• Live: io-techin Tekniikkapodcast tänään perjantaina noin klo 15:15 alkaen. Keskustellaan viikon mielenkiintoisimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähetys YouTubessa. Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>

3D-tulostaminen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja micko
  • Aloitettu Aloitettu
Menee vähä offtopiciks, mut kattelin että prusaan olis tullu firmispäivitys joka sallis tollasten esim. päälaen muotojen tulostamisen ohuemmilla kerroksilla ja sit muut menis paksummilla.
Tarkoitit varmaankin että Prusan sliceriin tullu päivitys? Tommonen säätäminen on nimittäin slicerin hommia. Curassa se löytyy experimental osastolta kohta "Use Adaptive Layers" ja esimerkiksi S3D:ssä voi määrittää eri alueille erilaiset kerroskorkeudet.

Onko sulla ollu sähkökatkoksia kesken tulostuksen? Eikö Prusan tulostuksen palautus ole toiminu?
 
Onko kokemusta VELLEMAN K8200 tulostimesta? Siinä houkuttelee varaosien saatavuus Suomesta ja taitaa olla monia muita tulostimia helpompi tehdä muutoksia laitteeseen. Ohjeita sen paranteluun taitaa myös löytyä -- tarkoittanee että pitää olla kiinnostusta myös itse laitteen kanssa askarteluun ja korjailuun? Josko helpompi vaihtoehto olisi kumminkin CrealityEnder 5 ainakin tulee valmiiksi koottuna.

Omalle tulostukselle ei ole erityisiä tavoitteita, jos ei satunnaisia varaosien tekemistä ota mukaan. Mallintamisen opiskeluun kaiketi menee eniten alkuun. Olisikohan täsmällisesti sopivien LEGO-palikoiden kanssa toimivien osien tekeminen hyvä tavoite :) Luulen että siinä tarkkuuskriteerit on riittävän tarkat. Ennakolta luulen ettei homma ole liian helppo halvemmalle tulostimelle. Jos taas tekee esimerkiksi autoon jokun muoviosan rikkinäisen tilalle, niin toiminnallinen sopivuus riittää ja viilalla voi hienosäätää?

Toistaiseksi on kokemusta 3D-kynästä -- voi korjata jotain pientä. Vapaalla kädellä en itse edes yritä kuin 2D-mallinnusta. Jotain samaa siinä kynän käytössä on kumminkin kuin mitä kone tekee. Koneella on vain aikaa paremmin hinkata pientä ja tarkkaa.

Tuo Vellemanin tulostin on tullut markkinoille muistaakseni 2012 tai 2013. Siihen aikaan se oli ihan soiva peli ja itselläkin sen runko tuolla kaapissa vielä on tilaa viemässä. Silloin ei vielä suomesta tulostimia juuri saanut. Tulostimet on kuitenkin kehittynyt viimeisien vuosien aikana niin paljon että kannattaa katse suunnata johonkin vähän tuoreempaan. Lisäksi tuo hinta noin vanhasta tekniikasta on aika suolainen.
 
Tarkoitit varmaankin että Prusan sliceriin tullu päivitys? Tommonen säätäminen on nimittäin slicerin hommia. Curassa se löytyy experimental osastolta kohta "Use Adaptive Layers" ja esimerkiksi S3D:ssä voi määrittää eri alueille erilaiset kerroskorkeudet.

Onko sulla ollu sähkökatkoksia kesken tulostuksen? Eikö Prusan tulostuksen palautus ole toiminu?

Ymmärsin tuota lukiessa että se vaatis uudemman firmiksen, mutta saatoin lukaista semikiireessä väärinkin.

On ollu muutamia sähkökatkoja. Palautus pelaa kyllä, mutta jos peti pääsee viilenemään liikaa (jos sähkökatko ei olekaan pikaräpsy), niin tuloste napsahtaa pulverimaalatusta tulostusalustasta irti.
 
Tuo Vellemanin tulostin on tullut markkinoille muistaakseni 2012 tai 2013. Siihen aikaan se oli ihan soiva peli ja itselläkin sen runko tuolla kaapissa vielä on tilaa viemässä. Silloin ei vielä suomesta tulostimia juuri saanut. Tulostimet on kuitenkin kehittynyt viimeisien vuosien aikana niin paljon että kannattaa katse suunnata johonkin vähän tuoreempaan. Lisäksi tuo hinta noin vanhasta tekniikasta on aika suolainen.
Vaikka en oikein mitään 3D-tulostimista tiedäkään ja olen vaan keskustelua seurannut niin ihan vaan Vellemanin elektroniikkarakennussarjojen laadun tuntien en suosittelisi tuota tulostinta. Noissa rakennusarjoissakin on ollut osa sellaista kuraa jota ei edes viholliselle haluaisi niin en välttämättä noin kalliissa 3D-tulostimessa lähtisi arpomaan.
 
On ollu muutamia sähkökatkoja. Palautus pelaa kyllä, mutta jos peti pääsee viilenemään liikaa (jos sähkökatko ei olekaan pikaräpsy), niin tuloste napsahtaa pulverimaalatusta tulostusalustasta irti.
Aaaivan joo, tommonen ei tullukaan mieleen. Mä mietin vaan että jääkö siihen joku selkee siirtymä tms.
Toisaalta, jos se ei ole pikaräpsy, ei se UPS sitä pelasta, ellei sitten osta jotain Teslan powerwall tyylistä ratkaisua. Tietokoneita ne parin sadan euron upsit pitää päällä muutaman minuutin, että ehtii kone hallitusti sammua. Toki printterin virran kulutus on pienempi, mutta tuskin 15min kauempaa pystyy ylläpitään.
 
Vinkkinä, isompia UPSeja saattaa saada jopa ihan ilmaiseksi. Aika usein olen huomannut että monessa paikassa vaihdetaan koko UPS kun akut hyytyvät koska UPS-valmistajan oma akkupaketti maksaa yhtä paljon kuin koko UPSi, tosin akkuina yleensä käytetään standardeja 12V 7Ah akkuja joita saa vaikka motonetistä noin kympin kappale. Itselläni on yhteensä reilu 3kVA edestä UPSattua sähköä ja itse UPSit ovat olleet ilmaisia, käytöstä poistettuja joissa ei ole ollut muuta vikaa kuin kypsyneet akut.
 
Tähän pari pointtia, jotka olen itse oppinu kantapään kautta:
1) Tulostimen tarkkuudella on loppujen lopuksi yllättävän vähän merkitystä, sillä millään FDM tulostimella (pursotetaan sulaa muovia kerros kerrallaan) ei saada niin hienoa jälkeä että tulostuskerrokset katoaisi aivan kokonaan, joten kun teet jotakin kappaletta (esimerkiksi nyt vaikka prop kypärän tekeminen) sen loppukäsittely vaatii tasoitinainetta ja hiontaa riippumatta millä kerroskorkeudella olet tulostanut sen. Mutta 0.2 mm kerroskorkeudella tulostettu valmistuu 2x nopeammin kuin 0.1 mm korkeudella tehty.
2) Pieniä kappaleita tulostettaessa, yleensä 0.1 mm kerroskorkeus tekee parempaa lopputulosta kuin 0.05 mm kerroskorkeus. Tämä johtuu ensinnä siitä että mentäessä 0.05 kerroksilla siltaaminen muuttuu huomattavasti vaikeammaksi joten joudut käyttämään tukirakenteita, jotka jättävät ruman jäljen pintaan. Toiseksi tapahtuu sitä, että kuuma tulostinpää aihettaa jo kertaalleen jäähtyneen muovin uudelleen sulamista kun suutin asettaa seuraavaa kerrosta. Aiheesta hieman lisää tässä youtube videossa: video
Syytä tutustua tulostamisen fysiikkaan ja siihen kuinka pieniä määriä nestettä sieltä suuttimesta saa ulos. Nesteellä on pintajännityksensä ja monta muuta muuttujaa. Tuleeko pienien määrien kanssa rakenteesta myös heikompi, jos kerrokset liittyvät toisiinsa heikommin. 3D-tuloste ei kai ole lujuudeltaan yhtä vahva kuin sama valettuna kerralla? Noistakin voisi löytyä vertailuja, kun vain ehtii etsimään. Tekeekö nesteen pienempi virtausnopeus myös tukoksia herkemmin tai jos ei tukoksia, niin klönttejä sitten tulostuspäähän. Lämpötilaa varmaan joutuu säätämään jos nopeudet muuttuu. Mitkä kaikki asiat on vaikuttannu tuossa videossa näkyneisiin virheisiin? Ei kai ainoastaan Tulostettavan kerroksen paksuus ja mekaniikan rajoitteet (niitä on muitakin kuin askelmoottorin mikroaskeleet). Rakenteessa varmaan on värähtelylle alttiimpia tilanteita ja voiko nekin korostua pienillä kerroksilla. Ei kai tässä auta kuin kaivella jonkun tulostimen käyttöohjeita tai ainakin käytön vinkkejä.

3D-kynän kanssa tehtyä häkkyrää saa jäähtymisen jälkeen tasoitettua, kun kuumentaa pinnan uudelleen. Pienen kaasutohon liekin lämpötila on 1000 C päälle -- vähempikin riittäisi, mutta parin sekunnin lämmitys jo tasoittaa epätasaisuudet PLA:sta. Sama varmaan toimii tulosteelle viilan ja puukon lisäksi.
 
Samoilla linjoilla eli ehdottomasti jättää 3mm lankojen laitteet kauppaan. 1.75mm on niin paljon yleisempää lankaa ettei 3mm oikeastaan puolla mikään, ehkä todella todella isot tulostimet ainoa paikka 3mm filamentille, mutta sekin alkaa olla jo teollisuus kokoluokkaa tai vastaavaa eli silloin luultavasti filamentti hommat on muutenkin erilaisia :)

Moottorilla pitää periaatteessa olla tarkkuutta lisää ja voimaa lisää, mutta tuo toki saadaan extruderin välityksellä helposti hoidettua. Välityksellä saadaan helposti samalla kertaa voimaa ja tarkkuutta (hitauden kustannuksella) eli sillä ei juurikaan merkitystä ole. Isoin asia on tuo 1.75mm yleisyys. Toki myös 1.75mm filamentti on extruderin helpompi työntää extruderiin ja näin vältetään mahdollisia drive gearin lipsumisia ja siitä aiheutuvia ongelmia.

Tuosta kysymyksestä "tulostuksen kestämisestä vuorokauden parhaalla tarkkuudella" en nyt täysin saanut kiinni, mitä siinä ylipäätään kysyttiin. Jos mietittiin onko niin pitkät tulostukset mahdollisia, niin isommat tulostukset vie hyvin yleisesti 10-20h ihan normaalin nopeudellakin. Omat tulostukset osuu yleensä 2-6h välille, mutta tulostankin aika karulla laadulla lähinnä mekaanisiin tarkoituksiin tulevia osia ja harvemmin mitään isoa tulee tulostettua. Yleisesti isotkin kokonaisuudet sisältää omissa suunnitelmissa osan alumiinia tai muuta materiaalia ja 3d tuloste osat on pienempiä jotka liitetään muuhun kokonaisuuteen.

Itse suosittelen kyllä Prusaa vaikkapa käytettynä MK2 tai sitten suoraan MK3, erittäin päteviä laitteita ja tukea saa valmistajalta. Magneetti peti (mk3) myös erittäin pätevä varuste ja auto bed leveling. Enderikin vissiin ihan toimiva, mutta siitä ei ole itsellä eikä tutuilla kokemuksia.
3mm (eli oikeasti 2.85mm) lankaa saa ainakin 3DJakelta kotiovelle vuorokaudessa tilauksesta. :smoke:
Eli ei tuo minusta niin vaikeaa hommattavaa ole!
 
Edit

Onhan tuolla toi Kauppa aluekkin eiköhän kuulu ennemmin sinne

En tiedä saako täälä kaupustella mutta jos jollain on oikein intoa niin voisin myydä projektin jollekin jolla enemmän aikaa rakennella niin lähtis halvalla uskoakseni kaikki kilkkeet mitä toimivan tulostimen pystyttämiseen tarvii, poislukien kiinnikkeet ym härpäkkeet millä saada moottorit ym kiinni runkoon. Käytännössä runko, virtalähde ja muu elektroniikka siis. Tuo paskaläjä on nyt vuoden verran ollut nurkissa odottelemassa kokoamistaan ja tässä välissä olen hommannut jo ender 5 pro:nkin niin ei vaan mielenkiinto tai yksinkertaisesti aika riitä tuosta tekemään soivaa peliä.

Yv:nä voi ottaa yhteyttä jos haluaa kuvia yms lisätietoja, hp vaikka 50€. Jykevä alumiininen runko, rampsit ja atx psu ja much much more.
 
Viimeksi muokattu:
Infona tännekin, että Anycubicin sivuilla on menossa ale-kamppis parasta aikaa. Tilasin juuri Wash & Curen, jolle jäi hintaa eurokonversion jälkeen 108€ sis. postit. Ei paha sanoisin. Se ei täysin selvinnyt, että lähetäänkö se asiakkaalle euroopan vai kiinan varastosta, joten ALVit saattaa vielä napsahtaa päälle.

Edit: Cure & Washin -> Wash & Curen
 
Viimeksi muokattu:
265137FD-7943-48AD-A00B-96544FBC684B.jpeg


Eka tulostus, vakio ender 3. Vakio säädöt. 200/45 lämmöt. Suoraan mukana tulleen tikun tuotos tuo. Onko edes sinnepäin ? Clasun Pla
 
Eka tulostus, vakio ender 3. Vakio säädöt. 200/45 lämmöt. Suoraan mukana tulleen tikun tuotos tuo. Onko edes sinnepäin ? Clasun Pla
Ihan ensimmäinen vinkki: Älä ikinä koskaan tulosta jonkun toisen tekemää gcodea!
a) gcodeen voi upottaa vahingollista koodia joka rikkoo tulostimen
b) koneet ovat yksilöitä, se koodi mikä sopii yhteen koneeseen, ei todellakaan sovi toiseen
c) kun et ole itse säätänyt sliceria, et tiedä mitä asetuksia pitää muuttaa jotta saat paremman lopputuloksen

Kuvasi on aika kaukaa otette, mutta ainakin parissa kohdassa näyttää olevan vähän alipursotusta ja toisessa korvassa näkyy haituvia. Noita on nyt mahdoton lähteä korjaamaan kun ei tiedä mitä asetuksia slicerissa oli.
Jos haluat erinomaisia tulostuksia, ensimmäinen mitä pitää tehdä on kalbroida tulostin. Teaching tech youtube-kanava vastikään teki hyvän sivun jonne on koottu kutakuinkin kaikki aiheeseen liittyvä: Teaching Tech 3D Printer Calibration
Vastaavia ohjeita on netti pullollaan, jos noita on vaikeata tajuata. Hakusanoilla löytyy hakukoneista ja videoita youtubesta.
 
265137FD-7943-48AD-A00B-96544FBC684B.jpeg


Eka tulostus, vakio ender 3. Vakio säädöt. 200/45 lämmöt. Suoraan mukana tulleen tikun tuotos tuo. Onko edes sinnepäin ? Clasun Pla
Ihan hyvältä näyttää, vois varmaan olla hitusen parempiki jos näkis lähempää. Näköjään Creality on vaihtanut esimerkkitulosteen koirasta kissaan. Kannattaa tulostella tätä Calibration Cubea ja mitata onko sivut 20mm. Myös ympyröiden tulosteleminen kannattaa, jos tulee vähän soikioita niin sitten kiristää periksi antavaa kuminauhaa. Tässä ketjussa vuoden 2018 marraskuussa on minun ongelmia jossa ympyröistä tuli soikioita.
 
