- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 2 079
Meneekö noihin suoraan kuitu kiinni?
Luulisi että kyllä menee että nopeutta saadaan... Aika moneen tukiasemaan kyllä kuidut menee.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Meneekö noihin suoraan kuitu kiinni?
Meneehän nykyisiin 4G-aktiiviantenneihinkin kuitu suoraan.
Luulisi että kyllä menee että nopeutta saadaan... Aika moneen tukiasemaan kyllä kuidut menee.
Kyllä radioihin on aina kuidut menneet mastoissa. Vanhemmissa GSM/UMTS -ajan mastoissa on saatettu paksua koaksiaalifeederiä käyttää. Koaksiaalifeedereitä käytetään nykyäänkin sisätukareissa, koska sisällä riittää pienemmätkin tehot hyvin vaikka häviöitä olisi. Yhteisverkon alueella on käytössä Huawein aktiiviantenneita, joissa on radio integroituna paneelin takapuolelle. Eli antenniin menee kuitu ja sähkö. 5G:llä aktiiviantenneja tullaan varmasti näkemään enemmän, kun taajuudet kasvaa ja häviöiden minimoimiseksi radiot on tuotava entistä lähemmäksi antenneja. Samoin mm. Massive MIMO aiheuttaa aikamoisen johtoviidakon ilman aktiiviantennia.Mitä olen useampaa maston juurella käynyt sekä sisälähettimiä nähnyt, jokaiseen on mennyt koaksiaalikaapelit ja radioihin on mennyt sitten joko kuitua tai radiolinkkiä.
Kyllä radioihin on aina kuidut menneet mastoissa. Vanhemmissa GSM/UMTS -ajan mastoissa on saatettu paksua koaksiaalifeederiä käyttää. Koaksiaalifeedereitä käytetään nykyäänkin sisätukareissa, koska sisällä riittää pienemmätkin tehot hyvin vaikka häviöitä olisi. Yhteisverkon alueella on käytössä Huawein aktiiviantenneita, joissa on radio integroituna paneelin takapuolelle. Eli antenniin menee kuitu ja sähkö. 5G:llä aktiiviantenneja tullaan varmasti näkemään enemmän, kun taajuudet kasvaa ja häviöiden minimoimiseksi radiot on tuotava entistä lähemmäksi antenneja. Samoin mm. Massive MIMO aiheuttaa aikamoisen johtoviidakon ilman aktiiviantennia.
Jaa, puhutaan eri asiasta näköjään. Menee noissa sinunkin kuvissa kuidut kopista maston huipulle, esim. ylemmän kuvan Nokian radioille.Tuossa on yhden operaattorin masto ja ne vaihtoi muutama vuosi sitten lähettimet. Edelleen mastossa on radiolinkki.
Ja tässä toinen masto meidän pitäjällä ja tuossa on DNA, Telia sekä Elisa. Kahdella on vieläkin radiolinkit ja maalista päätellen hyvin vanha masto tällä pitäjällä. Eli maston alapäästä parista kohden lähteny maalia.
Niin, tai sitten on vain jätetty purkamatta yhteys. Joskus se vain on maston omistajan edullisempaa jättää sinne ylös kuin ottaa pois, vaikka sinne olisi kuitukin maakaapelina vedetty.
Toisinaan mastoihin tulee myös ilmakuitu, erityisesti jos on hankala maasto ja maakaapelin veto on kohtuuttoman hankalaa ja kallista. Ilmakuparia ja kuitua ei ainakaan helposti erota muista kuin kaapelin koodeista. Joten voihan se ehkä olla myös kuitua.
En kyllä huomannut katsoa kaapelin koodeja, niin se on hyvin vaikeaa sanoa, mitä kaapelia se on tarkemmin. Alueen omistaa suunnilleen paikallinen operaattori. Ja tuossa ei ole mitään pahaa maastoa.
Hieman aiheeseen liittyvää: Viranomaisverkko Virve siirtyy radiopuhelimista laajakaistaan ja kaupallisen operaattorin verkkoon – hätätilanteessa asiakkaan nettiyhteys joustaa
Itse en näe ollenkaan potentiaalisena vaihtoehtona DNA:ta tai Teliaa sillä heillähän on suurin osa (maantieteellisestä peitosta) yhteisverkon avulla tehtyä ja käsittääkseni yhteisverkon mobiiliverkon operoinnin hoitaa laitetoimittaja ja näin ollen se hoidetaan täysin ulkomailta. Tämä on mielestäni näin mahdollista globaalia poikkeustilaa ajatellen aika huono vaihtoehto. (puhumattakaan siitä luottaako siihen kiinalaiseen laitevalmistajaan, ainakaan eräät maat eivät luota)
Se on aina hupaisaa että näissä jutuissa aina muotoillaan asia näin:
5G-standardi hyväksyttiin kesällä, mutta tekniikasta on käytännössä kaksi eri versiota. Toisessa, ensin käyttöön tulevassa versiossa linkin ohjaus- ja kontrollidata siirtyy 4G-verkon yli. “Aidossa” 5G-linkissä saman yhteyden yli siirtyy sekä data että ohjaustieto. Nyt mittauslaitevalmistaja Anritsu ja Qualcomm ovat testanneet tällaista 5G-yhteyttä.
Suomessakin operaattorit aloittavat kaupallisten 5G-palveluen tarjoamisen hyvin pian vuodenvaihteen jälkeen. Ne kaikki perustuvat 5G:n NSA-versioon (Non-Standalone), jossa kontrollidata siirtyy erikseen LTE-yhteyden yli.
Anritsu ja Qualcomm onnistuivat testaamaan 5G-SA-yhteyttä (Standalone) MT8000A-testausjärjestelmällä ja Qualcommin 5G-päätelaitteen välillä. Qualcommilla oli mukana 5G NR -modeemi (Snapdragon X50), antennimoduuli RF-osineen sekä antennielementit.
Näiden “aitojen” 5G-yhteyksien kaupallinen tarjoaminen on alkamassa Kiinassa ensi vuoden aikana. Tätäkin silmällä pitäen onnistunut 5G NS testi oli merkittävä saavutus.
MT8000A-testialusta tulee testaamista sekä alle 6 gigahertsin että millimetriaaltojen alueella. 2,5, 3,5 ja 4,5 gigahertsin FR1-alueiden lisäksi se tulee testaamista FR2-taajuuksilla eli 28 ja 39 gigahertsissä.
Mielenkiintoisintahan tuossa on tuon kiinteän langattoman käyttöpilotti ja mahdollinen yleistyminen vuoden aikana. DNA vaikuttaa olevan ainoa operaattori, joka ei vain höpötä IoT jargonista ja hilloa 5G:tä jossain holvissa.
...
”Kiinteä 5G tarjoaa kiinteistöön laadukkaan yhteyden langattomasti. Se voi monissa tapauksissa korvata kiinteistöön tulevan kuidun, ja DNA:n kiinteä 5G tuleekin ratkaisemaan riittämättömien verkkoyhteyksien ongelman monilla alueilla”, Väisänen kertoo.
Myöhemmin vuoden 2019 aikana DNA tulee aloittamaan useampia 5G-pilotteja eri puolilla Suomea.
Niin, itse näen pienen "valonpilkahduksen" tuossa toteutustavassa vs perinteinen 4G LTE. Tuohan tulee olemaan vähän kuin docsis... myydää rajattua kaistaa mutta "riittävällä" overheadilla. Kuitenkin asuinrakennusten määrä on kohtuu vakio, joten operaattori voinee varautua käyttäjämäärään jossain määrin paremmin. Ja lisätään tuohon vielä muutama mukava sana: ma-MIMO ja Beamforming.Joo, saadaan taas myydä "kuitua". Voisin olettaa että toimii aivan yhtä hyvin kuin mobiililaajakaistat yleensä joten ei todellakaan mikään kuidun korvike, toisaalta taas halpa toteuttaa ja sekös jos mikä on operaattorien mieleen.
Nojoo, mutta aina tulee mieleen että kun toteutetaan joku vaihtoehtoinen halvempi ratkaisu niin se kaikki on pois siitä oikean kuidun tulosta koska "pärjäähän tuollakin, vitut ne kuitua mihinkään tarvi"Niin, itse näen pienen "valonpilkahduksen" tuossa toteutustavassa vs perinteinen 4G LTE. Tuohan tulee olemaan vähän kuin docsis... myydää rajattua kaistaa mutta "riittävällä" overheadilla. Kuitenkin asuinrakennusten määrä on kohtuu vakio, joten operaattori voinee varautua käyttäjämäärään jossain määrin paremmin. Ja lisätään tuohon vielä muutama mukava sana: ma-MIMO ja Beamforming.
Tiedä sitten, onko tuolla testialueella käytössä nuo perunanuijat, sillä vaikka nuo ovat 4G -laitteita, niin tuki B42-43 eli 3,5GHz löytyy. Laittaa vaan miettimään.
Mutta en väitä, että olisi onni ja autuus. Mut kenties ehkä parempi kuin hikinen ADSL taikka hybridinettiviritys.
Niin, kuituhan olisi ratkaisu, mutta mutta... Sitä ei vain tule. Harmillista monin paikoin.Nojoo, mutta aina tulee mieleen että kun toteutetaan joku vaihtoehtoinen halvempi ratkaisu niin se kaikki on pois siitä oikean kuidun tulosta koska "pärjäähän tuollakin, vitut ne kuitua mihinkään tarvi"
Niin, kuituhan olisi ratkaisu, mutta mutta... Sitä ei vain tule. Harmillista monin paikoin.
Kerrostaloissa asujille 5G saattaa olla hieman ongelmallista, pieniä haasteita niiden päätelaitteiden asentamiseen jos nämä ulkopäätelaitteet ovat nyt se kova juttu. Niin yllättäen operaattoritkaan ei ole paljon puhunut kerrostaloista käsittääkseni. Ehkä se taloyhtiönetti houkuttelee enemmän operaattoreita.
Voi olla että sillon 2G/3G aikana sinne on tullu joku DSL tai PCM siirtoyhteys ihan kuparin kautta. Joku 2 megan linkkikin riittää aikas monelle GSM-puhelulle.Entisen koulun juurella on Radiolinjan peruja oleva masto eli ovessa Radiolinjan logo eli käytännössä Elisa eli sieltä -90 luvulta ja tuohon mastoon vedettiin vasta 2012/13 se valokuitu ja päätettiin koululle. Tuolloin 3G mastossa ja en ikinä muistaakseni nähnyt radiolinkkejä mastossa.
Olisi kyllä niin mielenkiintoista saada kysyttyä perustelut tämän idean keksineeltä vatipäältä.5G:n uskottavuutta ei lisätä tällaisilla toimintatavoilla.
AT&T misleads customers by updating phones with fake 5G icon
Olisi kyllä niin mielenkiintoista saada kysyttyä perustelut tämän idean keksineeltä vatipäältä.
Jep, sama nähtiin 4G:n kanssa. 3G HSPA olikin yhtäkkiä 4G. Suomessakin tätä harrasti Elisa ja DNA. Ja Sonera sai mainostaa aitoa 4G:tä.No jenkit muutenki harrastelee noita hommia?
Joo, tosin piikittelynä AT&T:lleTmobilelta tais tulla jo 9g.
Jep, sama nähtiin 4G:n kanssa. 3G HSPA olikin yhtäkkiä 4G. Suomessakin tätä harrasti Elisa ja DNA. Ja Sonera sai mainostaa aitoa 4G:tä.
Joo, tosin piikittelynä AT&T:lle
Hyvä että asiaan on havahduttu. Mielenkiintoista nähdä miten tämä etenee.
Reuters: EU harkitsee kiinalaisten yritysten sulkemista pois 5G-markkinoilta vakoiluriskin vuoksi
Eiköhän euroopassa ole kiinnostuneita operaattoreita ostamaan Nokian rojuja, jos Huawei menee banniin.Mitenhän lie käy Nokian jo tekemien diilien kanssa, kauppojahan kiinalaisoperaattoreiden kanssa on jo tehty parin miljardin euron arvosta.
Niin mutta jos menee vastaavasti eurooppalainen rauta kieltoon Kiinassa. Pahimmillaan voidaan muutakin ikävää aiheuttaa, kun eihän Oulussa kai sentään kaikkea tukarirautaa valmisteta.Eiköhän euroopassa ole kiinnostuneita operaattoreita ostamaan Nokian rojuja, jos Huawei menee banniin.
Tuskin DNA on? Ericssoniahan he käyttävät. Yhteisverkko tosin on ulkoistanut kaiken Huaweille ja käyttävät eksklusiivisesti Huaweita verkossaan.DNA on ainakin ulkoistanut verkkojensa hallinnan Huawein palvelukeskukseen Romaniassa.
Niin tässä täytyy nyt olla tarkkana mistä verkosta puhutaan RAN, Core jne. Yhteisverkon tapauksessa kyse RAN:ista, ja Corea ei heillä ole.Tuskin DNA on? Ericssoniahan he käyttävät. Yhteisverkko tosin on ulkoistanut kaiken Huaweille ja käyttävät eksklusiivisesti Huaweita verkossaan.
DNA on ainakin ulkoistanut verkkojensa hallinnan Huawein palvelukeskukseen Romaniassa.
Tuskin DNA on? Ericssoniahan he käyttävät. Yhteisverkko tosin on ulkoistanut kaiken Huaweille ja käyttävät eksklusiivisesti Huaweita verkossaan.
Vähän meinaa lähteä keskustelu laukalle, kyse on RAN kunnonvalvonnasta.Sen tietenkin tiesin, että Huawein laitteita käytetään. Mutta siitä minulla ei ollut aavistustakaan, että koko verkon valvontakin voidaan ulkoistaa jonnekin ulkomailla sijaitsevaan Huawein keskukseen. Siis tämähän on ihan älytön tilanne. Jos Huawei/Kiina haluaisi Suomen verkkoliikennettä vakoilla, niin se on todellakin tehty heille mahdollisimman helpoksi.
Vähän meinaa lähteä keskustelu laukalle, kyse on RAN kunnonvalvonnasta.
Toivottavasti siinä Virve v.2 kilpailutuksessa oikeasti pohditaan tälläisiä seikkoja.Aikas hauskaa on tulossa kun Virvea aletaan pakkaan normiverkkoihin, ei varmaan tarjouskilpailua tule voittamaan yhtiö minkä laitteitta etäoperoidaan Suomen rajojen ulkopuolelta tai luottaa Huihaihin. Eiköhän ala siis pikkuhiljaa poistumaan kinuskien rauta.
Aikas hauskaa on tulossa kun Virvea aletaan pakkaan normiverkkoihin, ei varmaan tarjouskilpailua tule voittamaan yhtiö minkä laitteitta etäoperoidaan Suomen rajojen ulkopuolelta tai luottaa Huihaihin. Eiköhän ala siis pikkuhiljaa poistumaan kinuskien rauta.