässä uusissakin rakennuksissa? Tosin en tiedä onko asuinrakennus jotenkin eri kun liikerakennus?
   
 40. Zigh

  Zigh

  Viestejä:
  1 020
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sitä juuri meinasin, että tuskin tuollaista määräystä on olemassa kun aika monessa uudessakin talossa on autokatoksessa ulko-ovi. Vai onko tuollainen sitten kerrostaloille, eli rappukäytävän edessä pitää olla tietty varoetäisyys - se ehkä kävisi jo järkeen.
   
 41. Ruohonjuuri

  Ruohonjuuri

  Viestejä:
  61
  Rekisteröitynyt:
  23.07.2017
  Rakenteiden täytyy olla erikseen palosuojattuja ja -turvaluokitettuja jos ne sijoitetaan määrättyä varoetäisyyttä lähemmäs.
  Rakennuttaja siis säästää rahaa jos autopaikat sijoitetaan esim. tuonne kymmeneen metriin.
   
 42. Anagonda

  Anagonda

  Viestejä:
  134
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mulla oli kanssa noin 3-4v sitten Nordealta korkosuojaus, se oli osittain vaatimus heiltä kun eron jälkeen otin kämpän omiin nimiiin. Hyvä asiakas siis pankille, koska oli pakko saada lainaa.

  Lainaa oli jotain ehkä 170t eur ja siitä sai maksaa muistaakseni 600-700e että sai purettua korkosuojan. Takaisinmaksu oli muistaakseni 5-6kk. Kirjoitin sen silloin tähän ketjuun, muistaakseni.

  Ongelma oli siinä, että vaikka olisin vaihtanut toiseen pankkiin tuo summa olisi pitänyt maksaa. Eli muiden kilpailutus voi auttaa tiputtamaan marginaalia, mutta ison summan voi joutua maksamaan että saa vaihdettua pankkia. Suojahan on 3 tai 5v muistaakseni voimassa, joten voi olla että se on sulla kohta ummessa ja lopetus on halvempaa?
   
 43. kjns

  kjns

  Viestejä:
  2 094
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Joo, kaikki toki aina riippuu kaikesta. Portaiden kävely on hyvää arkiliikuntaa, en ole muuta väittänytkään, mutta jos niitä kerroksia pitää kivuta enemmän kuin yksi, niin kyllä se varmasti alkaa ostajaehdokkaita karsimaan. Asialla sinänsä on tulevaisuudessa varmaan entistäkin enemmän merkitystä kun kansakunta ikääntyy kiihtyvällä tahdilla. Etenkään vanhuuden päiviksi hissittömästä talosta ei kyllä kämppää varmaan monikaan hanki...
   
 44. pokkus

  pokkus

  Viestejä:
  1 050
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Tätä juuri ajoin takaa omalla kommentilla.
   
 45. neaa82

  neaa82

  Viestejä:
  88
  Rekisteröitynyt:
  29.04.2019
  Nyt kannattaa muistaa, että korkosuojaus on vain yleinen nimitys erilaisille suojaustavoille. Jos on sopinut kiinteästä korosta, siitä ei pääse eroon kuin rahalla. Korkokatto myöskin yleensä aina rahallinen kustannus mikäli eroon haluaa. Korkoputkiluontoinen suoja on lähes aina maksuton peruuttaa viimeistään pääset eroon kun vaihdat pankkia. Kiinteistä koroista / kattokoroista ei pääse ilman kustannuksia pankkia vaihtamalla. Neuvottelutaidot toki voi vaikuttaa pankissa pysyessä.
   
 46. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 185
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Riippuu myös asunnosta. Perheasunto johon ei ole hissiä on kyllä aika hankala lastenvaunujen ja kauppakassien kanssa kulkevalle pikkulapsiperheelle. Niitä isolla budjetilla liikkuvia lapsettomia dink-pareja, jotka ostavat useamman makuuhuoneen edustuskämppää on lopulta aika vähän.

