5G juttelua

Viestiketju alueella 'Internet, tietoliikenne ja tietoturva' , aloittaja kurkimies, 27.04.2018.

 1. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 271
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Toivottavasti siinä Virve v.2 kilpailutuksessa oikeasti pohditaan tälläisiä seikkoja.

  Tosin itse en näe oikein muuta järjellistä vaihtoehtoa kuin Elisan toteuttajaksi tälle hommalle. Varmaan operaattoritkin pohtivat tarkkaan millä hinnalla kannattaa lähteä laitetoimittajaa vaihtamaan.
   
 2. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  1 702
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Tässä se ongelma juuri on eli isot sai 3.5GHz alueen ja jokainen tulee todennäköisesti käyttämään Huaweita. Eli muna kana ongelma.
   
 3. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  1 702
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Elisa toi 5G-yhteydet kaduille - Huawein tekniikalla - Uusiteknologia.fi

  Valitettavasti Elisa valitsi Huaweita 5G verkkoihin. Heillähän on nykyään jopa taloyhtiöissä Huawein 1Gbit/s kytkimiä
   
 4. H3n4

  H3n4

  Viestejä:
  218
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Toistaiseksi ainoastaan Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä. Helsingissä Elisan 5G-verkko toteutettu Nokialla (tuosta linkkaamastasi Huawein testistä huolimatta).

  Ehkä tuo Elisan halu käyttää Huaweita muutamassa kaupungissa oli vain keino saada Nokian hintoja alas. Toki pelkkää arvailua.
   
 5. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 271
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sen Virven kannalta Elisa on kuitenkin suomalainen yritys ja omaa koko suomen laajuisesti niin kiinteää kuin mobiilia tietoverkkoa.

  Ja Huawein rautaa löytyy myös myös muilta operaattoreilta käytössä kiinteissä televerkoissa
   
 6. jessenic

  jessenic

  Viestejä:
  286
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ja Elisan mobiiliverkko on Virossa ollut pitkään jo Huaweita. Eli pitkään ovat yhteistyötä tehneet.
   
 7. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  1 702
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
 8. olkitu

  olkitu

  Viestejä:
  1 007
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 9. KoneenKokoaja

  KoneenKokoaja

  Viestejä:
  75
  Rekisteröitynyt:
  05.12.2018
  5G tukiaseman kantama on sen verran lyhyt korkean taajuusalueen takia, että tekniikkaa ei ole mitään järkeä käyttää satelliiteissa, koska signaali ei kanna avaruudesta saakka tarpeeksi häiriöttömästi maahan saakka. Samasta syystä satelliittien ohjauksessa ei käytetä mitään WIFI tai Bluetooth taajuusalueita.

  Mitä tulee johonkin yliherkkyyksiin niin sellaisia ihmisiä varten on mahdollista rakentaa taloja joiden rakenteissa on radiosignaalin estävä metalliverkko joka muodostaa faradayn häkin talon ympärille. Verhomateriaaleissa voi myös käyttää metallipunosverhoja, jotka eivät päästä mitään radio signaaleita läpi ikkunankaan kautta. Faradayn häkin toimivuus on helppoa varmentaa skannerilla, joita esim. mobiiliverkosta vikoja etsivät asentajat käyttävät. Olettaen, että joku on valmis maksamaan tälläisestä olen valmis urakoimaan talosta faradayn häkin ja vielä todistaa mittauksin toimivuuden jos vaan hinnoista sovitaan. (tosin jos kyse on viasta päässä niin siihen ei faradayn häkki toimi vaan se vain estää fysikaalisella tasolla signaalit, mutta ei päänsisäisiä signaaleita) :) Toistaiseksi kukaan ei ole vielä tilannut sähköurakoinnin yhteyteen faradayn eristystä taloonsa. :)

  Itseasiassa esim. jossain valtionrakennuksissa on tuollainen eritys rakenteissa joka eristää kännykkä ja radiosignaalit muodostamalla faradayn häkin ainakin joissain huoneissa, mutta ei siitä sen enempää. Toinen vaihtoehto on vuorata foliolla talon seinät ja ikkunat, mutta se on rumemman näköinen kun rakenteisiin piilotetut ratkaisut. :rofl:
   
 10. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 271
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tietenkään tavan kansalle harvemmin yksityiskohtia kerrotaan näistä jutuista joten me emme sitä todennäköisesti koskaan saa tietää vaikka todisteita olisikin. On ihan ymmärrettävää etteivät valtiolliset toimijat halua paljastaa pelikorttejaan.

  Mutta näin taas suomen kannalta miettien kysymys mielestäni ei kulminoidu siihen että Huawei (eli siis kiinan valtio) vakoilisi heidän rakentaman verkon kautta kulkevaa liikennettä suoraan. Ennemminkin kysymys olisi siitä kuinka ulkomaisella yrityksellä (ja sitä kautta käytännössä kiinan valtiolla) on pääsy yksityiskohtaisiin tietoihin yhteiskunnan kannalta kriittisestä infrastruktuurista ja tietyiltä osin myös hallinnassa (operoinnin ulkoistus)

  Tätä tietoa ja järjestely' voidaan sitten TARVITTAESSA hyödyntää esim konfliktitilanteissa aiheuttamalla ongelmia toisen valtion normaaliin toimintaan tai painostuksena epäsuorasti. Tietoverkot ovat kuitenkin hyvin tärkeä "taistelukenttä" nykymaailman tietoliikenneyhteiskunnassa näin hybridisodankäynnin aikakautena. Ei siis ole yhtään outoa että tällaisia asioita pohditaan.
   
 11. jam6

  jam6

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2017
  Kaupallisten verkkojen osalta ei hirveästi kiinnosta kenen rautaa ja softaa siellä pyörii mutta veronmaksajana ei hirveesti kiinnostais laittaa valtion rahaa kinkkien leluihin kun kotomaastakin saa samat vermeet. Varmaan kansantaloudellisestikin tulee halvemmaksi suosia suomalaista.

  Kyllähän ne jenkit ja kiinalaiset suosii kotimaistaan niin miksi se olisi härmänpoijalta kielletty. Ainakin tiedetään mitä saadaan ja pysyy hallinta omissa näpeissä.

  Virveen liittyen varmaan nyt olisi se aika, kun kaikkien toimijoiden pitäisi linjata kuinka edetään, ja pörssiyhtiöiden reagoida mahdollisuuteen että kiinalainen vaihtoehto ei ole paras mahdollinen Suomen puolustuvoimien ja poliisin tulevaisuuden viestiverkoksi. Edes pieneltä osalta, saati sitten koko verkon tai hallinnan osalta.
   
 12. H3n4

  H3n4

  Viestejä:
  218
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Virve 2.0 liittyen mielenkiintoista se, miten voidaan saavuttaa samanlainen maantieteellinen peitto kuin nykyisessä Virvessä, mikä on 96 %. Tuo on kuitenkin tavoitteena:
  Samassa lähteessä kuitenkin mainitaan, että uusia mastoja voidaan rakentaa "harkiten":
  Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi sähköisen viestinnän palveluista annetun lain ja julkisen hallinnon turvallisuusverkkotoiminnasta annetun lain muuttamisesta

  Jos oikeasti halutaan jotain 96 % maantieteellistä peittoa, niin eiköhän tuo vaatisi satojen uusien mastojen pystyttämistä metsään, sillä ei nuo 800 ja 700 MHz taajuudet ainakaan LTE-tekniikalla kanna juuri mihinkään. Ei siihen kilpailevien operaattoreiden mastopaikatkaan riitä tukiasemille. Tarkoituksena kait tuolla Virvellä on myös, että voidaan live-videokuvaakin lähettää paikasta riippumatta. Tai sitten viranomaisilla on jotain liikuteltavia mastoja aina mukana..
   
 13. mikajh

  mikajh

  Viestejä:
  75
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2018
 14. jessenic

  jessenic

  Viestejä:
  286
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 15. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  1 872
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Milloin lie suunnitelmissa tuoda Suomessa 5G käyttöön noita yli 24 GHz taajuuksia?

