Asunnon ostaminen ja asuntolaina

Muutamassa päivässä menivät nuo muutamat 230-250 tuhannen pk-seudun rivitalon pätkät jotka olivat potentiaalisen näköisiä, näytössä tupa täynnä. Onko ostajilla oikeasti budjetti niin tiukilla että kannattaa ostaa tuollainen 10-20 vuotta vanha asunto eikä uudiskohdetta joka on 30-40 tuhatta kalliimpi? Uudiskohteet roikkuvat myynnissä viikkotolkulla. Mitä oikein missaan?

No eipä siinä että valittaisin tilannetta, eipähän ole kilpailua että pitäisi siltä seisomalta tehdä tarjousta vaan ehtii miettiä muutaman yön yli. Vikatikki olisi jo ostettu mikäli olisi tehnyt tarjousta jo samana päivänä :btooth:

Pikavilkaisulla niissä uudiskohteissa myydään tontti erikseen, ja tontin hinta on sitten 70 tonnia. Jos ei tonttia osta, maksaa törkyvastiketta vuokratontin takia. Kyse on siis ihan eri hintaluokasta.
Hetkinen. Rivitaloyhtiö, eli osake. Sit tontti ostetaan erikseen / maksetaan törkyvastiketta? Taloyhtiökö sen tontin omistaa?
 
Hetkinen. Rivitaloyhtiö, eli osake. Sit tontti ostetaan erikseen / maksetaan törkyvastiketta? Taloyhtiökö sen tontin omistaa?

Ei vaan joku muu taho. Yleisimmin kaupunki, joku säätiö/rahasto tai jopa rakennusliike. Jos taloyhtiö omistaisi sen tontin, niin silloinhan siitä tontista ei mitään extraa maksettaisi vuokrina tai tontinlunastushintoina.

EDIT: Tuosta vaikka esimerkkiä kerrostalokämpän kohdalla vastaavasta tilanteesta: 44,5 m² Radiokuja 6 A, 00240 Helsinki Kerrostalo Kaksio m...
 
Ei vaan joku muu taho. Yleisimmin kaupunki, joku säätiö/rahasto tai jopa rakennusliike. Jos taloyhtiö omistaisi sen tontin, niin silloinhan siitä tontista ei mitään extraa maksettaisi vuokrina tai tontinlunastushintoina.

EDIT: Tuosta vaikka esimerkkiä kerrostalokämpän kohdalla vastaavasta tilanteesta: 44,5 m² Radiokuja 6 A, 00240 Helsinki Kerrostalo Kaksio m...

Pieni 1. kerroksen asunto perustason materiaaleista ilman omaa tonttia vajaa 230te.

Kyllä joku tekee rahaa.
 
Uusin keksintö taitaa olla antennivastike eli 15€/kk vuokraa jokaiselta taloyhtiön katolla lojuvasta harava-antennista (arvo asennettuna n. tonnin, eli 66 asunnon taloyhtiössä maksaa itsensä takaisin joka kuukausi).
Ei helkkari. Kohtahan tuossa käy niin, että ostat itsellesi "omistusasunnon", mutta käytännössä maksat vastikkeessa ja nnn- asioiden vuokrissa saman verran kuin asuisit oikeasti vuokralla :P
 
Ei helkkari. Kohtahan tuossa käy niin, että ostat itsellesi "omistusasunnon", mutta käytännössä maksat vastikkeessa ja nnn- asioiden vuokrissa saman verran kuin asuisit oikeasti vuokralla :p
Näin on jo pitkälti käynyt uusissa asunnoissa. Kun iso tonttivuokra, jostain syystä vastaavaa vanhaa asuntoa selvästi kalliimpi hoitovastike, parkkipaikkavastike, varastovastike, antennivastike, nettivastike jne. pyörivät kuten grynderin kaikkein villeimmissä unelmissa niin kusessahan siinä on tavallinen palkansaaja. Varsinkin kun se massiivinen rahoitusvastike alkaa pyöriä täysimääräisine lyhennyksineen, niin moni "omistusasuja" unelmoi vuokra-asunnosta. Ihmettelen suuresti, että vain harva haistattaa piiiitkät paskat systeemille. Itse, jos olisin nuori ilman omaa asuntoa, ostaisin 50k€:n "kuivan maan" kesämökin kasvukeskuksen tuntumasta ja muuttaisin siihen. Siinä voisi elellä herroiksi, olisi oma tupa, lupa ja piha ja vanhalla toyotalla töihin.
 
Ihmettelen suuresti, että vain harva haistattaa piiiitkät paskat systeemille.

On niitä muutamia mutta se on yksi valinta elämässä minkä joutuu tekemään:
Iida 22, asuu pakettiautossa turkulaisella parkkipaikalla: "Kylmyys kirpaisi aluksi"

Iida, 22, asuu pakettiautossa turkulaisella parkkipaikalla: ”Kylmyys kirpaisi aluksi”
Heinimaija Hirvonen
klo 20:01 | 16.3.2019
iida_iloniitty-5113.jpg

Iidan asuntohaave toteutui: nyt hänellä on punainen paku ja parkkiruutu. Kuva: Jussi Vierimaa
– Muutto pakuun on tehnyt ihmeitä mielenterterveydelleni ja fyysiselle kunnolle, Iida Iloniitty hehkuttaa.


Tervetuloa! Iida Iloniitty, 22, toivottaa ja heilauttaa auki punaisen pakettiautonsa takaoven.

– Sisällä saattaa olla vähän kylmä, mutta napsautan kohta lämmittimen päälle, hän lupaa.

Insinööriksi opiskelevan Iidan koti on ollut elokuusta asti pakettiautossa turkulaisella parkkipaikalla. Tavaratilaan mahtuu 60-senttinen sänky, lipasto ja pieni pöytä, jonka ääressä voi syödä. Tunnelma on kodikas, kun polttoainekäyttöinen lämmitin hyrähtää päälle.


Kylmäänkin kuulemma tottuu. Joulukuussa Iida heräsi välillä öisin siihen, että sisällä autossa oli pakkasta.


– Kyllähän se aluksi kirpaisi, mutta muistutin itseäni, että halusin tätä, ja kylmyys on nyt osa arkeani. Sitten puin lisää vaatekerroksia ja laitoin lämmittimen hetkeksi päälle.

Ennen pyörien päälle muuttamista Iida asui yksin 34-neliöisessä yksiössä. Hän piti asunnostaan, mutta minimalistina ahdistui hukkatilasta ja tavaramäärästä.

– Makasin sängyssä ja katselin katonrajassa olevaa tyhjää kohtaa. Mietin, että tuokin tila lämmitetään, eikä sillä tee yhtään mitään.

Muuttopäätökseen vaikuttivat myös ekologiset arvot. Nettitestien mukaan 70 prosenttia Iidan hiilijalanjäljestä muodostui asumisesta. Iidaa ärsytti, ettei hän vuokralaisena voinut mitenkään vaikuttaa vanhan kerrostalon sähkön ja lämmön kulutukseen.