Dodiin. PostNord kantoi tänään kotiin kauan odotetun Prusa Minin. Täälläkin nyt aloitetaan viikonloppuna parjatuilla Clasun rullilla. Katsotaan mitä tulee. Hyvin uskalsi laitteen tilata kun tietää että täällä on aktiivinen yhteisö mistä saa vinkkejä mahdollisissa haasteissa.
Ensimmäinen tulostin siis kyseessä, ja varmaan lähtötiedot on itellä yhtä pihalla kuin muillakin juuri aloittaneilla.

Isoin huoli nyt kuitenkin on, kuinka MINI Haribo tuolta paljastuu. :D

Mistä olette hankkineet askarteluihin esim. M5 pultteja jne muttereita? Suunnittelin nyt Miniin ainakin rullanpidikkeen askarrella kiinteäksi.
 
Viimeksi muokattu:
Ihan hyvältä näyttää, vois varmaan olla hitusen parempiki jos näkis lähempää. Näköjään Creality on vaihtanut esimerkkitulosteen koirasta kissaan. Kannattaa tulostella tätä Calibration Cubea ja mitata onko sivut 20mm. Myös ympyröiden tulosteleminen kannattaa, jos tulee vähän soikioita niin sitten kiristää periksi antavaa kuminauhaa. Tässä ketjussa vuoden 2018 marraskuussa on minun ongelmia jossa ympyröistä tuli soikioita.

Kiitän, tikulla tuli myös koira mutta päädyin kissan vetää. Vedin nauhat kireälle et soi heti alkuun. Tubessa oli video jossa testailtiin ja todettiin et liian kireälle ei oikein voi edes vetää. Tyytyväinen olen kyl, halpa ku saippua oli vehe ja paljo parempaa tekee mitä odotin.

Erilaista osaa tullu jo tehtyä, tuulettimen suojaa ja filamentin ohjuria. Näihin nostanu vauhtia laadun kustannuksella koska ei ole juuri väliä vaikka karvan kerrokset näkyy.
 
Dodiin. PostNord kantoi tänään kotiin kauan odotetun Prusa Minin. Täälläkin nyt aloitetaan viikonloppuna parjatuilla Clasun rullilla. Katsotaan mitä tulee. Hyvin uskalsi laitteen tilata kun tietää että täällä on aktiivinen yhteisö mistä saa vinkkejä mahdollisissa haasteissa.
Ensimmäinen tulostin siis kyseessä, ja varmaan lähtötiedot on itellä yhtä pihalla kuin muillakin juuri aloittaneilla.

Isoin huoli nyt kuitenkin on, kuinka MINI Haribo tuolta paljastuu. :D

Mistä olette hankkineet askarteluihin esim. M5 pultteja jne muttereita? Suunnittelin nyt Miniin ainakin rullanpidikkeen askarrella kiinteäksi.
M5 pultteja saa rautakapoista ja Tokmanni, Puuilo, Motonet yms. Siitä pienemmät menevät hieman harvinaisemmaksi, mutta M4 ruuveja tai pultteja vielä löytää melko helposti.
Esimerkki vaikka tässä:
 
M5 pultteja saa rautakapoista ja Tokmanni, Puuilo, Motonet yms. Siitä pienemmät menevät hieman harvinaisemmaksi, mutta M4 ruuveja tai pultteja vielä löytää melko helposti.
Aivan. Loistavaa, kiitos. Jännä ettei oma googletus tarjonnut noita. Tässä vielä kuusiokololla nappivalinta omaan käyttöön: Kuusiokoloruuvi M5 x 12 DIN912 A2 RST 14 kpl | Motonet Oy

Tulosteiden ohjeissa (prusaprinters tai thingiverse) puhutaan usein T-muttereista. Olenko sokea vai eikö niitä löydy ihan samaan tapaan?
Käsittääkseni tavalliselle M5 mutterille voi tulostaa ”T-pidikkeen” jolloin esimerkiksi alumiiniprofiiliin saa kiinnitettyä asioita? Olenko ihan hakoteillä?

On tämä kyllä aivan perhanan mahtavaa, kun nyt saan tulostettua varastoonkin miljoonalaatikon ja vaikka siihen aiemmin mainittuun Kenwoodin tehosekoittimeen uuden hyrrän muoviosan. Eikä nyt takerruta siihen että mm. miljoonalaatikon olisi saattanut saada halvalla ihan ostamallakin :)

Fusion360 täytyy toki myös asentaa, jotta saa USB3-hubille suunniteltua pidikkeen, jotta sen saa tuotua sähköpöydän etureunaan.

Lopputyöpäivästä taisi tulla tosi hyödyllinen.
2D54D7C1-E2C9-4E8F-93A3-BE6541344887.jpeg
 
Viimeksi muokattu:
Vedin nauhat kireälle et soi heti alkuun. Tubessa oli video jossa testailtiin ja todettiin et liian kireälle ei oikein voi edes vetää. Tyytyväinen olen kyl, halpa ku saippua oli vehe ja paljo parempaa tekee mitä odotin.
Tubessa on myös video jossa neuvotaan jättämään nauha sopivan tiukaksi. ;) Saattaa olla haitaksi jos se alkaa venymään tai napsahtaa poikki.

Mulla on Ender 3 Pro toiminu hyvin, paitsi nyt kesällä "feederin kiristysjousi" on alkanu löystymään ja näyttäis että siinä pyörittimessäkin on kulumaa. Ajattelin tilata sellaisen kaksi puolisen feederin syöttäjän johon en nyt löydä linkkiä kun en ole kotona.
 
Hyvin uskalsi laitteen tilata kun tietää että täällä on aktiivinen yhteisö mistä saa vinkkejä mahdollisissa haasteissa.
Kannattaa liittyä myös facebookin Prusa ryhmään, siellä on paljon enemmän porukkaa kuin täällä ja Prusan asiakaspalvelu on kuulemma alan parhaita. Englanniksi toki nuo molemmat. Onnittelut uudesta printteristä!
 
Alkanu vähän isomman tulostusalueen kone polttelemaan. 2015 hommattu wanhao duplicator 4x (225*145*150mm )kyllä ajaa omiin hommiin asiansa. Joskaan en ole koskaan tuota kahden erivärin tulostusta edes kokeillut. Tulostuspäät päivittelin joskus micro swissin päihin.
Tulostus laaduissakin varmaan parannusta tullut?
Niin olisiko tuo ender 3 v2 semmonen hyvä valinta? Yhdenpään laite riittää.
 
Fusion360 täytyy toki myös asentaa, jotta saa USB3-hubille suunniteltua pidikkeen, jotta sen saa tuotua sähköpöydän etureunaan.
Olikohan Fusion360 ilmainen? Tais olla, no kumminkin, ei kannata käyttää/warettaa nuita 4000€ammattilaissoftia joiden matkassa tulee tiesmitä "turhaa" lisäosaa piirilevyjen tekoon sun muuhun. 3D-tulostushommiin riittää 3D-mallin piirtäminen (mahdollisimman nopeasti!) ja sen tallentaminen .STL muotoon. Siihen käy loistavasti kallis Solidworks tai ilmainen FreeCAD jonka nopeudesta ja käyttöliittymän hyvyydestä yllätyin. Voittaa esim. Autodesk Inventorin reilusti. Piirrän rehellisesti sanottuna 2-5 kertaa nopeammin FreeCAD:lla tai SolidWorks:lla (4000€), kuin tuolla Inventorin paskalla. EDIT:; Inventorille on tietysti paikkansa kovassa ammattilaiskäytössä, mutta 3D-tulostusharrastukseen se on liian raskas ja monipuolinen.

