Kokemuksia Samsungin QN90A 50" tv:stä monitorikäytössä. 70% käyttöajasta töiden tekemistä, 20% pelaamista ja 10% sarjojen ja leffojen katselua.
Olen disabloinut local dimmingin service menun kautta PC modessa, sillä LD aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia silloin kun mustalla tai tummalla taustalla on pieniä kirkkaita detaileja. (EDIT: tähän löytyi parempi workaround eli PC:n input labeliksi Game Console ja sen alta Game Mode päälle: local dimming toimii vähän paremmin kuin PC modessa. Lisäksi AVSForumilla jotkut käyttäjät raportoineet uuden firmispäivityksen korjaavan tätä entisestään paremmaksi, itse en ole sitä vielä saanut joten en osaa sanoa pitääkö paikkaansa). Esimerkiksi jos työpöydän taustakuva on puhdas musta, taskbarin ikonit ikään kuin ylivalottuvat ja värit valkaistuvat siten, ettei ikoneista saa oikein mitään selvää. Samat ongelmat näkyvät myös pelatessa, esim. HUD-elementit saattavat ottaa osumaa, ja esim. Metro Exodus Enhanced Editionissa pimeillä alueilla pienet kirkkaat yksityiskohdat, kuten taskulampun laturin näyttö, palavat täysin puhki ainakin HDR:llä. Koska tässä 50" tv:ssä on VA-paneeli ja tästä puuttuu isommissa kyseisen mallin telkkareissa oleva "ultra viewing angle", on natiivi kontrasti bias-valaistuksella itselleni ihan tarpeeksi hyvä. Minulla on myös olohuoneessa LG:n 55" B9 OLED, joten arvostan kyllä täydellisiä mustia, mutta tuo local dimmingin aiheuttama yksityiskohtien puhkipalaminen ottaa niin pahasti pannuun, että mieluummin kärsin hiukan huonommista mustan tasoista.
VRR, 4K 120hz ja HDR toimivat tässä moitteetta. Jotkut käyttäjät ovat tosin tuolla kombinaatiolla valitelleet heikosta local dimmingin suorituskyvystä, mutta koska se itselläni on pelatessa disabloituna, ei tuolla ole väliä. Jos tuo local dimming bugi ei häiritse, niin pelit näyttävät kyllä todella upeilta local dimming standard tai high -asetuksilla. Input lag on game modessa todella matala. Miinusta tulee siitä, että HDMI 2.1 portteja on vain 1 kpl.
Työkäyttöön tämä on kohtuullisen hyvä. Ruudun saa todella kirkkaaksi, mistä on omalla setupilla hyötyä, sillä työhuoneessani on kaksi kirkasvalolamppua kaamosväsymystä karkottamaan ja valotehoa on yhteensä reilusti yli 10 000 lumenia. Ruututilaa on mukavasti. Aluksi 50" tuntui vähän isolta koolta monitoriksi, mutta laitoin sen seinälle työpöydän taakse. Nyt katseluetäisyys on metrin luokkaa ja tuntuu oikein sopivalta. Työhommissa käytän 21:9 kuvasuhdetta eli resoluutio on 3840 x 1600 ja tuolla välttää niskan rasittumisen. Teksti näyttää PC modessa skarpilta, kunhan input signal plus -asetus on enabloitu. (EDIT: myös Game Console + Game Modessa ok Windowsin Cleartypen säätämisen jälkeen) Tuohon asetukseen liittyy sellainen ikävä ominaisuus, että mikäli esim. läppärin irrottaa HDMI-kaapelista menee tuo kyseisen HDMI-portin input signal plus disabled-tilaan, ja se pitää taas käydä manuaalisesti laittamassa päälle, kun läppäri kytketään seuraavan kerran kiinni. Tuo aiheuttaa harmia, kun tulee käytyä toimistolla pari kertaa viikossa, ja input signal plussan enabloiminen vaatii aika monta klikkausta kaukosäätimestä. (EDIT: Tähän on tuntunut auttavan se, että läppärin irrottaa HDMI:stä vain silloin kun sekä tv että läppäri ovat kiinni. Tällöin input signal plus -asetus ei katoa.)
Leffojen ja sarjojen katseluun tv on mielestäni ihan hyvä. Local dimming high-asetuksella näyttää HDR:llä tosi hyvältä, ja ongelmia on lähinnä starfield-tyyppisissä kohtauksissa. Jotkut ovat valitelleet local dimmingin hidasta toimintaa silloin kun siirrytään tummasta kohtauksesta kirkkaaseen, mutta itse en ole havainnut mitään tuohon liittyvää. Eihän tämä OLEDien tasolle yllä, mutta mielestäni ihan kelvollinen ruutu kuitenkin.