- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 1 840
Kiinteä yhteys on kiinteä, varsinkin jos pelataan ja streamataan. Langattomat voivat toimia jos sattuvat toimimaan.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Voisiko toimia paremmin jos jättää sen kolmannen meshin pois kokonaan? Eli jos keskimmäisestä huoneesta kuuluisi jo tarpeeksi hyvin perille asti tietokoneelle? Olisi vähemmän liikkuvia osia, kun liikenteen ei tarvitsisi hypätä niin monen langattoman linkin läpi. Varsinkin jos saisit niiden kahden meshin väliin vielä kaapelin. Kannattaisi kyllä kokeilla tuo, jos kaapelin jo sinne kerran sait.
Tota pitää viel kokeilla, jos johdot ylettää, yritin aikasemmin myös kytkimen kautta, niin sillo se vasta meni solmuun ku yritti jatkaa siitä toiselle purkille, ku tarvii ainaki 15m johot tohon työhuoneeseen asti tästä mun huoneesta.
Voisiko kaapelin saada vedettyä loppuun asti yläpohjan kautta? Hyvällä tuurilla voisi olla ihan helppo vetää kaapeli avoimessa tilassa, ja tehdä vaan läpiviennit molemmissa päissä. Toki voi olla isompikin työ, jos talon rakenne on eri.
Tämä oli yks ja viimenen idea mut se jäi toteuttamatta, koska porukoilla ei ole netin käytössä ongelmaa, vaan mulla enää. Eikä ne välitä jostain upin nopeudesta ja ymmärrä, mitä haen tällä striimaamisen kohdalla. Mutta tota vois vielä harkita ja ehdottaa tietenkin.
Ja jos talossa on kevytrakenteiset väliseinät, niin kyllä yhdellä hyvällä langattomalla tukiasemalla voisi hyvin kattaa sen 200m2 kokonaan, kunhan se nyt ei ihan nurkassa ole. Itsellä Unifi U6 Pro kattaa koko kämpän, mutta on hyvällä paikalla keskellä taloa.
Kiinteä yhteys on kiinteä, varsinkin jos pelataan ja streamataan. Langattomat voivat toimia jos sattuvat toimimaan.
Käyttäisin vieläkin ADSL pelaamiseen mutkun johdot vietiin 2v sitten pois, Kuitu tulee jos tulee on tilattu 1G/1GKiinteä yhteys on kiinteä, varsinkin jos pelataan ja streamataan. Langattomat voivat toimia jos sattuvat toimimaan.
Jokin laite tai joku muu ei öisin häiritse. Onko naapureita lähellä? Niiden wifi voi kiusata sinunkin wifiä. Pidemmällä matkalla kannattaa koettaa tiputtaa kaistanleveys 20/40 MHz.
Sun pitäisi nyt ihan vaan selvittää missä vaiheessa se uppi tippuu ja kuinka paljon. Paljonko se on nyt jos yhdistät suoraan ulkomodeemilta tulevaan piuhaan vaikka läppärillä? Paljonko ekalla boxilla, tokalla jne.Katsoin parhaaksi 11 kanavan wifi purkille ja toi kantama on yleensä automaattinen downloadi paransi, mutta uppiin ei mitään merkitystä, tietenkin yö aikaan ilmeisesti kaistaa vapautuu ja uppi herää eloon paremmin. On tässä muutamia naapureita lähettyvillä, mutta en usko, että niin paljoo pitäisi häiritä yhteyksiä, mene ja tiedä.
En oikein usko tähän, et yhellä tukiasemalla se korvaa, DNA liikkeessä max 80 neliön aluetta lukee per wifi purkki, anto kaiken varalta 3, mut katotaan jos skippaan ton yhen niin tuleeko mitään vaikutusta.
2,4Ghz alueella jos enemmän kuin yksi "isäntä/tukiasema" (* niin yleistäen kannattaa käyttää kapeaa kaistaa, eli wifissä 20Mhz, paremmat edellytykset vakaalle toiminnalle. WiFissä tukiasemasta yleensä suositus tiputtaa korkeimmasta sallittusta tehoa vähän alemmaksi, kuinka paljon, riippuu kokoonpanosta.Katsoin parhaaksi 11 kanavan wifi purkille ja toi kantama on yleensä automaattinen downloadi paransi, mutta uppiin ei mitään merkitystä, tietenkin yö aikaan ilmeisesti kaistaa vapautuu ja uppi herää eloon paremmin. On tässä muutamia naapureita lähettyvillä, mutta en usko, että niin paljoo pitäisi häiritä yhteyksiä, mene ja tiedä.
Lainataan pari kohtaa telian tiedotteesta. Tätä kuitenkin odotettu jokunen vuosi.
elia on tuonut tänään yhdessä Nokian kanssa ensimmäisenä operaattorina maailmassa viipalointiominaisuuden itsenäiseen (standalone) 5G-verkkoonsa ja ottanut itsenäisen 5G-teknologian käyttöön kaupallisissa kodin kiinteissä 5G-liittymissä. Samalla Telia parantaa itsenäisen 5G-verkon kuuluvuutta ottamalla käyttöön 5G-taajuuksien yhdistelyn.
Ensin ns "hyvillä 5G alueilla" sen jälkeen vähän epäselvä ilmaisu ( Seuraavaksi viipalointiominaisuus tuotteistetaan kodin 5G-liittymiin. ), mutta tulkkaan niin että myöhemmin laajemminItsenäinen 5G-verkko tuodaan ensimmäisenä 100 Mbit/s:n kodin kiinteisiin 5G-liittymiin.
Taajuus yhdistely toisi kiinteän paikan lisäksi myös itsenäisen verkon käyttökelpoisuutta liikkuvassa käytössä, ja puhelin käytössä sitten kun puhelutkin toimisi sen yli. Sitä kai saa odottaa että päätelaite tarjonta tyydyttäisi, ja mutuilen vanhojen kommenttien osalta myös sitä että käyttökelpoisia tuettuja taajuusyhdistelmiä, mitkä tukisi suorituskykyä että liikkuvuutta.Samalla Telia on ottanut käyttöön taajuuksien yhdistelyn itsenäisessä 5G-verkossa. 5G-taajuuksien yhdistely parantaa kuuluvuutta erityisesti sisätiloissa ja kuuluvuuden reuna-alueilla, ja sitä laajennetaan, kun nyt 3G-verkon käytössä olevat taajuudet vapautuvat käyttöön.
odin kiinteään 5G-liittymään tuodaan päätelaitteeksi Nokian Fastmile 5G Gateway, jonka käyttöönottoon voi tarvittaessa tilata asennuspalvelun.
Sinun linkistä löytyy linkki tähän Qualcomm, Ericsson, Thales work on delivering 5G from orbitJapanissa 5G käytössä sub-6G ja mmWave:lla rinnakkain, eli 5G NR Dual Connectivity.
Tuolla taitaa irrota melkoisen mahtavat nopeudet.
Japan first with high-speed sub-6 GHz and mmWave 5G network
Handsets with Qualcomm's Snapdragon 8 Gen 1 platform should be able to take full advantagewww.theregister.com
Maalikkona tulkannut niin että mmWave "menestyksen" kannalta tuo on varsin tärkeää, ei nopeuden takia vaan toimivuuden/käytettävyyden/luotettavuuden takia. Tietenkin silloin jos mmWave tulee ns taskuun, mutta myös niissä kiinteissä yhteyksissä, jossa 5Gllä korvattu ne viimeiset sadatmetrit.Japanissa 5G käytössä sub-6G ja mmWave:lla rinnakkain, eli 5G NR Dual Connectivity.
Tuolla taitaa irrota melkoisen mahtavat nopeudet.
https://www.theregister.com/2022/09/08/ntt_docomo_5g/
Linkissä kerrotaan siitä että Qualcomm (5G siru/modeemi kehittäjä), Ericsson (Verkko yhtiö), Thales (toimii mm satelliitti alalla) ovat tutkinet matalankirtoradan satelliitti yhteyksiä ja ovat siirtymässä seuraavalle askeleella jossa tutkivat / testaavat onko toteutusmahdollisuuksia, eivät arvio tuloksia, saati koska voisi tuotteita tulla markkinoille.. Qualcomm usein mukana näissä testeissä ja kehitystyössä, koska se tärkeä toimia päätelaitteiden siru/modeemi toimittajana ja vältetään muna/kana ilmiötä, eli jos testit/tukimus menestys, niin varmistetellaan että myös päätelaite tukea.Sinun linkistä löytyy linkki tähän Qualcomm, Ericsson, Thales work on delivering 5G from orbit
Tuo em. kuulostaa kyllä huuhaalta minulle ainakin (ei siis liity Japaniin tai sinun linkkiin sinällään)?
Lainataan pari kohtaa telian tiedotteesta. Tätä kuitenkin odotettu jokunen vuosi.
Ensimmäinen kuluttajatuote
Ensin ns "hyvillä 5G alueilla" sen jälkeen vähän epäselvä ilmaisu ( Seuraavaksi viipalointiominaisuus tuotteistetaan kodin 5G-liittymiin. ), mutta tulkkaan niin että myöhemmin laajemmin
Jos oikeasti palvelulupaus on hyvä, niin niille alueille joissa ei ole saatavilla kohtuuhintaista kuitua, niin todella odotettu juttu.
Taajuus yhdistely toisi kiinteän paikan lisäksi myös itsenäisen verkon käyttökelpoisuutta liikkuvassa käytössä, ja puhelin käytössä sitten kun puhelutkin toimisi sen yli. Sitä kai saa odottaa että päätelaite tarjonta tyydyttäisi, ja mutuilen vanhojen kommenttien osalta myös sitä että käyttökelpoisia tuettuja taajuusyhdistelmiä, mitkä tukisi suorituskykyä että liikkuvuutta.
Lopuksi, alkaa yhdellä päätelaitteella
Japanissa 5G käytössä sub-6G ja mmWave:lla rinnakkain, eli 5G NR Dual Connectivity.
Tuolla taitaa irrota melkoisen mahtavat nopeudet.
Japan first with high-speed sub-6 GHz and mmWave 5G network
Handsets with Qualcomm's Snapdragon 8 Gen 1 platform should be able to take full advantagewww.theregister.com
Maalikkona nuo taajuusaluenumeroinnit ei ole takaraivossa, niin n28 oli 700Mhz alue ja n78 se 3500Mhz kaista. Tuossa varmaan kommentoit nimenomaan tuota liikkuvaa itsenäistä 5G käyttöä, eli että 700Mhz kaista toisi sen varman, viiveettömän yhteyden ja muilla taajuusalueilla sitten kaistaa.Tuo 5G SA:ssa NR-CA toimivuus vähän rajallista kun Telialla n28 SA on aika rajallisesti tarjolla. Suurinosa verkosta vaan n78 SA käytössä, n28 on NSA:lla. Toki NSA:llakin voisi toimia mutta itse en ole nähnyt Nokian verkossa tätä käytössä missään. Elisalla nähnyt Ericssonin 5G NSA-verkossa NR-CA:ta.
Maalikkona nuo taajuusaluenumeroinnit ei ole takaraivossa, niin n28 oli 700Mhz alue ja n78 se 3500Mhz kaista. Tuossa varmaan kommentoit nimenomaan tuota liikkuvaa itsenäistä 5G käyttöä, eli että 700Mhz kaista toisi sen varman, viiveettömän yhteyden ja muilla taajuusalueilla sitten kaistaa.
5G käytössä on muitakin kaistoja kuin mainitsemasti, ja tiedotteesta jäi käisitys että sitä taajuusyhdistely tukea haetaan erityisesti 900Mhz alueesta (no 2100, mutta ehkä kuitenin tuo 900, ne vanhat 3G), ja niiden parina noita muita 5G kaistoja, ymmärtääkseni ns 4G taajuudet on myös käytettävissä (jopa dynaamisesti). Vanhoista 4G keskusteluista jäänyt olo että matalien yhdistely keskenään haasteellisempaan. Mutta se ei kai olisi ylivoimainen ongelma, jos käyttäjiä voi jakaa.
Edit:
Siis aikatauluhun oli ensin tuodaan rajoitetusti kiinteitä viipaloituja SA koti 5G tuotteita moderneille hyville 5G alueille , myöhemmin "koti 5G" tuotteita laajemmin.
3G alasajokin ajoitettu vuoden 2023 loppuun, joten se asettaa aikataulurajoituksia, Liikkuvista palveluista ja 5G puheesta ei ollut lupauksia, eli sori, oli vähän allekirjoittajan pitkälle meneviä pohdintoja.
Oliko tämä ketju, vai joku toinen, niin oli toisesta testistä juttua jossa satelliitti yhteyttä käytettiin liikkuvan 5G tukiaseman runkoyhteytenä, ja sitten on ne vanhat kikat missä netinyli tunneloidaan mobiiliyhteydet, eli kyllä tuon speksin pitää olla ihan siinä satelliitti yhteydessä kilpailukykyinen, pelkkä "5G" yhteensopivuus ei riitä.
Telialla esimerkiksi ihan samaa radiota - siellä uusissa on 3 taajuusradiot käytössä 700/800/900 joten suhteellisen helppo aktivointi tulee sitten olemaan. DSS ei välttämättä ole tarpeellinen koska Telialla on 900 MHz esim 11.4 MHz edestä niin siinä jää pieni GSM osuus. Tämä tosin vaatii että suurinosa puhelinliikenteestä tosiaan siirtyy VoLTE päälle ja siellä sitten jatkossa mennään.
Taajamissa 1800, 1900 ja 2100 alueet ilmeisen käypiä kaistoja peruspeiton rakentamiseen.Telia
723 - 733 MHz 778 - 788Mhz (n28)
842 - 852 MHz 801 - 811 MHz (n20 , DNA vieressä)
891,900 - 903,300 MHz 936,900 - 948,300 MHz (n8 , GSM, DNA vieressä pienellä suojavälillä)
1710,100 - 1734,900 MHz 1805,100 - 1829,900 MHz (n3 , GSM, DNA vieressä pienellä suojavälillä)
1959,900 - 1979,700 MHz 2149,900 - 2169,700 MHz (n1 , DNA vieressä)
2520,000 - 2545,000 MHz 2640,000 - 2665,000 MHz (n7, DNA vieressä)
3410 - 3540 MHz (n78)
25,9 - 26,7 GHz (n258 , DNA vieressä)
Menikö sinnepäinkään, onko nuo noissa venäjän rajoitteista johtuvat "tilapäiset" erot vs huutokauppa, vai ei ?
Tuosta yhdellä radiolla kommentistasi, Maalikko mutuila, Teli ja operaattorit muutenkin joutuvat tekemään, GSMlle ja 4Glle mahdollisimman hyvän valtakunnallisen toimivan paiton/toimivuuden, jotta peruspalvelut toimii, sama myös 5Gllä. Jos uskotaan siihen että 5Gllä helpompi saavuttaa peittoaluetta, ja tehokkaampi taajuuskäyttö, niin voisi kuvitella että teknisesti paine sinne, ja samalla turvata GSMllä perus taaksepäin yhteensopivuus. Jos siis 5G puhe tuettuna.
Ketjussa muistelen joskus kommentoidun että DSS (dynaaminen taajuusjako) ei ole staattiseen verrattuna yhtä optimi, mutta käytännön tilanteessa etu jos radiokaistasta niukkuutta.
Alle yritin tsekata uutisen operaattorin taajuudet.
Taajamissa 1800, 1900 ja 2100 alueet ilmeisen käypiä kaistoja peruspeiton rakentamiseen.
Ja mutuilua jatkaen niin operaattorit varmaan haluaa sitä perus 4G peitto rakentaa taajuuksilla jotka päätelaitteissa laajasti tuettuna.
Muistaen kustannusrajoitteet, mitä rautaa kentällä. Ajoittuuko 3G alasajoon myös tukiaseman 5G kelpoisuus päivitysten olemassa olo, teknisesti pakkoa sille ei kai ole ?
@Mr.PotatoHead
Kuuluvuuskartat:
DNA Kuuluvuuskartta | DNA
Telia Mobiiliverkon kuuluvuus, häiriötilanteet ja parannustyöt | Telia
Elisa Kuuluvuuskartta
Cellmapperista näkee osan mastojen sijainneista, ei kaikkia.
Cellular Tower and Signal Map
CellMapper is a crowd-sourced cellular tower and coverage mapping service.www.cellmapper.net
Testaamiseen sopinee operaattorien prepaid kortit. Taitaa kaikilla saada 5G jo prepaidiin. R-kioskeilta saa muistaakseni kaikkia kortteja, ruokakaupoista ja huoltoasemilta tai Tokmanneista joidenkin kortteja.
Jatkoa edelliselle: Antenniasentaja kävi laittamassa telkkariantennit katolle ja samalla asensi 2kpl Finnsat FS5000 3G/4G/LTE/GSM-antenni, 698-960 MHz / 1710-2700 MHz, 11 dBi.Olen muuttamassa ok-taloon Jouluna alueelle, johon Telia päivitti mastoon 2.5km päähän 4g 1800mhz ja 5g 700mhz taajuudet.
Tänään talolla testailin Speedtestillä, niin puhelimen 4g liittymän kautta latausnopeudet oli n. 170Mbps, uppi 16Mbps ja ping 22. Eli alue kohtuu ruuhkaton.
Tässä pohdin, että onko hyötyä ottaa 5g liittymää, kun tarjolla karvalakki 5g-taajuus.
Mitä hyötyisin vs 4g liittymä?
Saanko paremmat pingit taikka enemmän latausnopeutta?
Joidenkin kaupunkien keskustoissa voi olla paikkoja joissa on hyvä 5G kuuluvuus ja hyvät 5G toimivuus. Kaupunkien keskustoissa on paikkoja joissa ei 5G kuuluvuutta.Kiitos vastauksesta. Niin kyse on netistä kotiin ja postissa tuli ZTE MC801A. Eli paikkaan ei voi kovin paljoa vaikuttaa paitsi laitteen sijainnilla. Kuuluvuus pitäisi olla erittäin hyvä kaupungin keskustassa kun asutaan.
Tämä kiteyttää hienosti kaikki G liittymät, ikävä kyllä.ja joskus käy niin että tänään toiminut ei toimi kunnolla huomenna.
Ulkomodeemi, niin sen saa helposti rapsittua pois, ja kaapeli on niin halpaa ettei sitä tarvi purkaa. Tosin jos "tilapäisenä" vedät jostain valmiista reijästä (korvausilma, tuuletusräppänä, ikkunan raosta) niin ei siinä paljoa kiinteää ole. Tai jos virrotat ulkoa ja WiFillä sisälle, niin ei tarvi välttämättä tuollaistakaan "läpivientiä".Mikä olisi järkevä valinta 5G-reitittimeksi, kun nykyisen 4G-liittymän määräaikaisuus on päättymässä ja ensi kesään mennessä tulee valokuitu taloon?
Liittymän ajattelin ottaa Elisalta, kun ei tarvitse sitoutua määräaikaisiin sopimuksiin. Cellmapperin mukaan lähin Elisan masto on n. 1km päässä, ja sinne on suora yhteys jos reitittimen/antennin asentaa katolle.
Tosin mitään kiinteitä asennuksia ei kauheasti kiinnostaisi tehdä, kun menee kuitenkin kiertoon sitten kun kuitu saapuu.
1km, niin sen perusteella ei voi antaa ennustetta saatko 5Gllä parempaa palvelua. Ja ilmeisesti ei käsitystä onko Elisa parasvaihtoehto.Parantaako 5G ylipäätään viiveitä ja ruuhka-aikojen tukkoisuutta? Nämä on pahimmat ongelmat tällä hetkellä DNA:n 4G-liittymän kanssa.
VDSL:stä 5G:hen siirryttäessä todennäköisesti ping, jitter ja nopeusvaihtelut kasvavat huomattavasti. Kuorman alla 5G:n ping nousee helposti tosi korkeaksi. Nykyisin speedtest.net näyttää kuorman alla olevat pingit myös, kannattaa vertailla myös niitä puhelimen ja kiinteän välillä:Olen miettinyt DNA 5G:n hankkimista kotiin korvaamaan nykyinen VDSL2-liittymä (100/10M). Tukiasema on läheisen kerrostalon katolla ja testasin että puhelimella nopeus ikkunan vieressä on noin 400/100M, eli tämän prepaid-liittymän maksimin tienoilla mennään.