– Halusin haastaa itseni, miten pienessä tilassa ja vähällä ihminen voi elää.



iida_iloniitty-5067.jpg

Rohkeasti peremmälle! Iida on pyrkinyt tekemään pakustaan mahdollisimman kodikkaan ja viihtyisän. Kuva: Jussi Vierimaa
Oma koti kolmella tonnilla
Auto alkoi tuntua Iidasta kodilta jo sisustusvaiheessa. Hän eristi seinät finnfoamilla ja verhosi ne sitten lempikankaillaan. Kodikkuutta hän loihti sisustukseen pitsiliinoilla, julisteilla ja valaisimilla.

Asumiseen soveltuvan kevytkuorma-auton Iida osti 3 000 eurolla. Ennen asuntokauppoja Iidan täyty myös ajaa kevytkuorma-autokortti. Selvitäkseen kaikista kustannuksista Iida nosti 5 000 euroa opintolainaa, sillä autossa asuessa ei saa asumistukea.

Polttoaineen lisäksi asumiskuluja tulee vain vakuutuksesta, joka maksaa 1 600 euroa vuodessa. Aina, kun mahdollista, Iida laittaa auton seisontavakuutukseen. Se laskee vakuutusmaksuja.

– Asuminen tulee sitä halvemmaksi, mitä kauemmin asun tässä. Lopulliset kustannukset riippuvat siitä, millä hinnalla saan myytyä auton pois, Iida summaa.

Pakettiautossa Iidan asuintila kutistui neljään neliöön, mutta elinympäristö on laajentunut selvästi.

– Tavallaan minulla on neliöitä rajattomasti, koska vietän aikaani kahviloissa, kirjastoissa ja kavereiden luona. Pakettiauto on vain nukkumista varten, hän muistuttaa.



iida_iloniitty-5122.jpg

Pakussa on ollut välillä öisin jopa pakkasta. Silloin Iida on napsauttanut hetkeksi lämmittimen päälle.
Neliöt vähenivät, elämänlaatu parani
Ensimmäinen viikko uudessa kodissa oli vaikein. Iida heräsi öisin jokaiseen risahdukseen ja pelkäsi, että joku tulee koputtelemaan oviin. Unet paranivat, kun hän huomasi saavansa olla rauhassa.

Ennen muuttoa Iida yritti selvittää, onko autossa asuminen laillista. Poliisista ohjeistettiin, että asumisen ei pitäisi olla ongelma, kunhan ei roskaa eikä aiheuta häiriötä. Pidempiaikaiseen parkkeeraukseen on hyvä kysyä maanomistajalta lupa.

Iidan paku seisoo tällä hetkellä hänen koulunsa parkkipaikalla.

Opinahjo on tarjonnut hänelle sähkötolpallisen parkkiruudun, sillä pakettiautossa asuminen on energia- ja ympäristötekniikkaa opiskelevalle naiselle myös kouluprojekti. Iidan kulkulupa kouluun laajennettiin koskemaan myös iltoja: näin hän voi käyttää iltaisin koulun vessaa.

Iida yllättyi, miten nopeasti pakettiautoelämään tottui. Juomavettä Iida kuljettaa autoon isossa kanisterissa, ja iltapuuro valmistuu trangialla. Päivisin hän syö pääasiassa opiskelijaravintoloissa.

Vapaa-aikaansa Iida viettää usein kavereidensa luona tai kirjastossa, sillä siellä saa ladattua puhelimensa. Kuntosaleilla pääsee suihkuun ja samalla tulee käytyä jumpassa.

– Jos rehellisiä ollaan, pakuun muuttaminen teki ihmeitä mielenterveydelleni ja fyysiselle kunnolleni, sillä täällä ollessa olen koko ajan liikkeessä, näen kavereitani useammin, liikun enemmän ja syön säännöllisemmin, Iida iloitsee.



iida_iloniitty-5126.jpg

Aamu- ja iltapuuron Iida keittää trangialla. Kuva: Jussi Vierimaa
Minimalismi helpottaa elämää
Iida uskoo, että autossa vietetyn vuoden opit kulkevat mukana sittenkin, kun hän palaa joskus takaisin kerrostaloelämään. Hän ei halua kotiinsa mitään turhaa, sillä minimalismi tekee elämästä helpompaa.

– Uskon, että jos on kauhean sekainen asunto ja paljon tavaraa, se heijastelee sitä, mitä on päänkin sisällä. Pää voi olla täynnä asioita, joita ei ehkä osaa käsitellä tai päästää menemään.

Iida ei haaveile omistusasumisesta tällä hetkellä. Hän ei vielä tiedä, mihin aikoo hakea töihin valmistumisensa jälkeen. Hän ei halua, että asunto rajoittaa suunnitelmia.

Iida haaveilee rakennuttavansa tulevaisuudessa ekologisen hirsitalon, mutta vasta sitten, kun pystyy maksamaan talosta mahdollisemman suuren osan ilman lainarahaa.

– Vaikka varmasti tykkäisin talosta, en halua kuitenkaan olla siinä kiinni. Haluan myös joskus lapsia ja tahdon olla heidän elämässään läsnä. En halua tehdä hulluna töitä vain siksi, että on paljon velkaa.

Syksyllä Iidalla on edessään muutto, sillä hän lähtee opiskelijavaihtoon ulkomaille. Ennen sitä hän haluaisi kokeilla vielä henkilöautossa asumista.

– Monelle tällainen elämäntyyli voi kuulostaa extremeltä, mutta minulle se sopii. Jostakin syystä vain tykkään pienistä tiloista. Vähän kuin olisi oma pesä!
 
Näin on jo pitkälti käynyt uusissa asunnoissa. Kun iso tonttivuokra, jostain syystä vastaavaa vanhaa asuntoa selvästi kalliimpi hoitovastike, parkkipaikkavastike, varastovastike, antennivastike, nettivastike jne. pyörivät kuten grynderin kaikkein villeimmissä unelmissa niin kusessahan siinä on tavallinen palkansaaja. Varsinkin kun se massiivinen rahoitusvastike alkaa pyöriä täysimääräisine lyhennyksineen, niin moni "omistusasuja" unelmoi vuokra-asunnosta. Ihmettelen suuresti, että vain harva haistattaa piiiitkät paskat systeemille. Itse, jos olisin nuori ilman omaa asuntoa, ostaisin 50k€:n "kuivan maan" kesämökin kasvukeskuksen tuntumasta ja muuttaisin siihen. Siinä voisi elellä herroiksi, olisi oma tupa, lupa ja piha ja vanhalla toyotalla töihin.
Jos yhtiö on omalla tontilla eikä sillä ole isoja rahoituksia maksettavana niin omasta mielestä on aika sama millä eri nimikkeillä niitä vastikkeita oikein kutsutaan ja maksetaan. Yhtiön kulut kuitenkin pääasiassa yleensä tulee lämmityksestä, vedestä, sähköstä, huollosta, isännöinnistä ja yllättävistä korjauksista (varmaan joku unohtui). Sitten nuo kulut jaetaan osakkaiden kesken joko osakenumeroiden tai neliöiden mukaan. Sama loppusumma sitä itselle jää kuitenkin maksettavaksi maksoiko kaiken esim. pelkän yhden suuremman hoitovastikkeen alla vaiko sama summa jaettuna useamman pienemmän erinimisen vastikkeen muodossa.
 
