Elisa lanseerasi eilen juhlallisesti 5G-palvelunsa yhdessä laitevalmistajakumppaniensa kanssa. Liiketoimintajohtaja Antti Ihanaisen mukaan Suomen ensimmäiset 5G-laitteet ehtivät omistajilleen ensi viikolla.
Ja mitä on luvassa? Nopeampaa dataa, lyhyempää latenssia, verkkopelaamista ja uusia palveluja, Ihanainen luetteli. – 5G ei ole vain tekniikkaa. Ennen kaikkea kyse on uusista palveluista.
Elisa myy kahta eri 5G-liittymää. Toisella saa käyttöönsä gigabitin yhteyden, toisella 600 megabittiä sekunnissa. Ei kuitenkaan kovin laajalla alueella, sillä käytännössä 5G toimii Helsingin ydinkeskustassa, Tampereella, Jyväskylässä ja Turussa. Turussa peitto keskustan alueella lienee tällä hetkellä kattavin.
Elisa on asentanut ”kolminumeroisen” määrän 5G-tukiasemia, mutta saittien sijaintia tai jakautumista Ihanainen ei halua avata tarkemmin. Yksi tukiasema yltää noin 700-800 metrin päähän, joten Helsingin keskustassakin niitä täytyy olla useampia.
Laitteita testatessa ei kyllä päästy gigabittiin sekunnissa, mutta toisaalta Elisan Kulma-myymälässä oli eilen poikkeuksellinen keskittymä 5G-laitteita, kun näytillä olivat niin HTC:n reititin, OnePlussan ja ZTE:n uutuuspuhelimet sekä Huawein reititin ja älypuhelin.
5G:tä myydään datanopeuden lisäksi lyhyellä latenssilla eli viiveellä, joka mahdollistaa esimerkiksi VR-pelaamisen verkon yli. Antti Ihanainen ei halua vielä antaa mitään 5G-latenssilupausta. koska ”tilanteen täytyy ensin vakiintua”. – Mittauksessa 5G-verkon latenssi on kyllä jo lyhyempi kuin 4G-verkoissa, hän sanoo.
Käytännössä tämä tarkoittaa alle 30 millisekunnin viivettä. Pääkaupunkiseudulla ja muissa keskuksissa 4G:ssä pääsee usein alle 20 millisekunnin latenssiin, joten sen alle 5G:ssä pitäisi päästä jo nyt. 5G-standardin lupaama yhden millisekunnin latenssi ei kuluttajalle koskaan toteudu, eikä sen ole tarvekaan toteutua.
Entä se datanopeus? Huawein mukaan Turussa on päästy gigabitin datanopeuksiin, mutta siellä onkin ”heidän oma verkkonsa”. Käytännössä 5G-lupauksen pitää olla 600-700 megabittiä sekunnissa aina ja kaikkialla. 4G:stä mobiilidatan vauhti tulee näin kasvamaan noin 6-kertaiseksi. Sekin riittää aika moneen käyttöön aika pitkäksi aikaa.
Elisa tietysti asettaa omalla kiinteällä hinnoittelullaan rajat sille, mitä suomalaiset tulevaisuudessa 5G:stä maksavat. Kun gigabitin liittymä maksaa nyt 50 euroa kuukaudessa, sen kovempaa hintaa siitä ei voida pyytää. Oletettavasti 5G-hinnat putoavat jollakin aikataululla samalle tasolle, jossa 4G:tä myydään nyt. Parilla kympillä luvassa on siis erinomaisia datanyhteyksiä muutaman vuoden kuluttua.
- Suomi säilyy tulevaisuudessakin mobiilidatan käytön mallimaana, Antti Ihanainen kiteytti.