  Sen sijaan joku kolmannen kerroksen sinkkuyksiö on varmasti aika ongelmaton tapaus kalliossa.
   
  vipe tykkää tästä.
 47. Ollilol90

  Ollilol90

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  24.01.2017
  Viime viikon olen kilpailuttanut vanhaa asuntolainaani ja uudesta mahdollisesta pankista saisi tällä hetkellä 2% korkokaton 10 vuodeksi hintaan 3000€. Omasta mielestä 3000€ siitä, että korot pysyy alle kahden ei olisi paha. Mitä muut mieltä?
   
 48. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣ Premium-jäsen

  Viestejä:
  2 444
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Se on yksi tapa saada mielenrauha. Kannattaa tarkistaa myös vaikuttaako tuo alimpaan korkoon, eli joudutko käytännössä maksamaan nyt enemmän siksi että sinulla on korkokatto (esim. hatusta heitettynä maksaisit normaalisti vaikka 0.4%, mutta koska sinulla on korkokatto päälle tuleekin 0.5% eli maksat vähintään 0.9% ja max 2%).

  Jos hyviä puolia etsii tuossa ei tarvitse sitä omaa selkärankaa paljoa olla koska tietää varmasti että ne korot eivät 10v sisällä tule nousemaan (itselle) päälle 2%.

  Mikäli elämäntilanne kuitenkin sallii kannattaa miettiä paljonko vaikuttaisi esim. seuraava potentiaalinen toimi:

  Siirrät nyt tuon 3000€ ns. ylimääräistä lainanhoitotilillesi ja korotat maksamaasi summaa esim. 20% kuukaudessa (hatusta vedettynä jos esim. maksat normaalisti 500€/kk nostatkin summan 600€) jolloin sinulla on käytännössä 5v kuluttua puskurissa jo 9000€ ylimääräistä (laskien tuolla esimerkillä) minkä voit lyhentää lainaa heti jos esim. korot alkavat nousemaan.

  Tärkeintä tuossa minun esimerkissäni on se että muistaa ettei ota niitä rahoja etelänmatkoihin tai turhia välivuosia maksuun "koska korko on nyt alhaalla ja 25v maksuaikaa" tms. tekosyitä.
   
  demas tykkää tästä.
 49. Saravon Pekka

  Saravon Pekka

  Viestejä:
  7
  Rekisteröitynyt:
  29.05.2019
  Korkokattoa ei kannata ottaa pankista, koska pystyt myös itse suojautumaan korkojen nousun varalta. Avaat esim. Nordnetiin tilin (jos ei vielä ole) ja laitat sinne joka kuukausi rahaa kustannustehokkaisiin rahastoihin/ETF:iin seuraavan kaavan mukaan: 6 % asuntolainan korko - nykyisen lainan korko. Eli jos nykyinen korkosi olisi vaikka 1 %, laitat säästöön sen verran, mitä menisi 5 prosentin lyhennyskorolla. Tällä tavalla kerrytät hyvää puskurirahastoa, jossa pääset hyötymään korkoa korolle -efektistä. Korot ei tosiaan nouse yli tuon 2 prosentin seuraavan 10 v. aikana kuten Taneli- sanoi, joten tällä tavalla saat kerrytettyä kivan potin. Jos korot näyttää lähtevänkin sitten nousuun, voit maksaa lainaa pois noilla säästetyillä rahoilla (+ sillä kolmella tonnilla, joka säästyi, kun et ostanut korkokattoa). Aika kova korkonousu pitäisi tulla, jotta pankin suojaus olisi kannattava tähän verrattuna.
   
  SmeO, Tarnado, eba ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 50. shule

  shule

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2017
  Asuntolainaa jäljellä vielä 136 000 €. Laina nyt Nordealla marginaalilla 0,55%.
  Danske ei pystynyt tiputtamaan kuin 0,50%. 300€ nostokuluilla.
  Kuitenkin päivittäisasiointi on maksuton Nordeassa, joten laina ei ainakaan Danskelle siirry.
  Täytyy vielä OPlta kysyä tarjousta. Varmaan tarjoavat myös 0,50%.
  Pk-seutu ja laina omissa nimissä.. nettotulot n. 2400€ kk
  Jännä että porukka saa täällä jotain 0,35% marginaaleja..
   
  Viimeksi muokattu: 29.05.2019