On niitä muutamia mutta se on yksi valinta elämässä minkä joutuu tekemään:
Iida 22, asuu pakettiautossa turkulaisella parkkipaikalla: "Kylmyys kirpaisi aluksi"

Iida, 22, asuu pakettiautossa turkulaisella parkkipaikalla: ”Kylmyys kirpaisi aluksi”
Heinimaija Hirvonen
klo 20:01 | 16.3.2019
iida_iloniitty-5113.jpg

Iidan asuntohaave toteutui: nyt hänellä on punainen paku ja parkkiruutu. Kuva: Jussi Vierimaa
– Muutto pakuun on tehnyt ihmeitä mielenterterveydelleni ja fyysiselle kunnolle, Iida Iloniitty hehkuttaa.


Tervetuloa! Iida Iloniitty, 22, toivottaa ja heilauttaa auki punaisen pakettiautonsa takaoven.

– Sisällä saattaa olla vähän kylmä, mutta napsautan kohta lämmittimen päälle, hän lupaa.

Insinööriksi opiskelevan Iidan koti on ollut elokuusta asti pakettiautossa turkulaisella parkkipaikalla. Tavaratilaan mahtuu 60-senttinen sänky, lipasto ja pieni pöytä, jonka ääressä voi syödä. Tunnelma on kodikas, kun polttoainekäyttöinen lämmitin hyrähtää päälle.


Kylmäänkin kuulemma tottuu. Joulukuussa Iida heräsi välillä öisin siihen, että sisällä autossa oli pakkasta.


– Kyllähän se aluksi kirpaisi, mutta muistutin itseäni, että halusin tätä, ja kylmyys on nyt osa arkeani. Sitten puin lisää vaatekerroksia ja laitoin lämmittimen hetkeksi päälle.

Ennen pyörien päälle muuttamista Iida asui yksin 34-neliöisessä yksiössä. Hän piti asunnostaan, mutta minimalistina ahdistui hukkatilasta ja tavaramäärästä.

– Makasin sängyssä ja katselin katonrajassa olevaa tyhjää kohtaa. Mietin, että tuokin tila lämmitetään, eikä sillä tee yhtään mitään.

Muuttopäätökseen vaikuttivat myös ekologiset arvot. Nettitestien mukaan 70 prosenttia Iidan hiilijalanjäljestä muodostui asumisesta. Iidaa ärsytti, ettei hän vuokralaisena voinut mitenkään vaikuttaa vanhan kerrostalon sähkön ja lämmön kulutukseen.

– Halusin haastaa itseni, miten pienessä tilassa ja vähällä ihminen voi elää.



iida_iloniitty-5067.jpg

Rohkeasti peremmälle! Iida on pyrkinyt tekemään pakustaan mahdollisimman kodikkaan ja viihtyisän. Kuva: Jussi Vierimaa
Oma koti kolmella tonnilla
Auto alkoi tuntua Iidasta kodilta jo sisustusvaiheessa. Hän eristi seinät finnfoamilla ja verhosi ne sitten lempikankaillaan. Kodikkuutta hän loihti sisustukseen pitsiliinoilla, julisteilla ja valaisimilla.

Asumiseen soveltuvan kevytkuorma-auton Iida osti 3 000 eurolla. Ennen asuntokauppoja Iidan täyty myös ajaa kevytkuorma-autokortti. Selvitäkseen kaikista kustannuksista Iida nosti 5 000 euroa opintolainaa, sillä autossa asuessa ei saa asumistukea.

Polttoaineen lisäksi asumiskuluja tulee vain vakuutuksesta, joka maksaa 1 600 euroa vuodessa. Aina, kun mahdollista, Iida laittaa auton seisontavakuutukseen. Se laskee vakuutusmaksuja.

– Asuminen tulee sitä halvemmaksi, mitä kauemmin asun tässä. Lopulliset kustannukset riippuvat siitä, millä hinnalla saan myytyä auton pois, Iida summaa.

Pakettiautossa Iidan asuintila kutistui neljään neliöön, mutta elinympäristö on laajentunut selvästi.

– Tavallaan minulla on neliöitä rajattomasti, koska vietän aikaani kahviloissa, kirjastoissa ja kavereiden luona. Pakettiauto on vain nukkumista varten, hän muistuttaa.



iida_iloniitty-5122.jpg

Pakussa on ollut välillä öisin jopa pakkasta. Silloin Iida on napsauttanut hetkeksi lämmittimen päälle.
Neliöt vähenivät, elämänlaatu parani
Ensimmäinen viikko uudessa kodissa oli vaikein. Iida heräsi öisin jokaiseen risahdukseen ja pelkäsi, että joku tulee koputtelemaan oviin. Unet paranivat, kun hän huomasi saavansa olla rauhassa.

Ennen muuttoa Iida yritti selvittää, onko autossa asuminen laillista. Poliisista ohjeistettiin, että asumisen ei pitäisi olla ongelma, kunhan ei roskaa eikä aiheuta häiriötä. Pidempiaikaiseen parkkeeraukseen on hyvä kysyä maanomistajalta lupa.

Iidan paku seisoo tällä hetkellä hänen koulunsa parkkipaikalla.

Opinahjo on tarjonnut hänelle sähkötolpallisen parkkiruudun, sillä pakettiautossa asuminen on energia- ja ympäristötekniikkaa opiskelevalle naiselle myös kouluprojekti. Iidan kulkulupa kouluun laajennettiin koskemaan myös iltoja: näin hän voi käyttää iltaisin koulun vessaa.

Iida yllättyi, miten nopeasti pakettiautoelämään tottui. Juomavettä Iida kuljettaa autoon isossa kanisterissa, ja iltapuuro valmistuu trangialla. Päivisin hän syö pääasiassa opiskelijaravintoloissa.

Vapaa-aikaansa Iida viettää usein kavereidensa luona tai kirjastossa, sillä siellä saa ladattua puhelimensa. Kuntosaleilla pääsee suihkuun ja samalla tulee käytyä jumpassa.

– Jos rehellisiä ollaan, pakuun muuttaminen teki ihmeitä mielenterveydelleni ja fyysiselle kunnolleni, sillä täällä ollessa olen koko ajan liikkeessä, näen kavereitani useammin, liikun enemmän ja syön säännöllisemmin, Iida iloitsee.



iida_iloniitty-5126.jpg

Aamu- ja iltapuuron Iida keittää trangialla. Kuva: Jussi Vierimaa
Minimalismi helpottaa elämää
Iida uskoo, että autossa vietetyn vuoden opit kulkevat mukana sittenkin, kun hän palaa joskus takaisin kerrostaloelämään. Hän ei halua kotiinsa mitään turhaa, sillä minimalismi tekee elämästä helpompaa.

– Uskon, että jos on kauhean sekainen asunto ja paljon tavaraa, se heijastelee sitä, mitä on päänkin sisällä. Pää voi olla täynnä asioita, joita ei ehkä osaa käsitellä tai päästää menemään.

Iida ei haaveile omistusasumisesta tällä hetkellä. Hän ei vielä tiedä, mihin aikoo hakea töihin valmistumisensa jälkeen. Hän ei halua, että asunto rajoittaa suunnitelmia.