CAD-ohjelmista löytyy enemmän cad-ohjelma-hakusessa -ketjusta.
 
Viimeksi muokattu:
Alkanu vähän isomman tulostusalueen kone polttelemaan. 2015 hommattu wanhao duplicator 4x (225*145*150mm )kyllä ajaa omiin hommiin asiansa. Joskaan en ole koskaan tuota kahden erivärin tulostusta edes kokeillut. Tulostuspäät päivittelin joskus micro swissin päihin.
Tulostus laaduissakin varmaan parannusta tullut?
Niin olisiko tuo ender 3 v2 semmonen hyvä valinta? Yhdenpään laite riittää.
Ender-sarja menee näin:
Vuonna 2018 tuli: Ender 3 (halpa, tulostin osina)
Melkein heti perään : Ender 3 Pro (halpa, uusi virtalähde, tulostin koottu lähes kokonaan valmiiksi)
Nyt 2020: Ender 3 v2 (lasipeti, helpompi säätää joitain juttuja, parempi ulkonäkö, jne.)

Tuo eka Ender 3 on hämmentävän hyvä hintaansa nähden. Mitä katsoin nettisivuja niin näyttää että Ender 3 v2 hätäratkaisu Ender 3:n (ja Pro version) liian halpaan hintaan josta ei jää mitään käteen. Ns. yli hintaa tuossa näyttää olevan, mutta voihan siellä olla vaikka mitä pientä parannusta. Esim. tuo feederin jousi josta kirjoitin päivällä on yleinen vika ja se voi olla korjattu.
 
Kiitos näistä, ulkonäölllä ei ole merkitystä.
oki saa muitakin suositella max 500e hintaan.
 
Ender-sarja menee näin:
Vuonna 2018 tuli: Ender 3 (halpa, tulostin osina)
Siitä oli/on useampi versio, mutta Creality ei peruskiinalaiseen tapaan tee uutta SKU:ta vaikka kuinka dramaattisesti vaihtavat osia tai kokoomisastetta, SKU on heille vain markkinointi keino. Itsellä on ihan alkupään Ender 3 ja siinä ei tarvinnut kuin 4 ruuvia kiinnittää, kasaamiseen meni aikaa noin 15-20min.
Melkein heti perään : Ender 3 Pro (halpa, uusi virtalähde, tulostin koottu lähes kokonaan valmiiksi)
Moni varmaankin oli kiinnostunut brändätystä virtalähteestä, mutta Creality markkinoi Pro mallia ensisijaisesti magneettisellä pedillä, joka oli kopioitu Prusan mk3:sta.
Nyt 2020: Ender 3 v2 (lasipeti, helpompi säätää joitain juttuja, parempi ulkonäkö, jne.)
V2 pääasiallinen parannus on 32 bittinen emo, jolla on valmiina hiljaiset askelmoottorien ohjaimet, bootloader valmiiksi asennettu ja paljon enemmän tilaa käyttäjärjestelmälle jotta voit ottaa enemmän hyödyllisiä ominaisuuksia käyttöön.

Minkä sitten noista valita, on hyvin hintapoliittinen päätös. Hyvin pikaisella vilkaisulla Ender 3 maksaa noin 170 euroa, Pro malli 200 euroa ja uusin v2 noin 240 euroa. Jos itse ostaisin nyt jonkin noista, valitsisin v2 mallin. Jos olisin ostamassa ensimmäistä tulostinta ja koko 3D printtaus olisi mulle uus juttu, ottaisin halvimman perus mallin. Tuohon pro-malliin en löydä mitään tilannetta jossa sen valitsisin. Välillä on jossakinpäin nettiä salamatarjouksia jostakin noista, jolloin hinnata on pudonnut noin 30% pois. Euroopan ulkopuolelta ostaessa hintaan saattaa tulla 24% korotus kun tulli perii alvia.

edit: Korjataan hintoja hieman, vahingossa osui silmään. Banggood myy Ender 3X:ää 170 euroon Tsekeistä lähetettynä ja uusi käyttäjä saa 20 euroa alennusta. (Tuo 3X malli on mun käsittääkseni perus Ender 3 mutta lisättynä power save moodilla). Ender v2 220 euroa Tsekeistä lähetettynä ja uudelle käyttäjälle 20e alea. Toimitusajat noille 2-5 työpäivää.
edit2: Ja onhan siellä ihan perusmallikin, sen hinta 150e Tsekeistä ja 20e uudelle käyttäjälle alea. Jäljelle jäävä 130 euroa on jo huh huh halpa.
 
Viimeksi muokattu:
Tubessa on myös video jossa neuvotaan jättämään nauha sopivan tiukaksi. ;) Saattaa olla haitaksi jos se alkaa venymään tai napsahtaa poikki.

Mulla on Ender 3 Pro toiminu hyvin, paitsi nyt kesällä "feederin kiristysjousi" on alkanu löystymään ja näyttäis että siinä pyörittimessäkin on kulumaa. Ajattelin tilata sellaisen kaksi puolisen feederin syöttäjän johon en nyt löydä linkkiä kun en ole kotona.

Joo, nyt tulostusvauhti Pla:lle mulla 50mm/s , ainut mikä vähä tökkii et viel tulee haituvaa. Retraction 5mm 25mm/s , ohuita haituvia puskee. Lämmöt 205/50
 
Siitä oli/on useampi versio, mutta Creality ei peruskiinalaiseen tapaan tee uutta SKU:ta vaikka kuinka dramaattisesti vaihtavat osia tai kokoomisastetta, SKU on heille vain markkinointi keino. Itsellä on ihan alkupään Ender 3 ja siinä ei tarvinnut kuin 4 ruuvia kiinnittää, kasaamiseen meni aikaa noin 15-20min.

Moni varmaankin oli kiinnostunut brändätystä virtalähteestä, mutta Creality markkinoi Pro mallia ensisijaisesti magneettisellä pedillä, joka oli kopioitu Prusan mk3:sta.

V2 pääasiallinen parannus on 32 bittinen emo, jolla on valmiina hiljaiset askelmoottorien ohjaimet, bootloader valmiiksi asennettu ja paljon enemmän tilaa käyttäjärjestelmälle jotta voit ottaa enemmän hyödyllisiä ominaisuuksia käyttöön.

Minkä sitten noista valita, on hyvin hintapoliittinen päätös. Hyvin pikaisella vilkaisulla Ender 3 maksaa noin 170 euroa, Pro malli 200 euroa ja uusin v2 noin 240 euroa. Jos itse ostaisin nyt jonkin noista, valitsisin v2 mallin. Jos olisin ostamassa ensimmäistä tulostinta ja koko 3D printtaus olisi mulle uus juttu, ottaisin halvimman perus mallin. Tuohon pro-malliin en löydä mitään tilannetta jossa sen valitsisin. Välillä on jossakinpäin nettiä salamatarjouksia jostakin noista, jolloin hinnata on pudonnut noin 30% pois. Euroopan ulkopuolelta ostaessa hintaan saattaa tulla 24% korotus kun tulli perii alvia.

