- Liittynyt
- 11.01.2017
- Viestejä
- 1 487
Itellä ainaki näkyy suoraa HWinfossa ne jos FCLK liian korkeella, samantien ku tulee windows ni alkaa nousee whea error count.En ole perehtynyt noihin whea erroreihin, mikä on paras tapa niiden testaamiseen?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Itellä ainaki näkyy suoraa HWinfossa ne jos FCLK liian korkeella, samantien ku tulee windows ni alkaa nousee whea error count.En ole perehtynyt noihin whea erroreihin, mikä on paras tapa niiden testaamiseen?
Täs 3202 biossissa oli ainaki toi cldo vddg ccd voltage laskettu 0.88v ku vanhemmassa oli 0.92v tai jotaa semmosta, siintä johtu toi 1866 epävakaus, mut yllättäen kun tota nosti niin ei enää bootannu 1900fclk, ei sillä sinänsä väliä ole kun ei vakaa ollu ollenkaa.Juuh Whea erroria puskee täälläkin aika äkkiä jos menee tuon 1800mhz infinityn yli. 1900mhz toimii täysin pikasilla vakaustesteillä, karhu mem testillä, pelejä pelaten yms, mutta muutamassa tunnissa on joku 400whea virhettä hwinfossa.
Juuh Whea erroria puskee täälläkin aika äkkiä jos menee tuon 1800mhz infinityn yli. 1900mhz toimii täysin pikasilla vakaustesteillä, karhu mem testillä, pelejä pelaten yms, mutta muutamassa tunnissa on joku 400whea virhettä hwinfossa.
Totta mutta ei mullakaan 5950X tai 5900X kulje FCLK edes 1900, tämä 5600X selvästi parempi mutta ei tämäkään aiemmin siis 2000 MHz kulkenut (Crosshair VIII Hero).Ei taida Sampsan CPU olla kaupasta ostettu. Toimittajilla AMD lähettää valikoidut parhaat prosessorit ja tavallisille tallaajille myydään valitettavan usein sekundaa joka ei toimi vakaasti edes vakiona.
Varsinkin 5950X:n kanssa on ollut paljon ongelmia kuten overclock.net threadista näkyy. Minä olen yksi noista joilla CPU:n vaihtaminen auttoi.
Replaced 3950X with 5950X = WHEA and reboots
www.overclock.net
Oliko jossain tarkemmin tietoa tai selitystä noista whea-erroreista, miten ne vaikuttavat / haittaavat käyttöä? Suorituskyky laskee?
Okei, tästä syystä varmasti esim. DDR4-4133 nopeudella ja Fclk 2066 MHz Aida64 muistitestin tulokset laskiVähän heikosti on mitään yhteenvetoa näkynyt. Mutta Event Viewer:stä näkee tarkemmin mitä WHEA erroreita on tullut. Niitä on vissiin lukuisia erillaisia eli yhtä oikeaa vastausta ei varmaan ole. Olen nähnyt väitteen parissa paikassa, että suorituskyky laskisi, kun windows alkaa korjailemaan tilannetta. Ilmeisesti on myös WHEA uncorrectable error(ita)?
Lukuisia ilmoituksia on näkynyt äänien pätkimisestä, jos pukkaa WHEA erroria.
A fatal hardware error has occurred.
Reported by component: Processor Core
Error Source: Machine Check Exception
Error Type: Cache Hierarchy Error
Processor APIC ID: 19
The details view of this entry contains further information.
Hieman ajatus katkesi kun boottas... Noi kai alkaa tulemaan jossain vaiheessa kun fclk on liian korkealla. Jotkut onnistuvat sen jotenkin kompensoimaan. Tosi moni laskee hertsejä ja syyttää BIOSsia raakileeksi.Tsekkailen huomenna mitä sanoo, oliko jollain tietoa auttaako tähän joku tietty? Lisää jännitettä, muistiasetuksia löysemmälle, muistikelloa/fclk alemmas?
Jaahas. Systeemi ollut stabiili monta päivää ja nyt tätä kirjoittaessa tuli:
Koodi:A fatal hardware error has occurred. Reported by component: Processor Core Error Source: Machine Check Exception Error Type: Cache Hierarchy Error Processor APIC ID: 19 The details view of this entry contains further information.
Ja boottas. Eli allekirjoitan väitteen, että WHEA:t voivat lisätä epävakautta.
Itselläni tuli noita samanlaisia yhtäkkisiä kokoonpanon boottailuja ja samaa WHEA-virhettä silloin, kun Curve Optimizerin asetukset olivat prossulle liian agressiiviset. Eivät siis liittyneet omalla kokoonpanolla nämä samat boottailuoireet ja WHEA-virheet epävakaisiin FCLK-kelloihin.
Ah, tää on sitä surullisen kuuluisaa "idle" boottailua. Kiitos, meinasin jo mennä säätämään muistiasetuksia.
Suorituskyky laski itellä aika paljo, 3dmarkista lähti 2k pisteitä ja samalla korruptoitu windowssin filuja jotka sai kyl korjattua sfc scannow komennolla.Oliko jossain tarkemmin tietoa tai selitystä noista whea-erroreista, miten ne vaikuttavat / haittaavat käyttöä? Suorituskyky laskee?
Tein näiden arvojen mukaisesti säädöt omaan 5800x:n. Ensimmäisellä cinebenchillä kaatui, joten tiputin tuon All Core Curve Optimized Magnituden -> 15.Mitä tulee sitten prossun ylikellottamiseen, niin kokeilin ensin tällä omalla 5800X:llä ihan sitä perinteistä allcore-ylikellotusta Cinebench R23 -ohjelmaa käyttäen vakauden testaamisessa. Muistaakseni enempää kuin 4725MHz 1.325v ei enää mennyt Cinebench R23:n multicore-benchmarkista läpi. Tuosta kun meni yli, niin kokoonpano käynnisti aina itsensä uudelleen kesken testin. Edes jännitteen nostaminen 1.35v saakka ei auttanut. Jätin sitten tuon allcore-ylikellotuksen sikseen ja siirryin kokeilemaan PBO:ta ja Curve Optimizeria.
Oman 5800X:n kohdalla PBO + Curve Optimizer osoittautui lopulta parhaaksi menetelmäksi parantaa prossun suorituskykyä ja bonuksena prossun maksimilämpötilat putosivat noin kymmenen astetta Cinebench R20:n ja R23:n multicore-benchmarkissa verrattuna prossun vakioasetuksiin. Käytin seuraavia asetuksia PBO:lle ja Curve Optimizerille:
Ensin Extreme Tweaker -sivulta PBO Fmax Enhancer -> Disabled.
Sitten AMD Overclocking -sivulta asetin PBO:n asetukset seuraavasti:
Precision Boost Override -> Advanced
PBO Limits -> Manual
PPT Limit [W] -> 125
TDC Limit [A] -> 88
EDC Limit [A] -> 125
Precision Boost Overdrive Scalar -> Manual -> 1X
Max CPU Boost Clock Override -> 75MHz
Platform Thermal Throttle Limit -> Auto
Curve Optimizer -> All Cores
All Core Curve Optimizer Sign -> Negative
All Core Curve Optimizer Magnitude -> 20
Vaikka omalla kohdalla maksimi FCLK-taajuus jäikin "vain" 1867MHz:iin (ja muistit 3733MHz:iin, jota käytin myös aiemman 3700X:n kanssa), niin olen silti lopputulokseen tyytyväinen. Suorituskykylisä vakioasetuksiin verrattuna on mielestäni ihan huomattava ja samalla prossu käy viileämpänä kuin vakiona.
Mulla auttoi tollaiseen kun laittoi pikkuisen positiivista offsettia cpu:lle. En ole varma miten offset ja curve optimizer pelaa yhteen.Kummaa kyllä, itselläni nämä yhtäkkiset boottaukset eivät jostain syystä koskaan tapahtuneet idlessä vaan aina kesken rasituksen. Mutta tuota samaa mainitsemaasi "idle" boottailua tiedetään tapahtuvan usein silloin, kun Curve Optimizer -asetukset ovat liian tiukat.
Tein näiden arvojen mukaisesti säädöt omaan 5800x:n. Ensimmäisellä cinebenchillä kaatui, joten tiputin tuon All Core Curve Optimized Magnituden -> 15.
Tämän jälkeen meni cinebench R23 ensimmäistä kertaa alle 90 asteisena (86 max) läpi ja vieläpä ihan kelpo pistein (default asetuksia, jossa lämmöt nousi 90 asteeseen heti) hieman korkeammilla.
Myös peleissä (CS:GO ja borderlands 3) näyttäisi lämmöt tippuneen muutamalla asteella (Borderlands 3 65-70 C ja cs:go 72-77 C) ja tietenkään performanssissa ei huomaa eroa.
Idlessäkin lämmöt pysyttelevät pääosin 40 asteessa, mutta jostain syystä pomputtaa 20-30 sekunnin välein 70 asteeseen (samalla tietenkin voltit nousee).
Tuohon idle lämpöjen nousuun ja siihen, että korkeammat lämmöt tulee cs:gosta, kuin raskaammasta pelistä (borderlands) oikeastaan kyselisin, että löytyykö jotain järkevää selitystä?
Kannattaisiko jotain noista asetuksista kenties hieman muuttaa, nyt kun en pystynyt selkeästi omalla yksilölläni esim. pitämään tuota curve optimizeriä -20:ssä? Rehellisesti sanoen en näistä vieläkään juuri mitään ymmärrä, mutta yritän ymmärtää
Kokoonpanona löytyy Asus ROG Strix B550-F (bios 1401), Scyhte Fuma 2 ja 2x16GB 3600 MHz CL17 muistit. Näyttiksenä 3070.
Kokonaisuutena ja näin parin tunnin testailun jälkeen siis vaikuttaisi, että noilla manual säädöillä myös minä siis pääsin parempiin penkkituloksiin ja alhaisempiin lämpötiloihin. Vakaus selvinnee käytössä, mutta toistaiseksi ei ole kaatunut kertaakaan eli kiitos @tUMi87 lle näistä jo tässä vaiheessa.
Mulla auttoi tollaiseen kun laittoi pikkuisen positiivista offsettia cpu:lle. En ole varma miten offset ja curve optimizer pelaa yhteen.
Oletko ajanut y-cruncherin component stress testiä vakioasetuksilla (vain BKT,BBP,SFT,N64,HNT,VST valittuna) vaiko muuttanut jotakin asetuksista? Ajoin äsken taustalla tunnin testiä vakioasetuksilla 1900/3800 MHz ilman WHEA-virheitä tai kaatumisia. Aamulla suoraan sleepmodesta palautuessa tuli siniruutu, luultavasti hyppäsi kylmänä joku core liian koville kelloille, aika reipas Curve edelleen käytössä.Lopullinen vakaus kannattaa testata jollain toisella ohjelmalla, esim y-cruncherin "component stress test" -rasitustesti on toiminut itselläni tähän asti parhaiten Curve Optimizer -asetusten vakauden testaamisessa.
Ei tule whea-erroreita DDR4-4066 ja FCLK 2066 MHz AIDA64 mem test, OCCT ja DRAM Calculatorin memtest kokeiltuna.
Yhden errorin antoi 15 min ja 50% jälkeen sitten DRAM Calculatorin muistitestissä, katsotaan saisiko tuon vakaaksi. Nyt siis käytössä CAS 16 ja 3800 FAST asetukset
Muistit CAS 16 -vakioasetuksilla DDR4-4066 ja FCLK 2033 MHz ok?
Ei tarvitse, tuo oli siis muistit vakiona CAS16 ilman aliasetusten säätämistä (3800 FAST asetuksilla tuli 50% kohdilla errori niin halusin testata että FCLK kuitenkin ok 2033 MHz) muistit voi sitten kiristää sen mukaan kun ovat vakaatTarviiko tRC ja tRFC olla noin korkeat? Itse olen käyttänyt tRC = tRP + tRAS. Tosin jos korkea tRC tarvitaan WHEA erroreista eroon pääsyyn niin ei ihme etten päässyt niistä eroon...
Tämän pohjalta säädin tRFC:n: [Memory- Guide] tRFC clock cycles formula and chart.
Oletko ajanut y-cruncherin component stress testiä vakioasetuksilla (vain BKT,BBP,SFT,N64,HNT,VST valittuna) vaiko muuttanut jotakin asetuksista? Ajoin äsken taustalla tunnin testiä vakioasetuksilla 1900/3800 MHz ilman WHEA-virheitä tai kaatumisia. Aamulla suoraan sleepmodesta palautuessa tuli siniruutu, luultavasti hyppäsi kylmänä joku core liian koville kelloille, aika reipas Curve edelleen käytössä.
Kannattaa testata FCLK:n vakautta Prime95 large ffts:lla + Unigine Heaven kombolla. Tuossa rasitetaan muistiohjainta ja infinity fabriccia rankalla kädellä.Muistit CAS 16 -vakioasetuksilla DDR4-4066 ja FCLK 2033 MHz ok?
40 minuuttia jauhoi DRAM Calculatorin Memtestiä ja AIDA64 memtest vielä kylkeen, ei erroreita
Ja vielä kaiken lisäksi testata se perf. Se että välylät rupeaa virheilemään ei välttämättä näy aluksi missään muualla kuin perffin laskemisena. Eri AGESA:t taisi käyttäytyä erillä tapaa sen kanssa miten ne WHEA:a esim nakkeli vai nakkeliko ollenkaan.Kannattaa testata FCLK:n vakautta Prime95 large ffts:lla + Unigine Heaven kombolla. Tuossa rasitetaan muistiohjainta ja infinity fabriccia rankalla kädellä.
Lisäksi epävakaa FCLK voi johtaa idlekaatumisiin. Siihen en oikeastaan ole löytänyt mitään testiä joka nopeuttaisi epävakauden löytämistä, vaan olen joutunut toteamaan vakaaksi luultuja settejä epävakaaksi viikon parin jälkeen.
Oon testannu jo aiemmin ja eihän ne mennyt sillo edes 1900@Sampsa Aiemmilla agesoilla ainakin nuo yhden CCX 5600X kulkivat IF puolesta kovempaa ilman whea erroreita.
Jos sulla on myös 5900x saatavilla niin vertaa minne asti se taipuu ilman WHEA erroreita.
Säädin eilen tunnin pari noita PBO arvoja CB20 käyttäen ja oman prossun parhaat asetukset ovat 180/120/125.Hei, viisaammat, kertokaas mihin nuo arvot kannattaa asettaa kun lähtee tuota curve optimizeria säätämään? (Hakemaan negatiivista offisettia..)
PPT Limit [W]
TDC Limit [A]
EDC Limit [A]
Emo: Asus tuf gaming x570
CPU: Ryzen 5900x
Sitten toinen kysymys, mitä tuon PBO Fmax Enhancer on tarkoitus tehdä tuolla? Tuleeko pitää enable vai disable?
Nyt DOCP päällä ja muut defaulttina. Cinabench R23 single core 1621 pts ja multi 21209 pts
Itse varmaan hinkkaan ramit nyt nappiin vaan itsekseni ilman dram calculatoreita (tyyliä buildzoidin sana on laki ja hänen mielestään softa kuraa, turha kiihtyä) ja sitten kun tuo ctr 2.1 julkaistaan niin sen avulla optimoin.Menee yli hilseen miten prossu voi kulkea kovempaa laskemalla limittejä?? Okei, tavallaan se varmaankin alivoltittaa sitä kun tdp ja virrankulutusrajat tulevat aikaisemmin vastaan mutta eikö curve optimizerin negative offset tee saman asian? PBO:n taajuus offsetti yhtä logiikan vastainen jos se pitää olla juuri oikean suuruinen eikä maksimi ole automaattisesti paras.
Ehkä sitten kun clocktuner v2.1 julkaistaan sen voi laittaa hakemaan parhaat asetukset eikä tarvitse tietää mitään asetusten räpeltämisestä.
Itellä 5950x nro. 2 (eka blue screenaili satunnaisesti vakio) nyt ja 1900 FCLK vaikuttaa vakaalta ylös siitä ei mene ilman volttisäätöjä yms, X570-I Strix 3202 Agesa 1.1.9.05950X + Asus X570 Gaming-E ja uusin Agesa versio testissä. Tulee WHEA erroria jo 1900FCLK ja aikaisemmalla niitä puolestaan alkoi ilmestyä vasta 1933FCLK.
Tuhnulta vaikuttaa omalla kohdalla.
Hei, viisaammat, kertokaas mihin nuo arvot kannattaa asettaa kun lähtee tuota curve optimizeria säätämään? (Hakemaan negatiivista offisettia..)
PPT Limit [W]
TDC Limit [A]
EDC Limit [A]
Emo: Asus tuf gaming x570
CPU: Ryzen 5900x
Sitten toinen kysymys, mitä tuon PBO Fmax Enhancer on tarkoitus tehdä tuolla? Tuleeko pitää enable vai disable?
Nyt DOCP päällä ja muut defaulttina. Cinabench R23 single core 1621 pts ja multi 21209 pts