Iida haaveilee rakennuttavansa tulevaisuudessa ekologisen hirsitalon, mutta vasta sitten, kun pystyy maksamaan talosta mahdollisemman suuren osan ilman lainarahaa.

– Vaikka varmasti tykkäisin talosta, en halua kuitenkaan olla siinä kiinni. Haluan myös joskus lapsia ja tahdon olla heidän elämässään läsnä. En halua tehdä hulluna töitä vain siksi, että on paljon velkaa.

Syksyllä Iidalla on edessään muutto, sillä hän lähtee opiskelijavaihtoon ulkomaille. Ennen sitä hän haluaisi kokeilla vielä henkilöautossa asumista.

– Monelle tällainen elämäntyyli voi kuulostaa extremeltä, mutta minulle se sopii. Jostakin syystä vain tykkään pienistä tiloista. Vähän kuin olisi oma pesä!
Paku asuminen on Suomessa aika karua. Pienehkö mökki jossa ILP, takka ja juokseva kaivovesi on paljon mukavampi. Sellaisen saa noin 50k€:lla.
 
Pieni 1. kerroksen asunto perustason materiaaleista ilman omaa tonttia vajaa 230te.

Kyllä joku tekee rahaa.
No ainakin helsingin kaupunki ottaa ihan hyvät vuokratuotot mailtaan, mikä tuntuu ihan suoraan Helsinkiläisen kunnallispalveluiden käyttäjän elämässä.

Raksafirman duunarit ja alihankkijat tienaavat myös ihan keskiluokkaista liksaa.

Elementtivalmistajat ja muut vastaavat komponenttitoimittajat tekevät myös rahaa.

Rakennusliike tekee surkeaa voittoa. Isojen raksafirmojen voittoprosentit ovat aika vaatimattomia.
 
Paku asuminen on Suomessa aika karua. Pienehkö mökki jossa ILP, takka ja juokseva kaivovesi on paljon mukavampi. Sellaisen saa noin 50k€:lla.
Mutta ainakaan lain puitteissa et ehkä voi asua sellasessa :kahvi: Eli hieman enemmän rahaa 50K€:n päälle muutostöihin mahdollisesti uppoaa.
 
Jos yhtiö on omalla tontilla eikä sillä ole isoja rahoituksia maksettavana niin omasta mielestä on aika sama millä eri nimikkeillä niitä vastikkeita oikein kutsutaan ja maksetaan. Yhtiön kulut kuitenkin pääasiassa yleensä tulee lämmityksestä, vedestä, sähköstä, huollosta, isännöinnistä ja yllättävistä korjauksista (varmaan joku unohtui). Sitten nuo kulut jaetaan osakkaiden kesken joko osakenumeroiden tai neliöiden mukaan. Sama loppusumma sitä itselle jää kuitenkin maksettavaksi maksoiko kaiken esim. pelkän yhden suuremman hoitovastikkeen alla vaiko sama summa jaettuna useamman pienemmän erinimisen vastikkeen muodossa.
Uusissa asunnoissa raha ei välttämättä mene taloyhtiölle. Parkkipaikat on myyty sijoittajalle A, tontti sijoittajalle B, varasto sijoittajalle C jne.
 
Mutta ainakaan lain puitteissa et ehkä voi asua sellasessa :kahvi: Eli hieman enemmän rahaa 50K€:n päälle muutostöihin mahdollisesti uppoaa.
Saa asua ja kirjatkin voit siirtää. Sun status vaan on siellä kirjoissa "vailla vakinaista asuntoa". Mut ketä se kiinnostaa.
 
Paku asuminen on Suomessa aika karua. Pienehkö mökki jossa ILP, takka ja juokseva kaivovesi on paljon mukavampi. Sellaisen saa noin 50k€:lla.

Toki, mutta esim. tuo Iida taitaa myös samaan aikaan opiskella joten kysymys miten paljon tuo mökki maksaisi lähellä Turun keskustan opinahjoa. Toki myös nopeasti katsoen käytetyn pakun saa alle 2500€ hintaan mistä taas voidaan kysyä vastaavaa kuin sinä kyselet henkilöltä joka maksaa 20x enemmän asunnostaan (eli 1 000 000€ kämppä) kuin tuon 50 000€ minkä sinä olisit valmis sijoittamaan..
 
Mutta ainakaan lain puitteissa et ehkä voi asua sellasessa :kahvi: Eli hieman enemmän rahaa 50K€:n päälle muutostöihin mahdollisesti uppoaa.
Kirjat voinee pitää virallisesti vanhempien tai jonkun kaverin kämpässä jos siltä tuntuu.
Saa asua ja kirjatkin voit siirtää. Sun status vaan on siellä kirjoissa "vailla vakinaista asuntoa". Mut ketä se kiinnostaa.
Kesäasunnoissa ei saa asua pysyvästi, se on yksiselitteisesti laitonta.

Miksi omalla mökillä ei saa asua?

Kaavamuutoksia ei monessa paikassa niin vaan irtoa, tai tulee sitten kivoja velvoitteita liittyä kunnallisviemäreihin tjsp.
 
Toki, mutta esim. tuo Iida taitaa myös samaan aikaan opiskella joten kysymys miten paljon tuo mökki maksaisi lähellä Turun keskustan opinahjoa. Toki myös nopeasti katsoen käytetyn pakun saa alle 2500€ hintaan mistä taas voidaan kysyä vastaavaa kuin sinä kyselet henkilöltä joka maksaa 20x enemmän asunnostaan (eli 1 000 000€ kämppä) kuin tuon 50 000€ minkä sinä olisit valmis sijoittamaan..
En tarkoittanutkaan "Iidaa" vaan sellaista jolla tietenkin on duuni. Opiskelija asuu toki ilmaiseksi kelan piikkiin. Se miksi Iida ei asu, on hänen oma asiansa, ehkä viihtyy pakussa. Persaukiselle kela on paras. Ei ole olemassa parempaa vaihtoehtoa. Jos on duuni ja vähän rahaa on vaihtoehtoja.
 
Kirjat voinee pitää virallisesti vanhempien tai jonkun kaverin kämpässä jos siltä tuntuu.

Kesäasunnoissa ei saa asua pysyvästi, se on yksiselitteisesti laitonta.

Miksi omalla mökillä ei saa asua?

Kaavamuutoksia ei monessa paikassa niin vaan irtoa, tai tulee sitten kivoja velvoitteita liittyä kunnallisviemäreihin tjsp.
Muistaakseni enemmän kuin parikymmentä tuhattaa ihmistä Suomessa asuu pysyvästi "laittomasti" mökillään. Siitä ei tule mitään saktiota kun pitää turpansa kiinni, ei kaipaa palveluja (koulukyytejä tms.) ja ei todellakaan hae kaavamuutosta. Sen kuin asuu vain.

Mut todellakin, kirjat voi myös pitää vanhempien luona varsinkin jos äyri halvempi.
 
