Mutta miten olisi jälkikäsittelyyn pinnoistusaine jolla saataisiin kappaleen lujuutta merkittävästi kasvatettua. Tai no kai semmoinenkin on jo, esimerkiksi elektrolyysikäsittely, mutta ihan kuluttajatuotteelle voisi olla kysyntää.
Kirjoitin muutama päivä sitte tästä jälkikäsittylystä jokusen sanasen. Käyttäen hyväksi pla ja abs eroa liueta eri kemikaaleihin en näe syytä, miksei tuota voisi kokeilla enemmänkin.
Olen saavuttanut omissa kokeiluissa jonkin asteista parannusta tulostetun kappaleen kestävyydelle/sitkeydelle ja olisikin kiva jos joku muukin testaisi menetelmää lisäksi.
Rahallinen panostus ei sinällä ole suuri. Asetonia lähimmästä k-raudasta tai vastaavasta. ABS muovia, jollei ole vielä tulostellut sitä niin leego palikat ovat kyseistä tavaraa. Suurisuinen lasipurkki, jonne mahtuu testattava tuloste ja kunnollinen korkki siihen. Siinä ne tärkeimmät olikin. Purkkina on hyvä käyttää esim. tätä koska siinä ei ole muovista tehtyä fulkanointia korkin alapinnassa kuin vaikka silli purkin kannessa on.
Asetonia niin paljon purkkiin, että pla:sta tulostettu kappale varmasti peittyy siihen. Sinällä toki voi kestävyyttä kokeilla vain puolelle kappaleelle jos siltä tuntuu.
Sitten vaan alkaa muodostaa tarvittavaa liuosta sulattamalla abs muovia asetoniin. Nopeiten abs sulaa nesteeseen pikku kappaleina, jolloin liuotettavan kappaleen pinta-ala on mahdollisimman suuri.
Sekoittaminen lusikalla nopeuttaa luonnollisesti liukenemista. Myös lämpöä voi käyttää hyväksi, mutta koska asetoni omaa pienen kiehumispisteen vain 56.3`c astetta tuo prosessi pitäisi tehdä alipaineessa.
Asetonin ja ilman sekoitus syttyy helposti tuleen ja siitä johtuen on syytä pitää lämmönlähteet pois näkyvistä. Normaali huonelämpö on ihan riittävä.
Liuoksen viskositeettiä on helppo säädellä asetonin ja abs muovin määrällä. Tämä on tuttua jos tekee itse esim.kalastus vaappuja. Miksi ei sitten käyttäisi hyväksi jo olemassa olevia tekniikoita.
Mihin kyseinen pinnoitus tekniikka perustuu niin asetoni omaa huomattavasti pienemmän pintajännityksen kuin vaikka vesi, jolloin se pystyy kuljettamaan abs muovin polymeerit sisälle tulostettuun kappaleeseen. Asetonin haihduttua abs polymeerit tarttuvat toisiinsa ja laminoivat tulosteen sisältäkäsin kuin liima konsanaan.
Näin saadaan aikaan pla tuloste, joka on vahvistettu abs muovilla. Kannattaa kokeilla itse, ennen kuin lyttää metodin toimimattomana.
Myös käyttäen esim. tolueeniä hyväksi samainen prosessi on mahdollinen muillakin muovilaaduilla.