  Nuo yli 24 GHz taajuudet ovat ne mitä itse odotan kun niillä taajuuksilla on kaistaa sen verran paljon jaettavana, että niillä voi korvata kohtuullisen hyvin jo valokaapelin kotikäytössä kiinteällä ulkoantennilla.

  Itsellä on kotona valokuitu, mutta esimerkiksi vanhempien omakotiloon ei Oulussa saa millään tilattua nykyään edes ADSL-yhteyttä ja kuitua vielä vähemmän. Eli se ainoa yhteys minkä tällä hetkellä saa on 4G (sekä lisäksi toki 3G, 2G, satelliittilaajakaista sekä ilmeisesti myös 450MHz Ukko Mobile 4G LTE). Sen sijaan erään ison matkapuhelinoperaattorin uusi iso tukiasema löytyy siitä 50-100 metrin päästä. Siitä tukiasemasta saisi varmaan mukavasti toimivan 5G yhteyden ulkoantennilla kunhan saisivat ne yli 24 GHz taajuuden 5G vehkeet siihen.

  (Ehkä tuosta tukiasemasta saisi rahalla myös valokaapeliyhteyden vedettyä vaikka vanhempien taloon kun matkaa tukiasemaan on alle 100 metriä ja välissä on vaan entistä metsittynyttä peltoa. Arvelen hinnan olevan vain niin suolainen ettei ole tullut edes kysyttyä asiaa operaattorilta kun nykyinen 4G yhteys toimii hyvin.)
   
 16. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  1 702
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
 17. Infy

  Infy Team Ryzen

  Viestejä:
  150
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Itse veikaan yli 28GHz -taajuuksien tulevan vain sellaisiin paikkoihin, joissa on runsaasti ihmisiä ja avoiminta tilaa. Esim. lentokenttien terminaalit, konferessikeskukset, isot marketit, ostoskeskukset, vilkkaitten katujen varret yms.

  Noin korkeilla taajuuksilla kantama jäänee kilometriin tai kahteen ja ihminen ja ohut seinä jo vaimentaa signaalia merkittävästi. Sade, sumu ja lumisade aiheuttavat myös huomattavaa häiriötä.

  Lisäksi tukiaseman antenni lähettää signaalin hyvin kapeana keilana toisin kuin ympärisäteilevät 4G antennit.
   
  Viimeksi muokattu: 06.02.2019
 18. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  1 872
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Itse odottaisin noita 28 GHz taajuuksia taajamiin joissa sillä hoidetaan nopea "kiinteä" yhteys niihin kiinteistöihin joihin tukiasemasta saa suoran näköyhteyden. Talon katolle tai ulkoseinään kiinnitetään sitten se 5G reititin jossa on antennit kiinteästi ja virta tuodaan siihen jollakin ethernetillä jolla se yhteys viedään sisäänkin.

  Tuollainen 28 GHz taajuinen signaali ei etene koaksiaalikaapelissa oikeastaan yhtään. Eli se pitää muuttaa siinä samantien joko kuidussa kulkemaan tai verkkokaapelissa.
   
 19. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  1 702
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Samastahan syystä esim. satelliittitelevisiossa 10-12GHz taajuudet tiputetaan 950-2150MHz alueelle koaksiaaliverkossa. Ja siinähän käy myös se, että se kaapelivaimennus kasvaa taajuuden kasvaessa.
   
 20. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 271
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  (mikroaalto) radiolinkit toimii myös tuolla periaatteella pl. osa uusimmista. Tosin koska systeemi on kaksisuuntainen niin siellä radio osassa pitää hieman enemmän olla tavaraa kuin satelliittitelevision tapauksessa.

  Teoriassa gigahertsejä saa kaapelissa siirrettyä jos aaltoputki lasketaan kaapeliksi mutta se ei tietenkään käytännössä sovellu mobiililaajakaistoihin. ennen vanhaan myös radiolinkit toimivat niin että lähetin-vastaanotin oli laitetilassa sisällä ja mastossa olevalle peilille oli asennettu aaltoputki.


  Noiden korkeiden 5G taajuuksien käyttöä kuidun korvikkeeksi varmaan rajoittaa se että jopa suomalainen kaupunki, puhumattakaan esikaupungista on suhteellisen metsäinen verrattuna moneen paikkaan maailmalla. Joten harvoin on isoja alueita joista saataisiin suora näköyhteys ihan kiinteistön katolta tukiasemaan.
   
 21. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  1 702
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Aaltoputki koaksiaaliseen sovittimeen valmistajille - Aaltoputki koaksiaaliseen sovittimeen toimittajat & tehdas - HengDa Mikroaaltouuni

  Tuossahan noita aaltoputki-koaksiaali adaptereita löytyy. Ennenhän jopa TV-lähetykset pistettiin menemään aaltoputkea pitkin mastossa. En tiedä, hukkasivatko nuo aaltoputket kuinka pahasti "tehoja" matkalla.

  Mutta satelliittitelevisiossa koaksiaalikaalia pitkin tulee 1/4osa tiedosta eli noista polarisaatiosta.
   
 22. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  1 872
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Sehän auttaa jo paljon jos esimerkiksi korkeasta matkapuhelintukiasemasta kilometrin säteellä olevista asunnoista puolet saa sen nopean kymmenien GHz yhteyden suoralla näköyhteydellä.

  Loput jäävät sitten niiden hitaampien alempien taajuuksien varaan. Tosin siellä ei ole ruuhkaa niin paljoa jos osa siirtyy niille korkeammille taajuuksilla.

  Jos alemmalla taajuudella nopeudeksi saa jonkun luokkaa 10 Mbit/s ja ylemmällä taajuudella useamman gigabitin sekunnissa, niin luultavasti tämänkin viestiketjun lukijoista moni hommaa tavalla tai toisella sen nopeamman korkeamman taajuuden yhteyden jos valokuitua tai edes kaapeli-tv-nettiä ei ole saatavilla.

  Puhelimissa ei ainakaan nykyään taida juuri tarvita yli 10 Mbit/s nopeuksia. Lähinnä jos jotain 4k kuvaa streemaa tai siirtää isoja tiedostoja usein. Em. juttuja taitaa tarvita muutama promille puhelimen käyttäjistä.

  Kotona taas sitä kaistaa kuluu kun alkaa olla pian yleistä kansanhuvia 4k videopalveluiden katsominen ja taitaa 8k systeemitkin tulla 2020-luvulla.
   
 23. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  1 872
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  5G systeemeitä on mainostettu julkisuudessa sillä, että sen myötä viiveet häviävät tiedonsiirrosta ja se tuo sitä kautta ties mitä mielikuvituksellisia uusia palveluita.

  Miten tämä "viiveettömyys" on toteutettu Suomen 5G verkoissa? Ainakin 4G systeemeissä internet-liikenne kiertää täältä Oulusta aina Helsingin tai Espoon kautta vaikka saman operaattorin saman tukiaseman alueella olevaa toista liittymää "pingaa" ja viive on luokkaa 60 millisekuntia. Sitä en ymmärrä miksei sitä liikennettä voida siirtää operaattorin verkosta toiseen muualla kuin siellä yhdessä paikassa Suomessa Ficixin solmussa kun niitä solmuja on ympäri Suomea.

  Valokuituliittymässäkin se ping on Suomen sisälläkin useimmiten luokkaa kymmeniä millisekunteja. 0 tai 1 ms pingiin pääsen kuituliittymällä vain kun pingaan oman valokuituoperaattorin samassa kaupungissa olevaa saman operaattorin speedtestin serveriä.
   
 24. KoneenKokoaja

  KoneenKokoaja

  Viestejä:
  75
  Rekisteröitynyt:
  05.12.2018
  Kyse on yhteyden muodostuksen latenssista jostain syystä toimittajat puhuavat aina viivestä joka on ihan eri asia. 4G radioverkoissa kun uusi TCP/IP yhteys avataan siirtokerroksessa yhteyden alkuvaiheessa on suuri latenssi ennenkuin yhteys alkaa toimia täydellä teholla, koska radioverkossa on enemmän teknisiä juttuja mitä pitää tehdä ennenkuin yhteys saadaan aikaiseksi tästä latenssista on haittaa esim. jos pitää kontrolloida tekniikkaa joka pitää reagoida nopeasti.
   
 25. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  1 872
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Eli se vaikutus taitaa olla sitten aika olematon ja viiveet ovat silti vähintään samaa luokkaa kuin valokuidulla toteutetuissa yhteyksissä.

  Joskus muistelen nähneeni jonkun mainosjutun, jossa kirurgi teki leikkausrobotilla jotain leikkausta 5G yhteyden yli tuhansien kilometrien päähän. Eli tuollaisessa tapauksessa se ei mullista mitään nykyisiin valokaapeliyhteyksiin verrattuna. Paitsi että kirurgi voisi olla siinä mökkilaiturilla kännykkäyhteyden perässä eikä tarvisi sisällä kuituyhteyden perässä olla. Tosin epäilen että työympäristö pitää olla leikkaavalla kirurgilla sopiva työhön eikä siinä saa olla mitään häiriötekijöitä häiritsemässä keskittymistä eikä mökkilaituri täytä tuollaisia vaatimuksia.
   
 26. olkitu

  olkitu

  Viestejä:
  1 007
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Juu siis se 5G menee mastolta kuituun niin ei kai se kuidun latenssi häviä mihinkään? Mutta valokuidulla saadaan todellakin pienempiä latensseja jos vaan suoristetaan linjoja. Nyt kun meillä esim 4G:llä ajetaan kaikki pääsääntöisesti Helsingin kautta niin vaatisi paljon että yhteyspisteitä olisi joka paikassa Suomea.

  Eli ensimmäinen versio kaukana mitä mainostetaan.
   
 27. Arska_bbs

  Arska_bbs

  Viestejä:
  105
  Rekisteröitynyt:
  25.02.2017
  5g-yhteydet tuodaan suomalaiskoteihin jo tänä vuonna
  Nopeiden valokuituyhteyksien viipyessä operaattorit alkavat tarjota koteihin laajakaistaa 5g-verkkojen kautta - heti kunhan myyntiin saadaan 5g-päätelaitteita.

  Suomalaiset teleoperaattorit DNA, Elisa ja Telia suunnittelevat jo 5g-verkkohankkeitaan 3,5 gigahertsin taajuudella, jolle ne hankkivat verkkoluvat huutokaupassa viime vuonna.

  Yritykset uskovat, että kaivattuja päätelaitteita esitellään piakkoin.
   
 28. Satelite

  Satelite

  Viestejä:
  186
  Rekisteröitynyt:
  20.04.2017
  Miten noille 5G tukareille aiotaan taata nousukaistan riittävyys? Jo nyt 4G verkko on myyty todella tukkoon kaupunkialueilla ja maaseudulla myös nopeuden laskua havaittavissa?
   
 29. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  1 872
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Eihän tuo 3,5 GHz taajuus pysty alkuunkaan mitään valokaapelia korvaamaan. Joillakin alueilla se 4G on niin tukossa että ruuhka-aikaan nopeudet jäävät pariin megaan tai alle vaikka käytössä on 1800, 2100 ja 2600 Mhz taajuudet yhtä aikaa.

  Tuolla 3,5 GHz taajuudeella saadaan hieman helpotusta niihin ruuhkiin ja saadaan kenties jopa yli 10 megan nopeuksia aluksi ennen kuin se taajuus taas ruuhkautuu kun 4k videokuvakin yleistyy.

  Niillä kymmenien GHz taajuuksilla voidaan kohtuullisen hyvin korvata sen sen sijaan kuitu koko 2020-vuosikymmenen ajan.
   
 30. olkitu

  olkitu

  Viestejä:
  1 007
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  4G:lle vaan lisää kapasiteettia mastoihin - sitähän on mahdollista laittaa aika paljonkin lisää. Lisäksi 4x4 MIMO käyttöönotto jota vasta tehdään että sillä kapasiteettia vielä saadan kasvatettua sinne 1Gbps luokkaan. 5G toki tuo sen tuplauksen melkeinpä kun taajuuskapasiteettikin tuplaantuu ja varmaan tulee sitä 8x8 MIMO käyttöön.

  Mutta ei rajattomasti riitä mutta sanon vaan että yllättävän hyvin 4G toimii monessa paikkaa. Toki se myös ruuhkaantuu ja siksi varmasti kiinteälle laajakaistalle näillä alueilla myös kysyntää.
   
 31. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  1 702
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Sekin täytyy huomioida, että operaattorit joutuvat melkein pakosti lisäämään mastosta lähtevän kaistan nykyisen 1Gbit/s runkoverkon 10Gbit/s.

  Ja sehän tietää, että alkuvaiheessa näitä 3.5GHz tukareita lisätään tiheämmin eli tietää enemmän kapasiteettia käyttöön ihmisille. Eiköhän sekin vaikuta käyttöön, kun pingi tipahtaa entisestään.
   
 32. olkitu

  olkitu

  Viestejä:
  1 007
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joutuu tekee paljon Core verkkoon muutoksia että tulee pienempiä verkkoja koska mitä iloa se tuola pohjoisessa että liikenne reitittyy Helsingin kautta jos se toinen kohde on taas Oulussa... Siinä tulee semmoinen viive valmiiksi jo.
   
 33. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 271
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuohan on saatu kuulostamaan aivan siltä kuin operaattoreilla ei olisi mitään tekemistä niiden valokuituyhteyksien viipymisessä.
   
 34. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  1 702
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Alkuvaiheessa 5G:ssä ei voida ees puhua vielä aidosta 5G:stä. Kun se alkuvaiheen ohjausdata menee 4G:een yli eli myöhemmin tulee käyttöön tuo ohjausdatan kulkeminen 5G-verkossa, joka laskee viivettä.

  Ja 5G:ssä just puhuttiin, että siellä olisi enemmän alueellisia palvelimia.
   
 35. Spoeghe

  Spoeghe

  Viestejä:
  39
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Eikai se etäkirurgointi ja tcp/ip kättelynopeus liity toisiinsa muuta kuin kerran leikkauksessa mikäli yhteys ei pätki?

  Oliko se MWC'18 missä Nokia demosi "rc"-auton ajoa 4g vs 5g verkkojen yli, kyllähän se saatiin näyttämään vaikuttavan ohjauksen vasteeseen eli pitäisi kai sen CS-pinginkin tippua. Tokikaan verkkolaitevalmistaja ei pysty koko infran vasteaikoihin vaikuttamaan, mutta ehkäpä radion ja coren välisessä liikennöinnissä tapahtuu jotain muutoksia?
   
 36. WR-HW95

  WR-HW95

  Viestejä:
  174
  Rekisteröitynyt:
  15.12.2016
  DNA tarinoi, että 5G:ssä ei olisi jaettua kaistaa vaan jokaiselle olisi "varattu tietty siivu". En tällaisesta ole vielä ennen kuullutkaan.
   
 37. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  1 702
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Ja varmaan tyyliin 1Mbit/s on varattuna jokaiselle?
   
 38. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  1 872
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Ei taida jaettuna riittää tuollaista siivua kun pitäisi jakaa tukiaseman kaista niin, että kaikille olemassa oleville DNA 5G liittymille olisi jaettu kaista kyseisestä tukiasemasta joka keilasta niin että kaikille riittää se vakiokaista vaikka kaikki sattuisivat jostakin syystä ilmestymään yhtä aikaa siihen.

  Eli oiskohan sitä kaistaa varattu joku 0,1 kbps per nokka.

  Jotenkin tuntuu, että paskaa puhui DNA ja todellisuudessa kaista jaetaan niiden käyttäjien kesken jota tukiaseman alueelle sattuu sen mukaan miten kukakin kaistaa kuluttaa.
   
 39. WR-HW95

  WR-HW95

  Viestejä:
  174
  Rekisteröitynyt:
  15.12.2016
  [​IMG]
  Tuossa on nyt vielä kuva siitä... oli maanantain MT:ssa tuo juttu.
   
 40. Asiantuntija

  Asiantuntija

  Viestejä:
  1 301
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ota tosta https:stä toi s pois niin näkyy kuva kaikille. https:// -> http://