..sähkönsiirto, kiinteistövero, jätemaksu, paskalaki (kaivo), nuohous..
Sähköstä ja polttopuista joutuu toki maksamaan. Kiinteistövero jotain 500€, jätemaksut 200€, nuohous 50€ vuodessa. Kaivovesi + umpisäiliö + suodatuskenttä harmaalle on kuluiltaan halvempi yhdistelmä kuin kunnallinen vesi (itsellä kokemusta molemmista) ja täyttää uusimmat määräykset. Toki noilla mökeillä on usein vain kuivakäymälä joka sekin ok. Kyllä siinä hyvinkin edullisesti asuu jos osaa okt-sniiduilun perusteet.
 
No ainakin helsingin kaupunki ottaa ihan hyvät vuokratuotot mailtaan, mikä tuntuu ihan suoraan Helsinkiläisen kunnallispalveluiden käyttäjän elämässä.

Raksafirman duunarit ja alihankkijat tienaavat myös ihan keskiluokkaista liksaa.

Elementtivalmistajat ja muut vastaavat komponenttitoimittajat tekevät myös rahaa.

Rakennusliike tekee surkeaa voittoa. Isojen raksafirmojen voittoprosentit ovat aika vaatimattomia.

Silti myydään yli 50te yli rakennuskustannusten, vaikka kukaan ei tee rahaa...
 
Hetkinen. Rivitaloyhtiö, eli osake. Sit tontti ostetaan erikseen / maksetaan törkyvastiketta? Taloyhtiökö sen tontin omistaa?
Nuo molemmat nopeasti myydyt olivat hallinnanjakosopimuksella ja omalla tontilla eli kiinteistömuotoinen yhtiö. Aika hyvin Oikotien ilmoituksissa on aina ollut myyntihinta=velaton hinta ja kaikki kulut ilmoitettu, kun olen pyytänyt välittäjältä yhtiön talouslaskelmia jne. Ei ole sattunut sellaisia ilmoituksia missä tuota tontin hintaa on yritetty suhmuroida piiloon ellei ole hakenut nimenomaan vuokratontilla olevia.

Vertailu on ehkä vähän appelsiineista omenoihin koska itselleni alue ei merkitse mitään, "ainoastaan" asunnon speksit, asumisen kulut, kunto, piha/näköalat ja matkan pituus julkisilla helsingin keskustaan eli oikeastaan helvetin vaikeaa :dead: Ehkä se on jollekin sen arvoista että saadaan asunto juuri tietyltä alueelta. Uudisasunnoissa on ihan sopivaa tinkivaraakin kun ovat kauan myynnissä, toisin kuin juuri nuo ~250k ja alle hintaluokassa olevat jotka menevät pyyntihinnalla. Tuntuu että viime aikoina Korson pientaloalueilta on löytynyt mielenkiintoisimmat asunnot mutta minkä vaan radan varsi kävisi.
 
Pienehkö mökki jossa ILP, takka ja juokseva kaivovesi on paljon mukavampi. Sellaisen saa noin 50k€:lla.

50 kiloa oikeasti ympärivuotiseen käyttöön soveltuvasta mökistä järkevän matkan päästä isosta kaupungista on mahdoton yhtälö. Itse joskus aiemmin kaavailin vastaavaa, mutta järkevän mökin hinta on lähes sama mitä tavallisen asunnon hinta. Mökillä joskus nuorempana yhden kesän asuneena voin myös sanoa, että esim suihku ja sisävessa saisi olla. Yksinolo ja fiilistely on ihan hienoa jonkun aikaa, mutta sen jälkeen alkaa kaipaamaan jotain viihdykettä sadepäiville. Paluu 60-luvulle ei aina ole ihan niin hienoa kuin sitä voisi kuvitella. :D Toki boheemi tyyppi voisi voi elää vaikka teltassa.

Ettei menisi ihan pois aiheesta niin laitetaan ihmisille taas toteutuneita marginaaleja, 0,51% antoi OP suht pitkien neuvotteluiden jälkeen uudelle pikkuiselle rivarille. Muut pankit jäivät aika kauaksi tarjouksissaan ja lisähyvänä OP:n bonusjuttu, jonka voi sitten käyttää vaikka kotivakuutukseen.
 
Ja farssi jatkuu.
Pistin mailia että haluaisin tiedon että pystyvätkö he parempaan nettitietojen perusteella jotta voimme sitten tarvittaessa jatkaa neuvotteluja.
Vastauksena tuli että nettitietojen perusteella ei voi antaa sitovaa tarjousta ja pitää todeta dokumentit ja henkilöllisyys ennen sitovaa tarjousta.
Huoh. En pyytäny sitovaa tarjousta vaan että pystyvätkö he parempaan nettitietojen perusteella. On se vitun vaikeeta ja mitä helvetin virkaa koko pumaskalla on jos sitä ei voi käyttää mihinkään ja kaikesta pitää kuitenkin toimittaa uus lippulappu.

Yritän vielä kerran ja sanon että en odota sitovaa tarjousta vaan vastausta siihen että pystyvätköhä nettitietojen perusteella parempaan kuin nykyinen pankkimme ja kannattaako meidän jatkaa kilpailutusta.
Ja sitten etiäppäin. OPstä soittivat ja suostuivat pudottamaan nyisestä pankista (Nordea) huimat 0,05% (0,75->0,70%). Mutta kaikki muut maksut olikin sitten kalliimpia ettei paljon kannata vahtaa..

Mutta mites noi omatakaukset sun muut. Nyt kun meillä on Nordeassa ja ollaan ostettu summalle X omatakaus ja nyt halutaan vaihtaa pankkia niin onko se hei hei sille rahalle ja sitten pitää ostaa uusi omatakaus OPstä? Tai OPssä oli omatakaus vuosimaksullinen eikä kertakorvaus. Eli senkään suhteen ei varmaan kannata pankkia vaihtaa koska omatakaus oli melko kallista settiä sekin..?
 
50 kiloa oikeasti ympärivuotiseen käyttöön soveltuvasta mökistä järkevän matkan päästä isosta kaupungista on mahdoton yhtälö. Itse joskus aiemmin kaavailin vastaavaa, mutta järkevän mökin hinta on lähes sama mitä tavallisen asunnon hinta. Mökillä joskus nuorempana yhden kesän asuneena voin myös sanoa, että esim suihku ja sisävessa saisi olla. Yksinolo ja fiilistely on ihan hienoa jonkun aikaa, mutta sen jälkeen alkaa kaipaamaan jotain viihdykettä sadepäiville. Paluu 60-luvulle ei aina ole ihan niin hienoa kuin sitä voisi kuvitella. :D Toki boheemi tyyppi voisi voi elää vaikka teltassa.

Ettei menisi ihan pois aiheesta niin laitetaan ihmisille taas toteutuneita marginaaleja, 0,51% antoi OP suht pitkien neuvotteluiden jälkeen uudelle pikkuiselle rivarille. Muut pankit jäivät aika kauaksi tarjouksissaan ja lisähyvänä OP:n bonusjuttu, jonka voi sitten käyttää vaikka kotivakuutukseen.
Mitä muuten noissa pitkissä neuvotteluissa yleensä jauhetaan? Luulisi, että kun tulot ja varallisuus yms käydään läpi niin se alin prosentti löytyy äkkiä. Vai tingataanko siellä sentti sentiltä se pari tuntia?
 
