Alkanut 3d-tulostus kiinnostamaan sen verran, että lähtee varmaan Ender 3 tilaukseen lähiaikoina. Lienee vieläkin paras laite tuossa 200 € tietämillä? Helposti parannettavissa omilla tulosteilla, helppo kasata(en kyllä pistäisi pahitteeksi vaikka enempikin joutuisi rakentamaan) ja päivitettävää löytyy kaupoistakin.
Kyllä, tuo on paras valinta! Tuossa hintaluokassa on 1-2 muutakin kutakuinkin yhtä hyvää tulostinta (mm Ender 3 kopio toiselta valmistajalta), mutta Ender 3:lla on ylivoimaisesti laajin ja aktiivisin käyttäjäkunta, jolta löytyy nopeasti apua ongelmatilanteisiin. Kannattaa jo etukäteen liittyä facebookissa Ender 3 ryhmään (siellä on monia, mutta valitse se isoin niistä).
Nyt kun ensimmäistä laitetta suunnittelee ja tilailee, niin onko filamentin lisäksi jotain mitä pitäisi ensi alkuun hommata?
Älä tee sitä virhettä että rupeat modaamaan konetta ennenkuin olet sinut sen kanssa! Ja kun modaat, tee vain 1 modaus kerrallaan. Ender 3 on modaamattomana täysin toimiva vehje, mikään modaus ei nosta sen käyttöarvoa yli yksinumeroisen prosenttimäärän! Varaosia jos miettii, niin ehkä muutama varasuutin voi olla paikoillaan ja ne saa halviten ulkomailta. Noh, on olemassa 1 modi mitä suosittelen tuohon tulostimeen ja se on Capricorn -bowden tuubi ja siihen uudet kiinnikkeet. Ton tuubin löydät halvimmillaan E3D-onlinesta, valitse lukumääräksi 4, jolloin tulee 40cm pätkä. Linkki alla. Kiinnikkeille mulla ei ole tässä nyt linkkiä antaa, mutta noi bowden tuben kiinnikkeet on ollu Ender 3:ssa heikoin kohta...tosin valmistaja on saattanu jo vaihtaa niiden toimittajaa parempaan.
Capricorn Bowden Tubing (100mm)
Edit: Ainiin, tuli mieleen että on olemassa toinenkin erittäin hyödyllinen modaus! Nimittäin äänenvaimentimet X- ja Y-akselien moottoreihin! Tilaa linkissä näkyviä läpysköjä 2 kpl, koneen äänentaso muuttuu tasolta "aavistuksen ärsyttävä" tasolle "onko se edes päällä". Sanoit että kone tulee olohuoneeseen...sä tarviit noita!
Shock Absorber Stepper Vibration Damper for Nema17 Stepper Motor
Entä omien tulosteiden mallinnus. CAD piirrustus jotenkuten hallussa autocadin ohjelmilla, mutta pitääkö nuo vielä käsitellä jotenkin ennen kuin ovat tulostettavissa? Ainakin tukirakenteet ja muut pitäisi lisätä jos niitä tarvitsee.
Mallinnussoftalta vaaditaan lähinnä sitä että se osaa ulostaa fileen oikeassa tiedostomuodossa, fileen tulostimelle valmistelee slicer -ohjelma, joita löytyy useita eri merkkejä. Ilmaisista slicereista suosituin on Cura, muita paljon käytettyjä on Slic3r, KISSlicer ja MatterControl. Maksullisista paras on Simplify3D (yleisemmin S3D). On aivan makuasia mitä noista käyttää, mutta vältä sitä virhettä että liityt väittelyyn kumpi on parempi Cura vs S3D...siitä ei seuraa mitään hyvää ja edes Android vs IOs tai Xbox vs Playstation väittelyt yllä moisiin tyhmyyksiin.
STL-päätteen hyväksyy mikä tahansa slicer, jotkut ymmärtävät myös OBJ-, AMF ja/tai 3MF-fileitä.