Tämän nykyisen VDSL2-liittymän parhaita puolia on sen vakaus. Oletan että näin lähellä tukiasemaa myös 5G:n pitäisi toimia melko vakaasti, jos vaan käytössä on kunnollinen modeemi. Tarkoituksena olisi ottaa DNA:n tarjoama MC8020 modeemiksi ja käyttää sitä siltaavassa tilassa Asus RT-AX58U:n kanssa.
Onko tuosta modeemista tai DNA 5G:stä yleensä kokemuksia? Olisiko joku toinen modeemi parempi? Vai onko yleensäkään järkeä korvata hyvin toimivaa (mutta hidasta) kiinteää liittymää 5G:llä?
VDSL:stä 5G:hen siirryttäessä todennäköisesti ping, jitter ja nopeusvaihtelut kasvavat huomattavasti. Kuorman alla 5G:n ping nousee helposti tosi korkeaksi. Nykyisin speedtest.net näyttää kuorman alla olevat pingit myös, kannattaa vertailla myös niitä puhelimen ja kiinteän välillä:
Siltaava tila noiden 5G-modeemien kanssa voi toimia vähän niin ja näin, koska mobiiliverkko toimii vähän eri periaatteella eikä siellä ole perinteistä DHCP-palvelinta. Modeemi joutuu toimimaan DHCP-palvelimena siltaavassakin tilassa ja IP:n vaihtuessa esim. yhteyskatkon vuoksi modeemin perässä oleva reititin ei välttämättä osaa uutta IP-osoitetta hakea, koska tämä ei ole DHCP-standardin mukaista.
Me ollaan ennenkin keskusteltu tästä ja mun kovapäisen mielen mukaan DHCP (tai emulaatio) on isp:llä joka yleensä tarjoaa 2h leasing aikaa.Siltaava tila noiden 5G-modeemien kanssa voi toimia vähän niin ja näin, koska mobiiliverkko toimii vähän eri periaatteella eikä siellä ole perinteistä DHCP-palvelinta. Modeemi joutuu toimimaan DHCP-palvelimena siltaavassakin tilassa ja IP:n vaihtuessa esim. yhteyskatkon vuoksi modeemin perässä oleva reititin ei välttämättä osaa uutta IP-osoitetta hakea, koska tämä ei ole DHCP-standardin mukaista.
Kokeileppa ihan ensiksi laittaa modeemina toimivalle mokkulalle ENNEN! ip-passtrough päällelaittoa aka. "siltausta" eri ip mitä sen perään tulevalla reitittimellä on... sinun tapauksessa linux-muurilla. Esim. mokkulalle 192.168.0.1 ja linux-muurille 192.168.1.1Me ollaan ennenkin keskusteltu tästä ja mun kovapäisen mielen mukaan DHCP (tai emulaatio) on isp:llä joka yleensä tarjoaa 2h leasing aikaa.
Mutta se siitä, mä olen koittanut kehittää teoriaa miksi nämä ulkoiset reitittimet pätkvät LTE:ssä
eli:
Reititin DHCP client hakee osoitteen osoitteesta 0.0.0.0 ja saa sekä IP että gateway osoitteen.
Tämän jälkeen uusinta tapahtuu GW osoitteesta
Mutta jos yhteys pätkii niin sekä IP että GW häipyy taivaan tuuliin ja koko IP pitäisi hakea uudelleen osoitteesta 0.0.0.0 ja tätä kiinteämmille yhteyksille tarkoitetut laitteet eivät osaa.
Mullakin linja on pätkinyt monta vuotta, käytössä oli aikaisemmin smallwal (suora monowal forkki) ja en tunnistanut syytä kun ilmeneminen oli pari kertaa vuodessa.
Nyt olen testannut pfsenseä ja opnsenseä pf pätki jo suh lyhyellä testillä opnsense ei ole vielä pätkäissyt.
Kunhan jaksaa niin vois testata linux pohjaista systeemiä.
Juurisyy pätkimiseen on mysteeri itse epäilisin jotain ajoitusta.
Mielipiteitä?
xxx: Ja oliko 5G verkossa jotain vikaa? |
Sinä: Haluaisin tietää, onko 50-80 Mbps todella maksimit 600M yhteydelle? Liikkeessä myyjä puhui ummet ja lammet siitä miten alueellani 5G toimii verkon maksiminopeudella. Tulee 2x kalliimmaksi kuin edellinen 4G -yhteys ja toimii samalla nopeudella... |
Sinä: Testattu ympäri taloa ja jopa ulkopistokkeesta, josta tuo reilu 80 Mbps nopeus. |
Sinä: Tukiasema tänä kesänä rakennettu tuohon melkoisen viereen. |
xxx: Tarkastin osoitteen kuuluvuus kartalta ja alue on kyllä 5G aluetta, ja 5G masto onkin vähän matkan päässä. Mutta jos olette kokeillut modeemia joka puolella asuntoa ja jopa ulkona vaikuttaisi siltä että talonne kohdalla mobiiliverrko on heikompi, tai jonkin laisessa katveessa. |
xxx: Rajaton netti ilman datakattoa jopa 600M nopeudella 5G-verkossa (saapuvan nopeuden vaihteluväli 3G-verkossa 0,4-35 Mbit/s ja 4G-verkossa 5-600 Mbit/s ja 5G-verkossa 10-600 Mbit/s, lähtevän nopeuden vaihteluväli 3G-verkossa 0,2-5 Mbit/s ja 4G- ja 5G-verkossa 3-50 Mbit/s). Rajaton netti myös Pohjolassa ja Baltiassa, muissa EU- ja ETA-maissa voit käyttää dataa 36 Gt/kk ilman lisämaksua. |
xxx: Tässä liittymän viralline vaihtelu väli. |
Sinä: Joo, kyllä tiedostan tuon vaihteluvälin mutta palautukseen menee mikäli ei jollain konstilla nopeutta saa lisättyä. Vaikuttaako sivuillanne mainostettu ulkoyksikkö vastaanottoon minkä verran vrt. pelkkä reititin ulkona? |
Sinä: Ei järkeä nykyaikana maksaa yli 30e 10 megan yhteydestä |
xxx: Ulkoyksikkö auttaa hieman mutta jos olette kokeillut jo modemianne ulkopistokkeesta, niin ero siihen ei ole kovin suuri. |
Menin ihan muilla asioilla Elisan liikkeeseen niin myyjän kanssa tuli juttua että tänä kesänä tullut masto tuohon ihan lähelle. Noh, liikkeestä 5G-sim ja ZTE:n MC801A kainaloon ja ei kun testailemaan. Pettymys suuren suuri kun ei toimi kuten myyjä lupaili "joojoo, toimii verkon maksiminopeudella tuolla kohti kun masto noin lähellä". Alla suora lainaus keskustelusta Elisan aspan kanssa, perus copypastaa vaihteluväleistä.
xxx: Ja oliko 5G verkossa jotain vikaa? Sinä: Haluaisin tietää, onko 50-80 Mbps todella maksimit 600M yhteydelle? Liikkeessä myyjä puhui ummet ja lammet siitä miten alueellani 5G toimii verkon maksiminopeudella. Tulee 2x kalliimmaksi kuin edellinen 4G -yhteys ja toimii samalla nopeudella... Sinä: Testattu ympäri taloa ja jopa ulkopistokkeesta, josta tuo reilu 80 Mbps nopeus. Sinä: Tukiasema tänä kesänä rakennettu tuohon melkoisen viereen. xxx: Tarkastin osoitteen kuuluvuus kartalta ja alue on kyllä 5G aluetta, ja 5G masto onkin vähän matkan päässä. Mutta jos olette kokeillut modeemia joka puolella asuntoa ja jopa ulkona vaikuttaisi siltä että talonne kohdalla mobiiliverrko on heikompi, tai jonkin laisessa katveessa. xxx: Rajaton netti ilman datakattoa jopa 600M nopeudella 5G-verkossa (saapuvan nopeuden vaihteluväli 3G-verkossa 0,4-35 Mbit/s ja 4G-verkossa 5-600 Mbit/s ja 5G-verkossa 10-600 Mbit/s, lähtevän nopeuden vaihteluväli 3G-verkossa 0,2-5 Mbit/s ja 4G- ja 5G-verkossa 3-50 Mbit/s). Rajaton netti myös Pohjolassa ja Baltiassa, muissa EU- ja ETA-maissa voit käyttää dataa 36 Gt/kk ilman lisämaksua. xxx: Tässä liittymän viralline vaihtelu väli. Sinä: Joo, kyllä tiedostan tuon vaihteluvälin mutta palautukseen menee mikäli ei jollain konstilla nopeutta saa lisättyä. Vaikuttaako sivuillanne mainostettu ulkoyksikkö vastaanottoon minkä verran vrt. pelkkä reititin ulkona? Sinä: Ei järkeä nykyaikana maksaa yli 30e 10 megan yhteydestä xxx: Ulkoyksikkö auttaa hieman mutta jos olette kokeillut jo modemianne ulkopistokkeesta, niin ero siihen ei ole kovin suuri.
Eli onko ainoa mahdollisuus kävellä huomenna takaisin liikkeeseen ja palauttaa kamat vai onko näissä yleensäkään mitään tehtävissä?
Ohessa tietoja yhteyden laadusta.
Signaalin voimakkuus -94 dBm
5G-signaalin voimakkuus -93 dBm
5G SINR 6.0 dB
5G RSRP -93 dBm
Onko sinulla lähdettä tuolle? Tuo kuulostaa niin erikoiselta niin olisi kiva lukea lisää.Siltaava tila noiden 5G-modeemien kanssa voi toimia vähän niin ja näin, koska mobiiliverkko toimii vähän eri periaatteella eikä siellä ole perinteistä DHCP-palvelinta. Modeemi joutuu toimimaan DHCP-palvelimena siltaavassakin tilassa ja IP:n vaihtuessa esim. yhteyskatkon vuoksi modeemin perässä oleva reititin ei välttämättä osaa uutta IP-osoitetta hakea, koska tämä ei ole DHCP-standardin mukaista.
Ei ole suoraa linkkiä antaa, mutta 3GPP standardeihin perehtymällä voi asian todentaa.Onko sinulla lähdettä tuolle? Tuo kuulostaa niin erikoiselta niin olisi kiva lukea lisää.
En osaa sanoa juurisyytä pätkimiseen, mutta jos linuxin laitat suosittelen testaamaan shorewallia, ellet halua puhdasta iptablesia konffata. Shorewall helpottaa palomuurin pystytystä huomattavasti.Me ollaan ennenkin keskusteltu tästä ja mun kovapäisen mielen mukaan DHCP (tai emulaatio) on isp:llä joka yleensä tarjoaa 2h leasing aikaa.
Mutta se siitä, mä olen koittanut kehittää teoriaa miksi nämä ulkoiset reitittimet pätkvät LTE:ssä
eli:
Reititin DHCP client hakee osoitteen osoitteesta 0.0.0.0 ja saa sekä IP että gateway osoitteen.
Tämän jälkeen uusinta tapahtuu GW osoitteesta
Mutta jos yhteys pätkii niin sekä IP että GW häipyy taivaan tuuliin ja koko IP pitäisi hakea uudelleen osoitteesta 0.0.0.0 ja tätä kiinteämmille yhteyksille tarkoitetut laitteet eivät osaa.
Mullakin linja on pätkinyt monta vuotta, käytössä oli aikaisemmin smallwal (suora monowal forkki) ja en tunnistanut syytä kun ilmeneminen oli pari kertaa vuodessa.
Nyt olen testannut pfsenseä ja opnsenseä pf pätki jo suh lyhyellä testillä opnsense ei ole vielä pätkäissyt.
Kunhan jaksaa niin vois testata linux pohjaista systeemiä.
Juurisyy pätkimiseen on mysteeri itse epäilisin jotain ajoitusta.
Mielipiteitä?
En ole Linux-tyyppi mutta ainakin Windows maailmassa (esim. How the DHCP Lease Renewal Process Works - Network Services Windows Server 2003) ne kyllä alkaa hakemaan uutta IP:tä selvästi ennen kun se lease on mennyt umpeen - tuo olisi kuitenkin ihan turha riski jos vasta siinä kohtaan uutta IP:ta laite kysyisi.Ei ole suoraa linkkiä antaa, mutta 3GPP standardeihin perehtymällä voi asian todentaa.
IP-osoite tulee APN-asetusten mukana mobiiliverkon signaloinnissa ja tämä tapahtuu ennen kuin IP-pohjainen datayhteys on muodostettu. IP-pakettidatayhteys sitten avataan tämän jälkeen. DHCP vaatisi tuon pakettidatayhteyden olevan jo auki. Tästä tulee myös yhden IP-osoitteen rajoitus mobiilissa. Teoriassa olisi mahdollista tunneloida tuohon päälle ihan puhdas DHCP, mutta tuskin on tuettu laitteiden tai verkon osalta.
Eli modeemi joutuu toimimaan DHCP-serverinä ja jakamaan tuota verkosta saamaansa IP-osoitetta eteenpäin. Mutta verkon osoite vaihtuu joka kerta kun mobiiliyhteys muodostetaan uudelleen, joka aiheuttaa ongelman laitteiden IP-osoitteiden uusimisen kanssa, sillä DHCP:n standardinmukainen uusiminen tapahtuu vasta lease-ajan kuluttua, ei kesken kaiken yllättäen.
Niin, yksinkertaistin hieman, tuo lease-ajan toiminta oli kyllä tiedossa. Mutta jos lease-aika on pitkä, katko on pitkä. Ja toisaalta taas lyhyt lease-aika joissain modeemeissa on tehnyt siltatilan käytännössä toimimattomaksi tiettyjen reitittimien kanssa, jotka ovat menneet solmuun tiheästi osoitetta uusiessa.En ole Linux-tyyppi mutta ainakin Windows maailmassa (esim. How the DHCP Lease Renewal Process Works - Network Services Windows Server 2003) ne kyllä alkaa hakemaan uutta IP:tä selvästi ennen kun se lease on mennyt umpeen - tuo olisi kuitenkin ihan turha riski jos vasta siinä kohtaan uutta IP:ta laite kysyisi.
Ja en ole myöskään mikään verkko-tyyppi työkseni, mutta outoa jos kukaan ei osaisi/jaksaisi koodailla modeemiin "DHCP-proxyä" joka sitten vaan haluaa uudistaa sitä julkista IP:tä DHCP-clienttina vaikka 5min välein ja kertoo eteenpäin että tuo on taas voimassa sen 5min tms. Toki selvästikään mikään vendori ei ole nähnyt vaivaa moisen eteen.
Edit: Tai no, et tainnut kyllä olla oikeassa tuossa "Mutta verkon osoite vaihtuu joka kerta kun mobiiliyhteys muodostetaan uudelleen, joka aiheuttaa ongelman laitteiden IP-osoitteiden uusimisen kanssa, sillä DHCP:n standardinmukainen uusiminen tapahtuu vasta lease-ajan kuluttua, ei kesken kaiken yllättäen."
RFC:stä (RFC 2131: Dynamic Host Configuration Protocol) "
Times T1 and T2 are configurable by the server through options. T1
defaults to (0.5 * duration_of_lease). T2 defaults to (0.875 *
duration_of_lease). Times T1 and T2 SHOULD be chosen with some
random "fuzz" around a fixed value, to avoid synchronization of
client reacquisition."
Eli kyllä muutkin vehkeet hakevat uuden IP:n selvästi aiemmin kun DHCP lease tulee vastaan, ainakin jos toimivat sen DHCP protokollan mukaan.
On tuossa sinulla 5G-yhteys mutta laatu ei ole erityisen hyvä joka voi olla syy. Toinen on että 5G on 700 MHz taajuudella eikä 3.5 GHz taajuudella joten nopeudet eivät ole erityisen paremmat. Katkostko hallinnassa mikä 5G-taajuus on? Cellmapper.net voit myös katsoa tukiasemien sijainteja kartalta.
Niin, yksinkertaistin hieman, tuo lease-ajan toiminta oli kyllä tiedossa. Mutta jos lease-aika on pitkä, katko on pitkä. Ja toisaalta taas lyhyt lease-aika joissain modeemeissa on tehnyt siltatilan käytännössä toimimattomaksi tiettyjen reitittimien kanssa, jotka ovat menneet solmuun tiheästi osoitetta uusiessa.
Eihän tuo siis pidä paikkaansa mitä kirjoitit vai ymmärränkö jotain väärin?Mutta verkon osoite vaihtuu joka kerta kun mobiiliyhteys muodostetaan uudelleen, joka aiheuttaa ongelman laitteiden IP-osoitteiden uusimisen kanssa, sillä DHCP:n standardinmukainen uusiminen tapahtuu vasta lease-ajan kuluttua, ei kesken kaiken yllättäen.
Niin siis IP-osoite modeemille vaihtuu joka kerta kun mobiiliyhteys pätkäisee - leaseaika ei vaikuta tähän. Mutta modeemin on annettava joku leaseaika perään kytketyille laitteille. Modeemin perässä oleva laite ei siis saa uutta IP:tä ennen kuin käy sitä kyselemässä modeemilta. Tämä aiheuttaa katkon yhteyteen, joka voi olla pitkäkin - siitä leasesta riippuen.Eihän tuo siis pidä paikkaansa mitä kirjoitit vai ymmärränkö jotain väärin?
Niin siis IP-osoite modeemille vaihtuu joka kerta kun mobiiliyhteys pätkäisee - leaseaika ei vaikuta tähän. Mutta modeemin on annettava joku leaseaika perään kytketyille laitteille. Modeemin perässä oleva laite ei siis saa uutta IP:tä ennen kuin käy sitä kyselemässä modeemilta. Tämä aiheuttaa katkon yhteyteen, joka voi olla pitkäkin - siitä leasesta riippuen.
Ei mitään DMZ virityksiä vaan mokkulalle ennen "siltausta" eli ip-passtrough käyttöönottoa ip:ksi vaikka 192.168.0.1 ja reitittimelle sen perään 192.168.1.1 ENNEN! siltausta... jos molemmilla sama osoite niin ongelmia tulee varmana.Luin jostain että tätä ongelmaa voisi mahdollisesti kiertää niin, että ei laita modeemia siltaavaan tilaan, vaan laittaa sen sijaan DMZ:n päälle ja sinne reitittimen IP-osoitteen. Mahtaisiko tuollainen ratkaisu toimia hyvin? Itse en ole ollenkaan perehtynyt DMZ:n toimintaan aikaisemmin.
Näin olen itsekin suositellut tekemään. Laittaa reitittimelle vielä kiinteän IP:n sinne WAN-puolelle modeemin LAN-alueelta ja DMZ siihen. Tämä yksinkertaistaa tuota systeemiä todella paljon ja ei tarvitse luottaa "siltatilan" viritelmiin. DMZ kuitenkin ohjaa sen liikenteen suoraan sinne DMZ IP-osoitteeseen.Luin jostain että tätä ongelmaa voisi mahdollisesti kiertää niin, että ei laita modeemia siltaavaan tilaan, vaan laittaa sen sijaan DMZ:n päälle ja sinne reitittimen IP-osoitteen. Mahtaisiko tuollainen ratkaisu toimia hyvin? Itse en ole ollenkaan perehtynyt DMZ:n toimintaan aikaisemmin.
Tämä taas juuri tällätapaa toteutettuna on viritelmä.Näin olen itsekin suositellut tekemään. Laittaa reitittimelle vielä kiinteän IP:n sinne WAN-puolelle modeemin LAN-alueelta ja DMZ siihen. Tämä yksinkertaistaa tuota systeemiä todella paljon ja ei tarvitse luottaa "siltatilan" viritelmiin. DMZ kuitenkin ohjaa sen liikenteen suoraan sinne DMZ IP-osoitteeseen.