Mitä muuten noissa pitkissä neuvotteluissa yleensä jauhetaan? Luulisi, että kun tulot ja varallisuus yms käydään läpi niin se alin prosentti löytyy äkkiä. Vai tingataanko siellä sentti sentiltä se pari tuntia?

Itse tuli ainakin sähköpostitse hoidettua nuo, kun ei pankkitädeillä ole valtuuksia myöntää suoraan isoakaan alennusta marginaalin neuvotteluissa (niin ihan turhaa olla konttorilla face2face niiden kanssa puhumassa näistä).
 
Mitä muuten noissa pitkissä neuvotteluissa yleensä jauhetaan? Luulisi, että kun tulot ja varallisuus yms käydään läpi niin se alin prosentti löytyy äkkiä. Vai tingataanko siellä sentti sentiltä se pari tuntia?

Tuli kirjoitettua ehkä hieman väärin ja epäselvästi. Tarkoitus oli siis korjata vanhaan lainaan saatua indeksiä. Neuvottelut eivät yksittäisinä kestäneet silleensä pitkään vaan tuli kilpailutettua kaikki pankit ja osa vielä useampaan kertaan. Alunperin laina OP:lla -> kyselykierros muilta pankeilta -> tarjous omalta pankilta -> 2. kyselykierros muilta pankeilta, jotka antoivat parhaan tarjouksen -> viimeinen tarjous omalta pankilta.
Alkuperäinen laina oli 0,8%, eka kierros antoi 0,55% ja viimeinen tosiaan 0,51%. Okein aletaan puhumaan jo ykköseuroista, mutta tulipa tehtyä. Toivoin 0,4x%, mitä täälläkin on jotkut saaneet. Ajattelin, että 0,55% -> 0,45% olisi mahdollinen, mutta näköjään omat meriitit eivät siihen riittäneet.

Itse tuli ainakin sähköpostitse hoidettua nuo, kun ei pankkitädeillä ole valtuuksia myöntää suoraan isoakaan alennusta marginaalin neuvotteluissa (niin ihan turhaa olla konttorilla face2face niiden kanssa puhumassa näistä).

En käynyt yhdessäkään konttorissa lainaneuvotteluissa, pl. tuo alkuperäinen lainannosto pari vuotta sitten. Yllättävästi siihen silti aikaa tuhraantuu, kun täyttelee pankkien kaavakkeita ja lähettelee mailia eri paikkoihin.
 
Terve, tällainen pikainen varmistus, kun olen noita Hitas-hommia tavaillut. Olenko ymmärtänyt oikein, että Hitas-arvontaan ei saa samasta taloudesta osallistua kuin yksi henkilö eli esim. puolisoni ei voi minun lisäkseni osallistua?
 
Olet ymmärtänyt oikein. Tai no nyt kun luin uudestaan, niin en ole varma. Saatte kyllä ostaa puoliksi, mutta kahta arpalippua et saa. Hakijaksi tulee kuitenkin ilmoittaa molemmat.

Tässä vielä tarkemmin: "
Hakija/hakijatalous
Hakijalla tarkoitetaan asunnon mahdollista ostajaa, joka osallistuu Hitas-asunnon arvontaan.

Jos ostajana on useampia henkilöitä, on heidät kaikki ilmoitettava hakijoiksi samalla
hakemuksella. Hakijan tulee olla vähintään 18-vuotias oikeustoimikelpoinen luonnollinen
henkilö (hakija ei voi olla esim. yritys tai muu yhteisö). Hakijalla tarkoitetaan myös hakijataloutta. Hakijataloudella tarkoitetaan henkilöitä, jotka ovat kirjoilla samassa osoitteessa. Hakijataloutena pidetään myös eri osoitteessa kirjoilla olevia puolisoita. Jos asunnon ostajaksi halutaan useampia henkilöitä, heidät kaikki on merkittävä
hakijoiksi.

Hakemusten hylkäämisen osalta viitataan jäljempänä kohdassa ”Hitas-asuntojen hakeminen” mainittuihin seikkoihin.

Puoliso
Puolisolla tarkoitetaan hakijan/ostajan kanssa vakituisessa parisuhteessa elävää avio- tai avopuolisoa tai rekisteröidyssä tai vakituisessa parisuhteessa elävää samaa sukupuolta olevaa osapuolta.

Hitas-asunnon hakeminen
Hakija/hakijatalous voi tehdä ainoastaan yhden hakemuksen haettavana olevaan kohteeseen. Haettavien Hitas-asuntojen lukumäärä on rajoitettu siten, että hakemuksella voi hakea vain yhtä asuntoa. Postiosoitteen on oltava se, jossa hakija on kirjoilla.

Hakijan arvonnassa saama sija ei ole siirrettävissä tai vaihdettavissa. Hitas-asunnon kauppa tehdään vain kyseisen hakijan/hakijatalouden kanssa.
Hakemuksessa hakijan tulee vakuuttaa kaikki antamansa tiedot oikeiksi. Mikäli hakemuksessa on annettu virheellisiä tietoja, tai hakija on jättänyt useampia hakemuksia, hakijan hakemus/hakemukset hylätään. Asuntotuotannolla on myös oikeus hylätä hakemus, jos on perusteltua syytä olettaa, että hakija on pyrkinyt epäasiallisella tavalla vaikuttamaan ohjeen tavoitteiden
toteutumiseen ja/tai saadakseen perusteetonta etua arvonnassa."
 
Viimeksi muokattu:
50 kiloa oikeasti ympärivuotiseen käyttöön soveltuvasta mökistä järkevän matkan päästä isosta kaupungista on mahdoton yhtälö. Itse joskus aiemmin kaavailin vastaavaa, mutta järkevän mökin hinta on lähes sama mitä tavallisen asunnon hinta. Mökillä joskus nuorempana yhden kesän asuneena voin myös sanoa, että esim suihku ja sisävessa saisi olla. Yksinolo ja fiilistely on ihan hienoa jonkun aikaa, mutta sen jälkeen alkaa kaipaamaan jotain viihdykettä sadepäiville. Paluu 60-luvulle ei aina ole ihan niin hienoa kuin sitä voisi kuvitella. :D Toki boheemi tyyppi voisi voi elää vaikka teltassa.

Ettei menisi ihan pois aiheesta niin laitetaan ihmisille taas toteutuneita marginaaleja, 0,51% antoi OP suht pitkien neuvotteluiden jälkeen uudelle pikkuiselle rivarille. Muut pankit jäivät aika kauaksi tarjouksissaan ja lisähyvänä OP:n bonusjuttu, jonka voi sitten käyttää vaikka kotivakuutukseen.
Kun jättää järven/meren pois niin hinnat putoo tuohon luokkaan. Olen pistänyt tuollaisesta linkin tälle palstalle viime vuonna kun siitä väännetiiin. Mökki oli Lohjalla. Mut ei ehkä liity aiheeseen, joten ei siitä sen enempää.
 
50 kiloa oikeasti ympärivuotiseen käyttöön soveltuvasta mökistä järkevän matkan päästä isosta kaupungista on mahdoton yhtälö. Itse joskus aiemmin kaavailin vastaavaa, mutta järkevän mökin hinta on lähes sama mitä tavallisen asunnon hinta. Mökillä joskus nuorempana yhden kesän asuneena voin myös sanoa, että esim suihku ja sisävessa saisi olla. Yksinolo ja fiilistely on ihan hienoa jonkun aikaa, mutta sen jälkeen alkaa kaipaamaan jotain viihdykettä sadepäiville. Paluu 60-luvulle ei aina ole ihan niin hienoa kuin sitä voisi kuvitella. :D Toki boheemi tyyppi voisi voi elää vaikka teltassa.

Ettei menisi ihan pois aiheesta niin laitetaan ihmisille taas toteutuneita marginaaleja, 0,51% antoi OP suht pitkien neuvotteluiden jälkeen uudelle pikkuiselle rivarille. Muut pankit jäivät aika kauaksi tarjouksissaan ja lisähyvänä OP:n bonusjuttu, jonka voi sitten käyttää vaikka kotivakuutukseen.

Niin no, jos haluaa omakotitalon silloin tietenkin kannattaa laittaa ne rahat siihen omakotitaloon.

Sitten taas, jos haluaa mökkiä kannattaa ostaa mökki eikä omakotitaloa.

Mökin (tai veneen) tarkoitus kai ainakin mun mielestä on, että siellä nimenomaan pääsee rauhoittumaan ja eroon niistä kaikenmaailman viihdykkeistä. Tietenkin voi olla menemättä mökille kun sataa vettä viikon putkeen.
 
Niin no, jos haluaa omakotitalon silloin tietenkin kannattaa laittaa ne rahat siihen omakotitaloon.

Sitten taas, jos haluaa mökkiä kannattaa ostaa mökki eikä omakotitaloa.

Mökin (tai veneen) tarkoitus kai ainakin mun mielestä on, että siellä nimenomaan pääsee rauhoittumaan ja eroon niistä kaikenmaailman viihdykkeistä. Tietenkin voi olla menemättä mökille kun sataa vettä viikon putkeen.
Omalla kohdalla ainakin, jos ei mökki sijaitsisi järven rannalla (veneily, kalastus, saunominen, uiminen) ei olis itsellä juuri syytä sinne mennä. Onhan siellä tietty rauhallistakin, aina silloin kun ei jossain puolella järveä moottorisaha pärise (lähinnä kevään ongelma). Viihdepuoli toki mökilläkin on kunnossa, ottaa vaan pleikkarin/chromecastin mukaan, en mä jaksa mitään linnun laulua kuunnella kaikki illat läpeensä, kun en edes tv-ohjelmia katso tai lue kirjoja.

Jos olis omakotitalo järven rannalla, niin mökki todennäköisesti lähtis myyntiin. Mutta haluan asua keskustan tuntumassa ja pyöräillä 5min töihin sekä nauttia keskustan palveluista, enkä näreessä. Toisekseen järkevä OKT Näsi/Pyhäjärven rannalla omalla ei ole ihan halpa sekään.

Kuten joku aiemmin totesi, mökin hinnasta näkisin, että helposti 2/3 tulee vesistön sekä sijainnin takia (autolla n.20-25min Treen keskustaan) tontista.
 
Omalla kohdalla ainakin, jos ei mökki sijaitsisi järven rannalla (veneily, kalastus, saunominen, uiminen) ei olis itsellä juuri syytä sinne mennä. Onhan siellä tietty rauhallistakin, aina silloin kun ei jossain puolella järveä moottorisaha pärise (lähinnä kevään ongelma). Viihdepuoli toki mökilläkin on kunnossa, ottaa vaan pleikkarin/chromecastin mukaan, en mä jaksa mitään linnun laulua kuunnella kaikki illat läpeensä, kun en edes tv-ohjelmia katso tai lue kirjoja.

Jos olis omakotitalo järven rannalla, niin mökki todennäköisesti lähtis myyntiin. Mutta haluan asua keskustan tuntumassa ja pyöräillä 5min töihin sekä nauttia keskustan palveluista, enkä näreessä. Toisekseen järkevä OKT Näsi/Pyhäjärven rannalla omalla ei ole ihan halpa sekään.

Kuten joku aiemmin totesi, mökin hinnasta näkisin, että helposti 2/3 tulee vesistön sekä sijainnin takia (autolla n.20-25min Treen keskustaan) tontista.
Sama homma. Mökki ilman rantaa olisi itselleni ainakin täysin turha. Lisäksi haluan asua kaupungissa, mutta voisi olla joku ihan max. 1h Helsingin keskustasta autolla sijaitseva mökki, hinnat vaan aika kovia noissa niin ei ehkä ihan niin paljoa kiinnosta mökkeily kuitenkaan ja lopulta tuskin kerkeäisin mökillä kovin usein käymään. Nyt tulee käytyä pari kertaa kesässä jonkun kaverin mökillä ja sitten joskus vuokrattua mökki viikonlopuksi niin tämä on ihan riittävää.
 
Omalla kohdalla ainakin, jos ei mökki sijaitsisi järven rannalla (veneily, kalastus, saunominen, uiminen) ei olis itsellä juuri syytä sinne mennä. Onhan siellä tietty rauhallistakin, aina silloin kun ei jossain puolella järveä moottorisaha pärise (lähinnä kevään ongelma). Viihdepuoli toki mökilläkin on kunnossa, ottaa vaan pleikkarin/chromecastin mukaan, en mä jaksa mitään linnun laulua kuunnella kaikki illat läpeensä, kun en edes tv-ohjelmia katso tai lue kirjoja.

Jos olis omakotitalo järven rannalla, niin mökki todennäköisesti lähtis myyntiin. Mutta haluan asua keskustan tuntumassa ja pyöräillä 5min töihin sekä nauttia keskustan palveluista, enkä näreessä. Toisekseen järkevä OKT Näsi/Pyhäjärven rannalla omalla ei ole ihan halpa sekään.

Kuten joku aiemmin totesi, mökin hinnasta näkisin, että helposti 2/3 tulee vesistön sekä sijainnin takia (autolla n.20-25min Treen keskustaan) tontista.
Noissa kuivan maan mökeissä on usein jokin rantapaikka oikeus (+ vesioikeudet), jonne saa veneen ilmaiseksi. Eli siis kalastamaan pääsee noissakin. Mut siis se perinteinen rantasauna puuttuu. Siksi ne on V*tun halpoja verrattuna normimökkiin (jossa yleensä ranta on täysi paska ja väärään suuntaan).
 
Noissa kuivan maan mökeissä on usein jokin rantapaikka oikeus (+ vesioikeudet), jonne saa veneen ilmaiseksi. Eli siis kalastamaan pääsee noissakin. Mut siis se perinteinen rantasauna puuttuu. Siksi ne on V*tun halpoja verrattuna normimökkiin (jossa yleensä ranta on täysi paska ja väärään suuntaan).

Mökeille voisi perustaa oman ketjun jos näistä haluaa keskustella. Ei oikein liity enää aiheeseen.
 
Olet ymmärtänyt oikein. Tai no nyt kun luin uudestaan, niin en ole varma. Saatte kyllä ostaa puoliksi, mutta kahta arpalippua et saa. Hakijaksi tulee kuitenkin ilmoittaa molemmat.

Tässä vielä tarkemmin: "
Hakija/hakijatalous
Hakijalla tarkoitetaan asunnon mahdollista ostajaa, joka osallistuu Hitas-asunnon arvontaan.

Jos ostajana on useampia henkilöitä, on heidät kaikki ilmoitettava hakijoiksi samalla
hakemuksella. Hakijan tulee olla vähintään 18-vuotias oikeustoimikelpoinen luonnollinen
henkilö (hakija ei voi olla esim. yritys tai muu yhteisö). Hakijalla tarkoitetaan myös hakijataloutta. Hakijataloudella tarkoitetaan henkilöitä, jotka ovat kirjoilla samassa osoitteessa. Hakijataloutena pidetään myös eri osoitteessa kirjoilla olevia puolisoita. Jos asunnon ostajaksi halutaan useampia henkilöitä, heidät kaikki on merkittävä
hakijoiksi.

Hakemusten hylkäämisen osalta viitataan jäljempänä kohdassa ”Hitas-asuntojen hakeminen” mainittuihin seikkoihin.

Puoliso
Puolisolla tarkoitetaan hakijan/ostajan kanssa vakituisessa parisuhteessa elävää avio- tai avopuolisoa tai rekisteröidyssä tai vakituisessa parisuhteessa elävää samaa sukupuolta olevaa osapuolta.

Hitas-asunnon hakeminen
Hakija/hakijatalous voi tehdä ainoastaan yhden hakemuksen haettavana olevaan kohteeseen. Haettavien Hitas-asuntojen lukumäärä on rajoitettu siten, että hakemuksella voi hakea vain yhtä asuntoa. Postiosoitteen on oltava se, jossa hakija on kirjoilla.

Hakijan arvonnassa saama sija ei ole siirrettävissä tai vaihdettavissa. Hitas-asunnon kauppa tehdään vain kyseisen hakijan/hakijatalouden kanssa.
Hakemuksessa hakijan tulee vakuuttaa kaikki antamansa tiedot oikeiksi. Mikäli hakemuksessa on annettu virheellisiä tietoja, tai hakija on jättänyt useampia hakemuksia, hakijan hakemus/hakemukset hylätään. Asuntotuotannolla on myös oikeus hylätä hakemus, jos on perusteltua syytä olettaa, että hakija on pyrkinyt epäasiallisella tavalla vaikuttamaan ohjeen tavoitteiden
toteutumiseen ja/tai saadakseen perusteetonta etua arvonnassa."

Kiitos vastauksesta ja selvennyksestä.

Yksi asia vielä hieman mietityttää. Nimittäin milloin varsinainen kaupanteko tapahtuu? Osto-oikeuden vastaanottaessa pitää maksaa varausmaksu, mutta sen jälkeen on hieman hämärää maksuaikataulu.
 
Kiitos vastauksesta ja selvennyksestä.

Yksi asia vielä hieman mietityttää. Nimittäin milloin varsinainen kaupanteko tapahtuu? Osto-oikeuden vastaanottaessa pitää maksaa varausmaksu, mutta sen jälkeen on hieman hämärää maksuaikataulu.

Eiköhän se riipu ihan rakennuttajan käytännöistä. Kun minä ostin Hitas-uudisasunnon, kaupat tehtiin reilu vuosi ennen valmistumista. Siinä yhteydessä maksettiin 20% velattomasta hinnasta ja loput sitten valmistumisen yhteydessä. Mutta kuten sanottua, rakennuttajilla on varmasti erilaisia käytäntöjä ja maksuaikatauluja.
 
Kiitos vastauksesta ja selvennyksestä.

Yksi asia vielä hieman mietityttää. Nimittäin milloin varsinainen kaupanteko tapahtuu? Osto-oikeuden vastaanottaessa pitää maksaa varausmaksu, mutta sen jälkeen on hieman hämärää maksuaikataulu.

Kohteesta pitäisi olla saatavilla myös maksuaikataulu. Jos se ei ole suoraan saatavilla niin rakennuttajalta/välittäjältä se viimeistään pitäisi saada. Pankit tuppaavat vaatimaan tuon dokumentin.
 
Kuin paljon tollaseen noin 130k maksavaan yksiöön tai kaksioon pitäisi olla pohjalla rahaa, jos haluaisi ostaa sellasen omaksi?

Mulla oli aiemmin ASP tilillä 8k, mutta tiputin kaikki pois ja laitoin muualle. Ihan ok korot ne kyllä maksoi.
Riippuu millä pohjalla lainaa on hakemassa. Käsiraha heittelee n. 5-10 %:n, eli 6 500-13 000 €:n välillä 130K kämpällä. Toki vaikuttaa myös vakuudet, mikä on mahdollista ostaa, jos tarpeeksi pienestä on kiinni, kuten mun tapauksessa oli. Asuntolainatakaukset
 
Vakuusarvot vaihtelee kohteen mukaan, monessakaan paikkaa asunnon vakuusarvo ei ole kuin 70% kauppahinnasta...

Lain vaatima minimi on ensiasunnolle 5% ja muuten 10%.
 
Vanhaa olen useampaan kertaan kilpailuttanut ja nyt on 0,44%. Muistaakseni näin 1%->0,8%->0,55%->0,44%. Laina otettu 2015.
Hyvin samankaltaisia lukuja nyt viimeisen kilpailutuksen jälkeen. Laina 195 k nostettu 2015.
2015 1,0%
2017 0,7%
2019 0,5%
2019 0,45%

Ja sama homma kuin Nomberilla, pankkia (meillä OP) ei ole tarvinnut vaihtaa, kaikki muutokset ovat olleet maksuttomia. Ilmaista rahaa, harmitella voi vain ensimmäisen kilpailutuksen ajankohtaa - olisi pitänyt tehdä jo aiemmin. Alin tarjous on Nordean viimeisin 0,38%, mutta oman näkemyksen mukaan OP tulee bonusten kanssa edullisemmaksi.
 
Mitä mieltä porukka on HITAS kämpistä?

Itselläni on Hitaksista ollut aina negatiivinen mielikuva. Vanhemmat asunnot tuntuvat olevan aina alkuperäiskunnossa, eli keittiöt ja kylppärit 20-vuotta vanhoja. Käsittääkseni jos asuntoa remontoi, voi Hitas säännelty hinta nousta normaalia indeksiä enemmän, mutta liekkö tarpeeksi, että kustannukset tulisi katettua vai miksi nämä on usein alkuperäiskunnossa? Uusissa kohteissa toki kaikki voi olla tip top kunnossa. Toinen Hitaksen ominaisuus tuntuu olevan, että yhtiövastikkeet ovat aika isoja. Toisaalta Helsingissä suurinosa kerrostaloista on joka tapauksessa kaupungin tontilla, joten en tiedä miksi Hitaksella yhtiövastike olisi normaalia kohdetta suurempi. Onko näissä muita asioita jotka pitäisi tietää?

Puoli-Hitas onkin sitten eri juttua (jälleenmyyntihintaa ei rajoitettu) ja selvästi ihan hyvä diili ja melkoisen suora tulonsiirto ostajalle.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 053
Viestejä
4 573 719
Jäsenet
75 351
Uusin jäsen
artuleylari

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom