Asioita joita et ole huomannut

Herrat Diesel ja Otto keksivät nimeään kantavat polttomoottorit, mutta ne kirjoitetaan poikkeuksellisesti pienellä alkukirjaimella.

Edit: Itse asiassa englanniksi nämä ovat "diesel engine" ja "Otto engine", eli toinen on isolla.
Suomeksi tosiaan vakiintuneesti sanotaan dieselmoottori ja ottomoottori(siis sellaisessa yhteydessä jossa noin erikoista sanaa käytetään). On ymmärrettävää että ne kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, koska ne ovat yhdyssanoja ja vakiintuneita yleisnimiä.

Toisaalta vähemmän yleisesti tunnettu(ja nykyään vähän mitä sattuu tarkoittava) Atkinson-moottori ei ole ainakaan oman käsitykseni ja kielikorvani mukaisesti vakiintunut muotoon atkinsonmoottori. Sehän on ollut suurelle yleisölle varsin tuntematon ihan viime vuosiin saakka ja nytkin se yleensä tunnetaan lähinnä markkinointiterminä. Tähän vedoten haluan ajatella, että myös Diesel-moottori ja Otto-moottori ovat oikein, vaikkakin vanhahtavia tai syrjäytettyjä versioita.

Englannin kielen versiot taas kuulostavat siltä, että Otto engine on sama kuin edellä esittämäni suomenkielinen Otto-moottori eli suoraan keksijän mukaan nimetty. Se pienellä kirjoitettu diesel engine taas vastaa suomenkielistä yleisesti käytettyä muotoa dieselmoottori. Englannin kielen pieni alkukirjain selittyy siis sillä, että diesel on tullut myös yleisnimeksi eikä diesel engine enää viittaa pelkästään herra Dieseliin vaan yleisnimeen diesel. Ei siis Dieselin moottori vaan dieselperiaatteella toimiva moottori.

Tämähän sitäpaitsi käy järkeen. Molemmilla mainituilla kielillä puhutaan paljon myös arkikielessä dieselmoottoreista, mutta ei juurikaan ottomoottoreista, sehän on jo melkein nörttikieltä. Luulisin myös että suomeksi ottomoottori on ollut laajemmin tunnettu termi kuin monella muulla kielialueella.

Yleensä ne ei-diisselit tavanomaiset vaikkapa henkilöautot ovat ihan "bensakoneella" tai "petrol". Monikohan nykypäivän nuori on koskaan edes kuullut ottomoottorista? Veikkaan että vain teknisesti ja historiallisesti sivistyneimmät sekä kovimmat bensalenkkarit. 10-15%?
 
Ylläolevasta sinappipurkin korkista tuliki mieleen, että ketsuppipurkeissa sinetti pitää yleensä repäistä irti, vaikka niissäki toimisi varmasti sama systeemi? Ei nyt iha sellaisenaan, mut joku vastaava. e: mut luultavasti joku fiksumpi on päätynyt siihen, että repäisy on parempi.
 
Ylläolevasta sinappipurkin korkista tuliki mieleen, että ketsuppipurkeissa sinetti pitää yleensä repäistä irti, vaikka niissäki toimisi varmasti sama systeemi? Ei nyt iha sellaisenaan, mut joku vastaava.
Ei, kyllä niissä on joko se ohut foliokieleke josta et meinaa saada ensin kiinni ja sitten se napsahtaa irti ja avaat puukolla. Tai sitten siinä on modernimpi systeemi eli semmonen koko sinetin kokoinen ylimääräinen vetokieleke. Joka tokin sekin irtoaa aina ja joudut veitsellä sinetin avaamaan.
 
Rypsiöljypurkista kun se sinetti aukeaisi repäisemällä korkin kaatonokalta poispäin niin vain vähän sitä raottamalla saisi näppärän annostelijan. Nythän se aukeaa kohti kaatonokkaa ja sen joutuu ottamaan kokonaan pois.
 
Ylläolevasta sinappipurkin korkista tuliki mieleen, että ketsuppipurkeissa sinetti pitää yleensä repäistä irti, vaikka niissäki toimisi varmasti sama systeemi? Ei nyt iha sellaisenaan, mut joku vastaava. e: mut luultavasti joku fiksumpi on päätynyt siihen, että repäisy on parempi.
Ehkä se ketsuppipurkissa on ongelmallista, kun siinä on tavallisesti isompi muovikelmu. Korkissa oleva avaajapora olisi pakostakin melkoinen astalo. Pakkauksen tärkeä ominaisuus on joka tapauksessa, että sinetöityä pakkausta avaava näkee helposti, että pakkausta ei ole(ainakaan ihan helposti) tohtoroitu eikä se ole muuten puhjennut.

Tähänhän on nykyään monissa ketsuppipurkeissa sun muissa ihan hyvä periaate, ja huonon valmistustekniikan takia
sekin irtoaa aina
 
Ei, kyllä niissä on joko se ohut foliokieleke josta et meinaa saada ensin kiinni ja sitten se napsahtaa irti ja avaat puukolla. Tai sitten siinä on modernimpi systeemi eli semmonen koko sinetin kokoinen ylimääräinen vetokieleke. Joka tokin sekin irtoaa aina ja joudut veitsellä sinetin avaamaan.
Mitä ei, kun heti perään sanot samaa? :D Siis ketsuppipurkeissa ei ole korkissa piikkiä sinetille, vaa pitää repiä irti. Oli sit miten toteutettukkaan. Mut kuten Tonnin Seteli mainitsi, halkaisija on astetta isompi, nii ei iha pikkupiikillä aukeais.
 
Nonyt. Millä sä oot aikasemmin sinapit avannu?
Elmeksin hammastahnatuubin sinetin saa avattua korkilla vääntämällä.

Jatkoa tuohon viime kuussa olleeseen näppäimistön tarpeellisiin ja ei tarpeellisiin näppäimiin. Olin todella ihmeissäni kun tälläkin palstalla oli porukkaa jotka ihmettelivät homen ja endin käyttöä. Nehän ovat kirjoitettaessa olennaiset näppäimet kun tulee kirjoitusvirhe tai muu muokkaustarve ja pitää kursoria liikuttaa edestakaisin tekstissä. Ensinnäkin näppäimistöllä liikkuu nopeammin ainakin lyhyitä matkoja, ja säästää hiirikättä kun on pidempään pois hiireltä. Olennaisimmat mielestäni on käyttää control + nuolinäppäimiä hyppimään sanojen yli kirjainten sijaan, ja end ja home -näppäimillä rivin alkuun ja loppuun. Olen huomannut ettei meillä toimistossa (vaikka insinöörejä onkin) monikaan ole tottunut käyttämään näppäimistöä tehokkaasti ja käyttävät hiirtä liikkuttaessaan kursoria lyhyitäkin matkoja, eikä muutkaan pikanäppäimet ole tuttuja.

Samaten F-näppäimet ovat hyödyllisiä kuten F2 (rename) ja F5 (refresh), control + F5 (force refresh), F6 heittää otsikkoriville selaimessa. Yllättävän monella nuokin on hukassa, ja itsekin voisi vielä useampia opiskella jahka jaksaa.

P.S. tätä kirjoittaessani huomasin että control + nuoli ylös ja alas onkin sama kuin home ja end, joten sopii ketjuun asioita joita en ole huomannut aiemmin :)
 
Elmeksin hammastahnatuubin sinetin saa avattua korkilla vääntämällä.
Joo niin saa. Mistä tuli mieleen että Elmexiäkin on pitänyt mennä muuttaman, se ei enää vaahtoa hyvin vaan muuttuu ihan vedeksi suussa ja vittumainen harjata. Harmi sinällään koska Elmex vihreä oli parhaimman makuinen tahna ja autoi jonkin verran vihlontaan.

Ja asia mitä kaikki eivätä välttämättä ole suoraan huomanneet, mutta ihmetelleet että jotain ei ole oikein, eli perinteinen suomalainen Saunasaippua on muuttunut joku vuosi sitten. Itselle se kuuluu kesäsaippuihin ja ihmettein aikoinaan että ei tunnu jotenkin samalta ja pienellä tutkimuksella selvis että koostumusta tosiaan on muutama vuosi sitten muutettu eikä ole saanut kovin positiivista palautetta.
 
Tiedätkö mikä on sininen hetki?
Ps. Ei liity Fazerin suklaapakkauksen nimeen tai väriin...
Tiedän kyllä, kiitos kysymästä. Sitä en tiedä miksi kyseenalaistat tietämykseni asian suhteen. Mutta ei tämä muuta sitä, että tuon kom kappaleen sanat ovat pelkkää liirumlaarumia.
 
Tämä on monessa muussakin mutta johtuu jonkun/joidenkin lisäaineiden käytön lopettamisesta
Jaa, ajattelinkin että kun muutama viikko sitten ostin uuden tuubin hammastahnaa että jotenkin koostumus tuntui erilaiselta, jotenkin löysemmältä. Johtuu varmaan tuosta. Itse käytän Sensodynen hammastahnaa joten siinäkin on koostumus ilmeisesti muuttunut.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
255 015
Viestejä
4 429 878
Jäsenet
73 486
Uusin jäsen
keijooo

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom