Tosiaankin Koreassa SK Telecom on testaillut 5G+4G yhdistelmää Samsungin S10 5G puhelimella ja saivat nopeudeksi 2.63 Gbit/s.Muuten myös 4G-taajuuksia voi yhdistää 5G:n kanssa, kuten B3+N78 on teknillisesti mahdollista...

Tosiaankin Koreassa SK Telecom on testaillut 5G+4G yhdistelmää Samsungin S10 5G puhelimella ja saivat nopeudeksi 2.63 Gbit/s.Muuten myös 4G-taajuuksia voi yhdistää 5G:n kanssa, kuten B3+N78 on teknillisesti mahdollista...
Tuossa se koukku onkin,5G+4G dual connectivity ja riittävän laajat kaistat tarkoittaa massiivista suorituskykyä. Kyllä me tätä vielä nähdään Suomessakin.Tosiaankin Koreassa SK Telecom on testaillut 5G+4G yhdistelmää Samsungin S10 5G puhelimella ja saivat nopeudeksi 2.63 Gbit/s.
![]()
Harkitaan 5G:een käyttöä, heti kun päästään 20/20Gbit/s lukemiin.Tuossa se koukku onkin,5G+4G dual connectivity ja riittävän laajat kaistat tarkoittaa massiivista suorituskykyä. Kyllä me tätä vielä nähdään Suomessakin.
Ei langattomalla tarkoitus varmastikaan korvata kodin laajakaistaa mutta varmasti liikkuessa jo käytät 4G:tä? Vai tukeudutko pelkästään kodin valokuitulaajakaistaan?Harkitaan 5G:een käyttöä, heti kun päästään 20/20Gbit/s lukemiin.
Ainakin DNA on kirjoittanut kovasti kapan viipaloinnista siten, että voidaan taata aina tietty palvelun laatu. Toki jos verkkoon ei päästetä puhelimia kuin tietyn verran tms. ja kiinteän liittymän omistajille taataan vaikka 100M koko ajan ( ja uutta taloa/asiakasta ei niin vain ilmaannu), niin ei tuota ihan mahdottomana ajatuksena voi pitää.Ei langattomalla tarkoitus varmastikaan korvata kodin laajakaistaa mutta varmasti liikkuessa jo käytät 4G:tä? Vai tukeudutko pelkästään kodin valokuitulaajakaistaan?
Sanoppa se Elisalle, DNA:lle ja Telialle. Kummasti ainakin Elisa on lopettanut kiinteän linjan ja myynyt pelkästään ihmisille 4G:tä. Kotona ei tahdo nuo 4G:eet toimia kenelläkään operaattorilla "kunnolla".Ei langattomalla tarkoitus varmastikaan korvata kodin laajakaistaa mutta varmasti liikkuessa jo käytät 4G:tä? Vai tukeudutko pelkästään kodin valokuitulaajakaistaan?
Se on totta että kuparilinjoja poistetaan ja sitä mukaan tarjolle jää mobiililaajakaistat. Osalla alueella korvataan kiinteällä valokuidulla ja osalla sitten ei ole korvaavaa yhteyttä vaan se sitten on tuo mobiili.Sanoppa se Elisalle, DNA:lle ja Telialle. Kummasti ainakin Elisa on lopettanut kiinteän linjan ja myynyt pelkästään ihmisille 4G:tä. Kotona ei tahdo nuo 4G:eet toimia kenelläkään operaattorilla "kunnolla".
No onneksi taloyhtiössä on paikallisen operaattorin kuituyhteydet, niin toimivuus on aivan eri luokkaa.Se on totta että kuparilinjoja poistetaan ja sitä mukaan tarjolle jää mobiililaajakaistat. Osalla alueella korvataan kiinteällä valokuidulla ja osalla sitten ei ole korvaavaa yhteyttä vaan se sitten on tuo mobiili.
Mitä tarkoitat kunnolla toimimisella? 4G toimii kunnolla kun sen nopeus on vähintään 100Mbps? Itsellä 4G-nopeus on normaalisti sielä 10-50Mbps välillä kotona ja on kiinteä yhteys.
Useilla alueilla se kiinteä tarvitaan - harmi että jostain syystä kaupallinen tarjonta ei täsmää
Kyseessä taitaapi olla 4CA + 5G N78 yhdistelmä - EE UK:lla on vain 40Mhz N78 kaistaa niin ei sieltä noin paljon kai irtoa ilman että 4G:tä käytetään mukana.Tuloksia EE UK 5G live verkosta tänään.