Ender 3 vajaa 140e kotia toimitettuna Tsekeissä , AliExpress. € 144,56 28% Off | Creality 3D Ender-3 / Ender-3 Pro 3D Printer DIY Kit Self-assemble Ender 3 with Upgrade Resume Printing MeanWell Power Supply
US $167.0 28% OFF|Creality 3D Ender 3 / Ender 3 Pro 3D Printer DIY Kit Self assemble Ender 3 with Upgrade Resume Printing MeanWell Power Supply|3D Printers| - AliExpress

Siihen sit parempi extruder tilattu (5e) ja pedin jouset (2e) , paree emo ois tulos (24e) , noilla mennää aluksi :)

Joo ja mulle tärkein oli et alku sijoitus on kohtuullinen. Toki jos enempi varaa laita niin v2 varmaan hyvä heti ostaa :)
 
Joo, nyt tulostusvauhti Pla:lle mulla 50mm/s , ainut mikä vähä tökkii et viel tulee haituvaa. Retraction 5mm 25mm/s , ohuita haituvia puskee. Lämmöt 205/50
Vaihda tuo retraction nopeus 40 mm/s:iin, niin pitäis haituvat poistua. Mutta älä laita sitä paljoo tuota isommaksi, muuten voi tulla muita ongelmia. Tulostuslämpötila ja filamentin merkki vaikuttaa myös. Itse tulostelen pääasiassa 210 asteella, mutta noi on just merkkikohtaisia juttuja mikä on paras.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitos neuvoista, pitää testailla. Muuten tulee ny hyvää laatua. Laakeripesät (608) on ainakin mitoistaan just eikä Melkeen :)
 
Ketjua kahlattu läpi, ja oikeastaan ei äkkiseltään silmään sattunut keskustelua vähän kalliimman hintaluokan laitteista.

En ole itse tulostinta omistanut vaan muutamat osat tulostuttanu kavereilla. Nyt olisi kuitenkin aika jo saada itsellekkin printteri. Paljon prusaa kehutaan. Mutta mitä jos olisi käytettävissä 1,5 k€ rahaa? Tuoko tämä jotain merkittävää etua? Kahdella tulostuspäällä ilmeisesti voisi tehdä myös tukirakenteita jostain halvemmasta/heikommasta materiaalista jonka poistaminen ei ole niin työn ja tuskan takana.


Tulostin tulisi lämpimään talliin, mutta siellä on ajoittain aika pölyistä niin suljettu vaihtoehto kiinnostaisi, mutta ei välttämätön, sillä voin itsekkin värkätä kotelon ja siihen tuuletukset ym. Eniten arvostaisin sitä ettei itse laitetta tarvitsisi kauheasti säätää, eli itse tulostus prosessi mahdollisimman yksinkertainen. Tietty nyt jotku alkukalibroinnit ym, mutta joka kerta ennen tulostusta säädöt minimiin.

Yhteensuuntaan pitäisi se väh 300 mm löytyä tulostusalaa.

Tulostusmateriaalina PETG, lisäksi nylonkin kiinnostaisi.

Onko esim. nämä hintansa arvoisia:



Myös jonkun kitin rakennus ei ole ongelma.

Jotenkin paljon vaikeammaksi mennyt tämä kun tulostimia on niin paljon erilaisia. Ja pahoittelut jos ketjussa oli näistä jo juttua, mutta eipä sattunut silmään.
 
Minillä testiprintit on käynnissä ja lievää haiventa (stringing?) on havaittavissa. Käytössä on Prusaslicer. Yllä oli puhetta että retraction asetuksia tulisi muuttaa ainakin Enderillä? Päteekö sama Miniin, jos kyllä, niin mitä näistä pitää siis säätää:
string.PNG
F2427018-530F-4EF8-BF01-7F9DBB5BABEB.jpeg

Tässä tuli jo viikonlopun aikana mokattua ja tukittua hotend. Ilmeisesti olin säätänyt Minissä tulostuslämpötilan liian alas kun ei tullut filament hotendistä läpi. Filament oli päässyt menemään kaksinkerroin lähellä hotendia ja ei sitten liikkunut mihinkään. Piti jo kertaalleen purkaa extruder pulley ja koota uudestaan koska filamentti oli kokonaan jumissa Minissä, ei toiminut load eikä unload. Prusa Knowledgebase
Täytyy kyllä todeta, että olihan upeeta kun huhuilin redditissä prusan ryhmässä, ja noin 15min meni, kun joku avulias oli jo Discordissa videolla pitelemässä kädestä kiinni ja neuvomassa mitä pitää tehdä. Upeaa yhteisöllisyyttä. Toki vastaava olisi voinut olla missä tahansa Ender-ryhmässäkin, en sitä siis tarkoita. Mutta hienoa että nyyppiä autetaan!

Mukana tullut IPA-liina on tietysti jo käytetty ja kuivunut. Täytynee siis hakea seuravalla kauppareissulla tätä: IPA Isopropanoli 1 l | Motonet Oy
 
Viimeksi muokattu:
En ole itse tulostinta omistanut vaan muutamat osat tulostuttanu kavereilla. Nyt olisi kuitenkin aika jo saada itsellekkin printteri. Paljon prusaa kehutaan. Mutta mitä jos olisi käytettävissä 1,5 k€ rahaa? Tuoko tämä jotain merkittävää etua? Kahdella tulostuspäällä ilmeisesti voisi tehdä myös tukirakenteita jostain halvemmasta/heikommasta materiaalista jonka poistaminen ei ole niin työn ja tuskan takana.
Prusa on paras printteri ainakin 3000 euroon asti. Siitä ylöspäin mentäessä hinnat nousevat kyllä rajusti, mutta saatava lisäarvo on marginaalista. Prusa on todella helppo ja halpa koteloida itse. Laita Googleen hakusanoiksi "Prusa" ja "ikea lack", niin löydät runsaasti ohjeita. Hinnaksi tulee muutama kymppi ja aikaa kuluu ehkä tunti.

On totta että veteen liukeneva PVA on kiva käyttää tukirakenteena, mutta käytännössä sen käyttäminen luo myös ongelmia. Kahden suuttimen tulostinta on paljon vaikeampi kalibroida, tulostusjäljessä voi tulla ongelmia (toisen suuttimen pitää odottaa sillä välin kun toinen tulostaa, tukosten mahdollisuus kasvaa ja ainakin haituvia on vaikeampi estää) ja loppujenlopuksi ne tukirakenteiden poistaminen ei ole mikään ongelma valtaosassa tulosteista. Itsellä ei ole monisuutin tulostinta ollu, mutta mitä olen lukenut käyttökommentteja, valtaosa moisen koneen omistajista ei ole toista suutinta käyttänyt ensimmäisen kokeilemisen jälkeen. Tukirakenteiden poistaminen on käyttäjän taidoista kiinni. Nimittäin slicerissa niitä voi säätää erittäin tarkasti ja parhaimmillaan lopputulos on semmoinen että etusormalla napauttaa ja tukirakenteet ovat poissa.

Tässä viestiketjussa suositeltuja laitteita ei tarvitse juurikaan säätää. Kun kone tulee kotiin, siihen tehdään kalibrointi ja asetetaan tulostuskorkeus oikeaksi. Sen jälkeen tulostellaan kymmenittäin juttuja ennenkuin mitään tarvitsee koneelle tehdä. Valtaosa säädöistä tapahtuu slicerin puolella ja ne säädöt pitää tehdä vaikka tulostin maksaisi miljardin. Jos joku on kertonut sulle kauhukokemuksia kauheasta koneen säätämisestä, tämä henkilö on joko hankkinut itselleen täyden romun tai sitten ei osaa säätää tulostinta. Mutta kuten sanottua, mikään 3D tulostin ei ole plug 'n' play. Koneet ovat tyhmiä ja se on käyttäjän vastuulla miettiä missä asennossa kappale täytyy tulostaa, tarvitaanko tukirakenteita, millaisen lämpötilan ja nopeuden valittu materiaali vaatii, miten kappale saadaan pysymään alustassa kiinni jne.
Olet ehkä lukenut myöskin loputtomasti juttuja koneiden modaamisesta. Täällä ehkä yleisimmin mainitut koneet ovat Ender 3 ja Prusa mk3, kumpikaan niistä ei tarvitse mitään modia toimiakseen ällistyttävän hyvin. On ehkä muutama (siis yhden käden sormilla laskettavissa) modi joka helpottaa Ender 3:n kanssa työskentelyä, mutta 99% netistä löytyvistä Ender 3 modeista on joko täysin turhia, pelkästään kosmeettisia tai sitten siitä samasta hyödyllisestä modista tehtyjä loputtomia iteraatioita.

