Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Sama täällä, toimii.Asuksen emo on itselläkin ja on toiminut.
Kyllä tuo NH-U12S ihan hyvin oman 5900X:n jäähdyttää.Voisiko joku suositella hyvää prossujäähyä (ilma) 5800x:lle? Tällä hetkellä NH-U12S joka ei ilmeisesti paras vaihtoehto ole. Hinnalla ei väliä, kunhan pitää prossun mahd. viileänä jos joskus yritän vähän kellotella. Matala äänitaso plussaa, mutta ei tärkein kriteeri. Ja olisi hyvä jos ko. jäähy toimisi hyvin myös 5900x kanssa kun tulevaisuudessa ehkä päivitän tähän (jos saatavuus paranee).
Laita vain kuvaa lämmöistä kun ehdit, kiitos.
Alustavasti katsellut tuota NH-D15. Olisi ainakin perusvarma ratkaisu.
Sama huomio B550-F,kyllä tuulettimet hiljenee samantien kun rasitus loppuu vaikka downtime 12sek.Toimiiko tuo jollakin Asuksen emolla
Omalla B550 Gaming-F:llä ei ole yhdenkään tuulettimen kanssa toiminut millään BIOS:lla ja interweb täynnä valituksia jo vuosien takaa Asuksen AMD-emoista ja noiden toimimattomuudesta.
Niillä on tietty vähän eri merkitys. Jos tuulettimet pyörii jotain tiettyä CPU:n lämpötilaa vastaavalla nopeudella (määritelty tuulettimen kurvissa), sanotaan vaikka 50 astetta ja 1000 RPM, uptime estää nopeat tuulettimen pyrähdykset, jos CPU joutuu hetkellisesti (vaikka 2 sekunnin ajan) tekemään vähän enemmän työtä ja lämpenee niin paljon että kurvin mukaan RPM:n pitäisi nousta, mutta palaa pian siihen 50 astetta aiheuttaneeseen kuormaan ja jäähtyy pian sen jälkeen taas 50 asteeseen. Vastaavasti downtime suojaa siltä ettei RPM putoa turhan herkästi jos CPU käy välillä vähän lepäämässä ja jäähtyy, jos tuo "lepotauko" on riittävän lyhyt. CPU tässä vaan esimerkkinä, voidaanhan se lämpö katsoa jostain muualtakin.Sama huomio B550-F,kyllä tuulettimet hiljenee samantien kun rasitus loppuu vaikka downtime 12sek.
Vai pitääkö uptime laittaa 12sek.,vai molemmat 12sek.,sekavaa? Ymmärrän että downtime jatkaa 12sek rasituksen jälkeen ja uptime odottaa 12sek. kun rasitus alkaa ja sitten tuulettimien kierrokset nousee,mitä järkeä siinä olisi? Kuten sanottua,sekavaa...
Millä ohjelmalla katsot jännitteen? Pitäisi sen tippua idlessä ihan default asetuksilla.Hei, olen nyt käyttänyt 5950X ja VIII Dark Heroa vakiona ja offset voltage -0.1000V ja on käynyt joka tilanteessa alle 70C ja kaikki pelaa hienosti. Saako idle voltagen helposti muutettua adaptiiviseksi, nyt se jauhaa idlessä kokoajan 1.36V tietämillä vaikkei sillä nyt suurta haittaa pitäisi olla. Idle CPU power pysyy 20-45W haarukassa.
Hwinfo64 vcore. Ei täysin default vaan Voltage offset -0.1V. Eli default voltage ei käytössä.Millä ohjelmalla katsot jännitteen? Pitäisi sen tippua idlessä ihan default asetuksilla.
Katso kellot Ryzen Masterilla. Tai HWiNFO:n cpu effective clock näyttää aika samaa. Tarkoitin että jos et ole muihin asetuksiin koskenut niin pitäisi prosessorin jännitteen tippua idlessä.Hwinfo64 vcore. Ei täysin default vaan Voltage offset -0.1V. Eli default voltage ei käytössä.
Kurkkaa windowsin system-logista onko WHEA virheitä
Taas on Intelin alustalta siirryttäessä ihan eri jutut ja termit BIOS:issa, kattelin hiukan ohjeita Yuotubesta että miten suosittelevat kellottamaan 5900X.
Emona MSI X570 Unify ja prossu nestejäähyllä.
Suositus oli "undervolting with PBO2"
Kannattaako asetuksia pitää kuvan mukaisesti, ehkä koittaa nostaa tuota "mangintudea" 20 -> 25 /30 jos pysyy vakaana?
Time Spy sai näillä joku 300 pistettä lisää, vakiona tuo PBO on siis AUTO:lla. eipä sen suurempia mutta kevyet arkikellot vaan hakusessa.
Täähän se ois, -20 on kanssa jo aika kova tulos allcorelle ja epäilenkin et suurin osa joista sanotaan et on "vakaita" ei oikeasti olekaan. Se ongelma näissä on se et vakauden testaaminen ei mee mitenkään perinteisin menetelmin ku kyllä se kaikilla arvoilla ryskyttää sen Cinebenchin yms läpi ongelmitta, vaan se epävakaus ilmenee vasta kevyessä rasituksessa jossa boostit lyödään korkealle.Hyvin harvinaista että prossut on _ vakaita _ -25 tai -30 kaikille ytimille. Harva jaksaa testata perusteellisesti koska se tarkoittaisi 12h per ydin (5900x = 144h), tämän takia esim redditissä ja täällä foorumilla mielestäni liian paljon virheellistä tietoa.
Suosittelen testaamaan esim. Occt:lla per ydin (large, extreme, variable, SSE ja advanced). Välttyy harmailta hiuksilta kun kohdalle sattuu kuorma mikä kippaa koneen ja uskoo prossun olevan vakaa.
Itsellä kippaa yleensä idlessä parin tunnin sisällä kun menee curve optimizerissa liian korkea negatiivinen arvo.
Paljonko sulla on nyt ollut se?
Näemmä tämä tapa kellottaa on kuitenki "se juttu".
Taisin laittaa -13 (onnen numero) kaikille ytimille omalla 5950X:llä.
-30 kippaili idlessä ja -20 en testannut tarpeeksi pitkään niin menin nyt näillä.
Juu tuo 5950X ei siedä ihan niin paljoa, tais olla just tuo -13 tms mitä suositeltu.
Komppaan tätä. Aikaisemmin mainitsin omasta 5800x että allcorella menisi reilusti yli-20 mut todellisuudessa paras parhaat coret käy jo valmiiksi aika laihailla joten laitoin -4 parhaalle ja -14 toiseksi parhaalle muilla luokkaa -24. Vakauden testaukset vienyt jo muutaman päivän. Eikä vieläkään aivan 100% varma vakaudesta. R20 antaa noin 6250 huoneen lämmön ollessa alle 21.5c ja jos menee yli 22c niin tiputtelee noin 6150. Curvea joutuu säätää isosti lähemmäksi -15 jos haluaa allcoreHyvin harvinaista että prossut on _ vakaita _ -25 tai -30 kaikille ytimille. Harva jaksaa testata perusteellisesti koska se tarkoittaisi 12h per ydin (5900x = 144h), tämän takia esim redditissä ja täällä foorumilla mielestäni liian paljon virheellistä tietoa.
Suosittelen testaamaan esim. Occt:lla per ydin (large, extreme, variable, SSE ja advanced). Välttyy harmailta hiuksilta kun kohdalle sattuu kuorma mikä kippaa koneen ja uskoo prossun olevan vakaa.
Jos oikein oon ymmärtänyt curven idean niin tuo vaihtelu menee prossun rasituksen mukaan.Curve Optimizerin "ongelma" on myös se, että yksi arvo vaikuttaa 3-5mV eli -10 voi olla mitä vain väliltä -30-50mV, -20 60-100mV ja -30 90-150mV. Liekö tuo vaihtelu emo/prossukohtaista ja aina vakio vai vaihteleeko vaihtelu satunnaisesti tilanteesta riippuen?
Niin siis säätö ydin kohtaisesti ja lotosta riippuen määritelty virta käyrä jos näin lyhennettynä muotoilis.Jos oikein oon ymmärtänyt curven idean niin tuo vaihtelu menee prossun rasituksen mukaan.
Peruskellotukseen tällä 5900X kanssa siis riittää kun
Aika pitkälle kyllä, itse laittanut myös hieman (esim. +50 tai +100MHz) lisää kelloja. Sitten katsonut kolme parasta ydintä ja itselläni tuo curve optimizer single core, negative ja:
-6
-12
-6
-12
-6
-12
-16 (x6)
Tällöin 3 parasta ydintä saa tuon -6 ja 3 huonompaa ydintä paremmasta nipusta saa -12 ja tuo "huonompi" CCD1 käy jatkuvasti hieman viileämpänä ja saa -16 arvon.
Käytännössä tietysti jännite käy 1.500C ja 0.919V (Core 0 VID, CPU Core Voltage käy 0,981-1,494V) välillä rasituksesta riippuen ja nopeus näyttää menevän 2880MHz - 5050MHz välillä. Tosin tuolle -16 arvon saaneille parhaat ytimet (1kpl) ovat käyneet vain 4925MHz ja huonoimmat (3kpl) 4825MHz loppujen jäädessä 4900MHz maksimiin.
Arvot otettu nyt viimeisten 12h 44min koneenkäytön ajalta.
Piti tarkistaa Ryzen Masterilla ja näköjään olen laittanut PPT: 186W, TDC: 136A ja EDC: 145A
Olen törmännyt tähän samaan suositukseen että curve optimizerin kanssa sanottu että PBO:n teho- ja virtarajojen muokkaus pois päältä ja stockina, ilmeisesti samoja Youtube-videoita katsonut, mutta asiaa ei niissä perusteltu lainkaan. Ihan näin yleisenä kysymyksenä kaikille kanssakellottajille että mihin tuo siis rautalangasta vääntämällä perustuu ja onko ylipäänsä järkevä ohjenuora? Ymmärrän kyllä että jos prossu rupeaa repimään irti enemmän tehoja (ja ampeereja) ja sitä kautta nostamaan kelloja niin jännitteiden laskeminen on heti delikaatimpaa hommaa. Jotenkin aloittelijana äkkiseltään vaan voisi kuvitella että kun PBO:lla lämmöt pomppaa merkittävästi, niin alivoltittamisella voisi saada niitä vähän kuriin ja sitä kautta samalla vielä vähän parempaa kelloa. Vai käykö sitten niin että alkaa kellot kasvaa jo sen verran isoiksi ettei pysy vakaana? Vai mikä tuon suosituksen takana mahtaa olla?Peruskellotukseen tällä 5900X kanssa siis riittää kun muuttaa BIOS asetuksista vain:
PBO: auto —> advantaced
PBO limits: auto —> disabled
Curve optimizer: disabled —> all cores
All core curve optimizer sing: positive —> negative
All core curve optimizer magnitude: 0 —> 20 (tai mitä nyt sietääkään).
Olen törmännyt tähän samaan suositukseen että curve optimizerin kanssa sanottu että PBO:n teho- ja virtarajojen muokkaus pois päältä ja stockina, ilmeisesti samoja Youtube-videoita katsonut, mutta asiaa ei niissä perusteltu lainkaan. Ihan näin yleisenä kysymyksenä kaikille kanssakellottajille että mihin tuo siis rautalangasta vääntämällä perustuu ja onko ylipäänsä järkevä ohjenuora? Ymmärrän kyllä että jos prossu rupeaa repimään irti enemmän tehoja (ja ampeereja) ja sitä kautta nostamaan kelloja niin jännitteiden laskeminen on heti delikaatimpaa hommaa. Jotenkin aloittelijana äkkiseltään vaan voisi kuvitella että kun PBO:lla lämmöt pomppaa merkittävästi, niin alivoltittamisella voisi saada niitä vähän kuriin ja sitä kautta samalla vielä vähän parempaa kelloa. Vai käykö sitten niin että alkaa kellot kasvaa jo sen verran isoiksi ettei pysy vakaana? Vai mikä tuon suosituksen takana mahtaa olla?
Lähinnä siis mietin, että lähdenkö nysväämään curve optimizeria normirajoilla vai PBO:n rajojen poisto päällä, molempien testailuun ei viitsi tähän hätään lähteä. Myöskään auto-OC:lla kellojen lisääminen ei ehkä nyt kiinnosta. Sitten oma juttunsa edelleen vielä tuo että mistä nuo PBO:n kulutusrajat repäisee 5600X:lle, kun ilmeisesti hieman prossun maksimikulutuksesta kuristetuilla voisi kuitenkin päästä parempaan lopputulokseen.
Olen törmännyt tähän samaan suositukseen että curve optimizerin kanssa sanottu että PBO:n teho- ja virtarajojen muokkaus pois päältä ja stockina, ilmeisesti samoja Youtube-videoita katsonut, mutta asiaa ei niissä perusteltu lainkaan. Ihan näin yleisenä kysymyksenä kaikille kanssakellottajille että mihin tuo siis rautalangasta vääntämällä perustuu ja onko ylipäänsä järkevä ohjenuora?
Oivaksi testiksi tuli todettua PBO curvea säätäessä Y-Cruncher -> Benchmark Pi-> Multi Threaded sitten lähelle muistia mitä koneessa on.
Kippaa tai heittää herjat tosi nopeasti liian pienillä volteila, ei tarvi tuntitolkulla pyöritellä kaiken maailman primejä tai OCCT kumppaneita.
Ryzen master näyttää jotain tähtitieteellistä idle Core Voltagea 1.49V, CPU-Z 1.36V ja HWinfo64 vCore samainen 1.36V. Jotenki luulen että toi Ryzen master näyttää ihan omiaan? Ryzen Masterin voltage tästää HWinfon CPU Core VID (effectiven) kanssa. Mitä tässä nyt pitää seurataKatso kellot Ryzen Masterilla. Tai HWiNFO:n cpu effective clock näyttää aika samaa. Tarkoitin että jos et ole muihin asetuksiin koskenut niin pitäisi prosessorin jännitteen tippua idlessä.
Itse käytän offsettiä ja PBO yms. käytössä samalla emolla ja jännitteet tippuu kun ei ole kuormaa. Oletko biosia päivittänyt? Jos olet niin kannattaa resetoida asetukset sen jälkeen ja asettaa uudelleen, muuten voi käyttäytyä oudosti.
Juu tuota vissiin amd aina sanoo että älkää käyttäkö ryzenillä high performance windows asetusta, haittaa enemmän kuin hyötyäVastaan heti itselle. Sain ongelman ratkaistua virranhallinnasta säätämättä suorittimen vähimmäistilaksi 5%, oli asetettuna 100%.
Se piikkailee kun yksi ydin tekee jotain vaikka yhden millisekunnin jotta se tehtävä tulee tehtyä mahdollisimman nopeasti niin jännite ja nopeus(GHz) nousee hetkellisesti. Ei ole syytä olla huolissaan.Mutta silti toi idle voltage peekkailee 1.491V miksi siis ryzen masterin mukaan. Ja mikä näissä on THE voltage joka näyttää oikean voltagen, olen Intelin kanssa tottunut että vCore on se jota seurataan.
Edit. jos se myötäilee core vid effectiveä niin ei taida olla todellinen kun käytän offsettiä?
Puhutko nyt jännitteestä vai kelloista? Minulla Ryzen Master näyttää pieniä kelloja, muut ohjelmat ei näytä alle 3600 MHz.Vastaan heti itselle. Sain ongelman ratkaistua virranhallinnasta säätämättä suorittimen vähimmäistilaksi 5%, oli asetettuna 100%.
Puhuin jännitteestä. Jonku aikaa sain 'tasapainotettu' tilalla idle voltit putoamaan ja samaten lämmöt. Mutta nyt taas kokoajan vCore 1.36V idlessä ja lämmöt 58°C. Virransäästötilassa pudottaa idle jännitteen alas ja lämmöt 30°C tumtumaan. On kyllä kummallinen ettei toimi tasapainotettu tilassa niinkuin kuuluisi.Puhutko nyt jännitteestä vai kelloista? Minulla Ryzen Master näyttää pieniä kelloja, muut ohjelmat ei näytä alle 3600 MHz.
Jos BIOSista laittaa PBO:n päälle ja pienet Curve asetukset niin tarviinkohan tuota Ryzen Masteria enää mihinkään? Aiemmin suositus oli tehdä kellotukset / säädöt BIOSista käsin eikä ohjelmalla, tiedä sitten nykyään onko enää väliä.
Mutta Ryzen Master softa olisi varmaan pätevä seurantaan?
Vastaan heti itselle. Sain ongelman ratkaistua virranhallinnasta säätämättä suorittimen vähimmäistilaksi 5%, oli asetettuna 100%.