Näyttää aika hyvältä suhteutettuna väkimääriin mitä tuolla on.
Kunhan Venäjän kanssa saavat neuvottelut tehtyä, niin alkuperäiset kaistat tulevat käyttöön.Onkohan operaattoreiden enää mahdollista siirtyä sitten alkuperäisiin voittamiin taajuuksien käyttöön, kun joskus aikanaan saadaan myös 3600-3800 alue käyttöön vai onko vaarana että jäävät pysyvästi kahteen palaseen noi taajuudet kaikille?
![]()
Mielenkiinnosta myös kyselen, että onko käryä miten noi kaistanleveydet menee, eli kun leveydet on N78:ssa (TDD3500) 10, 20, 40, 50, 60, 80, 100 MHz niin pystyykö Telia hyödyntämään tuota 70 MHz kaistaa eli toimiiko 60MHz+10MHz kombo tuossa N77:ssa?
Sitten vielä toinen tyhmä kysymys, pystyykö Telia ja Elisa nykyisin hyödyntämään 25 MHz kaistan 2600MHz taajuudella (vs. DNA vain 20 MHz) vai meneekö 5 MHz hukkaan? Kun kaikki B7:t mitä olen nähnyt niin ovat 20 MHz kaistoja.
1800 MHz taajuusalueella käytetään edelleen myös 2G tekniikkaa, tosin aika harvinaista taitaa olla nykyään.Järkevästi ajatellen olisi 1800 kaista kannattanut jakaa esim. 20+20+35MHz ja 2600 taajuksilla kannattanut jakaa vaikka 30+20+20 jaolla, nyt Elisalla ja Telialla sitten on tuollaiset 5 MHz kapeat kaistat 2600:lla, joilla eivät tee mitään ja kaikilla kolmella 1800 alueella? Onko tässä taas ollut taustalla taas se, että ei kenellekään tule paha mieli vaan kaikki saavat kaistaa saman verran ja sen takia hukattu arvokasta radiotietä. Ei tuota 15 MHz 1800MHz ja 10MHz 2600MHz taajuusalueiden hukkaamista voi väheksyä, joka ei ole nyt käytössä. Vai olenko itse ihan väärässä tässä ja ymmärtänyt jotain väärin?
Siisin tämän tänne olemassaolevaan ketjuun. Ja on kyllä tiedossa miten nuo alkuvaiheen NSA-verkot toimiiElektroniikkalehti kirjoittaa otsikolla "Oikea 5G tulee ensi vuoden alussa".
Tässä pohjatietoa Juha Kokkoselle mikäli koostaa laajemman jutun 5 G:stä:
Elektroniikkalehti
Lyhyt lainaus alusta:
"Jo ensi kuussa suomalaisoperaattorit ovat käynnistämässä 5G-palveluita. Aluksi verkot ovat ns. NSA-tyyppiä (non-standalone), joissa ohjausdata kulkee 4G-yhteyden yli ja 5G-linkki on varattu dataliikenteelle. ”Oikea 5G” alkaa tulla markkinoille ensi vuoden alusta, sanoo Nokian matkapuhelinverkkojen johtaja Tommi Uitto."
Elisalla ja DNA:lla näin on tehty. Kalliimpi 1000M liittymä saa enemmän resursseja verkosta kuin edullisempi 50M liittymä. Telialla kaikki liittymät samalla viivalla.Mobiililiittymissä on eroa – toiset hidastuvat ruuhkassa enemmän Mobiililiittymissä on eroa – toiset hidastuvat ruuhkassa enemmän
Eli nyt jo lupaillaan että jumissa tulee olemaan
Eipä taida paljoa tuota missään näyttää, mutta aika selkeästi se tuollakin sanotaan:Näkeekö tuo prioriteetin itse jostain sopivasti päätelaitteeista tai saako sen jotenkin muuten selville? Niin DNA kovasti kertoo tekevänsä näin, mutta olisi kiva nähdä jotain tuloksia miten se käytänössä realisoituu.
Tällöin käytännössä näkee kun 50M liittymä saa vähemmän resurssia käyttöön. QCI-arvosta jos laite näyttää voi päätellä mihin prioriteettiluokkaan kuuluu. 6 on korkein ja 9 ns. normaali.Eipä taida paljoa tuota missään näyttää, mutta aika selkeästi se tuollakin sanotaan:
Liittymien erot tulevat näkyväksi ruuhkatilanteissa, jolloin halvempi liittymä hidastuu enemmän.
Käytännössä vaatii laitteen, jolla voi tulkita verkon signalointia. Sieltä löytää tuon QCI-arvon ja sen mukaan sitten eletään, kuten tuossa Traficomin dokumentissa mainitaan.Näkeekö tuo prioriteetin itse jostain sopivasti päätelaitteeista tai saako sen jotenkin muuten selville? Niin DNA kovasti kertoo tekevänsä näin, mutta olisi kiva nähdä jotain tuloksia miten se käytänössä realisoituu.
Itse voin sanoa jo ennalta, että verkko ruuhakutuu jossain vaiheessaMobiililiittymissä on eroa – toiset hidastuvat ruuhkassa enemmän Mobiililiittymissä on eroa – toiset hidastuvat ruuhkassa enemmän
Eli nyt jo lupaillaan että jumissa tulee olemaan
VoLTE saa kylläkin sen QCI-arvon 1 eli menee ohi muusta liikenteestä.Tällöin käytännössä näkee kun 50M liittymä saa vähemmän resurssia käyttöön. QCI-arvosta jos laite näyttää voi päätellä mihin prioriteettiluokkaan kuuluu. 6 on korkein ja 9 ns. normaali.
Sen verran pakko korjata, että ihan puhe puhelu menee prioriteetillä 1. Ollaan kaverin kanssa juteltu erittäin pahoissa ruuhkapaikoissa, kuten viimeksi kun Trump ja Putin vierailivat täällä. Ei mikään data liikkunut, mutta VoLTE -puhelu kyllä toimi.VoLTE saa kylläkin sen QCI-arvon 2 eli menee ohi muusta liikenteestä.
Siis piti laittaa se arvo yksi, minkä ehdin muuttamaan. Ja viranomaiset saa virve-verkon lopettamisen jälkeen myös hyvät QCI-arvot. Yrityskäyttäjäthän sai kans aikanaan paremmat arvot kuluttajaliittymiin nähden.Sen verran pakko korjata, että ihan puhe puhelu menee prioriteetillä 1. Ollaan kaverin kanssa juteltu erittäin pahoissa ruuhkapaikoissa, kuten viimeksi kun Trump ja Putin vierailivat täällä. Ei mikään data liikkunut, mutta VoLTE -puhelu kyllä toimi.
Niin, eräässä FB ryhmässä oli juttua, että Elisa on ihan vastikään tarjonnut priorisoitua 20 ja 50M nettiä yritykselle mobiiliverkossa.Siis piti laittaa se arvo yksi, minkä ehdin muuttamaan. Ja viranomaiset saa virve-verkon lopettamisen jälkeen myös hyvät QCI-arvot. Yrityskäyttäjäthän sai kans aikanaan paremmat arvot kuluttajaliittymiin nähden.
Olisko jotain tarkempaa infoa tuosta tuosta priorisoidusta liittymistä yritykselle keskustelusta? En ihan suoraan niele tuota.Niin, eräässä FB ryhmässä oli juttua, että Elisa on ihan vastikään tarjonnut priorisoitua 20 ja 50M nettiä yritykselle mobiiliverkossa.
DNA tekee myös kapasiteetin hallinta ruuhkatilanteessa, mutta kuinka laajasti, sitä en tiedä. On mahdollista, että 300M yritysliittymällä saakin paremman QCI:n kuin kuluttajaprepaidilla, mutta ei perustu mihinkään faktaan. Näkeekö Netgearin MR1100 laitteesta mistään QCI arvoa?Prepaid liittymistä on monasti todettu että ne toimivat "pahnan pohjimmaisina" mitä tulee ruuhkatilanteisiin, mutta ihan sama QCI arvo (7) dna prepaidilla on kuin kalleimmalla laskutusliittymälläkin, eli dna Max liittymällä. On tullut todettua tuo ihan käytännössäkin, jos ei prepaidilla tule yli 10Mbps, ei tule Maxillakaan.
Ei netgear kerro, tarvitaan kehittyneitä sovelluksia kuten Network Signal Guru. Dna 4g max on myös qci luokassa 7.DNA tekee myös kapasiteetin hallinta ruuhkatilanteessa, mutta kuinka laajasti, sitä en tiedä. On mahdollista, että 300M yritysliittymällä saakin paremman QCI:n kuin kuluttajaprepaidilla, mutta ei perustu mihinkään faktaan. Näkeekö Netgearin MR1100 laitteesta mistään QCI arvoa?