PETG tulostaminen onnistuu kaikilla tulostimilla. Suoraan puhtaalle lasille ei kannata tulostaa tai jää pysyvästi kiinni, mutta liimapuikkoa väliin ja hyvin helppoa. Nylon taas on hyvin hankala tulostaa. Filamenttirulla imee kosteutta kuin sieni ja tuloste ei meinaa millään tarttua alustaan. Nylon tarvitsee myös normaalia korkeemman tulostuslämpötilan, johon mm Ender 3 ei suoraan tehtaalta tulleena pysty, mutta halvimmillaan muutos on 7 euron Capricornin vaihtaminen perus bowden putken tilalle. Prusa mk3 pystyy tulostamaan ilman mitään muutoksia.
 
Minillä testiprintit on käynnissä ja lievää haiventa (stringing?) on havaittavissa. Käytössä on Prusaslicer. Yllä oli puhetta että retraction asetuksia tulisi muuttaa ainakin Enderillä? Päteekö sama Miniin, jos kyllä, niin mitä näistä pitää siis säätää:
string.PNG
F2427018-530F-4EF8-BF01-7F9DBB5BABEB.jpeg

Tässä tuli jo viikonlopun aikana mokattua ja tukittua hotend. Ilmeisesti olin säätänyt Minissä tulostuslämpötilan liian alas kun ei tullut filament hotendistä läpi. Filament oli päässyt menemään kaksinkerroin lähellä hotendia ja ei sitten liikkunut mihinkään. Piti jo kertaalleen purkaa extruder pulley ja koota uudestaan koska filamentti oli kokonaan jumissa Minissä, ei toiminut load eikä unload. Prusa Knowledgebase
Täytyy kyllä todeta, että olihan upeeta kun huhuilin redditissä prusan ryhmässä, ja noin 15min meni, kun joku avulias oli jo Discordissa videolla pitelemässä kädestä kiinni ja neuvomassa mitä pitää tehdä. Upeaa yhteisöllisyyttä. Toki vastaava olisi voinut olla missä tahansa Ender-ryhmässäkin, en sitä siis tarkoita. Mutta hienoa että nyyppiä autetaan!

Mukana tullut IPA-liina on tietysti jo käytetty ja kuivunut. Täytynee siis hakea seuravalla kauppareissulla tätä: IPA Isopropanoli 1 l | Motonet Oy
Joo kyllä extraction asetuksia joutuu ihan kaikilla tulostimilla säätään ja ideaaliasetukset ovat myös materiaalista johtuvia. Thingieversessä on lukemattomia malleja haituvien poistamisen testaukseen, kuten mm tämmönen: Ultrafast and economical stringing test by s3sebastian

Mun silmään sun extraction pituus voisi olla vähän suurempi (ehkä 5mm?), mutta nopeutta voisi ehkä vähän laskea (40-50mm/s?). Prusa slicerissa pitäisi kyllä olla aika hyvät esiasetukset Prusan omille tulostimille, onhan heillä noita satoja kappaleita tulostamassa osia uusiin tulostimiin, mutta voit toki kysellä yhteisöstä että mitä muutoksia ovat tehneet tai olisko jollain jakaa heidän tekemäänsä ja hyväksi huomaamaansa profiilia.
Joo näiden koneiden ympärillä yhteisö on pääosin aivan esimerkillistä. Itseasiassa ilman yhteisöä 3D tulostaminen olisi edelleen lähtökuopissaan. Todella mainio esimerkki siitä miten open source parhaimmillaan toimii, sekä laitteiden että tulostusmallien osalta. Sekä tietenkin ton auttamisen osalta...on ehkä ihan hyvä ettei 3D tulostaminen ole plug 'n' play, niin karsiutuu ne äkkipikaisimmat ja äkäisimmät tyypit pois :)
 
voin itsekkin värkätä kotelon ja siihen tuuletukset ym.

Yhteensuuntaan pitäisi se väh 300 mm löytyä tulostusalaa.
Sorry uudelleenpostaus, mutta unohdin kommentoida kahta asiaa.
Koteloituun tulostimeen ei välttämättä tarvitse tuuletusta, itseasiassa se on jopa pahasta. ABS sisältää myrkyllisiä ainesosia, mutta nykypäivänä sitä ei tarvitse tulostaa kun on myrkyttömiä vaihtoehtoja. Kaikista materiaaleista toki tulee hieman hajuja/tuoksuja, mutta jos tulostin on sulla erillisessä tilassa, et tarvitse mitään aktiivihiilisuodatusta tai poistoilman johtamista ulkoilmaan. Kotelon tuuletus aiheuttaa sisälle ilmavirtoja ja lämpötilavaihteluita tulostusalueelle, joka vaikuttaa tulostuslaatuun. Mutta vielä tärkeämpänä, tulostin päästää ilman erittäin pieniä partikkeleita (volatile organic compounds) ja on hyödyksi jos ne partikkelit annetaan rauhassa laskeutua koteloinnin sisäpinnoille eikä puhaltaa niitä pois kotelosta.
Jos koteloon haluaa jotain elektroniikkaa ympätä, itse laittaisin pari ledinauhan pätkää, lämpömittarin ja ehkä raspissa pyörivän octoprintin ja siihen lisännäisenä kameran kuvaamaan timelapsia + että etänä näkee työn tilanteen ilman sinne talliin menemistä.

Prusalta on tulossa lähiaikoina uusi isompi malli: Prusa XL. Ei ole vielä hintaa tai muitakaan speksejä tiedossa, mutta vuosi sitten Prusa sanoi "ihan kohta julkaistaan".
 
Mun silmään sun extraction pituus voisi olla vähän suurempi (ehkä 5mm?), mutta nopeutta voisi ehkä vähän laskea (40-50mm/s?).
Olen varmuudeksi säätänyt sitten Minissä tulostusnopeuden 100% —> 80% kun ajattelin jos se korjaisi asioita. Lienee samasta nopeuden pudotuksesta kyse?
 
Olen varmuudeksi säätänyt sitten Minissä tulostusnopeuden 100% —> 80% kun ajattelin jos se korjaisi asioita. Lienee samasta nopeuden pudotuksesta kyse?
Pidä se siinä 100%:ssa! Tulostimesta säädettäessä se pudottaa kaikkia nopeuksia, tulostus, siirto, syöttö jne jne. On parempi säätää slicerista yksittäisiä nopeuksia joissa on ongelmia.
 
Magneettipetiin on jäänyt jotain filamentin jämiä mitä en saa kynnellä rapsutettua pois. Nyt kun IPA ei ole vielä käsillä, milläs yleisellä kodinpuhdistusaineella (?) tuon saisi pois?
 
Jonkuntovin jo kiinnostanut hommata 3D-tulostinta ja noita tässä jo katsellutkin ja tätä ketjua lukenut muutamia sivuja. Ender 3 V2 tuntuu olevan hinta/laatu suhteeltaan ainakin kovaa tavaraa, mutta mites tuo vielä kickstarterissa oleva creatityn CR-6 SE? Tuossa CR-6 SE on ainakin automaattisesti hakeutuva pöydän korkeus ja kosketusnäytöllinen näyttö. Onko muita tulostin ehdotuksia tai mielipiteitä noista?