Mitenkäs tuo soveltuvien filamenttien laajuus, kauppa sanoo että toimii: PLA, TPU, ABS. Kaikille löytyy mahdollisesti käyttöä. Filamentteja löytyy kuitenkin vaikka kuinka ja montaa laatua, niin mikä mahtaa olla tulostimen rajoittava tekijä ettei muut sovellu, vai soveltuuko? Tarkoitus on rakentaa tulostimen ympärille kotelo, jolloin lämpötila saadaan korkeammaksi ja ABS:n tulostuskin onnistuu.
Sanotaanko nyt näin, että 99% 3D tulostajista tarvitsevat vain kolmea muovilaatua: PLA, PETG ja TPU. PLA on mainettaan parempi ja se kestää vuosia ulkokäytössäkin, vaikka väri saattaakin kulahtaa jo ensimmäisen vuoden aikana. PETG vastaa suurimmilta osin ABS muovia, mutta se ei tarvitse kotelointia, eikä haise yhtään niin pahalta. En näe mitään syytä ikinä käyttää ABS:ää (ellei sitä nyt satu saamaan pilkkahintaan black friday tarjouksesta...köh köh).
Noiden jälkeen ehkä saatat löytää käyttöä Nylonille. Sitäkin pystyt tulostamaan Enderillä sen jälkeen kun vaihdat tulostuspään täysin metalliseen. Alkuperäisenä Ender 3:ssa on tulostuspään sisällä on PTFE-putki, joka auttaa mm PLA-muovia kulkemaan tasaisemmin, mutta joka ei kestä Nylon vaatimia lämpötiloja. (huomaa että täysin metallisella tulostuspäällä silloin tällöin tulee tukkeutumisongelmia PLA:n kanssa, metallipinnasta kun ei ikinä saa niin tasaista kuin PTFE-pinnasta, joten sulanutta muovia tarttuu metallin pintaan, all metal hot end ei siis ole mikään messias-tuote).
Sitten ehkä joskus haluat käyttää jotakin erikoismuovia, joka sisältää jänskää lisäainetta (kuten mm pieniä puu- tai metalli-hippuja), nuo ovat syövyttäviä ja normaalin suuttimen reikä laajenee jopa jo yhden rullan tulostuksen jälkeen sellaiseksi että se pitää vaihtaa. Noita erikoislankoja voi tulostella teräksisellä suuttimella ja löytyypä rubiini-suutinkin. Suuttimen vaihto on muutaman minuutin operaatio, youtubesta löytyy ohjevideoita miten tehdä se oikein.
Tulostin tulisi olohuoneeseen ja kotelon yhteyteen laitan aktiivihiilisuodattimen mallia tee-se-itse. Mahtaako soveltua olohuoneeseen vai aiheuttaako pahaakin hajuhaittaa joka tapauksessa? ABS ainakin haisee, entä muut muovit?
Kaikki muovit haisee jonkun verran, mutta PLA vain sen verran että perhe mutisee vain ensimmäisinä päivinä ja sen jälkeen tuskin huomaavat mitään. Ender 3:ssä huono puoli on että elektroniikka on kiinni itse rungossa, joten kotelon sisällä lämpötila olisi hyvä pitää alle 50 asteen. PETG haisee aavistuksen enemmän kuin PLA.
Jonkun verran on tullut katsottua videoita aiheen tiimoilta ja tämä ketju kanssa luettu joskus läpi, mutta kaikkea en varmasti ole ymmärtänyt.
Kysy ihmeessä jos/kun tulee outoja juttuja vastaan, sen takia tämä ketju täällä on!
...ainiin ja sitten se tärkein vinkki: Älä tilaa tulostinta Gearbestiltä! Joko suoraan Crealityltä (omat nettisivut tai heidän AliExpress kauppa) tai Banggoodista. Ja jos saat 2 viikkoa nopeamman toimituksen alle 5 eurolla, ota se.