Laktoosi-intoleranssi on siis nimenomaan yleisesti harvinaisempaa pohjoisessa kuin etelässä. Erityisesti Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa esiintyy huomattavan vähän laktoosi-intoleranssia, kun vähän yleistetään. Se on tosiaan jännä homma, että laktoosi-intoleranssi on ollut se normaali asiain tila ihmisellä ja enemmistön kyky käyttää runsaasti maitoa ravintona on verrattain uusi asia eikä näin ole kaikkialla maailmassa. On myös perintötekijöitä joiden ansiosta jotkut sietävät toisia paremmin tai huonommin sokeria, alkoholia tai jopa tupakointia.
Maitoproteiiniallergiahan on paria pykälää vakavampi juttu kuin laktoosi-intoleranssi ja vaarallinen myös nykyisissä ylellisissä länkkärioloissa. Voisin veikata että sekin on ollut primitiiveillä nykyistä yleisempi.
Toinen havainto tuli videosta. On jännä, miten niinkin arkinen asia kuin yksi yleinen peruselintarvike on yleisesti ihmisten näkemyksissä politisoitunut. Katsoin mielenkiinnosta tuon pätkän ja jopas on epäneutraali poliittinen videopamfletti. Siinä todetaan ykskantaan lähtökohtaisena tosiasiana, että maito on hyvin haitallista ympäristölle planeetalle ja aiheuttaa valtavaa kärsimystä ja karjatalous on kidutusta. Mielipiteitä nekin, mutta ei siitä niin kauaa ole kun moista palettia pidettiin aikas radikaalina. Nykyään länsimaissa-joissa-on-asiat-liian-hyvin tuollaista tapaa aika usein. Puhujana ihmisiä, jotka eivät alkutuotannosta tiedä hölkäsen pöläystä eikä heitä kiinnosta oppia. Voimakas mielipide heillä on silti, ja enimmäkseen mutua.
Koko kysymyshän muuttuu aika ratkaisevasti sillä, miten maitoa käytetään kuten videon käsikirjoittajakin myöntää("kehitysmaissa maito on tarpeellista"). Nimittäin koko vertailu maidon ja kaurajuoman tai soijamehun välillä on mielekäs vain jos tuotetta kulutetaan siten, että ihmisillä on jääkaapissa purkki josta kaadetaan ruokajuomaa tai kahvin jatketta. Itse en ole kolmeenkymmeneen vuoteen juonut maitoa enkä juo. Juustoja ja muita maitotuotteita sekä maitoa ruoan valmistusaineena kulutan kyllä. Näiden korvaaminen ei käy sormia napsauttamalla kuten kahvimaidossa, vaan vaatii täyden paradigmamuutoksen vegesafkaan siirtymisenä. En nyt sukella sen syvemmälle erilaisten alkutuotannon tapojen päästöihin, haittoihin ja resurssitalouteen tai maidon olemukseen, vaan tyydyn toteamaan ihmetykseni asiasta jonka olen ehkä kauan sitten huomannut mutta joka juuri kirkastui vähän lisää.