 
120 euron ero noilla v2 hyväksi. Jossakin vaiheessa oli juttua että jos jokin raja kickstarterissa ylittyy, Creality päivittää CR-6:n emon 32 bittiseksi, mutta mitään varmistusta asiasta ei ole tullut. Testikoneet ainakin ovat olleet 8 bittisiä. Selkeä etu siis v2:lle tuosta, jossa ainakin on 32 bittinen emo. Jännä homma muuten, kun nyt tuota CR-6:sta on ruvettu myymään jokapuolella, vaikkei kaikki kickstarter kampanjaan osallistuneet ole saaneet omia koneitaan...joko nämä myyntiin tulleet koneet on jollakin tavalla erilaisia, tai niitä myydään ennenkuin kaupat ovat saaneet varastoa tai sitten Creality vain päätti viitata kintaalla kickstarter kampanjaan osallistuneille. Muutama youtube kanava oli tuota CR-6:sta saaneet kokeiluun, enkä nyt muista mistä asioista valittivat, mutta muistan että videot katsottuani multa ainakin sammu kaikki mielenkiinto kyseiseen malliin.

Mites sitten tuo automaattinen pedin korkeuden säätö. Mä tiedän että monet ostelee tulostimiinsa vastaavia systeemejä jälkiasennettuna, BL-Touch varmaankin kaikkein tunnetuin merkki, mutta mulla on asiaan vaihtoehtoinen näkemys. Pedin korkeutta tarvii säätää niiiiin harvoin, että sen tekeminen käsikäyttöisesti ei ole mikään ongelma, pikemminkin päinvastoin. Jos teet pedin korkeudensäädön käsin, teet sen alle minuutissa. Automaattisessa pedinsäädössä jokaista tulosta ennen kone käyttää useamman minuutin luotaamiseen. No eihän se muutama minuutti jokaiseen tulokseen paljon ole lisää ja onhan se toki helpottava asia ettei tarvitse sitten ikinä oppia käsin tekemään pedin säätöjä, mutta jos tulostin maksaa 220 euroa, oletko valmis maksamaan 120 euroa vain tuosta helpotuksesta? Ja ymmärrän täysin jos joku on valmis maksamaan tuon erotuksen vain tuosta, mutta toinpahan tuon näkökulman esille ajateltavaksi.

Tällä hetkellä ei ole kyllä mulla mielessä mitään kilpailevaa tulostinta tuohon hintaluokkaan. On niitä joitakin muitakin hyviä, mutta ne ovat kalliimpia, joko vähän tai paljon kalliimpia.
 
Mites sitten tuo automaattinen pedin korkeuden säätö. Mä tiedän että monet ostelee tulostimiinsa vastaavia systeemejä jälkiasennettuna, BL-Touch varmaankin kaikkein tunnetuin merkki, mutta mulla on asiaan vaihtoehtoinen näkemys. Pedin korkeutta tarvii säätää niiiiin harvoin, että sen tekeminen käsikäyttöisesti ei ole mikään ongelma, pikemminkin päinvastoin. Jos teet pedin korkeudensäädön käsin, teet sen alle minuutissa. Automaattisessa pedinsäädössä jokaista tulosta ennen kone käyttää useamman minuutin luotaamiseen. No eihän se muutama minuutti jokaiseen tulokseen paljon ole lisää ja onhan se toki helpottava asia ettei tarvitse sitten ikinä oppia käsin tekemään pedin säätöjä, mutta jos tulostin maksaa 220 euroa, oletko valmis maksamaan 120 euroa vain tuosta helpotuksesta? Ja ymmärrän täysin jos joku on valmis maksamaan tuon erotuksen vain tuosta, mutta toinpahan tuon näkökulman esille ajateltavaksi.

Ostin tulostimen 2013, sen alusta on oikeastaan säädetty vain kerran silloin kun otin koneen käyttöön.
Alustana on lasilevy, tähän mennessä on ollut niin suora ettei ole tarvinnut mitään säätöä paitsi tietysti korkeus- offset kun vaihdoin 3mm => 4mm lasiin.
 
Niin en tiedä miten noissa tuo automaattinen pedin säätö toimii, mutta ainakin duet3d kortilla tuo säätö tapahtuu niin, että sillä anturilla luodaan pedistä ns. heatmap jota sitten käytetään tulostettaessa. Tuota heatmappia ei tehdä joka tulostuksen alussa. Sen voi itse tehdä sillon kun siltä tuntuu tai näyttää, että peti ei ole enää säädöissään. Muuten normaali käytössä peti kalibroidaan nollapisteeseen kuten ilman automaatti säätöäkin.

Joka tapauksessa olipa automaatti säätöä tai ei niin lähtökohdat pitää kuitenkin olla kunnossa. Ei ole järkeä tehdä sentin vinossa olevasta pedistä heatmappia ja alkaa siihen tulostamaan. Suurin hyöty tulee suurissa tulostuksissa, jotka peittää suuren osan pedistä. Automaatti säädöllä saadaan ne viimesetkin heitot pois mitä käsin ei saa. Pienillä tulostuksilla ei juuri merkitystä.
 
Kun saa "tatsin" tulostukseen niin tuo pedin säätö onnistuu vaikka kesken tulostuksen, itse olen tainut viimeksi petiä säätää viimeksi pari kuukautta sitten.
 
Aika katkeralta kuulostaa tilitys auto bed levelistä. Mulla on omassa tulostimessa käytössä mutta osaan kyllä sen manuaalisestikkin tehdä. Se mikä etu tuossa on manuaaliseen nähden, jos peti on keskeltä yhtään kupera, niin manuaalisesti säädettynä suutin on siitä (tai jostain muusta kohdasta) joko liian lähellä tai kaukana. Auto leveling osaa sen ottaa huomioon. Toki voidaan sanoa että pedin täytyy aina olla mikrolleen suora ja kupera peti joutaa roskiin..
Tässä pikkuhiljaa sivussa rakentelen uutta tulostinta hypercuben pohjalta Duet wifi:llä ja siihenkin tulee auto leveling koska se on helppo. Tulostimeen en aikoihin ole koskenut muuta kun valmiit kappaleet irrottanut ja uutta tulostumaan. En siivoa en putsaa en mitään.

Se että paljonko siitä auto levelistä on valmis maksamaan on jokaisen itse mietittävä. Mulla on tehty laadukkaalla omronin anturilla jonka sain töistä ja muut tarpeet löyty nurkista joten hintansa arvoinen:)
 
Joo niin se kait ihan kaikilla valmistajilla käytännössä tapahtuu "heatmapin" kanssa Z akseli liikkuu tarvittavat liikkeet. Käytin automaattista pedinsäätöä terminä jotta sen voi rinnastaa siihen miten se käsin tehdään. Eikä ne isotkaan tulostukset mikään ongelma ole, pitää vain olla tasainen alusta ja se maksaa lähikaupassa pari euroa.

@J4nnu, ei ole mitään katkeruutta mulla ainakaan! Pitkään aikoinaan itsekin mietin, mutta siinä miettiessä olin jo hommannut täysin tasaisen pedin ja säätäny etäisyyden nappiin ja sitten huomasin ettenhän mä tekisi mitään auto bed levelillä. Jos nyt ostaisin uuden tulostimen ja olisi 2 vaihtoehtoa ja ainoa ero on ABL, niin en olisi valmis maksamaan siitä 120 euroa kuten noissa Crealityn tulostimissa. Ja kaikenlisäksi niissä on vielä muutenkin v2:ssa parempia osia (mm toi modulaarinen tulostuspää kuulostaa aikas oudolta ja voi olla ongelma pitkäaikaisessa käytössä). Otin tuon ABL:n ny puheeksi koska se oli se suurin noita kahta tulostinta erottava tekijä.
 