Telia Yritysinternet LangatonHuaweita ja Ciscoa tuntuvat toimittavan. Ainakin aikaisemmin DNA toimitteli päätelaitteeksi Huawei AR1220E + Zyxel LTE 7460-M608 komboa, taitanee maksaa jotain 1000e, jos kaupasta itse ostaisi. Ihan viimeisintä rautatilannetta en tiedä.
Telia on suosinut Ciscoa, ainakin 800-sarjaa aikaisemmin, ihan uusimmista malleista en myöskään tiedä. Ulkoisilla lisäantenneilla tulevat nekin aina.
Mikä 5G? Näyttää alhaala lukevan lte eli 4G.
Tuollaista melkein 900Mbps Turussa 5G:llä
Huawei esitteli laitettaan teleoperaattori Elisan demotilassa Helsingissä.
Verkon tiedonsiirtonopeudeksi saatiin 1,4 gigabittiä sekunnissa verkosta päätelaitteen suuntaan eli suunnilleen kymmenkertainen nopeus nykyisiin 4g-verkkoihin nähden.
Tässä vaiheessa verkoviiveessä eli latenssissa päästään alle 10 millisekuntiin, mutta Elisa ja Huawei odottavat tämän nopeutuvan alle millisekuntiin tekniikan kehittyessä.
Toiseen suuntaan tiedonsiirtonopeus on 100–400 megabittiä sekunnissa asetuksista riippuen.
"5g-tekniikan kehittyessä nopeus voi vielä 2–3-kertaistua", Elisan verkkojen osastopäällikkö Eetu Prieur arvioi.
"Uskomme tuotteen olevan valmis kauppoihin vuoden loppuun mennessä. Seuraavat 5g-tuotteemme ja lopullinen 5g-piiri tulevat ensi vuonna."
Tosin Elisan demotilassa kännykät ja virtuaalilasit joutuivat tyytymään reilun 300 megabitin tiedonsiirtonopeuteen sekunnissa wifi-verkkojaon kautta, sillä päätelaitteet eivät vielä tue 5g-signaalia. Elisan Prieurin mukaan 1,4 gigabittiä sekunnissa saatiin mitatuksi tukiaseman ja reitittimen välillä.
Odotettavissa on, että 5g-markkina käynnistyy puhelinten sijaan juuri erilaisilla kotien ja pientoimistojen verkkolaitteilla. Laitteita nähtäneen jo ensi vuonna, mutta laajemmin vuodesta 2020 alkaen.
Elisan teknologiajohtaja Kalle Lehtinen pitää Huawein Suomessa esittelemää 5g-reititintä kuitenkin yhtenä merkittävänä kehitysaskeleena.
"Nyt laite mahtuu pöydälle tai hyllyyn, kun aiemmin nämä olivat vielä jääkaapin kokoisia."
"Laitteen muotoon vaikuttaa, että näin sisälle saadaan monta antennia, joiden suuntaus voidaan lisäksi optimoida automaattisesti", Suomen Huawein johtava tuotekehitysinsinööri Pei Su kertoo.
Elisa toivoo, että ensimmäiset 5g-luvat jaetaan Suomessa vielä tänä vuonna, kun nykyiset 3,5 gigahertsin taajuusalueen luvat päättyvät vuoden lopussa. Tämä taajuus ei siis vaadi uusia päätöksiä EU-tasolla.
Liikenne- ja viestintäministeriö suunnittelee päätöksiä asiasta vielä alkukevään aikana.
Speedtest.net sovellus on näyttänyt ennekin väärin - kun ei näe nyt tarkkaan mikä ikoni tuola on mutta siihen ei luottamista...Mikä 5G? Näyttää alhaala lukevan lte eli 4G.
Elisa aloitti testit ensimmäisellä 5g-kotilaitteella – jo nyt 10-kertainen nopeus 4g:hen verrattuna
Helsingissä nopeutta sitten se 700Mbit/s ylitetty ihan mukavasti: Yli 700Mbit/s nopeus Elisan 4G-verkossa on saavutettu Helsingissä! - MT-TECH.FI
Toinen hieno juttu oli Siuntiossa, jossa testasin nopeutta niin yllätyin että Upload CA toimii hyvin DNA:n omassa verkossa. Toivottavasti laajentuisi käyttöön laajemmin.
![]()