Itse olen ruvennu 0,6 suuttimella tulostamaan oikeestaan kaiken. Jos jotain mekaanisia osia tarvii tulostaa, ko pientä hammashihnan R-ääää pitää tulostaa. Silloin valitsen pienemmän suuttimen. Se suutin on nyt kulunu 0,75: deksi :D
 
Joo niin se kait ihan kaikilla valmistajilla käytännössä tapahtuu "heatmapin" kanssa Z akseli liikkuu tarvittavat liikkeet. Käytin automaattista pedinsäätöä terminä jotta sen voi rinnastaa siihen miten se käsin tehdään. Eikä ne isotkaan tulostukset mikään ongelma ole, pitää vain olla tasainen alusta ja se maksaa lähikaupassa pari euroa.

Näinhän se käynee, mutta eikös tuossa ollut puhe siitä että Duet3d ei tee tuon heatmapin kun kerran (melkein kaikki valmistajat taitaa tehdä tuon aina joka printin alussa) ja käyttää sitä samaa heatmappia niin pitkään kun käyttäjä ikinä haluaakaan eli ei mene sitä mainitsemaasi "muutamaa" minuuttia hukkaan tulostuksen alussa.

-------------------------

Itsekkin kyllä ehdottomasti autobed levelingin kannattaja tai miksi sitä kukakin kutsuu. Lasien kanssa tuli aikoinaan pelattua, mutta en kyllä niistä oikein mitään erityisen hyvää löytänyt. Ainaista puhdistamista ja sitten ihmettelemistä, kun pla tai PETG ei tartu. Samoiten oli myös huonolaatuisia laseja joskus mitkä ei ollut suoria, samoiten kapton teippi hässäkätkin tuli siihen aikaan kokeiltua. 4mm alumiinipeti ollut itsellä käytössä 4vuotta ja siihen erittäin tyytyväinen ja olihan tuosta olikohan Thomaksella vai cnckichenillä, että alumiini on selvästi parhain petimateriaali jos haetaan tasaista lämmön jakautumista, mikä toki kohtuullisen loogistakin, koska alumiinin lämmönjohtavuus on selvästi parhain mistään materiaalista mitä bedeissä käytetään, verrattuna vaikka lasiin minkä lämmönjohtaminen on melkoisen surkea.

Buildtak ollut myös vuosia tuossa alumiinibedin päällä ja nyt alkaa olla vaihtokunnossa kun pari kertaa aikoinaan puukolla irrotellut siitä jotain kappaletta. Liekkö sille nyt ainakin jo 3vuotta ikää, että ihan mukavasti on kestänyt. Sama juttu kun J4nnu:lla eli 3vuotta on tulostettu putsaamatta tota alustaa ikinä. Printti irti vaan napsauttaen ja uutta printtiä vaan käyntiin taas kun tarvetta on.
 
Osa ainakin tuolla Youtube arvostelujen kommenteissa tuntuu kaipaavan ja jumaloivan tuota autobed leveling mahdollisuutta ja osalla on riittänyt, että kerran sätää pöydän kohdilleen. Onhan tuossa CR6SE muitakin uudistuksia verrattuna tuohon Ender 3 V2, kuten tupla Z akselit, jolla on oletettavasti saatu konetta tukevammaksi ja oletettavasti parempi tulostuspää.
Ilmeisesti tuo on poistunut jo kickstarterista elokuun aikana ja nyt toimittavat koneita asiakkaille sitä mukaa kun kerkeävät niitä tekemään ja tuo on myös nähtävissä postitusajassa, kun oletettu postitusaika on ennen 17.09 ja tuohon päälle vielä toimitusaika Kiinasta.

Miten tuo muuten menee, jos tuon CR6SE tilaa Kiinasta niin tuleeko siihen vielä verot päälle? Tuolloinhan siinä pomppaisi hinta vielä ~75€. Tuohon Ender 3 V2 ei taida veroja ainakaan tulla kun on Euroopan varastossa saldoja.
 
Näinhän se käynee, mutta eikös tuossa ollut puhe siitä että Duet3d ei tee tuon heatmapin kun kerran (melkein kaikki valmistajat taitaa tehdä tuon aina joka printin alussa) ja käyttää sitä samaa heatmappia niin pitkään kun käyttäjä ikinä haluaakaan eli ei mene sitä mainitsemaasi "muutamaa" minuuttia hukkaan tulostuksen alussa.
Juu, just noin! CR-6 ei käytä Duettia, joten joka tulostuksen alussa on pedin luotaaminen.
Mä oon niin malttamaton itse, että puolivälissä pedin lämmitystä käsin pistän suuttimen lämpiään, sillä säästää sen 20 sekunttia. Tulostuksen kokonaisajalla nyt ei ole niin väliä, mutta kun ensimmäisen kerroksen aina katselen tulostimen vieressä, niin kaikki ylimääräiset alkurutiinit vie käytännössä mun omaa aikaa pois.

Osa ainakin tuolla Youtube arvostelujen kommenteissa tuntuu kaipaavan ja jumaloivan tuota autobed leveling mahdollisuutta ja osalla on riittänyt, että kerran sätää pöydän kohdilleen. Onhan tuossa CR6SE muitakin uudistuksia verrattuna tuohon Ender 3 V2, kuten tupla Z akselit, jolla on oletettavasti saatu konetta tukevammaksi ja oletettavasti parempi tulostuspää.
Ilmeisesti tuo on poistunut jo kickstarterista elokuun aikana ja nyt toimittavat koneita asiakkaille sitä mukaa kun kerkeävät niitä tekemään ja tuo on myös nähtävissä postitusajassa, kun oletettu postitusaika on ennen 17.09 ja tuohon päälle vielä toimitusaika Kiinasta.

Miten tuo muuten menee, jos tuon CR6SE tilaa Kiinasta niin tuleeko siihen vielä verot päälle? Tuolloinhan siinä pomppaisi hinta vielä ~75€. Tuohon Ender 3 V2 ei taida veroja ainakaan tulla kun on Euroopan varastossa saldoja.
Voi olla että muistan väärin, mutta eikös CR-6 kickstarter kampanja loppunu kesäkuun alkuun? Ja se että ne rupee myymään tulostinta kaupoissa ennenkuin kickstarter tukijat ovat saaneet omansa, antaa hyvän signaalin ihan kaikille että älkää vaan ikinä tukeko mitään kickstarter kampanjaa ikinä. Mikä ny pitäis kyllä jokaisella olla muutoinkin tiedossa, mutta että firmat tekevät tommosia typeryyksiä noin avoimeisti, vain sinetöi sen mikä pitäisi olla kaikilla tiedossa. Sekin on jännää, että normaali myyntihinta on samaa luokkaa kuin tuossa kickstarterissa oli tai itseasiassa jopa halvempikin. Nojoo, olihan se hassua että markkinajohtajan täytyisi joukkorahoituskampanjalla rahoittaa uuden printterin markkinoilletuloa, eli olihan se selkeetä että kyseessä on vain markkinointikampanja hypen nostamiseksi. Mutta vaikka kaikki tämä oli ilmiselvää, voi silti olla tuohtunut että kuluttajia kohdellaan tuolla tavalla!

Joo, Euroopan varastosta tullessa ei tule veroja, Kiinasta tullessa päälle tulee 24% alv, JOS jää tulliin...joka jostain syystä ei ole kovin yleistä. Tulleja ei 3D printtereistä mene.
 
Juu, just noin! CR-6 ei käytä Duettia, joten joka tulostuksen alussa on pedin luotaaminen.
Mä oon niin malttamaton itse, että puolivälissä pedin lämmitystä käsin pistän suuttimen lämpiään, sillä säästää sen 20 sekunttia. Tulostuksen kokonaisajalla nyt ei ole niin väliä, mutta kun ensimmäisen kerroksen aina katselen tulostimen vieressä, niin kaikki ylimääräiset alkurutiinit vie käytännössä mun omaa aikaa pois.

Mitä sää siinä tulostimen vieressä vahtaat:D Koneet kun on säädöissään niin onnistuu kyllä aina:)
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 182
Viestejä
4 574 659
Jäsenet
75 392
Uusin jäsen
Laaars

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom